Taidealojen opettajan erilliset pedagogiset opinnot (60 op)

Taideyliopistossa alkaa syksyllä 2024 Taidealojen opettajan erilliset pedagogiset opinnot (60op). Haku koulutukseen on auki 13.2.-5.3.2024.

Taidealojen erilliset opettajan pedagogiset opinnot ovat tutkinnon jälkeistä koulutusta taidepedagogiikan alalla. 60 opintopisteen laajuinen koulutus on tarkoitettu henkilöille, joilla on ylempi taiteen alan korkeakoulututkinto tai vastaava tutkinto esittävien taiteiden, kuvataiteen, luovan kirjoittamisen tai musiikin alalta ja jotka haluavat kehittää taidepedagogista osaamistaan.

Opintojen kesto on 2 vuotta. Opinnot ovat monimuotokoulutusta ja ne on mahdollista suorittaa työn ohella. Koulutus alkaa syyskuussa 2024.


SAVE THE DATE: 2. – 3.12.2024 Digioppimisen areena 2024 – Arena för digitalt lärande 2024

Digioppimisen areenalta saat käytännön vinkkejä oman työsi kehittämiseen. Koulutuspäivät koostuvat ajankohtaisista digioppimisen ja digipedagogiikan teemoista sekä rinnakkaisohjelmista. Tapahtuman yhteyteen järjestetään myös pienimuotoinen näyttely.

Ohjelma julkaistaan myöhemmin vuoden 2024 aikana.

Tapahtuma on suunnattu opettajille, johtajille, koulutuksen kehittäjille ja tietohallinnon edustajille varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa sekä toisen asteen koulutuksessa. Lisäksi tapahtuma soveltuu opetusteknologia-yrityksille ja työelämäkumppaneille sekä muuten asiasta kiinnostuneille. Lue lisää.


20.11.2024 klo 9-12 Saavutettava viestintä taidealan oppilaitoksissa -webinaari

Syksyn viestintäkoulutuksen aiheena on saavutettava viestintä oppilaitosympäristössä. Saavutettavuuteen ja selkeään kieleen erikoistunut Noon Viestintä Oy:n asiantuntija Marjukka Kähönen johdattaa osallistujat aamupäivän aikana kattavasti aiheen pariin.

Koulutuksessa käydään läpi saavutettavan viestinnän osa-alueet sekä saadaan tietoa ja vinkkejä saavutettavuuden parantamisesta oppilaitosten viestintätyössä.

Koulutus on suunnattu kaikille liiton jäsenoppilaitoksissa viestinnän parissa työskenteleville ja sen kehittämisestä kiinnostuneille.

Koulutuksen järjestävät TPO-liitto jäsenjärjestöineen ja Suomen konservatorioliitto.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 13.11.
Koulutuksen hinta on 50 euroa / osallistuja.


SAVE THE DATE: Kuvataidekoulujen liiton Syyspäivät Tampereella 7.-8.11.2024

Lisätietoa tulossa syyskaudella, merkitse päivät jo kalenteriisi!


5.11. klo 15-17 OPH:n webinaari lukiodiplomien kehittämisestä

Opetushallitus järjestää ti 5.11. klo 15 – 17 webinaarin, jossa avataan lukiodiplomijärjestelmän sisällöllisen kehittämistyön ajankohtaisia toimenpiteitä ja näkymiä. Webinaarissa on myös mahdollisuus esittää kysymyksiä Opetushallituksen asiantuntijoille.

Webinaarin työpajaosuudessa edistetään työn alla ja suunnitteilla olevia kehittämistoimia. Lukiodiplomikohtaisissa työpajoissa esitellään lisäksi tähän mennessä tuotettuja tukimateriaaleja.

Tilaisuuden kohderyhmiä ovat erityisesti lukiodiplomiaineiden opettajat sekä lukioiden rehtorit, lukiokoulutuksen järjestäjien ja korkeakoulujen edustajat sekä muut lukiodiplomijärjestelmän kehittämisestä kiinnostuneet.

Ilmoittautuminen 1.11. mennessä.

Lisätietoja lakiesityksestä taito- ja taideaineiden (musiikki, kuvataide, liikunta) liittämiseksi osaksi ylioppilastutkintoa voit lukea täältä. Aiheesta järjestetään oma webinaari 29.10.

Lue lisää täältä.


Lastenkulttuurifoorumi Vantaalla 30.10.-1.11.2024

Lastenkulttuurifoorumin 31.10.-1.11.2024 mainoskuva.

Marraskuussa Vantaalla järjestettävän Lastenkulttuurifoorumin teemana on Kuka on kotona kulttuurissa? Vastauksia tähän kuullaan kahden päivän ajan luennoilla, työpajoissa, esityksissä, puheenvuoroissa, vierailuilla, keskusteluissa ja kahvitauoilla.

Foorumin ohjelma, ilmoittautuminen sekä näytteilleasettajapaikkojen varaus avautuu elokuun toisella viikolla.

Lastenkulttuurifoorumin 2024 järjestävät Vantaan lasten ja nuorten kulttuuripalvelut yhteistyössä Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa.


28–29.9 ja 26–27.10.2024 Tussimaalauskurssit aikuisille / Tuschmålningskur för vuxna

Kolme kuvaa tussimaalausvälineistä.
Kuvat: Sirkku Ala-Harja, visual artist /N art pedagog.

Tule tutustumaan kiehtovaan ja traditionaaliseen itämaiseen tussimaalaustekniikkaan!

Kurssilla tutustumme tussimaalaukseen livedemojen, esimerkkien ja käytännön tekemisen kautta. Tussimaalauksen historia ja nykypäivä maalauksen keinoin, eri tekniikat, sekä klassinen että abstrakti lähestyminen kuuluvat viikonlopun ohjelmaan. Teknisesti monipuolisella kurssilla opimme käyttämään mm. pystysivellintä, laveerausotetta, moniväritekniikkaa ja sivellinpiirrosta imevälle paperille. Ilmaisu sisältää aiheita klassista teemoista maalaukseen  nykytaiteen keinoin, vapaalla otteella (Zen-suuntaus). Aikaisempaa maalauskokemusta ei tarvita. Molemmat kurssit ovat oma kokonaisuutensa, mutta toimivat hyvin yhdessä oppimista tukien. Sopii sekä aloittelevalle, että kokeneellekin tekijälle.

28–29.9. klo 10–15  

Lauantai: Kurssi alkaa lyhyellä luennolla “Tussimaalaus – historiasta nykypäivään, Kiina ja Japani. Krysanteemi ja perhonen (pystysivellin, laveeraus, muste ja väri).

Sunnuntai: Lintu ja puutarhan kivi, Tussimaalausta nykytaiteen keinoin, vapaalla otteella muste, monivärisivellin ja sivellinpiirros.

26–27.10. klo 10–15

Lauantai: Panda ja bambu (pystysivellin, laveeraus, lentävä valkoinen, muste ja väri).

Sunnuntai: Kukkiva luumupuu, tussimaalausta nykytaiteen keinoin, vapaalla otteella. Muste väri, laveeraussivellin ja sivellinpiirros.

Käytämme tussimaalaussiveltimiä, sumi-paperia ja mustetta sekä kiinalaisia vesivärejä. Maalausalustana ovat villahuovat. Opettaja tuo kaikki maalausvälineet, musteet ja värit, huovat ja kuvamonisteet. Käsittelemme aiheita vapaasti tulkiten Zen-tradition mukaisesti.

Opettaja: Sirkku Ala-Harja.
Paikka: Kauniaisten kuvataidekoulu, Läntinen koulupolku 1–3 b, 02700, Kauniainen

HINTA: 95 eur, sisältää materiaalit ja kahvin/teen. 

ILMOITTAUTUMINEN 20.9.mennessä otsikolla TUSSIMAALAUS: hannamaija.heiska (at) granikuvis.fi

***

Kom och lär känna den fascinerande och traditionella orientaliska tuschmålningstekniken!

Vi bekantar oss genom med hjälp av livedemon och övningar.  Vi bekantar oss med historia och                

nutidens sätt att måla olika tekniker, både klassiska och abstrakta förhållningssätt ingår i helgens program. I en tekniskt mångsidig kurs lär vi oss att använda till exempel vertikal pensel, lavering, flerfärgsteknik och penselteckning på absorberande papper. Uttrycket omfattar ämnen från klassiska teman till måleri med samtidskonstens medel, med ett fritt grepp (Zen-inriktning). Ingen tidigare erfarenhet av målning krävs. Båda kurserna är egna helheter, men fungerar bra tillsammans för att stödja lärande. Lämplig för både nybörjare och erfarna kreatörer.

28–29.9. kl 10-15

Lördag: Kursen startar med en kort föreläsning ” Tuschmålning – från historia till nutid, Kina och Japan. Krysantemum och fjäril (vertikal pensel, lavering, bläck och färg).

Söndag: Fågel och sten i trädgården, tuschmålning med samtida konstmetoder, frihands bläck, flerfärgad pensel och penselteckning.

26–27.10. kl 10-15

Lördag: Panda och bambu (vertikal pensel, lavering, flygande vit, bläck och färg).

Söndag: Blommande plommonträd, tuschmålning med samtid konstmetodermed frihand. Bläckfärg, lavering och penselteckning. Vi använder tuschmålningspensler, sumi-papper och bläck, samt kinesiska akvareller. Ullfiltar används som målningsunderlag. Läraren tar med sig alla målarverktyg, tusch och färger, filtar och bilder. Vi behandlar fritt ämnen i enlighet med zen traditionen.

Lärare: Sirkku Ala-Harja

Plats: Grankulla konstskola, Västra Skolstigen 1-3b, 02700, Grankulla

PRIS: 95 euro, inklusive material och kaffe/te. ANMÄLAN senast 20.9. med rubriken TUSCHMÅLNING: hannamaija.heiska (at) granikuvi.fi             


3.10.2024 klo 8.30-11.30 Taiteen perusopetuksen kestävä tulevaisuus

Webinaari 3.10.2024, klo 8.30–11.30

Onko oppilaitoksessanne jo tartuttu taiteen perusopetuksen kestävyyssertifiointiin tai pohditteko miten päästä työssä alkuun? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta Taiteen perusopetuksen kestävä tulevaisuus  -webinaariin.

Ohjelmassa on mm. TPO-liiton puheenjohtajan, Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildénin alustus, kolmen oppilaitoksen case esimerkit sertifiointiprosessista, auditoijan näkökulma aiheeseen ja taiteen perusopetuksen järjestöjen ajatuksia yhteisestä prosessistaan.

Webinaarin järjestävät Taiteen perusopetusliitto jäsenjärjestöineen ja Suomen konservatorioliitto.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 27.9.
Webinaarin hinta on 20 euroa / oppilaitos.


20.9. klo 10 – 13 Kuviskoodarit-seminaari

Ilmoittautuminen tästä.

Oletko kiinnostunut pelinteon tai ohjelmoinnin opetuksesta osana kuvataiteen opetusta? Tervetuloa mukaan Vihdin ja Keravan kuvataidekoulujen Kuviskoodarit -hankkeen aloitusseminaariin kuulemaan puheenvuoroja aiheesta ja luomaan verkostoa pelinteosta kiinnostuneiden kuvataideopettajien välille! Seminaari toteutetaan etäyhteyksin.

Seminaarin puheenvuorot aloittaa Milja Köpsi Mimmin koodaa -yhteisöstä koodaamisen tasa-arvoa käsittelevällä puheenvuorolla. Seuraavaksi tarkennamme kuvataiteen opetukseen, kun Heikka Valja (pelialan opettaja ja suunnittelija Stadin ammattiopistossa) avaa pelinteon, virtuaalimaailmojen ja ohjelmoinnin opetusta kuvataiteen opettajan näkökulmasta. Päivä jatkuu käytännön kokemuksilla pelinteon opetuksesta Vihdin ja Keravan kuvataidekouluissa. Loppukeskustelussa jaetaan yhteisesti ideoita ja näkökulmia siihen, miten pelinteossa tai ohjelmointitaitojen opetuksessa pääsee alkuun kuvataidetunneilla. Loppukeskustelun ohjaa pelinteon opetuksen asiantuntija, digikouluttaja Jukka Lehtoranta.

Kuviskoodarit on Opetushallituksen rahoittama kuvataiteen perusopetuksen kehittämishanke, jonka toteuttavat Vihdin ja Keravan kuvataidekoulut. Hankkeessa kehitetään pelinteon ja ohjelmointiosaamisen taitojen huomioimista osana kuvataidekoulujen opetusta. Seminaari on osallistujille maksuton. 

Piirretty istuva hahmo, jolla virtuaalilasit päässä.

Seminaarin ohjelma pe 20.9. klo 10 – 13:

klo 10.00 Seminaarin aloitus / Liisa Pöllänen, Vihdin kuvataidekoulu

klo 10.05 – 10.35 Mimmit koodaa: Koodauksen tasa-arvo / Milja Köpsi

klo 10.35 – 11.35 Miksi opettaa pelien tekemistä ja koodausta kuvistunnilla? / Heikka Valja

tauko

klo 11.45-12.05 Peliopetus Vihdin ja Keravan kuvataidekouluissa – kokemuksia / Heidi Savilakso-Saatsi, Tommi Sandberg, Liisa Pöllänen

klo 12.05 – 13.00 Loppukeskustelu: Miten alkuun pelinteon opetuksessa kuvistunnilla? / Jukka Lehtoranta               


Konstundervisningsdagarna 19.-20.9.2024 i Jakobstad / Taideopetuspäivät 19.-20.9.2024 Pietarsaaressa

PÅ FINSKA NEDAN / SUOMEKSI ALLA

Taideopetuspäivien 19.-20.9.2+24 ruotsinkielinen mainoskuva.

Varmt välkommen med på Konstundervisningsdagarna i Jakobstad 19–20.9.2024!

Konstundervisningsdagarna är en mötesplats, konferens och fest för konstundervisningsfältet med kreativa workshops, föreläsningar, konstuppträdanden, scensamtal och samvaro. Under dagarna lägger vi fokus på alla barns och ungas rätt till konst och kultur, och till konstnärligt utövande.

Under Konstundervisningsdagarna föreläser Sophia Alexandersson, verksamhetschef på ShareMusic & Performing Arts, om hur kreativt samskapande kan skapa inkluderande lärmiljöer. Vi får höra universitetsforskare Tuulikki Laes presentera vägar till en hållbar musik- och konstundervisning, och professor emeritus Gunnar Bjursell föreläsa om hur kulturellt engagemang påverkar hjärna, hälsa och välmående. Dagarna bjuder också på kreativa workshops i social cirkus, scenkonst, mediekonst, ordkonst och dans, folkmusik, sång och musiklek. Vi får även ta del av scensamtal, samvaro och fantastiska konstuppträdanden. Bekanta dig med hela programmet på Sydkustens webbsida.

PROGRAM

Konstundervisningsdagarnas mål är att inspirera till samarbete och nytänkande kring konstundervisning samt möjliggöra kollegialt stöd och nätverksbyggande inom fältet. Dagarna riktar sig till alla med intresse av konstundervisning för barn och unga. Programmet är främst på svenska. En del av programmet är på finska och engelska.

Praktisk information och anmälan:

Tid: torsdag 19.9 – fredag 20.9.2024
Plats: Jakobstad, Campus Allegro och närområdet
Deltagaravgift: En dag 45 euro. Två dagar 80 euro. Deltagaravgiften innefattar utöver programmet lunch och eftermiddagsfika. Vi erbjuder betala vad du kan -biljetter till nedsatt pris. Mera information om rabatterade biljetter på Sydkustens webbsida.
Hotell och logi: Konferensdeltagarna står för egen inkvartering. Vi har ett logierbjudande för deltagarna på Stadshotellet i Jakobstad. Läs mera om erbjudandet på Sydkustens webbsida.

ANMÄL DIG TILL KONSTUNDERVISNINGSDAGARNA 2024

Sista dagen att anmäla sig är måndagen den 9 september 2024. Anmälan är bindande och vi har begränsat antal platser. Vid avbokningar kontakta oss direkt via vippe.leminen@sydkusten.fi.

Samarbetspartners och finansiär:

Konstundervisningsdagarna 2024 anordnas av Kulturum – forum för konstundervisning i samarbete med KulturÖsterbotten, Sydkustens landskapsförbund r.f., DUNK – De Ungas Musikförbund i Svenskfinland, Wava-institutet, Campus Allegro, Yrkesakademin, Yrkeshögskolan Centria, Yrkeshögskolan Novia, Idébanken, FolkmusikForum i Österbotten, Ålands musikinstitut och BRAVO! -nätverket. Kulturum – forum för konstundervisning finansieras inom ramen för Svenska Kulturfondens SKAPA-satsning. Vi vill varmt tacka vår finansiär.

Mera information och kontakt

Vippe Leminen
Projektledare på Kulturum – forum för konstundervisning
vippe.leminen@sydkusten.fi
+358 (0)50 5527 276

*****

Lämpimästi tervetuloa Taideopetuspäiville Pietarsaareen 19.–20.9.2024!

Taideopetuspäivät on kohtaamispaikka, konferenssi ja juhla taidekasvatuksen alalle. Taideopetuspäivien ohjelmassa on luvassa luentoja, luovia työpajoja, taide- ja musiikkiesityksiä, keskustelua ja yhdessäoloa. Taideopetuspäivillä nostamme esiin lasten ja nuorten oikeuden luoda ja kokea taidetta ja kulttuuria sekä osallistua niihin.

Taideopetuspäivillä saamme kuulla ShareMusic & Performing Arts:in toiminnanjohtajan Sophia Alexanderssonin luennon luovan yhteistyön merkityksestä saavutettavuuden edistämiseksi oppimisympäristöissä. Yliopistotutkija Tuulikki Laesin luennolla perehdymme kestävän musiikki- ja taidekasvatuksen näkökulmiin. Emeritusprofessori Gunnar Bjursellin luennolla syvennymme taiteen ja kulttuurin merkityksistä aivoihin, terveyteen ja hyvinvointiin. Tämän lisäksi ohjelmassa on luvassa luovia työpajoja, taide- ja musiikkiesityksiä, lavakeskusteluita ja yhdessäoloa.

Taideopetuspäivien tavoitteena on kannustaa yhteistyöhön, avata uusia näkökulmia sekä mahdollistaa vertaistukea ja verkostojen rakentumista taidekasvatuksen alalla. Taideopetuspäivät on suunnattu kaikille lasten ja nuorten taidekasvatuksesta kiinnostuneille ja taidekasvatuksen parissa työskenteleville. Taideopetuspäivien ohjelma on pääosin ruotsiksi. Osa ohjelmasta on suomeksi ja englanniksi.

OHJELMA

Käytännön tietoa ja ilmoittautuminen:

Aika: torstai 19.9. – perjantai 20.9.2024.
Paikka: Pietarsaari, Campus Allegro ja lähialue
Osallistujamaksu: Yksi päivä 45 euroa. Kaksi päivää 80 euroa. Osallistujamaksuun sisältyy lounas ja iltapäiväkahvia. Tarjoamme myös maksa mitä voit -lippuja. Lisätietoa alennetun hintaryhmän lipuista Sydkustenin kotisivuilla.
Hotelli ja majoitus: Osallistujat vastaavat omasta majoituksestaan. Osallistujille on varattu rajoitettu määrä huoneita tarjoushintaan Stadshotellet-hotellista ajalle 19.–20.9.2024. Lisätietoa tarjouksesta Sydkustenin kotisivuilla.

ILMOITTAUDU TAIDEOPETUSPÄIVILLE 2024

Ilmoittautuminen Taideopetuspäiville on sitova ja paikkoja on rajoitetusti. Peruutuksissa pyydämme olemaan meihin yhteydessä sähköpostitse vippe.leminen@sydkusten.fi. Viimeinen päivä ilmoittautua päiville on maanantaina 9. syyskuuta 2024.

Yhteistyökumppanit ja rahoittaja:

Taideopetuspäiviä 2024 järjestää Kulturum – taidekasvatusfoorumi. Taideopetuspäivien yhteistyökumppaneita ovat KulturÖsterbotten, Sydkustens landskapsförbund r.f., DUNK – De Ungas Musikförbund i Svenskfinland, Wava-instituutti, Campus Allegro, Centria-ammattikorkeakoulu, Yrkesakademin, Yrkeshögskolan Novia, Idébanken, Pohjanmaan kansanmusiikkifoorumi, Ålands musikinstitut ja BRAVO!-nätverket. Kulturum – taidekasvatusfoorumin rahoittajana toimii Svenska Kulturfondenin SKAPA-rahoitusohjelma. Haluamme lämpimästi kiittää Svenska Kulturfondenia.

Lisätietoa ja yhteystiedot:

Vippe Leminen
Projektijohtaja, Kulturum – taidekasvatusfoorumi
vippe.leminen@sydkusten.fi
+358 (0)50 5527 276


18.9.2024 klo 15-17 Vaikuttavaa kulttuuriharrastamista -seminaari Kansalaisinfossa

Vaikuttavaa kulttuuriharrastamista -seminaarissa julkaistaan Kansalaisfoorumin ja Taiteen perusopetusliiton toteuttamien Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset –selvitysten tulokset ja keskustellaan kulttuurin ja taiteen moninaisista hyvinvointivaikutuksista sekä sosiaalisista ja oppimiseen liittyvistä vaikutuksista.

Kansalaisfoorumi kokosi selvitykseen 1 332 eri-ikäisen kulttuuriharrastajan vastaukset ympäri Suomen. Taiteen perusopetusliitto jäsenjärjestöineen keräsi samalla mittaristolla 1 893 harrastajan vastaukset.

Lue lisää täältä.


Tulossa: Kuvataidekoulujen liiton Rehtoripäivä 13.9.2024 Helsingissä

Rehtoripäivä vietetään Helsingin Kaapelitehtaalla, Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkissa, rehtori Jaana Räsäsen vieraana. Lisätietoa tulossa myöhemmin, merkitse päivä jo kalenteriisi!


6.9.2024 aamuSÄDE-webinaari Vaikuttavia pikavideoita | Veera Jussila, muotoilija, Käsityökekkerit-yrittäjä ja käsityöalan vaikuttaja

Syksyn ensimmäinen aamuSÄDE- muotoilukasvattajien aamukahvit –webinaari järjestetään perjantaina 6.9.2024  ja saamme silloin vieraaksemme Käsityökekkerit-sivustosta ja somesta tutun käsityövaikuttajan Veera Jussilan.

Veera tulee kertomaan meille kuinka ottaa innostavia ja luontevia pikavideoita Instagramiin ja muihin sosiaalisen median kanaviin sekä kuinka kasvattaa pikavideoilla omaa brändiä. Aamun aikana käydään läpi Instagramin ja TikTokin eri toimintoja, reels-videoita ja tapoja luoda kiinnostavaa sisältöä muotoilijoiden ja käsityöalan näkökulmasta.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.


Opetushallinnon kurssi 1/2024, etätoteutus 5. – 19.6.2024

5.-7.6. A-osa ja 17.-19.6. B-osa
Ilmoittautumisaika: 9.2.2024 – 15.5.2024 klo 23:59.

Opetushallinnon kurssilla käydään läpi opetustoimen hallintoa koskeva keskeinen lainsäädäntö. Käsittely on soveltavaa ja tapahtuu rehtorin tehtävän näkökulmasta olennaisimpaan keskittyen. Lisäksi kurssilla paneudutaan ajankohtaisiin koulun/oppilaitosten ja opetustoimen kysymyksiin. Opetus on pääsääntöisesti luento-opetusta.

Opetushallinnon kurssi on suunniteltu niin, että se valmentaa toimimaan kunnan, kuntayhtymän, yksityisten yhteisöjen sekä valtion ylläpitämien oppilaitosten tehtävissä. Kurssilla käydään läpi viralliseen koulutusjärjestelmään kuuluvien esi- ja perusopetuksen, lukiokoulutuksen, ammattikoulutuksen, taiteen perusopetuksen sekä vapaan sivistystyön oppilaitosten johtamiseen ja hallintoon liittyviä asioita.

Tutustu Opetushallinnon tutkinnon tutkintovaatimuksiin ja tutkinnon perusteisiin ennen kuin ilmoittaudut kurssille!
Opetushallinnon tutkinto ja valmentava koulutus (oph.fi)

Kurssi on tarkoitettu rehtoriksi tai muihin opetusalan esimies- ja hallintotehtäviin aikoville opettajille, luottamushenkilöille ja opiskelijoille sekä muille opetushallinnon tutkinnon suorittamisesta kiinnostuneille.

Lue lisää.


23.5.2024 Saavutettavuus-seminaari Tampereella

Aika: to 23.5.2024 klo 9.00-16.00 
Paikka: Wivi Lönn -sali, Monitoimitalo 13, Pellavatehtaankatu 4, Tampere
Kenelle: Saavutettavuus-seminaari on tarkoitettu kaikille saavutettavuudesta ja sen edistämisestä kiinnostuneille

Saavutettavuus-seminaarin järjestää Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, jonka koordinoiman Saavutettava Harrastamisen Suomen malli -hankkeen loppuseminaari antaa lähtölaukauksen päivälle. Hankkeen loppuseminaaria on mahdollista seurata myös striiminä Lastenkulttuurin Youtube-kanavan kautta.

Osallistumalla tapahtumaan paikan päällä pääset mukaan saavutettavuustyöpajoihin, kuulet kiinnostavia puheenvuoroja ja verkostoidut lastenkulttuurin ammattilaisten kanssa. Ohjelmassa on mm. Saavutettavampi harrastus -merkin esittely, salamapuheenvuoroja saavutettavuuden edistämisen hyvistä käytännöistä ja Moninaisuusagenttien pitämä työpaja.

Tutustu ohjelmaan tarkemmin ja ilmoittaudu mukaan.


8.5.2024 Uudistamme lukiodiplomia yhdessä! -seminaari

Opetushallitus järjestää lukiodiplomien kehittämisen aloitusseminaarin 8.5.2024 Helsingissä (Helsinki Congress Paasitorni Paasivuorenkatu 5 A, 00530 Helsinki).

Aloitusseminaari on koko päivän kestävä tilaisuus, joka koostuu kaikille yhteisestä osuudesta ja rinnakkaisesta lukiodiplomikohtaisesta työskentelystä. Kaikille yhteiseen osuuteen voi osallistua etänä. Tilaisuus on osallistujille maksuton.

Tilaisuuden kohderyhmiä ovat lukiodiplomiaineiden opettajat, lukioiden rehtorit, koulutuksen järjestäjien edustajat sekä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen edustajat ja muut lukiodiplomien kehittämistyöstä kiinnostuneet.

  Lue lisää seminaarista.


Porvoon taidekoulun kevään 2024 kurssit

Katso kurssitarjonta tästä linkistä.


PERUTTU / SIIRTYY SYKSYYN: 13.5. klo 14 Kulttuurin tulevaisuuskeskustelu

Miltä näyttää suomalaisen taiteen ja kulttuurin tulevaisuuskuva? Tähän visioon toivoisimme kuulevamme juuri sinun ajatuksiasi. Tervetuloa keskustelemaan maanantaina 13.5. klo 14.00–17.00 Musiikkitalon Organo-saliin!

Miten ja ketkä tekevät ja kokevat kulttuuria Suomessa vuonna 2048? Kenen lauluja laulamme ja miksi? Millaisia symboleita, sanoja ja kuvia haluamme vaalia?

Floran eli Kukan päivä 13.5. oli 1800-luvun Suomessa perinteinen ylioppilaiden juhlapäivä. Vuonna 1848 Kumtähden kentällä esitettiin J. L. Runebergin sanoittama ja Fredrik Paciuksen säveltämä laulu Vårt land. Päivästä muodostui yksi Suomen itsenäistymiseen johtaneista merkkipaaluista.

Taiteen edistämiskeskuksen, Taideyliopiston, Turun Ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian Floran päivän tilaisuudessa kuullaan puheenvuoroja kulttuurin tulevaisuudesta ja käydään kulttuurikeskustelua.

Keskustelun innoittajana ovat vuosina 2020–2022 tehdyt taidekasvatuksen ja -koulutuksen kansalliset visiot sekä Petteri Orpon hallitusohjelmassa linjattu kulttuuripoliittinen selonteko, jonka tarkoituksena on tuottaa kunnianhimoinen tulevaisuuskuva. Haluamme kuulla erityisesti nuorten sukupolvien ajatuksia tulevaisuudesta.

Tilaisuus järjestetään pääosin suomen kielellä. Kysymyksiä ja kommentteja voi kuitenkin esittää myös ruotsiksi ja englanniksi. Organoon pääsee Musiikkitalon pääaulasta hissillä, ja tilassa on kuulosilmukka.

Varaa ajankohta kalenteriisi ja ilmoittaudu mukaan.

Taiteen edistämiskeskus
Taideyliopisto
Turun ammattikorkeakoulu
Yrkeshögskolan Novia

***

Välkommen att diskutera kulturens framtid på Floradagen den 13 maj kl. 14

Hur ser framtidsvisionen ut för Finlands konst och kultur? Vi önskar få höra just dina tankar om den här visionen. Välkommen att diskutera detta måndagen den 13 maj kl. 14.00–17.00 i Musikhusets Organo-sal!

Vem skapar och producerar och vem mottar och upplever kultur i Finland år 2048? Vems sånger sjunger vi och varför? Vilka symboler, ord och bilder vill vi värna om?

