Näyttelyt ja tapahtumat

24.3.-19.9.2021 Mitä valo kuvaa! Annantalon kevätnäyttely verkossa

Annantalon kevätnäyttelyn 2021 mainoskuva.

Näyttely lähestyy valoa ja kuvaa leikillisen tutkimuksen kautta: mukana on mm. keraamisia kameroita, tulevaisuuden maisemia sekä ihmeellinen camera obscura. Näyttely koostuu eri taideaineiden oppilaiden teoksista sekä oppilaiden valitsemista HAMin kokoelmateoksista. Lue lisää näyttelystä tästä linkistä.


6.-12.9.2021 Euroopan kulttuuriympäristöpäivät: Rajaton ja avoin

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään tänä vuonna Suomessa 6.–12.9.2021, mutta tapahtumia voi järjestää myös muina aikoina. Kaikki kulttuuriperintöön liittyvät tapahtumat ovat tervetulleita mukaan ohjelmaan. Tule mukaan järjestämään, osallistumaan ja juhlimaan yhteistä kulttuuriperintöä! Vuonna 2021 teemana on Rajaton ja avoin.

Pääset tapahtumakalenteriin tästä linkistä.

Tapahtumien ilmoittaminen tästä linkistä.

Tilaa tapahtumaasi kulttuuriympäristöpäivien maksuttomia materiaaleja tästä linkistä.

Kulttuuriympäristöpäivät mukana Euroopan rautateiden teemavuodessa

Vuonna 2021 vietetään Euroopan rautateiden teemavuotta. Teemavuonna tuodaan esiin rautateitä ja junaliikennettä turvallisena ja kestävänä tapana liikkua sekä rautateiden roolia Euroopan kulttuuriperinnössä. Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumajärjestäjät voivat halutessaan huomioida rautatieteeman omissa tapahtumissaan. Rautatieasemat, asemapuistot ja muut junamatkailuun liittyvät kohteet sopivat mainiosti kulttuuriympäristöpäivien tapahtumapaikoiksi. Lue lisää aiheesta.

Tervetuloa kulttuuriympäristöpäivien kahvipausseille

Pohditko oman tapahtuman järjestämistä Euroopan kulttuuriympäristöpäiville, mutta kaipaat tukea ja tietoa? Tai oletko jo kokenut järjestäjä, mutta haluat neuvoja ja vinkkejä?

Tule mukaan kahvipausseillemme kuulemaan lisää kulttuuriympäristöpäivien tapahtumien järjestämisestä. Kulttuuriympäristöpäivien kahvipausseja järjestetään Teams-alustalla noin kerran kuussa. Seuraavat kahvipaussit järjestetään torstaina 27.5.klo 14–15 ja torstaina 17.6. klo 13–14.

Toukokouun kahvipaussi ja ilmoittautuminen tästä linkistä.

Kesäkuun kahvipaussi ja ilmoittautuminen tästä linkistä.


3.9.2021 Taiteen perjantai / Konstens fredag

Konstrundanin yhteydessä on vuodesta 2012 järjestetty erilaisia luovia työpajoja lapsille Taiteen perjantaina. Tavoittaaksemme mahdollisimman monta lasta, uusimme konseptin viime vuonna. Tilasimme elokuvan, jossa taidepedagoginen tehtävä annettiin alakouluikäisille lapsille. Vuoden 2021 tehtävä on ladattavissa osoitteessa www.konstrundan.fi/fi/taiteen_perjantai.

Tänä vuonna elokuvan tuottaa Ahvenanmaalla toimiva Luvid Films ja uutta tälle vuodelle on se, että elokuvia on kaksi: toinen ruotsiksi ja toinen on dubattu suomeksi. Elokuva tarjotaan kaikille alakouluille mutta tehtävän voi yhtä hyvin toteuttaa myös kotona. Lue lisää tästä.

Till Konstens fredag 3.9.2021 producerar Konstrundan igen en film med en gratis konstuppgift för alla barn i lågstadieålder.

I samband med Konstrundan har det sedan år 2012 ordnats olika kreativa verkstäder för barn på Konstens fredag. För att nå ut till så många barn som möjligt förnyades konceptet i fjol och Konstrundan beställde en film med en konstpedagogiskt genomtänkt uppgift för alla barn i lågstadieålder. Uppgiften för 2021 finns på www.konstrundan.fi/konstens_fredag.

Årets film beställs av åländska Luvid Films och nytt för i år är att vi beställer två filmer, en på svenska och en dubbad version på finska. Filmen erbjuds alla lågstadier i vårt land och uppgiften kan förstås också utföras av barn i hemmet. Bifogat finns mera information. 


Keravan kuvataidekoulun kevätnäyttely verkkogalleriassa kesän ajan

n kuvataidekoulun kevätnäyttelyn 2021 markkinointikuva.

Keravan kuvataidekoulun kevätnäyttely on tänä vuonna esillä virtuaalisissa verkkogallerioissa kesän ajan. Nyt pääsee kaukaiset sukulaisetkin vierailemaan näyttelyssä! Voit vierailla kuudessa eri galleriassa joihin työt on ripustettu teemoittain. Klikkaa sivumme kautta gallerioiden nimiä, jolloin pääset galleriaan. Odota kärsivällisesti gallerioiden latautumista.

Opettajina ovat toimineet Saara Mesterton, Miia Kallio, Eevi Kilponen, Aura Kotkavirta, Kirsi Nuppola, Satu Sipilä, Paavo Makkonen ja Heidi Savilakso-Saatsi. Kevätnäyttelyt kokosi työryhmä, johon kuului Rimma Gimpel, Paavo Makkonen ja Heidi Savilakso-Saatsi.


Fantasiajuhlat -malja luovuudelle / Kirkkonummen kuvataidekoulun ja käsityökoulun kevätnäyttely 2021 verkossa

Kirkkonummen kuvataidekoulun ja käsityökoulun kevätnäyttetelyn 2021 juliste.

Kirkkonummen kuvataidekoulun ja käsityökoulun perinteinen kevätnäyttely esittelee vuosittain taiteen perusopetuksessa syntynyttä lasten ja nuorten taidetta. Tänä vuonna näyttely toteutetaan koronarajoituksista johtuen verkkonäyttelynä. Lukuvuoden 2020-21 teemana on kuvataidekoulussa ollut fantasiamatka maailman ympäri. Matkan aikana on inspiroiduttu taiteesta ja kulttuuriperinnöstä ympäri maailman, työskentelyn pohjalla ovat olleet erityisesti erilaisen sadut, tarinat ja myyttiset hahmot eri kulttuureista. 

​Kuvataidekoulu antaa kuvataiteen perusopetusta 5−16-vuotiaille kirkkonummelaisille lapsille ja nuorille. Opetus etenee tavoitteellisesti tasolta toiselle ja noudattaa taiteen perusopetuksen yleistä oppimäärää. 

Käsityökoulu kuuluu taiteen perusopetuksen visuaalisten taiteiden alaisuuteen, ja se on tavoitteellista, tasolta toiselle etenevää kädentaidon opetusta, jonka opetussuunnitelma perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta. Kirkkonummella opetuksen järjestää kansalaisopisto ja käsityökoulussa voi aloittaa 7−10-vuotiaana. 

​Lisää kuvataidekoulun oppilastöitä on nähtävillä Facebookissa 


6.5.-31.8.2021 OMAAN TAHTIIN – Jyväskylän kansalaisopiston kuvataidekoulun kevätnäyttely verkossa

Linkki näyttelyyn löytyy Jyväskylän kansalaisopiston etusivulta sekä tästä.

Jyväskylän kansalaisopiston kuvataidekoulun kevätnäyttelyn 2021 juliste.

Somero-opiston taidekoulun kevätnäyttely virtuaalimuseossa 30.6.2021 saakka

On aika juhlistaa taidekoulun lasten ja nuorten kevättä ja ehkäpä Someron ensimmäisen virtuaalimuseon avautumista.  Esillä on Me ja muut maailman taiteilijat -ryhmien ja Taidekoulun ryhmien teoksia. Tämä museo on avoinna kesäkuun loppuun saakka. 


20.5.-20.6.2021 Muutoksii! Oulun taidekoulun visuaalisen taiteen linjan vuosinäyttely nettinäyttelynä 

Pääset näyttelyyn tästä linkistä!

Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjalla on tutkittu 2020–2021 muutosta, kiertokulkua ja käänteitä. Vuoden aikana tehdyissä töissä on pohdittu miten ja miksi ympäristö muuttuu ja millaisia muutoksia ajan kuluessa on tapahtunut ja samalla on tarkasteltu erilaisia näkemisen tapoja, naamioitumista, kierteitä, kaarteita sekä liikettä ja liikkumista. Oppilaat ovat tutustuneet siihen miten visuaaliset taiteet ovat kehittyneet eri aikakausina ja mitkä asiat ovat vaikuttaneet niiden sisältöihin, työtapoihin, materiaaleihin ja esitystapoihin. Näyttelyn teoksissa on käytetty esimerkiksi luonnonmateriaaleja ja tutkittu sitä, miten erilaiset materiaalit muuttuvat tekemisen aikana ja miten niitä on mahdollista muokata. Vuoden aikana on tehty omia töitä pohtien muutoksia kuvataiteissa, arkkitehtuurissa, käsitöissä, muotoilussa, sarjakuvassa, animaatiossa ja muissa visuaalisen taiteen ilmenemismuodoissa. Työskentelyn lähtökohtina ovat olleet aistihavainnot, tunteet, kokemukset ja oma mielikuvitus. 

Nettinäyttelyssämme on esillä runsaasti kuvia piirroksista, maalauksista, grafiikasta, pienoismalleista, keramiikasta, veistoksista, käsitöistä, sarjakuvista sekä animaatioita 5–20-vuotiailta oppilailtamme. Pääosa näyttelyn taideteoksista on tehty kuvataiteen, arkkitehtuurin, käsityön, animaation ja sarjakuvan tunneilla Oulun taidekoulussa, osa etäopetuksen aikana kotona etätehtävinä. Näyttelyssä on myös esillä kuvataiteen laajan oppimäärän lopputyönäyttely.


25.5.-14.6.2021 Lappeenrannan kuvataidekoulun kevätnäyttely

Lappeenrannan kuvataidekoulun kevätnäyttelyn 2021 juliste.

Galleria Kaakaopapu, Kehruuhuoneenkuja 8, Linnoitus, Lappeenranta.

Iloa, seikkailua ja värejä
Linnoituksessa sijaitsevan Lappeenrannan kuvataidekoulun 41. oppilastöiden kevätnäyttely avautuu
yleisölle tiistaina 25. toukokuuta. Gallerian näyttelyssä on esillä n. 400 upeaa teosta kuvataidekoulun eri-ikäisiltä oppilailta. Näyttelyn nuorimmat taiteilijat ovat kolmevuotiaita lapsi-
aikuinen ryhmäläisiä ja vanhimmat jo varttuneempia aikuisryhmäläisiä.

Lue lisää näyttelytiedotteesta!


3.6.2021 klo 12-14 Kulttuuri- ja tapahtuma-alan mielenilmaus eduskuntatalon läheisyydessä

Valtava pettymys taiteen ja kulttuurin leikkauksia kohtaan, koronakurjuus ja rajoitusten epäreiluus sekä kulttuurin ja taiteen arvostuksen puute ovat syyt, jotka ajavat alan toimijat mielenosoitukseen taiteen ja kulttuurin puolesta. Miekkarin järjestää iso joukko alalla toimivia ammattilaisia 3.6. klo 12-14 eduskuntatalon läheisyydessä. Ole paikalla! Pelkkä peukutus somessa ei nyt riitä! Lue lisää tästä linkistä!


31.5.2021 Tulevaisuuden kunta – hyvinvoinnin ja vapaa-ajan kuntavaalipaneeli etänä

Kuntavaalipaneelissa keskustellaan aiheista, joilla varmistetaan hyvinvointi muotoaan muuttavassa tulevaisuuden kunnassa. Paneelin järjestävät Allianssi, Kulta ry ja Olympiakomitea. Painopisteinä ovat nuoriso, kulttuuri ja liikunta. Nämä teemat ovat lähellä kuntalaisten arkea, koskettavat lähes kaikkia kuntalaisia ja ovat olennaisia tulevan kunnan päätöksenteossa.

Hyvinvoinnissa ja vapaa-ajassa on kyse elämänlaadusta ja kunnan elinvoimasta. Mitä siis eri puolueet pitävät tärkeänä ja tavoittelevat tulevaisuuden kuntalaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja vapaa-ajanmahdollisuuksien kehittämiseksi?

Tule mukaan kuuntelemaan ja osallistu keskusteluun! Voit ehdottaa kysymyksiä ja osallistua keskusteluun tunnisteella #tulevaisuudenkunta Twitterissä.

Katso tarkemmat tiedot ja linkki tilaisuudeen tästä.


Lapuan taidekoulun kevät

Lapuan taidekoulu tarjoaa mahdollisuuden tutustua toimintaansa videoiden avulla. 

Videot ovat saatavilla viikot 20 ja 21. Videot on koottu koulun verkkosivuille.

Videot:

PINNAN ALLA (kesto noin 3 min) 
kuvataiteen ja käsityön kevätnäyttely 

JOUTSENLAMMELLA (kesto noin 60 min) 
tanssitaiteen oppilaiden balettiesitys 

YHDESSÄ TYRSKYISSÄ (kesto noin 24 min) 
näytelmä, jossa mukana teatteritaiteen- ja tanssitaiteen oppilaita sekä musiikkiopiston soittajia 

VALKOINEN (kesto noin 3 min) 
balettitanssijat vierailevat taidemuseossa 

VEDENALAINEN MAAILMA (kesto noin 6 min) 
kuvataiteen oppilaiden valmistama Tilt Brush -animaatio, jossa kurkataan veden alle 

Mukavia hetkiä taiteen parissa! 


11.-30.5.2021 LUONNONVOIMAA – Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kevätnäyttely

Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kevätnäyttelyn 2021 juliste.

Voipaalan Taidekeskus, Sääksmäentie 772.

Avoinna ti-su 11-17. Mahdollisia muutoksia koronarajoitusten voimassaollessa, tarkista voipaala.valkeakoski.fi

Tervetuloa!


20.3.-27.5.2021 Putiikki – Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun kevätnäyttely

Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekouluun kevätnäyttelyn 2021 juliste.

Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun kevätnäyttely on esillä kauppakeskus Chydenian tiloissa. Käytössä on Pukumiehen entinen näyteikkuna Tehtaankadulla sekä sisätiloissa Specsavers-liikettä vastapäätä oleva tila. Tehtaankadun puoleisessa näyteikkunassa nähdään vaihtuva näyttely maalis-toukokuun aikana. Sisällä olevassa tilassa töitä on esillä huhtikuun ajan. Myös sisätiloissa oleva näyttely toteutetaan näyteikkunanäyttelynä siten, että teokset ovat katsottavissa ikkunan ulkopuolelta kauppakeskuksen aukioloaikoina. Tervetuloa! 

Karleby bildkonstskola för barn och unga håller läsårets vårutställning i köpcentret Chydenia. Utställningen ställs ut i skyltfönstret till före detta Pukumies på Fabriksgatan och inomhus i en ledig lokal mittemot optikerbutiken Specsavers. I skyltfönstret mot Fabriksgatan byts utställningen ut under mars-maj. Verken som ställs ut inomhus kan ses under april. Utställningen som ordnas inomhus är också en skyltfönsterutställning, verken kan alltså ses genom fönstret under köpcentrets öppettider. Välkommen!


15.-23.5.2021 Lastenkulttuurin juhlaviikko

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto täyttää 6 vuotta 15. toukokuuta. Syntymäpäivä on tänä vuonna pidennetty lastenkulttuurin juhlaviikoksi, jota vietetään 15.-23.5.2021. Juhlaviikon aikana lukuisat lastenkulttuurikeskukset järjestävät näyttelyitä, työpajoja, esityksiä ja webinaareja. Juhlaviikko toteutetaan pääosin verkossa. Tehdään yhdessä lasten ja nuorten taidetta näkyväksi! Katso juhlaviikon ohjelma tästä.


29.4.–23.5.2021 Annantalon Kevätfestari virtuaalisesti

Värikkäästi pukeutunut naurava nainen violettien taulukehysten takana.

Ohjelmassa on korona-ajan kuunnelmia, videoituja hetkiä ja teatteria, joiden tekijöinä ovat Annantalon lasten ja nuorten esittävän taiteen ryhmät. Ohjelma julkaistaan myöhemmin Annantalon nettisivuilla. Festivaalikuvan on ottanut Sanna Breilin. 


22.5.2021 klo 11-17 NUORI TAIDE 2021 verkkotapahtuma

Näytön paikka. Koe taidetta yli 80 nuorelta tekijältä!

