Save the Date: Luovuutta politiikkaan -kampanja 2025
Luovuutta politiikkaan -viikko järjestetään kolmatta kertaa 3.-9.2.2025. Viikko toimii lisäksi keskeisenä osana oppilaitoskentän tekemää vaikuttamistyötä kevään 2025 kuntavaalien kampanjoinnin yhteydessä.
Mukaan kampanjaan ovat tervetulleita eri taiteen alojen taiteen perusopetuksen oppilaitokset sekä musiikin ja tanssin ammatillisen koulutuksen koulutuksen järjestäjät kautta maan. Oppilaitosvierailulle voi kutsua esimerkiksi oman alueen paikallispoliitikkoja, aluevaltuutettuja ja kansanedustajia.
Merkitse kampanja kalenteriisi ja tule syksyllä mukaan sparrauskahveillemme suunnittelemaan kampanjaa ja kuntavaalivaikuttamisen keinoja. Löydät kampanjamateriaalit ja aikataulut Taiteen perusopetusliiton sivuilta. Kampanjaa koordinoivat Taiteen perusopetusliitto jäsenjärjestöineen sekä Suomen konservatorioliitto.
Luovuutta politiikkaan -kamnpanjasivu.
Tervetuloa mukaan!
Lisätietoja:
Viivi Seirala, puh. 045 310 7702, viivi.seirala (at) artsedu.fi
Taija Lähdetie, puh. 050 329 6009, taija.lahdetie (at) konservatorioliitto.fi
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät 2024
Kulttuuriympäristöpäivien Reitit ja risteykset, väylät ja verkostot -teemavuoden avauswebinaari järjestetään keskiviikkona 13.3.2024 klo 14–15.30 Teams-alustalla. Kaikille avoin webinaari tarjoaa inspiraatiota Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumien järjestämiseen ja vuoden teemaan. Esityksissä sukelletaan rautateiden kulttuuriympäristöihin, kurkistetaan myöhäiskeskiajan liikennereitteihin ja inspiroidutaan Euroopan neuvoston kulttuurireiteistä. Lämpimästi tervetuloa!
Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä | Lyyti.fi
Tilaisuuden tarkempi ohjelma julkaistaan helmikuussa: Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumakalenterissa | Kotiseutuliitto.fi
#ReittienLumoa-kampanja alkaa sosiaalisessa mediassa helmikuussa – tule mukaan!
Kulttuuriympäristöpäivien Facebook ja Instagram -tileillä alkaa helmikuussa #ReittienLumoa-kampanja, joka esittelee juhannukseen asti kymmenittäin ihania paikkoja erilaisten reittien ja verkostojen varrella. Mukana on muun muassa mahtavia matkailureittejä, kiinnostavien museoiden verkostoja ja Euroopan neuvoston kulttuurireittejä.
Tule mukaan jakamaan oma kohteesi ja tunnelmasi reittien ja verkostojen varrelta #ReittienLumoa aihetunnisteella. Lisäksi voi käyttää #Kulttuuriympäristöpäivät ja #EuropeanHeritageDays aihetunnisteita.
Kerro tarina kulttuuriympäristösi aarteesta European Heritage Days Stories -tarina- ja hankerahoitushaussa
Euroopan kulttuuriympäristöpäiville edellisvuosina tapahtumia järjestäneet tahot pääsevät kertomaan tarinoita kulttuuriympäristön aarteista ja omasta työstään niiden vaalimiseksi European Heritage Days Stories -haussa. Kaikki tarinat julkaistaan www.europeanheritagedays.com sivustolla ja osa pääsee kilpailemaan jopa 10 000 euron projektirahoituksesta. Tarinat kerrotaan englanniksi tai ranskaksi 15.3.2024 mennessä.
