Koulutus, seminaarit ja webinaarit

Hymy – Hyvinvointia muuttuvassa toimintaympäristössä kasvatus- ja koulutusalan johtajille

Haluaisitko oppia johtajuusidentiteetistä ja moninaisuuden johtamisesta muuttuvassa toimintaympäristössä? Entäpä tiedätkö, mitä on hyvinvoinnin johtaminen ja kuinka voisit edistää sitä omassa työyhteisössäsi? Tule mukaan pohtimaan hyvinvoinnin johtamiseen liittyviä teemoja kanssamme!  

Ilmoittaudu mukaan maksuttomaan Hymy – Hyvinvointia muuttuvassa toimintaympäristössä kasvatus- ja koulutusalan johtajille -koulutukseen (9-13 op)! 

Koulutuksen tarkoituksena on vahvistaa kasvatus- ja koulutusalan henkilöstön johtamisosaamista ja yhteisöllistä kehittämistä. Keskiössä on koko oppimisyhteisön hyvinvointijohtamisen vahvistaminen sekä oppilaitos- ja varhaiskasvatusjohtajien työhyvinvoinnin tukeminen muuttuvassa toimintaympäristössä. 

Koulutuksen kohderyhmänä ovat sivistysjohtajat, varhaiskasvatus-, opetus- ja koulutuspäälliköt, perus-, lukio- ja vapaan sivistystyön rehtorit, päiväkodinjohtajat, muut kasvatus- ja koulutusalan johtajat ja esihenkilöt. 

Koulutuksen tavoitteena on tukea kasvatus- ja koulutusalan johtajien hyvinvointia ja hyvinvoinnin johtajuutta muuttuvassa ja kompleksisessa toimintaympäristössä. Tavoitteena on johtajien ja johtotiimien johtajuusosaamisen ja prosessien kehittämisen vahvistaminen. 

Koulutus on OPH:n rahoittamaa ja osallistujille maksutonta täydennyskoulutusta. Matka-, majoitus- ja ateriakustannuksista osallistuja vastaa kuitenkin itse. Koulutuksessa on 45 opiskelijapaikkaa, jotka täytetään hakukelpoisten kesken ilmoittautumisjärjestyksessä.

Koulutuksen toteuttaa Jyväskylän yliopiston Koulutusjohtamisen instituutti yhteistyössä Helsingin yliopiston HY+:n ja Tampereen yliopiston TREE:n kanssa.

Lue lisää koulutuksesta  ja ilmoittaudu mukaan 30.9. mennessä!


Mediakasvatuksen webinaareja ja koulutuksia syksyllä 2021

Mediakasvatusseuran sivuille on koottu syksyn 2021 koulutustilaisuuksia. Tulossa mm. 6.10.2021 maksuton mediakasvatuswebinaari Oivallus, jossa tänä vuonna teemana tulevaisuuden lukutaidot. Tutustu tarjontaan ja ilmoittaudu mukaan!


Vakaa johtaja, muuttuva ympäristö – varhaiskasvatuksen johtamisen täydennyskoulutusohjelma 1.10.2021  –  31.12.2022

Paikka: Helsinki, Espoo, Tampere, Turku.

Koulutus on suunnattu rehtoreille, apulais- ja vararehtoreille sekä eri oppilaitosten johtajille.

Tervetuloa mukaan uuteen oppilaitosjohdon koulutukseen, jossa erityispainopiste on varhaiskasvatuksen kehittämisessä ja taiteiden integroinnissa laaja-alaiseen oppimiseen. Johtamiskoulutus sopii myös hyvin taidealojen rehtoreille, mikäli oppilaitoksessa on taiteiden varhaiskasvatuksen opetusta. Koulutus on modulityyppinen 15 opintopisteen kokonaisuus, jossa on myös vapaavalintaisia osioita. Koulutus on yliopistollista täydennyskoulutusta, joka sopii hyvin myös muiden korkeakouluopintojen osien hyväksilukuun.

Koulutus on osallistujille maksuton. Koulutuksen rahoittajana toimii Opetushallitus. Koulutus toteutetaan Helsingin yliopiston, Tampereen yliopiston, Turun yliopiston ja Taideyliopiston yhteistyönä.

Haku 15.6. mennessä! Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lisätiedot ja hakulinkki täältä!


Jyväskylän yliopiston Johdetaan yhdessä -koulutuskokonaisuus (syksy 2021 – talvi 2022)

Tämä monimuotoinen, ajankohtainen ja tulevaan suuntautuva johtajuuskoulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen, toisen asteen, taiteen perusopetuksen, ammatillisen aikuiskoulutuksen, vapaan sivistystyön ja sivistyskuntien johtotehtävissä toimiville. Koulutuskokonaisuuden tavoitteena on parantaa koulutuksen ja opetuksen järjestäjien sekä oppilaitosten johtajien ja esimiesten taitoja johtamisen eri osa-alueilla ja prosesseissa. Koulutuksen tuloksena toimipaikat prosesseineen ovat paremmin johdettuja, oppivia ja kehittyviä yhteisöjä.

Koulutuskokonaisuus on suunnattu yllä luetelluilla koulutusasteilla työskentelevän henkilöstön johtamisosaamisen kehittämiseen. Koulutukseen valitaan ensisijaisesti hakijoita, joilla on johtamiskokemusta ja jotka toimivat parhaillaan johtotehtävissä. Koulutuksessa on 80 opiskelijapaikkaa.

Koulutus on OPH:n rahoittama ja osallistujille maksuton. Sen laajuus on 15 opintopistettä. Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina, jotka sisältävät kaikille kasvatus- ja koulutusmuodoille yhteisiä lähikoulutuspäiviä, reaaliaikaisia etäopiskelupäiviä, erillisiä tutorryhmätapaamisia oman koulutusalan kesken, ennakko- ja oppimistehtäviä sekä verkko-opintoja. Koulutus on osaamisen jakamista verkossa, kasvokkain ja pienryhmissä.

Voit hakea mukaan 3.5. – 15.6.2021. Ilmoitamme mukaanpääsystä ilmoittautumisajan päätyttyä.

Lisätiedot (tarkemmat aikataulut ja ohjeet) ja ilmoittautumislinkki tässä.


3.11. ja 24.11.2021 Viestintäsuunnitelmat ja vaikuttamisviestintä oppilaitoksissa

Ke 3.11. ja ke 24.11. klo 9.00-12.00, Zoom-webinaari

Kolme hehkulamppua poutapilvistä taivasta vasten.

Oppilaitosten viestintähenkilökunnalle ja johdolle suunnatussa webinaarikokonaisuudessa käsitellään oppilaitosten sisäisen ja ulkoisen viestinnän kehittämistä, saadaan tukea viestintäsuunnitelmien rakentamiseen sekä paneudutaan vaikuttamisviestinnän työkaluihin.

Kokonaisuuden toteuttaa Noon Viestintä Oy:n toimitusjohtaja ja viestinnän asiantuntija Noora Jokinen

Keskiviikko 3.11.

Koulutuksen ensimmäisessä osiossa keskitytään oppilaitosten sisäisen ja ulkoisen viestinnän kokonaisuuksiin. Käymme läpi mitä nämä viestintäkokonaisuudet sisältävät ja mietimme niiden koordinoimisen käytäntöjä oppilaitoksissa. Päivän aikana käydään läpi myös viestinnän kehittämistyötä.

Päivän aikana kuullaan case-esimerkkejä viestintätyön kokemuksista mm. Lappeenrannan Tanssiopistosta, Musiikkiopisto Arkipelagista ja Helsingin Konservatoriosta.

Keskiviikko 24.11.

Koulutuksen toinen osio keskittyy pääosin vaikuttamisviestintään. Pohdimme erityisesti paikallistason vaikuttamisviestinnän merkitystä ja miksi työhön kannattaa oppilaitoksissa panostaa. Etsimme myös tapoja, joilla oppilaitosten välistä yhteistyötä voidaan kehittää ja miten liitot voivat tukea tätä työtä.

Case-esimerkkinä kuulemme kokemuksia Keravalta, jossa taiteen perusopetuksen oppilaitokset ovat tehneet yhteistyötä vaikuttamisviestinnän parissa. Yhteistyöstä kertovat Keravan Musiikkiopisto ja Keravan tanssiopisto. Lisäksi Museoliitto kertoo Poliitikon museoharjoittelu -viikon valtakunnallisesta toteuttamisesta.

Järjestäjät

Koulutuksen toteuttavat Suomen konservatorioliitto sekä Taiteen perusopetusliitto jäsenjärjestöineen. Koulutus on avoin jäsenoppilaitosten henkilökunnalle. 

Osallistumismaksu

Koulutus on avoin jäsen- ja informaatiojäsenoppilaitosten henkilökunnalle. Hinta 45 eur / osallistuja. Suosittelemme osallistumaan koulutukseen vähintään pareittain, sillä viestinnän kehittäminen yhdessä on hedelmällisempää. Osiot muodostavat kokonaisuuden eli mukanaolo kummassakin päivässä on suositeltavaa.

 Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 27.10. mennessä Konservatorioliiton sivuilla.

Lisätietoja: info (at) konservatorioliitto.fi


18.11.2021 Luova luokka -seminaari

Luova luokka -seminaarin ajankohtaisia aiheita tänä vuonna ovat STEAM-opetus, uudet lukutaidot, tunteet ja media, tunnetaidot sekä positiivinen pedagogiikka. Seminaariohjelma koostuu aamupäivän neljästä mielenkiintoisesta puheenvuorosta. Seminaarin teemoja on mahdollista syventää iltapäivän käytännönläheisissä työpajoissa.

Seminaari tarjoaa virikkeitä ja sisältöjä varhaiskasvatuksen, koulujen, nuorisotyön sekä kirjastoalan media- ja taidekasvatukseen. Seminaari järjestetään Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin yhteydessä.

Luova luokka -seminaarin järjestämisessä ovat mukana Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut, Oulun kaupunginkirjasto, Valveen elokuvakoulu, Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

Lue lisää tästä linkistä.


16.–17.11.2021 Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi Lahdessa

Lahti on tänä vuonna Euroopan ympäristöpääkaupunki, ja marraskuussa lastenkulttuurin toimijat kokoontuvat Lahteen kuulemaan ja keskustelemaan ympäristöystävällisestä lastenkulttuurista. Lisätietoa tästä linkistä.


5.11.2021 klo 13-17 Tervetuloa tulevaisuuteen – tai­de­kou­lu­tuk­sen vi­sio­töi­den aloi­tus­se­mi­naa­ri 

Taideyliopisto on tehnyt aloitteet taidekasvatuksen ja -koulutuksen visioiden luomiseksi kuvataiteen sekä teatterin, tanssin, sirkuksen ja performanssitaiteen aloille. Visioiden luominen tapahtuu laajana, kaikki koulutusasteet ja kentän toimijat yhteen kokoavana dialogina ja verkostoyhteistyönä. 

Visiotyöhankkeet toteutetaan seminaarien sarjana. Niistä ensimmäinen järjestetään kuvataiteen ja esittävän taiteen koulutusalojen yhteisenä seminaarina Taideyliopiston Sörnäisten kampuksella perjantaina 5.11.2021 klo 13–17 (Teatterikorkeakoulun sisäänkäynti, Haapaniemenkatu 6, Helsinki).

Ohjelmassa on ajankohtaisia alustuksia ja inspiroivia puheenvuoroja esittävien taiteiden ja kuvataiteen koulutuksesta ja kasvatuksesta. Lisäksi luvassa on työpajoja, joissa pohditaan yhdessä sitä, millaista taidekoulutuksen pitäisi tulevaisuudessa olla. Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Seminaariin on mahdollista osallistua myös etänä.

