Arkkitehtuurimuseo tiedottaa:
Puntarissa puuarkkitehtuurin vaikutukset
Kaikki Wood Works -sarjan luentotallenteet ovat katsottavissa Arkkitehtuurimuseon kanavalla Youtubessa. Kuusiosainen luentosarja on toteutettu Arkkitehtuurimuseon, Aalto-yliopiston ja Suomen ympäristöministeriön yhteistyönä.
ARCHITECTURE SPEAKS! -Luentosarja jatkuu
Professori Jenni Reuterin kuratoima kansainvälinen luentosarja nykyarkkitehtuurista jatkuu. Kutsuluennoitsijat avaavat arkkitehtuurin ajankohtaisia aiheita oman työnsä ja ajattelunsa pohjalta. Vieraat edustavat tälläkin kaudella erilaisia näkemyksiä arkkitehtuurista ja arkkitehdin toimintatavoista. Luentosarja on toteutettu Arkkitehtuurimuseon, Aalto-yliopiston ja Archinfon yhteistyönä.
Keskiviikko 27.11. kello 18, Arkkitehtuurimuseo
Jonathan Sergison | Sergison Bates Architects
Keskiviikko 4.12. kello 18, Arkkitehtuurimuseo
Thomas Kröger | Thomas Kröger Architekten
Keskiviikko 11.12. kello 18, Arkkitehtuurimuseo
Mette Lange | Mette Lange Architects
Keskiviikko 15.1.2020
Beate Hølmebakk | Manthey Kula Architects
Keskiviikkona 29.1.2020
Sheila Kennedy | Kennedy & Violich Architects
Keskiviikko 12.2.2020
Dirk Somers | Bowenbouw Architectuur
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät 2020 – teemana Kasvun paikat
Vuonna 2020 Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Suomessa teemalla Kasvun paikat. Teemalla nostetaan esiin erilaiset kasvun ja oppimisen paikat, joita upeasta lähiympäristöstämme löytyy.
Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Suomessa joka vuosi satojen kävelykierrosten, työpajojen, näyttelyiden, kylä- ja kaupunginosajuhlien ja retkien muodossa. Tapahtumia järjestävät museot, kirjastot, koulut, nuoriso- ja harrasteseurat ja muut yhdistykset, kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita järjestämään omannäköistään ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville.
Kulttuuriympäristöpäivien teemaviikkoa vietetään ensi vuonna Suomessa 7.–13.9.2020, mutta tapahtumia voi järjestää ympäri vuoden. Suomen tapahtumakalenterin lisäksi tapahtumat saavat Euroopan laajuista huomiota kansainvälisellä sivustolla www.europeanheritagedays.com.
Keväällä 2020 tapahtumajärjestäjille ja sellaisiksi aikoville järjestetään tapahtumahautomot Helsingissä ja Jyväskylässä. Tilaisuuksissa pääsee kehittelemään tapahtumaideoita ja kuulemaan vinkkejä niiden järjestämiseen.
Koulut mukaan tutkimaan kulttuuriympäristöjä
Kasvun paikat -teema tarjoaa hyvän tilaisuuden viettää kulttuuriympäristöpäivää kouluissa tai koulujen kanssa. Voisiko koulun tai koululuokan kutsua mukaan tapahtumaan tai sen suunnitteluun? Voisiko paikallinen yhdistysväki vierailla kertomassa oppilaille omasta koulunkäynnistään?
Lasten ja nuorten kanssa voi suunnitella myös syksyllä 2020 avattavaan Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun osallistumista. Kilpailussa nuoret ympäri Euroopan kertovat tarinoita omasta kulttuuriperinnöstään. Lapset ja nuoret ovat tärkeitä kulttuuriympäristön vaalijoita ja käyttäjiä nyt ja tulevaisuudessa.
24.–25.1.2020 Educa-messut
Educa on opetusalan valtakunnallinen koulutustapahtuma, joka tarjoaa tietoa opetus- ja kasvatusalan uusimmista muutoksista. Vuoden 2020 pääteema on Hyvinvointia opinpoluille, työhön ja elämään.
Vuosi 2020 on tapahtumalle juhlavuosi – Educa täyttää 25 vuotta! Juhlavuoden kunniaksi Educa tarjoaa uuden, kansainvälisille opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille suunnatun englanninkielisen kokonaisuuden. Lue lisää Educa-messuista!
17.10.2019 -10.1.2020 TAIDEJEMMOJEN AARTEITA
Näyttely Villa Artun galleriassa Hyvinkäällä.
Näyttelyssä pienoiskaupunki kätkee sisäänsä taideaarteita. Useimmilla ihmisillä on tallessa omia tai lastensa piirustuksia. Harvoin kuitenkin ajattelee, että säästämällä piirustuksia on tallentanut kulttuuriperintöä. Villa Artun Taidejemmojen aarteita –näyttelyssä näytetään, että lasten ja nuorten tekemä taide on tallentamisen arvoista.
Lasten taidetta voi löytyä kotien lisäksi kouluista, mutta myös museoista, arkistoista, kaupunkitilasta tai internetistä. Näyttelyn pienoiskaupungissa voi vierailla näissä paikoissa ja tutustua taideaarteisiin eri puolelta Suomea. Urho Kekkosen arkistosta on saatu lasten presidentti Kekkoselle lähettämiä piirustuksia 1970-luvulta. Kasvattitytär Aunen tekemä kuvakirja 1920-luvulta on lainattu Lastentarhamuseosta ja kopio Aleksis Kiven lapsena tekemästä piirustuksesta Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta. Esillä on myös nykynuorten valokuvia ja elokuvia.
Lasten ja nuorten taidekeskuksella on omassa arkistossaan noin 110 000 teosta 130 maasta eri puolita maailmaa. Teokset ovat karttuneet hyvinkääläisen taiteilija Eino Vesalaisen käynnistämistä kansainvälisistä kilpailuista ja näyttelyistä 1970-luvulta nykypäivään. Arkisto on aarreaitta, jota hyödynnetään tutkimuksen lisäksi taidekasvatuksessa, näyttelyissä ja julkaisuissa.
Taidejemmojen aarteita –näyttelyssä on maksuttomia draamakierroksia ja toiminnallisia opastuksia sekä erilaisia työpajoja ryhmille. Ne on suunniteltu eri-ikäisille lapsille ja nuorille, mutta myös muut ryhmät voivat varata opastuksen. Aikuisryhmiltä peritään 50 euron maksu. Lisätietoja www.artcentre.fi
Avoinna ma-to 12-19, pe 12-16, ryhmille myös aamupäivisin. Näyttely suljettu 15.12.2019 – 1.1.2020 ja 6.1.2020.
Vapaa pääsy. Tervetuloa!
Opasvaraukset ja työpajat p. 050 4678308.
Kulttuuritalo Villa Arttu
Hyvinkään Villatehdas, O-rappu, Kankurinkatu 4-6, 05800 Hyvinkää.
14.12.2019 klo 13-15 Valon juhla Porvoon taidekoululla
Porvoon taidekoulu, Linnankoskenkatu 35.
5.11.-13.12.2019 Taideleikki
Aimokoulun lapsi-vanhempiryhmien yhteisnäyttely Hämeenlinnan kansallisarkistossa (Aittatie 2, 13200 Hämeenlinna).
Avajaisjuhlaa vietetään torstaina 7.11. klo 17-18, tervetuloa!
4.-8.12.2019 Young Filmmakers – Nordic masterclass Iceland
Swedish Kulturskolerådet have sent in an application for a camp in 2019 (Iceland) to Nordisk Kulturfond that was granted this summer (for Kulturskolerådet and NMKU). With this grant, Kulturskolerådet can send about 15 (total) young filmmakers to a master class.
Target group: 15-20 year, with good skills
Summary: This project concept proposes a unique combination of a Nordic youth Masterclass filmcamp in collaboration with the Nordic film professionals, in Iceland 2019, with a long term policy oriented experts seminar identifiying synergies and network opportunities in the developement of Nordic Film Talent programmes.
The Nordic Music and Culture Union proposes to lead these efforts in a dialogue context, into a new agenda with more and better opportunities to collaborate between Nordics and greater outcome for more young people and film businesses, as a result.
Lisätiedot: Sigrún Grendal, Sigrun@ki.is
16.11.-4.12.2019 HÖYHENSAARILLA – Sara Hildén -akatemian oppilaiden näyttely
Sara Hildén -akatemian oppilaiden näyttelyssä kummalliset ja yllättävät unimaailmat avautuvat kirjaston asiakkaille. Hyppää mukaan unenomaiseen seikkailuun 16.11.-4.12.!
Paikka: Sampolan kirjasto, Sammonkatu 2, Tampere.
Näyttely on auki kirjaston aukioloaikoina.
20.11.2019 Lyhtypuistoja ja valoinstallaatioita Lapsen oikeuksien päivänä
Lyhtypuistot ja valoinstallaatiot kutsuvat jälleen Lapsen oikeuksien päivän lähestyessä! Jo viitenä aiempana vuotena kuvataidekouluissa on toteutettu ja dokumentoitu lyhtypuistoja / valoinstallaatioita Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi. Tempauksien tarkoituksena on tuoda lasten oikeuksien lisäksi esille lasten ja nuorten taidetta sekä visuaalisten taiteiden koulujen toimintaa.
Lähdetään taas tuomaan valoa pimeään marraskuuhun!
Katso kuvia aiempien vuosien lyhtypuistoista ja valoinstallaatioista!
Kuvaajat:
ylärivi vasemmalta oikealle: Kati Koivula, Vihdin kuvataidekoulu, Suvi Niskakangas, Kirkkonummen kuvataidekoulu, Mia Wiik, TaiKon, Vaasa, Annika Suutari, Porin taidekoulu. Alarivi: Petra Heikkilä-Perkiö, Kuva- ja käsityökoulu Emil, Nasu Raittinen, Lohjanseudun kuvataidekoulu, Joni Virtanen, Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu ja Soile Kinnunen, Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu.
4.-10.11.2019 Peliviikko
Peliviikkoa vietetään taas marraskuussa! Peliviikko on pelaamisen teemaviikko, jonka aikana järjestetään satoja tapahtumia eri puolilla Suomea ja muissa pohjoismaissa. Peliviikon tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria, pelata yhdessä ja vähentää pelaamiseen liittyviä ennakkoluuloja. Lue lisää!
9.11.2019 klo 13-15 Avoimet ovet Porvoon taidekoulun uusissa tiloissa
Taidekoulun kolme taloa ovat täynnä pop up-pajoja, musiikkia ja iloista tunnelmaa oppilaille, perheille ja taidekoulun ystäville. Onni-boys trion improvisaatiokeikka sekä pullantuoksuinen buffet. Tervetuloa!
Borgå konstskola firar Öppna dörrar lördagen den 09.11 kl. 13–15
Under öppna dagar finns det pop up-verkstäder, musik och glad stämning i våra tre hus. Alla elever, familjer och övriga konstskolvänner är välkomna. Onni-boys trion håller på med improvisationspro-gram. Under tillställningen kan ni njuta av den bulldoftande buffen. Välkommen!
Porvoon taidekoulu
Linnankoskenkatu 33–35
040 3527 004
www.porvoo.fi/taidekoulu
1.10.-1.11.2019 Opet kautta aikojen – Linnalan kuvataidekoulun 20-vuotisjuhlanäyttely
Linnalan kuvataidekoulu (Savonlinna) aloitti toimintansa syksyllä 1999. Tasavuosia juhlitaan nyt kymmenen entisen ja nykyisen kuvataidekoulun opettajan Opet kautta aikojen -näyttelyllä. Näyttely on esillä Savonlinnan Taidelukion alakerrassa, Galleria Eteisessä (Sotilaspojankatu 3, 57100 Savonlinna) 1.10.-1.11.2019. Näyttely on avoinna koulupäivinä klo 8-17.
Taideyliopisto Helsingin kirjamessuilla – lauantain 26.10. ohjelmassa Tomas Järvisen väitös rahoituksen ohjaavuudesta kulttuurilaitoksissa
Lauantaina 26.10. klo 13–13.30 Taideyliopiston osastolla 6h60: MITEN RAHOITUSLÄHTEET VAIKUTTAVAT TAIDEKESKUSTEN TOIMINTAAN? Yksityisten taideorganisaatioiden rahoituksesta keskustelevat tutkija Tomas Järvinen ja Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.
Katso Taideyliopiston muu messuohjelma tästä.
Helsingin Kirjamessut Helsingin Messukeskuksessa 24.-27.10.2019
Kaikille avoin Oulu2026-ohjelmahaku
Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026, jolloin seuraavan kerran valitaan kaupunki Suomesta tittelin haltijaksi. Kulttuuripääkaupunkialoitteen tavoitteena on edistää kaupunkien kehittymistä kulttuurin avulla, tuoda esiin Euroopan kulttuurien rikkautta ja yhteistä kulttuuriperintöä sekä edistää keskinäistä ymmärrystä ja vuoropuhelua.
Oulu2026-hanke on avannut kaikille avoimen ohjelmahaun. Toimijoita ympäri Suomen ja Euroopan kannustetaan jättämään ohjelmaehdotuksensa kulttuuripääkaupunkivuodelle! Tarkoituksena on löytää ainutlaatuisia ohjelmaehdotuksia, joiden pohjalta rakennetaan Oulu2026-kulttuuriohjelman sisältö. Kaikkien jätettyjen ehdotusten tulee istua kulttuuripääkaupunkihakemuksen päätavoitteeseen Kulttuuri-ilmastonmuutos ja johonkin seuraavista teemoista: Rohkeasti reunalla, Vastakohtien voima tai Villisti kaupunki.
Ohjelmahaku on avoinna 31.5.2019 asti. Lue lisää!
Tee kanssamme Euroopan paras hakemus!
Oulu2026 Www
Oulu2026 Facebook
Oulu2026 Instagram
Oulu2026 Twitter
28.9.2019 Minun elokuvani –festivaali
Lasten ja nuorten oma elokuvafestivaali Minun elokuvani huipentuu syyskuun lopussa. Lasten ja nuorten omia elokuvia katsellaan ja niistä keskustellaan elokuva-alan ammattilaisten johdolla lauantaina 29.9. Vantaan Vernissassa. Voit myös tilata elokuva-alan ammattilaiselta luennon omaan oppilaitokseesi. Tapahtumaa järjestää Mediakasvatuskeskus Metka, joka on Mediakasvatusseuran yhteisöjäsen. Lue lisää!
23.-27.9.2019 MEET FILM FESTIVAL 5th Edition – International Film Festival featuring short films made by schools and educational institutions throughout the world
This year the Festival will take place in Rome from 23 to 27 September 2019 and is being organised through a grant from the Italian Ministries of Education and of Culture within the framework of the national “Cinema at School” initiative.
The Call for Entries has been published and you may submit your short films until 21 July 2019.
5.–15.9.2019 Helsinki Design Week
Pohjoismaiden suurin muotoilutapahtuma tuo 5.-15.9.2019 Helsinkiin yli 200 tapahtumaa. Luvassa on näyttelyitä, juhlia, työpajoja, keskusteluja, performansseja, myyntitilaisuuksia, avoimia ovia, seminaareja, muotinäytöksiä ja paljon muuta sekä suurelle yleisölle että alan ammattilaisille. Valtaosaan tapahtumista on vapaa pääsy. Tutustu myös HDW:n ilmaiseen festivaalipassiin, jonka voit noutaa itsellesi muun muassa Designmuseosta. Tervetuloa sukeltamaan muotoiluun!