Floradagen den 13 maj var en traditionell festdag för studenter i Finland under 1800-talet. År 1848 på Gumtäkts äng sjöngs sången Vårt land, skriven av J. L. Runeberg och komponerad av Fredrik Pacius. Dagen blev en av de milstolpar som ledde till Finlands självständighet.

Floradagen organiseras av Centret för konstfrämjande, Konstuniversitetet, Åbo yrkeshögskola och Yrkeshögskolan Novia. Under dagen hålls anföranden om kulturens framtid och det finns en möjlighet att diskutera frågor kring konst.

Diskussionen inspireras av de nationella visionerna för konstfostran och -utbildning, som utarbetats 2020–2022, samt den kulturpolitiska redogörelse som dragits upp i Petteri Orpos regeringsprogram och vars syfte är att skapa en ambitiös framtidsbild. Vi vill särskilt höra de unga generationernas tankar om framtiden.

Evenemanget ordnas i huvudsak på finska. Frågor och kommentarer kan dock även framföras på svenska eller engelska. Till Organo-salen kan man komma med hiss från Musikhusets huvudentré och i lokalen finns en hörselslinga.

Skriv ner tidpunkten i din kalender och anmäl dig till evenemanget.

Centret för konstfrämjande
Konstuniversitetet
Åbo yrkeshögskola
Yrkeshögskolan Novia


OPH: Varhaiskasvatuspäivät 2024 – kohti tasa-arvoista tulevaisuutta

Aika: 6. – 7.5.2024
Paikka: Scandic Park Helsinki, Mannerheimintie 46, 00260 Helsinki.

Tule ja osallistu keskusteluun tasa-arvoisesta ja yhdenvertaisesta varhaiskasvatuksesta! Koulutuksen aikana perehdytään uusimpaan tutkimustietoon, ajankohtaisiin kysymyksiin ja kehittämiseen sekä monilukutaitoon johtamisen näkökulmasta.

Ilmoittautuminen 17.4.2024 klo 23:59 mennessä. Lue lisää OPH:n sivuilta.


DIGIKUVIS-koulutus kuvataideopettajille keväällä 2024

Keravan kuvataidekoulun Digikuvis-koulutuksen mainoskuva.

Kuvataidekoulujen opettajille suunnattu maksuton koulutus, jossa opettajat kouluttautuvat digitaalisten työvälineiden monipuolisiksi käyttäjiksi. Koulutuksen tavoitteena on perehdyttää osallistujat digitaalisiin työvälineisiin ja palveluihin ja pelintekoon kuvataiteen näkökulmasta. Keskeisiä osioita ovat pelinteko, animaatiot, lisätty todellisuus, virtuaalitodellisuus ja erilaiset digipiirtämisen välineet.

Koulutettava kehittää digitaalista osaamistaan kuvataidekoulun opetuksessa ja pystyy hyödyntämään oppimaansa omassa työpaikassaan, sekä vahvistamaan kuvataidekoulun digitaalista kehitystä uuden opetussuunnitelman mukaisesti. Koulutuksesta tuotetaan avoimen opetuksen kirjastoon oppisisältöä eri teemoihin liittyvistä tehtävistä, kokeiluista ja materiaalista. Koulutus on Opetushallituksen rahoittama hanke.

Voit ilmoittautua koulutukseen tällä lomakkeella.

Koulutus koostuu neljästä osiosta. Voit osallistua yhteen tai useampaan osioon. Osiot linkittyvät sisällöllisesti toisiinsa.

Pelinteko käytännössä -osio on yhden päivän mittainen lähikoulutus, jossa osallistujat tutustuvat monipuolisesti pelinteon välineisiin ja pelinteon opettamiseen liittyviin ulottuvuuksiin. Pääpaino on itse tekemisellä ja omien taitojen kehittämisellä. Päivän aikana osallistujat oppivat hyödyntämään omaa osaamistaan ja vahvuuksiaan osana pelinteon opettamista. Päivän aikana tutustutaan Scratchiin ja Unityn playgroundiin. Opettajana toimii Jukka Lehtoranta. 
Aika: 8.3.2024 klo 9-15
Paikka: Keravan kirjasto, Satusiipi (Paasikivenkatu 12, 04200 Kerava)

Pelinteon monet ulottuvuudet -osio on yhden päivän mittainen etäkokonaisuus, jossa osallistujat tutustuvat monipuolisesti pelinteon eri osa-alueisiin ja pelinteon opettamiseen liittyviin ulottuvuuksiin. Pääpaino on pelinteon eri osa-alueisiin tutustumisella ja erilaisiin peleihin liittyvien pelimekaniikkojen hyödyntämisellä. Päivän aikana osallistujat pääsevät laajasti kokeilemaan erilaisia välineitä. Huomiota kiinnitetään myös nykypelikulttuuriin ja nykyaikaisten pelinteon välineiden tuntemiseen. Viimeisessä osiossa yhdistetään pelintekoa myös koulutuksen muihin osioihin: animaatioihin ja vr-/ar-teknologioihin. Opettajana toimii Jukka Lehtoranta. 
Aika: 5.4.2024 klo 9-15
Paikka: etäyhteys

AR & VR

koulutuspäivä on yksi kokonainen koulutuspäivä (6h), joka järjestetään lähiopetuksena Keravan kuvataidekoulun järjestämissä tiloissa. Koulutettava tutustuu lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden tuomiin mahdollisuuksiin kuvataiteen opetuksessa ja pystyy hyödyntämään oppimaansa taiteen perusopetuksessa. Kouluttajana toimii animaatiotaiteilija Kristina Laine.
Aika: 3.5.2024 klo 9-15
Paikka: Keravan kirjasto, Satusiipi (Paasikivenkatu 12, 04200 Kerava)

Digipiirtämisen ja animaation

koulutuspäivä on yksi kokonainen koulutuspäivä (6h), joka järjestetään lähiopetuksena Keravan kuvataidekoulun järjestämissä tiloissa. Digipiirtämisessä keskitymme tableteilla tehtävään piirtämiseen iPadeilla ja Procreate -sovelluksella / tietokoneella ja Wacomilla, jotka ovat yleisimmät kuvataidekoulun laitteistot sekä ohjelmistot. Animaatioissa keskitymme piirrosanimaatioihin iPadilla, tietokoneilla käytämme Krita -ohjelmaa. Opettajana toimii animaatiotaiteilija Kristina Laine.
Aika: 10.5.2024 klo 9-15
Paikka: Kerava tai Helsinki, paikka ilmoitetaan osallistuville myöhemmin.

Lisätietoa koulutuksesta voit kysyä Keravan kuvataidekoulusta toimisto@keravankuvataidekoulu.fi 

#taiteenperusopetus #digikuvis #mediataide #pelikoulutus


Pedagogisen toiminnan perusteet lasten ja nuorten harrastustoiminnassa -koulutukset keväällä 2024

Pedagogisen toiminnan perusteet lasten ja nuorten harrastustoiminnassa -koulutus on suunnattu lasten ja nuorten harrastustoiminnan ohjaajille. Keväällä 2024 järjestetään kaksi samansisältöistä maksutonta etäkoulutusta, jotka ovat yksi harrastamisen Suomen mallin kehittämishankkeista. Koulutuksen järjestää Taideyliopiston Avoin kampus yhteistyössä Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorion, Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Olympiakomitean kanssa. Koulutus on suunnattu lasten ja nuorten liikunnan, urheilun, taiteen, kulttuurin, tieteen ja muiden harrastusten ohjaajille ja valmentajille.Koulutuksia on kaksi ja ne järjestetään 15.1. – 12.3. sekä 11.3.-15.5.2024. Lue lisää täältä.


Kuvataidekoulujen liiton Kevätpäivät Vaasassa 11.-12.4.2024

Kuvataidekoulujen liiuton kevätpäivien 2023 markkinointikuva.
Kuva: Vaasan kaupunki/Vasa stad, taitto Eliisa Sorvali.

Kuvataidekoulujen liiton Kevätpäivien aiheina ovat luovuus, monitaiteisuus ja monikielisyys. Koulutuspäivät vietetään Kansalaisopisto Alman TaiKonin apulaisrehtori Mia Wiikin vieraana. Koulutuspäivillä monikielisyys on rikkaus, joten toimimme paikalliseen tapaan eli ”jokainen puhuu äidinkielellään ja käännetään jos tarvitaan.”

Kevätpäivät avaa torstaina Vaasan kaupungin sivistystoimen johtaja Christina Knookala, jonka jälkeen meille on tarjolla yllätyksellinen ”Onnellisuushetki”. Ohjelmaa jatkaa Opetushallituksen ajankohtaisilla terveisillä opetusneuvos Jaakko Jekunen, jonka jälkeen taiteen ja yhteiskunnan luovasta prosessista meille puhuu Nina Dahl-Tallgren. Mielenkiintoisia oppilaitosten esimerkkejä monitaiteisuudesta kuullaan esim. arjen näkökulmasta, erilaisten projektien ja hankkeiden muodossa. Iltapäivällä vieraillaan Taikonin henkilökunnan johdattamana heidän tiloissaan ja tutustutaan monikielisen ja monitaiteisen koulun toimintaan. Illalla kippistelemme Vaasan kaupungin vastaanotolla Maaherrantalolla.

Perjantaina Elisabeth Morney johdattelee meitä pohtimaan luovaa prosessia mahdollisuutena, ja kertoo esimerkiksi Strömsön alkuajoista. Edustajat paikallisesta Malakta keskuksesta avaavat meille toimintaansa luovana, monialaisena ja monikielisenä taideyhteisönä maaseutuympäristössä. Iltapäivällä vierailemme Kuntsin modernin taiteen museolla Viivasta tilaan -näyttelyssä taiteilija Leo Ackleyn johdattelemana.

Kevätpäivät toteutetaan hybridinä, joten seminaaria voi seurata reaaliaikaisena suoratoistona (ei tallenteena jälkikäteen). Käytännön syistä ohjelma striimataan vain osittain. Striimattavat osiot on merkitty ohjelmaan ja huomioitu osallistumismaksuissa.

Katso lisätiedot, ohjelma ja ilmoitaudu mukaan 3.4. mennessä Kevätpäivien sivuilta!

Lämpimästi tervetuloa Kevätpäiville Vaasaan!


10.4. klo 15–16 Miten tuoda turvaa lasten ja nuorten arkeen? Webinaari koulujen ja harrastustoiminnan henkilöstölle

Miten kouluissa ja harrastuksissa voidaan tukea lapsia ja nuoria palaamaan arkeen viikko Vantaan koulutragedian jälkeen? Tervetuloa kuulemaan aiheesta peruskoulujen henkilöstölle sekä lasten ja nuorten harrastusryhmien vetäjille suunnattuun webinaariin keskiviikkona 10.4. kello 15–16.

Webinaarissa lasten ja nuorten tukemisen asiantuntijat kertovat konkreettisia keinoja, joilla koulujen aikuiset ja harrastustoiminnan ohjaajat voivat:

  • vahvistaa lasten ja nuorten turvallisuuden tunnetta
  • mahdollistaa palaaminen mahdollisimman normaaliin arkeen koulussa ja harrastuksissa.

Asiantuntijoille on mahdollista lähettää kysymyksiä etukäteen verkkolomakkeella. Lähetä kysymyksesi maanantaihin 8.4. kello 9.00 mennessä. Kysymykset ja toiveet huomioidaan webinaarin sisällössä.

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin eikä siihen tarvitse ilmoittautua.

Ota osallistumislinkki talteen ja tule mukaan: https://info.kuntaliitto.fi/e/867941/turvaalastenarkeen/bn9xth/922815833/h/b7dRsbFFmB1APjLZ8WgoVb7xChoxpjgQ-7Op-rnd-50 .

Tilaisuus tallennetaan ja tallenne tulee jakoon myöhemmin.

Webinaarin järjestävät yhdessä Mannerheimin Lastensuojeluliitto, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Sekasin Kollektiivi, SOS-Lapsikylä ja Suomen Punainen Risti sekä Kuntaliitto, Suomen Olympiakomitea, Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja Suomen Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi.

Tervetuloa!


18.3.2024 Hyvinvointituokio taidekasvattajille ja yleisötyöntekijöille

Tule mukaan kohtaamaan kollegoja ja keskustelemaan työhyvinvoinnista maaliskuussa. Jos toimit taidekasvattajana tai yleisötyöntekijänä esimerkiksi kulttuuritalossa tai taideorganisaatiossa, on tämä tapahtuma juuri sinulle. Hyvinvointituokiossa peilataan oman ammattiryhmäsi työhyvinvointia, tehtäviä ja jaksamista. Mukaan mahtuu 40 osallistujaa, paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. 


Aika: ma 18.3. klo 13.30-15.30
Paikka: Annantalon auditorio (Annankatu 30, 00100 Helsinki)

Lue lisää ja ilmoittaudu viimeistään 13.3.!


Työskentelyä fasilitoivat erityisasiantuntijat Heli Ansio ja Sari Käpykangas Työterveyslaitoksesta. Heli on teatterintutkija ja teologi, joka on tutkinut ja kehittänyt työhyvinvointia taidealojen työssä yli kymmenen vuoden ajan. Sari on sosiaalipsykologi, joka tutkimustyön ohella tekee paljon ryhmän ohjausta ja erilaisia työyhteisövalmennuksia.


Lämpimästi tervetuloa!

Tapahtuma kuuluu Mielenterveyden työkalupakki -hankkeen taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen osaprojektiin ja se järjestetään yhteistyössä Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKUn kanssa. Mielenterveyden työkalupakki -hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.


OPH: Taiteen perusopetuksen neuvontaklinikka (Teams) – siirtyy myöhempään ajankohtaan keväälle!

Opetushallitus järjestää taiteen perusopetuksen neuvontaklinikan. Paikalla vastailemassa kysymyksiin ovat Opetushallitukselta taiteen perusopetuksen asiantuntijat sekä ePerusteet- ja KOSKI-palveluiden asiantuntijat. 

Tapahtumassa on mahdollista kysyä esimerkiksi opetussuunnitelmien opintopisteyttämiseen tai ePerusteet- ja KOSKI-palveluihin liittyviä kysymyksiä. Klinikalla ei ole aikataulutettua ohjelmaa, eikä tilaisuudessa esitetä ennalta valmisteltuja esitysmateriaaleja. 

Tilaisuus on maksuton eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Tilaisuus on suunnattu erityisesti taiteen perusopetuksen oppilaitoksille ja koulutustoimijoille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. 

Ajankohta: Siirtyy maanantailta 29.1. myöhempään ajankohtaan! Lisätiedot täältä.


29.1.2024 UTHA Oy järjestää: Mieli taiteessa – kliinisen taiteen psykologian koulutuspäivä

Mieli Taiteessa- Kliinisen taiteen psykologian koulutus on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi kliinisen taiteen psykologisen osaamisen kehittämisestä kiinnostuneille, kuten taiteen alan asiantuntijoille, ohjaajille, johtajille ja taiteilijoille.

Aika: 29.1.2024 klo 09.00-16.30
Paikka: Clear mind Oy toimitilat: Arkadiankatu 21 A 10 Helsinki

Tavoite:

  • Tietää, mitä kliininen taiteen psykologia tarkoittaa
  • Tietää, mitä henkinen pahoin- ja hyvinvointi on taiteen kentässä
  • Tietää, miten henkistä hyvinvointia voidaan tukea taiteen moninaisessa maasto

Sisältö: Katso ohjelma Utha Oy:n sivuilta.

Ilmoittautumiset osoitteeseen info (at) utha.fi 22.1.2024 mennessä.

Lisätietoja satu.kaski (at) utha.fi

Hinta 150 € (+ alv 24 %). Hinta sisältää materiaalin, aamu- ja päiväkahvin.

www.clearmind.fi
www.utha.fi

Henkinen hyvinvointi ja terveys videot, katsottavissa ja tilattavissa ilmaiseksi täältä.  
Henkiseen hyvinvointiin liittyviä harjoitteita, tilaa ja kokeile täältä.
Psykologiaa keittiössä podcast.


Metropolia Ammattikorkeakoulu: Yhdessä2 – osallistavalla johtamisella arvoista arviointiin

Tarvitsetko uusia näkökulmia yhteistyön lujittamiseen työyhteisössä? Uusia ajatuksia arvojen, arvioinnin ja arvosanojen yhteydestä? Tai siihen, miten saat oppilaitoksesi koko potentiaalin mukaan strategia-ja arvotyöhön, muutoksessa elämiseen ja yhteistoiminnalliseen kehittämiseen? Entä miten jaetaan johtajuutta systeemiälykkäästi? Tai yhteisöllisesti?Koulutus on maksuton ja se on suunnattu taiteen perusopetuksen ja ammatilliseen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön oppilaitosten johdolle, hallinnolle, tiimien vetäjille ja luottamushenkilöille.Koulutus tarjoaa mahdollisuuden kehittää oppilaitoskohtaisesti johtamisen välineitä dialogisen, yhteisöllisen toimintakulttuurin rakentamiseen.

Aikataulut ja teemat:
to-pe 1-2.2.2024 Oppilaitos yhteisöllisenä systeeminä
to-pe 11-12.4.2024 Arvot, ennakointi ja yhdessä muuntuminen
to-pe 19.-20.9.2024 Arviointi ja yhdenvertaisuus
to-pe 31.10.-1.11.2024 Kestävää hyvinvointia arvokkaassa yhteisössä. Koulutusjakson osana avoin päätösseminaari.

Ilmoittautuminen päättyy 15.12.2023. Lisätiedot ja ilmoittautuminen tästä linkistä.


Jyväskylän yliopisto, Koulutusjohtamisen instituutti: Minustako kasvatus- ja koulutusalan esihenkilö (7 op)

Hei! Pohditko hakeutumista tehtäviin, joissa edellytetään esihenkilötyyppistä työotetta ja osaamista, tai tarvitsetko eväitä tehtävän menestyksekkääseen hoitamiseen? MIE-hanke edistää varhaiskasvatuksen ja opetustoimen henkilöstön osaamista, vahvistaa varhaiskasvatuksen ja oppilaitosten esihenkilötehtävien vetovoimaisuutta ja tukee kestävien urapolkujen muodostumista paikallisissa varhaiskasvatus- ja opetustoimissa.

Helmikuussa 2024 käynnistyvä Minustako kasvatus- ja koulutusalan esihenkilö -koulutus 7 op toteutuu kolmella alueella; Jyväskylässä, Tampereella ja Rovaniemellä.

Prosessikoulutus tehdään kehittävällä työotteella, ja siihen sisältyy kolme kaksipäiväistä lähijaksoa sekä urapolun suunnittelua aikavälillä helmikuu-syyskuu 2024.

Kaikille yhteiset lähijaksot:
7.-8.2.24
10.-11.4.24
25.-26.9.24
ja näiden lisäksi erikseen sovittavat ryhmäohjaukset säännöllisin väliajoin.

Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa ja osallistujalle maksutonta. Ilmoittaudu 12.11.2023 mennessä tästä linkistä.

LIsätiedot täältä.
Lataa tästä tiedote kouultuksesta.


13.12.2023 klo 9.30-12.30 Lastenkulttuuriseminaari

Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen Observatorio järjestävät lastenkulttuuriseminaarin keskiviikkona 13.12. klo 9.30-12.30. Seminaarin teemana on saavutettavuus ja innovatiivisuus.

Ilmoittautumisaika on jo päättynyt, mutta tilaisuutta voi seurata striimin välityksellä. Lue lisää täältä.


OPH:n maksullista koulutusta: 11.-12.12.2023 Digioppimisen areena

Digioppimisen areenalla 11.–12.12.2023 pureudutaan ajankohtaisiin aiheisiin. Tule ja osallistu keskusteluun mm. tekoälyn ajan pedagogiikasta ja eettisyyden ja teknologian välisestä tasapainosta. Ohjelmassa lisäksi kouluasteittaisia rinnakkaistyöpajoja sekä puheenvuoroja monista digioppimisen teemoista kuten

  • tietosuojanäkökulmia kouluihin ja oppilaitoksiin
  • kriittinen lukutaito digioppimisessa
  • digiopetus ja monenlaiset oppijat
  • aivotutkimuksen näkökulma oppimisen digitalisaatioon.

Lue lisää täältä.


DIGIKUVIS

Keravan kuvataidekoulun Digikuvis-koulutuksen mainoskuva.

Kuvataidekoulujen opettajille suunnattu maksuton koulutus, jossa opettajat kouluttautuvat digitaalisten työvälineiden monipuolisiksi käyttäjiksi. Koulutuksen tavoitteena on perehdyttää osallistujat digitaalisiin työvälineisiin ja palveluihin ja pelintekoon kuvataiteen näkökulmasta. Keskeisiä osioita ovat pelinteko, animaatiot, lisätty todellisuus, virtuaalitodellisuus ja erilaiset digipiirtämisen välineet.

Koulutettava kehittää digitaalista osaamistaan kuvataidekoulun opetuksessa ja pystyy hyödyntämään oppimaansa omassa työpaikassaan, sekä vahvistamaan kuvataidekoulun digitaalista kehitystä uuden opetussuunnitelman mukaisesti. Koulutuksesta tuotetaan avoimen opetuksen kirjastoon oppisisältöä eri teemoihin liittyvistä tehtävistä, kokeiluista ja materiaalista. Koulutus on Opetushallituksen rahoittama hanke.

Voit ilmoittautua koulutukseen tällä lomakkeella.

Koulutus koostuu neljästä osiosta. Voit osallistua yhteen tai useampaan osioon. Osiot linkittyvät sisällöllisesti toisiinsa.

Koulutuspäivän aikana pidetään tunnin ruokatauko, jolloin osallistujat ruokailevat omakustanteisesti. 

Pelinteko käytännössä -osio on yhden päivän mittainen lähikoulutus, jossa osallistujat tutustuvat monipuolisesti pelinteon välineisiin ja pelinteon opettamiseen liittyviin ulottuvuuksiin. Pääpaino on itse tekemisellä ja omien taitojen kehittämisellä. Päivän aikana osallistujat oppivat hyödyntämään omaa osaamistaan ja vahvuuksiaan osana pelinteon opettamista. 

Aika: 6.10.2023 klo 9-15

Paikka: Keravan kirjasto, Satusiipi (Paasikivenkatu 12, 04200 Kerava)

Digipiirtämisen ja animaation koulutuspäivä on yksi kokonainen koulutuspäivä (6h), joka

järjestetään lähiopetuksena Keravan kuvataidekoulun järjestämissä tiloissa. Digipiirtämisessä keskitymme tableteilla tehtävään piirtämiseen iPadeilla ja Procreate-

sovelluksella/tietokoneella ja Wacomilla, jotka ovat yleisimmät kuvataidekoulun laitteistot sekä ohjelmistot. Animaatioissa keskitymme piirrosanimaatioihin iPadein sekä tietokoneilla Adobe-ohjelmistoja hyödyntäen. Opettajana toimii Erika Weiste

Aika: 3.11.2023 klo 9-15

Paikka: Keravan kirjasto, Satusiipi (Paasikivenkatu 12, 04200 Kerava)

AR & VR koulutuspäivä on yksi kokonainen koulutuspäivä (6h), joka järjestetään lähiopetuksena Keravan kuvataidekoulun järjestämissä tiloissa.

Koulutettava tutustuu lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden tuomiin mahdollisuuksiin kuvataiteen opetuksessa ja pystyy hyödyntämään oppimaansa taiteen perusopetuksessa. Kouluttajana toimii Leena Jääskeläinen

Aika: 1.12.2023 klo 9-15

Paikka: Kerava/Helsinki, paikka ilmoitetaan osallistuville myöhemmin.

Pelinteon monet ulottuvuudet -osio on yhden päivän mittainen etäkokonaisuus, jossa osallistujat tutustuvat monipuolisesti pelinteon eri osa-alueisiin ja pelinteon opettamiseen liittyviin ulottuvuuksiin. Pääpaino on pelinteon eri osa-alueisiin tutustumisella ja erilaisiin peleihin liittyvien pelimekaniikkojen hyödyntämisellä. Päivän aikana osallistujat pääsevät laajasti kokeilemaan erilaisia välineitä. Huomiota kiinnitetään myös nykypelikulttuuriin ja nykyaikaisten pelinteon välineiden tuntemiseen. Viimeisessä osiossa yhdistetään pelintekoa myös koulutuksen muihin osioihin: animaatioihin ja vr-/ar-teknologioihin.

Aika: 8.12.2023 klo 9-15

Paikka: etäyhteys

Lisätietoa koulutuksesta voit kysyä Keravan kuvataidekoulusta toimisto@keravankuvataidekoulu.fi 


27.11.2023 Kulttuurisen nuorisotyön seminaari 

Aika: klo 11.00–16.30
Tervetuloa kulttuurisen nuorisotyön seminaariin maanantaina 27.11.2023 klo 11.00–16.30. Seminaari järjestetään hybridinä eli voit osallistua tapahtumaan Jyväskylän Veturitalleilla tai katsoa seminaaria verkkolähetyksen kautta. Seminaarissa kuullaan puheenvuoroja kulttuurisen nuorisotyön kentältä eri näkökulmista. Päivän aikana paneudumme tutkimustietoon nuorten kulttuuriharrastamisesta ja saamme katsauksen nuorten osallistamiseen sekä osallisuuden keinoihin. Tapahtumassa kuullaan esimerkiksi Miikka Pyykkösen (Jyväskylän yliopisto) ja Tanja Rädyn (Jyväskylän kaupunki) puheenvuorot, minkä lisäksi teeman aiheista keskustellaan Nuori Kulttuuri Talks -keskustelussa.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille kulttuurisen nuorisotyön parissa työskenteleville tai siitä kiinnostuneille tahoille, taustaorganisaatiosta riippumatta. Lisäksi tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki opiskelijat ja muut aiheesta kiinnostuneet. 
Ohjelma ja ilmoittautuminen: Kulttuurisen nuorisotyön seminaari – Jyväskylän Veturitallit (lyyti.fi)


23.11. klo 9-9.50 ePerusteet-klinikka taiteen perusopetuksen toimijoille 

Tervetuloa mukaan kysymään ja kuuntelemaan ePerusteiden OPS-työkalun perustoiminnoista sekä käyttöönotosta.

Tilaisuus on maksuton ja järjestetään Teamsissä. 

Lisätietoja ja osallistumislinkki: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ajankohtaista/9084160

Järjestäjä: Opetushallituksen e-perusteet tiimi


Erilaiset kulttuurit kohtaavat koulun arjessa – mitä minun pitäisi tietää?

Kulttuuriperintökasvatuksen seura järjestää opettajien kulttuuri- ja katsomustietoisuutta vahvistavat kaksi koulutuspäivää kuudella paikkakunnalla syksyllä 2023. Ensimmäinen lähiopetuspäivä järjestetään Helsingissä, Turussa, Tampereella, Porvoossa, Oulussa ja Rovaniemellä. Toinen päivä järjestetään etäkoulutuksena Zoomissa.

Päivien aikana pohditaan erilaisia kulttuuriperintöjä ja katsomuksia ja mietitään, kuinka niiden avulla voidaan löytää yhdistäviä tekijöitä moninaisissa oppimisyhteisöissä? Kuinka ottaa puheeksi vaihtelevia taustoja, perinteitä, tapoja ja maailmankatsomuksia? Kuinka käsitellä oppilaiden kanssa vaikeita aiheita kuten pakolaisuus, rasismi tai sotatapahtumat?

Lähiopetuspäivät koostuvat kahdesta luento-osuudesta ja työpajasta, joissa testataan menetelmiä ja työkaluja, joita voi suoraan ottaa mukaan omaan opetukseen. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä.


Pedagogisen toiminnan perusteet lasten ja nuorten harrastustoiminnassa

3 op, syksyllä 2023: Koulutus on suunnattu liikunnan, urheilun, taiteen, kulttuurin, tieteen ja muiden harrastusten ohjaajille. Kurssi on maksuton ja toteutetaan etäopintoina Zoomissa.

Kurssipäivät sisältävät orientaatio-osuuden vapaavalintaisesti 11.9. tai 15.9 sekä neljä intensiivikurssipäivää 18.9., 26.9., 11.10. ja 20.10. ja päätöspäivän 20.11.

Koulutuksen teemoina ovat lasten ja nuorten harrastustoiminnan laatu ja pedagogiikan kehittäminen sekä lapsen ja nuoren kehitysvaiheet. Näitä aiheita ja alan ajankohtaista tietoa käsitellään pedagogiikan, erityispedagogiikan, lapsen oikeuksien, psykiatrian, kasvatustieteen ja -psykologian sekä taide- ja liikuntakasvatuksen suomalaisten huippuasiantuntijoiden johdolla.

 Koulutuksen järjestää Taideyliopiston Avoin kampus yhteistyössä Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorion sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Olympiakomitean kanssa. Koulutuksen johtajana toimii professori emerita Inkeri Ruokonen.

Ilmoittaudu maksuttomaan koulutukseen 31.8.2023 mennessä täältä.

Koulutuksen lisätiedot ja ohjelma täältä.


Buustia käsityön opetukseen -täydennyskoulutusta syksyllä 2023

Opetustoimen henkilöstökoulutusta tuotetaan SASKY koulutuskuntayhtymän Boostia käsityön opetukseen -hankkeessa perusasteen käsityön ja taiteen opetukseen. Täydennyskoulutus on kohdennettu perusasteen käsityön (tekstiili- ja teknisen työn), taiteen perusopetuksen opettajille, luokanopettajille sekä vapaan sivistystyön käsityön opettajille. Rahoittajana OPH ja toteutusaika on 1.8.2023-30.6.2025.