Lue lisää ja ilmoittaudu seminaariin tästä linkistä.  


4.11.2021 Globaalin sivistyksen hackathon Lapinlahden Lähteellä  


Mitä on globaali sivistys? Mikä on sivistyksen, kasvatuksen ja kansalaisvaikuttamisen rooli kestävän ja oikeudenmukaisen tulevaisuuden rakentamisessa? Miten voimme edistää globaalia vastuuta ja kannustaa eri-ikäisiä ihmisiä aktiiviseen kansalaisuuteen? 
 
Tervetuloa pohtimaan näitä kysymyksiä kanssamme globaalin sivistyksen hackathoniin eli yhteiskehittämöön torstaina 4.11. klo 10-18 Lapinlahden Lähteelle. Luvassa on kokemuksellinen yhteiskehittämisen päivä, jonka aikana paneudumme globaaliin sivistykseen ja kestävään tulevaisuuteen liittyviin kysymyksiin oppimismuotoilun menetelmiä hyödyntäen. Tulemme päivän aikana yhdessä kehittämään globaalin sivistyksen näkökulmia ja saat päivästä mukaasi oivalluksia, oppeja ja konkreettisia työkaluja omaan toimintaasi.  
 
Hackathonit ovat rentoja yhteiskehittämisen paikkoja, joissa pohditaan ja pyritään tuottamaan ratkaisuja erilaisiin haasteisiin. Hackathonissa toimitaan tiiminä ja jokainen osallistuja on tasa-arvoinen asiantuntija. Osallistuminen ei vaadi ennakkovalmistautumista. Toivomme mukaan osallistujia moninaisista taustoista ja eri kentiltä. Tapahtuman keskiössä ovat jaettu asiantuntijuus, moninäkökulmaisuus ja ratkaisukeskeisyys.  
 
Hackathonin järjestää FingoGlobaalin sivistyksen edelläkävijät -hanke, jota rahoittaa Sitran Sivistys+-projekti. Tapahtuman fasilitoi Ilmiömuotoilu Oy:n Ilona Taimela, kasvatustieteilijä ja kouluttaja. 
 
Lisätietoja tapahtumasta ja päivän tarkempi ohjelma löytyvät täältä. Ilmoittaudu tapahtumaan viimeistään 26.10. mennessä täällä. Lisätietoja: jenni.tuominen@fingo.fi.
 

Lämpimästi tervetuloa!


1.11.2021 klo 13-15 Harrastamisen Suomen Mallin hankekuntien ja harrastuksen järjestäjien verkostotapaaminen

Tapaamisen aiheena ovat esteettömyys ja saavutettavuus. Tapaamisessa kuullaan muun muassa Paralympiakomitean lasten ja nuorten liikunnan suunnittelijan Henry Mannin puheenvuoro harrastustilojen esteettömyysselostuksista. Lisäksi tapaamisessa kuullaan myös Kulttuurikeskus PiiPoon ja Olympiakomitean edustajien puheenvuorot.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset tästä linkistä.


15.10.2021 klo 9-10.40 Cultural education in pandemic – Webinar on culture and arts virtual learning experiences with schools

Webinar about experiences of cultural education in schools in the COVID-19 era. We will hear experiences from Norway and Finland. Special presentation by Charlotte Blanche Myrvold, Senior Advisor R&D, Kulturtanken, Arts for Young Audiences Norway.

Language of the webinar is English.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Lastenkulttuuri.fi-sivustolta.  


14.10.2021 Taide, kulttuuri ja moninainen Suomi-seminaari

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Taiteen edistämiskeskus Taike järjestävät yhteistyössä Taide, kulttuuri ja moninainen Suomi -seminaarin 14.10.2021. Seminaari on hybriditapahtuma, johon voi osallistua paikan päällä tai etäyhteyksin. Aamupäivän ohjelma simultaanitulkataan suomeksi ja englanniksi.

Paikka: Taiteen edistämiskeskus Taike, monikäyttötila, 1. krs. Hakaniemenranta 6, Helsinki etäyhteys.

Aika: torstai 14.10.2021 klo 9.30-16.00 (lounastauko 12.30-14.00).

Seminaarin ohjelma pohjautuu Kulttuuripolitiikka, maahanmuuttajat ja kulttuurisen moninaisuuden edistäminen -työryhmän loppuraporttiin ja sen jatkotyöhön. Seminaarin tavoitteena on tarjota keskustelufoorumi opetus- ja kulttuuriministeriön, Taiteen edistämiskeskus Taiken, kulttuurilaitosten ja vapaan kentän toimijoiden keskinäiselle ajatustenvaihdolle tarpeellisista jatkotoimista. 

Seminaarissa on kaksi työpajaa. Toisessa testataan Kulttuurisesti kestävämpi Suomi -projektin moninaisuutta edistävää dialogityökalua. Toisessa keskustellaan kulttuurisen moninaisuuden huomioimisesta valtioneuvoston kulttuuriperintöstrategian valmistelussa.

Seminaari koostuu puheenvuoroista sekä iltapäivän työpajatyöskentelystä. Ilmoittaudu etukäteen. Tarkempi ohjelma löytyy täältä.  ja pdf-kutsusta.

Ilmoittautuminen seminaariin tapahtuu Webropolissa 30.9.2021 mennessä.


13.10.2021 klo 14-15-15.30 Do’s and don’ts: erikokoisten kuntien kokemuksia kulttuurikasvatussuunnitelmista

Erikokoiset kunnat esittelevät kokemuksiaan kulttuurikasvatussuunnitelmista.

Lisätiedot Lastenkulttuuri.fi-sivustolta.


7.10.2021 Harrastustoiminta Suomessa – tänään ja tulevaisuudessa 

Seminaari Helsinki-kanavalla torstaina 7.10. klo 10-12.30.

Miten koronavuosi vaikutti lasten ja nuorten harrastamiseen? Miten kotitausta vaikuttaa harrastamiseen? Millaisia hyvinvointivaikutuksia harrastamisella on?  

Ohjelmassa on luvassa kokemuksia ja tutkijapuheenvuoro harrastamisesta korona-aikana, näkökulmia harrastamisen kulttuuriin sekä paneelikeskustelu harrastamisen hyvinvointivaikutuksista.

Lue lisää ja osallistu tästä linkistä.


5.10.2021 klo 9-10.50 Harrastamisen Suomen Mallin hankekuntien ja harrastuksen järjestäjien verkostotapaaminen

Tapaamisen aiheena ovat ohjaajapalkkiot ja sopimuskäytännöt Harrastamisen Suomen mallin harrastuksissa. Tilaisuuden avaa valtiosihteeri Tuomo Puumala.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset tästä linkistä.  


28.9.–1.10.2021 Kansainvälinen Media Education Conference (MEC 2021) in Autumn Colors Rovaniemellä

Rennossa ja vapaamuotoisessa konferenssissa osallistujat pääsevät jakamaan ideoita ja kokemuksia mediakasvatuksesta sekä teknologian hyödyntämisestä opetuksessa. MEC 2021 -konferenssin järjestää Lapin yliopiston Media Education Hub, jonka 20-vuotista taivalta juhlistetaan konferenssin yhteydessä. Ilmoittautuminen MEC 2021 -konferenssiin avautuu toukokuussa; puheenvuoroehdotuksia otetaan vastaan 24.5. saakka. Lue lisää konferenssistä tästä linkistä.


24.9.2021 XXII Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi (virtuaalifoorumi)

Virtuaalifoorumin ohjelma koostuu avajaisista, pääteemaseminaarista Kulttuurikoodi– avain kaupunkien kulttuurin ymmärtämiseen ja säilyttämiseen sekä interaktiivisista seminaareista, joissa asiantuntijoiden avulla pohditaan mm. miten kulttuurihanke tehdään näkyviksi? Miten kulttuurista puhutaan? sekä miten hanketta johdetaan? Kulttuuriohjelmassa on virtuaalinen tutustumiskierros Sergei Jeseninin museoon sekä Rjazanin filharmonian konsertti. 

Ilmoittautuneet osallistujat pääsevät seuraamaan virtuaalifoorumin suoraa lähetystä ja voivat esittää kysymyksiä ja kommentteja alustajille. Foorumin avajaiset, seminaarien esitykset ja keskustelut simultaanitulkataan suomeksi. Lähetys alkaa 24.9. klo 10 ja jatkuu iltapäivään saakka. Ohjelman aikataulu ja puhujat tarkentuvat syyskuun aikana.  

Lisätietoa osoitteessa https://www.kultforum.org/fi/foorumi-2021. Tapahtuma on maksuton.

Linkki ilmoittautumiseen.

Linkki ja ohjeet virtuaalifoorumiin liittymiseen lähetetään ilmoittautuneille lähempänä tapahtumaa viikolla 38.

Lisätietoja tästä.


16.-17.9.2021 Visuaalisten taiteiden koulujen rehtoripäivät Kallio-Kuninkalassa

Visuaalisten taiteiden koulujen rehtoripäivien 2021 markkinointikuva.

On aika kokoontua yhteen Rehtoripäiville! Ajankohtaisten muutosten aiheuttamat tuulet puhaltavat kentällämme. Visuaalisten taiteiden taiteen perusopetus ja taidekasvatus ovat selviytyneet koronavuodesta, mutta mitä kaikkea se on muuttanut? Rehtoripäivien aiheina käsittelemme ajankohtaisia tärkeitä asioita, koronavuoden jälkipyykkiä, hyvinvoinnin merkitystä sekä kenttään vaikuttavia uusia ilmiöitä. Rehtoripäivät tarjoavat foorumin pysähtyä pohtimaan ja jakamaan kokemustamme kollegiaalisesti.

Eri alojen asiantuntijat johdattelevat meitä tarkastelemaan taiteellista ajattelua, johtamista sekä niiden yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Pohdimme myös työpajassa taiteen perusopetusta koronan jälkipyykin näkökulmasta ja harrastamisen kentällä. Lisäksi kuulemme taiteen perusopetuksen ja harrastamisen ajankohtaiset kuulumiset Opetushallituksesta.

Koko Rehtoripäivien ohjelma tapahtuu Kallio-Kuninkalassa tarjoten viihtyisän ympäristön koulutukseen, yhteiseen kokemusten vaihtoon ja vapaaseen keskusteluun. Kahden päivän koulutuspakettiin sisältyy kaikki ateriat ja majoitus joko 1 hengen tai 2 hengen huoneessa.

Rehtoripäivät ovat tarkoitettu arkkitehtuurin, kuvataiteen, käsityön ja mediataiteiden taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten rehtoreille sekä hallinnosta vastaaville opettajille kuten johtaville ja suunnittelijaopettajille.

Katso ohjelma, osallistumismaksut ja peruutusehdot seminaarin verkkosivulta!

Ilmoittautuminen on päättynyt. Voit tiedustella vapaita paikkoja liiton toimistosta.

Vallitseva koronatilanne huomioidaan seminaarin toteutuksessa.

Tervetuloa mukaan Tuusulanjärven kulttuurimiljöön kauniiseen Kallio-Kuninkalaan!


OPH:n maksullista koulutusta: 9.6.–4.8.2021 Opetushallinnon kurssi 1/2021 etäyhteydellä ja 17.11.2021–14.1.2022 Opetushallitnnon kurssi 2/2021 lähitoteutuksena

Opetushallinnon tutkinnon suorittamiseen valmentava kurssi on tarkoitettu rehtoriksi tai muihin opetusalan esimies- ja hallintotehtäviin aikoville opettajille, luottamushenkilöille ja opiskelijoille sekä muille opetushallinnon tutkinnon suorittamisesta kiinnostuneille.