18.5.-15.9.2019 TÄÄLTÄ TUULEE – Lappeenrannan kuvataidekoululaisten kaupunkikuvia
Näyttely Lappeenrannan taidemuseolla, Kristiinankatu 8.
10.-15.9.2019 ANTI Contemporary Art Festival Kuopiossa
Vuoden 2019 ANTI festivaalin teemana on kuolema. Festivaalin ohjelmisto tarkastelee erilaisia kuoleman toisintoja ja pyrkii avaamaan ajattelua suhteestamme kuolemaan ja moniin sitä ympäröiviin ilmiöihin. Ideat kuolevat, aikakaudet loppuvat, materiaalit vanhentuvat, esineet rikkoutuvat, teknologia korvaa itsensä, paikkoja hylätään, luonto tuhoutuu, sosiaaliset ja poliittiset ideologiat kaatuvat, ja kasvi-, eläin- ja ihmiselämä on rajallinen. Festivaalin taiteellisina johtajina toimivat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan. Lue lisää!
ANTI Festival ylpeänä esittää ensimmäistä kertaa ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon historiassa palkinnonsaajaehdokkaiden teokset vuoden 2019 ANTI-festivaalin aikana Kuopiossa. Shortlist LIVE! on täysin uusi ja ainutlaatuinen tapahtumakokonaisuus palkinnon ympärillä, jossa ehdolla olevien taiteilijoiden/kollektiivien teokset esitetään ANTI-festivaalilla, ja jury päättää palkinnon voittajan esitysten jälkeen.
ANTI Festival International Prize for Live Art jaettiin ensimmäisen kerran ANTI – Contemporary Art Festivalilla Kuopiossa 24.9.2014. Maailman ainoan kansainvälisen live art -palkinnon kokonaisarvo on 30 000 euroa, mikä tekee siitä yhden merkittävimmistä taidepalkinnoista. Palkittu taiteilija tai -ryhmä saa 15 000 euron arvoisen rahapalkinnon ja samansuuruisen tuotantoavustuksen uuden teoksensa tuomiseksi seuraavan vuoden ANTI-festivaalille. Palkinnon rahoittaa Saastamoisen säätiö. Shortlist LIVE! -ohjelmaa rahoittaa Koneen säätiö.
Neljä upeaa taiteilijaa/kollektiivia kilpailevat taas kerran palkinnon voittamisesta. Vuoden 2019 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnonsaajiksi ovat ehdolla Cuqui Jerez (Espanja), Dana Michel (Kanada), Keijaun Thomas (Yhdysvallat) ja Mammalian Diving Reflex (Kanada). Lue lisää!
ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään Kuopiossa 10.-15.9.2019. Shorlist LIVE! -ohjelmisto järjestetään perjantaina 13.9. ja lauantaina 14.9. ANTI Festival International Price for Live Art -palkinnon voittaja julkistetaan palkintojuhlassa lauantai-iltana 14.9.
Annantalon komea syyslukukauden 2019 aloitus
Ennen kuin elokuu on loppu, Annantalossa on ehtinyt olla jo vaikka mitä! Toukkafestarilla aloitetaan, sitten hauska ja monipuolinen lasten taiteiden yö valtaa Annantalon ja onpa vielä monipäiväinen ja kansainvälinen Sampon nukketeatterifestivaalikin. Ekat Naperokinot pyörähtävät käyntiin jo elokuun loppupuolella ja A.lavalla jatkuu kesäinen toiminta aina elokuun loppuun asti. Lue lisää!
Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran jäsenille kulttuurimatka Sveitsin alppimaisemiin syksyllä 2019
Seuran jäsenet Kirsti Merta ja Kauko Kyynäräinen Pienestä Kulttuuripuodista ovat järjestämässä ensi syksyksi kulttuurimatkaa Sveitsin alppimaisemiin. Kiinnostuneita pyydetään olemaan yhteydessä Kirstiin ja Kaukoon jo nyt helmikuun loppuun mennessä. Katso yhteystiedot sekä tarkemmat tiedot matkasta, sen ajankohdasta, alustavasta ohjelmasta ja kustannuksista matkatiedotteesta!
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät vievät vuonna 2019 viihteen ja taiteen tiloihin
Viihteen ja taiteen tilat ovat poikkeuksellisen näkyvästi esillä Suomessa kuluvana vuonna, kun sadat tapahtumat ja kymmenet tuhannet kävijät osallistuvat tällä teemalla Euroopan kulttuuriympäristöpäivien juhlintaan. Eri puolilta Suomea ohjelmistoon on ilmoitettu jo lähes 1000 osatapahtumaa! Viihteen ja taiteen tiloissa -teeman tapahtumat nostavat esiin muun muassa elokuvien ja teattereiden perintöä, kuvataiteen eri puolia sekä seurantalojen iltamia ja maamme musiikkiperinnettä.
Suomessa vietetään Euroopan kulttuuriympäristöpäivien erityistä teemaviikkoa 2.–8. syyskuuta, ja suuri osa tapahtumista painottuu teemaviikolle. Vuositeemaa on kuitenkin nostettu esille runsain tapahtumin jo aiemmin tänä vuonna, ja tapahtumia riittää joulukuulle saakka. Mihin tapahtumaan kannattaa suunnata? Liity mukaan viihteen ja taiteen perinnön juhlintaan, kaikki Suomen tapahtumat löytyvät osoitteesta www.kulttuuriymparistopaivat.fi/tapahtumat.
Myös oman kulttuuriperintöön ja -ympäristöön liittyvän tapahtuman voi edelleen ilmoittaa mukaan ohjelmaan täällä.
Samalla teemalla kulttuuriperintöä juhlitaan peräti 50 Euroopan maassa kymmenin tuhansin tapahtumin. Taustalla on Euroopan neuvoston ja komission suurin ja vanhin kulttuuriohjelma, European Heritage Days, Suomessa Euroopan kulttuuriympäristöpäivät.
21.8.-8.9.2019 Kasvun paikka – Helsingin taiteilijaseuran kuvataidekoulun näyttely
Helsingin Taiteilijaseuran kuvataidekoulu toteuttaa Kasvun kausi -nimeä kantavan taidenäyttelyn galleria Katariinaan Helsingin keskustaan. Näyttely tutkii taidepedagogiikan ja yhteisötaiteen rajapintaa sekä tuo esille puutarhan mahdollisuuksia oppimisympäristönä useasta näkökulmasta käsin. Näyttely avautuu yleisölle ke 21.8.2019, avajaisia vietetään ti 20.8.2019 klo 17-19 galleria Katariinassa.
Kouluissa toteutetaan nykyisin monialaisia ja ilmiöpohjaisia oppimiskokonaisuuksia, joiden mahdollistamat kokemukselliset, yksilölliset ja yhteisölliset toimintamuodot luovat mielenkiintoista keskustelua taiteen lähtökohtien kanssa. Voiko oppiminen olla taidetta? Toiminnallinen näyttely, jossa teokset elävät kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti, aktivoi yleisön osallistumaan, keskustelemaan ja kasvamaan kanssaan.
Tilaan rakennetaan puutarha, jossa nähdään joukko yrttejä ja vihanneksia monessa eri kasvuvaiheessa. Studio puolestaan peittyy mullasta, inspiroi liikkumaan ja luo mahdollisuuden aistia puutarhan elementeistä kaikilla kehon aisteilla. Näyttelytilasta rakennetaan oppimisympäristö, jossa tutkitaan puutarhan ilmiöitä ja päästää kokeilemaan, miten puutarha toimii oppimistavoitteissa. Hauskoja ja kaikille sopivia tehtäviä on muun muassa kotitalouden, matematiikan, kemian, äidinkielen ja biologian näkökulmasta. Esillä olevat taideteokset elävät yleisön mukana, syntyvät ja muuttuvat vierailijoiden näköisiksi. Lisäksi näyttely ehdottaa, että tutkiminen ja oppiminen luovat hetkessä syntyvää taidetta.
Tervetuloa avajaisiin 20.8. sekä näyttelyyn tutkimaan ja kokemaan 21.8.-8.9.2019!
KUTSU_ Kasvun kausi_21.8.-8.9.2019
5.-30.8.2019 MIELIKUVIA – Sara Hildén -akatemian nuorten päättötyönäyttely
Avajaiset ke 7.8.2019 klo 18-19, tervetuloa!
Pääkirjasto Metso, alin kerros, Pirkankatu 2, Tampere.
Avoinna ma-pe 9.00-19.00, la 10.00 -16.00.
30.8.2019 Uudenmaan liiton ja Kukunori ry:n järjestämä Hyvinvoinnin ja terveyden kulttuurimarkkinat Hyvinkäällä
Kotimaisen Red Carpet Film Festival -elokuvafestivaalin yhteydessä järjestettävän tilaisuuden tavoitteena on koota yhteen sekä terveyden että sosiaalitoimen, hyvinvointialojen toimijoita sekä eri taidealojen ammattilaisia esittelemään osaamistaan ja tavoitteitaan, jotta näiden sektorien yhteistyö vahvistuu.
Tilaisuudessa tutustutaan yhdessä tulevaisuuskuviin, hyviin käytäntöihin ja erityisesti toisiin toimijoihin ja tekijöihin niin sosiaali-, terveys- kuin taiteiden ja kulttuurin aloilla. Joukossa on myös muutama hallintohenkilö.
Lue lisää ja ilmoittaudu 12.8. mennessä!
Tiedote ja ohjelma: HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN KULTTUURIMARKKINAT 30.8.2019
Arkkitehtuurimuseo tiedottaa: Piirtäminen ja kehollisuus, aistillinen ja emotionaalinen viisaus arkkitehtuurissa – Juhani Pallasmaan luento Arkkitehtuurimuseolla 21.8.2019
Professori ja arkkitehti Juhani Pallasmaa pohtii luennossaan ajattelun, tuntemisen, kokemisen ja ymmärryksen mielellisiä ja kehollisia perusteita.
Keskiviikko 21.8. kello 18. Osallistuminen 10 € / 5 € / Museokortti.
8.-11.8.2019 Valtakunnalliset kotiseutupäivät Tuusulassa
Tapahtuma on kotiseututyön vuoden huipentuma ja päätapahtuma. Vuonna 2019 Kotiseutuliitto täyttää 70 vuotta, ja kotiseutupäivät on liiton juhlavuoden tärkein tapahtuma. Tapahtuma on kaikille avoin. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!
Helsingin hauskin yhteisöpuutarha Annantalon pihalla kesällä 2019
Annantalon pihalle on perustettu Helsingin hauskin yhteisöpuutarha, joka koostuu pääasiallisesti laatikkopuutarhasta, pienestä avomaasta ja villistä kukkaniitystä. Viljelytalkoot ovat keskiviikkoisin aina 18.9. asti klo 10–14. Ne ovat kaikille osallistujille avoimia ja ilmaisia koko kesän ajan; hoidosta ja antimista voi aidosti kuka tahansa nauttia. Tule mukaan! Yhteisöpuutarhassa multa tuoksuu ja tuo hyvän mielen.
Arkkitehtuurimuseo tiedottaa: WOOD WORKS – New lecture series begins on May 23
The lecture series is a collaboration of the Museum of Finnish Architecture, Aalto University and the Ministry of the Environment. This new international lecture series presents high-quality examples of wooden architecture and construction.
Better with Wood?
Thursday May 23 2019, 6 pm, Museum of Finnish Architecture.
Architect Bjarne Mastenbroek / SeARCH: Strictly speaking this is not architecture – SeARCH in the transition of a building industry.
D.Sc. (Econ.) Mika Kuisma / Aalto University, School of Business: Tall wood buildings – Perspectives from Finland and Sweden.
Wood and Environment
Tuesday June 4, 2019, 6 pm
Alan Organschi, Gray Organschi Architecture / Timber City Initiative: Decarbonized wood – practical tools for carbon footprinting.
Matti Kuittinen, Ministry of the Environment: Common ground in numbers.
Sitran ja yhteistyökumppanit kutsuvat sinut nauttimaan oppimisen ja osaamisen ilosta Keskuskirjasto Oodiin maanantaina 17.6.2019
Miten sinä opit läpi elämän? Miten johtaa omaa työkykyä? Miten siirrymme kohti oppivaa työelämää? Millaisia mahdollisuuksia teknologinen kehitys tarjoaa elinikäiselle oppimiselle?
Tule kuulemaan mielenkiintoisia asiantuntijakeskusteluja elinikäisestä oppimisesta sekä osallistumaan dialogeihin. Päivän aikana voit myös saada neuvoja omalle työurallesi, kokeilla kädentaitoja sekä oppia uutta.
Sitran ja yhteistyökumppaneiden järjestämä tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille, ja se striimataan.
Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu täällä!
Voit ilmoittautua mukaan riippumatta siitä, pääsetkö paikan päälle vai seuraatko tilaisuutta suorana verkon välityksellä. Lämpimästi tervetuloa!
24.5-15.6.2019 PÄIVÄNSÄDE JA MENNINKÄINEN -valoista varjoihin, Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan vuosinäyttely
(Visuaalinen linja: kuvataide, arkkitehtuuri, käsityö, animaatio, elokuva, sarjakuva)
Vuosinäyttely avataan to 23.5.2019 klo 17.00-19.00 Oulun taidekoulunTaikkarigalleriassa Nuottasaari-talossa (Isokatu 94).
Näyttelyn avajaisten yhteydessä vietetään Sarjakuva-albumi Viivan sekä Vuoden animaatioiden ja lyhytelokuvien julkaisujuhlia sekä esitellään vuoden aikana syntyneet kuvataiteen laajan oppimäärän lopputyöt.
Näyttely on avoinna 24.5. ja 27.-29.5. klo 9.00-16.00 sekä 3.-15.6. klo 12.00-18.00
Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan vuoden teemana on ollut ”Päivänsäde ja menninkäinen -valoista varjoihin”. Vuoden aikana olemme tehneet töitä miettien vastakohtaisuuksia ja niiden luomia jännitteitä kuvataiteessa, arkkitehtuurissa, käsitöissä, muotoilussa ja muissa visuaalisen taiteen lajeissa. Olemme harjoitelleet valon ja varjon kuvaamistapoja havaintojen ja mielikuvien pohjalta sekä tutkineet miten luodaan voimakkaita kontrasteja kuvaan sommittelun ja värin avulla.
Vuoden aikana olemme tarkastelleet luontoa ja metsää monipuolisesti. Vuorokauden- ja vuodenajat, luonnonilmiöt, maisemat, eläimet, luontoon liittyvät taruhahmot, myytit, tarinat, sadut sekä symboliikka ovat toimineet näyttelyn töiden innoittajina.
Tutustumme vuosittain johonkin vanhempaan taidehistorian ajanjaksoon ja tänä vuonna se on ollut gotiikka sekä uusgotiikka. Näyttelystämme löytyy ”Gotiikkahuone”, jossa on esillä tämän aikakauden innoittamia teoksia.
Näyttelyyn on valittu jokaiselta oppilaaltamme (4-20 v.) ainakin yksi työ. Esillä on runsaasti eri tekniikoilla tehtyjä värikkäitä piirroksia ja maalauksia. Lisäksi siellä on tekstiilitaidetta, grafiikkaa, monenmoisia arkkitehtonisia ja muita rakennelmia, muotoilua, keramiikkaa, käsitöitä, veistoksia ja monia muita kolmiulotteisia töitä.