Hankkeessa on viisi koulutusosiota, joiden sisällä on teemoitettuna 19 koulutusjaksoa. Lue lisää täältä.
Tarkempaa tietoa jaksosta 1. Kankaanpainanta.


Taideyliopiston avoimen yliopiston tarjontaa lukuvuonna 2023–2024

Katso opetustarjonta kurssikalenterista. Ilmoittautumiset joko 15.8. tai 24.8. mennessä.


15. –16.11.2023 Lastenkulttuurifoorumi Kaustisella  

Lastenkulttuurifoorumin 15.-15.11.2023 maioskuva.

Vuoden 2023 Lastenkulttuurifoorumi järjestetään tänä vuonna Kaustisella 15.-16.11. Foorumin teemana on aineeton kulttuuriperintö, joka on esillä sekä lastenkulttuurissa että laajasti muutenkin koko vuoden aikana: Unescon sopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemiseksi täyttää 20 vuotta ja sen ratifioinnista Suomessa tulee kuluneeksi 10 vuotta, ja koko vuoden kattavan Euroopan kulttuuriympäristöpäivät ‑tapahtumakokonaisuuden teemana on elävä perintö.

Vuosittain järjestettävä lastenkulttuurifoorumi on lastenkulttuurin valtakunnallinen keskusteluväylä ja verkostoitumistilaisuus. Tapahtuma on suunnattu lastenkulttuurin toimijoille, pedagogeille ja kaikille lastenkulttuurista kiinnostuneille.

Lastenkulttuurifoorumin 2023 järjestää Lastenkulttuurikeskus Lykky yhteistyössä Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton ja Museoviraston kanssa.

Lue lisää täältä.


9.-10.11.2023 Kuvataidekoulujen liiton syyspäivät Rovaniemellä

Kuvataidekoulujen liiton Syyspäivien 2023 markkinointikuva.

Kuvataidekoulujen liiton Syyspäivien aiheina ovat pohjoisen nykytaide ja taidekasvatus, soveltava taide ja yhteisöllisyys. Koulutuspäivät vietetään Rovaniemen kuvataidekoulun koulunjohtajan Anita Lallon vieraana.

Syyspäivät alkavat torstaina Rovaniemen kuvataidekoulun esittelyllä, jonka jälkeen siirrytään Kulttuuritalo Korundiin tutustumaan Rovaniemen kuvataidekoulun alumnien johdattamana Kompassissa pohjoinen -näyttelyyn. Iltapäivällä vieraillaan Lapin yliopistolla Taiteiden tiedekunnassa, jossa Maria Huhmarniemi kertoo pohjoisen taidekasvatustyöstä ja soveltavasta taiteesta. Illan ohjelmassa revontuliretki (säävarauksella), jossa julkistetaan Vuoden 2023 kuvataidekasvattaja ja taidekasvatusteko nuotion äärellä.

Perjantaina pääsemme kuulemaan taiteilijapuheenvuoroja pohjoisen näkökulmasta. Syyspäivien päätteeksi on vielä valinnaiset työpajat: Toiminnallinen Talvigrafiikkaa-työpaja tai keskusteleva työpaja Pohdintaa kuvataidekoulujen tulevaisuudesta. Miten säilytetään toimintakulttuuri ja mahdollisuudet?

Katso lisätiedot ja ilmoitteudu mukaan Syyspäivien verkkosivulta!


1.11.2023 Kuinka herätät median kiinnostuksen ja luot toimittajaverkoston? -webinaari

1.11.2023 klo 9:00 – 12:00, webinaari.

Koulutus rohkaisee ja antaa käytännön vinkkejä mediatyöhön ja -yhteyksien kehittämiseen. Aamupäivän aikana kuullaan myös case-esimerkki oppilaitoksen mediatyön rakentamisesta.

Koulutus antaa tukea vaikuttamistyöhön myös kevään 2024 Luovuutta politiikkaan -viikkoon osallistujille.

Päivän toteutuksesta vastaa Salla Saarinen, Radical Soul Oy, joka on toiminut alan kouluttajana yli 10 vuotta. Kuuntele Sallan ajatuksia vaikuttamistyöstä: Miten tehdään vaikuttamistyötä?(podcast)

Koulutukset on suunnattu Taiteen perusopetusliiton jäsenistön ja Konservatorioliiton jäsenoppilaitosten henkilökunnalle. Ilmoittautuminen aukeaa 27.9. ja päättyy 27.10.
Kaikki saman oppilaitokset osallistujat ilmoitetaan yhdellä lomakkeella. Ilmoittautumiset ovat sitovia.

Lue lisää TPO-liiton sivuilta.


30.10.2023 OIVALLUS-madiakasvatusseminaari

Mitä on lasten ja nuorten omaehtoinen digikansalaisuus? Työpajoissa ja asiantuntipuheenvuoroissa mediakasvatusalan ammattilaiset pohtivat lasten ja nuorten osallisuutta ja osallistamista digitalisoituvassa maailmassa. Kriittinen digitaalinen lukutaito pitää sisällään media- ja monilukutaidot mutta myös ymmärryksen lapsen ja nuoren digi-identiteetistä, vastuullisesta digitaalisesta osallistumisesta, digihyvinvoinnista ja yhteisöllisyydestä. Miten mediakasvatusalan ammattilaiset voivat tukea ja opastaa lapsia ja nuoria mediataidoissa sekä aktiivisiksi digikansalaisiksi? Osallistu Oivallukseen niin tiedät!

Vuosittainen Oivallus-mediakasvatusseminaari tuo yhteen mediakasvatusalan asiantuntijat. Päivän kestävä seminaari tarjoaa tietoja, taitoja ja hyväksi havaittuja käytäntöjä mediakasvatukseen eri ikäisten lasten ja nuorten parissa työskenteleville opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille. Oivalluksen yksi tärkeä tavoite on avata uusia ovia moniammatillisen yhteistyön toteutumiseen.

Seminaari toteutetaan lähitapahtumana Helsingissä. Etänä tarjotaan vain rajallinen määrä sisältöjä, ja etäosallistumiseen on eri ilmoittautuminen.

Lue lisää ja ilmoittaudu


4.10.2023 Livskraft ur konst – välmående för barn och unga / Elinvoimaa taiteesta – hyvinvointia lapsille ja nuorille

Elinvoimaa taiteesta -tapahtuman juliste.


Vilken roll kan konsten spela för barn och ungas välmående? Hur kan konstundervisningen nå flera barn och unga? Välkommen med på ett tvåspråkigt seminarium fullspäckat av konst och pedagogik i Pargas.
Mer information och anmälan

Mikä on taiteen merkitys lasten ja nuorten hyvinvoinnille? Miten taidekasvatus voi tavoittaa enemmän lapsia ja nuoria? Tervetuloa mukaan kaksikieliseen seminaariin taiteesta ja taidekasvatuksesta Paraisille.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 


28.9.2023 Saavutettava Harrastamisen Suomen malli -seminaari

Paikka: Annantalo, Helsinki.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto on saanut koordinoitavakseen Saavutettava Harrastamisen Suomen malli -hankkeen, jolla edistetään harrastusten saavutettavuutta. Yhtenä operaationa lanseerataan Saavutettava harrastus -merkki. Seminaarissa esitellään tulevan merkin taustoja ja kriteerejä. Tapahtuma on suunnattu kaikille lasten- ja nuorten harrastustoiminnan saavutettavuudesta kiinnostuneille. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä.


25.9.2023 klo 10-16 Taidekasvatus ja -koulutus yhteiskunnassa: Millaista tutkimusta tarvitaan? 

Suomen taidekasvatuksen tutkimusseura, Taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorio ja Suomen InSEA järjestävät syysseminaarin: Taidekasvatus ja -koulutus yhteiskunnassa: Millaista tutkimusta tarvitaan? 

Maanantai 25.9.2023 klo 10–16.
Aalto-yliopisto, Otakaari 1 U523 Neuvottelutila (aivan metroaseman vieressä).
Zoom-etäyhteys aamupäivällä klo 10–12.30.
Vapaa pääsy

Ilmoittautuminen tästä linkistä 11.9.2023 mennessä.

Suomessa on vahva kulttuurinen ja sivistyksellinen perusta, ja ainutlaatuiset mahdollisuudet tarjota laadukasta taideopetusta kaikille. Alueella tehdään monimuotoista tutkimusta, joka on vahvasti käytäntöön sidoksissa. Saavutettavaa taidekasvatusta on pidetty hyvinvoivan yhteiskunnan edellytyksenä.Yhteiskunnallisen arvopohjan muuttuessa ja resursoinnin kiristyessä tarvitaan jatkossa sekä perustutkimusta että soveltavaa tutkimusta, jolla voidaan perustella taidekasvatuksen merkitystä ja vaikuttavuutta. 

Taidekasvatuksen ja -koulutuksen tutkimuksella ja vaikuttamistoiminnalla pyritään muun muassa: 

  • vahvistamaan taideaineiden asemaa perusopetuksessa taidelajien monipuolinen kirjo huomioiden,
  • kehittämään eri toimijoiden välistä yhteistyötä taide- ja kulttuurikasvatuspalveluiden tarjoajina,
  • parantamaan yhdenvertaisia osallistumisen mahdollisuuksia taide- ja kulttuurikasvatukseen, ja
  • kehittämään pitkäkestoisia tutkimuksellisia rakenteita ja niiden resursoimista.

Millaista taidekasvatuksen tutkimusta tarvitaan, jotta näihin tavoitteisiin päästään? Miten sitä tulisi resursoida ja edistää? Miten varmistetaan yhtäältä tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja toisaalta ymmärrys taidekasvatuksen laaja-alaisesta merkityksellisyydestä? Taidekasvatuksen tutkimuksen edunvalvontajärjestöt kutsuvat alan toimijoita keskustelemaan näistä kysymyksistä monialaisten alustusten pohjalta. 

Iltapäivällä työskentelyä jatketaan temaattisissa työpajoissa, joissa työstetään ja konkretisoidaan taidekasvatuksen visioita ja kärkiteemoja. Seminaariin osallistujille tarjotaan lounas.

Katso tarkemmat tiedot ja ohjelma täältä.


6.9. klo 9.30 –11.30 Harrastamisen Suomen mallin verkostotapaaminen

Webinaarissa perehdytään koulujen kanssa tehtävään yhteistyöhön ja nuorten osallistamiseen Muuramen Harrastamisen mallin hyvien käytänteiden ja ryhmäkeskusteluiden avulla. Lisäksi kuullaan Harrastamisen Suomen mallin yhteyspisteen palveluista kunnille ja harrastusten järjestäjille. Lisätiedot ja ilmoittautuminen täältä.


7.-8.9.2023 Kuvataidekoulujen liiton rehtoripäivät Helsingissä

Kuvataidekoulujen liiton rehtoripäivien 2023 markkinointikuva.

Paikka: Pertin Valinta, Hakaniemenkatu 5, 00530 Helsinki.

Rehtoripäivien aiheina käsittelemme osallisuutta ja vaikuttamista yhteiskunnassa. Mikä on roolimme tässä alati muuttuvassa yhteiskunnassa ja pohdimme yhtäläisyyksiä sekä mahdollisuuksia taidekasvatuksen ja demokratiakasvatuksen välillä. Koulutuspäivät tarjoavat inspiroivia puheenvuoroja sekä mahdollisuuden keskustella ajankohtaisista tärkeistä asioista yhdessä. Eri alojen asiantuntijat johdattelevat meitä tarkastelemaan taiteellista ajattelua, johtamista sekä niiden yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Rehtoripäivät tarjoavat foorumin pysähtyä keskustelemaan ja jakamaan ajatuksiamme kollegiaalisesti sekä verkostoitumaan.

Torstaiksi olemme kutsuneet Helsinkiin vastavierailulle Eestin taidekoulujen liiton edustajia sekä Eestin kuvataidekoulujen rehtoreita suunnittelemaan kanssamme tulevaa yhteistyötä. Vapaaehtoista ohjelmaa onkin järjestetty jo keskiviikkona 6.9. Espoon kuvataidekoululla (ks. ohjelmasta tarkemmin). Varsinaiset rehtoripäivät alkavat torstaina ja ohjelma järjestetään Helsingin Hakaniemessä toimivassa outsider-kulttuurin tuotantotalo Pertin Valinnassa.

Torstain ohjelman avauspuheenvuoron pitää Opetusneuvos Mikko Hartikainen Opetushallituksesta, jonka jälkeen Espoon kuvataidekoulun vastuullisuusohjelmasta (OKKA-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatti) meille kertovat Maritta Poijärvi ja Mari von Boehm. Tulevaisuusnäkymiä-paneelikeskustelun vetäjinä toimivat Aimokoulun Antti Hämäläinen ja Viimsin taidekoulun Matti Vainio. Iltapäivällä kaikki osallistujat pääsevät osallistumaan paneelin jälkeisiin ryhmäkeskusteluihin.

Iltaohjelmassa siirrymme Kalasatamaan ja pääsemme tutustumaan taiteilijavetoiseen Galleria Huutoon sekä saamme esittelyn ajankohtaisiin näyttelyihin. Illan kruunaa Speech karaoke, jossa sinulla on mahdollisuus pitää ”karaokepuhe” valitsemastasi aiheesta (tutustu konseptiin täältä). Iltaohjelmaa voi halutessaan jatkaa Teurastamon alueella seurustelun ja ruokailun merkeissä.

Perjantain 8.9. aamupäivän ohjelma alkaa opastetulla kierroksella Eduskuntatalossa ja pääsemme tutustumaan Eduskunnan demokratiakasvatustyöhön asiantuntija Mikko Tujulan johdattelemana. Iltapäivällä siirrymme takaisin Pertin Valintaan. Kuulemme taiteilijapuheenvuoron ja lopuksi vielä keskustelemme seuraavasta Kansanedustajat kuvataidekoululaisten silmin -näyttelyhankkeesta, joka alkaa syksyllä 2023.

Rehtoripäivät ovat tarkoitettu arkkitehtuurin, kuvataiteen, käsityön ja mediataiteiden taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten rehtoreille sekä hallinnosta vastaaville opettajille kuten johtaville- ja suunnittelijaopettajille.

Ks. tarkemmat tiedot ja ilmoittaudu 7.6. mennessä!


EHO – Osallistavan elokuvaharrastuksen suunnittelun ja ohjaamisen perusteet -koulutus

Kouluttaudu elokuvaharrastuksen ohjaajaksi. Koulukino toteuttaa Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella valtakunnallisen Harrastamisen Suomen mallin elokuvaharrastusohjaajien koulutushankkeen.

Hankkeen avulla koulutetaan 30—50 uutta harrastusohjaajaa ja käynnistetään elokuvaharrastusta kunnissa, joissa sitä ei vielä ole voitu tarjota.

Koulutus alkaa elokuussa 2023 ja toteutetaan syyslukukauden aikana. Ilmoittautuminen koulutukseen avataan 1.6. Koulukinon sivuilla.

Lue lisää täältä.


Pyörre-opintokokonaisuus – maksuttomia taiteen vapaan kentän johtamisopintoja ja räätälöityä työelämäkoulutusta syksyllä 2023 Taideyliopiston Avoimella kampuksella

Taiteen vapaan kentän johtamisen ja projektinhallinnan opintokokonaisuus Pyörre järjestetään syksyllä 2023 toista kertaa. Työelämäkoulutusta taiteen vapaan kentän ammattilaisille tarjoavaan Ura+-pilottiin haetaan syksyksi osallistujia. Molemmat kokonaisuudet ovat osallistujille maksuttomia. Ilmoittautuminen käynnistyy elokuussa. Lue lisää.


OPH kouluttaa: 7.6. – 3.8.2023 Opetushallinnon kurssi 1/2023 Etätoteutus


Kulttuuria kaikille: Moninaisuuden verkkoklinikat kunnan kulttuuritoimen ja kulttuurikohteiden työntekijöille

Näiden Teamsissa pidettävien, kaksi tuntia kestävien maksuttomien klinikoiden tarkoituksena on tutustua paremmin kaikkiin tapoihin, joilla olemme moninaisia sekä moninaisuuden eri näkökulmiin. Klinikat pidetään perjantaisin klo 9-11 huhti-lokakuussa.

Moninaisuuden verkkoklinikat -sarja kuuluu Moninaisuus kuntien taide- ja kulttuuritoiminnan lähtökohtana 2025 –hankkeeseen. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä.



9.5.2023 Aalto-yliopiston avoin luento / Aaron Knochel: Midjourney Killed the Photoshop Star: A Public Talk on Software Studies and Nonhuman Graphicality

Aaron Knochel, kuvataidekasvatuksen professori Penn Staten yliopistosta tulee 9.5. Aaltoon pitämään kaikille avointa luentoa aiheenaan: “Midjourney Killed the Photoshop Star: A Public Talk on Software Studies and Nonhuman Graphicality“.

Luento pidetään Väreessä, huoneessa F101 (aivan aulan läheisyydessä) klo 17-19.


Kuvataidekoulujen liiton kevätpäivät 27.-28.4.2023 Hämeenlinnassa / Suunnannäyttäjänä Reggio Emilia -pedagogiikka -koulutuspäivä 27.4.2023

Kuvataidekoulujen liiton kevätpäivien 2023 markkinointikuva.

Torstain Reggio Emilia -pedagogiikkaa käsittelevä koulutuspäivä on osa perinteisiä Kuvataidekoulujen liiton Kevätpäiviä ja se toteutetaan yhteistyössä kansainvälisen Reggio Children -keskuksen, Suomen Reggio Emilia -yhdistyksen ja Aimokoulun kanssa.

Kevätpäivät vietetään Hämeenlinnassa kaupungin ja Aimokoulun vieraana. Torstain koulutuspäivän avaa Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen ja pääkouluttajana toimii italialainen Claudia Giudici. Hän on Reggio Children -keskuksen arvostettu pedagoginen asiantuntija. Puheenvuorot tulkataan suomeksi. Ainutlaatuista koulutuspäivää jatketaan upealla iltaohjelmalla Hämeenlinnan kaupungin vastaanotolla, jossa kohotetaan maljat Elisse Heinimaalle. Tasavallan Presidentti, Suomen Leijonan ritarikuntien suurmestari on päättänyt antaa emerita kuvataideopettaja Elisse Heinimaalle Suomen Leijonan ritarimerkin 6.12.2022. Kunniamerkin luovuttaa liiton puheenjohtaja Johanna Kivioja. Illan kruunaa Pasi Aution ja Saku Koistisen osallistava performanssi Lintudisco, jossa pääset tanssimaan lintujen äänistä luodun musiikin tahtiin.       

Perjantai päivän avaa Aimokoulun rehtori Pekka Lehtimäki, jonka jälkeen kuullaan kuvataiteilija ja Aimokoulun opettaja Kati Lehtosen taiteilijapuheenvuoro. Hannu Töyrylän opastuksella päästään pohtimaan tekoälyn käyttöä kuvataiteessa ja taideopetuksessa. Lounaan jälkeen vieraillaan Aimokoulun oppilaiden lopputyönäyttelyssä. Päivän päätteeksi päästään Aimokoulun oppilaiden suunnittelemaan osallistavaan työpajaan, joka on osa Aimokoulun ja Hämeenlinnan kaupungin eARTh – taidetta ja toivoa tulevaisuudelle ajankohtaista yhteishanketta.

 Tervetuloa mukaan!

Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittaudu mukaan 17.4. mennessä koulutuspäivien sivuilta!


26.4.2023 Pelimusiikin lyhytkurssi

Huippukoulutus Keravan musiikkiopistolla!

elimusiikin lyhytkurssi sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille. Aiempaa kokemusta pelimusiikista tai pelaamisesta ei tarvita!
Kurssin ensimmäisessä osassa tutustumme pelien äänimaisemaan: millaisia ääniä ja musiikkia erilaisissa peleissä on, miten ne poikkeavat esimerkiksi elokuvamusiikista ja -äänistä, ja miten ääniä ja musiikkia tuotetaan peleihin.
Kurssin toisessa osassa teemme käytännön harjoituksia peliääniin liittyen: miten pelimusiikkia ja -ääniä voi tuottaa itse, ja miten näitä taitoja voi hyödyntää muussa musiikinopetuksessa.
Kurssille on toivottavaa (joskaan ei pakollista) ottaa mukaan oma tietokone ja siihen sopivat kuulokkeet.

Kurssin vetäjänä toimii Anni Tolvanen; helsinkiläinen äänisuunnittelija, säveltäjä, ja musiikkipedagogi.
Tolvanen siirtyi musiikin opetustehtävistä pelialalle vuonna 2016, ja työskentelee tällä hetkellä Netflixin omistaman pelistudio Next Gamesin audiotuottajana.

Aika: ke 26.4. ja ke 3.5. klo 9 – 12.30.
Päivän aikana pidetään muutama tauko, jolloin Kemu tarjoaa kahvit ja pientä purtavaa.
Paikka: Musiikkikartano (Lapilantie 12, Kerava), jonne on kävelymatka Keravan juna-asemalta.
Kurssin hinta: 60€
Sitovat ilmoittautumiset ma 17.4. mennessä Nina Rissaselle: etunimi.sukunimi@keravanmusiikkiopisto.fi (Nimi, yhteystiedot, työpaikka & -tehtävä, laskutusosoite). Paikkoja on rajoitetusti. Kurssille otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.


LuoTO-työpajat keväällä 2023

Uudenmaanliiton LuoTo-hankkeen puitteissa järjestetään keväällä 2023 yhdeksän luovien alojen alakohtaista työpajaa, joiden tulosten pohjalta kootaan luovien alojen toimialatiekartta ja keskeiset askelmerkit kohti vähähiilistä ja kestävää tulevaisuutta. 

Tulossa vielä mm.:
Arkkitehtuurin työpaja 29.3.
Peliteollisuuden työpaja 20.4.
Elokuva- ja av-alan työpaja 26.4.
Gallerioiden, museoiden, kuvataideteen ja muun visuaalisen taiteen työpaja 3.5.

Lue lisää ja ilmoittaudu täältä.


26.4.2023 KOSKI-webinaari

Taiteen perusopetuksen koulutuksen järjestäjille, oppilaitosten ylläpitäjille ja oppilaitoksille suunnatussa KOSKI-webinaarissa käydään läpi, miten KOSKI-palvelu on mahdollista ottaa käyttöön taiteen perusopetuksessa, annetaan ohjeita ja neuvontaa KOSKI-palvelun käyttöönottoon liittyvien tiedonhallintaprosessien suunnitteluun, tutustutaan KOSKI-palvelun käyttöoikeuksiin ja käyttäjähallintaan sekä opastetaan taiteen perusopetuksen opiskeluoikeuksien tietojen tallentaminen KOSKI-palveluun.

Suomeksi keskiviikkona 26.4.2023 klo 9.30 – 12.00

Lisätiedot ja ohjelma OPH:n sivustolla ja eDuuni-sivustolla 
Tilaisuus on maksuton eikä edellytä ennakkoilmoittautumista. Webinaarista jää pysyvä tallenne.

Ruotsinkielinen vastaava KOSKI-webinaari järjestetään myöhemmin erikseen.

KOSKI-klinikat
Toistuvina tapahtumina järjestetään joka toinen viikko KOSKI-klinikka, jossa ei ole ennalta valmisteltuja esityksiä eikä ohjelmaa, vaan tilaisuuden sisältö määräytyy joka kerta sen perusteella, mistä osallistujat haluavat kysyä ja keskustella. 


24.4.2023 OPH:n webinaari: Opintopolun palveluiden käyttöönoton lähtökohdat taiteen perusopetuksessa

Opetushallitus järjestää 24.4. klo 12-15 ajankohtaiswebinaarin taiteen perusopetuksen järjestäjille ja oppilaitoksille. Tilaisuuden tarkoituksena on esitellä Opintopolun ePerusteet- ja KOSKI-palvelun käyttöönottoa. Tilaisuus on maksuton, eikä siihen ole erillistä ilmoittautumista. Tilaisuus tallennetaan, ja se on katsottavissa kaksi viikkoa webinaarin jälkeen.

Katso lisätiedot ja ohjelma OPH:n sivuilta


18.–20.4.2023 NUORI2023 – valtakunnallinen kasvatus- ja nuorisoalan kohtaaminen Jyväskylän Paviljongissa

Tapahtuma on tarkoitettu kasvatus- ja nuorisoalan ammattilaisille, opiskelijoille ja vapaaehtoisille. Jopa 3000 alan toimijaa saapuvat tapahtumaan ympäri Suomea eri kunnista, järjestöistä, seurakunnista ja alan oppilaitoksista. NUORI2023 on koko kasvatus- ja nuorisoalan suurtapahtuma, jossa alan toimijoiden on mahdollista kehittää osaamistaan ja verkostoitua.

Tapahtumaa järjestää Allianssi ja Kirkkohallitus. Tapahtuma järjestetään ilmastovastuullisesti. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä.


23.3.2023 klo 9.00-10.30 aamuSÄDE – Kirsi Salmela | KOPIOSTO

Maksuton webinaari.

Kuopion Muotoiluakatemia aloitti taiteen perusopetuksen parissa toimiville webinaarisarjan, joka kulkee nimellä aamuSÄDE -muotoilukasvattajien aamukahvit. aamuSÄDE tarjoaa aamukahvin kylkeen kiinnostavaa kuunneltavaa ja keskusteltavaa muotoilukasvatuksen ympäriltä.

Tervetuloa maaliskuiseen tekijänoikeustietoiskuun! Miten toimin oikein opettajan työssä? Mitä sisältöjä saan käyttää? Saanko ottaa kuvia missä tahansa? Mitä Kopioston kopiointilupa mahdollistaa? Vastauksia näihin ja moniin muihin tekijänoikeuskysymyksiin saat aamuSÄDE -muotoilukasvattajien aamukahveilla.

Kouluttajana toimii Kirsi Salmela tekijänoikeusjärjestö Kopiostosta. Salmela on kouluttanut tekijänoikeustaitoja opettajille ja opiskelijoille jo lähes 20 vuoden ajan. Tietoiskun jälkeen sinulla on myös mahdollisuus esittää kysymyksiä kouluttajalle.

Webinaari on maksuton ja avoin kaikille ilmoittautuneille. Webinaari toteutetaan Google Meet -alustalla, osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille ennen webinaaria. Ilmoittaudu tästä.


OPH kouluttaa: Saavutettava ja yhteyksiä rakentava taiteen perusopetus

Koulutuksen tavoitteena on tukea oppilaan yksilöllisten tarpeiden ja valmiuksien huomioimista sekä opetuksen saavutettavuutta taiteen perusopetuksessa. Miten taiteenalan pedagogiikkaa tulisi kehittää, jotta tavoitteellinen opetus olisi entistä saavutettavampaa ja yhteyksiä rakentavaa? Entä mitä nykyistä saavutettavampi ja yksilöllisyyden paremmin huomioon ottava opetus käytännössä olisi? Millä välineillä ja keinoilla yksilöllisyyden huomioon ottamista lisättäisiin? Miten digitalisaatio muuttaa taidetta ja kehittää pedagogiikkaa?

Koulutus on suunnattu taiteen perusopetuksen opettajille ja rehtoreille, kuntien taiteen perusopetuksesta vastaaville, kansalais- ja työväenopistojen opettajille ja rehtoreille sekä muille taiteen perusopetuksen asiantuntijoille.

Lue lisää ja ilmoittaudu 10.3. mennessä täältä.


Johdetaan yhdessä (JYK4) -koulutus keväällä 2023

Hei kasvatus- ja koulutusalan johtaja! Kiinnostaisiko sinua keväällä minikokonaisuutena järjestettävä Johdetaan yhdessä (JYK4) -koulutus? 

Koulutus on 9 op:n laajuinen tiivis paketti helmikuusta kesäkuuhun 2023. Voit halutessasi valita lisäksi vapaaehtoisia valinnaisia opintoja 4 op:n verran. Tutorryhmässä pääset jakamaan ajatuksia ja kehittymään kokeneiden ja ammattitaitoisten tutoreidemme johdolla. Aiemmissa toteutuksissa meillä on mukana sivistysjohtoa, varhaiskasvatuksen, taiteen perusopetuksen, toisen asteen, kansanopistojen, kansalaisopistojen sekä perusopetuksen johtajia tai rehtoreita. Mikäli omat JYK-opintosi ovat aiemmin jääneet kesken, tule mukaan täydentämään suorituksesi.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen Jyväskylä yliopiston sivuilla.  Ilmoittautumiset mielellään tammikuun puoliväliin mennessä. Koulutus on OPH-rahoitteista ja osallistujille maksutonta.


Yhdessä – osallistavalla johtamisella innostavaksi yhteisöksi -koulutus 2023

Tarvitsetko välineitä työyhteisön innostamiseen? Uusia ajatuksia vuorovaikutuksen, yhteistyön ja verkostotyön johtamiseen? Miten saat oppilaitoksesi sitoutettua strategiatyöhön, muutoksessa elämiseen ja yhteistoiminnalliseen kehittämiseen? Entä miten johdetaan systeemiälykkäästi? Tai yhteisöllisesti? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Yhdessä – osallistavalla johtamisella innostavaksi yhteisöksi -täydennyskoulutus rehtoreille, tiiminvetäjille ja teemoista kiinnostuneille opettajille.

Koulutus koostuu neljästä osiosta, niihin liittyvistä lähijaksoista, webinaareista, ohjatusta etätyöskentelystä sekä organisaatio- ja tiimikohtaisesta sparrauksesta.