Huom! Kesäkuussa alkava kurssi (1/2021) toteutetaan vain etäyhteydellä, marraskuussa alkava kurssi (2/2021) vain läsnäolototeutuksena ja vallitseva koronatilanne huomioiden.

Tarkemmat tiedot, hinnat ja ilmoittautumiset:

Opetushallinnon kurssi 1/2021 etäyhteydellä 9.6.–4.8.2021 / ilmoittautuminen 20.1. – 15.5.2021.

Opetushallinnon kurssi 2/2021 lähitoteutuksella 17.11.2021–14.1.2022 / ilmoittautuminen 21.1. – 31.10.2021.


Opetushallituksen järjestämä Taiteen perusopetuksen webinaari syyslukukauteen 2021 ja koronatilanteeseen valmistautumisesta 16.6.2021

OPH järjestää eri koulutusasteille webinaareja koronavirustilanteeseen liittyvien ohjeistusten näkymästä syyslukukaudelle 2021. Webinaarit on suunnattu sivistys- ja opetustoimelle, kasvatus- ja koulutusalan johdolle sekä asiasta kiinnostuneelle kasvatus- ja koulutusalan henkilöstölle.

Taiteen perusopetuksen webinaari 16.6. klo 15-16.30. Ilmoittautuminen 14.6. mennessä.

Lisätietoja ja ilmoittautumislinkki täältä.


Opetushallituksen webinaari 15.6.2021: JOHTO 2021 -Rakennusaineita hyvinvoivaan työyhteisöön

Miten kohtaat toisen ihmisen? Miten olet läsnä? Onko päätöksesi työhyvinvointipäätös? Miten itse jaksat ja palaudut? Hyvinvoiva johtaja rakentaa hyvinvoivaa yhteisöä.

JOHTO 2021 -webinaarissa saat tukea ja konkreettisia työkaluja sekä oman että työyhteisösi hyvinvoinnin tukemiseen ja kehittämiseen. Työkalupakista löydät mm. näkemyksiä ja ideoita omasta jaksamisesta, kohtaamistaitojen ja läsnäolon merkityksestä sekä unen palauttavasta voimasta.

Webinaarin huippupuhujina ovat muun muassa opetusministeriö Jussi Saramo, psykologi Liisa Puskala Työterveyslaitokselta, kirjailija Eeva Kolu, taiteilijapariskunta Hanna Brotherus ja Mikko Kuustonen sekä unilääkäri Henri Tuomilehto.

Ensimmäisessä JOHTO 2020 -webinaarissa (9.12.2020) keskityttiin johtajan omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen. Tällä kertaa keskiössä on työyhteisön hyvinvoinnin johtaminen ja tukeminen.

Koulutus on suunnattu sivistystoimen johtajille sekä kasvatus-, opetus- ja koulutusalan johdolle aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Lue lisää ja ilmoitaudu tästä linkistä.


Maksuttomia digitaitojen työpajoja Euroopan kulttuuriympäristöpäivien järjestäjille

Työpajoissa opastetaan kuvien, videoiden, virtuaalisten opastusten sekä verkkolähetysten tekemisessä. Työpajojen ilmoittautuminen on avattu. Paikkoja on rajoitetusti. Paikat menevät nopeasti, sillä pajoja tarjotaan kaikkien 50 European Heritage Days -ohjelmaan osallistuvien maiden järjestäjille.

Kulttuuriympäristöpäivien digitaitojen verkossa järjestettävät työpajat tarjoaa Euroopan neuvosto. Työpajat ovat englanninkielisiä ja ne toteuttaa Heritage Open Days -ohjelma Iso-Britanniasta. Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumajärjestäjät voivat ilmoittautua yhteen tai useampaan maksuttomaan työpajaan, niin kauan kun paikkoja on vapaana.

Valokuviin keskittyvässä työpajassa opastetaan laadukkaiden valokuvien ottamiseen ja jakamiseen. Videotyöpajassa opitaan videoiden kuvaamista, editointia ja jakamista. Tarjolla on myös työpajat virtuaalisten kierrosten järjestämiseen sekä suoran verkkolähetyksen tuottamiseen. Työpajat järjestetään saman sisältöisinä kolmena eri päivänä. Kiinnostuneet voivat valita kustakin teematyöpajasta yhden itselleen parhaiten sopivan päivän. Lisää tietoa työpajoista löytyy ilmoittautumislomakkeelta.

Työpajojen aikataulu:

 • Työpaja 1 – valokuvat: 10.5., 7.6. ja 5.7.2021
 • Työpaja 2 – videot: 17.5., 14.6. ja 12.7.2021
 • Työpaja 3 – virtuaaliset kierrokset: 24.5., 21.6. ja 19.7.2021
 • Työpaja 4 – suorat verkkolähetykset: 2.6., 28.6. ja 26.7.2021

Ilmoittautumislomake European Heritage Days -ohjelman digityöpajoihin


9.6.2021 SAVE – etäseminaari klo 9.30 – 17.30

Mediataide ilmaisun mahdollistajana

SAVE-mediataidehankkeen markkinointikuva.

Tapahtumassa käsitellään lasten ja nuorten mediataidekasvatusta ja mediataiteen mahdollisuuksia opetuksen ja kasvatuksen kentällä. Seminaarin tarkoituksena on yhdistää kasvatus- ja opetusalan sekä mediataiteen ja liikkuvan kuvan osaajia ja avata paikka keskustelulle mediataiteesta ja sen opetuksesta lapsille ja nuorille.

Mediataide voi perustua esimerkiksi elokuvan ja videotaiteen, mediataiteen, valokuvan, äänitaiteen, pelien, ohjelmistotaiteen, installaation, performanssin ja kulttuurihäirinnän traditioille. Taiteen perusopetuksessa on hiljattain laadittu mediataiteiden opetussuunnitelma, mutta mediataidetta opetetaan myös yläkoulun ja lukion kuvataiteessa. Lisäksi myös lastenkulttuurin ja vapaan sivistystyön parissa annetaan mediataidekasvatusta.

Seminaari järjestetään elokuvateatteri Kino Reginassa, Keskuskirjasto Oodin tiloissa.

Lue lisää tapahtuman nettisivuilta tästä linkistä.

Instagram: @save_mediataidetapahtuma
Facebook

Kuva: Susanna Mukkala, taitto Katja Uksila.


28.5.2021 klo 10-11.30 Taiteen perusopetuksen tekijänoikeusluvat -webinaari

Opetushallitus on hankkinut kopiointiluvan valtionosuutta saaville, taiteen perusopetusta antaville oppilaitoksille. Taiteen perusopetusliitto järjestää yhdessä Kopioston kanssa webinaarin uusista luvista. 

Kopioston tiedote luvista:

Kopioston tiedote taiteen perusopetuksen oppilaitoksille.pdf

Meddelande till läroanstalterna inom grungläggande konstundervisning.pdf

Uudet luvat koskevat tuntiperusteisen valtionosuuden piirissä olevia oppilaitoksia, mutta myös muiden oppilaitosten henkilöstö on tervetullut mukaan. Tervetuloa maksuttomaan webinaariin!

Ennakkoilmoittautuminen 21.5. mennessä tästä linkistä.

OHJELMA:

Klo 10-11 Uudet opetuksen tekijänoikeusluvat – mitä ne mahdollistavat taiteen perusopetuksessa etänä tai lähiopetuksessa
Opetushallituksen hankkimat kopiointilupa ja tv-ohjelmien käyttölupa kattaa nyt kaikki taiteen perusopetuksen alat. Tule kuulemaan, mitä nämä luvat mahdollistavat taiteen perusopetuksessa? Koulutuksessa saat myös lyhyen tietoiskun, mitä  minun opettajana on hyvä tietää tekijänoikeuksista?
Kirsi Salmela, lisensiointipäällikkö, Kopiosto.  

Klo 11-11.30 Kysymyksiä ja keskustelua

Klo 11.30 Tilaisuus päättyy

Tilaisuus toteutetaan zoomissa. Webinaaria ei tallenneta, joten se ei ole katsottavissa jälkikäteen.

Lisätietoja webinaarista: Viivi Seirala, toiminnanjohtaja TPO-liitto, etunimi.sikunimi(at)artsedu.fi, p. 045 310 7702

Tutustu ennakkoon: 

Lisätietoa taiteen perusopetuksen valtionosuusoppilaitosten luvasta.

Lisätietoa muiden kuin valtionosuusoppilaitosten kopiointiluvasta.


27.5.2021 Pelinaari-webinaari

Peliliike-hankkeen avauswebinaari kutsuu nuoret, heidän kanssaan työskentelevät ammattilaiset sekä huoltajat yhteen 27.5. klo 9–14.30.

Pelinaarin keskusteluja pelikasvatuksesta, pelillisyydestä, digitaalisesta nuorisotyöstä ja e-urheilusta avaavat pelitutkija Mikko Meriläinen, nuorten Pelimiitin luonut Minna Koirikivi, Verken suunnittelija Pasi Tuominen sekä HAVU Gamingin toimitusjohtaja Lasse Salminen.

Tarkemmat tiedot ja linkki pelinaariin tästä linkistä.


19.5.2021 klo 12.30–14.45 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran Kaikkien kaupunki! Osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja kestäviä tiloja -hankkeen webinaari  

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran koordinoimassa Kaikkien kaupunki! -hankkeessa (2019–2021) on toteutettu lasten ja nuorten osallisuutta ympäristön suunnitteluun tukevia työpajoja ja projekteja Jyväskylässä, Kouvolassa ja Lappeenrannassa.  Kokeiluissa on testattu ja pohdittu yhdessä nuorten kanssa millä tavoin he voisivat paremmin osallistua ja vaikuttaa kaupunkisuunnitteluun.

Tuloksena on syntynyt monipuolisia menetelmiä ja tapoja tukea, edistää ja vahvistaa nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia. Haluamme webinaarissa jakaa näitä kokemuksia ja oppeja teidän kanssanne!

Tapahtumassa kuullaan nuorten työpajojen tulosten lisäksi tutkijoiden ajankohtaisia puheenvuoroja lasten ja nuorten osallisuuteen sekä kaupunkien kehittämiseen liittyen.

Tervetuloa mukaan kiinnostavaan iltapäivään!

Tapahtuma on kaikille kiinnostuneille avoin ja maksuton. Ilmoittaudu 17.5.2021 mennessä tästä linkistä.

Webinaarin ohjelma Kulttuuriperintökasvatuksen seuran sivuilla.


18.5.2021. klo 9.00-11.00 Saavutettava harrastaminen Suomen mallissa -webinaari

Kaikille avoin ja saavutettava harrastaminen tulee olla keskeisessä roolissa Harrastamisen Suomen mallissa. Suomen mallissa yhdistyvät lasten ja nuorten kuuleminen harrastustoiveista, olemassa olevien hyvien käytäntöjen ja toimintatapojen koordinoiminen sekä koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyö.  Kuntien pilottihankkeissa hakemuksien yhtenä arviointikohteena on miten lasten ja nuorten kuulemista harrastustoiminnassa on tehty. Onko saavutettavuusasiat huomioitu kunnissa ja harrastusten järjestäjien toimesta? Tähän tarjoamme apua webinaarissa.

Järjestämme kuntatoimijoille ja harrastusten järjestäjille webinaarin saavutettavuuden huomioimisesta harrastamisen Suomen mallissa. Webinaarissa esitellään muutamia saavutettavuuden ja esteettömyyden tapoja ja webinaarin loppuun on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Kysymyksiä voi lähettää ennakkoon ilmoittautumislomakkeella tai kysyä webinaarin aikana.