Näyttelyssä pyörii nonstoppina vuoden aikana syntyneitä animaatioita ja elokuvia. Siellä on myös esillä sarjakuvia Viiva-albumista sekä tämän lukuvuoden kuvataiteen laajan oppimäärän lopputöitä.
Lämpimästi tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan näyttelyyn!
10.-13.6.2019 Iisalmen kuvataidekoulun Graffitikiertue Colorz on the wall
Graffitikiertue Colorz on the wall Iisalmessa 10.-13.6. Saimme Taiteen edistämiskeskukselta huikean apurahan, joten voimat yhdistämällä tehdään kesäkuussa jotain uutta. Tervetuloa mukaan työpajaan: lisätietoa tulossa!
8.5.-13.6.2019 JOSKUS VÄLÄHTÄÄ! Visuaalisten taiteiden koulu Aimon päättötyönäyttely
Avajaiset 7.5.2019 klo 17-18, tervetuloa!
Taiteen perusopetuksessa opiskelevat oppilaat tekevät opintojensa päätteeksi päättötyön valitsemastaan aiheesta ja haluamillaan välineillä. Päättötöissä välittyy oppilaiden ilmaisun, taitojen ja osaamisen lisäksi heidän ajattelunsa, taidekäsityksensä ja kuvakulttuurinsa.
JOSKUS VÄLÄHTÄÄ! on päättötöiden näyttely, jossa maailmaa on havainnoitu vaatesuunnittelun, piirtämisen, maalaamisen, valokuvauksen ja videoiden kautta. Näyttelyn teokset ovat välähdyksiä nuorten elämästä taiteen ja käsityön aktiivisina harrastajina.
”Päädyimme päättötyön tekemiseen yhdessä sillä olemme käyneet Aimokoulua jo monta vuotta yhdessä ja olimme molemmat kiinnostuneet valokuvauksesta. Järjestimme kuvamme 9 kuvan kollaaseihin värin ja tunnelman mukaan. Halusimme käyttää työssä mahdollisimman paljon omia kuvia ja tuoda samalla nykyaikaista näkökulmaa kuvaamiseen.” Näin kirjoittavat Nelli Vartiainen ja Neea Papunen yhteisestä teoksestaan kuvaavassa portfoliossa.
Näyttelyn työt oppilailta: Aatu Laine, Maisa Malin, Topias Saari, Elja Vanhanen, Saraliina Paajanen, Senni Ojala, Sara Rissanen, Ville Tuomi, Nelli Vartiainen, Neea Papunen, Oiva Hämäläinen ja Matias Kuivasaari
8.-9.6.2019 KONSTa goes Seikkisrock
Viikonloppuna 8.-9.6. pääset nauttimaan maalaamisesta KONSTalaisten kanssa Seikkisrockissa! Tervetuloa!
13.5.-1.6.2019 Porin taidekoulun päättötyönäyttely
Porin pääkirjaston näyttelytila.
Päättötyö on itsenäisesti suunniteltava ja toteutettava työ, joka tehdään monivuotisten opintojen päätteeksi, yhden lukuvuoden aikana. Se antaa oppilaalle mahdollisuuden näyttää osaamisensa ja vahvuutensa kuvantekijänä. Päättötyöhön kuuluu teos/ teossarja ja työprosessia kuvaava portfolio.
Päättötyön suorittaneet oppilaat saavat päättötodistuksen visuaalisten taiteiden laajan oppimäärän suorittamisesta.
Pohjois-Helsingin kuvataidekoulun kevätnäyttelyt 2019
Kannelmäen kirjasto (Klaneettitie 5) 24.4.–8.5.
ma-to 8-20, pe 8-18 ja la 10-16.
Malmitalon parvi (Ala-Malmintori 1) 25.4.–11.5.
ma-to 9-20, pe 9-18 ja la 10-16.
Itä-Pakila (Ohrahuhdantie 2) 6.5.–19.5.
ma-to klo 12-19.45, pe klo 12-18.30 ja la 10.30-16.15.
30.5.2019 Tunteiden ilta Musiikkitalon kahvilassa
Tervetuloa Musiikkitalon kahvilaan seuraamaan kuinka pianisti Iiro Rantala ja sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta selviävät 3 tunnin suorasta lähetyksestä Yle Radio Suomeen ja kuvastriiminä Yle Areenaan.
Tunteiden Ilta on puhelintoiveohjelma, jossa kuulijoiden villeimmätkin tarinat muuttuvat musiikiksi sekä piirustukseksi käden käänteessä. Kevään kunniaksi emme unohda myöskään maakuntalauluja. Miten siellä maakunnissa menee?
Musiikkitalon kahvila
Torstai 30.05.2019 klo 18-21
Tapahtumaan on vapaa pääsy. Kahvila on auki omalla rahalla!
25.5.2019 klo 11-17 Uusi valtakunnallinen Nuori Taide 2019 -tapahtuma
Jyväskylän kaupunginteatterin yleisölämpiö ja terassi (Vapaudenkatu 36, 40100 Jyväskylä). Vapaa pääsy.
Jyväskylän kaupunginteatterin yleisölämpiö muuttuu nuorten visuaalisen taiteen estradiksi. Valtakunnallisessa Nuori Taide 2019 – tapahtumassa nuoret esittelevät omaa visuaalista taidettaan ja tekemistään, tapaavat muita alan harrastajia ja tekijöitä sekä kuulevat taidealan ammattilaisten näkemyksiä.
Teatterin lämpiö täyttyy esittelypisteistä, joihin nuoret asettavat näytteille piirustuksiaan, maalauksiaan, valokuviaan, sarjakuviaan sekä digitaalisesti tekemiään kuvia. Näytöillä pyörii videoita animaatioista dokumentteihin. Tilassa on myös installaatioita ja neulegraffiteja. Ennakkoon mukaan on ilmoittautunut yli 50 eri puolella Suomea asuvaa 13–23 -vuotiasta nuorta tekijää. Yleisölle maksuton tapahtuma on avoinna klo 11–17.
Nuoret sekä paikalle tuleva yleisö pääsevät myös tekemään taidetta. Tapahtuman työpajoissa voi tehdä kollaasirunoutta, graffiteja ja tarroja. Hyvällä säällä teatterin terassilla on graffitiseinä ja dj soittamassa musiikkia. Sateen sattuessa tyydytään tekemän graffiti-sketsauksia. Tarra-työpajan tarrat liimataan osaksi yhteisöllistä taideteosta, jonka edessä voi ottaa selfien ja lähettää kavereille terkkuja tapahtumasta.
Tapahtumalavalla haastatellaan Amos Rex -museon kuraattoreita, muusikko Litku Klemettiä sekä kuvataiteilija Emma Ainalaa. Paneelikeskustelussa nuoret tekijät keskustelevat teemalla ”Miksi sä teet sitä, mitä sä teet?” Lavalla nähdään myös tanssiesityksiä. Päivän juontajina ja somettajana toimivat niin ikään nuoret.
Taidettaan esittelevillä nuorilla on ollut mahdollisuus varata aika ammattitaiteilijan kanssa keskusteluun. Paikalla on myös päivystävä taiteilija, jonka luo voi kuka tahansa tulla ilman ajanvarausta näyttämään omia töitään ja keskustelemaan niistä.
Jyväskylän kaupunginteatteri kuhisee nuorta taide-energiaa muutoinkin, sillä Nuori Taide 2019 on Jyväskylässä 24.–26.5. järjestettävän valtakunnallisen nuorten Teatris-teatterifestivaalin rinnakkaistapahtuma.
Nuori Taide 2019 -tapahtuma on osa marraskuussa 2018 lanseerattua valtakunnallista Nuori Taide -toimintaa. Sen tavoitteena on nostaa nuoret esille taiteen tekijöinä ja tarjota heille mahdollisuuksia esitellä teoksiaan ja tekemistään. Toisaalta sen alla kehitetään matalan kynnyksen toimintaa niille nuorille, jotka ovat vailla harrastuksia. Kohderyhmä on 13–29 -vuotiaat, vaihdellen eri toimintamuodoissa. Toimintaa organisoi Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö, jonka toimipaikka on Hyvinkäällä. Nuori Taide 2019 -tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Nuorisoseurat Nuori Kulttuuri -toiminnan, Jyväskylän kaupunginteatterin, Jyväskylän Taidemuseon, Hyvinkään Nuorisopalvelujen, Suomen käsityön museon, Jyväskylän taiteilijaseuran sekä Humakin kanssa.
Lisätietoja:
www.nuoritaide.fi / Instagram: @nuoritaide / Facebook: Nuori Taide ja Nuori Taide2019 -tapahtuma
23.5.2019 10:00- 11.30 Vihapuhe, hyvinvointi ja digikansalaisuus – lasten ja nuorten näkemykset verkon uhista ja mahdollisuuksista -tilaisuus Helsingin keskustakirjasto Oodissa
Miten lapset ja nuoret kokevat mahdollisuutensa vaikuttaa yhteiskuntaan verkon avulla? Mitä he ajattelevat vihapuheesta ja kiusaamisesta verkossa? Entä digilaitteiden käytön vaikutuksesta omaan hyvinvointiinsa?
Unicef Suomi ja Tampereen yliopisto julkistavat EU Kids Online -tutkimuksen tuloksia Helsingin keskustakirjasto Oodissa 23.5.2019 10:00- 11.30.
Suomessa alkuvuodesta 2019 toteutettu mittava tutkimus tarjoaa vertailukelpoista dataa niin Euroopan maiden välille kuin globaalistikin. Suomen tutkimuksen on toteuttanut Tampereen yliopisto, ja sen on rahoittanut Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI. UNICEF kerää vastaavaa dataa muualta maailmasta ja toteuttaa EU-maiden rinnalla Global Kids Online -tutkimuskokonaisuutta.
Lue lisää ja ilmoittaudu 17.5. mennessä!
17.5.2019 Helsingin kuvataidekoulun tapahtuma: Ulapalla – Nuorten taidetta ja taidetyöpajoja
Perjantaina 17.5.2019 klo 18-21
päihteetön tapahtuma Helsingin kuvataidekoululla (Untuvaisentie 10, 00820 Helsinki).
Vapaa pääsy, TERVETULOA!
8.5.2019 Visuaalisten taiteiden koulu Aimon oppilaiden MATKALLA-näytös
Aimokoulun oppilaat esittelevät lukuvuoden tapahtumia ja teoksia Matkalla –näytöksessä ke 8.5 klo 19 Ahveniston koululla (Turuntie 33, Hämeenlinna). Tervetuloa!
Annantalon tapahtumat keväällä 2019
Ohjelmassa mm. esittävän taiteen ryhmien Kevätfestari. Teatteria, tanssia ja sirkusta lapsilta ja nuorilta! Mitä lapset ja nuoret pohtivat elämästä, maailmasta ja tulevaisuudesta? Kevätfestarit jatkuvat aina 15.5. asti.
Pop up -näyttely Öinen puutarha paljastaa, millaisia mönkiäisiä keskiyö tuo kukkapenkkeihin, pihoille ja nurmikoille. Keramiikkaryhmä Samotti on tehnyt keramiikkaveistoksia syyslukukauden alusta lähtien. Näyttely on 2. kerroksessa 12.4.–5.5. Avajaiset to 11.4.2019 klo 17.30 – 18.30, tervetuloa
Annantalolla tapahtuu paljon muutakin, katso tapahtumakalenteri!
6.-31.5.2019 Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun päättötyönäyttely
Lukuvuoden 2018-2019 päättötyöt ovat esillä Galleria Artistassa 6.-31.5.2019. Avajaisia vietetään tiistaina 7.5. klo 18.00. Tervetuloa!
Läsårets 2018-2019 slutarbete ställs ut i Galleri Artista 6-31.5.2019. Vernissage firas på tisdag den 7nde Maj kl 18.00. Välkommen!
Maalaus/målning: Julius Haarala.
Juliste/affisch: Kukka-Maaria Koskinen.
3.-31.5.2019 Porvoon taidekoulun päättyötyöt
Borgå konstskolas slutarbeten.
Avajaiset / Vernissage 3.5. klo 16, tervetuloa, välkommen!
14.4.-31.5.2019 Forssan kuvataidekoulun luontoteoksia Hämeen Luontokeskuksella
Forssan kuvataidekoulun 2-12 -vuotiaiden oppilaiden luontoaiheisia teoksia Hämeen Luontokeskuksella, Härkätie 818, Tammela.
20.-26.5.2019 UNESCOn kansainvälinen taidekasvatusviikko
UNESCO:n kansainvälisen taidekasvatusviikon tarkoituksena on lisätä kansainvälisen yhteisön tietoisuutta taidekasvatuksen merkityksestä ja vahvistaa yhteistyötä edistämällä kulttuurista monimuotoisuutta, kulttuurienvälistä vuoropuhelua ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Tänä vuonna InSEA kutsuu sinut jakamaan sosiaalisessa mediassa kuvia käsillä tekemisestä. Kuvia käsistä – ei kasvoista! Jaa kuvia Instagramissa tai Twitterissä hashtagilla #making_INSEA, Facebookissa tai lähetä sähköpostitse osoitteeseen moreartnotless@gmail.com huhtikuun loppuun mennessä.
4.-26.5.2019 Tulevaisuuden toivot – Sara Hildén -akatemian kevätnäyttely
KULTTUURITALO LAIKUN GALLERIA,
Keskustori 4, 33101 Tampere.
Avajaiset 3.5. klo 18-20, tervetuloa!
Avoinna ti-pe 9-12, la-su 10-18.
Lukuvuoden 2018 – 2019 aikana kuvataidekoulun kaikki 7 – 16 -vuotiaat oppilaat ovat työskennelleet tulevaisuuden ajattelun parissa. He ovat tutkineet erilaisia tulevaisuusvisioita – toiveikkaita utopioita tai synkkiä dystopioita sekä tehneet suunnitelmia tulevaisuudessa selviämiseen. Työskentelyn pohjana on käytetty tulevaisuuden tutkimisen välineitä, havainnoitu megatrendejä sekä heikkoja tai vahvoja signaaleja.
Nuorimpien oppilaiden työskentely on ollut leikkisää heittäytymistä ajatusleikkeihin. Heidän teoksissaan on fantasiaa, tarinallisuutta, huumoria.
Isommat ovat miettineet paljon tulevaisuuden ihmistä, tehneet mm. suunnitelmia tulevaisuudessa selviämiseen ja olemiseen. Esiin on piirtynyt synkähköjäkin sävyjä, sekä todellisia että kuviteltuja pelkoja tai uhkakuvia.
Ilmastonmuutosta on käsitelty todella laajasti ja eri tavoin.
Näyttelystä löytyy mm. värikkäitä pienoismallirakennuksia, joista koostuu Marsin siirtokunta, Tulevaisuuden Sampo –valokuvia, keppinukkehahmot Geenimanipuloidut superolennot, Tulevaisuuden kasveja ja Taidebakteereja, Saiemenpankki –keraaminen installaatio sekä Tulevaisuus minussa – valokuvia.
Kuvataiteellinen työskentely kehittää havaintokykyä, teknistä osaamista, materiaalien hallintaa ja omaa ilmaisukykyä, mutta taiteellinen työskentely myös auttaa käsittelemään vaikeita ja laajoja aiheita, luomaan hahmoa sanoiksi pukemattomaan.