Koulutus on suunnattu taiteen perusopetuksen ja ammatilliseen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön oppilaitosten johdolle, hallinnolle, tiimien vetäjille ja luottamushenkilöille. Samasta oppilaitoksesta voi koulutukseen osallistua useampi henkilö. Jokainen osallistuja voi lisäksi pyytää kolmannelle lähiopetuskerralle mukaan 1-2 työntekijää/kollegaa omasta organisaatiostaan.

Koulutus järjestetään Metropolia Ammattikorkeakoulun Arabian kampuksella
Hämeentie 135 D, Helsinki.

Koulutuksen järjestää Metropolia Ammattikorkeakoulu. Koulutus on Opetushallituksen rahoittama ja osallistujille maksuton. Ilmoittautuminen 30.11. mennessä. Lue lisää tästä!


Opiskelijoiden kasvu ammattilaisuuden polulle -webinaarisarja

Basisti ja tamburiinin soittaja lavalla vihreässä valaistuksessa.

Suomen konservatorioliitto toteuttaa helmikuussa 2023 webinaarisarjan, jossa paneudutaan opiskelijoiden tukemiseen heidän poluillaan kohti ammattilaisuutta. Koulutukset paneutuvat ammatilliseen koulutukseen, mutta ne tarjoavat eväitä myös muille taiteenaloille sekä taiteen perusopetukseen. 

Ke 1.2. klo 9.00-10.30 Mielipeili ja opiskelijoiden minäpystyvyyteen vaikuttaminen opettajan työssä
Neuropsykologian erikoispsykologi, Psykologian tohtori Heli Isomäki, Ludus Oy

Ti 14.2. klo 9.00-10.30 Eväitä potentiaalin virittämiseen – psyykkisen valmennuksen anti opettajan työhön
Psykologi, työnohjaaja ja psyykkinen valmentaja Marjukka Laurola, marjukkalaurola.fi

Koulutukset ovat ilmaisia Konservatorioliiton jäsenoppilaitosten edustajille. Muille osallistujille hinta on 70 eur/osallistuja/2 koulutusta. Koulutukset tallennetaan. Ilmoittautumisia toivotaan pe 27.1. mennessä. 

Lue lisää koulutuksista Konservatorioliiton sivuilta.


13.1.2023 klo 9-16 Pelinteon perusteet opettajille vol.2

Keravan kuvataidekoulun kirjaston luokassa (Paasikivenkatu 12, 04200 Kerava), 2.kerros. Hissin ovia vastapäätä olevista lasiovista sisään samaan aulaan Onnilan ja tanssiopiston kanssa.

Pelinteon koulutuspäivässä tutustutaan innostavasti, kokeillen ja oman osaamisen rajoja venyttäen Scratch-sovellukseen ja Unity-pelimoottoriin. Päivän aikana osallistujille muodostuu selkeä käsitys pelinteon polusta: helposti alkuun Scratchilla ja ammattilaistason ominaisuuksia Unityllä. Koulutus sopii parhaiten henkilöille, jotka ovat kokeilleet Scratchiä jo aiemmin. Unityn käyttö aloitetaan aivan alkeista. Koulutuspäivä on jatkoa kevään 2022 pelinteon perusteet kurssille, mutta mukaan pääsee ilman sitäkin.

Koulutuksen järjestäjänä on Keravan kuvataidekoulu ja päivän kesto on 7h (sis.1h ruokailun ja kaksi 15min kahvitaukoa). Maksimimäärä koulutukseen on 20 henkilöä.

Kouluttajana toimii Innokas Gamedev -kilpailun päätuomari ja luokanopettaja Jukka Lehtoranta.

Koulutuksen hinta on 60€/opettaja.

Keravan kuvataidekoulu laskuttaa koulutuksen marraskuun lopussa.

Ilmoittaudu mukaan 16.12.2022 mennessä toimisto (at) keravankuvataidekoulu.fi


30.11.-1.12.2022 OPH kouluttaa: Digioppimisen areena 2022 – Arena för digitalt lärande 2022

Saat digipedagogiikan ajankohtaiset kuulumiset kaikilta koulutusasteilta ja pääset tapaamaan pitkästä aikaa kollegoitasi! Teemoja ovat mm. digiosaamisen edistäminen, oppimisanalytiikan hyödyntäminen ja digitalisaation johtaminen.

Tapahtuma on suunnattu opettajille, johtajille, koulutuksen kehittäjille ja tietohallinnon edustajille varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa sekä toisen asteen koulutuksessa. Lisäksi tapahtuma soveltuu opetusteknologia-yrityksille ja työelämäkumppaneille sekä muuten asiasta kiinnostuneille.

Lue lisää täältä.


Kuvataidekoulujen liiton juhlavuoden Syyspäivät 24.-25.11.2022 Forssassa

Kuavtaidekoulujen liiton syyspäivien 24.-25.11.2022 markkinointikuva.
VAlokuva: Maikku Aho. Taitto: Eliisa Sorvali.

Paikka: Forssan Kehräämöalue;HAMK Forssa, auditorio 3023, 3. krs., Wahreninkatu 11, C-rappu ja Forssan kuvataidekoulu, Wahreninkatu 13, 30100 Forssa.

Syyspäivillä juhlitaan Kuvataidekoulujen liiton 40-vuotista taivalta ja kuullaan alan asiantuntijoilta tarinoita taiteen perusopetuksen ja koko taidekasvatuksen kentän historiasta ja tapahtumarikkailta vuosikymmeniltä aina nykypäivään saakka. Syyspäivät vietetään Forssan kuvataidekoulun vieraana johtavan opettajan Teija Laurosen kutsumana. Täällä tapaat monia uusia ja vanhoja kollegoita sekä alamme pioneereja vuosien varrelta!

Koulutuspäivillä nähdään mielenkiintoisia videotervehdyksiä eri aloilla toimivilta kuvataidekoulujen alumneilta ja kuullaan Opinpolku-hankkeessa opittua sekä päästään pienryhmissä keskustelemaan hyvistä käytänteistä ja toimintatavoista liittyen arviointiin. Perjantain valinnaisissa työpajoissa on mahdollisuus päästä kokeilemaan luonnonvärejä kuvataiteessa, hiilenvalmistusta ulkona tai saada vinkkejä teoskuvaukseen.

Kuvataidekoulujen liiton juhlavuosi huipentuu torstai-iltana pidettävään ”kasariteemaiseen” 40-vuotisgaalaan, jossa kohotetaan maljat Kuvataidekoulujen liiton uusille kunniajäsenille sekä vuoden kuvataidekasvattajalle.

Tervetuloa mukaan!

Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittaudu mukaan 15.11. mennessä!


Mediakasvatusseuran ajankohtaisia koulutuksia

Katso Mediakasvatusseuran sivustolta ajankohtaisia koulutuksia ja muita tapahtumia.

Esimerkiksi:

7.11. klo 9-10 Zoom: Aamuklubi — Mikä pelaamisessa viehättää?

13.12. klo 9-10 Zoom: Aamuklubi – Tunnista viherpesu

Verkkokurssi tulevaisuuden mediataitoihin


Luova luokka seminaari

Missä? Oulussa ja verkossa
Milloin? 16.11. klo 9–16

Luova luokka -seminaari tarjoaa virikkeitä ja sisältöjä varhaiskasvatuksen, koulujen, nuorisotyön sekä kirjastoalan media- ja taidekasvatukseen. Tapahtuman teemana on kulttuurisensitiivinen mediakasvatus. Kulttuurista moninaisuutta käsitellään aamupäivän puheenvuoroissa ja iltapäivän työpajoissa.

Seminaarin järjestävät Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut, Oulun kaupunginkirjasto, Valveen elokuvakoulu, Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

Lue lisää ja ilmoittaudu seminaariin.


3.11. ja 16.11.2022 Viestintäkoulutukset taidealan oppilaitoksille: Kriisiviestintä ja suunnitelmallinen some

Koulutukset on suunnattu Taiteen perusopetusliiton jäsenistön ja Konservatorioliiton jäsenoppilaitoksille.

modern black silver pc monitor with mouse and keyboard colorful rainbow holi powder cloud explosion through screen isolated on white background. computer multimedia abstract art streaming concept.

3.11.2022 Klo 9-12 / Zoom: Kriisiviestintä taideoppilaitoksissa

Torstaina 3.11. paneudutaan yllättävien viestintätilanteiden hallintaan ja niihin varautumiseen oppilaitosmaailmassa. Case-esimerkkeinä kuullaan arjen kokemuksia kriisiviestintätilanteiden hallinnasta Suomen tanssioppilaitosten liiton toiminnanjohtaja Milla Malmbergilta ja Ammattiopisto Liven palvelupäällikkö Katja Uotilalta.

16.11.2022 Klo 9-12 / Zoom: Suunnitelmallinen some

Keskiviikkona 16.11. käydään läpi mm. somemaailmaan viimeaikaisia muutoksia ja maksetun markkinoinnin antamia mahdollisuuksia. Case-esimerkkeinä kuulemme kokemuksia Intagramin, TikTokin ja Reelsien käytöstä Pirkanmaan Tanssiopistossa, Taidekoulu Estradissa sekä lisäksi Musiikkiopisto Juvenalian ja Metropolian klarinetin opettajalta, somevaikuttaja Artturi Winsténiltä (artturiw.fi). Maksetun markkinoinnin avulla saavutetuista tuloksista kertoo Kulta ry. Lisäksi tutustumme suosiotaan kasvattaneen Canvan tarjoamiin mahdolisuuksiin somesisältöjen hallinnan tukena. 

Ilmoittautuminen 28.10. mennessä ja lisätiedot Konservatorioliiton sivuilla.


12.11.2022 Suomen muinaistaideseuran Muinaisten kuvien iltapäivä -seminaari

Lauantaina 12.11.2022 klo 12.30–18 Hämeenlinnan Raatihuoneella, Raatihuoneenkatu 15. Seminaarin teemana on hirvieläinten merkitys esihistoriallisella ajalla.

Seminaariohjelma

Klo 12.30 Ilmoittautuminen ja kahvi.
Klo 13.00 Hirven matkassa. Valokuvataiteilija, luontokuvaaja ja kirjailija Heikki Willamo.
Klo 14.00 Hirvi, ystäväni näkökulmia kivikauden mielenmaisemaan. Arkeologian dosentti Kristiina Man- nermaa.
Klo 15.00 Päivällinen Raatikellarissa.
Klo 16.00 Pyynnin jälkiä hirven ja peuran metsästyksen jatkumosta kielessä ja käytännössä. Suomen met- sästysmuseon amanuenssi Perttu Matero.
Klo 17.00 Hirvi Pohjois-Euroopan esihistoriallisessa taiteessa. Arkeologi ja uskontotieteilijä Ville Mantere.

Seminaarin hinta on SuMun jäsenille 30 €, muille 40 €. Hintaan sisältyy kahvitarjoilu ja kolmen ruokalajin päivällinen Raatikellarissa. Sitova ilmoittautuminen 4.11. mennessä (ruokatarjoilun vuoksi): puheenjohtaja (at) suomenmuinaistaideseura.fi. Seminaarimaksun voi maksaa etukäteen SuMun tilille tai käteisellä paikan päällä, lue lisää täältä. Tervetuloa!


Kuvataidekoulutuksen ja -kasvatuksen visiotyön 2030 seminaarit syksyllä 2022:

16.9.2022 Kuvataidekoulutuksen ja -kasvatuksen visiotyö
Lapin yliopisto, Rovaniemi
  
Linkki tapahtumailmoittautumiseen.

26.9.2022 Kuvataidekoulutuksen ja -kasvatuksen visiotyö
Aalto-yliopisto, Espoo
  
Linkki tapahtumailmoittautumiseen (FI).
LInkki tapahtumailmoittautumiseen (EN).

14.11.2022 Taidekoulutuksen visiotöiden yhteinen julkaisuseminaari
Svenska Teatern, Helsinki

Linkki tapahtumailmoittautumiseen (FI/EN).


4.11.2022 klo 8.30-12.15 OKM:n hallinnonalan kestävän kehityksen tilaisuus ”Sivistys, osaaminen ja hyvinvointi – perusta kestävään elämäntapaan”

Tervetuloa opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan kestävän kehityksen tilaisuuteen.

Tilaisuus järjestetään perjantaina 4.11.2022 klo 8.30-12.15 Tiivistämössä (Kaasutehtaankatu 1), Helsingin Suvilahdessa. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Tilaisuudessa luodaan katsaus siitä, missä tällä hetkellä opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla kestävän kehityksen moninaisen kokonaisuuden edistämisessä menemme. Tilaisuudessa kuullaan alustajien, panelistien sekä yleisön näkemyksiä siitä, mikä tulevaisuudessa on merkittävää muuttuvassa maailmassa ja olemmeko pitäneet toinen toisemme mukana kehityksessä.

Tilaisuus on hybridimuotoinen. Läsnäosallistumiseen on rajallinen määrä paikkoja (200). Tila on esteetön.

Ennakkoilmoittautuminen tilaisuuteen on välttämätön (myös etäosallistuminen). Tapatumalinkki lähetetään ilmoittautuneille erikseen.

Lisätietoa, ohjelma ja ilmoittautuminen tästä linkistä.  


1.–2.11.2022 Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi Järvenpäässä

Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi järjestetään tänä vuonna 1.–2.11. Järvenpää-talossa Järvenpäässä teemalla “Mukana – osallisuus lastenkulttuurissa”. Foorumi on alan tärkein vuosittainen keskusteluväylä ja verkostoitumistilaisuus. Se on suunnattu ensisijaisesti lastenkulttuurin tekijöille ja kasvattajille, mutta on avoin kaikille lastenkulttuurista sekä lasten ja nuorten osallisuudesta kiinnostuneille. 

Tule foorumiin kuulemaan lastenkulttuurin uusimmista tuulista, parhaista käytännöistä ja polttavista puheenaiheista. Foorumin järjestävät Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja Taidetestaajat.

Ilmoittautuminen on auki sunnuntaihin 16.10.2022 asti. Osallistumismaksu on liiton jäsenille 60 € / 2 päivää ja ei-jäsenille 80 € / 2 päivää. Ohjelma ja ilmoittautuminen osoitteessa lastenkulttuuri.fi/lastenkulttuurifoorumi.


1.11.2022 Miltä näyttää Venäjä-yhteistyön tulevaisuus? Suomi-Venäjä-seuran teettämän kulttuurikentän selvityksen julkistamistilaisuus ja keskustelu -webinaari

Suomi─Venäjä-seura toteutti yhteistyössä tutkimusyritys Innolink Oy:n kanssa kesällä 2022 kulttuurikentän selvityksen, jonka tavoitteena oli kartoittaa, miten Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on vaikuttanut suomalaisten kulttuurialan toimijoiden Venäjä-yhteistyöhön ja -suhteisiin. Lisäksi haluttiin vastauksia siihen, millaisena Venäjä-yhteistyön tulevaisuus nähdään. Kulttuurifoorumin asiakkaana myös sinä sait kesäkuussa kutsun vastata sähköiseen kyselyyn. Kiitämme kaikkia kyselyyn osallistuneita. 

Järjestämme tiistaina 1.11. klo 10–14 kaikille avoimen webinaarin, jossa julkistetaan selvityksen tulokset ja käydään kaksi paneelikeskustelua ajankohtaisista kulttuurikenttää askarruttavista kysymyksistä: 
Millä ehdoilla kulttuuriyhteistyö voi jatkua? (kielenä suomi) ja 
Working together – Russian Cultural actors in Europe (kielenä englanti). 

Webinaari lähetetään Suomi─Venäjä-seuran YouTube-kanavalla sekä upotettuna seuran kotisivuille ja Facebook-sivulle. Eri puolille Suomea pyritään järjestämään myös etäkatsomoita, joiden kautta onnistuisi kohtaaminen kasvokkain ja verkostoituminen eli asiat, joita kulttuurifoorumitoiminnassa on eniten kiitelty.

Suomi─Venäjä-seura ehti olla mukana järjestämässä kahdeksantoista Suomalais-venäläistä kulttuurifoorumia. Seura keskeytti kulttuurifoorumin valmistelut heti sodan alettua, mutta toivomme, että yhteistyötä Venäjältä paenneiden ja Venäjällä sotaa vastustavien ja demokratiaa puolustavien kulttuuritoimijoiden kanssa voidaan muodossa tai toisessa jatkaa.

Lisätiedot tapahtuman ohjelmasta ja puhujista täällä.

Myös lähetyslinkki julkaistaan kyseisellä sivulla. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Tervetuloa seuraamaan webinaaria ja pohtimaan Venäjä-yhteistyön tulevaisuutta.

Tietoa webinaarista saa vapaasti välittää omille sidosryhmille ja kaikille kiinnostuneille.

#finrusfurure


OPH kouluttaa: Opetushallinnon kurssi 2/2022 Lähitapahtuma, 16.-18.11.2022 (A-osa) ja 11.-13.1.2023 (B-osa)

Opetushallinnon kurssilla käydään läpi opetustoimen hallintoa koskeva keskeinen lainsäädäntö. Käsittely on soveltavaa ja tapahtuu rehtorin tehtävän näkökulmasta olennaisimpaan keskittyen. Lisäksi kurssilla paneudutaan ajankohtaisiin koulun/oppilaitosten ja opetustoimen kysymyksiin. Opetus on pääsääntöisesti luento-opetusta.

Opetushallinnon tutkinnon suorittamiseen valmentava opetushallinnon kurssi on tarkoitettu rehtoriksi tai muihin opetusalan esimies- ja hallintotehtäviin aikoville opettajille, luottamushenkilöille ja opiskelijoille sekä muille opetushallinnon tutkinnon suorittamisesta kiinnostuneille. Lue lisää!

OPH kouluttaa: Opetushallinnon kurssi 1/2022 Etätapahtuma, 14.-16.6.2022 (A-osa) ja 2.-4.8.2022 (B-osa)

Opetushallinnon kurssilla käydään läpi opetustoimen hallintoa koskeva keskeinen lainsäädäntö. Käsittely on soveltavaa ja tapahtuu rehtorin tehtävän näkökulmasta olennaisimpaan keskittyen. Lisäksi kurssilla paneudutaan ajankohtaisiin koulun/oppilaitosten ja opetustoimen kysymyksiin. Opetus on pääsääntöisesti luento-opetusta.

Opetushallinnon tutkinnon suorittamiseen valmentava opetushallinnon kurssi on tarkoitettu rehtoriksi tai muihin opetusalan esimies- ja hallintotehtäviin aikoville opettajille, luottamushenkilöille ja opiskelijoille sekä muille opetushallinnon tutkinnon suorittamisesta kiinnostuneille. Lue lisää!


25.10.2022 klo 9–12 Opetus-ja kulttuuriministeriön viitearkkitehtuuriseminaari

Kutsumme Sinut kuulemaan opetus-ja kulttuuriministeriössä käynnistetystä ja yhdessä toimialan kanssa työstetystä taiteen perusopetuksen viitearkkitehtuurityöstä sekä osallistumaan tärkeimpään – taiteen perusopetuksen viitearkkitehtuurin käytäntöön viemiseen ja hyödyntämiseen.

Viitearkkitehtuurityön tavoitteena on kuvata taiteen perusopetuskentän tavoitetila tulevaisuudessa ja toimia kehittämisen työkaluna, myös oppilaitostasolla. Tilaisuudessa esitellään taiteen perusopetuksen viitearkkitehtuurityö, neuvotaan sen hyödyntämisessä sekä keskustellaan yhdessä siitä, miten viitearkkitehtuuria voidaan edelleen kehittää.

Arkkitehtuurityö on väline kuvata organisaation tai toimialan toimintoja, prosesseja, palveluja ja tietojärjestelmiä. Arkkitehtuurityöllä parannetaan mm. tietojärjestelmien ja tiedon yhteentoimivuutta ja näin mahdollistetaan esimerkiksi tiedolla johtamista.

MILLOIN: Tiistaina 25.10.2022 klo 9-12.

MISSÄ: Tilaisuus järjestetään hybridimuotoisena: Läsnäseminaarina osoitteessa Työ 2.0 Lab, Yliopistonkatu 5, 00100 Helsinki sekä etämuotoisesti Teamsissa.

Paikanpäälle mahtuu 30 henkilöä. Teams -kokouslinkki lähetetään ilmoittautuneille noin viikko ennen seminaarin alkua. Tilaisuudessa hyödynnetään myös yhteistä Howspace-työskentelytilaa. Ilmoittautuneille lähetetään henkilökohtainen kirjautumislinkki noin viikko ennen seminaaria. Seminaarin materiaaliin voi halutessaan tutustua Howspacessa jo ennakkoon.

KENELLE: Seminaari on suunnattu taiteen perusopetuksen koulutuksen järjestäjille ja oppilaitoksille, erityisesti oppilaitosten rehtoreille ja muulle johtohenkilöstölle sekä taiteen perusopetuksen asiantuntijoille esimerkiksi kuntaorganisaatioissa.                     

ILMOITTAUTUMINEN: Tilaisuus on maksuton ja se järjestetään hybridi-muotoisena. Pyydämme ilmoittautumaan seminaariin viimeistään perjantaina 14.10.2022  tämän linkin kautta, kiitos!

Lataa ohjelma tästä!


13.10.2022 OIVALLUS-mediakasvatusseminaari

Missä? Pasilan kirjastossa ja Keskuskirjasto Oodissa sekä verkossa
Milloin? 13.10.2022, klo 9 – 16
Teema? Eettinen mediaelämä – Tietäen ja taitaen digitaalisissa ympäristöissä

Oivallus-mediakasvatusseminaari nostaa esiin mediakasvatuksen ajankohtaiset aiheet ja tarjoaa käytännön vinkkejä oman työn tueksi. Seminaari on maksuton ja suunnattu kaikille lasten ja nuorten kanssa työssään mediakasvatusta tekeville ja opettaville ammattilaisille ja opiskelijoille. Merkitse päivämäärä kalenteriisi ja lue lisää OIVALLUS-seminaarista täältä.


10.10.2022 Seminaari taidekasvatuksesta, sen tuottamisesta ja heittäytymisestä

Paikka: Annantalon taidekeskus, Annankatu 30, Helsinki.

Seminaari juhlistaa Annantalon 35 v synttärivuotta.

Hyvät lasten ja nuorten kulttuurin tuottajat, taidekasvattajat, yleisöpedagogit, päättäjät –
tervetuloa kuulemaan kokemuksia lapsille ja nuorille suunnatuista ja heidän kanssaan toteutetuista taideprojekteista.

Ennen kokemattomien ja uusien elementtien tuominen t

uotantoprosesseihin vaatii rohkeutta ja heittäytymistä. Tästä luovasta asenteesta on syntynyt monia Annantalon vuosien varrella kehittämiä konsepteja, joista seminaarissa esitellään kaksi: alkuajoista asti tuotetut pedagogiset, toiminnalliset näyttelyt sekä lasten osallistaminen esittävän taiteen prosesseihin. Seminaarissa pohditaan myös nuorten innostamista itse tuottamiseen, esimerkkinä open mic -runoillat.

Juontajaparimme johdattaa myös yleisöä keskusteluun.

Paikkoja on rajoitetusti. Olethan ystävällinen ja ilmoittaudut koko iltapäiväksi ja mahdollisen esteen tullessa peruutat paikkasi hyvissä ajoin. Ilmoittaudu tästä.
Lataa kutsu ja ohjelma tästä!


7.-8.10.2022 XXIII Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi Lahdessa / Partnerihaku 1.3.2022 mennessä

XXIII Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi on tarkoitus järjestää Lahdessa 7.-8.10.2022. Lue lisää tstä linkistä.
Lataa Kulttuurifoorumin esite tästä.

Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin avulla löydät sopivan yhteistyökumppanin taiteen ja kulttuurin hankkeisiin Venäjältä. Partneria yhteistyöhön voivat etsiä foorumin kautta niin erilaiset organisaatiot, yhteisöt kuin yksittäiset toimijat sekä ammattilais- että harrastajatasolla. Foorumitoiminnassa ovat edustettuina laajasti eri kulttuurin ja taiteen alat.

Yhteistyökumppanin etsiminen Venäjältä käynnistyy täyttämällä 1.3.2022 mennessä hanke-ehdotuslomakkeen osoitteessa www.kultforum.org
Venäläiset partneriehdokkaat vastaavat suomalaisten ehdotuksiin kevään aikana. Etäneuvottelut järjestetään kesän aikana. Lataa tiedote partnerihausta tästä.

Facebook
Twitter: @kultforum ja #kultforum

Lisätietoa kulttuurifoorumista osoitteessa: www.kultforum.org   

Tavoitteena laadukas harrastustoiminta ja kulttuurikasvatus. Päivien teemana on laatu, johon sukelletaan kiinnostavien avausten, osallistavan keskustelun sekä yhdessä työskentelyn kautta. Tarjolla on myös upeita verkostoitumismahdollisuuksia, esityksiä ja elämyksiä, lasten ääntä unohtamatta! Seinäjoen kaupunki, Lastenkulttuurikeskus Louhimo, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto sekä Harrastamisen Suomen mallin yhteyspisteen henkilöstö toivottavat kaikki lasten ja nuorten harrastamisen ja kulttuuritoiminnan parissa työskentelevät tervetulleiksi tapahtumaan. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 20.3. https://lastenkulttuuri.fi/lastenkulttuurin-kevatpaivat


3.10.2022 klo 12.30 – 14.00 Harrastamisen Suomen mallin verkostotapaaminen harrastusten järjestäjille

Tervetuloa Harrastamisen Suomen mallin verkostotapaamiseen maanantaina 3.10.2022 klo 12.30-14.00. Tapaaminen on suunnattu harrastusten järjestäjille, jotka haluaisivat järjestää mallin mukaisia harrastuksia ja jotka jo toimivat harrastusten järjestäjinä. Tapaamisessa kuulee, kuinka harrastuksen järjestäjäksi voi päästä, miksi toimintaan kannattaa lähteä mukaan ja millaista harrastustoimintaa voi järjestää. Lisäksi pääsee esittämään Harrastamisen Suomen malliin liittyviä kysymyksiä. Lue lisää ja ilmoittaudu


28.9.2022 klo 9.30 – 11.00 Harrastamisen Suomen mallin verkostotapaaminen

Tapaaminen on suunnattu kuntien työntekijöille, jotka koordinoivat Harrastamisen Suomen mallia. Tapaamisen tavoitteena on tukea kuntia Harrastamisen Suomen mallin edistämisessä, vaihtaa kokemuksia onnistumisista sekä kehitettävistä asioista. Lue lisää ja ilmoittaudu


22.9.2022 Kulttuuriharrastuksella hyvinvointia – seminaari kulttuuriharrastamisen vaikutuksista

Teatterimuseo 22.9.2022, Järjestäjä: Sivistysliitto Kansalaisfoorumi

Jokainen kulttuurin harrastaja tunnistaa harrastamisensa upeat vaikutukset, mutta niiden todentamiseen ei ole ollut työkalua. Nyt usean järjestön yhteistyönä on laadittu kulttuuriharrastamisen koettujen vaikutusten mittaristo. Sitä hyödyntäen toteutettiin laaja selvitys, jota ovat olleet tekemässä Sivistysliitto Kansalaisfoorumi, Suomen Harrastajateatteriliitto, Suomen Nuorisoseurat ja Nuori Kulttuuri, Suomen Nuorisosirkusliitto sekä Suomen Puhallinorkesteriliitto.  Seminaarissa julkaistaan selvityksen tulokset ja käydään paneelikeskustelu kulttuurin ja taiteen hyvinvointivaikutuksista. Mukana mm. valtiosihteeri Tuomo Puumala, opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston johtaja Henni Axelin sekä kansanedustaja, Suomen Harrastajateatteriliiton puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen. Seminaarin jälkeen vierailla on myös mahdollisuus tutustua rauhassa uudistettuun Teatterimuseoon ja sen näyttelyihin. 

Ilmoittautuminen ja ohjelma: Kulttuuriharrastuksella hyvinvointia -seminaari | Kansalaisfoorumi


Visuaalisten taiteiden koulujen rehtoripäivät – Vierailu Tallinnassa 8.-9.9.2022

Rehtoripäivien 2022 markkinointikuva.
Kuva: Viimsi Artium, valokuva: Matti Vainio.

Kuvataidekoulujen liiton 40–vuotisjuhlavuoden kunniaksi rehtoripäivät järjestetään Tallinnassa Viimsin taidekoulun rehtori Matti Vainion vieraana. Taide- ja kulttuurimatkalla päästään suunnittelemaan tulevaa, viettämään kerrankin rauhassa aikaa yhdessä ja tutustumaan Viron kollegoihin. Viimsin taidekoulukin muuten täyttää tänä vuonna jo 45 vuotta!

Torstaina 8.9.2022 saavuttuamme laivalta bussilla Tallinn Viimsi SPA -kylpylähotellille, vierailemme läheisessä Viimsin taidekoulussa, upouudessa Kulttuuri- ja koulutuskeskus Viimsi ARTIUM:ssa ( facebook.com/ViimsiArtium ) ja taiteilija Priit Pärnan näyttelyssä nykytaiteen galleriassa. Viimsi sijaitsee n. 9 km päässä Tallinnan keskustasta.

Iltapäivän ohjelmassa on rento tutustumistilaisuus ja ruokailu Kuvataidekoulujen liiton jäsenien, Eestin taidekoulujen liiton edustajien sekä Eestin kuvataidekoulujen rehtoreiden kesken. Iltaohjelmaa voi halutessaan jatkaa vaikka rentoutuen majoituspaikkamme kylpylässä.