Tilaisuus on suunnattu erityisesti niiden kuntien edustajille, joissa harrastamisen Suomen mallin pilottihanketta suunnitellaan ja saavutettavuusasioiden tarve on tunnistettu. Tilaisuus on hyödyllinen myös niille, joilla saavutettavuus ja esteettömyys on huomioitu, mutta sitä halutaan kehittää. Toivotamme tilaisuuteen lämpimästi tervetulleiksi osallistujat laajasti eri sektoreilta, kuten kuntien hallinnosta, liikuntatoimijoilta, kulttuuri- ja taideorganisaatioista ja opetuspuolelta.

Tilaisuuden järjestää  Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja Suomen Paralympiakomitea. Tilaisuuden avaa valtiosihteeri Tuomo Puumala.

Webinaari tallennetaan ja tallenne tulee katsottavaksi tilaisuuden jälkeen kahden viikon ajaksi.

Ilmoittauduthan webinaariin 15.5.2021 mennessä. Linkki lähetetään tilaisuuteen ilmoittautuneille sähköpostilla webinaaria edeltävänä päivänä.

Katso lisätietoja, ohjelma ja ilmoittautumislinkki tästä linkistä.


12.5.2021 klo 9.00-9.30 Ilona IT:n Bulb-digiportfolio -webinaari

Tule webinaariin 12.5. tutustumaan Bulbiin. Digitaalisen portfolion idea on koota talteen omia projekteja, kuvia ym., jolloin tekijä itsekin näkee oman kehittymisensä ajan kulkiessa. Bulb on moderni, kaunis ja helppo digiportfolio, joka on tehty myös koulujen ja organisaatioiden käyttöön. Lue lisää!


OPH:n maksullista koulutusta: 14.-15.4.2021 Varhaiskasvatuspäivät 2021 – Suunta eteenpäin

Varhaiskasvatuspäivillä 2021 kuulemme puheenvuoroja ja käymme keskustelua varhaiskasvatuksen pedagogiikasta sekä hyvinvoinnista. Perehdymme varhaiskasvatuksen ajankohtaisiin kysymyksiin, kehittämiseen ja tulevaisuudennäkymiin. Varhaiskasvatuspäivät tarjoavat korkealuokkaisia asiantuntijapuheenvuoroja, ajankohtaista tutkimustietoa sekä hyviä käytäntöjä varhaiskasvatuksen toteuttamisesta. Tule mukaan verkostoitumaan, hengähtämään ja oppimaan yhdessä – tavataan Varhaiskasvatuspäivillä verkossa!

Varhaiskasvatuspäivät kokoavat yhteen kaikki varhaiskasvatuksen ammattilaiset. Tapahtuma on suunnattu varhaiskasvatuksen johdossa toimiville esimiehille, varhaiskasvatuksen opettajille ja muulle henkilöstölle.

Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen 7.4. mennessä tästä linkistä.


9.4.2021 ISO KUVA -hankkeen webinaari: Kuvataidekasvatuksen monimuotoinen yhteistyö

ISO KUVA -hankkeen Kuvataidekasvatuksen monimuotoinen yhteistyö -webinaarin markkinointikuva.

Ohjelman fokuksena on kentän osallisuus, yhteistyön monimuotoisuuden avaaminen ja dialogisen tutkimusmateriaalin kerääminen ryhmähaastatteluista. Osallistujat pääsevät vaikuttamaan fasilitoituihin ryhmähaastatteluihin, joissa kuvataidekasvatuksen asiantuntijat vastaavat kysymyksiin pienemmissä ryhmissä.

Päivän puheenvuorossa Piritta Malinen (Kaurialan lukion kuvataiteen lehtori) avaa mielenkiintoisia kokemuksiaan STEAM yhteistyöstä ja kuvataideopetuksen monipuolisista yhteistyömahdollisuuksista.

Päivän loppukeskustelussa ISO KUVA -hankkeen yliopistojen edustajat: Anniina Suominen ja Tiina Pusa (Aalto-yliopisto), Mirja Hiltunen (Lapin yliopisto) ja Johanna Vakkari (Taideyliopiston Kuvataideakatemia) nostavat esiin ryhmähaastatteluista nousseita aiheita.

Tervetuloa kuvataidekasvatuksen kentän toimijoiden monimuotoista yhteistyötä käsittelevään webinaariin!

Katso ohjelma ja ilmoittaudu viimeistään 6.4. tästä linkistä!


ARVIOINNIN TYÖKALUT – Kuvataidekoulujen liiton kevätpäivä 8.4.2021

Kuvataidekoulujen liiton kevätpäivän 2021 markkinointikuva.

Kevätpäivän aloittaa Forssan kuvataidekoulun Teija Laurosen ja Maikku Ahon puheenvuoro taiteen ja tieteen välisestä monimuotoisesta yhteistyöstä yhtenä LUMA 2020 kehittäjäkouluna.

Kevätpäivän yhteisöllisissä ja osallistavissa työpajoissa käsitellään arviointia. Arviointityöryhmän alustuksen jälkeen siirrytään etukäteen valittuihin (valinta webinaarin ilmoittautumislomakkeella) ohjattuihin työpajoihin. Työpajojen tarkoituksena on jakaa hyväksi todettuja arviointikäytäntöjä ja pohtia yhdessä ratkaisuja arvioinnin toteuttamiseen liittyviin haasteisiin. Työpajoihin on ennakkotehtävä.

Päivän lopussa päästään nauttimaan Vuoden 2021 nuori taiteilija Joel Slotten puheenvuorosta.

Tule mukaan, yksi koronavuosi on jo takana, mennään yhdessä eteenpäin!

Katso ohjelma, osallistumismaksut ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 6.4. tästä linkistä!


OPH:n maksullista koulutusta: 23.3.2021 – 30.3.2021 Webinaarisarja: Oppiminen kohti 2030-lukua – Ennakoinnista kokeiluihin ja yhdessä oppimiseen

Tulevaisuus on läsnä nyt, kaikissa teoissa ja päätöksissä, mitä teemme. Teknologia muuttuu, rakenteet muuttuvat, kulttuuri muuttuu – miten voimme ennakoida muutoksia yhdessä moninäkökulmaisesti, ja tukea jokaisen yksilön kasvamista potentiaaliin keskellä jatkuvaa muutosta? On tarve rakentaa uuden ajan kehittämiskulttuuria, jossa tulevaisuutta tehdään ennakoiden, kokeillen ja yhdessä oppien – heti tänään. Oppiminen kohti 2030-lukua -webinaarisarjassa saat tukea ja konkreettisia työkaluja työyhteisösi kehittämiseen ja oppimisen tulevaisuuden muotoiluun yhteiskehittämisen ja kokeilemisen tuella. Keskeisinä teemoina ovat henkilökohtaisen ja yhteisöllisen tulevaisuuspääoman kehittäminen ennakointitiedon avulla sekä kestävä koulutus ja oppiminen tulevaisuudessa. Lisäksi pohdimme yhdessä innovatiivista johtamista ja johtamisen tukemista epävarmoina aikoina.

Webinaarit on suunnattu kuntien kehittämistehtävissä toimiville, sivistystoimenjohtajille, kuntapäättäjille, rehtoreille, opetuspäälliköille, pedagogisille johtajille, opettajille, suunnittelijoille, hankekoordinaattoreille sekä muille aiheesta kiinnostuneille.

Lue lisää ja ilmoittaudu 16.3.2021 mennessä tästä.


31.3.2021 klo 9-12.30 Opetus- ja kulttuuriministeriön avoin viitearkkitehtuuriwebinaari: Taiteen perusopetus – Mistä kokonaisuus muodostuu?

 Kutsumme Sinut kuulemaan opetus-ja kulttuuriministeriössä käynnistetystä taiteen perusopetuksen viitearkkitehtuurityöstä sekä osallistumaan tämänhetkisen viitearkkitehtuuriluonnoksen jatkotyöstämiseen kanssamme. Viitearkkitehtuurityön tavoitteena on kuvata taiteen perusopetuskentän tavoitetila tulevaisuudessa ja toimia kehittämisen työkaluna, myös oppilaitostasolla. Arkkitehtuurityö on väline kuvata organisaation tai toimialan toimintoja, prosesseja, palveluja ja tietojärjestelmiä. Arkkitehtuurityöllä parannetaan mm. tietojärjestelmien ja tiedon yhteentoimivuutta ja näin mahdollistetaan esimerkiksi tiedolla johtamista.  

MILLOIN: Keskiviikkona 31.3.2021 klo 9-12.30  

KENELLE: Webinaari on suunnattu taiteen perusopetuksen koulutuksen järjestäjille ja oppilaitoksille, erityisesti oppilaitosten rehtoreille ja muulle johtohenkilöstölle sekä taiteen perusopetuksen asiantuntijoille esimerkiksi kuntaorganisaatioissa.  

ILMOITTAUTUMINEN:   Tilaisuus on maksuton ja se järjestetään Teams-alustalla. Pyydämme ilmoittautumaan tilaisuuteen viimeistään 19.3.2021 oheisen linkin kautta. Webinaaria fasilitoi CSC-Tieteen tietotekniikan keskus. Ilmoittautumisen yhteydessä pyydämme ilmoittamaan myös toiveen siitä työpajaryhmästä, jonka työskentelyyn haluaisit ensisijaisesti osallistua. Varaamme oikeuden muodostaa ryhmät tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Seminaarin osallistumislinkki toimitetaan ilmoittautuneille ennen seminaaria.  

ALUSTAVA OHJELMA (täydentyy tarvittaessa)

8.50. Tervetuloa linjoille/ käytännön ohjeet
Fasilitaattori Emma Karttunen, CSC 

9.00 Avaussanat
Kulttuuriasiainneuvos Hanna Koskimies, OKMOpetusneuvos Alma Muukka-Marjovuo, OPH

9.10 Johdatus TPO viitearkkitehtuuriin & keskustelu
 Johtava arkkitehti Ari Rouvari, CSC 

10.00 Johdatus työpajoihin
Emma Karttunen & Ari Rouvari 

10.15 Työpajatyöskentely ryhmissä & kahvitauko 
1. Opetus- ja kulttuuriministeriön palveluiden ja prosessien työstäminen
2. Opetushallituksen palveluiden ja prosessien työstäminen
3. Koulutuksen järjestäjän ja oppilaitoksen palveluiden ja prosessien työstäminen 

11.45 Ryhmäkohtainen yhteenveto työpajoista

12.00 Tpo-mittariston kehittämistyön käynnistäminen
Alma Muukka-Marjovuo 

12.20. Miten tästä eteenpäin- Seuraavat askeleet
Hanna Koskimies 

Tilaisuus päättyy noin klo 12.30


OPH:n maksullista koulutusta: Taiteen perusopetus ja oppimiseen kannustava arviointi -webinaari 17.3.2021

Oppimiseen kannustava arviointikulttuuri on keskeinen tekijä oppilaitoksen toiminnassa. Webinaarin tavoitteena on innostaa ja antaa tukea oppimisen arvioinnin kehittämiseen paikallisesti. Webinaarissa saat tietoa ja tukea työhösi. Jaetaan tietoa ja jaksamista yhdessä!

Webinaari on suunnattu taiteen perusopetuksen opettajille ja rehtoreille, kuntien taiteen perusopetuksesta vastaaville, kansalais- ja työväenopistojen opettajille ja rehtoreille sekä muille oppimisen arvioinnista kiinnostuneille taiteen perusopetuksen asiantuntijoille.