Näyttely Tulevaisuuden toivot kuvittaa hienosti lasten ja nuorten tuntoja ja näkymiä.
28.4.-26.5.2019 Sadun siivin – Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kevätnäyttely
Voipaalan Taidekeskus, Sääksmäentie 772.
Avoinna ti-pe 11-17, la-su 12-18.
Liput 6€ / 5€ / 1€.
30.3.-26.5.2019 PALLO HALLUSSA – Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän kevätnäyttely
Avajaiset Lastenkulttuurikeskus Rullassa perjantaina 29.3.2019 klo 17-18.30, tervetuloa! Ohjelmassa näyttelyn teemaan liittyviä työpajoja.
4.5-25.5.2019 Vihdin kuvataidekoulun kevätnäyttely
Galleria Pictor
Karhumäenpolku 5, 03100 Nummela
Avoinna to, pe ja la klo 12-16.
Kuvataidekoulun kevätnäyttelyn teemana ovat tänä vuonna “Unelmat”. Näyttelyssä on esillä teoksia kaikilta kuvataidekoulun oppilailta: 4-20-vuotiailta kuvista harrastavilta lapsilta ja nuorilta. Tänä vuonna unelmia on myös digitaalisten taideteosten muodossa! Lämpimästi tervetuloa näyttelyn avajaisiin lauantaina 4.5 klo 14. Näyttelyn avaa Vihdin kunnan kulttuurituottaja Tommi Muhli.
Päiväkoti- ja koululaisryhmät voivat varata ilmaisen esittelyn kevätnäyttelyyn kuvataidekoulun toimistosta (toimisto@vihdinkuvataidekoulu.fi) viikoille 19, 20 ja 21.
2.-25.5. 2019 Oman tien kulkija – Helsingin kuvataidekoulun lopputyönäyttely
5.-24.5.2019 LUOMA – Vantaan kuvataidekoulun lopputyönäyttely
Tervetuloa Vantaan kuvataidekoulun lopputyönäyttelyn avajaisiin lauantaina 4.5.2019 klo 12-14 sekä katsomaan näyttelyä 5.-24.5.2019 Kauppakeskus Tikkurin 2.kerrokseen. Näyttely on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 13-18 (Kiinni äitienpäivänä 12.5)
Näyttelyyn osallistuvat tänä vuonna:
Hyytiäinen Oona
Leskinen Hanna
Pietarila Tuisku
3.-23.5.2019 Porvoon taidekoulun kevätnäyttely SIMSALABIM
29.4.-17.5.2019 Rovaniemen kuvataidekoulun päättötyönäyttely

Näyttely on avoinna 17.5. asti Lappia-talolla Lapin musiikkiopiston alakerrassa ja portaikossa (Jorma Eton tie 8 B).
2.-12.5.2019 Forssan kuvataidekoulun lopputyönäyttely
Forssan museon aulagalleria. Avajaiset 2.5. klo 18, tervetuloa!
11.5. Porvoon taidekoulun Flora Carnaval
Flora Carnaval Flora Carnaval – ympäristötaidetapahtuma
Paikka: Tikantien leikkipuisto Huhtisissa
Aika: 11.5.2019 klo 12-14
Pukeudu työvaatteisiin. Tule paikalle ja anna kivelle elämä. 4H:n buffet.
Voi myös ottaa oman piknikkorin mukaan.
Tervetuloa !
Flora Carnaval – miljökonstevenemang
Plats: Lekparken vid Hackspettsvägen i Huktis
Tid: 11.5.2019 kl. 12-14
Klä dig i arbetskläder. Kom och ge stenen ett liv. 4H ordnar buffet.
Man kan också ta med en egen picnickorg.
Välkommen!
4.-11.5.2019 Someron Taidekoulun 10-vuotisnäyttely
Someron Kirjaston parvigalleria. Mainoksen kuva: Maja Pesonen.
6.-10.5.2019 Junior Ciné – lasten ja nuorten elokuvafestivaali Espoossa
Jo kolmatta kertaa järjestettävä festivaali tarjoaa elokuvanäytösten ohella mm. työpajatoimintaa lapsille ja nuorille sekä koulutusta opettajille. Festivaalille ovat tervetulleita niin päiväkoti- kuin kouluryhmät. Pääasiallisena tapahtumapaikkana toimivat Espoon eri elokuvateatterit ja kulttuuritalot.
Junior Cinén mediakasvatusseminaari 9.5. klo 14–17
Opettajille ja kasvattajille suunnatussa Junior Cinén seminaarissa käännetään katse opetussuunnitelmaan, kuullaan puheenvuoroja mediakasvatuksesta osana omaa opetusta ja annetaan konkreettisia vinkkejä siihen, miten sisällyttää elokuvaa niin taiteen muotona kuin työvälineenä osaksi eri oppiaineita.
12-14 –vuotiaille suunnattu EFA Young Audience Award -elokuvatapahtuma 5.5.
Tapahtuma järjestetään samanaikaisesti 35:ssa Euroopan maassa. Tapahtumassa katsotaan yhden päivän aikana kolme esiraadin valitsemaa uutta eurooppalaista elokuvaa, joista nuoret valitsevat suosikkinsa. Voittaja valitaan kunkin maan nuorisotuomariston yhteispisteillä ja julkistetaan vielä saman illan aikana palkintogaalassa Saksan Erfurtissa.
Junior Ciné -tapahtuman elokuvat ja oheistapahtumien tiedot löydät täältä!
10.4.–8.5.2019 Yhtä juhlaa! Alltid fest! All Time Party! Espoon kuvataidekoulun kevät- ja päättötyönäyttelyt
Espoon kuvataidekoulun 40-vuotisjuhlavuoden juhlinta jatkuu! Seuraavaksi vuorossa koko koulun oppilaat ja päättötyöntekijät!
Kevätnäyttely ja päättötyönäyttely 10.4.–8.5.2019, avoinna ti – su klo 11 – 20 (suljettu pääsiäisenä 19. ja 22.4. sekä vappuna 1.5.).
Espoon kuviksen tapahtumatila, Heikintori (Kauppamiehentie 1, 2. krs., Tapiola).
Vapaa pääsy. Tervetuloa!
Juhlanäyttelyn avajaiset tiistaina 9.4. klo 18.00, päättötyönäyttelyn avajaiset klo 19.00. Ohjelmassa:
- 40-vuotisjuhlavuoden onnittelufanfaari Espoon kuvataidekoululle Espoon musiikkiopiston pop/jazzlinja Ebeliltä
- Tervetulotoivotus, Espoon kuvataidekoulun rehtori Maritta Poijärvi
- Näyttelyjen avaajana Espoon nuorisovaltuuston puheenjohtaja, Etelä-Tapiolan lukiolainen ja Espoon kuviksen alumni Joel Vanhanen.

Espoon kuvis viettää 40-vuotisjuhlaa tänä vuonna. Kuvataidekoulun kaikki 1300 oppilasta ovat virittäytyneet juhlatunnelmaan ja luoneet juhlavuoden oppilastyönäyttelyyn mahtavan yhteisteoksen: juhlivia hahmoja, suuri juhlapöytä täynnä taidekakkuja, mielikuvituslahjoja ja värikkäitä viirejä!
Ihmisten, eläinten ja satuhahmojen juhlat jatkuvat valaistuissa majakoissa, savesta muovaillulla rannalla, piirustuksissa, maalauksissa ja animaatioissa.
Kevätnäyttelyssä ovat esillä myös kuvataiteen laajan oppimäärän päättötyöt. Päättötyöntekijät ovat lukuvuoden aikana keskittyneet valitsemaansa aiheeseen ja syventäneet omaa ilmaisuaan itsenäisen projektin parissa.
Avoimet korutyöpajat ja päättötyöseminaari
Heikintorin tapahtumatilassa järjestetään näyttelyn yhteydessä kaikille avoimet taidekoru- ja asustepajat 13.–14.4.2019.
Näyttelytilassa on myös omatoimityöpaja, jossa voi tehdä onnittelukortin haluamalleen henkilölle.
Päättötyöseminaarissa 27.–28.4. kuvataidekoulun päättötyöntekijät esittelevät työnsä.
Tapahtumiin on vapaa pääsy.
Kutsun graafinen suunnittelu: Joosung Kang.
11.-28.4.2019 OPSISTA! Lapuan taidekoulun näyttely

Patruunagalleria, Kulttuurikeskus Vanha Paukku.
Kauppakatu 23, Lapua .
Avoinna ma-to 11-19, pe 11-17, la 11-15, su suljettu.

Koko päivän ohjelman löydät täältä!
Tervetuloa!
2.-14.4.2019 Tunnetko? Keravan kuvataidekoulun kevätnäyttely
Galleria Alli, Iso-Hollon aukio, Paasikivenkatu 9, Kerava. Avoinne ma-pe 12-18, la-su 12-16.
9.4.2019 Keskustelutilaisuus: Taiteen perusopetuksen rahoitusjärjestelmän uudistamistarpeita koskevan selvityksen 1. Osa
Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti tammikuussa professori Anniina Suomisen selvityshenkilöksi tehtävänään muodostaa kokonaisnäkemys taiteen perusopetuksen rahoitusjärjestelmän uudistamistarpeista taiteen perusopetuksen saatavuuden turvaamiseksi sekä rahoitusjärjestelmän selkeyttämiseksi ja ajantasaistamiseksi. Tehtävään sisältyy ehdotusten tekeminen siitä, minkälaisilla lainsäädännöllisillä muutoksilla tai muilla uudistamis- ja jatkotoimenpiteillä rahoitusjärjestelmän toimivuutta ja joustavuutta voitaisiin parantaa.
Selvitys toteutetaan kaksivaiheisena siten, että selvityksen ensimmäinen osa tulee toimittaa opetus- ja kulttuuriministeriölle viimeistään 31.3.2019 ja lopullinen selvitys viimeistään 31.5.2019. Selvityksen 1. osa julkaistaan Säädösvalmistelu ja kehittämishankkeet valtioneuvostossa –sivulla (Taiteen perusopetuksen rahoitusjärjestelmän uudistamistarpeet) maanantain 1.4.2019 aikana.
Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää selvityksen ensimmäisen osan ehdotuksista keskustelutilaisuuden tiistaina 9.4. klo 10-11.30 Musiikkitalon Black Boxissa (os. Mannerheimintie 13A, Helsinki). Black Box sijaitsee Musiikkitalon ensimmäisessä kerroksessa, jonne pääsee pääaulasta sekä hissillä että portaita. Tilaisuuteen pyydetään ystävällisesti ilmoittautumaan etukäteen, viimeistään 5.4.2019 tästä linkistä. Keskustelutilaisuudessa keskitytään selvityksen ensimmäisessä vaiheessa esiin nouseviin ehdotuksiin siltä osin kuin ne mahdollisesti koskevat vuotta 2020.
Lopullinen selvitys julkistetaan 10.6.2019. Tämän jälkeen opetus- ja kulttuuriministeriö tulee pyytämään kokonaisselvityksestä lausuntoja. Lausunnot pyydetään antamaan lausuntopalvelu.fi:n kautta 30.8.2019 mennessä.
Kansallisten mediakasvatuslinjausten valmistelu
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti valmistelee opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta mediakasvatuksen kansalliset linjaukset. Linjaukset laaditaan poikkihallinnollisesti ja yhteistyössä toimialan kanssa. Valmistelu toteutetaan vuonna 2019.
Valmistelutyön tueksi järjestetään kevään aikana avoimia suunnittelutilaisuuksia eri puolilla Suomea. Tilaisuuksissa tavoitteena on keskustella suomalaisen mediakasvatuksen tulevaisuudesta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä. Suunnittelutilaisuudet ovat avoimia kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Jyväskylä: 1.4., klo 14-16, Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23, 3.krs.
Oulu: 16.4., klo 14-16, Oulun pääkirjaston maakuntakokoelmahuone, Kaarlenväylä 3, 3. krs.
Helsinki: 9.5., klo 14-16, Tieteiden talo (Sali 505), Kirkkokatu 6, 5. krs.
Lisätietoja ja ilmoittautumiset!
6.4.2019 IHAN ITE! Lasten konserttitaideteos Keski-Pohjanmaan konservatoriolla Kokkolassa
La 6.4. klo 14 ja 15.30. Liput: 5€ lapsi, 10 € aikuinen, 20€ perhe (käteismaksu).
Lasten ja nuorten säveltämää, sanoittamaa, tanssimaa ja kuvittamaa musiikkia ikätovereiden esittämänä. Soveltuu kaikenikäisille.
Yhteistyössä:
Keski-Pohjanmaan konservatorio ja balettiopisto
Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu
Kokkolan lasten ja nuorten sanataidekoulu Santtu
SuperSaxit
Nuottinyytti
Sävelsäkki
5.-30.4.2019 Iisalmen kuvataidekoulun kevätnäyttely
31.3.-28.4. 2019 ONKO PAKKO – Helsingin kuvataidekoulun opettajien näyttely
Galletia Tila, Kalevankatu 40, Helsinki.
Näyttely avoinna ti-pe 15-18, la-su 13-17.
Avajaiset 30.3. klo 17-19, tervetuloa!
8.2.-28.4.2019 KEHONA-näyttely Kymenlaakson museolla
Kymenlaakson museo, Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99, 48100 Kotka.
Avoinna ti, to–su 10–17, ke 10–20
KEHONA-näyttelyssä keho ja kosketus vaikuttavat taideteoksiin ja kokemukseen niistä. Näyttely ääntelee, tuoksuu ja tuntuu ja teokset ovat konkreettisessa vuorovaikutuksessa kokijan kanssa. Näyttely toteutetaan Porin taidemuseon, Kymenlaakson museon ja Porin lastenkulttuurikeskuksen yhteistyönä. Tervetuloa avajaisiin to 7.2.2019 kello 17–19.
22.3.-5.4.2019 MINÄ SINÄ HÄN ME TE HE – Rovaniemen kuvataidekoulun kevätnäyttely
Lapin musiikkiopisto, Lappia-talo.
20.-30.3.2019 AIKA – Nurmijärven kuvataidekoulun 20-vuotisjuhlanäyttely
Juhlavuoden teema on ollut Aika, jota oppilaat ovat pohtineet monesta näkökulmasta. On tutkittu taidehistorian suuntauksia, ajankohtaisia ilmiöitä ja kurkistettu myös tulevaisuuteen. Oman suvun kautta oo pohdittu käsitettä koko koulun yhteisteoksessa “Muisto”.
Ajan hammas nakertaa meitä kaikkia mutta nyt voi silmänräpäyksen verran pysähtyä, tempautua muistojen virran vietäväksi ja kuulla historian lehtien havinaa.
Galleria Ville, Punamullantie 1, 01100 Nurmijärvi. Näyttely avoinna ma-to 9-20, pe 9-18, la 9-16.
Avajaiset tiistaina 19.3. klo 17, tervetuloa!
28.3.2019 Klo 18-20 TAITEEN PERUSOPETUS VIHDISSÄ
Taiteen perusopetusta Vihdissä antavat opistot saapuvat Funkis-Auraan esittelemään palvelujaan torstaina 28. maaliskuuta. Jos olet kiinnostunut tietämään Vihdin kunnan opistojen palveluista taiteen saralla, niin nyt on oiva mahdollisuus tulla esittämään kysymyksiä kurssitarjonnasta ja opintojen sisällöstä.