Visuaalisen taiteen valtakunnallinen Nuori Taide 2021 -verkkotapahtuma kokoaa nuoret ja ammattilaiset keskustelemaan nuorten taiteesta ja taidemaailman ilmiöistä. Tule kuuntelemaan, millaista on kuvittajan työ ja miten nuoret taiteilijat näkyvät taidegalleriakentällä. Lisäksi ohjelmassa on työpajoja, esityksiä ja avoin taiteilijatapaaminen. 

Tapahtumassa lanseerataan uusi vuorovaikutteinen Taide\Folio-sivusto nuorten taiteelle. Taide\Folio on näyteikkuna ja keskustelufoorumi nuorille taiteen tekijöille ja heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille.

Maksuton ja kaikille avoin tapahtuma streamataan Nuori Taiteen Youtube kanavalle 22.5.2021 klo 11-17. Tapahtumasta ei jää tallennetta. 

Samana viikonloppuna järjestetään Nuori Kulttuuri Digifestival, joka on Nuori Taide 2021 -tapahtuman pääyhteistyökumppani. Muut kumppanit ovat Porin taidemuseo, Porin taidekoulu, Lastenkulttuurikeskus Kruunupää, Porin kaupunki ja Visit Pori.

Nuori Taide 2021 -tapahtumat osallistavat nuoria taiteen tekijöitä tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen. Tapahtumaan ilmoittautui avoimen haun kautta 87 taiteen esittelijää. Verkkotapahtuman vuoksi kaikki ilmoittautuneet pääsevät mukaan esittelemään taidettaan.

Nuori Taide -toiminta on Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiön jatkuvaluontoista kulttuurista nuorisotyötä, joka painottuu visuaaliseen taiteeseen. Valtakunnallinen Nuori Taide -tapahtuma kokoaa joka toinen vuosi yhteen 13-23-vuotiaita taiteen harrastajia ja ammattilaisia keskustelemaan nuorten taiteesta ja taidemaailmasta. Nuori Taide 2021 on järjestyksessään toinen valtakunnallinen tapahtuma, joka poikkeusolosuhteista johtuen järjestetään verkossa. Alunperin tapahtuma oli tarkoitus järjestää Porissa. 

Nuori Taide -tapahtumaa tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Tapahtuman kotisivu
Linkki live streamiin
Nuori Taiteen Instagram
Nuori Taide 2021 -juliste


5.-22.5.2021 ULKONA SISÄLLÄ – Helsingin kuvataidekoulun lopputyönäyttely

Helsinsin kuvataidekoulun Ulkona sisällä -lopputyönäyttelyn juliste.

Lopputyönäyttelyn nimi ei niinkään viittaa tehtyihin lopputöihin, vaan olosuhteisiin, joissa oppilaat ovat niitä joutuneet tekemään. He ovat ikäryhmää, joka on joutunut jo yli vuoden opiskelemaan etänä. Heidät on ulkoistettu olemaan sisällä. Kuitenkin he ovat hienosti onnistuneet saamaan nämä lopputyöt tehdyksi.

Lopputöissä käsitellyt aiheet ovat moninaisia. Toiset ovat henkilökohtaisempia kuin toiset. Oppilaat ovat pohtineet niissä menneisyyttä, nykyisyyttä, tulevaisuutta ja arvoja. Joissakin visuaalisuus on pääosassa. Kaikista voi löytää ajankohtaisuutta. Näyttelyssä mukana olevat portfoliot avaavat syvemmin oppilaiden ajatuksia omista lopputöistään.

Tässä näyttelyssä on mahdollista kurkistaa tämän päivän nuorten maailmaan, heidän ajatuksiinsa ja mielenkiinnon kohteisiinsa. Olkaa hyvät. Lue lisää tästä linkistä.

Näyttely Laterna Magican kellarigalleriassa. Rauhankatu 7, 00170 Helsinki. Avoinna ma-pe klo 10-17, la 10-15, su suljettu.

Julisteen teos: Susanna Nieminen.


26.4.-15.5.2021 Vain taivas rajana – Lohjanseudun kuvataidekoulun lopputyönäyttely

Näyttely Lohjanseudun Pääkirjaston Linderinsalissa kirjaston aukioloaikoina.

Näyttelyn taiteilijat: Aarne Luokkakallio, Nea Karjalainen, Silja Ryhänen, Juulia Kirjavainen, Katariina Murto ja Anna Mikkonen.


8.-25.4.2021 PINNAN ALLA – Lapuan taidekoulun näyttely

Patruunagalleria, Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Lapua.
Avoinna: ma-to 11-19, pe 11-17, la 11-15, su suljettu.

Pinnan alla -näyttely esittelee Lapuan taidekoulun oppilastöitä kahdelta edelliseltä vuodelta. Teemana opetuksessa on ollut vesi ja oppilaat ovat tutkineet mm. vedenalaista maailmaa ja vettä maisemassa eri olomuodoissaan. Näyttelyssä on esillä 157:n visuaalisten taiteiden oppilaan töitä 16:sta eri ryhmästä.

Pandemia on kirkastanut koulun taidekasvatuksessa vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden merkitystä. Kuvataiteen ja käsityön opiskelijat ovatkin tehneet myös upeita yhteisteoksia, joista opettajat ovat rakentaneet isoja tilallisia kokonaisuuksia: Galleriatilassa liitää valtava paholaisrausku ja meduusametsässä lymyää vielä suurempi mustekala. Näyttelyn nimi viittaa myös taiteen tekemisen prosesseihin. Kuvapinnalla ja kaikissa töissä ilmenevän takana on 5-17-vuotiaiden lasten ja nuorten omat kiinnostukset, kokemus maailmasta sekä taidon opiskelu.

Näyttelyssä on esillä tavallista enemmän sellaisin menetelmin tehtyjä töitä, joita on vaikea tai mahdoton tehdä etäopetuksessa, veistoksia, keramiikkaa, huovutusta, ompelua, maalausta ja grafiikkaa. Esillä on myös piirustuksia, kollaaseja, kudontaa, neulontaa ja makrameeta sekä myös video VR -ympäristöön toteutetusta maailmasta eli nuorten tekemää virtuaalista taidetta. Lukuvuoden aikana taidekoulu laajensi toimintaansa myös Lapuan Tiistenjoelle. Tiistenjoen Kuvis-Kässä -ryhmän töitä on myös mukana näyttelyssä. Lue lisää näyttelytiedotteesta!

Näyttelyn avajaisia ei vietetä kokoontumisrajoitusten takia, mutta näyttelyn viimeisenä viikonloppuna 24.-25.4. on mahdollisuus saada (max. 10 henkilölle kerrallaan) opastettu esittely näyttelystä. Tervetuloa lehdistötilaisuuteen ke 7.4. klo 15.30 Patruunagalleriaan.


1.-24.4.2021 Sadut ja tarinat – Linnalan kuvataidekoulun kevätnäyttely

Taito Shop, Puistokatu 7, 57100 Savonlinna. Näyttely avoinna ma-pe 10-17, la 10-14.

Julisteen korppi: Utu Laurio, Piirustus- ja maalaustyöpaja A.


Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien aamukahvit maalis-huhtikuussa 2021

Pohditko oman tapahtuman järjestämistä Euroopan kulttuuriympäristöpäiville, mutta kaipaat tukea alkuun? Tai oletko jo kokenut järjestäjä, mutta haluat jutella muiden kanssa ideoistasi?

Tule mukaan aamukahveille kuulemaan lisää kulttuuriympäristöpäivien tapahtumien järjestämisestä. Kulttuuriympäristöpäivien aamukahvitilaisuuksia järjestetään Teams-alustalla maalis- ja huhtikuussa joka toinen keskiviikko. Ensimmäiset aamukahvit järjestetään keskiviikkona 10.3. klo 9–10. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä


Lasten ja nuorten kulttuuritalo Villa Artun Luonnonväripaletti-näyttely verkossa

Villa Artussa Hyvinkäällä esillä olevaan Luonnonväripaletti-näyttelyyn voi tutustua nyt verkossa. Näyttelyyn pääsee Villa Artun etusivulta. Suora linkki näyttelyn verkkosisältöön tässä.

Verkossa näyttely esitellään kuvien, videoiden, tekstien ja kansainvälisen lasten ja nuorten taiteen arkiston teoksista kootun verkkonäyttelyn avulla. Lisäksi mukana on pohdinta- ja työpajatehtäviä. Niitä voi tehdä kotona, koulussa tai varhaiskasvatuksen ryhmissä. Työpajatehtävät on sijoitettu näyttelystä kertovan tekstin lomaan. Näyttely on jaettu teemoihin, joista voi valita jonkun tai perehtyä kaikkiin.