Tarkemmat tiedot, hinta ja ilmoittautuminen 8.3.2021 mennessä tästä!


20.-25.3.2021 MUU ry:n avoin haku taiteilijoille: Kaukana glitchaa ystäviä – työpaja verkkoesityksistä

Huomaa lyhyt hakuaika – haku päättyy 24.2.2021!

Performanssiesitykset ovat pandemiatilanteen takia siirtyneet voimallisesti verkkoon ja taiteilijoille on syntynyt tarve päivittää online-performanssien tekemiseen liittyviä taitoja. Mitä erityistä on online-esityksessä ja mitä siinä tulisi ottaa huomioon? Millaiset esitykset toimivat verkkoympäristössä? Millainen on videoperformanssi, ja millainen online-performanssi?

Online-performanssin tekemiseen keskittyvä työpaja on MUU ry:n ja Teatterikorkeakoulun yhteistyö. Se on osa Performanssin kuukauden ohjelmaa, joka toteutetaan sekä MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa Kaapelitehtaalla että verkossa. Työpajan vetäjänä toimii tuottaja, esitystaiteilija ja tohtorikandidaatti Samee Haapa, ja vierailevia luennoitsijoita ovat professori Tero Nauha ja taiteilija Leena Kela.

Työpaja lähtee liikkeelle katsottavista esityksistä, mutta se avaa mahdollisuuksia myös verkkoympäristöjen vuorovaikutteisille mahdollisuuksille osallistujien tarpeiden mukaan.

Asiantuntijaluentojen, matalan kynnyksen työpajan, ja osallistujien välisen keskustelun pohjalta osallistujat suunnittelevat ja toteuttavat oman verkkoesityksen. Osallistujat voivat toteuttaa esityksensä sekä MUUn uudessa tilassa Kaapelitehtaalla – jossa on mahdollisuus kokeilla myös ammattilaiskalustoa – että omissa tiloissaan ja omilla välineillään. Esitykset voidaan taltioida mm. osaksi MUU ry:n hallinnoimaa Performanssipankkia.

Työpaja on tarkoitettu ammattitaiteilijoille, joilla on kokemusta performanssin tekemisestä ja kiinnostusta online-työskentelyn kehittämiseen. Työpajaan voi osallistua sekä paikan päällä että etänä. Työpajan kielinä suomi ja englanti. Osallistujilla tulee olla oma tietokone ja Zoom-ohjelma siihen asennettuna. Työpaja on osallistujille ilmainen.

Työpajaan otetaan max. 10 osallistujaa. Hakemukset tehdään 24.2.2021 mennessä TÄSTÄ LINKISTÄ.

Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnasta viimeistään 28.2.2021.

Työpajan aikataulu:

La 20.3. klo 11 – 15 Johdanto
Su 21.3. klo 11 – 14 Johdanto
Ma 22.3. klo 10 – 17 Omaa työskentelyä
Ti 23.3. klo 10 – 13 Demojen mentorointia taiteilija/ryhmä kerrallaan
Ti 23.3. klo 13.15 – 14.30 Luento ja keskustelu
Ti 23.3. klo 14.30 – 17 Omaa työskentelyä
Ke 24.3. klo 10 – 17 Omaa työskentelyä
To 25.3. klo 10 – 17 Omaa työskentelyä
To 25.3. klo 17 – 20 Demot ja loppukeskustelu

Jos haluat osallistua työpajaan paikan päällä, se tapahtuu MUUn uudessa tilassa Kaapelitehtaalla. Tilaa voi halutessaan käyttää myös omaa työskentelyä varten omaa työskentelyä varten varattuna aikana.

Haku päättyy keskiviikkona 24.2.2021!

www.muu.fi


20.2.2021 Euroopan InSEAn järjestämä ilmainen tilaisuus: New formal: Teaching art in lifewide and extra-curricular contexts

InSEA Europe Webinar on Saturday, the February 20th, at 10.00-12.00 CET (Please, notice the event in Eventbrite is marked in Finnish time 11.00-13.00). The event is free of charge and is available through Eventbrite login.

We would be delighted if you could join us for this collaborative sharing and for the discussion that will follow. Please only book a place if you are certain you can attend.

European art teachers and art educators outside of formal (comprehensive and secondary) schooling are presenting their work in museums, extra curriculum contexts, adult education centres, early childhood contexts, and different other educational environments. Presentations focus on visual art learning in informal learning contexts, such as cultural institutions and activity spaces, regardless if they are online or in physical locations. In this event we will ponder: “how art learning and art education outside of formal schooling can be meaningful and powerful”. Presenters will give examples from their own work and focus on the key interest areas that keep them going and interested in their work, and discuss what would be the most desired future ideas.

We will hear from Heidi Savilakso-Saatsi (Finland), Claire Murphy-Morgan (UK), Barbara Szőke(Hungary), Tova Björkqvist (Sweden), Silke Ballath (Germany), and from others (tbc). This event will be an online Webinar on Saturday, the February 20th, at 10.00-12.00 CET (time shows as Eastern European time in Eventbrite 11.00-13.00). This event belongs to the European InSEA Webinar series that were started in the fall of 2020, to respond the need for contact and network of art teachers and art educators during and after the pandemic.

This event, which each time has a different thematic approach, will be the third of the series. In the last event, we had around one hundred participants from Europe and beyond.

The main organisers of this event are the European InSEA, International Society for Education Through Art, World Counsellors, Mira Kallio-Tavin, Susan Coles, and Gabriella Pataky. Lisätiedot tapahtuman tiedotteesta.


15.-18.2.2021 Opetushallituksen webinaarisarja: yleissivistävän koulutuksen valtionosuusrahoitus

Mitä ajankohtaista yleissivistävän koulutuksen valtionosuusrahoituksen tiedonkeruu- ja muissa prosesseissa tapahtuu? Osallistu kolmiosaiseen webinaarisarjaan, jonka ensimmäisessä osassa 15.2.2021 keskitytään kustannusten tiedonkeruuseen.

Webinaarit on suunnattu esi- ja perusopetuksen, aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä lukiokoulutuksen opiskelijahallinnosta ja oppilas-/opiskelijarekistereistä vastaaville, oppilas- ja opiskelijatietojen ilmoittamisesta vastaaville ja tietoja toimittaville henkilöille, yleissivistävän koulutuksen taloudesta vastaaville henkilöille sekä valtionavustushankkeiden parissa työskenteleville.

Tutustu webinaarien tarkempiin sisältöihin ja ilmoittaudu mukaan 8.2. mennessä tästä linkistä.


11.2.2021 ISO KUVA -hankkeen webinaari: NYT JA TULEVAISUUDESSA

Iso kuva -hankkeen NYT JA TULEVAISUUDESSA -webinaarin mainoskuva.

Päivän aikana kuullaan ajankohtaisia ja monipuolisia puheenvuoroja kuvataidekasvatuksen alan keskeisiltä toimijoilta. Nykypäivää ja tulevaisuuden visiota lähestytään mm. diversiteetin, eettisyyden, kestävän kehityksen, soveltavan taiteen asiantuntijuuden, aktivismin ja nykytaiteen tulokulmista. 

Päivän ohjatuissa työpajoissa pohditaan yhdessä tulevaisuuden kuvataidekasvattajien työn ja taideopetuksen mahdollisuuksia. 

Tarkemmat tiedot, ohjelma ja ilmoittautuminen 9.2. mennessä hankkeen verkkosivuilta!


Suomalaiset kehittävät digitaitojaan – maksuttomat Digi & Data -yliopistokurssit kaikkien saataville

Suomalaisten tekniikan alan yliopistojen FITech pilotoi kevään ja kesän aikana maksuttoman verkkokurssikokonaisuuden, joka avaa jokapäiväisten ohjelmistojen ja sovellusten toimintaperiaatteita. Kokonaisuus avautuu maksutta kaikkien suomalaisten opiskeltavaksi 17.8.2020 alkaen. FITech-verkostoyliopiston kurssit sopivat hyvin myös yrityksille, jotka haluavat uudistaa henkilöstön osaamista.

Nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä digitaitojen ajan tasalla pitäminen on tärkeää. Ohjelmistot ovat oikeastaan kaikkien digitaalisten laitteiden ja palveluiden taustalla, joten niiden ymmärtäminen on nyky-yhteiskunnassa oleellista.

FITech 101: Digi & Data on kokonaisuus, josta jokainen voi valita itselleen sopivia yksittäisiä tai useampia kursseja. Tällä hetkellä valikoimassa on kolme kurssia, jotka voi suorittaa omaan tahtiin verkko-opintoina. Opintopisteiden lisäksi osallistuja saa halutessaan myös Linkedin-suoritusmerkin uusista, päivitetyistä taidoistaan.

 FITech 101: Digi & Data täydentyy vielä muutamilla kursseilla syksyn aikana. Lisäksi FITech-verkostoyliopiston muusta opintotarjonnasta löytyy kaikkiaan yli 200 kurssia maksuttomia jatko-opintoja erilaisiin tietotekniikan osaamistarpeisiin.

 Opinnot voi aloittaa FITech-sivustolla.  


Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura järjestää OPH:n tuella Kenen äänellä opetan? -koulutuksen opettajille lukuvuoden 2020-2021 aikana

Kenen äänellä opetat? Millaisesta arvomaailmasta ammennat opetuksessasi? Tämän koulutuksen tavoitteena on opettajan oman katseen tunnistaminen ja sen kriittinen tarkastelu. Koulutuksen aikana ymmärrät paremmin omaa positiotasi suhteessa valtakulttuuriin ja suomalaiseen/moninaiseen kulttuuriperintöön sekä vähemmistöihin.

 Maksuttoman koulutuskokonaisuuden lähipäivät järjestetään Tampereella ja niiden alustavat ajankohdat ja aiheet ovat seuraavat:

 • ma 17.8.2020 Suomalainen kulttuuriperintö – kenen kulttuuriperintöä?
 • ti 15.9.2020Queer ja suomalainen koulu
 • pe 30.10.2020 Vammaisuus suomalaisessa koulussa
 • ma 11.1.2021 Saamelaiset ja karjalaiset – onko suomalainen koulu kolonialistinen?
 • ma 15.2.2021 Keskiössä globaalikasvatus (kansainvälinen opettaja varmistuu myöhemmin)

Koulutukseen sisältyy viisi lähiopetuspäivää ja tehtäviä. Koulutus on maksutonta. Mukaan mahtuu 20 ensimmäistä ilmoittautunutta. Ilmoittaudu mukaan tai kysy lisää: ira.vihrealehto@kulttuuriperintokasvatus.fi

Lisätietoja koulutuksesta löydät täältä.

Erityisasiantuntijamme blogikirjoituksen transformatiivisesta oppimisesta voit käydä lukemassa  täällä. 


21.-22.1.2021 Valtakunnalliset Taidekasvatuspäivät

Lämpimästi tervetuloa tammikuussa järjestettäville Taidekasvatuspäiville! 

Taidekasvatuspäivät järjestetään verkossa 21. ja 22.1.2021 klo 9-13.

Tulevien päivien ohjelman teemoja ovat mm. kestävyys ja osallisuus, sekä haasteet ja mahdollisuudet, joita etäopetus ja poikkeusolot asettavat taidekasvatukselle. Paneudumme ruotsinkielisen taiteen perusopetuksen näkymiin, ja tarkastelemme taiteen perusopetusta vaikuttamistyön ja tilastojen näkökulmasta. Mukaan mahtuu tuoretta asiantuntijatietoa ja avartavia keskusteluja.