Palvelujaan esittelemässä:
Hiiden Opisto
Luoteis-Uusimaan tanssiopisto Vinha
Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto
Palajärven musiikkiyhdistys Palmu ry
Vihdin Kuvataidekoulu
13.4.2019 klo 11-14 Taidekarnevaali Tikkurilassa
Taidetapahtuma koko perheelle Kulttuuritehdas Vernissassa Tikkurilassa la 13.4. klo 11-14!
7.-28.3.2019 Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttely 2019
Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttely avautuu Linderinsalissa (Karstuntie 3, 08100 Lohja) keskiviikkona 6.3. kello 18. Vuosinäyttelyn yksittäisten teosten kuvamaailmoiden viittaukset vaikkapa jääkarhuihin, siemenpankkiin, ilmastonmuutokseen ja traktorimönkijään kertovat tekijöiden ajatuksista ja tunteista sekä henkilökohtaisen että globaalin kasvun ja muutosten teemojen äärellä.
Kuvataidekoulu on tehnyt kuluneen lukuvuoden aikana yhteistyötä Arboretum Magnolian kanssa. Teimme kahtena päivänä maalausretken puulajipuiston upeisiin syksyisiin maisemiin. Karjalohjan opetuspisteen oppilaat kävivät puolestaan Tammiston arboretumissa taltioimassa maisemia piirtäen ja maalaten.
Linderinsalin vuosinäyttelyssä on teoksia kuvataidekoulun jokaisesta 30:sta oppilasryhmästä ja näin ollen jokaiselta oppilaalta. Koulumme oppilaat ovat 4-20 –vuotiaita. Teoskokonaisuuksien yhteydessä on teostiedot, joista käy ilmi kyseisen ryhmän ikäjakauma. Vuosinäyttely laajenee tänä vuonna myös kahteen sivukirjastoon. Virkkalan kirjastossa on esillä piirustuksen ja maalauksen työpajan oppilaiden maalauksia 28.2.-18.3. Mäntynummen kirjaston näyttelyn päivämäärät ilmoitamme myöhemmin.
24.3.2019 Tamperelaisten taiteen perusopetuskoulujen yhteisproduktio Pallo hallussa! Tamperetalossa

Pallo hallussa! syntyy taiteen perusopetuksen oppilaitosten ainutlaatuisena yhteistyönä
Esitys on Tampere-talon, Sorin Sirkuksen, Tampereen konservatorion, Pirkanmaan musiikkiopiston, Sara Hildén -akatemian ja Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän yhteisponnistus. Näiden oppilaitosten nuoret taiteilijat pääsevät hankkeen myötä tutustumaan toistensa taiteenaloihin, maapallon nykytilaa pohtien ja uusia tulevaisuuden yhteistyömalleja etsien.
Hankkeessa mukana olevat oppilaitokset tekivät yhteisen Suomi 100 -videoteoksen vuonna 2017. Sen jälkeen yhteistyö on tiivistynyt edelleen. Pallo hallussa! edustaa taiteiden välistä yhteistyötä, joka on nostettu esille myös taiteen perusopetuksen uusissa opetussuunnitelmissa.
23.3.2019 klo 14 Lastenkulttuurin vaalipaneeli Tampereen Kulttuuritalo Laikussa
Teemoina mm. taidetoiminta, harrastaminen ja lapsiperheet, kulttuuripalvelut ja kulttuurihyvinvointi. Tilaisuuden juontaa lastenkulttuurin ammattilainen Joonas Keskinen. Jokaisella eduskuntapuolueella on ollut mahdollisuus ilmoittaa Pirkanmaan vaalipiiristä yksi eduskuntavaaliehdokas paneeliin.
18.-22.3.2019 Eurooppalainen Media Literacy Week
Viikon ohjelmaan kuuluu erilaisia tapahtumia medialukutaidon alalta. Suomessa viikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.
29.1.-22.3. 2019 Unikudelmia Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Artussa Hyvinkäällä
Unikudelmia on näyttely suomalaisen kirjallisuuden unista ja unelmista. Se on kirjallisuuslähtöinen kiertonäyttely, jonka jokainen yksityiskohta löytyy sen taustakirjallisuudesta: 31 suomalaisesta yötä tai unta käsittelevästä teoksesta.
”Unikudelmia on erityisesti lapsille ja nuorille suunniteltu elämyksellinen näyttelymaailma sekä aikuisiakin ihastuttava taidekokemus. Näyttelyssä on esillä myös mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia – sen maailmassa kaikenikäiset voivat astua kirjojen kansien sisäpuolelle, unien toiseen todellisuuteen.” (Anna Anttonen ja Kati Inkala, Valveen sanataidekoulu)
Näyttelyn kirjoista vanhin on Marjatta Kurenniemen vuonna 1947 julkaistu Unikon satuja ja uusin, oululaisen Satu Alajoen Valon sankari, on julkaistu keväällä 2017. Unikudelmia on mahdollista kokea elämysnäyttelynä, mutta sen maailmaan voi myös syventyä kirjallisuuden kautta joko ennen tai jälkeen näyttelyvierailun. Valveen sanataidekoulu on laatinut jokaiseen näyttelyn teokseen sanataideharjoituksia, jotka ovat näyttelyn verkkosivuilla vapaasti käytettävissä (www.unikudelmia.fi).
Unikudelmia on kulttuuritalo Valveen sanataidekoulun näyttelytuotanto, joka oli ensi kerran esillä Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikoilla 2017. Kulttuuritalo Valve on osa Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluita. Unikudelmien työryhmä on aiemmin tuottanut palkitun Saareen-näyttelyn, joka on kiertänyt Suomea yli kymmenen vuotta ja jonka on nähnyt yli 70 000 kävijää.
Avoinna ma-to klo 12-9, pe klo 12-16.
Vapaa pääsy. Tervetuloa !
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu
Villatehdas, Kankurinkatu 4-6, O-rappu, 05800 Hyvinkää.
OKM:n järjestämiä infotilaisuuksia uudesta kuntien kulttuuritoimintalaista
Eduskunta on hyväksynyt uuden kuntien kulttuuritoimintalain. Laki vahvistaa kulttuurin roolia kunnan toiminnassa sekä perustelee kulttuurin merkitystä ja asemaa kunnan peruspalveluna. Lain toimeenpanosta järjestetään maaliskuun aikana infotilaisuuksia eri puolilla Suomea kuntien kulttuurivastaaville, paikallisille ja alueellisille kulttuuri- ja taidetoimijoille sekä päättäjille.
Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen ja Suomen Kuntaliiton kanssa.
ke 6.3.2019 Helsinki
Jukola, Meritullinkatu 1, Helsinki
ke 13.3.2019 Kuopio
Kuopion musiikkikeskus, jousisto
Kuopionlahdenkatu 23, 70100 Kuopio
ke 20.3. Oulu
Lapland Hotels, Ylläs- ja Äkäslompolo kokoustila
Kirkkokatu 3, 90100 Oulu
ke 27.3. Tampere
Vapriikki, auditorio
Tampellan alue, Alaverstaanraitti 5, 33101 Tampere
6.3.2019 Museoviraston järjestämän Kulttuuriperintö nyt ja tulevaisuudessa – politiikkapaneeli Helsingissä
Paneelikeskustelu Kansallismuseon auditoriossa 6.3.2019 klo 17-19.
Kulttuuriperinnöstä ja sen politiikasta keskustelevat Anders Adlercreutz (rkp), Li Andersson (vas), Eeva-Johanna Eloranta (sd), Henna Virkkunen (kok).
Keskustelun sparraajina ovat kulttuurijohtaja Helka Ketonen (Maaseudun Sivistysliitto) ja toimitusjohtaja, dosentti Liisa Suvikumpu (Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta).
Tilaisuuden juontaa Jussi-Pekka Rantanen.
3.2.2019 Arkkitehtuurin päivä
Paikka: Kiasma-teatteri, Mannerheiminaukio 2, Helsinki.
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseokonseptin kehittäminen etenee. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin asettaman kehitystyöryhmän tuloksista kuullaan maaliskuussa. Arkkitehtuurin päivä 2019 syventää keskustelua museohankkeesta erilaisia näkökulmia avaavien esimerkkien avulla.
Arkkitehtuurin päivän ohjelma on kaksiosainen:
Osa 1: Uudet museot
11.30 ilmoittautuminen
12.00 tilaisuus alkaa
13.45 kakkukahvit Alvar Aallon ja Arkkitehtuurin päivän kunniaksi
Osa 2: Arkkitehdin perintö
14.30 The Proposal -dokumenttielokuva, kesto 83 min
16.00 keskustelu
16.30 tilaisuus päättyy
Päivän aloittaa tutustuminen Skotlannin uuteen designmuseoon V&A Dundeehen, josta tulee kertomaan museon johtaja Philip Long. Keskustelussa kuullaan museouutisia myös Suomenlahden eteläpuolelta, kun Viron arkkitehtuurimuseon johtaja Triin Ojari saapuu kertomaan uunituoreesta päätöksestä yhdistää Viron arkkitehtuuri- ja designmuseot.
Keskusteluun kansainvälisistä malleista ja niiden tarjoamista näkökulmista uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle Suomessa osallistuvat myös Arkkitehtuurimuseon vt. johtaja Reetta Heiskanen ja Designmuseon johtaja Jukka Savolainen. Englanninkielistä keskustelua moderoi Archinfon toiminnanjohtaja Hanna Harris.
Osallistuminen Arkkitehtuurin päivän Uudet museot -osuuteen on ilmaista, ilmoittaudu 30.1. mennessä tästä! Ilmoittaudu 30.1. mennessä tästä!
Museokeskustelun jälkeen nähdään Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPointin ohjelmistossa esitettävä elokuva The Proposal (2018), joka käsittelee meksikolaisarkkitehti Luis Barragánin perintöä ja mitä sille on arkkitehdin kuoleman jälkeen tapahtunut. Elokuvan jälkeen pohditaan Barragánin arkkitehtuurin merkityksiä ja yleisemmin arkkitehtuuriaarteiden vaalimista.
Elokuvaesityksen liput ovat myynnissä DocPointin verkkokaupassa.
Arkkitehtuurin päivän vieraana voit ostaa lipun erikoishinnalla 7,50 € käyttämällä alennuskoodia DPROPO. Erikoishintaisia lippuja on rajoitetusti.
2.3.2019 Meidän Ilmasto 2030 – Nuorten ilmastokokous Helsingissä
Nuorten Agenda 2030 -ryhmä järjestää yhteistyössä Sitran kanssa nuorten oman ilmastokokouksen Finlandia-talolla!
Kokouksen ohjelmassa on nuorten asiantuntijoiden puheenvuoroja, paneeleita ja toiminnallista ohjelmaa. Tapahtuma huipentuu nuorten ilmastojulkilausuman julkistamiseen, jonka tarkoituksena on tuoda nuorten näkemykset osaksi ilmastokeskustelua. Julkilausumaa ovat olleet työstämässä useat suomalaiset nuoriso-, ympäristö- ja kehitysyhteistyöjärjestöt. Lue lisää!
24.1.–17.2.2019 ITSE TEOSSA

Galleria Valo sekä Katve 1 ja 2. Tiedekeskus ja museo Arktikum, Pohjoisranta 4, 96200 Rovaniemi.
Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto ja Lapin yliopisto toteuttavat valtakunnallisen Itse teossa -näyttelyn 24.1. – 17.2.2019 yliopiston ylläpitämään Galleria Valoon sekä Galleria Katve 1 ja 2:een, Arktikumiin, Rovaniemelle. Näyttely esittelee liiton jäsenkoulujen opettajia ja rehtoreita itse teossa, taiteen tekijöinä.
18.1.–10.2.2019 Vuorotellen – Taidekasvattaja taiteilijana
Espoon kuvataidekoulun nykyisten opettajien näyttely
Näyttely esittelee Espoon kuvataidekoulun opettajien vahvaa ja monipuolista ammattitaitoa taiteen tekijöinä. Näyttelyssä on mukana 23 taiteilija-opettajan maalauksia, valokuvia, mediateoksia, veistoksia ja kuvituksia. Näyttelyn konkarit ovat opettaneet 40-vuotisjuhlavuottaan viettävän Espoon kuvataidekoulun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä saakka, nuorimmat ovat olleet vielä muutama vuosi sitten kuvataidekoulun oppilaita.
Näyttelyyn valmistettava yhteisteos tekee näkyväksi kuvataidekoulun opettajien lapsuusajan teoksia eri vuosikymmeniltä. Yhteisteos muistuttaa, että jokainen opettaja on ollut vuorollaan myös oppilas. Rakkaus kuvien tekemiseen on saattanut syttyä hyvinkin varhain.
Osalle opettajista oman taiteen tekeminen on ensisijainen tai yhtä vahva ammatti kuin opetustyö. Osa saa taiteen tekemisestä vastapainoa opettamiselle ja ammentaa kokeiluista sisältöä ja innostusta omaan opetukseen.
Espoon kuvataidekoulu juhlii 40-vuotisjuhlavuotta monipuolisella näyttelyohjelmalla. Näyttelyissä esittäytyvät vuorotellen aiemmat ja nykyiset opettajat sekä tietenkin oppilaat. Entisiä rehtoreita ja opettajia osallistuu Kymppi kuviksessa III -näyttelyyn, joka jatkuu Espoon kulttuurikeskuksen galleriassa 27.1.2019 saakka. Oppilaiden vuoro on 9.4.2019 avautuvassa ”Juhlat” -kevätnäyttelyssä Heikintorin kauppakeskuksessa.
Lämpimästi tervetuloa avajaisiin torstaina 17.1.2019 klo 18–20!
Näyttelyn avaa Espoon kaupungin opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Marika Niemi.
Heikintorin kauppakeskus, 2. kerros, Espoon kuviksen tapahtumatila
Kauppamiehentie 1, 02100 Espoo
Näyttely avoinna ti-su klo 11-20
9.-27.1.2019 Espoon kuvataidekoulun Kymppi kuviksessa III – taidekasvattaja kuvantekijänä -näyttely
Espoon kulttuurikeskus (kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo).
Näyttely on avoinna kulttuurikeskuksen aukioloaikojen mukaisesti ma–pe 8–21, la 9–18 ja su 9–15.
28.1.–3.2.2019 DocPoint-festivaalin yhteydessä 10-16-vuotiaille suunnattu DOKKINO – Lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma
Dokumenttielokuva tarjoaa paljon mahdollisuuksia paitsi media- ja elokuvakasvatukseen myös esimerkiksi yhteiskunnallisten kysymysten käsittelyyn. DOKKINO tukee koulujen mediakasvatusopetusta tarjoamalla opettajille valmiin opetusmateriaalin elokuvaelämyksen tueksi. DOKKINOn opetusmateriaalit toimivat mobiilioppimisympäristössä.
Tarkemmat tiedot elokuvista ja esityssarjoista löydät osoitteesta www.dokkino.fi
Myös DocPoin-festivaalin ohjelmisto on julkistettu!
4.-10.2.2019 Mediataitoviikko
Mediakasvatukselle omistetun teemaviikon avulla saamme paremmin näkymään sitä työtä, jota eri organisaatioissa, järjestöissä ja yrityksissä tehdään ympäri vuoden mediakasvatuksen edistämiseksi. Kampanjoilla ja tempauksilla voidaan puolestaan tarttua ajankohtaisiin teemoihin, joista koulut ja muut Mediataitoviikkoon osallistuvat tahot voivat valita itselleen läheisen aiheen.
Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.
Lisätietoa ja ilmoittautuminen.