Monipuolisessa näyttelyssä tarkastellaan luonnonvärejä luonnonsuojelun, ekologisten teemojen ja tulevaisuusajattelun kautta. Idea näyttelyyn tuli kesän kasvien väriloistosta ja kasvien ja sienien käyttämisestä värjäämiseen. Lähtökohtana toimi myös kysymys siitä, kuinka luonnonvärejä ja -materiaaleja voi hyödyntää luontoystävällisellä tavalla taidetyöskentelyssä. 

Näyttely rakentuu kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta koottujen teosten ympärille. Eri aikoina tehdyt teokset paljastavat, että luonnosta huolehtiminen on ollut lasten ja nuorten mielissä tärkeää jo useilla vuosikymmenillä. 

Teemoina ovat ekosysteemille elintärkeät asiat kuten vesi, valo ja pimeys, metsät, hyönteiset, sienet ja mikrobit.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Annantalon, Tulevaisuuskoulun sekä Hyvinkään lasten ja nuorten kuvataidekoulun kanssa. Näyttelyä on tukenut Uula Color Oy.


8.-29.3.2021 INSPIRAATIO – Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttely

Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttelyn juliste.

Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttelyn teema on lukuvuonna 2020-2021 ytimekkäästi INSPIRAATIO. Se kertoo kuvataiteen traditiosta: taiteilija etsii innoitusta tai luomisvirettä – inspiraatiota – ja löytää sen joskus odottamattomastakin suunnasta.

Tutustuimme syyslukukauden aluksi Ateneumin taidemuseon mainioon Inspiraatio-näyttelyyn, joka yhdisteli nykytaidetta ja klassikoita. Kysyimme mekin miksi juuri tietyt taideteokset tunnetaan ympäri maailmaa? Miten klassikot voisi kohdata henkilökohtaisesta näkökulmasta, traditiosta ammentaen ja uutta luoden?

Inspiraatio heitti meidät tanssittamaan Velesquez´n 5-vuotiasta Margareta-prinsessaa, katsomaan mustavalkoiseksi pelkistynyttä kaupunkia linnun silmin, maalaamaan huvipuistoja Brueghelin hengessä, poikia ja variksia Gallen-Kallelaa mukaellen sekä pelaamaan shakkia Rodinin Ajattelijalla…

Innostuimme myös yhteistyöstä, kuten tapamme on: tulevan kesän asuntomessuilla jatkamme lintujen asuntomessujen perinnettä. Lohjalla linnuille tarjotaan taidejäljennöksillä kuvitettuja asuntoja ja ensimmäiset uunituoreet asunnot ovat esillä vuosinäyttelyssämme.

Suomalaiset kalat puolestaan uivat kuvataidekouluun yhteistyö-projektina paikallisen kauppakeskuksen hiilineutraalin teeman myötä. Kalat ovatkin esillä vuosinäyttelyn ajan Lohen näyteikkunassa Suurlohjankadulla jo helmikuusta alkaen. Vuosinäyttely ulottuu myös Suurlohjankadun toiselle puolelle, Länsi-Uusimaan ikkuna-galleriaan. Lataa tästä näyttelytiedote!

Pandemia-tilanteesta johtuen emme järjestä näyttelyn avajaisia. Toivomme, että näyttelyyn tutustutaan pienellä, suositusten mukaisella porukalla kirjaston korona-ohjeistuksia noudattaen. Pidetään huolta toisistamme! Lataa tästä näyttelykutsu!

Näyttely avoinna Lohjan Pääkirjaston Linderinsalissa kirjaston aukioloaikoina (Karstuntie 3, 08100 Lohja).


16.2.2021 klo 13-15 Lasten ja nuorten digiosaamisen kuvausten julkaisutilaisuus

OPH ja Kavi laativat tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen, medialukutaidon ja ohjelmointiosaamisen kuvaukset varhaiskasvatukselle, esiopetukselle ja perusopetukselle. Ne julkaistaan Uuden lukutaidot -kehittämisohjelman tilaisuudessa 16.2. klo 13.00-15.00. Katso lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan 12.2.2021 klo 12:00 mennessä täältä.


8.-14.2.2021 Mediataitoviikko

Vuosittaista mediakasvatuksen teemaviikkoa Mediataitoviikkoa vietetään jälleen helmikuun toisella viikolla. Tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Samalla viikko tarjoaa mediataitojen kanssa työskenteleville inspiraatiota oman työn kehittämiseen.Mediataitoviikon aikana on luvassa erilaisia kampanjoita, tempauksia, toimintoja sekä materiaaleja. Toisin kuin edellisinä vuosina, Mediataitoviikkoon ilmoittautuminen on muuttunut henkilökohtaiseksi, minkä ansiosta ilmoittautuja saa kohdennettuja mediakasvatusvinkkejä. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä!


11.2.2021 Verkkotapahtuma: Kohti tasapainoista digiarkea – suurvanhempainilta

Mediakasvatusseura järjestää yhteistyössä KAVIn ja Suomen Vanhempainliiton kanssa verkkovanhempainillan alakoululaisten vanhemmille Mediataitoviikolla 2021, tarkemmin 11.2.2021 klo 17-18. Tarjolla on tietoa ja vinkkejä lapsen ja koko perheen hyvinvointia tukevaan mediankäyttöön sekä liuta asiantuntijoita valmiina vastaamaan osallistujien mieltä askarruttaviin kysymyksiin chatissä.

Tarkemmat osallistumistiedot lähetetään tapahtumaan ilmoittautuneille, joten ilmoittaudu pian mukaan! Vanhempainillan esitys pohjautuu Kohti tasapainoista digiarkea -vanhempainiltamateriaaliin, joka on vapaasti opettajien ja kasvattajien käytössä. Materiaaliin kuuluu ohjeet ja valmiit diat sekä kotiin vietävä koululaisen mediabingo ja oppilaille tehtävä ennakkokysely.

Katso tilaisuuden tallenne tästä.


DocPoint ry:n DOKKINO-näytökset alkavat 1.2.2021

DocPoint elokuvatapahtumat ry:n järjestämä DOKKINO on valtakunnallinen ja ympärivuotinen lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma, jonka ensimmäiset näytökset esitetään 1.-5.2.2021 Helsingin DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalin yhteydessä. Elokuvat ovat nuorille suunnattuja lyhytdokumentteja, jotka on koottu vuosittain vaihtuvan teeman ympärille näytöskokonaisuuksiksi. Alakoululaisille (4.-6. luokkalaisille) ja yläkoululaisille on omat sarjansa. DOKKINO tuottaa ja tarjoaa myös opetusmateriaaleja, joiden avulla elokuvia voi käsitellä koululuokassa elokuvanäytöksen jälkeen. Lue lisää tästä linkistä!


1.-5.2.2021 Uutisten viikko kouluissa ja päiväkodeissa

Koulujen ja uutismedian yhteinen mediakasvatuksen teemaviikko saa tänä vuonna uuden nimen, kun Sanomalehtiviikosta tulee Uutisten viikko. Uutisten viikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Teemaviikko on sanomalehtien ja koulujen tärkein yhteiskampanja – ja yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista koko Suomessa. Tervetuloa mukaan! Lue lisää!


4.2.2021 Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Rajaton ja avoin -teeman verkkoavajaiset

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät kutsuu kuulemaan kiinnostavia puheenvuoroja saavutettavasta kulttuuriperinnöstä verkkoavajaisiin 4.2.2021. Tapahtumassa kuullaan myös kulttuuriympäristöpäivien tapahtumien järjestämisestä, esimerkkejä rajoja ylittävistä tapahtumista ja järjestäjien kokemuksia niiden parista. Verkkoavajaisiin voi myös lähettää ilmoittautumisen yhteydessä kysymyksiä kulttuuriympäristöpäivien tapahtumien järjestämisestä ja saavutettavuudesta, vastaamme niihin tilaisuuden lopuksi. Ilmoittaudu mukaan verkkoavajaisiin viimeistään maanantaihin 1.2.2021 mennessä tästä linkistä.

HUOM! Ohjelmaa vuoden 2021 Euroopan kulttuuriympäristöpäiville voi jo ilmoittaa mukaan, tietoja voi täydentää myöhemmin koordinaattorille ilmoittamalla.


29.-30.1.2021 Educa verkossa -tapahtuma

Educa verkossa -tapahtuman ohjelma on julkaistu! Opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille on tarjolla ajankohtaista kotimaista ja kansainvälistä ohjelmaa myös nyt poikkeusaikana. Tapahtuman kansainvälinen osuus tarkastelee pandemia-ajan sekä kansainvälisen yhteistyön haasteita.

Educa verkossa -tapahtuma järjestetään Educan verkkosivuilla 29.–30.1.2021.