Perjantaina meille on järjestetty opastus Viimsi ARTIUM:ssa, jossa toimii saman katon alla monta erilaista konserttisalia sekä kuvataide-, musiikki- ja tiedekoulujen tilat ja näyttelyt. Pääsemme nauttimaan myös virallisesta avajaisohjelmasta, joka tarkentuu myöhemmin.

Perjantaille olemme varanneet aikaa myös omia mielenkiinnon kohteita varten Tallinnan keskustassa ennen paluulaivan lähtöä. Tässä muutamia esimerkkejä siitä, mitä kaikkea Tallinnassa tuolloin tapahtuu: Design ja uudet teknologiat -näyttely, Viron arkkitehtuurikeskuksen järjestämä Tallinnan arkkitehtuuribiennaali TAB 22, alueensa suurin kansainvälinen arkkitehtuurifestivaali, jonka pääohjelma järjestetään 7.-11.9.2022, Kumun taidemuseo jne.  Lisää vierailupaikkoja löydät Tallinnan tapahtumakalenterista.  

Visuaalisten taiteiden taiteen perusopetus ja taidekasvatus ovat selviytyneet kahdesta haastavasta koronavuodesta ja Ukrainan sodan aiheuttamista murheista. Rehtoripäivät tarjoavat foorumin pysähtyä pohtimaan ja jakamaan kokemuksiamme kollegiaalisesti sekä solmimaan kansainvälisiä suhteita ja ennen kaikkea nauttimaan yhdessäolosta antaen uusia ideoita ja voimia alkaneeseen syksyyn!

Rehtoripäivät ovat tarkoitettu arkkitehtuurin, kuvataiteen, käsityön ja mediataiteiden taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten rehtoreille sekä hallinnosta vastaaville opettajille kuten johtaville ja suunnittelijaopettajille. 

Tarkemmat tiedot, osallistumismaksut ja ilmoittautuminen 14.6. mennessä Rehtoripäivien sivuilta!

Tervetuloa mukaan matkalle juhlimaan 40-vuotista liittoamme!


2.9.2022 Tutkimusmatka digi- ja mediataitojen tulevaisuuteen -syysseminaari Itä-Suomen yliopistolla Joensuussa

Mediakasvatusseuran ja DigiErko-täydennyskoulutuksen yhteiseen seminaariin ovat tervetulleita kaikki tulevaisuuden kannalta tärkeiden media- ja digitaitojen oppimisesta ja opetuksesta kiinnostuneet opettajat ympäri Suomen.

Syysseminaarin ohjelmassa on luvassa asiantuntijapuheenvuoroja, mielenkiintoisia työpajoja ja vapaata verkostoitumista kollegoiden kanssa. Tarkka ohjelma julkistetaan lähempänä tilaisuutta.

 Voit ilmoittautua mukaan syysseminaariin jo nyt tai ainakin varata päivän kalenteristasi!


Porvoon taidekoulun kesäkurssit 2022 / sommarkursser 2022

Rotukepparit Kouluikäisille 6.–9.6.2022 klo 10–14.15 / Käpphäst-kurs 6–9.6. kl. 10–14.15. För 8-åriga +

Animaatioita Porvoon kaduilta ja kujilta 8–12-vuotiaille 13.–16.6.2022 klo 10–14 / Animationer från Borgå
gator och gränder För 8–12 åringar, 13–16.6.2022 kl. 10–14.

Lue lisää tiedotteesta!


Porvoon taidekoulun Kesäkonstikas / Sommarkonstikas 2022

Viikot 23-25 ja 31 / Veckor 23 – 25 och 31.

1 viikkoa / 1 vecka 95 €
2 viikkoa / 2 veckor 180 €
3 viikkoa / 3 veckor 255 €

Tule mukaan! Kom med!

Lisätiedot / Tilläggsinfo: www.porvoo.fi/taidekoulu

Lataa tästä tiedote!


15.6.2022 klo 14.30-16.00 Opetushallituksen järjestämä webinaari: Kohti uutta lukuvuotta

Webinaarissa esitellään OPH:n Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan ja koronapandemiaan tarjoamia tukimateriaaleja ja luodaan yhdessä katse kohti tulevaa lukuvuotta. Webinaari on suunnattu sivistys- ja opetustoimelle, varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen, lukiokoulutuksen, ammatillisen koulutuksen, taiteen perusopetuksen ja vapaan sivistystyön johdolle sekä asiasta kiinnostuneelle kasvatus- ja koulutusalan henkilöstölle.

Ilmoittautuminen 13.6. mennessä.

Webinaarin tallenne tulee katsottavaksi OPH:n verkkosivuille.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen tästä linkistä.  


19.5.2022 Media Civic Engagers -työpajakoulutus Helsingissä

Mediakasvatusseura ja Helsingin yliopiston kasvatustieteiden laitos järjestävät torstaina 19.5.2022 klo 12–15 nuorten osallisuuden ja mediataitojen tukemiseen suunnatun innostavan työpajakoulutuksen. Tule kuulemaan ja oppimaan lisää mediakasvatuksesta, testaamaan työtapajamalleja sekä tutustumaan uuteen verkkoalustaan, joka on luotu hankkeessa tukemaan nuorten aktiivista kansalaisuutta ja mediataitoja!

Työpajakoulutus on osa kansainvälistä Media Civic Engagers -Erasmus+-hanketta – huomiothan, että osa koulutuksesta pidetään englanniksi. Tilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan Minerva-rakennuksessa, huoneessa K108 (tietoja esteettömyydestä Minervassa). Osoite on Siltavuorenpenger 5, 00170 Helsinki. Lämpimästi tervetuloa – olemme vastassa aulassa heti sisäänkäynnin jälkeen! Myös etäosallistuminen on mahdollista. Ilmoittaudu työpajakoulutukseen viimeistään ke 18.5. tällä lomakkeella


24.5.2022 Mediakasvatusfoorumi

Vuoden 2022 Mediakasvatusfoorumissa keskitytään erityisesti inklusiiviseen eli kaikille yhdenvertaiseen, saavutettavaan ja esteettömään mediakasvatukseen. Tilaisuus järjestetään tiistaina 24.5. Helsingin Ruoholahdessa osoitteessa Itämerenkatu 11–13. Tilaan on esteetön pääsy. Lisäksi puheenvuorot striimataan ja striimi viitotaan suomalaiselle viittomakielelle.

Tilaisuus on maksuton. Paikan päälle mahtuu 120 ensin ilmoittautunutta. Ilmoittaudu viimeistään 11.5. paikan päälle tai seuraamaan striimiä. Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.


23.5.2022 Taidekasvatus, tulevaisuus, (epä)toivo?

Seminaari toivon pedagogiikasta taidekasvatuksessa nykyajan epävarmassa maailmassa.

Keltaisella pohjalla lukee taidekasvatus, tulevaisuus, (epä)toivo?.

Suomen taidekasvatuksen tutkimusseuran ja Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorion kevätseminaari 2022.

Yhteistyössä Suomen INSEA:n kanssa.

Maanantaina 23.5. klo 10-17 Teatterikorkeakoulu, auditorio 1 (Haapaniemenkatu 6, Helsinki) / Zoom.

UNESCO:n kansainvälisellä taidekasvatuksen viikolla järjestettävä seminaari kokoaa yhteen taidekasvatuksen tutkijoita ja taidekasvattajia keskustelemaan toivon pedagogiikasta taidekasvatuksessa nykyajan epävarmassa maailmassa. Seminaarissa kuullaan alustuksia taidekasvatuksen eri tutkimusaloilta. Iltapäivällä osallistujilla on mahdollisuus työpajatyöskentelyyn. Työpajoissa lähestytään toivon tematiikkaa mm. radikaalin toivon, rauhankasvatuksen ja ekokriisin näkökulmista.

Seminaarin kieli on suomi. Seminaari on osallistujille maksuton. Ohjelma ja ilmoittautumislinkki tulossa Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorion sivuille.


OPH kouluttaa: 4.-5.5.20221 Varhaiskasvatuspäivät 2022 Etätapahtuma

Varhaiskasvatuspäivät tarjoavat korkealuokkaisia asiantuntijapuheenvuoroja, ajankohtaista tutkimustietoa sekä hyviä käytäntöjä varhaiskasvatuksen toteuttamisesta. Käytämme toteutuksessa Howspace-keskustelualustaa.

Tule mukaan verkostoitumaan, hengähtämään hetkeksi ja oppimaan yhdessä – tavataan Varhaiskasvatuspäivillä verkossa!

Varhaiskasvatuspäivät kokoavat yhteen kaikki varhaiskasvatuksen ammattilaiset. Tapahtuma on suunnattu varhaiskasvatuksen johdossa toimiville esimiehille, varhaiskasvatuksen opettajille ja erityisopettajille sekä muulle henkilöstölle. Lue lisää!


28.-29.4.2022 Kuvataidekoulujen liiton kevätpäivät Porissa

Kuvataidekoulujen liiton kevätpäivien 2022 markkinointikuva.
Kuvan teos: Jättiläisen lyhty, Kristiina Tuura. Valokuva: Pekka Punkari.

Paikka: Satakunnan museo, Taavi-lava, Hallituskatu 11, 28100 Pori. Torstain illanvietto: Porin kaupungintalo, 3. krs., Hallituskatu 12, 28100 Pori. Jatkot: Porin taidekoulu, Gallen-Kallelankatu 10, 28100 Pori.

Kevätpäivät vietetään Porissa Satakunnan museossa Porin taidekoulun vieraana.  Koulutuspäivät avaa Porin taidekoulun rehtori Henna Jaatinen, Kuvataidekoulujen liiton puheenjohtaja Johanna Kivioja ja Satakunnan museon johtaja Johanna Jakomaa.

Torstain ohjelman aloittaa ajankohtainen paneelikeskustelu taiteen perusopetuksen roolista ja tehtävästä historiasta tähän päivään. Tässä asiantuntijoiden paneelissa avataan historian kautta tämän päivän ajankohtaisia aiheita. Asiantuntijoina ovat Elisse Heinimaa, Leena Stolzmann ja Marketta Urpo-Koskinen.

Ajankohtaisia kuulumisia opetus- ja kulttuuriministeriöstä kuullaan kulttuuriasiainneuvos Hanna Koskimieheltä. Autismiliiton koulutussuunnittelija Marko Lahti pitää asiantuntijaluennon haastavien tilanteiden, erilaisen oppijan ja nepsy-piirteisen oppilaan kanssa työskentelystä. Saadaan konkretiaa, evästystä opetustilanteisiin ja palautumiskeinoja opettajille. Hän myös vastaa mielellään etukäteen esitettyihin kysymyksiin, joita voi lähettää 20.4. saakka osoitteeseen kuvataidekoulujenliitto(at)youngart.fi

Torstaina iltapäivällä päästään tutustumaan Porin taidekoulun kevätnäyttelyyn Poriginal galleriaan ja illalla meidät on kutsuttu Porin kaupungin vastaanotolle. Loppuillan juhlia vietetään yhdessä Porin taidekoululla.

Perjantain ohjelman aloittaa Antti Pedrozo esitellen paikallista T.E.H.D.A.S. ry.:n kollektiivia. Yhteisöllisen ja ekologisen ajattelun siivittämänä päästään ideoimaan ja pohtimaan Katriina Rosavaaran luotsaamana kuvataidekoulutuksen ja -kasvatuksen visiotyötä 2030. Taiteilijapuheenvuoron meille pitää Kristiina (Tikke) Tuura, jonka taustalla on usean vuosikymmenen työ elokuvan parissa. Tuura on työskennellyt pakolaisuus teeman ympärillä mm. Afganistanissa ja Afrikassa. Hänen teokset käsittelevät usein kulutus- ja ympäristökysymyksiä esteettisin keinoin ja ilottelevat hylätyllä tavaralla. Lopuksi kuullaan ajankohtaiset kuulumiset Kuvataidekoulujen liitosta ja juhlavuoden ohjelmasta ja suunnitelmista.

Kevätpäivät toteutetaan hybridinä, joten seminaaria voi seurata reaaliaikaisena suoratoistona (ei tallenteena jälkikäteen). Käytännön syistä ohjelma striimataan torstain Porin taidekoulun kevätnäyttelyvierailua ja iltaohjelmaa sekä perjantain Visiotyöpajaa lukuun ottamatta. Striimattavat osiot on merkitty ohjelmaan.

Tervetuloa mukaan! Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen täältä!


26.-27.4.2022 NUORI2022

Nuorisoalan NUORI2022-suurtapahtuma kokoaa pitkän tauon jälkeen alan ammattilaiset Jyväskylään 26.–27.4.

Mediakasvatusseuran Nuoren media-arjen ja digihyvinvoinnin hahmottaminen -työpaja järjestetään keskiviikkona 27.4. klo 13–14 Höyry-tilassa Veturitalleilla. Työpajatyöskentelyn aikana rakennetaan monipuolista käsitystä nuorten hyvinvointiin vaikuttavasta digitaalisen median ja teknologian käytöstä. Osallistujat pääset jakamaan kokemuksiaan ja rikastamaan näkemyksiään nuorten digitaalisesta media-arjesta.

Lue lisää tästä linkistä!


OPH kouluttaa: 26.4.2022 JOHTO 2022 – Empaattista toimintakulttuuria rakentamassa

Tapahtuma on suunnattu sivistystoimen johtajille sekä kasvatus-, opetus- ja koulutusalan johdolle aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen. Ohjelma tarkentuu myöhemmin OPH:n sivuille.


19.-21.4.2022 Lastenkulttuurin Kevätpäivät Seinäjoella

Tavoitteena laadukas harrastustoiminta ja kulttuurikasvatus

Päivien teemana on laatu, johon sukelletaan kiinnostavien avausten, osallistavan keskustelun sekä yhdessä työskentelyn kautta. Tarjolla on myös upeita verkostoitumismahdollisuuksia, esityksiä ja elämyksiä, lasten ääntä unohtamatta!Seinäjoen kaupunki, Lastenkulttuurikeskus Louhimo, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto sekä Harrastamisen Suomen mallin yhteyspisteen henkilöstö toivottavat kaikki lasten ja nuorten harrastamisen ja kulttuuritoiminnan parissa työskentelevät tervetulleiksi tapahtumaan. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 20.3. Lue lisää täältä!


OPH kouluttaa: 22.-29.3.2022 Oppiminen kohti 2030-lukua – Ennakoinnista kokeiluihin ja yhdessä oppimiseen Etätapahtuma

Tulevaisuus on läsnä nyt kaikissa teoissamme ja päätöksissämme. Teknologia muuttuu, rakenteet muuttuvat, kulttuuri muuttuu – miten voimme ennakoida muutoksia yhdessä moninäkökulmaisesti, ja tukea jokaisen yksilön kasvamista potentiaaliin keskellä jatkuvaa muutosta? On tarve rakentaa uuden ajan kehittämiskulttuuria, jossa tulevaisuutta tehdään ennakoiden, kokeillen ja yhdessä oppien – heti tänään.

Oppiminen kohti 2030-lukua -webinaarisarjassa saat tukea ja konkreettisia työkaluja työyhteisösi kehittämiseen ja oppimisen tulevaisuuden muotoiluun yhteiskehittämisen ja kokeilemisen tuella. Keskeisinä teemoina ovat henkilökohtaisen ja yhteisöllisen tulevaisuuspääoman kehittäminen ennakointitiedon avulla sekä kestävä koulutus ja oppiminen tulevaisuudessa. Lisäksi pohdimme yhdessä innovatiivista johtamista ja johtamisen tukemista epävarmoina aikoina.

Webinaarit on suunnattu kuntien kehittämistehtävissä toimiville, sivistystoimenjohtajille, kuntapäättäjille, rehtoreille, opetuspäälliköille, pedagogisille johtajille, opettajille, suunnittelijoille,
hankekoordinaattoreille sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Lue lisää!


24.3.2022 klo 8.30-12.00 Zoomissa: Oppilaitosjohdon työhyvinvointi ja työssäjaksaminen

Auringonkukkia ja poutapilvia

Oppilaitosjohdolle suunnatussa aamupäivässä keskitytään johtajien ja esimiestyötä tekevien työhyvinvointiin ja työssäjaksamiseen, aivoterveyteen ja keinoihin työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Aamupäivän toteuttaa työelämäpsykologi ja työnohjaaja Marjukka Laurola, joka työskentelee erityisesti taiteilijoiden ja luovien alojen ammattilaisten kanssa. Ohjelmassa on myös professori, aivotutkija Minna Huotilaisen luento.

Tilaisuuden toteuttavat Taiteen perusopetusliitto jäsenjärjestöineen yhdessä Konservatorioliiton kanssa. Koulutus on tarkoitettu jäsenoppilaitosten johdolle.

Osallistumismaksu 50 euroa / osallistuja.

OHJELMA:

8.30-9.00      Orientaatio päivään: Valokeila omaan työhyvinvointiin

9.00-10.30    Aivot muuttuvassa työssä, professori, aivotutkija Minna Huotilainen

10.30-10.45  Tauko

10.45-11.45  Näkökulmia ja työkaluja työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen ylläpitoon

11.45-12.00  Eväät eteenpäin ja tilaisuuden päätös


Ilmoittaudu tästä 18.3. mennessä!


Aiheesta myös TPO-liiton sivuilla.
Lisätietoja: viivi.seirala(at)artsedu.fi, p. 045 310 7702


Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutus 2022

Valtion rahoittaman opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen tavoitteena on edistää opetustoimessa ja varhaiskasvatuksessa toimivan henkilöstön jatkuvaa oppimista ja tasa-arvoisia mahdollisuuksia kehittää ammatissa tarvittavaa osaamista. Henkilöstökoulutuksella tuetaan hallituksen koulutuspoliittisten uudistusten toimeenpanoa ja kehitetään toimintaympäristön muutoksiin sopeutumisessa tarvittavaa osaamista. Henkilöstökoulutus tukee omalta osaltaan opettajankoulutusfoorumin valmisteleman kehittämisohjelman linjauksia. 

Valtion rahoittama henkilöstökoulutus on tarkoitettu varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa ja taiteen perusopetuksessa, perusopetuslain (628/1998) mukaisessa aamu- ja iltapäivätoiminnassa, ammatillisessa koulutuksessa, aikuiskoulutuksessa ja vapaassa sivistystyössä työskentelevän henkilöstön osaamisen kehittämiseen. 

Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksissa otetaan huomioon yhteisön ja yksilön tarpeet. Tarjoamalla eri tavoin toteutettua henkilöstökoulutusta, tuetaan henkilöstön yhtäläisiä mahdollisuuksia kehittää osaamistaan koko työuran ajan. Mahdollisuuksia osallistua koulutukseen edistävät digitaalisten oppimisympäristöjen hyödyntäminen ja työpaikalla tapahtuva oppiminen. Koulutukseen osallistuminen tukee paikallisia kehittämis- ja täydennyskoulutussuunnitelmia sekä vahvistaa koko työyhteisön osaamisen kehittymistä. Varhaiskasvatuksen ja opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittämisen lähtökohtia ovat tietoperustaisuus ja tulevaisuuden osaamistarpeisiin vastaaminen. 

Hakijoina voivat olla kunnat, kuntayhtymät, rekisteröidyt yhteisöt tai säätiöt, yliopistot ja ammattikorkeakoulut. Hakijayhteisöiltä edellytetään osaamista ja kokemusta henkilöstökoulutuksesta kasvatuksen tai opetuksen toimialoilla.

Haku alkaa 20.12.2021 ja päättyy 10.2.2022 klo 16.15. Avustushakemus täytetään sähköisessä hakujärjestelmässä. Lue lisää ja hae mukaan koulutukseen tästä linkistä!


DIGIVOIMAA-verkkokurssit

Nuorisoalan toimijoille suunnattu Digivoimaa-verkkokurssikokonaisuus tarjoaa tietoa nuorten digitaalisen arjen erityiskysymyksistä sekä vahvistaa osaamista nuorten digihyvinvoinnin ja monipuolisten mediataitojen tukemiseksi.

Kokonaisuuteen kuuluu kolme maksutonta ja omassa tahdissa opiskeltavaa verkkokurssia:

  • Fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi digitaalisessa arjessa
  • Sosiaalinen hyvinvointi digitaalisessa arjessa
  • Kriittinen medialukutaito digitaalisessa arjessa

Lue lisää kursseista täältä!


Hymy – Hyvinvointia muuttuvassa toimintaympäristössä kasvatus- ja koulutusalan johtajille

Haluaisitko oppia johtajuusidentiteetistä ja moninaisuuden johtamisesta muuttuvassa toimintaympäristössä? Entäpä tiedätkö, mitä on hyvinvoinnin johtaminen ja kuinka voisit edistää sitä omassa työyhteisössäsi? Tule mukaan pohtimaan hyvinvoinnin johtamiseen liittyviä teemoja kanssamme!  

Ilmoittaudu mukaan maksuttomaan Hymy – Hyvinvointia muuttuvassa toimintaympäristössä kasvatus- ja koulutusalan johtajille -koulutukseen (9-13 op)! 

Koulutuksen tarkoituksena on vahvistaa kasvatus- ja koulutusalan henkilöstön johtamisosaamista ja yhteisöllistä kehittämistä. Keskiössä on koko oppimisyhteisön hyvinvointijohtamisen vahvistaminen sekä oppilaitos- ja varhaiskasvatusjohtajien työhyvinvoinnin tukeminen muuttuvassa toimintaympäristössä. 

Koulutuksen kohderyhmänä ovat sivistysjohtajat, varhaiskasvatus-, opetus- ja koulutuspäälliköt, perus-, lukio- ja vapaan sivistystyön rehtorit, päiväkodinjohtajat, muut kasvatus- ja koulutusalan johtajat ja esihenkilöt. 

Koulutuksen tavoitteena on tukea kasvatus- ja koulutusalan johtajien hyvinvointia ja hyvinvoinnin johtajuutta muuttuvassa ja kompleksisessa toimintaympäristössä. Tavoitteena on johtajien ja johtotiimien johtajuusosaamisen ja prosessien kehittämisen vahvistaminen. 

Koulutus on OPH:n rahoittamaa ja osallistujille maksutonta täydennyskoulutusta. Matka-, majoitus- ja ateriakustannuksista osallistuja vastaa kuitenkin itse. Koulutuksessa on 45 opiskelijapaikkaa, jotka täytetään hakukelpoisten kesken ilmoittautumisjärjestyksessä.

Koulutuksen toteuttaa Jyväskylän yliopiston Koulutusjohtamisen instituutti yhteistyössä Helsingin yliopiston HY+:n ja Tampereen yliopiston TREE:n kanssa.

Lue lisää koulutuksesta  ja ilmoittaudu mukaan 30.9. mennessä!


17.11.2021 – 14.1.2022 Opetushallitus kouluttaa: Opetushallinnon kurssi 2/2021 Etäyhteydellä

Opetushallinnon kurssilla käydään läpi opetustoimen hallintoa koskeva keskeinen lainsäädäntö. Käsittely on soveltavaa ja tapahtuu rehtorin tehtävän näkökulmasta olennaisimpaan keskittyen. Lisäksi kurssilla paneudutaan ajankohtaisiin koulun/oppilaitosten ja opetustoimen kysymyksiin.

Opetushallinnon tutkinnon suorittamiseen valmentava opetushallinnon kurssi on tarkoitettu rehtoriksi tai muihin opetusalan esimies- ja hallintotehtäviin aikoville opettajille, luottamushenkilöille ja opiskelijoille sekä muille opetushallinnon tutkinnon suorittamisesta kiinnostuneille.

Lue lisää ja ilmoittaudu pian mukaan tästä linkistä!


15.12.2021 Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorion järjestämä Lastenkulttuuriseminaari

15.12.2021 pidettävän Lastenkulttuuriseminaarin kutsu.

Paikka: Ateneum, Helsinki.
Aika 15.12.2021 klo 9.00–12.15.

 Seminaarin teemana ovat innovatiiviset sisällöt, harrastusten ohjaajien ammattitaito ja pedagoginen osaaminen. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 30.11. mennessä tästä linkistä!


Opetushallitus kouluttaa 1.12.2021: JOHTO 2021 – Uudistuva toimintakulttuuri

Toimintakulttuuri uudistuu – mikä muuttui pandemian myötä? Mitä on hyvinvointi toimintakulttuurin muutosten johtamisen kulmakivenä, entä mitä on aktiivinen työkaveruus? Tule mukaan Johto 2021 -tapahtumaan – pitkän tauon jälkeen taas kasvotusten!

Koulutus on suunnattu sivistystoimen johtajille sekä kasvatus-, opetus- ja koulutusalan johdolle aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Lue lisää ja ilmoittaudu 17.11. mennessä tästä linkistä!


Mediakasvatuksen webinaareja ja koulutuksia syksyllä 2021

Mediakasvatusseuran sivuille on koottu syksyn 2021 koulutustilaisuuksia. Tulossa mm. 6.10.2021 maksuton mediakasvatuswebinaari Oivallus, jossa tänä vuonna teemana tulevaisuuden lukutaidot. Tutustu tarjontaan ja ilmoittaudu mukaan!


Vakaa johtaja, muuttuva ympäristö – varhaiskasvatuksen johtamisen täydennyskoulutusohjelma 1.10.2021  –  31.12.2022

Paikka: Helsinki, Espoo, Tampere, Turku.

Koulutus on suunnattu rehtoreille, apulais- ja vararehtoreille sekä eri oppilaitosten johtajille.

Tervetuloa mukaan uuteen oppilaitosjohdon koulutukseen, jossa erityispainopiste on varhaiskasvatuksen kehittämisessä ja taiteiden integroinnissa laaja-alaiseen oppimiseen. Johtamiskoulutus sopii myös hyvin taidealojen rehtoreille, mikäli oppilaitoksessa on taiteiden varhaiskasvatuksen opetusta. Koulutus on modulityyppinen 15 opintopisteen kokonaisuus, jossa on myös vapaavalintaisia osioita. Koulutus on yliopistollista täydennyskoulutusta, joka sopii hyvin myös muiden korkeakouluopintojen osien hyväksilukuun.

Koulutus on osallistujille maksuton. Koulutuksen rahoittajana toimii Opetushallitus. Koulutus toteutetaan Helsingin yliopiston, Tampereen yliopiston, Turun yliopiston ja Taideyliopiston yhteistyönä.

Haku 15.6. mennessä! Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lisätiedot ja hakulinkki täältä!


Jyväskylän yliopiston Johdetaan yhdessä -koulutuskokonaisuus (syksy 2021 – talvi 2022)

Tämä monimuotoinen, ajankohtainen ja tulevaan suuntautuva johtajuuskoulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen, toisen asteen, taiteen perusopetuksen, ammatillisen aikuiskoulutuksen, vapaan sivistystyön ja sivistyskuntien johtotehtävissä toimiville. Koulutuskokonaisuuden tavoitteena on parantaa koulutuksen ja opetuksen järjestäjien sekä oppilaitosten johtajien ja esimiesten taitoja johtamisen eri osa-alueilla ja prosesseissa. Koulutuksen tuloksena toimipaikat prosesseineen ovat paremmin johdettuja, oppivia ja kehittyviä yhteisöjä.

Koulutuskokonaisuus on suunnattu yllä luetelluilla koulutusasteilla työskentelevän henkilöstön johtamisosaamisen kehittämiseen. Koulutukseen valitaan ensisijaisesti hakijoita, joilla on johtamiskokemusta ja jotka toimivat parhaillaan johtotehtävissä. Koulutuksessa on 80 opiskelijapaikkaa.

Koulutus on OPH:n rahoittama ja osallistujille maksuton. Sen laajuus on 15 opintopistettä. Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina, jotka sisältävät kaikille kasvatus- ja koulutusmuodoille yhteisiä lähikoulutuspäiviä, reaaliaikaisia etäopiskelupäiviä, erillisiä tutorryhmätapaamisia oman koulutusalan kesken, ennakko- ja oppimistehtäviä sekä verkko-opintoja. Koulutus on osaamisen jakamista verkossa, kasvokkain ja pienryhmissä.

Voit hakea mukaan 3.5. – 15.6.2021. Ilmoitamme mukaanpääsystä ilmoittautumisajan päätyttyä.

Lisätiedot (tarkemmat aikataulut ja ohjeet) ja ilmoittautumislinkki tässä.


2.-3.12.2021 Kuvataidekoulujen liiton syyspäivät Vantaalla

Seminaari järjestetään Vantaan kuvataidekoululla, Kulttuurikeskus Orvokissa. Ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen käynnistetään marraskuun alussa. Merkitse päivät jo kalenteriisi!


27.11.2021 Suomen Muinaistaideseuran järjestämä Muinaisten kuvien iltapäivä -seminaari

Seminaari järjestetään SuMun syyskokouksen jälkeen lauantaina 27.11.2021 klo 13 – 19 Hämeenlinnan raatihuoneella.

Ohjelma:
13.00 Tervetuliaiskahvit.
13.30 Anneli Kanto: Hattulan kirkon keskiaikaiset maalaukset.
14.30 Uine Kailamäki: Hossan Värikallion maaliaineksen analysointia 15.30 Ruokailu Raatikellarissa.
16.30 Jaakko Häkkinen: Kalliomaalauksia tehnyt väestö kielitieteen valossa 17.30 Ismo Luukkonen: Norjan kalliotaidetta.
19.00 Tilaisuus päättyy.

Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen: puheenjohtaja (at) suomenmuinaistaideseura.fi
Ilmoittaudu 15.11. mennessä!


