Marketta Urpo-Koskinen.
|

Marketta Urpo-Koskisesta vuoden kuvataidekasvattaja

Kuvataidekoulujen liitto ry:n hallitus valitsi Vuoden kuvataidekasvattaja 2022 -kunniamaininnan saajaksi TaM, rehtori ja taiteilija Marketta Urpo-Koskisen.

Marketta Urpo-Koskinen.

Marketta Urpo-Koskinen on toiminut Lohjanseudun kuvataidekoulun rehtorina koulun perustamisesta 1985 lähtien sekä Kuvataidekoulujen liiton hallituksessa yli 25 vuotta. Marketta Urpo-Koskisen sydäntä lähellä on aina ollut yhteistyö paikallisten kulttuuritoimijoiden ja taiteen perusopetuksen oppilaitosten kesken. Voidaankin sanoa, että lohjalainen lastenkulttuuri on kehittynyt rikkaaksi ja verkostoitunut Marketan innostuneen ja pitkäjänteisen panoksen ansiosta. Marketan työ on tunnustettu ja palkittu usealta taholta Lohjalla (Lohjan kaupungin kulttuuripalkinto, Lohjan Zonta naisten Naisen teko -palkinto, Lohjan Lauri -tunnustus). Lohjanseudun kuvataidekoulu on Marketan johdolla ollut käynnistämässä lukuisia tapahtumia ja projekteja, joista pitkäikäisimpänä mainittakoon Lasten kulttuuritapahtuma, jota on järjestetty jo neljänä vuosikymmenenä.

Marketta on osallistunut aktiivisesti valtakunnallisiin ja kansainvälisiin taidekasvatushankkeisiin sekä näyttelyihin. Näistä esimerkkinä InSEAn Taidenavigaattorit 2 kaupunkitaidehanke, jonka tuloksia Marketta on esitellyt Melbournessa sekä Riikassa. Marketta myös kirjoittaa taiteesta ja taidekasvatuksesta ja on toiminut Stylus-lehden toimituskunnassa.

Rehtorityön ohella Marketta on luonut omaa monitaiteista taiteellista uraa ja yhä innostuu uusista aluevaltauksista. Marketta on osallistunut yhteisnäyttelyihin, pitänyt yksityisnäyttelyitä ja työskennellyt taiteilijaresidensseissä ja on Länsi-Uudenmaan taiteilijaseuran jäsen. Monipuolisen ja mittavan taidetoiminnan rinnalle Marketta on juuri aloittanut käsityötaiteen perusopinnot.

Lohjanseudun kuvataidekoulu pääsi syksyllä 2021 aloittamaan opetuksen Lohjan kulttuurikampuksen sydämessä, kaupungin rakennuttamassa uudessa monitoimijatalossa eli Laurentius-talossa. Pysyvä ratkaisu oli pitkäaikainen haave yksityisen kuvataidekoulun useiden muuttojen ja jatkuvien tilakysymysten jälkeen. Muutto toteutui Marketan sinnikkyyden ja voimakkaan tahtotilan ansiosta. Marketta itse kuvaa prosessia näin: ” Nyt olen todella onnellinen, että koulu on osa uutta Laurentius-taloa, toimimme keskellä Lohjaa hyvissä tiloissa ja suuri muutto on niin fyysisesti kuin myös henkisesti onnistunut. Oli varsin vaativaa viedä noin viisi vuotta kestänyt prosessi läpi ja ottaa vastuu, että toiminta monitoimijatalossa on oikea ratkaisu koulun tulevaisuuden kannalta. Prosessi jatkuu, toiminta saa uusia ulottuvuuksia, opettajat vaikuttavat innostuneilta ja tyytyväisiltä ja aina on onneksi parannettavaa. Koulu ei ole jymähtänyt, olemme liikkeessä!”  (Niin on Markettakin!)

Marketta Urpo-Koskinen nimettiin myös Kuvataidekoulujen liiton kunniajäseneksi yhdessä Hämeenlinnan Aimokoulun rehtori Pekka Lehtimäen, Jyväskylän kansalaisopiston apulaisrehtori Klaus Savolaisen sekä rehtori emerita Pirjo Tienhaaran (Olsson) kanssa. Kunniajäsenet niin ikään julkistettiin liiton syyspäivien juhlagaalassa 24.11.2022.

TIEDOTE_Kuvataidekoulujen liiton kunniäjäsen ja Vuoden kuvataidekasvattaja 2022

Valokuva: Marketta Urpo-Koskinen.

Samankaltaiset artikkelit