Tutustu ohjelmaan ja rekisteröidy mukaan Messukeskuksen sivuilta!


10.6.2020 – 16.1.2022 SuperPUU -näyttely Tiedekeskus Heurekassa

Oletko ajatellut, mihin kaikkeen puu taipuu?

Miltä eri puulajit tuoksuvat? Millaiselta puu kuulostaa? Miten puurakennus kestää maanjäristyksen tai tulipalon? SuperPUU-näyttely esittelee puun supervoimat: sen monet hienot ominaisuudet ja käyttömahdollisuudet. Puu on hiilinielu – materiaali kestävien yhteiskuntien rakentamiseen.

Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Ympäristöministeriön puurakentamisen toimenpideohjelma, Puutuoteteollisuus ry, Suomen Metsäsäätiö, Metsä Wood, Stora Enso, UPM Plywood, Isku, Novart ja Versowood.

Lue lisää näyttelystä ja katso kuvia Heurekan sivuilta!


Euroopan Kulttuuriympäristöpäivät 2021

Vuoden 2021 teema on: Rajaton ja avoin.

Teemaa käsittelevillä tapahtumilla ja kampanjoilla nostetaan esille saavutettava ja esteetön kulttuuriperintö. Teema kannustaa poistamaan ja ylittämään rajoja monin tavoin, koska kulttuuriperintö kuuluu kaikille. Kaikilla on oikeus nauttia kulttuuriperinnöstä ja -ympäristöstä sekä osallistua sen esittelyyn ja hoitoon. Teeman hengessä järjestäjiä kannustetaan myös pohtimaan, kenet voisi pyytää mukaan suunnittelemaan ja järjestämään tapahtumaa. Kenen kulttuuriympäristöä tai kulttuuriperintöä esitellään ja ketkä siitä kertovat? Lue lisää teemasta tästä.


Lapuan taidekoulun 20-vuotisjuhlanäyttely verkossa

Lapuan taidekoulun 20-vuotisjuhlanäyttelyn mainoskuva.

Juhlanäyttelyn löydät tämän linkin kautta.

Viime keväälle suunnitellut isot juhlakarnevaalit siirtyivät ja muuntuivat syksyyn pienimuotoisiksi kakkukahveiksi, siitä juttua taidekoulun blogissa.

Katso tästä myös blogikirjoitus, joka avaa Lapuan taidekoulun perustamista sekä taidekoulun kasvutarinaa 20 vuoden aikana.


22.-29.12.2020 Hong Kong Visual Arts Education Festival (HKVAEF) in Hong Kong City Hall

Hong Kong Society for Education in Art (HKSEA)* invites visual art teachers to participate in the exhibition of Hong Kong Visual Arts Education Festival (HKVAEF). The festival is the flagship annual event to facilitate exchanges among art educators and celebrate the fruitful achievement in arts education. This year, global school closures had forced international teachers to adjust their lessons and content to meet students’ new needs, as well as the ways of communicating with people around the world. Therefore, we would like to introduce how global art teachers have managed their online classes under such changes by presenting their online teaching materials in ‘Exhibition of Visual Arts e-Learning in Hong Kong and Overseas Schools Students’. Deadline 4.9.2020.

At the same time, we welcome all overseas students outside Hong Kong to participate in our ‘International Student Art Exhibition: Mail Art’ by collecting mails overseas in this time of social distancing. Deadline 30.9.2020.

Tarkemmat tiedot: Introduction of HKVAEF ja Invitation letter sekä osoitteista: www.hksea.org.hk ja https://www.hksea.org.hk/hkvaef

* The Hong Kong Society for Education in Art (HKSEA) is a registered charitable non-profit organisation, founded in 1992 and is a member of the International Society for Education through Art (InSEA). HKSEA aims to increase public awareness of the importance of Visual Arts Education and cultivate the creativity and artistic sensibility of the younger generation by improving the quality of Visual Arts Education.


15.12. Klo 8.45-10.30 Boomereista Zoomereihin – Mediakasvatusseuran 15-vuotisjuhlinta Zoomissa

Tervetuloa juhlistamaan kanssamme 15-vuotiasta Mediakasvatusseuraa verkon välityksellä! Ajatuksiaan ja kokemuksiaan muuttuneesta mediamaailmasta jakavat muun muassa mediakasvatuksen konkarit ja z-sukupolven edustajat. Aamun aikana visioimme yhdessä myös mediakasvatuksen megatrendit – millaista mediakasvatus on vuonna 2035?

Katso tilaisuuden ohjelma ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä!


25.11.2020 Tasa-arvoinen taidekasvatus: Taide ja kulttuuri jokaisen lapsen oikeutena -keskustelutilaisuus Zoomissa

Suomen Lontoon-instituutti järjestää englanninkielisen keskustelutapahtuman, jossa alan johtava asiantuntija Anne Bamford sekä Andria Zafirakou, Aleksi Valta ja Ulla Hokkanen, jotka kaikki työskentelevät innovatiiivisten taidekasvatushankkeiden parissa keskustelevat siitä, miten voimme varmistaa, että kaikki lapset pääsevät laadukkaan taide- ja kulttuurikasvatuksen pariin.

Tämä tapahtuma järjestetään keskiviikkona 25.11. kello 19-20.15 (Suomen aikaa) Zoomissa. Ilmoittaudu mukaan Eventbritessa. Löydät tapahtuman myös Facebookista.


20.-22.11.2020 klo 16.00-18.00 Lapuan taidekoulun Taidekoulun valot -tapahtuma 

Lapuan taidekoulun TAidekoulun valot -tapahtuman juliste.

Taidekoulun valot juhlistaa Lapuan taidekoulun 20-vuotisjuhlavuotta sekä lasten oikeuksia. Lapsella on YK:n lasten oikeuksien sopimuksen mukaan oikeus lepoon, leikkiin, vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään. 

Perjantaina 20.11. Lasten oikeuksien päivänä syttyvät kulttuurikeskus Vanhan Paukun alueelle Taidekoulun valot klo 16. Tapahtumaan kuuluvat yhteisötaideteos Lumi (lisätietoa alla) kulttuurikeskuksen pääsisäänkäynnissä, kuvataiteen oppilaiden valoveistoksia sekä teatteritaiteen oppilaiden toivomuspuu Paukun vanhan kaivon luona, käsityön oppilaiden valmistamia valaistuja kierrätystöitä Paukun alueella sekä kulttuurikeskuksen ikkunoihin heijastettua valotaidetta. Valotaideteoksiin ovat materiaalia tuottaneet mm. tanssitaiteen – ja käsityön oppilaat. 

Tapahtuma on nähtävillä viikonlopun ajan 20.11.-22.11. klo 16.00-20.00. 

LUMI

Yhteisötaideteos Lumi muodostuu 1-12 -vuotiaiden lasten suunnittelemista ja toteuttamista lumihiutaleista. Lapuan taidekoulun kuvataiteen oppilaat sekä Jokilaakson – ja Päivärinnan päiväkotien lapset ovat toteuttaneet teoksen. Ohjaajina ovat olleet kuvataideopettajat Minna Rajala (taidekoulu) ja Virpi Timonen sekä päiväkotien kasvattajat. Installaatioon ovat tuottaneet musiikkia Lapuan musiikkiopiston oppilaat. Teknisenä apuna on toiminut Lapuan kulttuuritoimi. 

Lunta syntyy, kun vesihöyry tiivistyy alle -4 asteessa jääksi. Lumi koostuu hiutaleista ja lumihiutale puolestaan muodostuu yhteen sitoutuneista jääkiteistä. Yhteistä kaikille lumihiutaleille on, että niillä on kuusikulmainen kiderakenne, silti jokainen niistä on yksilöllinen. Mitä alhaisemmassa lämpötilassa vesi kiteytyy, sitä pienempiä kiteistä tulee. 

Päiväkotilasten ohjaus on toteutunut Kipinä -hankkeen puitteissa, Virpi Timosen Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahastosta saaman apurahan turvin. Kipinä -hanke vie taidetta ja kulttuuria eteläpohjalaiseen varhaiskasvatukseen. 

Lumi-teos on nähtävillä kulttuurikeskuksen pääsisäänkäynnissä koko talven ajan.


20.-22.11.2020 AJASSA -ennen vanhaan -nyt -tulevaisuudessa

Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan näyttelykokonaisuus on osana Oulun Lumo-valofestivaalia 2020. Valotaidenäyttely on esillä festivaalin ajan 20.-22.11.2020 klo 16.00-22.00 Nuottasaaritalon (Isokatu 94) Kirkkokadun puoleisessa päädyssä kuvataideluokkien ikkunoissa.