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille taiteen perusopetuksen parissa työskenteleville.

Ohjelma:
Lataa ohjelma tästä!

Osallistumismaksu:
Osallistumismaksu on 70 euroa / oppilaitos.
Oppilaitoskohtaista osallistujamäärää ei rajoiteta.

Ilmoittautuminen:
Taidekasvatuspäiville ilmoittaudutaan tammikuun alkupuolella. Lisätietoa ilmoittautumisesta lähempänä ilmoittautumisajankohtaa.


20.1.2021 Webinaari: “Videoiden ja äänilähetysten saavutettavuus”

Aluehallintoviraston saavutettavuuden valvonnan yksikkö järjestää maksuttoman webinaarin videoiden ja äänilähetysten saavutettavuudesta. Videoiden ja äänilähetysten saavuttavuusvaatimukset ovat herättäneet paljon keskustelua. Webinaarissa käsitellään tätä kokonaisuutta. Webinaarissa tuodaan esille suunnittelun ja tuotannon sekä käyttäjien näkökulma videoiden ja äänilähetysten saavutettavuuteen. Webinaarin ohjelma ja linkki webinaarin julkaistaan myöhemmin tapahtumasivulle.


Reggio Children -webinaarit joulukuussa 2020

10.12.2020 Documentation and communication

15.12.2020 Documentation and professional development

Lue lisää!


5.12.2020 klo 10-12 (U.K. time): Artist teacher

InSEA European World Councillors, Susan Coles, Mira Kallio-Tavin, and Gabriella Pataky, working in partnership with the InSEA European Regional Council, invite you to listen to the words of, and to see some of the artwork of artist-teachers from across Europe. They will respond to the question: “How does your identity as an artist-teacher support your own well being, and also enhance your classroom practice?” We would be delighted if you could join us for this collaborative sharing and for the discussion that will follow. Please note that these times are UK GMT time. Lue lisää!


3.12.2020 Webinaari: Digivoimaa-materiaalien ennakkoesittely 

Mediakasvatusseura on ollut vuosien 2018–2020 aikana mukana valtakunnallisessa yhteistyöhankkeessa DIGIVOIMAA – digihyvinvoinnilla yhteiskunnallista osallisuutta. Seura vastasi hankkeessa nuoriso- ja ohjausalan ammattilaisten osaamisen kehittämisestä ja koulutti hankkeen aikana noin 200 nuoriso- ja ohjausalan ammattilaista.

Joulukussa 2020 julkaistaan hankkeessa tuotettuja materiaaleja ammattilaisille nuorten monipuolisten mediataitojen ja digihyvinvoinnin vahvistamisen tueksi. Mediakasvatusseura tarjoaa kiinnostuneille mahdollisuuden kuulla ennakkoon itseopiskeltavasta verkkokurssikokonaisuudesta sekä organisaatioiden toiminnan kehittämisen ja suunnitelun tueksi tarkoitetusta Digivoimaa-työkalupaketista.

Materiaalien ennakkoesittely-webinaari järjestetään torstaina 3.12.2020 klo 9-10, tervetuloa mukaan! Ilmoittautumisnen tästä linkistä!


16.11.2020–15.1.2021 Opetushallinnon kurssi 1/2020

A-osa 16.-18.11.2020 ja B-osa 13.-15.1.2021.

Opetushallituksen järjestämällä Opetushallinnon kurssilla käsitellään opetustoimen hallintoa koskeva keskeinen lainsäädäntö. Käsittely on soveltuvaa ja tapahtuu rehtorin tehtävän näkökulmasta olennaisimpaan keskittyen. Lisäksi kurssilla paneudutaan ajankohtaisiin koulun ja opetustoimen kysymyksiin. Opetus kurssilla on luentopainotteista.

Opetushallinnon tutkinnon suorittamiseen valmentava opetushallinnon kurssi on tarkoitettu rehtoriksi tai muihin opetusalan esimies- ja hallintotehtäviin aikoville opettajille, luottamushenkilöille ja opiskelijoille sekä muille opetushallinnon tutkinnon suorittamisesta kiinnostuneille.

Opetushallinnon kurssi on suunniteltu niin, että se valmentaa toimimaan kunnan, kuntayhtymän, yksityisten yhteisöjen sekä valtion ylläpitämien oppilaitosten tehtävissä. Kurssilla käydään läpi viralliseen koulutusjärjestelmään kuuluvien esi- ja perusopetuksen, lukiokoulutuksen, ammattikoulutuksen, taiteen perusopetuksen sekä vapaan sivistystyön oppilaitosten johtamiseen ja hallintoon liittyviä asioita.

Lue lisää ja ilmoittaudu (ilm.aika virallisesti jo umpeutunut, mutta vielä pystyy ilmoittautumaan mukaan) tästä linkistä.


9.12.2020 09.00–15.30 Johto 2020 – Hyvinvoiva johtaja on paras johtaja

Opetushallituksen järjestämässä Johto 2020 -webinaarissa saat tukea sekä oman että työyhteisösi hyvinvoinnin kehittämiseen. Keskeisinä teemoina ovat läsnäolon vaikutukset hyvinvointijohtamisessa ja johtajien esimiesidentiteetti muuttuvassa toimintaympäristössä. Lisäksi pohdimme, miten luodaan perustaa hyvinvoinnille pitkälle tulevaisuuteen.

Webinaarin huippupuhujina ovat muun muassa apulaisprofessori Arto O. Salonen Itä-Suomen yliopistosta, FT, tutkimusjohtaja, vanhempi tutkija Salla-Maarit Volanen Helsingin yliopistolta ja Folkhälsanin tutkimuslaitokselta sekä Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Koulutus on suunnattu sivistystoimen johtajille, rehtoreille ja johdolle kaikilla koulutusasteilla. Lue lisää ja ilmoittaudu 1.12.2020 mennssä tästä linkistä.


Verkkokoulutus somehäirinnästä ja siihen puuttumisesta

Pelastakaa Lapset ry:n Reconnect-hanke ja Sua varten somessa -tiimi tarjoavat syksyllä 2020 nuorisotyöntekijöille räätälöidyn koulutuksen somessa tapahtuvasta häirinnästä. Koulutukset toteutetaan verkon välityksellä. Osallistavassa koulutusiltapäivässä tutustutaan somehäirinnän eri ilmenemismuotoihin ja saadaan varmuutta puuttua moninaisiin ja yllättäviin tilanteisiin niiden vaatimalla rohkeudella ja jämäkkyydellä. Tästä koulutuksesta otat mukaasi konkreettiset työkalut nuorten verkkoturvataitojen vahvistamiseen!

Koulutusten ajankohdat:

ke 28.10. klo 13-15:30 (ilmoittautuminen ke 21.10. mennessä)

pe 27.11. klo 13-15.30 (ilmoittautuminen ke 20.11. mennessä)

ke 9.12. klo 13-15:30 (ilmoittautuminen ke 2.11. mennessä)

Ilmoittautumiset tämän linkin kautta.


3.12.2020 klo 9.00 – 9.45 Webinaari: Ensisilmäys Digivoimaa-koulutuksen materiaaleihin

Mediakasvatusseuran nuoriso- ja ohjausalan Digivoimaa-koulutusta järjestetään parhaillaan viimeistä kertaa. Tule webinaariin kuulemaan ensimmäisten joukossa, millaisia ovat koulutuksen pohjalta rakentuneet, nuorten parissa työskenteleville suunnattu verkkokoulutus sekä työkalupaketti. Ilmoittautuminen webinaariin alkaa marraskuun puolivälissä.

Lisätietoa Digivoimaa-koulutuksesta tästä linkistä.


2.–3.12.2020 Digioppimisen areena 2020 -webinaari

Opetushallituksen järjestämän kaksipäiväinen tapahtuma tarjoaa laajan kattauksen kiinnostavia puheenvuoroja digipedagogiikasta sekä ajan ilmiöistä. Yhteisten sisältöjen ohella pääset itse rakentamaan päivien kulkua valitsemalla rinnakkaisohjelmista sinua parhaiten palvelevat vaihtoehdot.

Keynote-puheenvuoroista vastaavat Sitran yliasiamies Jyrki Katainen sekä professori Esa Saarinen.

Webinaari on maksullinen. Lue lisää ja ilmoittaudu 13.11.2020 mennessä tästä linkistä.


14.-28.11.2020 Kulttuurin moninaisuutta ja lastenkulttuuria – Building Spaces of Encounter

la 14.11. – la 28.11.2020.

Kotka (14.11.), Tampere (21.11.), Oulu (28.11).

Lastenkulttuuriin liittyvä työpaja kulttuurin moninaisuuden näkökulmasta järjestetään marraskuussa Kotkassa, Tampereella ja Oulussa. Building Spaces of Encounter -työpajojen tarkoituksena on rakentaa uusia ja turvallisia kohtaamispaikkoja monikielisille perheille ja yhteisöille.

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille, jotka osallistuvat ja / tai ovat kiinnostuneita lastenkulttuurin ja kulttuurin monimuotoisuuden edistämisestä sekä turvallisten ja kulttuurienvälisten kohtaamispaikkojen luomisesta ja edistämisestä lapsille ja heidän perheilleen.

Työpaja tarjotaan rajoitetulle ryhmälle, 30 ihmiselle, joten varaa paikkasi etukäteen. Ilmoittautuminen kuhunkin tapahtumaan päättyy viikkoa ennen työpajaa. Huomioi kunkin kaupungin osallistumisvarauksen deadline:

Kotka: ilmoittaudu 7.11.2020 mennessä – tapahtuma pidetään lauantaina 14.11.2020.

Tampere: ilmoittaudu 14.11.2020 mennessä – tapahtuma pidetään lauantaina 21.11.2020.

Oulu: ilmoittaudu 24.11 .2020 mennessä – tapahtuma pidetään lauantaina 28.11.2020.

Lue lisää ja ilmoittaudu tästä.


25.11.2020 MultiLEAP Webinar – What multiliteracies mean for media literacy education policies?

Jyväskylän yliopiston MultiLEAP-profilaatio järjestää 25. marraskuuta klo 9.15-10.30 avoimen, englanninkielisen webinaarin medialukutaidon linjauksista. Tilaisuuden pääpuhuja on KAVIn erityisasiantuntija Lauri Palsa, jonka esitystä kommentoi apulaisprofessori Fabio Nascimbeni Universidad Internacional de la Riojasta. Lue lisää!


23.-24.11.2020 Lastenkulttuurifoorumi

Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi tarjoaa paikan kulttuuripoliittiselle keskustelulle ja eri toimialojen kohtaamiselle. Foorumi järjestetään tänä vuonna etäfoorumina 23.-24.11.2020 ja sen järjestämisestä vastaavat Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, Taiteen edistämiskeskus TaikeTaide- ja kulttuurikasvatuksen observatorio sekä Lapin lastenkulttuuriverkosto.

Katso ohjelma ja ilmoittaudu 19.11. mennessä tästä linkistä.


20.11.2020 Webinaari: TOISIN TEHTY – Kuvataidekoulujen liiton syyspäivä

Kuvataidekoulujen liiton syyspäivän 2020 mainoskuva.

Perinteistä poiketen syyspäivät järjestetään yksipäiväisenä webinaarina Zoom-etäsovelluksella.

Päivän aiheina pohditaan toisintekemistä taiteen ja taidekasvatuksen kautta. Osallisuutta ja vaikuttamista sekä kestävyyttä, että taiteen monialaisuutta tässä nopeasti muuttuvassa poikkeustilanteessa. Syyspäivän ohjatuissa työpajoissa keskitytään etäopetuksen mahdollisuuksiin sekä jaetaan onnistumisia ja positiivisia kokemuksia tulevaisuutta varten.