Seminaari on seuran jäsenille poikkeuksellisesti ilmainen kiitokseksi seuran jäsenyydestä koronapandemian aikana, jolloin toiminta on ollut rajoitusten takia hiljaisempaa. Muille osallistumismaksu on 40 €. Hinta sisältää kahvituksen ja ruokailun. Tervetuloa!

Kannattaa lukea Anneli Kannon Rottien pyhimys ennen seminaaria, niin Hattulan kirkon keskiaikaiset maalauk- set aukeavat katsojalle aivan uudella tavalla. Uine Kailamäen esitelmä tuo uutta, mielenkiintoista tietoa kallio- maalauksiin käytetyistä väriaineista. Eikö punamulta ollutkaan ainoa väri, jota käytettiin? Ismo Luukkosen esi- telmässä nähdään Norjan kalliopiirroksia ja -maalauksia, joissa on hämmästyttäviä yhtymäkohtia Suomen kal- liomaalausten kanssa, mutta myös paljon eroja. Jaakko Häkkisen esitelmä selvittää, ketkä mahdollisesti Suo- men kalliomaalauksia tekivät ja mistä he tulivat. Siis varsin mielenkiintoisia esitelmiä luvassa!


Viestintäsuunnitelmat ja vaikuttamisviestintä oppilaitoksissa

Ke 3.11. ja ke 24.11. klo 9.00-12.00, Zoom-webinaari

Kolme hehkulamppua poutapilvitaivasta vasten.

Oppilaitosten viestintähenkilökunnalle ja johdolle suunnatussa webinaarikokonaisuudessa käsitellään oppilaitosten sisäisen ja ulkoisen viestinnän kehittämistä, saadaan tukea viestintäsuunnitelmien rakentamiseen sekä paneudutaan vaikuttamisviestinnän työkaluihin.

Kokonaisuuden toteuttaa Noon Viestintä Oy:n toimitusjohtaja ja viestinnän asiantuntija Noora Jokinen

Keskiviikko 3.11.

Koulutuksen ensimmäisessä osiossa keskitytään oppilaitosten sisäisen ja ulkoisen viestinnän kokonaisuuksiin. Käymme läpi mitä nämä viestintäkokonaisuudet sisältävät ja mietimme niiden koordinoimisen käytäntöjä oppilaitoksissa. Päivän aikana käydään läpi myös viestinnän kehittämistyötä.

Päivän aikana kuullaan case-esimerkkejä viestintätyön kokemuksista mm. Lappeenrannan Tanssiopistosta, Musiikkiopisto Arkipelagista ja Helsingin Konservatoriosta.

Keskiviikko 24.11.

Koulutuksen toinen osio keskittyy pääosin vaikuttamisviestintään. Pohdimme erityisesti paikallistason vaikuttamisviestinnän merkitystä ja miksi työhön kannattaa oppilaitoksissa panostaa. Etsimme myös tapoja, joilla oppilaitosten välistä yhteistyötä voidaan kehittää ja miten liitot voivat tukea tätä työtä.

Case-esimerkkinä kuulemme kokemuksia Keravalta, jossa taiteen perusopetuksen oppilaitokset ovat tehneet yhteistyötä vaikuttamisviestinnän parissa. Yhteistyöstä kertovat Keravan Musiikkiopisto ja Keravan tanssiopisto. Lisäksi Museoliitto kertoo Poliitikon museoharjoittelu -viikon valtakunnallisesta toteuttamisesta.

Järjestäjät

Koulutuksen toteuttavat Suomen konservatorioliitto sekä Taiteen perusopetusliitto jäsenjärjestöineen. Koulutus on avoin jäsenoppilaitosten henkilökunnalle. 

Osallistumismaksu

Koulutus on avoin jäsen- ja informaatiojäsenoppilaitosten henkilökunnalle. Hinta 45 eur / osallistuja. Suosittelemme osallistumaan koulutukseen vähintään pareittain, sillä viestinnän kehittäminen yhdessä on hedelmällisempää. Osiot muodostavat kokonaisuuden eli mukanaolo kummassakin päivässä on suositeltavaa.

 Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 27.10. mennessä Konservatorioliiton sivuilla.

Lisätietoja: info (at) konservatorioliitto.fi

Tervetuloa koulutukseen!


18.11. ja 19.11.2021 ISO KUVA -hankkeen webinaarit

Kaksi henkilöä, jotka pitävät käsissään kylttejä joista toisessa lukee Visuaalisen kulttuurin ja pedagogiikan muutoksia 18.11.2021 ja toisessa Taidekasvatuksen dystopiat ja utopiat 19.11.2021.

18.11.2021 VISUAALISEN KULTTUURIN JA PEDAGOGIIKAN MUUTOKSIA
Diversiteetin ja globaaliin perspektiivin näkökulmista. Webinaari on toteutettu yhteistyössä Suomen InSEA:n kanssa.

19.11.2021 TAIDEKASVATUKSEN DYSTOPIAT JA UTOPIAT
Digitalisaation ja tulevaisuuksien visiointia.

Katso upeat ohjelmat hankkeen sivuilta!

Mielenkiintoiset torstai ja perjantai siis tulossa. Tule mukaan! 

Webinaarit ovat maksuttomia ja kohdennettu koko kuvataidekasvatuksen kentän henkilöstölle sekä asiasta kiinnostuneille.

Ilmoittautumiset maanantaihin 15.11. mennessä verkkolomakkeella. Webinaareihin ilmoittaudutaan samalla ilmoittautumislomakkeella.

Lue lisää ISO KUVA -hankkeesta: www.isokuva.net 

www.isokuva.net
www.facebook.com/isokuvahanke
www.youngart.fi
www.kuvis.fi
tutkittutieto.fi

#isokuva #taiteenperusopetus #taidekasvatus #visuaalisettaiteet #oph #osallisuusjavaikuttaminen #kuvataide #kuvataideopetus #kuvataideopettaja #kuvis @kuvisliitto @kuvataideopettajat @KuvisOpet

Kuva: Valpuri Tauriainen.


18.11.2021 Luova luokka -seminaari

Luova luokka -seminaarin ajankohtaisia aiheita tänä vuonna ovat STEAM-opetus, uudet lukutaidot, tunteet ja media, tunnetaidot sekä positiivinen pedagogiikka. Seminaariohjelma koostuu aamupäivän neljästä mielenkiintoisesta puheenvuorosta. Seminaarin teemoja on mahdollista syventää iltapäivän käytännönläheisissä työpajoissa.

Seminaari tarjoaa virikkeitä ja sisältöjä varhaiskasvatuksen, koulujen, nuorisotyön sekä kirjastoalan media- ja taidekasvatukseen. Seminaari järjestetään Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin yhteydessä.

Luova luokka -seminaarin järjestämisessä ovat mukana Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut, Oulun kaupunginkirjasto, Valveen elokuvakoulu, Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

Lue lisää tästä linkistä.


16.–17.11.2021 Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi Lahdessa

Lastenkulttuurifoorumin teemana on ympäristöystävällinen lastenkulttuuri ja taidekasvatus. Keskustelun aiheina ovat mm. lasten ja nuorten ympäristö- ja ilmastoahdistuksen käsitteleminen taiteen keinoin ja lastenkulttuurin kestävä kehitys.

Lastenkulttuurifoorumin järjestämisestä vastaavat Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja paikalliset lastenkulttuurikeskukset yhteistyökumppaneineen. Tänä vuonna järjestelyistä vastaa lastenkulttuurikeskus Efekti Lahdesta.

Kahden päivän aikana on luvassa verkostoitumista, luentoja, keskusteluja, vierailu Lahden visuaalisten taiteiden museoon Malvaan, inspiraatiota ja yhdessä oloa.

Lue lisää tästä linkistä.
Ilmoittautuminen 10.11. mennessä täällä.


5.11.2021 klo 13-17 Tervetuloa tulevaisuuteen – tai­de­kou­lu­tuk­sen vi­sio­töi­den aloi­tus­se­mi­naa­ri 

Taideyliopisto on tehnyt aloitteet taidekasvatuksen ja -koulutuksen visioiden luomiseksi kuvataiteen sekä teatterin, tanssin, sirkuksen ja performanssitaiteen aloille. Visioiden luominen tapahtuu laajana, kaikki koulutusasteet ja kentän toimijat yhteen kokoavana dialogina ja verkostoyhteistyönä. 

Visiotyöhankkeet toteutetaan seminaarien sarjana. Niistä ensimmäinen järjestetään kuvataiteen ja esittävän taiteen koulutusalojen yhteisenä seminaarina Taideyliopiston Sörnäisten kampuksella perjantaina 5.11.2021 klo 13–17 (Teatterikorkeakoulun sisäänkäynti, Haapaniemenkatu 6, Helsinki).

Ohjelmassa on ajankohtaisia alustuksia ja inspiroivia puheenvuoroja esittävien taiteiden ja kuvataiteen koulutuksesta ja kasvatuksesta. Lisäksi luvassa on työpajoja, joissa pohditaan yhdessä sitä, millaista taidekoulutuksen pitäisi tulevaisuudessa olla. Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Seminaariin on mahdollista osallistua myös etänä.

Lue lisää ja ilmoittaudu seminaariin tästä linkistä.  


4.11.2021 Globaalin sivistyksen hackathon Lapinlahden Lähteellä  


Mitä on globaali sivistys? Mikä on sivistyksen, kasvatuksen ja kansalaisvaikuttamisen rooli kestävän ja oikeudenmukaisen tulevaisuuden rakentamisessa? Miten voimme edistää globaalia vastuuta ja kannustaa eri-ikäisiä ihmisiä aktiiviseen kansalaisuuteen? 
 
Tervetuloa pohtimaan näitä kysymyksiä kanssamme globaalin sivistyksen hackathoniin eli yhteiskehittämöön torstaina 4.11. klo 10-18 Lapinlahden Lähteelle. Luvassa on kokemuksellinen yhteiskehittämisen päivä, jonka aikana paneudumme globaaliin sivistykseen ja kestävään tulevaisuuteen liittyviin kysymyksiin oppimismuotoilun menetelmiä hyödyntäen. Tulemme päivän aikana yhdessä kehittämään globaalin sivistyksen näkökulmia ja saat päivästä mukaasi oivalluksia, oppeja ja konkreettisia työkaluja omaan toimintaasi.  
 
Hackathonit ovat rentoja yhteiskehittämisen paikkoja, joissa pohditaan ja pyritään tuottamaan ratkaisuja erilaisiin haasteisiin. Hackathonissa toimitaan tiiminä ja jokainen osallistuja on tasa-arvoinen asiantuntija. Osallistuminen ei vaadi ennakkovalmistautumista. Toivomme mukaan osallistujia moninaisista taustoista ja eri kentiltä. Tapahtuman keskiössä ovat jaettu asiantuntijuus, moninäkökulmaisuus ja ratkaisukeskeisyys.  
 
Hackathonin järjestää FingoGlobaalin sivistyksen edelläkävijät -hanke, jota rahoittaa Sitran Sivistys+-projekti. Tapahtuman fasilitoi Ilmiömuotoilu Oy:n Ilona Taimela, kasvatustieteilijä ja kouluttaja. 
 
Lisätietoja tapahtumasta ja päivän tarkempi ohjelma löytyvät täältä. Ilmoittaudu tapahtumaan viimeistään 26.10. mennessä täällä. Lisätietoja: jenni.tuominen@fingo.fi.
 

Lämpimästi tervetuloa!


1.11.2021 klo 13-15 Harrastamisen Suomen Mallin hankekuntien ja harrastuksen järjestäjien verkostotapaaminen

Tapaamisen aiheena ovat esteettömyys ja saavutettavuus. Tapaamisessa kuullaan muun muassa Paralympiakomitean lasten ja nuorten liikunnan suunnittelijan Henry Mannin puheenvuoro harrastustilojen esteettömyysselostuksista. Lisäksi tapaamisessa kuullaan myös Kulttuurikeskus PiiPoon ja Olympiakomitean edustajien puheenvuorot.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset tästä linkistä.


15.10.2021 klo 9-10.40 Cultural education in pandemic – Webinar on culture and arts virtual learning experiences with schools

Webinar about experiences of cultural education in schools in the COVID-19 era. We will hear experiences from Norway and Finland. Special presentation by Charlotte Blanche Myrvold, Senior Advisor R&D, Kulturtanken, Arts for Young Audiences Norway.

Language of the webinar is English.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Lastenkulttuuri.fi-sivustolta.  


14.10.2021 Taide, kulttuuri ja moninainen Suomi-seminaari

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Taiteen edistämiskeskus Taike järjestävät yhteistyössä Taide, kulttuuri ja moninainen Suomi -seminaarin 14.10.2021. Seminaari on hybriditapahtuma, johon voi osallistua paikan päällä tai etäyhteyksin. Aamupäivän ohjelma simultaanitulkataan suomeksi ja englanniksi.

Paikka: Taiteen edistämiskeskus Taike, monikäyttötila, 1. krs. Hakaniemenranta 6, Helsinki etäyhteys.

Aika: torstai 14.10.2021 klo 9.30-16.00 (lounastauko 12.30-14.00).

Seminaarin ohjelma pohjautuu Kulttuuripolitiikka, maahanmuuttajat ja kulttuurisen moninaisuuden edistäminen -työryhmän loppuraporttiin ja sen jatkotyöhön. Seminaarin tavoitteena on tarjota keskustelufoorumi opetus- ja kulttuuriministeriön, Taiteen edistämiskeskus Taiken, kulttuurilaitosten ja vapaan kentän toimijoiden keskinäiselle ajatustenvaihdolle tarpeellisista jatkotoimista. 

Seminaarissa on kaksi työpajaa. Toisessa testataan Kulttuurisesti kestävämpi Suomi -projektin moninaisuutta edistävää dialogityökalua. Toisessa keskustellaan kulttuurisen moninaisuuden huomioimisesta valtioneuvoston kulttuuriperintöstrategian valmistelussa.

Seminaari koostuu puheenvuoroista sekä iltapäivän työpajatyöskentelystä. Ilmoittaudu etukäteen. Tarkempi ohjelma löytyy täältä.  ja pdf-kutsusta.

Ilmoittautuminen seminaariin tapahtuu Webropolissa 30.9.2021 mennessä.


13.10.2021 klo 14-15-15.30 Do’s and don’ts: erikokoisten kuntien kokemuksia kulttuurikasvatussuunnitelmista

Erikokoiset kunnat esittelevät kokemuksiaan kulttuurikasvatussuunnitelmista.

Lisätiedot Lastenkulttuuri.fi-sivustolta.


7.10.2021 Harrastustoiminta Suomessa – tänään ja tulevaisuudessa 

Seminaari Helsinki-kanavalla torstaina 7.10. klo 10-12.30.

Miten koronavuosi vaikutti lasten ja nuorten harrastamiseen? Miten kotitausta vaikuttaa harrastamiseen? Millaisia hyvinvointivaikutuksia harrastamisella on?  

Ohjelmassa on luvassa kokemuksia ja tutkijapuheenvuoro harrastamisesta korona-aikana, näkökulmia harrastamisen kulttuuriin sekä paneelikeskustelu harrastamisen hyvinvointivaikutuksista.

Lue lisää ja osallistu tästä linkistä.


5.10.2021 klo 9-10.50 Harrastamisen Suomen Mallin hankekuntien ja harrastuksen järjestäjien verkostotapaaminen

Tapaamisen aiheena ovat ohjaajapalkkiot ja sopimuskäytännöt Harrastamisen Suomen mallin harrastuksissa. Tilaisuuden avaa valtiosihteeri Tuomo Puumala.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset tästä linkistä.  


28.9.–1.10.2021 Kansainvälinen Media Education Conference (MEC 2021) in Autumn Colors Rovaniemellä

Rennossa ja vapaamuotoisessa konferenssissa osallistujat pääsevät jakamaan ideoita ja kokemuksia mediakasvatuksesta sekä teknologian hyödyntämisestä opetuksessa. MEC 2021 -konferenssin järjestää Lapin yliopiston Media Education Hub, jonka 20-vuotista taivalta juhlistetaan konferenssin yhteydessä. Ilmoittautuminen MEC 2021 -konferenssiin avautuu toukokuussa; puheenvuoroehdotuksia otetaan vastaan 24.5. saakka. Lue lisää konferenssistä tästä linkistä.


23.-26.9.2021 XXII Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi

Tapahtuma suunnitellaan järjestettäväksi Venäjällä Rjazanissa, mikäli koronatilanne sallii. Foorumin formaatti selviää myöhemmin.

Kulttuurifoorumin etäinfo Zoomilla ma 19.4. klo 13
Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan suomalais-venäläisestä kulttuurifoorumista ja vuoden 2021 hankkeista. Ilmoittaudu etäinfoon tästä linkistä!

Kiinnostaako  yhteistyö venäläisten kuvataiteilijoiden kanssa? Haluaisitko viedä suomalaisen näyttelyn Venäjälle tai tuoda venäläisen taiteilijan teoksia Suomeen? Kiinnostaisiko sinua suomalais-venäläisen lastennäyttelyn järjestäminen? Tutustu näihin ja 300 muihin venäläisten hanke-ehdotuksiin tästä linkistä ja täytä vastauslomake 31.5.2021 mennessä. Lataa tästä tiedote partnerihausta!


16.-17.9.2021 Visuaalisten taiteiden koulujen rehtoripäivät Kallio-Kuninkalassa

Visuaalisten taiteiden koulujen rehtoripäivien 2021 markkinointikuva.

On aika kokoontua yhteen Rehtoripäiville! Ajankohtaisten muutosten aiheuttamat tuulet puhaltavat kentällämme. Visuaalisten taiteiden taiteen perusopetus ja taidekasvatus ovat selviytyneet koronavuodesta, mutta mitä kaikkea se on muuttanut? Rehtoripäivien aiheina käsittelemme ajankohtaisia tärkeitä asioita, koronavuoden jälkipyykkiä, hyvinvoinnin merkitystä sekä kenttään vaikuttavia uusia ilmiöitä. Rehtoripäivät tarjoavat foorumin pysähtyä pohtimaan ja jakamaan kokemustamme kollegiaalisesti.

Eri alojen asiantuntijat johdattelevat meitä tarkastelemaan taiteellista ajattelua, johtamista sekä niiden yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Pohdimme myös työpajassa taiteen perusopetusta koronan jälkipyykin näkökulmasta ja harrastamisen kentällä. Lisäksi kuulemme taiteen perusopetuksen ja harrastamisen ajankohtaiset kuulumiset Opetushallituksesta.

Koko Rehtoripäivien ohjelma tapahtuu Kallio-Kuninkalassa tarjoten viihtyisän ympäristön koulutukseen, yhteiseen kokemusten vaihtoon ja vapaaseen keskusteluun. Kahden päivän koulutuspakettiin sisältyy kaikki ateriat, majoitus joko 1 hengen tai 2 hengen huoneessa, sauna ja kauneudenhoidon hemmottelupalveluita.

Rehtoripäivät ovat tarkoitettu arkkitehtuurin, kuvataiteen, käsityön ja mediataiteiden taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten rehtoreille sekä hallinnosta vastaaville opettajille kuten johtaville ja suunnittelijaopettajille.

Katso ohjelma, osallistumismaksut ja peruutusehdot seminaarin verkkosivulta!

Ilmoittautumiset pyydetään 16.5. mennessä verkkolomakkeella.

Vallitseva koronatilanne huomioidaan seminaarin toteutuksessa.

Tervetuloa mukaan Tuusulanjärven kulttuurimiljöön kauniiseen Kallio-Kuninkalaan!


OPH:n maksullista koulutusta: 9.6.–4.8.2021 Opetushallinnon kurssi 1/2021 etäyhteydellä ja 17.11.2021–14.1.2022 Opetushallitnnon kurssi 2/2021 lähitoteutuksena

Opetushallinnon tutkinnon suorittamiseen valmentava kurssi on tarkoitettu rehtoriksi tai muihin opetusalan esimies- ja hallintotehtäviin aikoville opettajille, luottamushenkilöille ja opiskelijoille sekä muille opetushallinnon tutkinnon suorittamisesta kiinnostuneille.

Huom! Kesäkuussa alkava kurssi (1/2021) toteutetaan vain etäyhteydellä, marraskuussa alkava kurssi (2/2021) vain läsnäolototeutuksena ja vallitseva koronatilanne huomioiden.

Tarkemmat tiedot, hinnat ja ilmoittautumiset:

Opetushallinnon kurssi 1/2021 etäyhteydellä 9.6.–4.8.2021 / ilmoittautuminen 20.1. – 15.5.2021.

Opetushallinnon kurssi 2/2021 lähitoteutuksella 17.11.2021–14.1.2022 / ilmoittautuminen 21.1. – 31.10.2021.


Opetushallituksen järjestämä Taiteen perusopetuksen webinaari syyslukukauteen 2021 ja koronatilanteeseen valmistautumisesta 16.6.2021

OPH järjestää eri koulutusasteille webinaareja koronavirustilanteeseen liittyvien ohjeistusten näkymästä syyslukukaudelle 2021. Webinaarit on suunnattu sivistys- ja opetustoimelle, kasvatus- ja koulutusalan johdolle sekä asiasta kiinnostuneelle kasvatus- ja koulutusalan henkilöstölle.

Taiteen perusopetuksen webinaari 16.6. klo 15-16.30. Ilmoittautuminen 14.6. mennessä.

Lisätietoja ja ilmoittautumislinkki täältä.


Opetushallituksen webinaari 15.6.2021: JOHTO 2021 -Rakennusaineita hyvinvoivaan työyhteisöön

Miten kohtaat toisen ihmisen? Miten olet läsnä? Onko päätöksesi työhyvinvointipäätös? Miten itse jaksat ja palaudut? Hyvinvoiva johtaja rakentaa hyvinvoivaa yhteisöä.

JOHTO 2021 -webinaarissa saat tukea ja konkreettisia työkaluja sekä oman että työyhteisösi hyvinvoinnin tukemiseen ja kehittämiseen. Työkalupakista löydät mm. näkemyksiä ja ideoita omasta jaksamisesta, kohtaamistaitojen ja läsnäolon merkityksestä sekä unen palauttavasta voimasta.

Webinaarin huippupuhujina ovat muun muassa opetusministeriö Jussi Saramo, psykologi Liisa Puskala Työterveyslaitokselta, kirjailija Eeva Kolu, taiteilijapariskunta Hanna Brotherus ja Mikko Kuustonen sekä unilääkäri Henri Tuomilehto.

Ensimmäisessä JOHTO 2020 -webinaarissa (9.12.2020) keskityttiin johtajan omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen. Tällä kertaa keskiössä on työyhteisön hyvinvoinnin johtaminen ja tukeminen.

Koulutus on suunnattu sivistystoimen johtajille sekä kasvatus-, opetus- ja koulutusalan johdolle aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Lue lisää ja ilmoitaudu tästä linkistä.


Maksuttomia digitaitojen työpajoja Euroopan kulttuuriympäristöpäivien järjestäjille

Työpajoissa opastetaan kuvien, videoiden, virtuaalisten opastusten sekä verkkolähetysten tekemisessä. Työpajojen ilmoittautuminen on avattu. Paikkoja on rajoitetusti. Paikat menevät nopeasti, sillä pajoja tarjotaan kaikkien 50 European Heritage Days -ohjelmaan osallistuvien maiden järjestäjille.

Kulttuuriympäristöpäivien digitaitojen verkossa järjestettävät työpajat tarjoaa Euroopan neuvosto. Työpajat ovat englanninkielisiä ja ne toteuttaa Heritage Open Days -ohjelma Iso-Britanniasta. Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumajärjestäjät voivat ilmoittautua yhteen tai useampaan maksuttomaan työpajaan, niin kauan kun paikkoja on vapaana.

Valokuviin keskittyvässä työpajassa opastetaan laadukkaiden valokuvien ottamiseen ja jakamiseen. Videotyöpajassa opitaan videoiden kuvaamista, editointia ja jakamista. Tarjolla on myös työpajat virtuaalisten kierrosten järjestämiseen sekä suoran verkkolähetyksen tuottamiseen. Työpajat järjestetään saman sisältöisinä kolmena eri päivänä. Kiinnostuneet voivat valita kustakin teematyöpajasta yhden itselleen parhaiten sopivan päivän. Lisää tietoa työpajoista löytyy ilmoittautumislomakkeelta.

Työpajojen aikataulu:

  • Työpaja 1 – valokuvat: 10.5., 7.6. ja 5.7.2021
  • Työpaja 2 – videot: 17.5., 14.6. ja 12.7.2021
  • Työpaja 3 – virtuaaliset kierrokset: 24.5., 21.6. ja 19.7.2021
  • Työpaja 4 – suorat verkkolähetykset: 2.6., 28.6. ja 26.7.2021

Ilmoittautumislomake European Heritage Days -ohjelman digityöpajoihin


9.6.2021 SAVE – etäseminaari klo 9.30 – 17.30

Mediataide ilmaisun mahdollistajana

SAVE-mediataidehankkeen markkinointikuva.

Tapahtumassa käsitellään lasten ja nuorten mediataidekasvatusta ja mediataiteen mahdollisuuksia opetuksen ja kasvatuksen kentällä. Seminaarin tarkoituksena on yhdistää kasvatus- ja opetusalan sekä mediataiteen ja liikkuvan kuvan osaajia ja avata paikka keskustelulle mediataiteesta ja sen opetuksesta lapsille ja nuorille.

Mediataide voi perustua esimerkiksi elokuvan ja videotaiteen, mediataiteen, valokuvan, äänitaiteen, pelien, ohjelmistotaiteen, installaation, performanssin ja kulttuurihäirinnän traditioille. Taiteen perusopetuksessa on hiljattain laadittu mediataiteiden opetussuunnitelma, mutta mediataidetta opetetaan myös yläkoulun ja lukion kuvataiteessa. Lisäksi myös lastenkulttuurin ja vapaan sivistystyön parissa annetaan mediataidekasvatusta.

Seminaari järjestetään elokuvateatteri Kino Reginassa, Keskuskirjasto Oodin tiloissa.

Lue lisää tapahtuman nettisivuilta tästä linkistä.

Instagram: @save_mediataidetapahtuma
Facebook

Kuva: Susanna Mukkala, taitto Katja Uksila.


28.5.2021 klo 10-11.30 Taiteen perusopetuksen tekijänoikeusluvat -webinaari

Opetushallitus on hankkinut kopiointiluvan valtionosuutta saaville, taiteen perusopetusta antaville oppilaitoksille. Taiteen perusopetusliitto järjestää yhdessä Kopioston kanssa webinaarin uusista luvista. 

Kopioston tiedote luvista:

Kopioston tiedote taiteen perusopetuksen oppilaitoksille.pdf

Meddelande till läroanstalterna inom grungläggande konstundervisning.pdf

Uudet luvat koskevat tuntiperusteisen valtionosuuden piirissä olevia oppilaitoksia, mutta myös muiden oppilaitosten henkilöstö on tervetullut mukaan. Tervetuloa maksuttomaan webinaariin!

Ennakkoilmoittautuminen 21.5. mennessä tästä linkistä.

OHJELMA:

Klo 10-11 Uudet opetuksen tekijänoikeusluvat – mitä ne mahdollistavat taiteen perusopetuksessa etänä tai lähiopetuksessa
Opetushallituksen hankkimat kopiointilupa ja tv-ohjelmien käyttölupa kattaa nyt kaikki taiteen perusopetuksen alat. Tule kuulemaan, mitä nämä luvat mahdollistavat taiteen perusopetuksessa? Koulutuksessa saat myös lyhyen tietoiskun, mitä  minun opettajana on hyvä tietää tekijänoikeuksista?
Kirsi Salmela, lisensiointipäällikkö, Kopiosto.  

Klo 11-11.30 Kysymyksiä ja keskustelua

Klo 11.30 Tilaisuus päättyy

Tilaisuus toteutetaan zoomissa. Webinaaria ei tallenneta, joten se ei ole katsottavissa jälkikäteen.

Lisätietoja webinaarista: Viivi Seirala, toiminnanjohtaja TPO-liitto, etunimi.sikunimi(at)artsedu.fi, p. 045 310 7702

Tutustu ennakkoon: 

Lisätietoa taiteen perusopetuksen valtionosuusoppilaitosten luvasta.

Lisätietoa muiden kuin valtionosuusoppilaitosten kopiointiluvasta.


27.5.2021 Pelinaari-webinaari

Peliliike-hankkeen avauswebinaari kutsuu nuoret, heidän kanssaan työskentelevät ammattilaiset sekä huoltajat yhteen 27.5. klo 9–14.30.

Pelinaarin keskusteluja pelikasvatuksesta, pelillisyydestä, digitaalisesta nuorisotyöstä ja e-urheilusta avaavat pelitutkija Mikko Meriläinen, nuorten Pelimiitin luonut Minna Koirikivi, Verken suunnittelija Pasi Tuominen sekä HAVU Gamingin toimitusjohtaja Lasse Salminen.

Tarkemmat tiedot ja linkki pelinaariin tästä linkistä.


19.5.2021 klo 12.30–14.45 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran Kaikkien kaupunki! Osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja kestäviä tiloja -hankkeen webinaari  

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran koordinoimassa Kaikkien kaupunki! -hankkeessa (2019–2021) on toteutettu lasten ja nuorten osallisuutta ympäristön suunnitteluun tukevia työpajoja ja projekteja Jyväskylässä, Kouvolassa ja Lappeenrannassa.  Kokeiluissa on testattu ja pohdittu yhdessä nuorten kanssa millä tavoin he voisivat paremmin osallistua ja vaikuttaa kaupunkisuunnitteluun.