Olemme miettineet oppilaidemme kanssa ajan kulkua esinemaailman kautta. Olemme tutkineet ja kuvitelleet, miten esineiden ulkonäkö on muuttunut ja muuttuu aikojen kuluessa.

Kuvataide- ja arkkitehtuuri/kuvataide/käsityöryhmien oppilaat (7–19 v) ovat tehneet esineistä mustia ja värikkäitä kaksiulotteisia siluettikuvia kuvataideluokkien ikkunoihin. Osassa ikkunoita on esillä kuvia esineistä ennen vanhaan, osassa ikkunoista on esineitä sellaisina, kun ne näyttävät tässä hetkessä, sekä osassa niistä on esineitä, sellaisina miltä niiden kuvitellaan näyttävän tulevaisuudessa. Oppilaat ovat tutkineet esimerkiksi arjen esineitä, koriste-esineitä, keksintöjä, koneita, kulkuneuvoja, huonekaluja, vaatteita, työkaluja, astioita, rakennuksia jne. Siluettikuvat on valaistu luokista päin. Katsoja voi bongata eri ikkunoista saman esineen eri aikoina.

Yksi oppilas on tutkinut yhtä esinettä tai asiaa ja tehnyt siitä omat visualisointinsa, tarkastellen sitä, miten esineen ulkonäkö on muuttunut ajan saatossa sekä kuvitellen sitä, miten se tulee muuttumaan ja miltä näyttämään tulevaisuudessa. Teoksia tehdessä on harjoiteltu pelkistämistä ja asioiden tyylittelyä sekä niiden ilmaisemista siluettikuvan keinoin. Nuorimmat alle kouluikäiset teatterikuvataide 4–7-vuotiaat oppilaamme ovat tehneet ikkunoihin muotoja ja alueita värikkäistä sellofaaneista.


20.11.2020 VALO – LJUS Vaasan kaupungin taiteen perusopetuksen (TaiKon) valotaidetapahtuma

TaiKon järjestää YK:n Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi jo perinteeksi muodostunut Valo-Ljus -tapahtuman. Tapahtuma striimataan suorana TaiKonin Youtube kanavalle lasten oikeuksien päivänä 20.11. TaiKonin teatteri-, tanssi-, sirkus-, mediataide- ja kuvataideoppilaiden valoesitys alkaa klo 18. Esityksen oppilaat ovat 10-12-vuotiaita. Suora linkki Valo-tapahtuman live streamiin tullaan julkaisemaan Facebook-tapahtumasivulla VALO – LJUS ja TaiKonin some-kanavilla: Facebook: facebook.com/taikon.vaasa, Instagram: instagram.com/taikon_vaasa

Striimausta voi seurata kuka tahansa ja sen kesto on noin puoli tuntia. 

Poikkeuksellisesti tapahtuma on tänä vuonna yleisötapahtuman sijaan verkkotapahtuma.

Toivomme tapahtuman tuovan valoa ja lämpöä pimeään marraskuun iltaan myös näin etäyhteyden välityksellä.

Tervetuloa seuraamaan esitystä!

TaiKon arrangerar det traditionella Valo-Ljus-evenemanget till ära av FN:s barnkonventionens dag fredagen den 20. november. Evenemanget streamas direkt på TaiKons youtube kanal. TaiKons teater-, dans-, cirkus-, mediakonst- och bildkonstelevernas ljusföreställning startar kl. 18. Eleverna i förställningen är 10-12-åringar. Den direkta länken till Ljus-evenemangets live stream publiceras på Facebook-evenemangssidan VALO – LJUS och på TaiKons sociala mediers kanaler: Facebook: facebook.com/taikon.vaasa, Instagram: instagram.com/taikon_vaasa

Vem som helst kan följa streamningen och den beräknas vara ca 30 min.

Tyvärr kan vi inte på grund av rådande omständigheterna ha publik på plats vid Ljus-evenemanget. 

Hoppas att evenemanget för ljus och värme med sig i den mörka novemberkvällen också via fjärranslutning.  

Välkommen att följa med föreställningen!


9.-15.11.2020 Valtakunnallinen peliviikko

Pelaamisen teemaviikolla järjestetään satoja avoimia tapahtumia eri puolilla Suomea, joissa pelataan esimerkiksi lautapelejä, roolipelejä, konsolipelejä ja tietokonepelejä, sekä tutustutaan pelikulttuuriin luentojen ja työpajojen muodossa. Kuka tahansa voi järjestää oman pelitapahtuman Peliviikolle. Lisäksi joka vuosi valitaan Vuoden Pelikasvattaja. Tänä vuonna Peliviikkoa vietetään jo kymmenettä kertaa!

Lisätietoja tästä linkistä.


12.11.2020 Opetushallituksen järjestämä maailman suurin vanhempainilta

Illan aikana keskustelemme siitä, miten kodin ja koulun yhteistyöllä vahvistetaan lasten ja nuorten hyvinvointia sekä tulevaisuususkoa. Yhteistyö kotien kanssa on tärkeää ja sen merkitys korostuu entisestään poikkeavissa tilanteissa. Tervetuloa!

Lue lisää tästä!


22.10.-12.11.2020 Suurteollisuusalueelta koirapuistoihin – Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun näyttely

Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu juhlistaa 400-vuotiasta Kokkolaa näyttelyllä Suurteollisuusalueelta koirapuistoihin. Näyttely on esillä kaupunginkirjastossa 22.10.-12.11. Tervetuloa!

Karleby bildkonstskola för barn och unga hyllar 400-årgia Karleby med utställningen Från storindustriområdet till hundparkerna. Utställningen kan ses i stadsbiblioteket 22.10–12.11. Välkommen!


2.-6.11.2020 Valtakunnallinen harrastusviikko

Harrastusviikko järjestetään tällä kertaa pääosin virtuaalisesti. 

Harrastusviikko tarjoaa koululaisille mahdollisuuksia tutustua taiteen, kulttuurin, liikunnan, nuorisotyön ja tieteen alojen harrastuksiin. Viikon aikana tuodaan esiin kouluissa jo olevaa harrastustoimintaa ja kuullaan oppilaita heidän harrastustoiveistaan. Luvassa on paljon tekemistä, lajiesityksiä ja trailereita. Harrastusviikolla esitellään myös harrastamisen Suomen mallia, joka rakentuu lasten ja nuorten kuulemiselle sekä heille mieluisten harrastustoiveiden toteuttamiselle koulupäivän yhteydessä. 

Harrastusviikolle avataan oma sivusto harrastusviikko.fi.


ANTI – Contemporary Art Festival Kuopiossa 27.10.-1.11.2020

ANTI-festivaali 2020 järjestetään osana European Region of Gastronomy Kuopio -juhlavuotta. Festivaaliohjelmisto lähestyy ruokateemaa provokatiivisista ja ainutlaatuisista näkökulmista. Projektit vaihtelevat intiimeistä yhteisöllisiin, meille avautuu ikkuna tuntemattomien elämään ja saamme tilaisuuden tutustua uusiin ihmisiin. Syömme yhdessä, ajattelemme yhdessä, kävelemme yhdessä, ja olemme yhdessä tavalla, joka ei ehkä ole ollut toviin mahdollista. Ohjelmisto ja aikataulut löytyvät nyt kokonaisuudessaan täältä.

Festivaali on luonnollisesti suunniteltu niin, että kaikki turvallisuuden kannalta oleelliset seikat otetaan huomioon. Yleisöturvallisuuteen liittyviin ohjeisiin voi tutustua täällä.

Kaikkiin esityksiin ja muihin tapahtumiin on varattava paikka (0€) tai rekisteröidyttävä paikan päällä. Paikkavaraukset tehdään jokaisen teoksen oman tapahtumasivun kautta täällä.

Osana festivaalin ohjelmaa jaetaan ANTI Festival International Prize for Live Art, yksi mailman iinnostavimmista kulttuuripalkinnoista, lauantaina 31.10. Kuopiossa. Lue lisää ANTI Festivaalista 2020 tästä linkistä!


24.-30.10.2020: Global Media and Information Literacy Week

UNESCO ja GAPMIL kutsuvat kaikki alalla toimivat mukaan osallistumaan, edistämään ja juhlistamaan yhdessä media- ja tietotaitoja eri tieteenalojen ja ammattien välillä. Vuoden 2020 isäntänä toimii Korean tasavalta, kantavana teemana disinformaatio ja sen tunnistaminen.

Lisätietoa MIL-viikosta UNESCO:n sivuilla.