Eri taiteenalojen asiantuntijat johdattelevat tarkastelemaan taiteen ja mielikuvituksen voimaa sekä yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Kuulemme myös nuorten osaajien näkemyksiä taiteesta sekä miten museoalan näkökulmasta ennakoidaan tulevaisuuteen.

Tule mukaan, mennään yhdessä eteenpäin!

Lue lisää ja rekisteröidy mukaan 16.11. mennessä webinaarin verkkosivulta!

Kuva: Olafur Eliasson, Pentagonal landscapes. Kuvaaja: Ari Karttunen, EMMA. Taitto: Eliisa Sorvali.


20.10.-17.11.2020 Luentosarja: Medialukutaidon perusteet

Luennot tiistaisin klo 10:00-11:30 Helsingin työväenopiston Opistotalolla (Kallio).

Helsingin työväenopiston luennoilla saat vinkkejä infoähkystä selviämiseen. Opit löytämään luotettavaa tietoa internetistä ja tunnistamaan, miten datatalous vaikuttaa mediaan.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen tästä linkistä.


23.-24.10.2020 LUO UUS -koulutus Sodankylässä

Erityisesti kuvataidetta opettaville opettajille kohdennettu digivälineiden maksuton koulutus. Lähiopetusta pienryhmissä, hands-on ja omat laitteet!

Paikkana Tähtikunnan koulu, E-rakennus, Koulutie 2, 99600 Sodankylä.

Kahden päivän kokonaisuudessa on viisi eri työpajaa. Osa toteutetaan kaksi kertaa, jolloin niiden opetus on molemmilla kerroilla suurinpiirtein sama. Kaksi pajaa toteutetaan rinnakkain. Iilmoittautuessasi valitset mihin pajoihin osallistut. Pajapaikat vahvistetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Yhteensä voi kahden päivän aikana osallistua neljään pajaan, mutta olet tervetullut vaikka vain yhteen!

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 20.10 klo 16 mennessä tästä linkistä.


Verke LIVE -verkkokoulutukset YouTubessa

Keväällä alkaneet, suuren suosion saaneet verkkokoulutukset jatkuvat torstaina 17.9. Syksyn ja talven aikana on tarjolla 13 maksutonta ja avointa verkkokoulutusta YouTubessa. Syksyn koulutuksissa perehdytään mm. digi- ja etätyön yhdistämiseen, tekoälyyn, TikTokin kulttuuriin ja sisältöihin, e-urheilun uusiin linjauksiin ja striimaamiseen. Koulutukset pidetään joka torstai klo 13 Verken YouTube-kanavalla ja livestriimiit tallennetaan kanavalle, joten pääset koulutuksiin käsiksi myös jälkikäteen.

Syyskuun Verke LIVE -verkkokoulutukset:

17.9. klo 13 Att nå ut till unga via sociala medier

24.9. klo 13 Vaikuttajat sosiaalisessa mediassa

Tutustu kaikkiin tuleviin Verke LIVE -koulutuksiin Verken sivuilta.


OPH:n syksyn 2020 koulutuksia ja tapahtumia etänä

Opetushallituksen tilaisuudet järjestetään toistaiseksi verkkototeutuksina. Verkossa kehität osaamistasi joustavasti ja turvallisesti – vuorovaikutuksesta tinkimättä.

Digitaalisuuden hyödyntäminen näytöissä -webinaarisarja 9.9. / 30.9. / 7.10.2020

Ammatillisen koulutuksen toimijat! Webinaarisarja rohkaisee ja tukee teitä digitaalisuuden monipuolisessa hyödyntämisessä näytöissä. Se esittelee konkreettisia tapoja hyödyntää digitaalisuutta näyttöjen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Sarja koostuu kolmesta osasta, joista ensimmäinen järjestetään jo 9.9.

Suomi toisena kielenä opetuksen -kehittämispäivät 5.–6.10.2020

Päivien aikana luodaan ja päivitetään kokonaiskuvaa kielitietoisuudesta ja kielitietoisen opetuksen ulottuvuuksista. Tule keskustelemaan keskeisistä käsitteistä ja verkostoitumaan voimaannuttavasti. Tutustu päivien monipuoliseen ohjelmaan ja kiinnostaviin puheenvuoroihin:

Oppimisen tuen foorumi 2020 – Varhain on parhain 27.–28.10.2020

Tule kartuttamaan tietojasi ja taitojasi, joiden avulla tuki saavuttaa lapsen ja nuoren riittävän varhain. Ajatuksiaan jakamassa on tänäkin vuonna laaja joukko oman alansa huippuasiantuntijoita. Tutustu päivitettyyn ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan! #OTF2020

Lukutaito on kielitaitoa 4.11.2020

Kerrytä tietoa ja ymmärrystä lukutaidon ja monilukutaidon merkityksestä monimediaisessa oppimisessa. Puheenvuoroja kuullaan muun muassa seuraavilla teemoilla: “Pakkopullasta merkitykselliseksi toiminnaksi – koululukemisen metodiset haasteet” ja “Lukutaito ja median rooli”.

Arviointiareena 12.11.2020

Tule mukaan perehtymään perusopetuksen arvioinnin tarkennettuihin linjauksiin ja päättöarvioinnin kriteereihin arvioinnin yhdenvertaisuuden avaintekijöinä.


10.8.-8.11.2020 Digivoimaa-koulutus verkkototeutuksena

Toistaiseksi viimeinen aikataulutettu ja ohjattu Digivoimaa-koulutus järjestetään 10.8.–8.11.2020 Joensuussa, Turussa sekä valtakunnallisena verkkototeutuksena.

Maksuton koulutus vahvistaa osallistujien valmiuksia tukea nuorten hyvinvointia sekä monipuolisten mediataitojen kehittymistä nykypäivän media-arjessa. Se tarjoaa uutta tietoa, konkreettisia välineitä sekä mahdollisuuksia moniammatilliselle yhteistyölle ja osaamisen jakamiselle.

Ilmoittautuminen jatkuu 31.5.2020 asti tai niin kauan kun paikkoja on jäljellä. Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu osoitteessa mediakasvatus.fi/digivoimaa. Tule mukaan oppimaan nuorten digitaalisesta arjesta ja sen hyvinvoinnin vahvistamisesta!


16.9.-5.11.2020 Verkkotapahtuma: SomeCamp

Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verken jo perinteeksi muodostunut SomeCamp-tapahtuma järjestetään tänä vuonna kokonaan verkossa. SomeCampin ilmoittautuminen päättyi alkukesästä, mutta tapahtuman tuotoksia kerätään tapahtuma-aikana verkkoon ja tapahtuman keynote -puheenvuoroja voi seurata Verken YouTube -kanavalta.

Lisätietoja tästä linkistä.


29.9.2020 ja 27.10.2020 Sosiaalisen median tehokoulutus

Koulutuksen järjestäjinä on Suomen konservatorioliitto ja Suomen musiikkioppilaitosten liitto. TPO-liitto on mukana yhteistyössä. Muille kuin Konservatorioliiton ja SML:n jäsenoppilaitosten henkilökunnalle on varattu koulutuksessa 10 paikkaa.

Koulutus on jo täynnä, mutta kannattaa ilmoittautua varasijoille tästä!

Lue lisää koulutuksesta!


Reggio Childrenin webinaarisarja: The New Challenges In Education Today

Education is a right. Reggio Emilia explores and examines new challenges in education. A series of web conferences dedicated to the Reggio Emilia Approach and discussing the challenges of education in these particular and delicate times.

5.9.2020 Didactics can be remote, but education lives through participation – The reasons for being physically present at school now. Lue lisää!

12.9.2020 Re-opening our schools – Children and adults participate in making safe shared environments. Lue lisää!

24.10.2020 Children and adults facing complexity together – Children’s right to participate in processing the meaning of life events. Lue lisää!

Duration: 1 hour

Language: Italian and English

Cost: 20 € every single web conference

Take advantage of the special discounts on 2 or more web conferences!

Purchase 3 web conferences: use the promo code WEBCONFERENCE3 and pay 45 € (instead of 60 €)

Purchase 2 web conferences: use the promo code WEBCONFERENCE2 and pay 34 € (instead of 40 €)


12.-15.10.2020 Virtual conference: Art Education in the Time of Coronavirus, Reflecting on Today, Anticipating Tomorrow

seminaarimainos.

We would like to invite you to an international virtual conference whose preparation we are now fully immersed in. The objective of the conference is to address and reflect on what we as artists and art educators have just experienced worldwide. Seeing how the pandemic changed our lives almost at an instance affecting every part of it including art education, we just thought it important and necessary to reflect on how art and art education community has dealt with the challenges presented by the pandemic.

The conference is titled Art Education in the Time of Coronavirus, Reflecting on Today, Anticipating Tomorrow and we are currently organising it in cooperation with our colleagues from InSEA, USSEA, and the Canterbury Christ Church University. The conference will be held from 12 to 15 October 2020 exclusively on this web platform.

The conference will be free of charge for all active and passive participants.

We would be delighted if you could participate actively in it.

If you or your colleagues decide to participate, your contribution to the conference can be variable; it can be a combination of formats. For example, it can be a recorded video with a presentation (with a textual form attached to it), a brief video-greeting in which you refer to your text-based or image-based contribution, it can be an invitation to a ‘live’ real-time presentation that will be streamed on YouTube or Zoom, etc. However, we prefer contributions that are prepared beforehand, as we are aware of the various time zones of the conference participants and for fearing technical failures. More details here.


Maksuton verkkokurssi ekososiaalisesta kasvatuksesta

Miten opettaa kestävää elämäntapaa ja ekososiaalista sivistystä? Lue lisää maksuttomasta verkkokurssista täältä: www.ekososiaalinenkasvatus.fi


9.9.-7.10.2020 Luentosarja: Tekoälyn ja sosiaalisen median hyviä ja huonoja puolia

Luennot keskiviikkoisin klo 17:00–18:30 Helsingin työväenopiston Opistotalolla Kalliossa.

Maailma digitalisoituu vauhdilla. Sosiaalisesta mediasta valuu tietojamme tahoille, joista emme tiedä. Algoritmit ja vihapuhe voivat vaikuttaa päätöksentekoomme. Voiko tekoäly tuottaa myös hyvää? Helsingin Työväenopiston luentosarjassa tutustutaan mm. big dataan, tekoälyyn ja tulevaisuuden visioihin.

Lisätietoja tästä linkistä.   


5.10.2020 Oivallus-seminaari

Videostriimi sekä Helsingin Keskustakirjasto Oodi.

Maksuton, ammattikasvattajille suunnattu Oivallus-mediakasvatusseminaari käsittelee tänä vuonna teknologisoituvia mediakulttuureita ja sosiaalisuutta verkossa. Tapahtuman järjestää Mediakasvatuskeskus Metka yhteistyössä Espoon ja Helsingin kaupunginkirjastojen, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin sekä Innokas-verkoston kanssa.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen 24.8.-13.9. tästä linkistä.


2.-3.10.2020 XXI Suomalaisvenäläinen kulttuurifoorumi Lahdessa – Partnerihaku 2020 on käynnissä 15.3. saakka

Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin avulla löydät sopivan yhteistyökumppanin taiteen ja kulttuurin hankkeisiin Venäjältä. Partneria yhteistyöhön voivat etsiä foorumin kautta niin erilaiset organisaatiot, yhteisöt kuin yksittäiset toimijat sekä ammattilais- että harrastajatasolla. Foorumitoiminnassa ovat edustettuina laajasti kaikki kulttuurin ja taiteen alat.