29.1.2019 Sitran koordinoima Erätauko-päivä / Opetushallituksen järjestämä keskustelutilaisuus
Aika: 29.1.2019 klo 10.00-12.30
Paikka: Opetushallitus, Hakaniemenranta 6, monikäyttötila, Helsinki.
Miten voisimme edistää ilmastovastuun oppimista kouluissa ja oppilaitoksissa?
Erätäukopäivän aikana järjestetään ympäri Suomen keskusteluja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä. Erätauko-päivänä merkittävä joukko organisaatioita ympäri Suomen järjestää Erätauko-dialogeja, joissa Ilmastonmuutoksen hillitseminen sidotaan laajasti yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Opetushallituksen järjestämässä keskustelutilaisuudessa jaetaan ymmärrystä siitä, miten kouluissa ja oppilaitoksissa voidaan käsitellä ilmastonmuutosta kannustavasti ja voimaannuttavasti. Tilaisuuden tavoite on hahmottaa, mitkä tekijät estävät ja toisaalta tukevat ilmastovastuun ymmärryksen ja osaamisen lisääntymistä koulutuksessa. Tilaisuudessa määritellään toimenpiteitä, miten ilmastovastuu tulisi osaksi koulutusjärjestelmää.
Tilaisuus on tarkoitettu koulutuksen ja ilmastonmuutoksen asiantuntijoille opetussektorilta, hallinnosta, tiedeyhteisöstä, yrityksistä ja järjestöistä. Mukaan mahtuu 40 keskustelijaa.
Ilmoittautuminen 21.1. mennessä verkkolomakkeella.
Lue lisää ja lataa sivun alalaidasta kutsu!
29.1.2019 Helsingissä: Välähdyksiä tulevaisuuden kunnasta
Valtiovarainministeriön tapahtumassa tarkastellaan kuntien tulevaisuudenkuvia ja kehityssuuntia seuraavalla hallituskaudella ja myös sen jälkeen. Samalla luodaan katsaus hallituksen Tulevaisuuden kunta -reformiin ja Digikuntakokeiluun.
25.-26.1.2019 Educa-messut Helsingin Messukeskuksessa
Suomen suurimman opetusalan tapahtuman vuoden 2019 teemana on “Opettaminen – viestintää ja vuorovaikutusta”. Opetusalan valtakunnallinen suurtapahtuma, Educa, järjestetään vuosittain Helsingin Messukeskuksessa. Educassa käsitellään opetusalan ajankohtaisia asioita. Lue lisää!
11.9.2018-27.1.2019 VÄRIKYLVÖ-näyttely Porin taidemuseolla
Porin taidemuseo, PEDAseinä, Eteläranta, Pori
Värikylvö-näyttely esittelee yhteisöllistä ympäristötaideteosta, joka oli esillä Hevosluodon siirtolapuutarhassa kesällä 2018. Teoksessa kasvatettiin syötävän ihania sinisiä ja hehkuvan oransseja kukkia Vauvojen värikylpy -työpajoihin. Porin lastenkulttuurikeskus toteutti teoksen yhdessä Porin ensi- ja turvakoti Esikon ja Luodon siirtolapuutarha ry:n kanssa osana Turun yliopiston Kokkeli-hanketta. Näyttely-yhteistyössä Porin taidemuseo. Näyttely on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä ja kulttuuriperintövuotta. Lue lisää!
19.11.-15.12.2018 ja 7.-18.1.2019 Jaloista käsin –hankenäyttely
Villa Artun galleria, Villatehdas, Kankurinkatu 4-6, O-rappu, Hyvinkää.
Avoinna ma-to 12-19, pe 12-16. Vapaa pääsy. Tervetuloa!
Voiko kävely olla taiteen perusopetuksen väline? Miten kävely vaikuttaa ajatteluun ja sitä kautta luovaan työhön? Näitä asioita on tutkittu Jaloista käsin –kehittämishankkeessa, jonka osapuolet ovat Hyvinkään lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Taito käsityö- ja muotoilukoulu Helmi sekä visuaalisten taiteiden koulu Aimo Hämeenlinnasta. Lisäksi Lasten ja nuorten taidekeskus toimii hankkeen yhteistyökumppanina.
Oppilaat ja opettajat ovat kävelleet lukuvuoden aikana sekä koulun lähimaastossa että leirikoulumatkojen puitteissa kauempanakin. Hanke alkoi syksyllä 2017 Janakkalan kulttuurimaisemasta ja jatkui keväällä 2018 Turun ulkosaaristoon,
Utön majakkasaarelle. Loppukesästä 2018 matkattiin Latviaan, jossa jalkauduttiin Kolkan niemimaan autioille hiekkarannoille.
Leirikoulujen ja työpajojen yhteinen nimittäjä on ollut liike ja keholliset harjoitukset, joita ovat ohjanneet vierailevat taiteilijat ja tutkijat tanssin, kuvataiteen, teatteri-ilmaisun sekä historian ja arkeologian aloilta.
Nämä oppilaiden ja opettajien yhteiset harjoitukset näissä erityisissä paikoissa ovat johdattaneet pohtimaan olemassaoloa ja ajan kulkua – mennyttä, nykyhetkeä ja tulevaa tällä planeetallamme – ja näiden pohdintojen kautta myös sitä, mistä taiteen tekemisessä on kysymys.
Jaloista käsin –näyttely on taiteellinen dokumentaatio hankkeen sisällöistä ja sen puitteissa syntyneistä teoksista.
15.12.2018 klo 11-13 Valon juhla – Ljusfest Porvoon taidekoululla
Työpajoja, musiikkia ja pullantuoksuinen kahvila. Joulukaupassa kortteja, kalentereita ja taidetarvikkeita. Vapaa pääsy!
Worksops, musik och bulldoftande café. I julsoppen julkort, kalendrar och konstmaterial. Gratis inträde!
Porvoon taidekoulu
Kaivokatu 40
www.porvoo.fi/taidekoulu
23.11. -12.12.2018 KALEIDOSKOOPPI – Sara Hildén -akatemian opettajien näyttely
Galleria Saskia, Pirkankatu 6, 33210 Tampere.
Avoinna 12.00-18.00 joka päivä.
Kaleidoskooppi on laite, jota katsoessa monenlaiset osaset muodostavat mitä erilaisimpia yhdistelmiä ja kuvioita, kunhan laitetta uskaltaa kääntää. Kuvataiteilija tutkii maailmaa ja ilmaisee itseään kuvan keinoin.
Kuvataideopettajan täytyy myös tuntea omakohtaisesti taiteellisen työskentelyn prosesseja, jotta hän pystyy ohjaamaan oppilaita heidän poluillaan taiteen maailmaan.
Näyttelyn taiteilijat ovat Sara Hildén -akatemian nykyisiä ja entisiä, vakinaisia opettajia ja tuntiopettajia, rehtori ja entinen rehtori.
Lue lisää näyttelytiedotteesta!
Tervetuloa avajaisiin perjantaina 23.11. klo 18-20!
3.12.2018 Disability Day Art & Action 2018 goes Helsingin kaupunginmuseo
Disability Day Art & Action- verkostofestivaali huipentuu 3.12. kansainvälisenä vammaisten päivänä Helsingin kaupunginmuseolle kantaaottavien keskustelujen ja korkeatasoisten esitysten siivittämänä. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille.
29.11.2018 Marginaalissa vai valtavirrassa? –keskustelutilaisuus Vantaan taidemuseo Artsissa
Paikka: Vantaan taidemuseo Artsi, Myyrmäkitalo, Paalutori 3, 01600 Vantaa.
Aika: 29.11.2018 klo 18-20.
Keskustelua vammaisten taiteentekijöiden asemasta. Miten taiteen kentällä tullaan näkyväksi? Mikä on kuratoinnin rooli? Mukana keskustelemassa taiteilijoita ja kuraattoreita kuten Minna Haveri, Maarit Hedman, Jani Leinonen, Kimmo Tolvanen ja Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen. Keskustelun puheenjohtajana toimii Sari Salovaara / Kulttuuria kaikille -palvelu.
Ennen keskustelutilaisuuden alkua yleisöopastus Suomi Finland 101 -näyttelyyn klo 17.
Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Kulttuuria kaikille -palvelu ja Vantaan taidemuseo Artsi.
Tilaisuus on osa DiDa – Disability Day Art & Action 2018 – ohjelmaa. Lisätietoja tästä!
Tarkemman ohjelman löydät osoitteesta www.disabililityday.fi
Mikäli haluat käyttää tilaisuudessa induktiosilmukkaa tai olet oikeutettu Kelan viittomakieliseen tulkkaukseen, otathan yhteyttä Artsiin 22.11. mennessä osoitteeseen eeva.hytonen(a)vantaa.fi tai 040 193 8142.
19.–23.11.2018 Suomen ensimmäinen Lapsen oikeuksien viikko
Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen kunniaksi. Kuvataidekoulujen liiton jäsenoppilaitoksissa on päivää on juhlistettu näyttävästi mm. toteuttaen lyhtypuistoja, valoinstallaatioita sekä erilaisia tapahtumia.
Lapsi- ja nuorisojärjestöt, lapsiasiavaltuutetun toimisto, seurakuntien ja valtion toimijat haastavat kaikki Suomen alakoulut mukaan viettämään Suomen ensimmäistä Lapsen oikeuksien viikkoa 19.–23.11.2018. Lapsen oikeuksien viikko on kouluille suunnattu toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien tunnettuutta oppilaiden, opettajien ja kouluhenkilökunnan keskuudessa yhteisen tekemisen kautta. Viikon teema on tänä vuonna osallisuus.
5.-11.11.2018 Peliviikko
Peliviikon tavoitteena on pelata yhdessä sadoissa pohjoismaisissa tapahtumissa ja lisätä peleistä käytävää keskustelua.
Peliviikko on osa kansainvälistä ja pohjoismaista peliviikkoa ja sitä vietetään 5.-11.11.2018. Teemaviikon järjestää vuosittain kaikille avoin Pelikasvattajien verkosto, sekä paikalliset toimijat. Viikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.
17.9. – 9.11.2018 KAMELITORI – Lasten käsitöitä ja taidetta maailmalta
Kamelitori-näyttely tuo kansainvälisen, mausteisen ja värikylläisen käsityömarkkinoiden tunnelman Villa Artun galleriaan. Näyttelyssä on esillä lasten ja nuorten tekemiä käsitöitä ja käsityöaiheisia tauluja eri vuosikymmeniltä. Yksi niistä on Egyptistä tullut kuvakudos, jonka tekijä Abd El Khalek on nimennyt ’Camels Market’ Kamelitoriksi.
Lasten ja nuorten taidekeskuksen arkistoon on vuosien varrella tallennettu lukuisia tekstiilitöitä ja käsityöaiheisia tauluja ympäri maailman. Tauluissa nähdään ammattilaisia työssään, monenlaisia kangas- ja punontapuita sekä kudontamateriaaleja. Kuvat kertovat kuinka punontapuihin kuivatetaan Malediiveilla kookospuunlehtiä tai kuinka intialaiset naiset koristelevat kankaita kirjomalla. Kirjontaperinne elää vahvana myös idästä ja Itä-Euroopasta tulleissa tekstiileissä ja neuloksissa. Esillä on lisäksi meksikolaisia leluja ja afrikkalaisia käsintehtyjä soittimia.
Batiikkityöt, kuvakudokset, tekstiilikollaasit, kirjonta- ja kudontatyöt sekä eri tekniikoita ja käsityöammatteja esittelevät taulut ja käsintehdyt nuket täyttävät näyttelytilaan rakennetut markkinakojut. Eri maista tulleet lasten tekemät kuvat kertovat, kuinka käsitöitä tekevät monesti yksittäiset ihmiset, mutta käsitöiden äärelle kokoonnutaan myös oleskelemaan ja viettämään aikaa yhdessä. Kädentaidot yhdistävät sukupolvia toisiinsa ja taidot siirtyvät isovanhemmilta ja sukulaisilta eteenpäin nuoremmille taitajille.
Toiminnallisessa näyttelyssä on kolme työpajapistettä, joissa kävijät pääsevät itse kokeilemaan käsitöiden tekemistä. Pisteissä voi kokeilla ryijysolmujen tekoa, punontaa ja puunpintakoristelua. Päiväkoti- ja koululaisryhmät varaavat työpajoihin ajan etukäteen. Yläasteikäisille on tarjolla pidempikestoisia kädentaitopajoja, joissa harjoitellaan puunpintakoristelua tai vaihtoehtoisesti tehdään kirjontatekniikalla oma tägi, kuva tai teksti.
Yhteistyössä Taitoliitto, Hyvinkään kaupunki, OKM
Vapaa pääsy. Tervetuloa !
Lasten ja nuorten taidekeskus
Villa Arttu, Villatehdas, O-rappu, Kankurinkatu 4-6, 05800 Hyvinkää
Näyttely avoinna ma-to 12-19, pe 12-16.
Ryhmille myös aamupäivisin, varaukset p. 050 467 8308
4.-31.10.2018 Pieniä lauluja elämästä – Jouni Tasa, Keravan kuvataidekoulu, lopputyönäyttely
Keravan kirjasto, Paasikivenkatu 12. Näyttely avoinna ma-to 8-20, pe 8-18, la 9-17.
6.-27.10.2018 Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun päättötyönäyttely / Utställning av slutarbete
Lukuvuoden 2017-2018 päättötyönäyttely avataan Galleria Artistassa (Itäinen Kirkkokatu 16) perjantaina 5.10. klo 18.00. Tervetuloa!
Näyttely on avoinna Artistassa ma-pe 10-16 & la 10-14 ja Kellarigalleriassa (Kansakoulukatu 6b) ma-to 9-20 & pe 9-15.
Utställning av läsårets 2017-2018 slutarbete öppnas i Galleri Artista (Östra Kyrkogatan 16) på fredag 5.10. kl 18.00. Välkommen!
Utställningen är öppen i Artista må-fre 10-16 & lö 10-14 och Källargalleriet (Folkskolegata 6b) må-to 9-20 & fre 9-15.
5.-18.10.2018 Kauniaisten kuvataidekoulun 40-vuotisjuhlavuoden näyttelyn 2. osa: Nyt! Nu!
Kauniaisten kuvataidekoulu juhlii 40-vuotissyntymäpäiviään teemalla Ennen – nyt – kohta. Teemavuosi punoo yhteen mennyttä, nykyhetkeä ja tulevaa. Juhlavuoden toinen näyttely, Nyt! Nu! on esillä Kauniaisten kaupungintalolla, Kauniaistentie 10, 00270 Kauniainen. Näyttely on auki arkisin klo 8-15.45, ti-to myös klo 17-19.30.
Juhlanäyttelyn teokset ovat syntyneet tarinoista, joita oppilaat ovat kertoneet toisilleen. Osa tarinoista on tosia, osa kuviteltuja. Teokset on toteutettu piirroksin, maalauksin, rakentaen ja savesta muovaillen.
Lue lisää juhlavuoden lehdistötiedotteesta!
Juhlavuoden kolmas näyttely Kohta – Strax -näyttely kootaan vielä ennen vuodenvaihdetta.
17.-18.10.2018 LIFT – NEW DIMENSIONS OF MEDIA, ARTS & CULTURE
Paikka: Merikaapelihalli, Cable Factory
SULA ja Media Digital Summit on nyt LIFT!