Ihmeluonto ja Lopputyöt 2020: Espoon kuviksen oppilastyönäyttely Isossa Omenassa 2.9.–1.11.2020

Espoon kuvataidekoulun Ihme luonto -näyttelyn juliste.

Ihmeluonto-näyttelyn töissä seikkaillaan hyönteisten mikromaailmoissa, valtameren pohjissa, tulivuorten sisuksissa ja ikivihreissä metsissä. Koulun eri opetuspisteissä tehtyjen teosten toteutustekniikat vaihtelevat animaatiosta maalauksiin ja kolmiulotteisiin rakennelmiin.

Muiden oppilastöiden lisäksi näyttelyssä ovat esillä vuoden 2020 LOPPUTYÖT. Keväällä valmistuneet 25 lopputyötä ovat kuvataidekoulun vähintään kolme vuotta työpajassa opiskelleiden ja 16 vuotta täyttäneiden oppilaiden viime lukuvuoden aikana toteuttamia itsenäisiä teoksia, joiden toteutustavat ja aiheet oppilaat ovat valinneet itse.

Ihmeluonto-näyttely ja lopputyönäyttely ovat esillä Ison Omenan toisesta kerroksesta löytyvässä näyttelytilassa 2.9.–1.11.2020. Näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11–20.

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Lue lisää näyttelystä tästä linkistä.
Katso näyttelyn FB-tapahtuma tästä linkistä.


10.9.-30.10.2020 Villa Artun näyttely: Yhdessä on enemmän

Villa Artun Yhdessä on enemmän -näyttelyn juliste.

Villa Artun syksyn näyttelyt tuovat nuoret taiteentekijät esille. Kun nuorilta kysyttiin minkälaisia ajatuksia, tuntemuksia ja kokemuksia poikkeuksellinen kevät on heissä herättänyt, lähti syntymään toinen toistaan kiinnostavampia taiteellisia tulkintoja omista kokemuksista ja maailmantilasta. 

Teoksia on koottu Yhdessä on enemmän -näyttelyyn (10.9.-30.10.) monista erilaisista taideprojekteista, joita yhdistää Lasten ja nuorten taidekeskuksen lanseeraama Nuori Taide -toiminta. Se on visuaalisen taiteen foorumi nuorille, joka kannustaa tuomaan omaa taidettaan ja tekemistään esille. 

Nähtävillä on 76 nuoren teoksia, joista osa on syntynyt Instagram-kampanjassa, Kannaksen lukion taidekursseilla ja Voimapiiri-ryhmässä. Taiteilija Paavo Paunu kokosi nuoria yhteen ympäristötaideprojektiin. Teosten lähtökohtana olivat luonnosta löytyvät oksat, juuret ja kepit. Niistä syntyneet ilmeikkäät teokset roikkuvat nyt esillä Villa Artun näyttelytilassa. Generation 2020-näyttelyssä Amos Rexissä esillä olleita teoksia voi nähdä nyt täällä, koska osa teoksista on syntynyt kesän aikana Villa Artussa toteutuneessa nuorten taiteilijaresidenssissä.

Teosten tekijät ovat 13–28-vuotiaita. He ovat kotoisin 18 eri paikkakunnalta Suomesta ja yksi Norjasta. Projekteissa sekä näyttelyssä yksittäisistä teoksista ja tekijöistä on muodostunut kokonaisuus, jossa yksittäinen teos yhdessä muiden teosten kanssa on enemmän kuin yksin. Jokaisen teoksen muoto, sisältö ja merkitys kasvaa.

Samaan aikaan käytävägalleriassa aukeava Apart – Together -näyttely on 12-17-vuotiaiden teoksista koostuva näyttely Lasten ja nuorten taiteen kansainvälisestä arkistosta. Esillä on teoksia 25 eri maasta ja ne ovat vuosilta 1990 – 2017. Nuoret käsittelevät teoksissaan vapaa-aikaa, sosiaalisuutta ja yksinäisyyttä ja tuovat esille niiden aiheuttamaa energiaa, surua ja huumoria unohtamatta.

Näyttelyt avoinna 10.9-30.10.2020, ma-pe klo 12-16.  Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Koko perheen tapahtumapäivä lauantaina 26.9. klo 10-14.

Työpajoja varhaiskasvatuksen ryhmille, ala- ja yläkoulun luokille sekä toisen asteen ryhmille varattavissa. Ryhmien vierailut mahdollisia myös aamupäivisin.  Varaukset p. 050 467 8308.

Lasten ja nuorten kulttuuritalo Villa Arttu, Villatehdas, Kankurinkatu 4-6, O-rappu, 05800 Hyvinkää.

Kuvan teostiedot: Yksityiskohtia nuorten teoksista:
Tuuli Hakkarainen, Venuksen ländäys; Emilia Laatikainen, Eelia in Series of Social
Distancing; Topi Sievänen, Ykä / valokuva: Anne Siirtola; Jeremia Saari, Touch.


3.-28.10.2020 Koskelan kuvataidekoulun vuosinäyttely

Koskelan kuvataidekoulun vuosinäyttelyn 2020 juliste.

Koskelan kuvataidekoululaisten syksyn ja viime lukuvuoden aikana toteuttamista teoksista koostettu taidenäyttely on esillä Äänekosken kaupunginkirjaston Hoikkassalissa 3.10.−28.10.2020.

Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna ma-pe 10-19 ja la 10-14.

Esillä on runsaasti maalauksia, piirustuksia ja valokuvia sekä veistosinstallaatio Fantasiatanssi, joka on rakennettu eri ryhmissä tuunatuista kierrätyskengistä ja pillimaalauksista. Koskelan kuvataidekoulu osallistui viime lukuvuoden aikana Kansanedustajat kuvataidekoululaisten silmin -tempaukseen, joten myös tuttuja kasvoja voi löytää muotokuvista.

Syventävien opintojen 13-17-vuotiaat oppilaat ovat auttaneet näyttelyn ripustamisessa. He ovat suunnitelleet näyttelylle julisteen sekä näyttelykatalogin. Katalogi toimii kuvataidekoulun esitteenä, mistä voi lukea kuvataidekoulun toiminnasta.

Koskelan kuvataidekoulu tarjoaa 5-20-vuotiaille lapsille ja nuorille kuvataiteen perusopetusta Äänekoskella, Suolahdessa ja Konginkankaalla. Opetusryhmissä on vielä vapaita paikkoja, joten kuvataideharrastuksen pääsee aloittamaan vielä tänä syksynä.

Lisätietoja: Katri Piri, kuvataidekoulun opettaja, etunimi.sukunimi(at)aanekoski.fi


22.9.-27.10.2020 Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin juhlanäyttely Avoimet Ovet!

Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin Avoimet Ovet -näyttelyn juliste.

Vuonna 2020 Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kuvataidekoulu täyttää 40 vuotta ja käsityökoulu 30 vuotta! Emilin juhlavuoden toimintaa voit seurata erilliseltä web-sivustolta.

Avoimet Ovet! -näyttely avoinna ma-to 10-14 ja 17-19, pe 10-14, la-su 12-16.

Poikkeukset: syyslomaviikko 42 ma-to 15-18, pe-su normaalisti. Valkeakoski-päivänä 27.10. klo 12-20.

Valtakatu 5-7, 37600 Valkeakoski. Tervetuloa!


30.9.-25.10.2020 SYNDET – Jälleen kakkua! Rovaniemen kuvataidekoulun 30-vuotisjuhlanäyttely

Rovaniemen kuvataidekoulun 30-vuotisjuhlanäyttelyn juliste.

Rovaniemen kuvataidekoulun 30 v. juhlavuoden näyttely on avoinna Rovaniemen kaupunkikirjastolla Lapponica-salissa 30.9 -25.10.2020 kirjaston aukioloaikoina ja Lapin musiikkiopiston aulatiloissa.

Juhlanäyttelyssä on esillä koulun eri-ikäisten oppilaiden teoksia, jotka ovat tehty monilla eri tekniikoilla. Näyttelyssä on taidegrafiikkaa, erilaisia kohopainotekniikoita käyttämällä tehtyjä teoksia pienimmiltä oppilailta sekä syväpainotekniikkateoksia, mm. carborundum, isommilta oppilailta. Esillä on sekä perinteisin tekniikoin tehtyjä maalauksia, valokuvia ja piirustuksia että myös digitaalisin keinoin tehtyjä teoksia. Muotoilun ja rakentelun teoksista löytyy mm. keramiikkaa ja monenlaisia sekatekniikalla tehtyjä töitä. Videoita ja animaatioita kuvataidekoulussa ovat tehneet sekä pienet että isot oppilaat.

Tule katsomaan mitä kaikkea voi kuvataidekoululla oppia ja tehdä!