Tuloksena on syntynyt monipuolisia menetelmiä ja tapoja tukea, edistää ja vahvistaa nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia. Haluamme webinaarissa jakaa näitä kokemuksia ja oppeja teidän kanssanne!

Tapahtumassa kuullaan nuorten työpajojen tulosten lisäksi tutkijoiden ajankohtaisia puheenvuoroja lasten ja nuorten osallisuuteen sekä kaupunkien kehittämiseen liittyen.

Tervetuloa mukaan kiinnostavaan iltapäivään!

Tapahtuma on kaikille kiinnostuneille avoin ja maksuton. Ilmoittaudu 17.5.2021 mennessä tästä linkistä.

Webinaarin ohjelma Kulttuuriperintökasvatuksen seuran sivuilla.


18.5.2021. klo 9.00-11.00 Saavutettava harrastaminen Suomen mallissa -webinaari

Kaikille avoin ja saavutettava harrastaminen tulee olla keskeisessä roolissa Harrastamisen Suomen mallissa. Suomen mallissa yhdistyvät lasten ja nuorten kuuleminen harrastustoiveista, olemassa olevien hyvien käytäntöjen ja toimintatapojen koordinoiminen sekä koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyö.  Kuntien pilottihankkeissa hakemuksien yhtenä arviointikohteena on miten lasten ja nuorten kuulemista harrastustoiminnassa on tehty. Onko saavutettavuusasiat huomioitu kunnissa ja harrastusten järjestäjien toimesta? Tähän tarjoamme apua webinaarissa.

Järjestämme kuntatoimijoille ja harrastusten järjestäjille webinaarin saavutettavuuden huomioimisesta harrastamisen Suomen mallissa. Webinaarissa esitellään muutamia saavutettavuuden ja esteettömyyden tapoja ja webinaarin loppuun on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Kysymyksiä voi lähettää ennakkoon ilmoittautumislomakkeella tai kysyä webinaarin aikana.

Tilaisuus on suunnattu erityisesti niiden kuntien edustajille, joissa harrastamisen Suomen mallin pilottihanketta suunnitellaan ja saavutettavuusasioiden tarve on tunnistettu. Tilaisuus on hyödyllinen myös niille, joilla saavutettavuus ja esteettömyys on huomioitu, mutta sitä halutaan kehittää. Toivotamme tilaisuuteen lämpimästi tervetulleiksi osallistujat laajasti eri sektoreilta, kuten kuntien hallinnosta, liikuntatoimijoilta, kulttuuri- ja taideorganisaatioista ja opetuspuolelta.

Tilaisuuden järjestää  Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja Suomen Paralympiakomitea. Tilaisuuden avaa valtiosihteeri Tuomo Puumala.

Webinaari tallennetaan ja tallenne tulee katsottavaksi tilaisuuden jälkeen kahden viikon ajaksi.

Ilmoittauduthan webinaariin 15.5.2021 mennessä. Linkki lähetetään tilaisuuteen ilmoittautuneille sähköpostilla webinaaria edeltävänä päivänä.

Katso lisätietoja, ohjelma ja ilmoittautumislinkki tästä linkistä.


12.5.2021 klo 9.00-9.30 Ilona IT:n Bulb-digiportfolio -webinaari

Tule webinaariin 12.5. tutustumaan Bulbiin. Digitaalisen portfolion idea on koota talteen omia projekteja, kuvia ym., jolloin tekijä itsekin näkee oman kehittymisensä ajan kulkiessa. Bulb on moderni, kaunis ja helppo digiportfolio, joka on tehty myös koulujen ja organisaatioiden käyttöön. Lue lisää!


OPH:n maksullista koulutusta: 14.-15.4.2021 Varhaiskasvatuspäivät 2021 – Suunta eteenpäin

Varhaiskasvatuspäivillä 2021 kuulemme puheenvuoroja ja käymme keskustelua varhaiskasvatuksen pedagogiikasta sekä hyvinvoinnista. Perehdymme varhaiskasvatuksen ajankohtaisiin kysymyksiin, kehittämiseen ja tulevaisuudennäkymiin. Varhaiskasvatuspäivät tarjoavat korkealuokkaisia asiantuntijapuheenvuoroja, ajankohtaista tutkimustietoa sekä hyviä käytäntöjä varhaiskasvatuksen toteuttamisesta. Tule mukaan verkostoitumaan, hengähtämään ja oppimaan yhdessä – tavataan Varhaiskasvatuspäivillä verkossa!

Varhaiskasvatuspäivät kokoavat yhteen kaikki varhaiskasvatuksen ammattilaiset. Tapahtuma on suunnattu varhaiskasvatuksen johdossa toimiville esimiehille, varhaiskasvatuksen opettajille ja muulle henkilöstölle.

Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen 7.4. mennessä tästä linkistä.


9.4.2021 ISO KUVA -hankkeen webinaari: Kuvataidekasvatuksen monimuotoinen yhteistyö

ISO KUVA -hankkeen Kuvataidekasvatuksen monimuotoinen yhteistyö -webinaarin markkinointikuva.

Ohjelman fokuksena on kentän osallisuus, yhteistyön monimuotoisuuden avaaminen ja dialogisen tutkimusmateriaalin kerääminen ryhmähaastatteluista. Osallistujat pääsevät vaikuttamaan fasilitoituihin ryhmähaastatteluihin, joissa kuvataidekasvatuksen asiantuntijat vastaavat kysymyksiin pienemmissä ryhmissä.

Päivän puheenvuorossa Piritta Malinen (Kaurialan lukion kuvataiteen lehtori) avaa mielenkiintoisia kokemuksiaan STEAM yhteistyöstä ja kuvataideopetuksen monipuolisista yhteistyömahdollisuuksista.

Päivän loppukeskustelussa ISO KUVA -hankkeen yliopistojen edustajat: Anniina Suominen ja Tiina Pusa (Aalto-yliopisto), Mirja Hiltunen (Lapin yliopisto) ja Johanna Vakkari (Taideyliopiston Kuvataideakatemia) nostavat esiin ryhmähaastatteluista nousseita aiheita.

Tervetuloa kuvataidekasvatuksen kentän toimijoiden monimuotoista yhteistyötä käsittelevään webinaariin!

Katso ohjelma ja ilmoittaudu viimeistään 6.4. tästä linkistä!


ARVIOINNIN TYÖKALUT – Kuvataidekoulujen liiton kevätpäivä 8.4.2021

Kuvataidekoulujen liiton kevätpäivän 2021 markkinointikuva.

Kevätpäivän aloittaa Forssan kuvataidekoulun Teija Laurosen ja Maikku Ahon puheenvuoro taiteen ja tieteen välisestä monimuotoisesta yhteistyöstä yhtenä LUMA 2020 kehittäjäkouluna.

Kevätpäivän yhteisöllisissä ja osallistavissa työpajoissa käsitellään arviointia. Arviointityöryhmän alustuksen jälkeen siirrytään etukäteen valittuihin (valinta webinaarin ilmoittautumislomakkeella) ohjattuihin työpajoihin. Työpajojen tarkoituksena on jakaa hyväksi todettuja arviointikäytäntöjä ja pohtia yhdessä ratkaisuja arvioinnin toteuttamiseen liittyviin haasteisiin. Työpajoihin on ennakkotehtävä.

Päivän lopussa päästään nauttimaan Vuoden 2021 nuori taiteilija Joel Slotten puheenvuorosta.

Tule mukaan, yksi koronavuosi on jo takana, mennään yhdessä eteenpäin!

Katso ohjelma, osallistumismaksut ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 6.4. tästä linkistä!


OPH:n maksullista koulutusta: 23.3.2021 – 30.3.2021 Webinaarisarja: Oppiminen kohti 2030-lukua – Ennakoinnista kokeiluihin ja yhdessä oppimiseen

Tulevaisuus on läsnä nyt, kaikissa teoissa ja päätöksissä, mitä teemme. Teknologia muuttuu, rakenteet muuttuvat, kulttuuri muuttuu – miten voimme ennakoida muutoksia yhdessä moninäkökulmaisesti, ja tukea jokaisen yksilön kasvamista potentiaaliin keskellä jatkuvaa muutosta? On tarve rakentaa uuden ajan kehittämiskulttuuria, jossa tulevaisuutta tehdään ennakoiden, kokeillen ja yhdessä oppien – heti tänään. Oppiminen kohti 2030-lukua -webinaarisarjassa saat tukea ja konkreettisia työkaluja työyhteisösi kehittämiseen ja oppimisen tulevaisuuden muotoiluun yhteiskehittämisen ja kokeilemisen tuella. Keskeisinä teemoina ovat henkilökohtaisen ja yhteisöllisen tulevaisuuspääoman kehittäminen ennakointitiedon avulla sekä kestävä koulutus ja oppiminen tulevaisuudessa. Lisäksi pohdimme yhdessä innovatiivista johtamista ja johtamisen tukemista epävarmoina aikoina.

Webinaarit on suunnattu kuntien kehittämistehtävissä toimiville, sivistystoimenjohtajille, kuntapäättäjille, rehtoreille, opetuspäälliköille, pedagogisille johtajille, opettajille, suunnittelijoille, hankekoordinaattoreille sekä muille aiheesta kiinnostuneille.

Lue lisää ja ilmoittaudu 16.3.2021 mennessä tästä.


31.3.2021 klo 9-12.30 Opetus- ja kulttuuriministeriön avoin viitearkkitehtuuriwebinaari: Taiteen perusopetus – Mistä kokonaisuus muodostuu?

 Kutsumme Sinut kuulemaan opetus-ja kulttuuriministeriössä käynnistetystä taiteen perusopetuksen viitearkkitehtuurityöstä sekä osallistumaan tämänhetkisen viitearkkitehtuuriluonnoksen jatkotyöstämiseen kanssamme. Viitearkkitehtuurityön tavoitteena on kuvata taiteen perusopetuskentän tavoitetila tulevaisuudessa ja toimia kehittämisen työkaluna, myös oppilaitostasolla. Arkkitehtuurityö on väline kuvata organisaation tai toimialan toimintoja, prosesseja, palveluja ja tietojärjestelmiä. Arkkitehtuurityöllä parannetaan mm. tietojärjestelmien ja tiedon yhteentoimivuutta ja näin mahdollistetaan esimerkiksi tiedolla johtamista.  

MILLOIN: Keskiviikkona 31.3.2021 klo 9-12.30  

KENELLE: Webinaari on suunnattu taiteen perusopetuksen koulutuksen järjestäjille ja oppilaitoksille, erityisesti oppilaitosten rehtoreille ja muulle johtohenkilöstölle sekä taiteen perusopetuksen asiantuntijoille esimerkiksi kuntaorganisaatioissa.  

ILMOITTAUTUMINEN:   Tilaisuus on maksuton ja se järjestetään Teams-alustalla. Pyydämme ilmoittautumaan tilaisuuteen viimeistään 19.3.2021 oheisen linkin kautta. Webinaaria fasilitoi CSC-Tieteen tietotekniikan keskus. Ilmoittautumisen yhteydessä pyydämme ilmoittamaan myös toiveen siitä työpajaryhmästä, jonka työskentelyyn haluaisit ensisijaisesti osallistua. Varaamme oikeuden muodostaa ryhmät tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Seminaarin osallistumislinkki toimitetaan ilmoittautuneille ennen seminaaria.  

ALUSTAVA OHJELMA (täydentyy tarvittaessa)

8.50. Tervetuloa linjoille/ käytännön ohjeet
Fasilitaattori Emma Karttunen, CSC 

9.00 Avaussanat
Kulttuuriasiainneuvos Hanna Koskimies, OKMOpetusneuvos Alma Muukka-Marjovuo, OPH

9.10 Johdatus TPO viitearkkitehtuuriin & keskustelu
 Johtava arkkitehti Ari Rouvari, CSC 

10.00 Johdatus työpajoihin
Emma Karttunen & Ari Rouvari 

10.15 Työpajatyöskentely ryhmissä & kahvitauko 
1. Opetus- ja kulttuuriministeriön palveluiden ja prosessien työstäminen
2. Opetushallituksen palveluiden ja prosessien työstäminen
3. Koulutuksen järjestäjän ja oppilaitoksen palveluiden ja prosessien työstäminen 

11.45 Ryhmäkohtainen yhteenveto työpajoista

12.00 Tpo-mittariston kehittämistyön käynnistäminen
Alma Muukka-Marjovuo 

12.20. Miten tästä eteenpäin- Seuraavat askeleet
Hanna Koskimies 

Tilaisuus päättyy noin klo 12.30


OPH:n maksullista koulutusta: Taiteen perusopetus ja oppimiseen kannustava arviointi -webinaari 17.3.2021

Oppimiseen kannustava arviointikulttuuri on keskeinen tekijä oppilaitoksen toiminnassa. Webinaarin tavoitteena on innostaa ja antaa tukea oppimisen arvioinnin kehittämiseen paikallisesti. Webinaarissa saat tietoa ja tukea työhösi. Jaetaan tietoa ja jaksamista yhdessä!

Webinaari on suunnattu taiteen perusopetuksen opettajille ja rehtoreille, kuntien taiteen perusopetuksesta vastaaville, kansalais- ja työväenopistojen opettajille ja rehtoreille sekä muille oppimisen arvioinnista kiinnostuneille taiteen perusopetuksen asiantuntijoille.

Tarkemmat tiedot, hinta ja ilmoittautuminen 8.3.2021 mennessä tästä!


20.-25.3.2021 MUU ry:n avoin haku taiteilijoille: Kaukana glitchaa ystäviä – työpaja verkkoesityksistä

Huomaa lyhyt hakuaika – haku päättyy 24.2.2021!

Performanssiesitykset ovat pandemiatilanteen takia siirtyneet voimallisesti verkkoon ja taiteilijoille on syntynyt tarve päivittää online-performanssien tekemiseen liittyviä taitoja. Mitä erityistä on online-esityksessä ja mitä siinä tulisi ottaa huomioon? Millaiset esitykset toimivat verkkoympäristössä? Millainen on videoperformanssi, ja millainen online-performanssi?

Online-performanssin tekemiseen keskittyvä työpaja on MUU ry:n ja Teatterikorkeakoulun yhteistyö. Se on osa Performanssin kuukauden ohjelmaa, joka toteutetaan sekä MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa Kaapelitehtaalla että verkossa. Työpajan vetäjänä toimii tuottaja, esitystaiteilija ja tohtorikandidaatti Samee Haapa, ja vierailevia luennoitsijoita ovat professori Tero Nauha ja taiteilija Leena Kela.

Työpaja lähtee liikkeelle katsottavista esityksistä, mutta se avaa mahdollisuuksia myös verkkoympäristöjen vuorovaikutteisille mahdollisuuksille osallistujien tarpeiden mukaan.

Asiantuntijaluentojen, matalan kynnyksen työpajan, ja osallistujien välisen keskustelun pohjalta osallistujat suunnittelevat ja toteuttavat oman verkkoesityksen. Osallistujat voivat toteuttaa esityksensä sekä MUUn uudessa tilassa Kaapelitehtaalla – jossa on mahdollisuus kokeilla myös ammattilaiskalustoa – että omissa tiloissaan ja omilla välineillään. Esitykset voidaan taltioida mm. osaksi MUU ry:n hallinnoimaa Performanssipankkia.

Työpaja on tarkoitettu ammattitaiteilijoille, joilla on kokemusta performanssin tekemisestä ja kiinnostusta online-työskentelyn kehittämiseen. Työpajaan voi osallistua sekä paikan päällä että etänä. Työpajan kielinä suomi ja englanti. Osallistujilla tulee olla oma tietokone ja Zoom-ohjelma siihen asennettuna. Työpaja on osallistujille ilmainen.

Työpajaan otetaan max. 10 osallistujaa. Hakemukset tehdään 24.2.2021 mennessä TÄSTÄ LINKISTÄ.

Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnasta viimeistään 28.2.2021.

Työpajan aikataulu:

La 20.3. klo 11 – 15 Johdanto
Su 21.3. klo 11 – 14 Johdanto
Ma 22.3. klo 10 – 17 Omaa työskentelyä
Ti 23.3. klo 10 – 13 Demojen mentorointia taiteilija/ryhmä kerrallaan
Ti 23.3. klo 13.15 – 14.30 Luento ja keskustelu
Ti 23.3. klo 14.30 – 17 Omaa työskentelyä
Ke 24.3. klo 10 – 17 Omaa työskentelyä
To 25.3. klo 10 – 17 Omaa työskentelyä
To 25.3. klo 17 – 20 Demot ja loppukeskustelu

Jos haluat osallistua työpajaan paikan päällä, se tapahtuu MUUn uudessa tilassa Kaapelitehtaalla. Tilaa voi halutessaan käyttää myös omaa työskentelyä varten omaa työskentelyä varten varattuna aikana.

Haku päättyy keskiviikkona 24.2.2021!

www.muu.fi


20.2.2021 Euroopan InSEAn järjestämä ilmainen tilaisuus: New formal: Teaching art in lifewide and extra-curricular contexts

InSEA Europe Webinar on Saturday, the February 20th, at 10.00-12.00 CET (Please, notice the event in Eventbrite is marked in Finnish time 11.00-13.00). The event is free of charge and is available through Eventbrite login.

We would be delighted if you could join us for this collaborative sharing and for the discussion that will follow. Please only book a place if you are certain you can attend.

European art teachers and art educators outside of formal (comprehensive and secondary) schooling are presenting their work in museums, extra curriculum contexts, adult education centres, early childhood contexts, and different other educational environments. Presentations focus on visual art learning in informal learning contexts, such as cultural institutions and activity spaces, regardless if they are online or in physical locations. In this event we will ponder: “how art learning and art education outside of formal schooling can be meaningful and powerful”. Presenters will give examples from their own work and focus on the key interest areas that keep them going and interested in their work, and discuss what would be the most desired future ideas.

We will hear from Heidi Savilakso-Saatsi (Finland), Claire Murphy-Morgan (UK), Barbara Szőke(Hungary), Tova Björkqvist (Sweden), Silke Ballath (Germany), and from others (tbc). This event will be an online Webinar on Saturday, the February 20th, at 10.00-12.00 CET (time shows as Eastern European time in Eventbrite 11.00-13.00). This event belongs to the European InSEA Webinar series that were started in the fall of 2020, to respond the need for contact and network of art teachers and art educators during and after the pandemic.

This event, which each time has a different thematic approach, will be the third of the series. In the last event, we had around one hundred participants from Europe and beyond.

The main organisers of this event are the European InSEA, International Society for Education Through Art, World Counsellors, Mira Kallio-Tavin, Susan Coles, and Gabriella Pataky. Lisätiedot tapahtuman tiedotteesta.


15.-18.2.2021 Opetushallituksen webinaarisarja: yleissivistävän koulutuksen valtionosuusrahoitus

Mitä ajankohtaista yleissivistävän koulutuksen valtionosuusrahoituksen tiedonkeruu- ja muissa prosesseissa tapahtuu? Osallistu kolmiosaiseen webinaarisarjaan, jonka ensimmäisessä osassa 15.2.2021 keskitytään kustannusten tiedonkeruuseen.

Webinaarit on suunnattu esi- ja perusopetuksen, aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä lukiokoulutuksen opiskelijahallinnosta ja oppilas-/opiskelijarekistereistä vastaaville, oppilas- ja opiskelijatietojen ilmoittamisesta vastaaville ja tietoja toimittaville henkilöille, yleissivistävän koulutuksen taloudesta vastaaville henkilöille sekä valtionavustushankkeiden parissa työskenteleville.

Tutustu webinaarien tarkempiin sisältöihin ja ilmoittaudu mukaan 8.2. mennessä tästä linkistä.


11.2.2021 ISO KUVA -hankkeen webinaari: NYT JA TULEVAISUUDESSA

Iso kuva -hankkeen NYT JA TULEVAISUUDESSA -webinaarin mainoskuva.

Päivän aikana kuullaan ajankohtaisia ja monipuolisia puheenvuoroja kuvataidekasvatuksen alan keskeisiltä toimijoilta. Nykypäivää ja tulevaisuuden visiota lähestytään mm. diversiteetin, eettisyyden, kestävän kehityksen, soveltavan taiteen asiantuntijuuden, aktivismin ja nykytaiteen tulokulmista. 

Päivän ohjatuissa työpajoissa pohditaan yhdessä tulevaisuuden kuvataidekasvattajien työn ja taideopetuksen mahdollisuuksia. 

Tarkemmat tiedot, ohjelma ja ilmoittautuminen 9.2. mennessä hankkeen verkkosivuilta!


Suomalaiset kehittävät digitaitojaan – maksuttomat Digi & Data -yliopistokurssit kaikkien saataville

Suomalaisten tekniikan alan yliopistojen FITech pilotoi kevään ja kesän aikana maksuttoman verkkokurssikokonaisuuden, joka avaa jokapäiväisten ohjelmistojen ja sovellusten toimintaperiaatteita. Kokonaisuus avautuu maksutta kaikkien suomalaisten opiskeltavaksi 17.8.2020 alkaen. FITech-verkostoyliopiston kurssit sopivat hyvin myös yrityksille, jotka haluavat uudistaa henkilöstön osaamista.

Nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä digitaitojen ajan tasalla pitäminen on tärkeää. Ohjelmistot ovat oikeastaan kaikkien digitaalisten laitteiden ja palveluiden taustalla, joten niiden ymmärtäminen on nyky-yhteiskunnassa oleellista.

FITech 101: Digi & Data on kokonaisuus, josta jokainen voi valita itselleen sopivia yksittäisiä tai useampia kursseja. Tällä hetkellä valikoimassa on kolme kurssia, jotka voi suorittaa omaan tahtiin verkko-opintoina. Opintopisteiden lisäksi osallistuja saa halutessaan myös Linkedin-suoritusmerkin uusista, päivitetyistä taidoistaan.

 FITech 101: Digi & Data täydentyy vielä muutamilla kursseilla syksyn aikana. Lisäksi FITech-verkostoyliopiston muusta opintotarjonnasta löytyy kaikkiaan yli 200 kurssia maksuttomia jatko-opintoja erilaisiin tietotekniikan osaamistarpeisiin.

 Opinnot voi aloittaa FITech-sivustolla.  


Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura järjestää OPH:n tuella Kenen äänellä opetan? -koulutuksen opettajille lukuvuoden 2020-2021 aikana

Kenen äänellä opetat? Millaisesta arvomaailmasta ammennat opetuksessasi? Tämän koulutuksen tavoitteena on opettajan oman katseen tunnistaminen ja sen kriittinen tarkastelu. Koulutuksen aikana ymmärrät paremmin omaa positiotasi suhteessa valtakulttuuriin ja suomalaiseen/moninaiseen kulttuuriperintöön sekä vähemmistöihin.

 Maksuttoman koulutuskokonaisuuden lähipäivät järjestetään Tampereella ja niiden alustavat ajankohdat ja aiheet ovat seuraavat:

  • ma 17.8.2020 Suomalainen kulttuuriperintö – kenen kulttuuriperintöä?
  • ti 15.9.2020Queer ja suomalainen koulu
  • pe 30.10.2020 Vammaisuus suomalaisessa koulussa
  • ma 11.1.2021 Saamelaiset ja karjalaiset – onko suomalainen koulu kolonialistinen?
  • ma 15.2.2021 Keskiössä globaalikasvatus (kansainvälinen opettaja varmistuu myöhemmin)

Koulutukseen sisältyy viisi lähiopetuspäivää ja tehtäviä. Koulutus on maksutonta. Mukaan mahtuu 20 ensimmäistä ilmoittautunutta. Ilmoittaudu mukaan tai kysy lisää: ira.vihrealehto@kulttuuriperintokasvatus.fi

Lisätietoja koulutuksesta löydät täältä.

Erityisasiantuntijamme blogikirjoituksen transformatiivisesta oppimisesta voit käydä lukemassa  täällä. 


21.-22.1.2021 Valtakunnalliset Taidekasvatuspäivät

Lämpimästi tervetuloa tammikuussa järjestettäville Taidekasvatuspäiville! 

Taidekasvatuspäivät järjestetään verkossa 21. ja 22.1.2021 klo 9-13.

Tulevien päivien ohjelman teemoja ovat mm. kestävyys ja osallisuus, sekä haasteet ja mahdollisuudet, joita etäopetus ja poikkeusolot asettavat taidekasvatukselle. Paneudumme ruotsinkielisen taiteen perusopetuksen näkymiin, ja tarkastelemme taiteen perusopetusta vaikuttamistyön ja tilastojen näkökulmasta. Mukaan mahtuu tuoretta asiantuntijatietoa ja avartavia keskusteluja.

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille taiteen perusopetuksen parissa työskenteleville.

Ohjelma:
Lataa ohjelma tästä!

Osallistumismaksu:
Osallistumismaksu on 70 euroa / oppilaitos.
Oppilaitoskohtaista osallistujamäärää ei rajoiteta.

Ilmoittautuminen:
Taidekasvatuspäiville ilmoittaudutaan tammikuun alkupuolella. Lisätietoa ilmoittautumisesta lähempänä ilmoittautumisajankohtaa.


20.1.2021 Webinaari: “Videoiden ja äänilähetysten saavutettavuus”

Aluehallintoviraston saavutettavuuden valvonnan yksikkö järjestää maksuttoman webinaarin videoiden ja äänilähetysten saavutettavuudesta. Videoiden ja äänilähetysten saavuttavuusvaatimukset ovat herättäneet paljon keskustelua. Webinaarissa käsitellään tätä kokonaisuutta. Webinaarissa tuodaan esille suunnittelun ja tuotannon sekä käyttäjien näkökulma videoiden ja äänilähetysten saavutettavuuteen. Webinaarin ohjelma ja linkki webinaarin julkaistaan myöhemmin tapahtumasivulle.


Reggio Children -webinaarit joulukuussa 2020

10.12.2020 Documentation and communication

15.12.2020 Documentation and professional development

Lue lisää!


5.12.2020 klo 10-12 (U.K. time): Artist teacher

InSEA European World Councillors, Susan Coles, Mira Kallio-Tavin, and Gabriella Pataky, working in partnership with the InSEA European Regional Council, invite you to listen to the words of, and to see some of the artwork of artist-teachers from across Europe. They will respond to the question: “How does your identity as an artist-teacher support your own well being, and also enhance your classroom practice?” We would be delighted if you could join us for this collaborative sharing and for the discussion that will follow. Please note that these times are UK GMT time. Lue lisää!


3.12.2020 Webinaari: Digivoimaa-materiaalien ennakkoesittely 

Mediakasvatusseura on ollut vuosien 2018–2020 aikana mukana valtakunnallisessa yhteistyöhankkeessa DIGIVOIMAA – digihyvinvoinnilla yhteiskunnallista osallisuutta. Seura vastasi hankkeessa nuoriso- ja ohjausalan ammattilaisten osaamisen kehittämisestä ja koulutti hankkeen aikana noin 200 nuoriso- ja ohjausalan ammattilaista.

Joulukussa 2020 julkaistaan hankkeessa tuotettuja materiaaleja ammattilaisille nuorten monipuolisten mediataitojen ja digihyvinvoinnin vahvistamisen tueksi. Mediakasvatusseura tarjoaa kiinnostuneille mahdollisuuden kuulla ennakkoon itseopiskeltavasta verkkokurssikokonaisuudesta sekä organisaatioiden toiminnan kehittämisen ja suunnitelun tueksi tarkoitetusta Digivoimaa-työkalupaketista.

Materiaalien ennakkoesittely-webinaari järjestetään torstaina 3.12.2020 klo 9-10, tervetuloa mukaan! Ilmoittautumisnen tästä linkistä!


16.11.2020–15.1.2021 Opetushallinnon kurssi 1/2020

A-osa 16.-18.11.2020 ja B-osa 13.-15.1.2021.

Opetushallituksen järjestämällä Opetushallinnon kurssilla käsitellään opetustoimen hallintoa koskeva keskeinen lainsäädäntö. Käsittely on soveltuvaa ja tapahtuu rehtorin tehtävän näkökulmasta olennaisimpaan keskittyen. Lisäksi kurssilla paneudutaan ajankohtaisiin koulun ja opetustoimen kysymyksiin. Opetus kurssilla on luentopainotteista.

Opetushallinnon tutkinnon suorittamiseen valmentava opetushallinnon kurssi on tarkoitettu rehtoriksi tai muihin opetusalan esimies- ja hallintotehtäviin aikoville opettajille, luottamushenkilöille ja opiskelijoille sekä muille opetushallinnon tutkinnon suorittamisesta kiinnostuneille.

Opetushallinnon kurssi on suunniteltu niin, että se valmentaa toimimaan kunnan, kuntayhtymän, yksityisten yhteisöjen sekä valtion ylläpitämien oppilaitosten tehtävissä. Kurssilla käydään läpi viralliseen koulutusjärjestelmään kuuluvien esi- ja perusopetuksen, lukiokoulutuksen, ammattikoulutuksen, taiteen perusopetuksen sekä vapaan sivistystyön oppilaitosten johtamiseen ja hallintoon liittyviä asioita.

Lue lisää ja ilmoittaudu (ilm.aika virallisesti jo umpeutunut, mutta vielä pystyy ilmoittautumaan mukaan) tästä linkistä.