LIFT – New Dimensions of Media, Arts & Culture yhdistää viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn SULA – Sustainability and Love for Arts -tapahtuman ja Media Digital Summitin! Juuri nyt maailma tarvitsee yhdessä tekemistä, luovuutta ja merkityksellisiä tarinoita. LIFT yhdistää median, taiteen ja kulttuurin täysin uudella tavalla.
3.-7.10.2018 Lasten taidefestivaali Kutitus Espoossa
Espoon kulttuuritalo Tapiola ja Lasten kulttuurikeskus Aurora.
Kutitus-kissat Viksu ja Viiksi toivottavat kaikki tervetulleeksi kastelemaan tassunsa ja seikkailemaan Espooseen! Festivaali tarjoaa monipuolista ohjelmaa Espoon kulttuurikeskuksessa Tapiolassa 3.–7.10. ja Lasten kulttuurikeskuksessa Aurorassa Järvenperässä 3.–4.10. Tulossa myös Kutitus-etkot Auroraan lauantaina 29.9.!
Tänä vuonna festivaalin teemana on merelliset seikkailut sekä Itämeren ja ympäristön suojelu. Kutitus-festivaali tukee John Nurmisen Säätiön toimintaa ja lahjoittaa osan pääsylipputuloista Puhdas Itämeri -hankkeiden hyväksi. Lue lisää!
1.–5.10.2018 Koulujen elokuvaviikko
Koulujen elokuvaviikko tarjoaa kouluille verkon kautta maksuttomia elokuvanäytöksiä laadukkaiden oppimateriaalien kera. Tämän vuoden klassikkoelokuvissa metsätetään lumimiestä ja kaivellaan käpyä selän alta. Lisätietoa elokuvaviikon järjestämisestä koulussasi löydät täältä.
Koulujen elokuvaviikko haastaa 3.–9.-luokkalaiset kuvaamaan elokuvataikoja. Lue lisää Elokuvatrikkihaasteesta ja osallistu kilpailuun!
29.9.2018 Mediakasvatuskeskus Metka ry.:n tuottama Minun elokuvani –elokuvafestivaali
Tapahtuma edistää lasten ja nuorten audiovisuaalista kulttuuria. Jokainen alle 29-vuotias voi osallistua ilmoittamalla mukaan itse tekemänsä elokuvan. Tee siis oma elokuva ja ilmoita se mukaan Minun elokuvani -tapahtumaan 1.6.2018 mennessä täällä!
Festivaalipäivänä 29.9.2018 lasten ja nuorten elokuvia katsellaan yhdessä Vantaan Vernissassa. Tapahtuman elokuvien kirjo vaihtelee aloittelijoiden teoksista kovatasoisiin opiskelijatöihin. Festivaalin näytöksissä elokuva-alan ammattilaiset antavat suullista palautetta kaikille lasten ja nuorten elokuville. Omasta elokuvastaan voi pyytää myös pelkän kirjallisen palautteen, mikäli ei pääse festivaalipäivänä paikalle. Vuonna 2018 Minun elokuvani -tapahtuma järjestetään 30. kerran.
ANTI 2018 esittelee alansa huippuja peliteemaisella festivaalilla
ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään 17. kerran Kuopiossa 25.-30.9.2018. Mukaan on kutsuttu kansainvälisesti menestyneitä, palkittuja taiteilijoita, joiden teokset tarkastelevat leikin, leikkisyyden, pelin ja pelillisyyden teemoja.
Taiteellisen ohjelmiston lisäksi festivaaliviikolla järjestetään erilaisia keskustelutilaisuuksia. 29.9. jaetaan ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinto ja 21.-27.9. järjestetään jo kolmannen kerran Future DiverCities -taiteilijalaboratorio. Lue lisää!
Seuraa ajankohtaisia festivaaliuutisia Facebook-tapahtumasivulla!
6.-16.9.2018 Helsinki Design Week: Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin näyttelyt Helsingin Kaupungintalon aulassa
Palkinnon kunniaksi Kaupungintalon aulassa on esillä Arkin näyttely Helsinki Design Weekin ajan 6.-16.9.2018. Esillä on kaksi suurta teosta – Arkin oppilaiden suunnittelema kaupunki sekä Arkin rehtorin, Pihla Meskasen, suunnittelema tilateos. Näyttely on toteutettu. Vapaa pääsy!
TILAPELI – tilateos PUZZLE BLOCKS – palapelipalikoista
Jättikokoiset palapelia muistuttavat palikkasarja on suunniteltu inspiroimaan lapsia rakentamaan majoja, tiloja ja taloja. Paloja on 26 erilaista, ja niitä voi yhdistellä toisiinsa loputtomin eri tavoin. Puzzle Block – rakentelusarjan on ideoinut Pihla Meskanen.
“Toys are not really as innocent as they look. Toys and games are preludes to serious ideas.” – Charles & Ray Eames
MUUTTUVA KAUPUNKI
Tässä projektissa on tutustuttu kaupunkisuunnitteluun ja erityisesti viherrakentamisen monenlaisiin mahdollisuuksiin kaupungissa, sekä kaupunkisuunnittelun eri elementteihin, kuten tilat ja tilasarjat, rakennusten suhde toisiinsa, mittakaava, kadut ja aukiot, liikenne, sekä erilaiset korttelirakenteet historian saatossa.
Kaupungin eri osia ovat toteuttaneet Arkin 4-19 –vuotiaat oppilaat, kukin omia kortteleita omissa ikäryhmissään. Näistä korttelitutkielmista voi koota erilaisia kaupunkikokonaisuuksia, ja tutkia miten eri tekijät vaikuttavat kaupunkitilaan laajemmassa mittakaavassa.
3.-9.9.2018 Valtakunnallinen Harrastusviikko kouluissa
Viikon idea on tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuuksia kokeilla taiteen, kulttuurin, tieteen, liikunnan ja muiden alojen harrastustoimintaa. Harrastusviikolla koulut avaavat ovensa eri harrastusjärjestöille. Paikallisjärjestöt lähtevät viikon aikana kouluille esittelemään toimintaansa oppilaille. Halutessaan koulut voivat järjestää myös ilta- tai viikonlopputilaisuuksia vanhempien mukaan saamiseksi. Tapahtumaan kannustavat mukaan OKM, OPH, Koulussa harrastamisen verkosto ja muut valtakunnalliset harrastustoimintaa toteuttavat järjestöt.
Lue lisää Olympiakomitean verkkosivuilta!
7.-8.9.2018 Värkkäilyfestari Hyvinkään Villatehtaalla kulttuurikeskus Villa Artussa
Kaiken maailman virityksiä ja itsetekemisen meininkiä. Kädentaitoja, tietotekniikkaa, luovuutta, oppimista, osaamista, tutkimista, keksimistä, kokeilua, kierrätystä, yhdistelyä, uusiokäyttöä, tietoa, taidetta, inspiraatioita. Tätä kaikkea on värkkäily, värkkäys, maker-kulttuuri, maker space ja sitä tarjoaa Hyvinkään Villatehtaalla kulttuurikeskus Villa Artussa VÄRKKÄILYFESTARI perjantaina 7.9. 2018 klo 10–16 ja lauantaina 8.9.2018 klo 12–18. Tapahtuma on kaikille avoin ja sinne on vapaa pääsy.
Tulkaa oppilaidenne kanssa tai opettajaporukalla inspiroitumaan! Tapahtumaan voi ilmoittautua myös värkkäilijäksi. Onko sinulla tai koulunne oppilaalla jokin taito tai tekeminen, jota voisi esitellä tai opettaa Värkkäilyfestarin kävijöille?
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät 2018 – Tunne perintösi, jaa tarinasi
Teemavuoden otsikko Tunne perintösi, jaa tarinasi kutsuu kokemaan kulttuuriperinnön kohtaamisen paikkana ja vuoropuhelun välineenä. Mitä kaikkea sinä tiedät ja taidat omasta kulttuuriperinnöstäsi? Miltä sinun kulttuuriperintösi näyttää, kuulostaa, tuoksuu ja tuntuu? Mitä haluat kertoa omasta ja ymmärtää muiden kulttuuriperinnöstä?
Kulttuuriympäristöpäivien pääajankohta on 3.-9.9.2018
Kaikki ovat tervetulleita järjestämään ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville. Tapahtuma voi olla avointen ovien päivä, opastettu kierros, näyttely, työpaja tai muu tapahtumia. Tilaisuus voi olla yleisölle avoin tai pienemmälle piirille suunnattu.
Katso tapahtumanjärjestäjän ohjeita ja vinkkejä tästä.
Ilmoita tapahtumasi mukaan tästä.
Lataa Tunne perintösi –teemavuoden aineistoa (yleisesite, logot, julisteet ym.) tästä.
29.6.- 5.8.2018 TAIPALE – Sara Hildén -akatemian nuorten päättötyönäyttely (kuvataiteen perusopetus, laaja oppimäärä)
Tampere-talon pääaula,
Yliopistonkatu 55.
Aukioloajat: Ma suljettu, ti-pe klo 9-20.30, la klo 11-20.30.
Avajaiset torstaina 28.6.2018 klo 17-19.
Päättötyöt ja niihin liittyvät prosessia kuvaavat portfoliot ovat mielenkiintoinen ja koskettava tapa tutustua nuorten ajatuksiin. Useassa teoksessa on etsitty kuvallista muotoa omille tunteille ja rakentuvalle identiteetille. Mukana näyttelyssä on myös teoksia, jotka tutkivat maapallon ekologista tilannetta, sattumanvaraisuutta ja suunnittelemattomuutta, arkkitehtuuria ja puhdasta maalauksen iloa. Tekniikat ja toteutustavat vaihtelevat kolmiulotteisesta rakentelusta valokuvaukseen. Suurin osa töistä on kuitenkin toteutettu maalaamalla tai piirtämällä.
18.-21.6.2018 Omia ja toisten polkuja -näyttely InSEA 2018 Intervention -kongressin taideohjelmassa / Kuvataidekouluja esittelevä POP UP -bussi InSEA-kongressissa ke 20.6.2018
Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto ry ja Kuvataideopettajat ry tuottavat yhdessä taidekasvatusnäyttelyn, Omia ja toisten polkuja / Paths Mine and Taken by Others, osaksi Interventions – InSEA 2018 -kongressin taideohjelmaa. Näyttelyt levittäytyvät Aalto-yliopiston Otaniemen kampusalueelle Espoossa. Taidekasvatusnäyttelyymme osallistuu 31 koulua, opettajaa, työryhmää ja hanketta. Sen tavoitteena on esitellä suomalaisen kuvataideopetuksen ja -opiskelun moninaisuutta.
Kaikille avoimia taideohjelman avajaisia vietetään maanantaina 18.6. klo 19. Yhteiset avajaiset aloitetaan beta SPACE -näyttelytilasta, Otakaari 1 X. Tervetuloa!
Taideohjelman kartta InSEA 2018
Taideohjelman juliste InSEA 2018
Kutsu_Taideohjelma ja avajaiset Insea 2018
Kuvataidekouluja esittelevä POP UP -bussi InSEA-kongressissa ke 20.6.2018
Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto järjestää kongressin piha-alueelle nuorisobussin, jossa kongressin vieraat voivat pistäytyä tutustumassa suomalaiseen taiteen perusopetukseen, kuvataidekoulujen sekä liiton toimintaan.
18.5.-16.6.2018 Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan vuosinäyttely ”Totta ja tarinoita”
Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan tämän lukuvuoden teemana on ollut ”Totta ja tarinoita”. Olemme tutkineet visuaalista taidetta eri tyylisuuntauksineen surrealismista realismiin sen sisältöjen kautta. Olemme tutustuneet menneen maailman tarinoihin, kuvakulttuurin kehitykseen ja miettineet kuvien ja taiteen merkitystä eri aikoina. Oppilaiden omat kertomukset, aistihavainnot, tunteet, kokemukset ja muistot ovat toimineet töiden innoittajina. Aihepiirejä on löytynyt myös fantasiamaailmoista, tarinoista ja saduista.
Näyttelystä löytyy jokaiselta oppilaaltamme (4-20 v.) ainakin yksi työ.
Vuoden teemaa on käsitelty eri taideaineissa sen ominaispiirteet ja työskentelytavat huomioiden. Esillä on monilla eri tekniikoilla tehtyjä värikkäitä piirroksia, maalauksia, grafiikkaa, valokuvia ja kollaaseja. Lisäksi siellä on runsas kattaus arkkitehtonisia rakennelmia, muotoilua, käsitöitä, veistoksia ja monia muita kolmiulotteisia töitä.
Näyttelystä löytyy barokkitarinoihin keskittyvä huone liittyen tammikuussa järjestettyyn barokkimusiikkitapahtuman näyttelyyn Oulun musiikkikeskuksessa.
Näyttelyssä on myös esillä sarjakuvia Viiva-albumista sekä kuvataiteen tämän lukuvuoden päättötyöt. Siellä pyörii nonstoppina vuoden aikana syntyneitä animaatioita ja elokuvia.
Avajaiset ovat to 17.5.2018 klo 17.00-19.00 Taikkarigalleriassa Oulun taidekoululla (Isokatu 94).
Näyttely on avoinna arkisin klo 9.00-16.00
(lisäksi pidennetty aukiolo: 21.-22.5. klo 9.00-18.00) sekä 4.-16.6. joka päivä klo 12.00-18.00.
19.5.-9.6.2018 Kuvismi – Lappeenrannan kuvataidekoulun kevätnäyttely
Galleria Kaakaopapu, Kehruuhuoneenkuja 8, Linnoitus, Lappeenranta.
Avoinna ma-pe 10-16, la-su 11-15 (la 2.6. suljettu).
12.5.–3.6.2018 ”AINA KOHTI UUTTA” Sara Hildén -akatemian aikuisten kuvataiteen perusopetuksen päättötyönäyttely
Esillä on muun muassa öljyvärimaalauksia, veistoksia, akryyli- ja akvarellitöitä sekä keramiikkaa.
Näyttelyssä voi ihastella runollisia, herkkiä teoksia ja niiden vastakohtana ihmetellä ulkoavaruuden olion iljettävän munan liikkeitä. Esillä on myös avaruusmyrskyä tyynen edellä ja installaatio, jossa venäläiset naskalit ovat kokeneet muodonmuutoksen.
Haiharan taidekeskus, Haiharankatu 30.
Näyttely on avoinna ti–su klo 12–18. Tervetuloa avajaisiin perjantaina 11.5. klo 18-20!
19.5.-2.6.2018 “Olipa kerran… ” – Vihdin kuvataidekoulun kevätnäyttely
Olipa kerran taidemaailma, joka oli täynnä mitä erikoisimpia pelejä ja teoksia. Sieltä löytyi esimerkiksi elävä shakkipeli, hullun hatuntekijän teekutsut ja sarjakuvakuninkaan tuoli! Kaikki lapset, nuoret ja aikuiset ovat tervetulleita taidemaailmaan, Vihdin Kuvataidekoulun oppilaiden ihmemaahan!
Galleria Pictorissa on toukokuussa esillä 5-20-vuotiaiden kuvataidekoululaisten taideteoksia. Näyttely on läpileikkaus kuvataidekoulun lukuvuoteen, jonka teemana on tänä vuonna ollut ”Sadut ja tarinat”. ”Olipa kerran…”-näyttelyn avajaiset ovat lauantaina 19.5 klo 14. Tilaisuuden avaa sivistysjohtaja Marjo Ojajärvi. Avajaisissa on esiintymässä muusikko Ilkka Uksila. Lämpimästi tervetuloa!