Lataa tästä Lapin Kansan lehtikirjoitus 1.10.2020 Rovaniemen kuvataidekoulun juhlanäyttelystä ja tila-asioista.


28.9.-4.10.2020 Koulujen valtakunnallinen elokuvaviikko

Ota elokuva mukaan opetukseen! Koulujen elokuvaviikko on valtakunnallinen 3.–9. luokille suunnattu elokuvakasvatuksellinen teemaviikko, jonka tavoitteena on tutustua monipuolisesti elokuvaan ilmiönä. Koulujen elokuvaviikko tarjoaa kouluille verkon kautta maksuttomia elokuvanäytöksiä laadukkaiden oppimateriaalien kera.

Lisätietoja tästä linkistä.


3.-13.9.2020 Helsinki Design Week 2020 

Päätapahtumapaikkana on juuri remontista valmistunut Olympiastadion, jonka näyttely on auki yleisölle 11.–13.9. Päänäyttelyn lisäksi Stadikalla järjestetään PechaKucha Night lauantaina 12.9. klo 20-22 sekä Lasten Designviikonloppu 12.-13.9. klo 11-16. Lue lisää tapahtumasta ja katso ohjelma tästä (mikäli linkki ei toimi, kirjoita www.helsinkidesignweek.com )


Designs for a Cooler Planet

Designs for a cooler planet -tapahtuman mainos.

Time: Helsinki Design Week, 3.-13.9.2020.
Place: Otaniemi

The Aalto University Designs for a Cooler Planet event will showcase inspiring future scenarios during the coming September. The exhibition aims to show that collaboration between designers, researchers and stakeholders will lead to better solutions for people and the environment. Lue lisää näyttelystä tästä linkistä.


TULOSSA SYKSYLLÄ 2020: KANSANEDUSTAJAT KUVATAIDEKOULULAISTEN SILMIN -muotokuvanäyttely

Kansanedustajat kuvataidekoululaisten silmin -muotokuvanäyttelyn juliste.

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto haastoi kaikki kuvataidekoulut mukaan vaikuttamaan!

Tempauksen myötä näyttelyyn valmistui muotokuva jokaisesta nykyisestä kansanedustajastamme. Teokset ovat toteuttaneet eri-ikäiset lapset ja nuoret 26 kuvataidekoulusta ympäri Suomen.

Runsaslukuisemmin muotokuvia esitellään verkkogalleriassa, joka julkaistaan näyttelyn alkaessa.

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto ja Eduskunnan kirjasto

www.youngart.fi
www.eduskunta.fi/kirjasto
www.facebook.com/youngart.fi
Instagram ja Twitter: @kuvisliitto

#kansanedustajatkuvataidekoululaistensilmin #kansanedustajat #muotokuva
#osallisuusjavaikuttaminen #taiteenperusopetus #taidekasvatus #visuaalisettaiteet

Katso tarkempia tietoja näyttely-hankkeesta tästä.


Euroopan kulttuuriympäristöpäivät 2020 – teemana Kasvun paikat 

Vuonna 2020 Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Suomessa teemalla Kasvun paikat. Teemalla nostetaan esiin erilaiset kasvun ja oppimisen paikat, joita upeasta lähiympäristöstämme löytyy.

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Suomessa joka vuosi satojen kävelykierrosten, työpajojen, näyttelyiden, kylä- ja kaupunginosajuhlien ja retkien muodossa. Tapahtumia järjestävät museot, kirjastot, koulut, nuoriso- ja harrasteseurat ja muut yhdistykset, kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita järjestämään omannäköistään ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville.

Kulttuuriympäristöpäivien teemaviikkoa vietetään ensi vuonna Suomessa 7.–13.9.2020, mutta tapahtumia voi järjestää ympäri vuoden. Suomen tapahtumakalenterin lisäksi tapahtumat saavat Euroopan laajuista huomiota kansainvälisellä sivustolla www.europeanheritagedays.com.

KATSO TÄSTÄ VINKKEJÄ EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVIEN ETÄ- JA OMATOIMITAPAHTUMIIN!

Koulut mukaan tutkimaan kulttuuriympäristöjä

Kasvun paikat -teema tarjoaa hyvän tilaisuuden viettää kulttuuriympäristöpäivää kouluissa tai koulujen kanssa. Voisiko koulun tai koululuokan kutsua mukaan tapahtumaan tai sen suunnitteluun? Voisiko paikallinen yhdistysväki vierailla kertomassa oppilaille omasta koulunkäynnistään?

Lasten ja nuorten kanssa voi suunnitella myös syksyllä 2020 avattavaan Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun osallistumista. Kilpailussa nuoret ympäri Euroopan kertovat tarinoita omasta kulttuuriperinnöstään. Lapset ja nuoret ovat tärkeitä kulttuuriympäristön vaalijoita ja käyttäjiä nyt ja tulevaisuudessa.

Lue lisää!

Ennakkotietona myös jo vuoden 2021 kulttuuriympäristöpäivien teema, Rajaton ja avoin. Teemalla tuodaan esille kulttuuriperinnön saavutettavuutta.


Annantalon syksy 2020

Annantalon syksyssä inspiroidutaan ympäristöstä! Syksyn päänäyttely Poikkipolkuja ekologiaan avautuu torstaina 20.8. ja Tehdään taidejuttuja -työpajakokonaisuudessa pääsee tekemään ympäristötaidetta itse. Lisäksi alkusyksyllä on luvassa Lasten designviikon 7.-13.9. ja Pride-viikon ohjelmaa. Koronatilanteen takia tapahtumissa huolehditaan tehostetusti hygieniasta ja rajataan osallistujamääriä turvavälien toteuttamiseksi. Lue lisää kulttuurikeskusten koronainfosta. Katso koko ohjelma ja ajankohtaiset tiedot Annantalon nettisivuilta. Voit ladata Annantalon esitteen tästä linkistä.


12.2. – 23.8.2020 Generation 2020 -näyttely 

Generation 2020 -näyttelyn juliste.

Generation 2020 esittelee yli kahdeksankymmenen 15–23-vuotiaan taiteilijan töitä. Näyttelyn yli 150 teosta vievät meidät aiheiden kuten kehollisuuden ja seksuaali-identiteetin, ilmastonmuutoksen, teknologian ja tulevaisuuden, hyvinvoinnin, mielikuvituksen, käsityö- ja kuvataideperinteen sekä yhteiskunnallisen ja henkilökohtaisen muistin äärelle. Lue lisää Amos Rexin näyttelyistä!

Poikkeusaikana, museon ollessa kiinni, voit nauttia taiteesta verkossa: www.amosrex.fi/online


Espoon kuvataidekoulun virtuaalinen lopputyönäyttely 2020

Aino Haapalinnan maalaus lopputyöstä nimeltä Kasvoton historia.
Aino Haapalinnan maalaus lopputyöstä nimeltä Kasvoton historia.

Keväällä 2020 Espoon kuviksessa valmistui 25 kuvataiteen perusopetuksen laajan oppimäärän lopputyötä. Töitä valmistui yhteensä kahdeksasta eri työpajasta ja viidestä eri opetuspisteestä.

Lopputyö on kuvataidekoulun syventäviin opintoihin kuuluva, yhden lukuvuoden aikana toteutettava itsenäinen työ, jonka aiheen ja toteutustavan oppilas valitsee itse. Sen voi tehdä 16 vuotta täyttänyt oppilas, joka on suorittanut riittävästi työpajaopintoja. Lopputyösuoritukseen sisältyy taiteellisen työn lisäksi työprosessia kuvaava työkirja, siihen liittyvä itsearviointi sekä lukuvuoden aikana pidettävät taiteentuntemuksen luennot ja lopputyöinfot. Oppilas saa työstään arvion yhdeltä kuvataidekoulun opettajalta ja yhdeltä koulun ulkopuoliselta arvioijalta.

Koronatilanne vaikutti keväällä 2020 myös Espoon kuviksen lopputöiden valmistumiseen, kun kuvataidekoulun toimipisteet jouduttiin sulkemaan ja keväälle suunniteltua lopputyönäyttelyä jouduttiin lykkäämään syksyyn. Siksi uudet lopputyöt paljastetaan tällä kertaa nettigalleriassamme.

Kuvat: Kasvoton historia / Aino Haapalinna, pima. “Työni on tulkinta 1600-luvun alun taiteesta, ja se koostuu kahdesta öljyvärimaalauksesta, jotka edustavat aikakauden tyylisuuntauksia. Työ kääntää katseen taiteen historiaan, mutta muotokuvien monitulkintaisen tyhjät kasvot luovat modernin ilmeen.”