9.12.2020 09.00–15.30 Johto 2020 – Hyvinvoiva johtaja on paras johtaja

Opetushallituksen järjestämässä Johto 2020 -webinaarissa saat tukea sekä oman että työyhteisösi hyvinvoinnin kehittämiseen. Keskeisinä teemoina ovat läsnäolon vaikutukset hyvinvointijohtamisessa ja johtajien esimiesidentiteetti muuttuvassa toimintaympäristössä. Lisäksi pohdimme, miten luodaan perustaa hyvinvoinnille pitkälle tulevaisuuteen.

Webinaarin huippupuhujina ovat muun muassa apulaisprofessori Arto O. Salonen Itä-Suomen yliopistosta, FT, tutkimusjohtaja, vanhempi tutkija Salla-Maarit Volanen Helsingin yliopistolta ja Folkhälsanin tutkimuslaitokselta sekä Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Koulutus on suunnattu sivistystoimen johtajille, rehtoreille ja johdolle kaikilla koulutusasteilla. Lue lisää ja ilmoittaudu 1.12.2020 mennssä tästä linkistä.


Verkkokoulutus somehäirinnästä ja siihen puuttumisesta

Pelastakaa Lapset ry:n Reconnect-hanke ja Sua varten somessa -tiimi tarjoavat syksyllä 2020 nuorisotyöntekijöille räätälöidyn koulutuksen somessa tapahtuvasta häirinnästä. Koulutukset toteutetaan verkon välityksellä. Osallistavassa koulutusiltapäivässä tutustutaan somehäirinnän eri ilmenemismuotoihin ja saadaan varmuutta puuttua moninaisiin ja yllättäviin tilanteisiin niiden vaatimalla rohkeudella ja jämäkkyydellä. Tästä koulutuksesta otat mukaasi konkreettiset työkalut nuorten verkkoturvataitojen vahvistamiseen!

Koulutusten ajankohdat:

ke 28.10. klo 13-15:30 (ilmoittautuminen ke 21.10. mennessä)

pe 27.11. klo 13-15.30 (ilmoittautuminen ke 20.11. mennessä)

ke 9.12. klo 13-15:30 (ilmoittautuminen ke 2.11. mennessä)

Ilmoittautumiset tämän linkin kautta.


3.12.2020 klo 9.00 – 9.45 Webinaari: Ensisilmäys Digivoimaa-koulutuksen materiaaleihin

Mediakasvatusseuran nuoriso- ja ohjausalan Digivoimaa-koulutusta järjestetään parhaillaan viimeistä kertaa. Tule webinaariin kuulemaan ensimmäisten joukossa, millaisia ovat koulutuksen pohjalta rakentuneet, nuorten parissa työskenteleville suunnattu verkkokoulutus sekä työkalupaketti. Ilmoittautuminen webinaariin alkaa marraskuun puolivälissä.

Lisätietoa Digivoimaa-koulutuksesta tästä linkistä.


2.–3.12.2020 Digioppimisen areena 2020 -webinaari

Opetushallituksen järjestämän kaksipäiväinen tapahtuma tarjoaa laajan kattauksen kiinnostavia puheenvuoroja digipedagogiikasta sekä ajan ilmiöistä. Yhteisten sisältöjen ohella pääset itse rakentamaan päivien kulkua valitsemalla rinnakkaisohjelmista sinua parhaiten palvelevat vaihtoehdot.

Keynote-puheenvuoroista vastaavat Sitran yliasiamies Jyrki Katainen sekä professori Esa Saarinen.

Webinaari on maksullinen. Lue lisää ja ilmoittaudu 13.11.2020 mennessä tästä linkistä.


14.-28.11.2020 Kulttuurin moninaisuutta ja lastenkulttuuria – Building Spaces of Encounter

la 14.11. – la 28.11.2020.

Kotka (14.11.), Tampere (21.11.), Oulu (28.11).

Lastenkulttuuriin liittyvä työpaja kulttuurin moninaisuuden näkökulmasta järjestetään marraskuussa Kotkassa, Tampereella ja Oulussa. Building Spaces of Encounter -työpajojen tarkoituksena on rakentaa uusia ja turvallisia kohtaamispaikkoja monikielisille perheille ja yhteisöille.

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille, jotka osallistuvat ja / tai ovat kiinnostuneita lastenkulttuurin ja kulttuurin monimuotoisuuden edistämisestä sekä turvallisten ja kulttuurienvälisten kohtaamispaikkojen luomisesta ja edistämisestä lapsille ja heidän perheilleen.

Työpaja tarjotaan rajoitetulle ryhmälle, 30 ihmiselle, joten varaa paikkasi etukäteen. Ilmoittautuminen kuhunkin tapahtumaan päättyy viikkoa ennen työpajaa. Huomioi kunkin kaupungin osallistumisvarauksen deadline:

Kotka: ilmoittaudu 7.11.2020 mennessä – tapahtuma pidetään lauantaina 14.11.2020.

Tampere: ilmoittaudu 14.11.2020 mennessä – tapahtuma pidetään lauantaina 21.11.2020.

Oulu: ilmoittaudu 24.11 .2020 mennessä – tapahtuma pidetään lauantaina 28.11.2020.

Lue lisää ja ilmoittaudu tästä.


25.11.2020 MultiLEAP Webinar – What multiliteracies mean for media literacy education policies?

Jyväskylän yliopiston MultiLEAP-profilaatio järjestää 25. marraskuuta klo 9.15-10.30 avoimen, englanninkielisen webinaarin medialukutaidon linjauksista. Tilaisuuden pääpuhuja on KAVIn erityisasiantuntija Lauri Palsa, jonka esitystä kommentoi apulaisprofessori Fabio Nascimbeni Universidad Internacional de la Riojasta. Lue lisää!


23.-24.11.2020 Lastenkulttuurifoorumi

Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi tarjoaa paikan kulttuuripoliittiselle keskustelulle ja eri toimialojen kohtaamiselle. Foorumi järjestetään tänä vuonna etäfoorumina 23.-24.11.2020 ja sen järjestämisestä vastaavat Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, Taiteen edistämiskeskus TaikeTaide- ja kulttuurikasvatuksen observatorio sekä Lapin lastenkulttuuriverkosto.

Katso ohjelma ja ilmoittaudu 19.11. mennessä tästä linkistä.


20.11.2020 Webinaari: TOISIN TEHTY – Kuvataidekoulujen liiton syyspäivä

Kuvataidekoulujen liiton syyspäivän 2020 mainoskuva.

Perinteistä poiketen syyspäivät järjestetään yksipäiväisenä webinaarina Zoom-etäsovelluksella.

Päivän aiheina pohditaan toisintekemistä taiteen ja taidekasvatuksen kautta. Osallisuutta ja vaikuttamista sekä kestävyyttä, että taiteen monialaisuutta tässä nopeasti muuttuvassa poikkeustilanteessa. Syyspäivän ohjatuissa työpajoissa keskitytään etäopetuksen mahdollisuuksiin sekä jaetaan onnistumisia ja positiivisia kokemuksia tulevaisuutta varten.

Eri taiteenalojen asiantuntijat johdattelevat tarkastelemaan taiteen ja mielikuvituksen voimaa sekä yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Kuulemme myös nuorten osaajien näkemyksiä taiteesta sekä miten museoalan näkökulmasta ennakoidaan tulevaisuuteen.

Tule mukaan, mennään yhdessä eteenpäin!

Lue lisää ja rekisteröidy mukaan 16.11. mennessä webinaarin verkkosivulta!

Kuva: Olafur Eliasson, Pentagonal landscapes. Kuvaaja: Ari Karttunen, EMMA. Taitto: Eliisa Sorvali.


20.10.-17.11.2020 Luentosarja: Medialukutaidon perusteet

Luennot tiistaisin klo 10:00-11:30 Helsingin työväenopiston Opistotalolla (Kallio).

Helsingin työväenopiston luennoilla saat vinkkejä infoähkystä selviämiseen. Opit löytämään luotettavaa tietoa internetistä ja tunnistamaan, miten datatalous vaikuttaa mediaan.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen tästä linkistä.


23.-24.10.2020 LUO UUS -koulutus Sodankylässä

Erityisesti kuvataidetta opettaville opettajille kohdennettu digivälineiden maksuton koulutus. Lähiopetusta pienryhmissä, hands-on ja omat laitteet!

Paikkana Tähtikunnan koulu, E-rakennus, Koulutie 2, 99600 Sodankylä.

Kahden päivän kokonaisuudessa on viisi eri työpajaa. Osa toteutetaan kaksi kertaa, jolloin niiden opetus on molemmilla kerroilla suurinpiirtein sama. Kaksi pajaa toteutetaan rinnakkain. Iilmoittautuessasi valitset mihin pajoihin osallistut. Pajapaikat vahvistetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Yhteensä voi kahden päivän aikana osallistua neljään pajaan, mutta olet tervetullut vaikka vain yhteen!

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 20.10 klo 16 mennessä tästä linkistä.


Verke LIVE -verkkokoulutukset YouTubessa

Keväällä alkaneet, suuren suosion saaneet verkkokoulutukset jatkuvat torstaina 17.9. Syksyn ja talven aikana on tarjolla 13 maksutonta ja avointa verkkokoulutusta YouTubessa. Syksyn koulutuksissa perehdytään mm. digi- ja etätyön yhdistämiseen, tekoälyyn, TikTokin kulttuuriin ja sisältöihin, e-urheilun uusiin linjauksiin ja striimaamiseen. Koulutukset pidetään joka torstai klo 13 Verken YouTube-kanavalla ja livestriimiit tallennetaan kanavalle, joten pääset koulutuksiin käsiksi myös jälkikäteen.

Syyskuun Verke LIVE -verkkokoulutukset:

17.9. klo 13 Att nå ut till unga via sociala medier

24.9. klo 13 Vaikuttajat sosiaalisessa mediassa

Tutustu kaikkiin tuleviin Verke LIVE -koulutuksiin Verken sivuilta.


OPH:n syksyn 2020 koulutuksia ja tapahtumia etänä

Opetushallituksen tilaisuudet järjestetään toistaiseksi verkkototeutuksina. Verkossa kehität osaamistasi joustavasti ja turvallisesti – vuorovaikutuksesta tinkimättä.

Digitaalisuuden hyödyntäminen näytöissä -webinaarisarja 9.9. / 30.9. / 7.10.2020

Ammatillisen koulutuksen toimijat! Webinaarisarja rohkaisee ja tukee teitä digitaalisuuden monipuolisessa hyödyntämisessä näytöissä. Se esittelee konkreettisia tapoja hyödyntää digitaalisuutta näyttöjen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Sarja koostuu kolmesta osasta, joista ensimmäinen järjestetään jo 9.9.

Suomi toisena kielenä opetuksen -kehittämispäivät 5.–6.10.2020

Päivien aikana luodaan ja päivitetään kokonaiskuvaa kielitietoisuudesta ja kielitietoisen opetuksen ulottuvuuksista. Tule keskustelemaan keskeisistä käsitteistä ja verkostoitumaan voimaannuttavasti. Tutustu päivien monipuoliseen ohjelmaan ja kiinnostaviin puheenvuoroihin:

Oppimisen tuen foorumi 2020 – Varhain on parhain 27.–28.10.2020

Tule kartuttamaan tietojasi ja taitojasi, joiden avulla tuki saavuttaa lapsen ja nuoren riittävän varhain. Ajatuksiaan jakamassa on tänäkin vuonna laaja joukko oman alansa huippuasiantuntijoita. Tutustu päivitettyyn ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan! #OTF2020

Lukutaito on kielitaitoa 4.11.2020

Kerrytä tietoa ja ymmärrystä lukutaidon ja monilukutaidon merkityksestä monimediaisessa oppimisessa. Puheenvuoroja kuullaan muun muassa seuraavilla teemoilla: “Pakkopullasta merkitykselliseksi toiminnaksi – koululukemisen metodiset haasteet” ja “Lukutaito ja median rooli”.

Arviointiareena 12.11.2020

Tule mukaan perehtymään perusopetuksen arvioinnin tarkennettuihin linjauksiin ja päättöarvioinnin kriteereihin arvioinnin yhdenvertaisuuden avaintekijöinä.


10.8.-8.11.2020 Digivoimaa-koulutus verkkototeutuksena

Toistaiseksi viimeinen aikataulutettu ja ohjattu Digivoimaa-koulutus järjestetään 10.8.–8.11.2020 Joensuussa, Turussa sekä valtakunnallisena verkkototeutuksena.

Maksuton koulutus vahvistaa osallistujien valmiuksia tukea nuorten hyvinvointia sekä monipuolisten mediataitojen kehittymistä nykypäivän media-arjessa. Se tarjoaa uutta tietoa, konkreettisia välineitä sekä mahdollisuuksia moniammatilliselle yhteistyölle ja osaamisen jakamiselle.

Ilmoittautuminen jatkuu 31.5.2020 asti tai niin kauan kun paikkoja on jäljellä. Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu osoitteessa mediakasvatus.fi/digivoimaa. Tule mukaan oppimaan nuorten digitaalisesta arjesta ja sen hyvinvoinnin vahvistamisesta!


16.9.-5.11.2020 Verkkotapahtuma: SomeCamp

Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verken jo perinteeksi muodostunut SomeCamp-tapahtuma järjestetään tänä vuonna kokonaan verkossa. SomeCampin ilmoittautuminen päättyi alkukesästä, mutta tapahtuman tuotoksia kerätään tapahtuma-aikana verkkoon ja tapahtuman keynote -puheenvuoroja voi seurata Verken YouTube -kanavalta.

Lisätietoja tästä linkistä.


29.9.2020 ja 27.10.2020 Sosiaalisen median tehokoulutus

Koulutuksen järjestäjinä on Suomen konservatorioliitto ja Suomen musiikkioppilaitosten liitto. TPO-liitto on mukana yhteistyössä. Muille kuin Konservatorioliiton ja SML:n jäsenoppilaitosten henkilökunnalle on varattu koulutuksessa 10 paikkaa.

Koulutus on jo täynnä, mutta kannattaa ilmoittautua varasijoille tästä!

Lue lisää koulutuksesta!


Reggio Childrenin webinaarisarja: The New Challenges In Education Today

Education is a right. Reggio Emilia explores and examines new challenges in education. A series of web conferences dedicated to the Reggio Emilia Approach and discussing the challenges of education in these particular and delicate times.

5.9.2020 Didactics can be remote, but education lives through participation – The reasons for being physically present at school now. Lue lisää!

12.9.2020 Re-opening our schools – Children and adults participate in making safe shared environments. Lue lisää!

24.10.2020 Children and adults facing complexity together – Children’s right to participate in processing the meaning of life events. Lue lisää!

Duration: 1 hour

Language: Italian and English

Cost: 20 € every single web conference

Take advantage of the special discounts on 2 or more web conferences!

Purchase 3 web conferences: use the promo code WEBCONFERENCE3 and pay 45 € (instead of 60 €)

Purchase 2 web conferences: use the promo code WEBCONFERENCE2 and pay 34 € (instead of 40 €)


12.-15.10.2020 Virtual conference: Art Education in the Time of Coronavirus, Reflecting on Today, Anticipating Tomorrow

seminaarimainos.

We would like to invite you to an international virtual conference whose preparation we are now fully immersed in. The objective of the conference is to address and reflect on what we as artists and art educators have just experienced worldwide. Seeing how the pandemic changed our lives almost at an instance affecting every part of it including art education, we just thought it important and necessary to reflect on how art and art education community has dealt with the challenges presented by the pandemic.

The conference is titled Art Education in the Time of Coronavirus, Reflecting on Today, Anticipating Tomorrow and we are currently organising it in cooperation with our colleagues from InSEA, USSEA, and the Canterbury Christ Church University. The conference will be held from 12 to 15 October 2020 exclusively on this web platform.

The conference will be free of charge for all active and passive participants.

We would be delighted if you could participate actively in it.

If you or your colleagues decide to participate, your contribution to the conference can be variable; it can be a combination of formats. For example, it can be a recorded video with a presentation (with a textual form attached to it), a brief video-greeting in which you refer to your text-based or image-based contribution, it can be an invitation to a ‘live’ real-time presentation that will be streamed on YouTube or Zoom, etc. However, we prefer contributions that are prepared beforehand, as we are aware of the various time zones of the conference participants and for fearing technical failures. More details here.


Maksuton verkkokurssi ekososiaalisesta kasvatuksesta

Miten opettaa kestävää elämäntapaa ja ekososiaalista sivistystä? Lue lisää maksuttomasta verkkokurssista täältä: www.ekososiaalinenkasvatus.fi


9.9.-7.10.2020 Luentosarja: Tekoälyn ja sosiaalisen median hyviä ja huonoja puolia

Luennot keskiviikkoisin klo 17:00–18:30 Helsingin työväenopiston Opistotalolla Kalliossa.

Maailma digitalisoituu vauhdilla. Sosiaalisesta mediasta valuu tietojamme tahoille, joista emme tiedä. Algoritmit ja vihapuhe voivat vaikuttaa päätöksentekoomme. Voiko tekoäly tuottaa myös hyvää? Helsingin Työväenopiston luentosarjassa tutustutaan mm. big dataan, tekoälyyn ja tulevaisuuden visioihin.

Lisätietoja tästä linkistä.   


5.10.2020 Oivallus-seminaari

Videostriimi sekä Helsingin Keskustakirjasto Oodi.

Maksuton, ammattikasvattajille suunnattu Oivallus-mediakasvatusseminaari käsittelee tänä vuonna teknologisoituvia mediakulttuureita ja sosiaalisuutta verkossa. Tapahtuman järjestää Mediakasvatuskeskus Metka yhteistyössä Espoon ja Helsingin kaupunginkirjastojen, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin sekä Innokas-verkoston kanssa.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen 24.8.-13.9. tästä linkistä.


2.-3.10.2020 XXI Suomalaisvenäläinen kulttuurifoorumi Lahdessa – Partnerihaku 2020 on käynnissä 15.3. saakka

Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin avulla löydät sopivan yhteistyökumppanin taiteen ja kulttuurin hankkeisiin Venäjältä. Partneria yhteistyöhön voivat etsiä foorumin kautta niin erilaiset organisaatiot, yhteisöt kuin yksittäiset toimijat sekä ammattilais- että harrastajatasolla. Foorumitoiminnassa ovat edustettuina laajasti kaikki kulttuurin ja taiteen alat.

Kulttuurifoorumin partnerihaku 2020 on käynnistynyt. Lahden kulttuurifoorumiin on suomalaisten vuoro tehdä hanke-ehdotuksia venäläisille toimijoille 15.3.2020 mennessä. XXI Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi järjestetään Lahdessa 2.-3.10.2020. Valmisteluaikataulu: Katso tästä valmisteluaikataulu.

Lataa tästä tiedote aiheesta.

Facebook: fb.com/kultforum / Twitter: @kultforum ja #kultforum.

Lisätietoa kulttuurifoorumista osoitteessa: www.kultforum.org



25.9.2020 klo 10:00–12:30 Webinaari: ALL-YOUTH-tutkimus: Tulevaisuus nyt?

Webinaarissa nuorisoalan monitieteisen ALL-YOUTH-hankkeen tutkijat esittelevät keskeisiä tutkimustuloksiaan neljästä teemasta:

  1. Yhdenvertaisuus ja kuuluminen
  2. Nuoret ja ilmastonmuutos
  3. Nuorten vaikutusmahdollisuudet ja uudet käytännöt
  4. Nuorten unelmat ja käsitykset kestävästä tulevaisuudesta

Webinaarin juontaa toimittaja, Tampereen yliopiston journalistiikan vieraileva työelämäprofessori Reetta Räty.

Lisätietoja tästä linkistä.


Verken uusi Sosiaalinen media nuorisotyössä -verkkokurssi julkaistaan 24.9.2020

Kurssissa käydään läpi sosiaalisen median historiaa, keskeisimpiä somekanavia ja nuorisotyötä sosiaalisessa mediassa. Kurssilla pääset pohtimaan omaa somen käyttöäsi, saat vinkkejä someviestinnän tekoon, lisäät osaamistasi someviestinnästä ja opit ennakoimaan somen muuttuvia trendejä.

Verkkokurssi julkaistaan Verken nettisivuilla 24.9.


17.9.2020 Visuaalisten taiteiden koulujen rehtoreiden koulutuspäivä / Webinaari

Poikkeusolosuhteista johtuen Visuaalisten taiteiden koulujen rehtoripäivät Kallio-Kuninkalassa 17.-18.9. on sellaisenaan jouduttu perumaan. 

Tilalle järjestetään etäsovelluksella toteutettava Visuaalisten taiteiden koulujen rehtoreiden koulutuspäivä torstaina 17.9.2020. 

Rehtoripäivien tapaan koulutuspäivä on tarkoitettu arkkitehtuurin, kuvataiteen, käsityön ja mediataiteiden taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten rehtoreille sekä hallinnosta vastaaville opettajille kuten johtaville ja suunnittelijaopettajille.

Ajankohtaisten muutosten aiheuttamat tuulet puhaltavat kentällämme. Visuaalisten taiteiden taiteen perusopetus ja taidekasvatus ovat tehneet upean digiloikan etäopetuksessa.

Koulutuspäivässä eri alojen asiantuntijat johdattelevat meitä tarkastelemaan taiteellista ajattelua, johtamista sekä niiden yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Pohdimme myös taiteen perusopetusta harrastamisen kentällä. Lisäksi kuulemme taiteen perusopetuksen ja harrastamisen ajankohtaiset kuulumiset esimerkiksi Opetushallituksesta sekä opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Koulutuspäivän osallistumismaksu on 50 € / hlö.

Tervetuloa koulutuspäivään yhteisten asioiden äärelle!

Katso tarkemmat tiedot, ohjelma ja ilmoittaudu mukaan 13.9. mennessä seminaarin verkkosivulta!


2.9.2020 klo 10-14.30 Webinaari: Mediakasvatusfoorumi

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin järjestämän Mediakasvatusfoorumin teema vuonna 2020 on Laadukkaasti, kattavasti ja systemaattisesti – Linjauksista käytäntöön. Teema viittaa medialukutaidon uusiin kansallisiin linjauksiin.

Lue lisää tästä linkistä.


Turun ammattikorkeakoulun koulutushaku: Saavutettavuus taidekasvatuksessa – välineitä ja tietoa taiteen perusopetuksen parissa työskenteleville

Taiteen perusopetuksen ja taidekasvatuksen parissa työskenteleville suunnattu koulutus, joka vahvistaa saavutettavuusosaamista sekä osallistujien käytännönläheistä erityispedagogista osaamista esimerkiksi erityistä tukea tarvitsen lasten ja nuorten parissa työskentelyssä.

Koulutuksen laajuus on 5 op ja se sisältää neljä lähiopetuspäivää, yhteensä 28 h. Koulutus toteutetaan monimuoto-opetuksena, joka sisältää lähiopetuspäivien lisäksi etä- ja itsenäistä työskentelyä kuten kirjallisuuteen tutustumista, koulutuksen teemojen soveltamista ja havainnointia sekä dokumentointia omassa työssä. Koulutus koostuu asiantuntijoiden luento-osuuksista että käytännönläheisestä työpajatyöskentelystä.

Alustavat lähiopetuspäivämäärät:
to-pe 7.-8.5.2020;  klo 12-18:30 (to), klo 9-15 (pe), ke 10.6.2020 klo 10-16 sekä to 10.9.2020 klo 10-16.

Lue lisää koulutuksesta!

 


6.-9.7.2020 European InSEA Congress Baeza, Jaén, Spain: Being Radical – Making is Art and Education

Art education blurs and vanish when we forget that its core is the artistic action. In educational contexts, we have often turned artistic practice into an adjective. Other times we transformed it in a goal or any other complement. Artistic practice is educational per se. The artistic action serves on the same dish the content and the form in which content is shaped; and that’s why its action is doubly effective. What we propose, being radicals, is to bring artistic action to the foreground. We don’t want to talk about art or art education, we want to make it. 

Dead line for proposals: January 1 2020.  More information here.


OKM:n kutsu virtuaalisiin workshoppeihin 27.5.2020 ja 8.6.2020

First virtual workshop: Multilingualism, arts and cultural services 

How could Finnish cultural policy promote cultural diversity and multilingualism in arts and culture? Take part in developing cultural policy and cultural field!

The Government Programme of Prime Minister Sanna Marin aims at strengthening cultural dialogue, working together, inclusion and equality in the field of culture. To this end, the Ministry of Education and Culture has appointed a working group to prepare proposals for policies that could benefit this aim.

We invite you to participate in a virtual workshop to discuss this theme and to share your knowledge, experience and views with the working group. We will host two virtual workshops. Each workshop lasts two hours and you can sign up for both or just one. Please sign up for the first one below:

Time: Wednesday 27.5.2020 at 14:00 – 16:00.

Themes: Realization of multilingualism in arts and creative work & accessibility of cultural services from linguistic point of view. In addition other problems with openness, inclusion and accessibility can be discussed. There is first a joint section and after that, participants are divided into smaller groups for discussion. Themes are deepened in these group discussions firstly, from perspectives of what issues prevent the realization of multilingualism, and secondly, what solutions or remedies can be used to increase it. Groups use online platform that saves their key findings and concrete propositions of improvements.

Working language in this workshop is English.

Kindly sign in via this link on Tuesday, May 26 at latest. 

We are interested in obtaining views and ideas for new openings that can support people’s participation, both as users and developers of services and as artists and producers of creative work. We hope for broad participation, everyone is welcome to join in these workshops.

Second virtual workshop Monday 8.6.2020 at 14:00 – 16:00: Intercultural encounter and dialogue.

How could Finnish cultural policy promote cultural diversity and multilingualism in arts and culture? Take part of developing cultural policy and cultural field!

Finland’s Government Programme aims at strengthening cultural dialogue, working together, inclusion and equality in the field of culture. To this end, the Ministry of Education and Culture has appointed a working group to prepare proposals for policies that could benefit this aim.

We invite you to participate in a virtual workshop to discuss this theme and to share your knowledge, experience and views with the working group.

Time: Monday 8.6.2020 at 14:00 – 16:00

Themes: Enhancing intercultural encounter, dialogue and mutual learning in arts and culture. There is first a joint section and after that, participants are divided into smaller working groups for discussion. Themes are deepened in these group discussions firstly, from perspectives of what issues prevent intercultural encounter and dialogue, and secondly, what solutions or remedies can be used to increase it, in the field of culture and the arts in particular.  Group participants make use of an online platform where they save their key findings and concrete proposals.

Kindly sign in via this link on Thursday June 4 at the latest.

We are interested to obtain views and ideas for new openings which can support intercultural encounters and dialogue to take place in Finland.

We hope for broad participation, everyone is welcome to join these workshops. We hope for broad participation, everyone is welcome to join these workshops.

Before virtual workshop, you can also give your input to a wider virtual brainstorming about this theme. In virtual brainstorming you can write your own opinion and assess and work on the ideas of other participants. You can participate via this link: www.fountainpark.fi/culture/


Opetushallituksen järjestämä Pandemia ja kriisityö webinaarisarja toukokuussa 2020

OKM järjestää toukokuussa kolmen webinaarin sarjan, joka käsittelee kouluissa ja oppilaitoksissa toteutettavaa kriisityötä. Webinaarit pidetään 7.5.,13.5. ja 19.5. Ilmoittaudu mukaan koko sarjaan tai yksittäiseen koulutukseen viimeistään kaksi päivää ennen kyseistä ajankohtaa. Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittaudu täältä


12.5.2020 klo 14-16 Digitaalisen hyvinvoinnin Suomi -päätösseminaari  (verkkoseminaari)

Suomalaisten arki on muuttunut nopeasti teknologian täyttämäksi. Ihmisläheinen median käyttö vaatii uusia taitoja, normeja ja säätelyä yksilöiltä, yhteisöiltä ja instituutioilta. Mediakasvatusseuran, Väestöliiton ja Demos Helsingin hankkeessa Digitaalinen hyvinvointi perheissä on selvitetty digitaalisen murroksen vaikutuksia läheisiin ihmissuhteisiin ja hyvinvointiin, tuotettu materiaaleja perheiden tasapainoisen digiarjen tueksi sekä kartoitettu toimenpiteitä suomalaisten digihyvinvoinnin tukemiseen.

Päätösseminaarissa 12.5. esitellään ratkaisuja, joilla perheet, pariskunnat ja suomalainen yhteiskunta voivat tutkitun tiedon pohjalta tarttua teknologian tuomiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Tavoitteena on tehdä Suomesta digihyvinvoinnin mallimaa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 11.5. mennessä tästä.


4.-7.5.2020 Kansainvälinen konferenssi Helsingissä: Children First – Designing Sustainable Early Childhood Education

Early childhood is a phase of intense development and learning. The mission of early childhood education is to promote children’s holistic growth, development and learning in collaboration with their guardians. Learning through play is essential. Understanding the importance and pedagogical possibilities of play for the child in the promotion of wellbeing and learning is essential for ECEC.

Conference is organised by Finnish National Agency for Education in co-operation with Ministry of Education and Culture, City of Helsinki, City of Espoo, City of Vantaa, Playful Learning center, University of Helsinki, Kindergarten Teachers Union in Finland and Central Union for Child Welfare.

We invite you to join us to share examples of good practices for promoting sustainable early childhood education. We are interested in research-based initiatives and discussions as well as practical experiences and approaches. The conference programme is built around five themes: pedagogically strong early childhood education, ecologically strong early childhood education, socially strong early childhood education, culturally strong early childhood education and economically strong early childhood education. Do come and share your knowledge and vision and strengthen our joint pool of competence at this international conference.

Call for papers is open! Submit your proposal 15th December 2019 at the latest. More information!