Forssan kuvataidekoulun kevätnäyttelyt 2018
25.4.-31.5.2018 Lopputyönäyttely
Forssan museon Aulagalleria, Wahreninkatu 12.
Avoinna ti-pe 10-16, la 10-14, su 12-16.
Kutomon Fysioterapia ja Liikuntakeskus, Kutomonkuja 2 A, 2. krs.
Avoinna ma-pe 7-20, la 9-15, su 11-18.
1.-31.5.2018 Forssan päättäjät lasten silmin
Forssan kaupungintalon ala-aula.
Forssan kuvataidekoulun 5-14 -vuotiaat oppilaat toteuttivat muotokuvat Forssan kaupungin päättäjistä. Kaupungin johtavat virkamiehet kävivät malleina oppitunneilla, muiden päättäjien muotokuvat syntyivät alokuvien pohjalta. Kaikki muotokuvat tehtiin yhden opetuskerran aikana monin eri tekniikoin.
24.4.-27.5.2018 Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kevätnäyttely
Voipaalan taidekeskus,
Sääksmäentie 772.
Avoinna ti-pe 11-17, la-su 12-18. avoinna myös vappuna ja helatorstaina.
Liput 6 € / 5 € / 1 €
26.4.-20.5.2018 >tuhat sanaa – Helsingin kuvataidekoulun päättötyönäyttely 2018
Helsingin kuvataidekoulun kevään 2018 päättötyöt ovat esillä 26.4.-20.5. 2018 Strömsin taidekartanossa (Untuvaisentie 10). Näyttely on osa koulun 40-vuotisjuhlintaa. Useita vuosia kuvataidekoulua käyneet 16-20 v. oppilaat saavat päättötöissään mahdollisuuden itsenäisesti tutkia ja kuvata itselleen merkityksellisiä asioita. Tänä vuonna valmistui yhteensä yksitoista päättötyötä, joissa tutkitaan valittua aihetta valokuvauksen, maalauksen, piirtämisen ja grafiikan keinoin. Näyttelyssä ovat esillä myös portfoliot, jotka kertovat työprosessista ja päättötyön aihepiiristä. Katso tarkemmat tiedot päättötyöntekijöistä sekä esittelytekstit.
Näyttely on täynnä ajatuksia, tunteita, toivoa, kysymyksia. Se on > tuhat sanaa. Lue lisää lehdistötiedottesta.
Avajaiset ke 25.4. klo 18-19.30, tervetuloa!
Näyttely on avoinna ma-pe klo 16-20, la klo 10.30-14.
Avoimet ovet lisäksi su 6.5. ja 20.5. klo 13-16.
Näyttelyyn voi tutustua myös Ulapalla -filosofia ja taidetapahtumassa, joka käsittelee nuoren ihmisen minuutta pe 18.5. klo 18-21.
4.-19.5.2018 Pohjois-Helsingin kuvataidekoulun päättötyönäyttely
Malmitalon aulassa (Ala-Malmin tori 1)
Avoinna ma-to klo 9-20, la 10-16. (huom! Malmitalo on suljettu 10.5.)
Päättötöiden arviointitilaisuus ke 16.5. klo 18 alkaen, tervetuloa!
7.-18.5.2018 Rovaniemen kuvataidekoulun päättötyönäyttely
Rovaniemen kaupungintalo, Hallituskatu 7 & Lapin musiikkiopisto, Jorma Eton tie 8 B
6.-19.5.2018 Vantaan kuvataidekoulun päättötyönäyttely
Tikkurilan Taidetalo Pessi,
Kielotie 14.
Näyttely avoinna pe 16-19, la-su 13-16. Avajaiset la 5.5. klo 14-16, tervetuloa!
20.4. -17.5.2018 Kauniaisten kuvataidekoulun 40-vuotisjuhlanäyttelyn osa 1: ENNEN – FÖRR
Kauniaisten kuvataidekoulu juhlii syntymäpäiviään teemalla Ennen – nyt – kohta. Teemavuosi punoo yhteen mennyttä, nykyhetkeä ja tulevaa.
Juhlavuoden ensimmäinen näyttely, Ennen – Förr, on parhaillaan nähtävillä Kauniaisten kaupungintalon aulatilassa. Se on retrospektiivinen oppilastyönäyttely vuosilta 1978 – 2017.
Juhlavuoden toinen näyttely, Nyt – nu, avataan syyskuun puolivälissä. Näyttely on ajankohtainen oppilastyönäyttely.
Kohta – Strax -näyttely kootaan vielä ennen vuodenvaihdetta. Se käsittelee tulevaisuuden kuvataidekoulua ja tulevaisuuden taidetta sellaisena kuin miksi sen kuvittelemme. Kohta-näyttelyn yhteydessä kuvataidekoulu järjestää omissa tiloissaan avoimet ovet.
Juhlavuoden aikana julkaistaan myös runsaasti kuvitettu ja informatiivinen Kuvis – 40 vuotta nuori, Kauniaisten kuvataidekoulun historia vuosilta 1977–2017.
Näyttely avoinna arkisin klo 8.00-15.45 (ti, ke, to myös klo 17.00-19.30).
16.5.2018 klo 10-11.30 IHME-nykytaidefestivaalin taiteilijatapaaminen sekä ennakkonäytös yläkouluikäisille vuoden 2018 IHME-teoksesta, THE BEETLE -elokuvasta
Paikka: Kulttuuritehdas Korjaamon KINO, Töölönkatu 51 a-b, Helsinki.
THE BEETLE -elokuva nostaa esiin uhanalaisen vantaalaisen, halavasepikkä-kuoriaisen ja johdattelee miettimään ihmisen ja ympäristön suhdetta. Ruotsalainen taiteilija Henrik Håkansson on paikalla elokuvan ennakkonäytöksessä, ja hänelle voi esittää kysymyksiä. Tilaisuus on maksuton. Muutamilla ryhmillä on mahdollisuus osallistua Aalto-yliopiston taidekasvatuksen opiskelijoiden vetämään maksuttomaan noin tunnin mittaiseen STOP IT –animaatiopajaan.
Tiedustelut ja ilmoittautumiset 7.5. mennessä: paivi.matala@ihmefestival.fi, p. 045 235 0080.
20.4.-13.5.2018 Rauman kuvataidekoulun kevätnäyttely
Vanha Rauma, Museo Marelan piha sekä Pakari.
Lukuvuoden aikana on tutkittu kasvimaailmaa ja kasvustoja. Monet teokset ovat installaatiomaisia ryhmätöitä, joihin on koottu useamman oppilaan tekemiä teososia. Esim. pihalla kasvaa keraamisten kirsikkakukkien puu ja Pakarissa on kukka-aiheisia unenomaisia valokuvia ja unelmien puumajojen pienoismalleja.
Kuvataidekoulun kevätnäyttely esittäytyy osittain myös Musiikkiopiston ikkunoissa, jossa on mm. maalauksia ja paperille tehtyjä teoksia. Marelan pihalle ja Pakariin valikoitui teoksia, jotka ovat enemmän kevään vaihtelevien säiden kestäviä.
Tervetuloa.
4.-9.5.2018 Junior Ciné
Toukokuussa järjestettävien Espoo Ciné -elokuvajuhlien yhteydessä järjestetään lapsille ja nuorille suunnattu Junior Ciné -tapahtuma. Elokuvanäytösten ohella ohjelmassa on tarjolla työpajatoimintaa nuorille ja koulutusta opettajille. Ohjelmassa on mm. elokuvien esittämiin tarinoihin pureutuva mediakasvatusseminaari sekä uuden perusopetuksen opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen tavoitteita tukeva elokuvakoulutus. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet tästä!
Annantalon ohjelmaa: Esittävien taiteiden Kevätfestarit 20.4.-8.5.2018 ja TÄYS10-näyttely
Tervetuloa maksuttomiin teatteri-esityksiin – Annantalon kevätfestarilla pääset tutustumaan talon teatteri- ja tanssiryhmien kevätkauden aherruksen tuloksiin. Esityksiä on niin lapsille kuin nuorillekin, on tulkintoja ja omia luomuksia, on teatteria ja tanssia.
Oppilastöitä näkee myös näyttelyssä. Helsinkiläiset koululuokat käyvät Annantalossa viiden viikon taidejaksoilla kaikkiaan 10 tunnin verran. Kevään aikana näillä 5×2-taideopetusjaksoilla syntyneitä töitä pääsee ihailemaan TÄYS10-näyttelyssä.
11.4.-6.5. Aika hyvin! – Tiden nu! – About Time! Espoon kuvataidekoulun oppilastyönäyttely Tapiolassa Heikintorilla
“Aika hyvin!” -näyttely esittelee lasten ja nuorten näkemyksiä ajasta taiteen keinoin. Kuvataidekoulun opetuksessa lukuvuonna 2017–2018 on keskitytty havainnoimaan ja kuvaamaan ajan ilmenemistä ihmisen elämässä, luonnossa, taidehistoriassa ja kulttuurissa.
Näyttelyssä on esillä esimerkiksi ajan mittareita, aikakoneita, muotokuvia eri ikäisistä ihmisistä sekä kuvallisia aikamatkoja menneisyyteen ja tulevaisuuteen sekä monta muuta tapaa käsitellä aikaa piirtämällä, maalaamalla, valokuvaamalla, keramiikan sekä muiden kolmiulotteisten tekniikoiden avulla.
Heikintorin 1000 m2 näyttelytila mahdollistaa 5–20-vuotiaiden oppilaiden teosten esillepanon yhteiseen näyttelyyn. Taitojen sekä itseilmaisun kehittyminen varhaislapsuudesta aikuisuuteen on nähtävillä samassa näyttelyssä.
Näyttely avoinna Heikintorin kauppakeskuksen 2. kerroksessa, Kauppamiehentie 1, Espoo
Avoinna 11.4. – 6.5.2018 joka päivä klo 11-20.
Näyttelyn avajaiset ti 10.4.2018 klo 17–20. (perusopetusryhmät ja työpajat klo 17.00 alkaen; päättötyönäyttely klo 18.00 alkaen). Tervetulotoivotus Espoon kuvataidekoulun rehtori Maritta Poijärvi klo 17.00 ja 18.00. Näyttelyn avaa Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä klo 17.00.
Ison Omenan vitriininäyttely: Jättifotogrammit
Näyttelyssä on esillä Espoon kuvataidekoulun valokuvaustyöpajojen opiskelijoiden tekemiä töitä. Valokuvaus 1 & 2 -työpajojen opiskelijat ovat 13 – 17 -vuotiaita.
Esillä olevat työt on toteutettu kahdessa vaiheessa: lähtökohtana on oppilaiden perinteisessä valokuvapimiössä tekemät mustavalkoiset fotogrammit, jonka jälkeen niiden työstämistä on jatkettu digitaalisesti.
Vitriiniseinä sijaitsee Markkinakadulla ulkona katutasossa.
Seinämaalaus Ison Omenan kirjastossa: Avaruus ja tunnetut hahmot
Katutaide ja käyttögrafiikka -työpajan oppilaat toteuttivat Ison Omenan kirjastoon seinämaalauksen, jossa tunnetut hahmot seikkailevat avaruudessa. Idea seinämaalaukseen tuli oppilailta: he keräsivät yhteen ehdotuksia, joista äänestettiin. Eniten ääniä saaneista ehdotuksista äänestettiin uudelleen, ja lopulliseen seinämaalaukseen valittiin pari suosituinta teemaa.
Pikku-Marjan Eläinlauluja Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa
ke 11.4. klo 18
to 12.4. klo 18
Yhteistyössä Juvenalian, Ebelin ja Espoon kuvataidekoulun oppilaat.
LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!
6.-30.4.2018 Iisalmen kuvataidekoulun kevätnäyttely
21.-29.4.2018 Kouvolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu ja käsityötaidekoulun 20 VUOTTA KÄSITYÖTAIDEKOULUA KOUVOLASSA –kevätnäyttely
Avajaiset la 21.4. klo 12 – 13.30, tervetuloa!
Kouvola-talo
I-krs kuvanveistotila & II-krs taideopetustila
varuskuntakatu 11, Kouvola.
Avoinna ma-pe 11-18, la-su 12-17.
5.-22.4.2018 YHTÄ MATKAA – Lapuan taidekoulun näyttely
Näyttely esittelee Lapuan taidekoulun visuaalisten taiteiden kaikkien oppilaiden töitä lukuvuodelta 2017-18. Näyttelyn nimi Yhtä matkaa juontuu taidekoulun kuluvan vuoden teemoista ystävyys ja
sosiaalisuus. Teema näkyy töiden aiheissa tai yhteisöllisissä tekotavoissa. Teokset kutsuvat myös näyttelykävijää osallistumaan: Yleisö voi esimerkiksi valokuvata itsensä suurien paperisiipien edessä ja halutessaan jakaa kuvaa itsestään siivekkäänä sosiaalisessa mediassa tai pelata Tasapeliä, jossa ihmiset toimivat pelinappuloina.
Patruunagalleria , Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Kauppakatu 23, Lapua.
Avoinna ma-to klo 11.00-19.00, pe 11-17 ja la 11-15.
Avajaiset ke 4.4. klo 18.00 alkaen Alajoki-salissa. Tervetuloa!
Opastettuja näyttelykäyntejä ja taidekoulun avoimet ovet 20.4. klo 11-17.
6.-26.4.2018 Play! – Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekouln kevätnäyttely
Näyttely Kokkolan kaupungintalolla. Avajaiset 5.4. klo 18, tervetuloa!
Samanaikaisesti syventävien opintojen oppilaiden näyttelyt Keski-Pohjanmaan Konservatoriolla ja Kokkolan pääkirjastossa.
Katso tarkemmat tiedot klikkaamalla kuvaa!
Pinokkio lasten silmin – Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun näyttely
Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun oppilaat ovat työstäneet Pinokkio-satua alkuvuoden aikana monin eri tavoin. Teoksista on koottu näyttely Teatteritalon aulatiloihin ja kahvioon. Näyttelyssä on mukana n. 200 oppilaan töitä. Iältään oppilaat ovat 1-16 -vuotiaita.
Näyttelyyn voi tutustua 20.4. saakka, aina teatterinäytösten aikaan. Tervetuloa!
4.-15.4.2018 Kasvien tuntematon elämä – Keravan kuvataidekoulun kevätnäyttely
Galleria Alli
Iso-Hollon aukio, Paasikivenkatu 9, Kerava.
Avoinna ma-pe 9-10, 12-18, la-su 12-16.
7.-28.3.2018 VALO – Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttelu
Lohjan pääkirjaston Linderinsali, Karstuntie 3, 08100 Lohja. Näyttely avoinna ma-pe 10-20, la 10-15.
Avajaiset tiistaina 6.3. klo 18-19, tervetuloa!
Taidehistorijoitsija Heikki Saros luennoi aiheesta “Miten antiikki näkyy nykyajassa” maanantaina 19.3. klo 17-18 Järnefeltinsalissa. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!
29.1.–23.3.2018 Toiveretki suomalais-arabialainen näyttely Villa Artun galleriassa Hyvinkäällä
Näyttelyssä kirja astuu ulos kansistaan. Näyttelyvieras tekee retken kirjailija Katri Tapolan ja kuvittaja Sanna Pelliccionin Toiveretki sekä Pieni prinsessasatu ja Pieni prinssisatu kirjojen maailmaan.