Kulttuurifoorumin partnerihaku 2020 on käynnistynyt. Lahden kulttuurifoorumiin on suomalaisten vuoro tehdä hanke-ehdotuksia venäläisille toimijoille 15.3.2020 mennessä. XXI Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi järjestetään Lahdessa 2.-3.10.2020. Valmisteluaikataulu: Katso tästä valmisteluaikataulu.

Lataa tästä tiedote aiheesta.

Facebook: fb.com/kultforum / Twitter: @kultforum ja #kultforum.

Lisätietoa kulttuurifoorumista osoitteessa: www.kultforum.org25.9.2020 klo 10:00–12:30 Webinaari: ALL-YOUTH-tutkimus: Tulevaisuus nyt?

Webinaarissa nuorisoalan monitieteisen ALL-YOUTH-hankkeen tutkijat esittelevät keskeisiä tutkimustuloksiaan neljästä teemasta:

 1. Yhdenvertaisuus ja kuuluminen
 2. Nuoret ja ilmastonmuutos
 3. Nuorten vaikutusmahdollisuudet ja uudet käytännöt
 4. Nuorten unelmat ja käsitykset kestävästä tulevaisuudesta

Webinaarin juontaa toimittaja, Tampereen yliopiston journalistiikan vieraileva työelämäprofessori Reetta Räty.

Lisätietoja tästä linkistä.


Verken uusi Sosiaalinen media nuorisotyössä -verkkokurssi julkaistaan 24.9.2020

Kurssissa käydään läpi sosiaalisen median historiaa, keskeisimpiä somekanavia ja nuorisotyötä sosiaalisessa mediassa. Kurssilla pääset pohtimaan omaa somen käyttöäsi, saat vinkkejä someviestinnän tekoon, lisäät osaamistasi someviestinnästä ja opit ennakoimaan somen muuttuvia trendejä.

Verkkokurssi julkaistaan Verken nettisivuilla 24.9.


17.9.2020 Visuaalisten taiteiden koulujen rehtoreiden koulutuspäivä / Webinaari

Poikkeusolosuhteista johtuen Visuaalisten taiteiden koulujen rehtoripäivät Kallio-Kuninkalassa 17.-18.9. on sellaisenaan jouduttu perumaan. 

Tilalle järjestetään etäsovelluksella toteutettava Visuaalisten taiteiden koulujen rehtoreiden koulutuspäivä torstaina 17.9.2020. 

Rehtoripäivien tapaan koulutuspäivä on tarkoitettu arkkitehtuurin, kuvataiteen, käsityön ja mediataiteiden taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten rehtoreille sekä hallinnosta vastaaville opettajille kuten johtaville ja suunnittelijaopettajille.

Ajankohtaisten muutosten aiheuttamat tuulet puhaltavat kentällämme. Visuaalisten taiteiden taiteen perusopetus ja taidekasvatus ovat tehneet upean digiloikan etäopetuksessa.

Koulutuspäivässä eri alojen asiantuntijat johdattelevat meitä tarkastelemaan taiteellista ajattelua, johtamista sekä niiden yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Pohdimme myös taiteen perusopetusta harrastamisen kentällä. Lisäksi kuulemme taiteen perusopetuksen ja harrastamisen ajankohtaiset kuulumiset esimerkiksi Opetushallituksesta sekä opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Koulutuspäivän osallistumismaksu on 50 € / hlö.

Tervetuloa koulutuspäivään yhteisten asioiden äärelle!

Katso tarkemmat tiedot, ohjelma ja ilmoittaudu mukaan 13.9. mennessä seminaarin verkkosivulta!


2.9.2020 klo 10-14.30 Webinaari: Mediakasvatusfoorumi

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin järjestämän Mediakasvatusfoorumin teema vuonna 2020 on Laadukkaasti, kattavasti ja systemaattisesti – Linjauksista käytäntöön. Teema viittaa medialukutaidon uusiin kansallisiin linjauksiin.

Lue lisää tästä linkistä.


Turun ammattikorkeakoulun koulutushaku: Saavutettavuus taidekasvatuksessa – välineitä ja tietoa taiteen perusopetuksen parissa työskenteleville

Taiteen perusopetuksen ja taidekasvatuksen parissa työskenteleville suunnattu koulutus, joka vahvistaa saavutettavuusosaamista sekä osallistujien käytännönläheistä erityispedagogista osaamista esimerkiksi erityistä tukea tarvitsen lasten ja nuorten parissa työskentelyssä.

Koulutuksen laajuus on 5 op ja se sisältää neljä lähiopetuspäivää, yhteensä 28 h. Koulutus toteutetaan monimuoto-opetuksena, joka sisältää lähiopetuspäivien lisäksi etä- ja itsenäistä työskentelyä kuten kirjallisuuteen tutustumista, koulutuksen teemojen soveltamista ja havainnointia sekä dokumentointia omassa työssä. Koulutus koostuu asiantuntijoiden luento-osuuksista että käytännönläheisestä työpajatyöskentelystä.

Alustavat lähiopetuspäivämäärät:
to-pe 7.-8.5.2020;  klo 12-18:30 (to), klo 9-15 (pe), ke 10.6.2020 klo 10-16 sekä to 10.9.2020 klo 10-16.

Lue lisää koulutuksesta!

 


6.-9.7.2020 European InSEA Congress Baeza, Jaén, Spain: Being Radical – Making is Art and Education

Art education blurs and vanish when we forget that its core is the artistic action. In educational contexts, we have often turned artistic practice into an adjective. Other times we transformed it in a goal or any other complement. Artistic practice is educational per se. The artistic action serves on the same dish the content and the form in which content is shaped; and that’s why its action is doubly effective. What we propose, being radicals, is to bring artistic action to the foreground. We don’t want to talk about art or art education, we want to make it. 

Dead line for proposals: January 1 2020.  More information here.


OKM:n kutsu virtuaalisiin workshoppeihin 27.5.2020 ja 8.6.2020

First virtual workshop: Multilingualism, arts and cultural services 

How could Finnish cultural policy promote cultural diversity and multilingualism in arts and culture? Take part in developing cultural policy and cultural field!

The Government Programme of Prime Minister Sanna Marin aims at strengthening cultural dialogue, working together, inclusion and equality in the field of culture. To this end, the Ministry of Education and Culture has appointed a working group to prepare proposals for policies that could benefit this aim.

We invite you to participate in a virtual workshop to discuss this theme and to share your knowledge, experience and views with the working group. We will host two virtual workshops. Each workshop lasts two hours and you can sign up for both or just one. Please sign up for the first one below:

Time: Wednesday 27.5.2020 at 14:00 – 16:00.

Themes: Realization of multilingualism in arts and creative work & accessibility of cultural services from linguistic point of view. In addition other problems with openness, inclusion and accessibility can be discussed. There is first a joint section and after that, participants are divided into smaller groups for discussion. Themes are deepened in these group discussions firstly, from perspectives of what issues prevent the realization of multilingualism, and secondly, what solutions or remedies can be used to increase it. Groups use online platform that saves their key findings and concrete propositions of improvements.

Working language in this workshop is English.

Kindly sign in via this link on Tuesday, May 26 at latest. 

We are interested in obtaining views and ideas for new openings that can support people’s participation, both as users and developers of services and as artists and producers of creative work. We hope for broad participation, everyone is welcome to join in these workshops.

Second virtual workshop Monday 8.6.2020 at 14:00 – 16:00: Intercultural encounter and dialogue.

How could Finnish cultural policy promote cultural diversity and multilingualism in arts and culture? Take part of developing cultural policy and cultural field!

Finland’s Government Programme aims at strengthening cultural dialogue, working together, inclusion and equality in the field of culture. To this end, the Ministry of Education and Culture has appointed a working group to prepare proposals for policies that could benefit this aim.

We invite you to participate in a virtual workshop to discuss this theme and to share your knowledge, experience and views with the working group.

Time: Monday 8.6.2020 at 14:00 – 16:00

Themes: Enhancing intercultural encounter, dialogue and mutual learning in arts and culture. There is first a joint section and after that, participants are divided into smaller working groups for discussion. Themes are deepened in these group discussions firstly, from perspectives of what issues prevent intercultural encounter and dialogue, and secondly, what solutions or remedies can be used to increase it, in the field of culture and the arts in particular.  Group participants make use of an online platform where they save their key findings and concrete proposals.

Kindly sign in via this link on Thursday June 4 at the latest.

We are interested to obtain views and ideas for new openings which can support intercultural encounters and dialogue to take place in Finland.

We hope for broad participation, everyone is welcome to join these workshops. We hope for broad participation, everyone is welcome to join these workshops.

Before virtual workshop, you can also give your input to a wider virtual brainstorming about this theme. In virtual brainstorming you can write your own opinion and assess and work on the ideas of other participants. You can participate via this link: www.fountainpark.fi/culture/


Opetushallituksen järjestämä Pandemia ja kriisityö webinaarisarja toukokuussa 2020

OKM järjestää toukokuussa kolmen webinaarin sarjan, joka käsittelee kouluissa ja oppilaitoksissa toteutettavaa kriisityötä. Webinaarit pidetään 7.5.,13.5. ja 19.5. Ilmoittaudu mukaan koko sarjaan tai yksittäiseen koulutukseen viimeistään kaksi päivää ennen kyseistä ajankohtaa. Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittaudu täältä


12.5.2020 klo 14-16 Digitaalisen hyvinvoinnin Suomi -päätösseminaari  (verkkoseminaari)

Suomalaisten arki on muuttunut nopeasti teknologian täyttämäksi. Ihmisläheinen median käyttö vaatii uusia taitoja, normeja ja säätelyä yksilöiltä, yhteisöiltä ja instituutioilta. Mediakasvatusseuran, Väestöliiton ja Demos Helsingin hankkeessa Digitaalinen hyvinvointi perheissä on selvitetty digitaalisen murroksen vaikutuksia läheisiin ihmissuhteisiin ja hyvinvointiin, tuotettu materiaaleja perheiden tasapainoisen digiarjen tueksi sekä kartoitettu toimenpiteitä suomalaisten digihyvinvoinnin tukemiseen.

Päätösseminaarissa 12.5. esitellään ratkaisuja, joilla perheet, pariskunnat ja suomalainen yhteiskunta voivat tutkitun tiedon pohjalta tarttua teknologian tuomiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Tavoitteena on tehdä Suomesta digihyvinvoinnin mallimaa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 11.5. mennessä tästä.


4.-7.5.2020 Kansainvälinen konferenssi Helsingissä: Children First – Designing Sustainable Early Childhood Education

Early childhood is a phase of intense development and learning. The mission of early childhood education is to promote children’s holistic growth, development and learning in collaboration with their guardians. Learning through play is essential. Understanding the importance and pedagogical possibilities of play for the child in the promotion of wellbeing and learning is essential for ECEC.

Conference is organised by Finnish National Agency for Education in co-operation with Ministry of Education and Culture, City of Helsinki, City of Espoo, City of Vantaa, Playful Learning center, University of Helsinki, Kindergarten Teachers Union in Finland and Central Union for Child Welfare.

We invite you to join us to share examples of good practices for promoting sustainable early childhood education. We are interested in research-based initiatives and discussions as well as practical experiences and approaches. The conference programme is built around five themes: pedagogically strong early childhood education, ecologically strong early childhood education, socially strong early childhood education, culturally strong early childhood education and economically strong early childhood education. Do come and share your knowledge and vision and strengthen our joint pool of competence at this international conference.

Call for papers is open! Submit your proposal 15th December 2019 at the latest. More information!