- Call for European Heritage Days Stories 2024 is now open! | europeanheritagedays.com
Koordinaattorivaihdos Kotiseutuliitossa
Jonina Vaahtolammi palasi Kotiseutuliittoon työvapaalta vuoden vaihteessa ja koordinoi jatkossa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä Riina Koiviston sijaan. Joninan tavoittaa Kulttuuriympäristöpäivien sähköpostiosoitteesta erp@kotiseutuliitto.fi ja puhelimitse 044 974 1705.
Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu on käynnissä 28.2. saakka
Kulttuuriympäristön tekijät, Young European Heritage Makers -kilpailun kuluvalla kaudella lapset ja nuoret pääsevät esittelemään heille tärkeää elävää kulttuuriperintöä.
Kilpailuun voivat osallistua alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmät, joiden ohjaajana toimii opettaja tai ohjaaja esim. varhaiskasvatuksessa, koulussa sekä kerho- ja harrastustoiminnassa.
- Kulttuuriympäristön tekijät | Kotiseutuliitto.fi
- Kulturmiljöskaparna | Kotiseutuliitto.fi
- Young European Heritage Makers -kilpailuohjeet englanniksi | Europeanheritagedays.com
9.9.2024 klo 13.00-15.30 Kulttuuripoliittinen selonteko ja taidekasvatus
Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorio ja opetus- ja kulttuuriministeriö järjestävät Keskustelun taidekasvatuksesta. Keskustelun aiheena on taidekasvatus Kulttuuripoliittisessa selonteossa.
Paikka: Helsingin keskustakirjasto Oodi. Keskustelua voi seurata myös verkossa.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.
10.–11.8.2024 Metsähetkiä – lasten ja nuorten arkkitehtuurifestarit
Paikka: Merikaapelihalli Kaapelitehdas, Helsinki
Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin 30-vuotisjuhlavuosi huipentuu elokuussa iloisiin metsähetkiin, kun Arkin metsä- ja arkkitehtuurifestivaalit valtaavat Kaapelitehtaan Merikaapelihallin koko viikonlopuksi. Metsähetkiä-arkkitehtuurifestareilla riittää monenlaista puuhaa ja koettavaa kaikenikäisille retkeilijöille. Festariohjelmassa on muun muassa erilaisia metsä- ja arkkitehtuuriaiheisia non-stop-työpajoja, salaperäisiä tarinatuokioita ja ihmeellisiä moniaistisia elämyksiä. Merikaapelihalliin rakentuvasta metsästä löytyy myös Arkin oppilaiden yhteinen jättiteos!
Pakkaa reppuusi retkimieltä, ota kaveri mukaan seikkailuun ja tule mukaan juhlimaan Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin 30-vuotista taivalta Metsähetkiä-arkkitehtuurifestareille vaikka koko viikonlopuksi!
Tapahtumaan on vapaa pääsy, tervetuloa!
Aukioloajat:
la 10.8.2024 klo 10–18
su 11.8.2024 klo 10–18
Tarkempi festariohjelma julkaistaan pian!
Porvoon taidekoulun kevätgalleria
Nettigalleriassa on esillä kevätlukukauden tuotoksia. Webbgalleriet uppvisar vårterminens arbeten.
17.5.-16.6.2024 Porvoon taidekoulun näyttely ILMASSA – I LUFTEN
Galleria Kulma, Taidetehdas
Galleri Hörnan, Konstfabriken
Avajaiset / vernissagen 16.5.2024 17.30-19.00. Tervetuloa! Välkommen!
17.5.2024 Porvoon taidekoulun Florajuhla / Florafest
17.5.2024, 16.30-18.30.
Linnankoskenkatu / Linnankoskigatan 33-35.
Lukukauden päätös Porvoon taidekoulun puutarhassa. Taidetyöpajoja, puhallinorkesteri, grilli ja kahvila.
Terminsavslutning i Borgå konstskolas trädgård. Konstverkstäder, blåsorkester, grill och café.
25.4.-3.5.2024 Nurmijärven Opiston taide- ja taitoaineiden kevätnäyttely FORTUNA ET FESTUM
Opiston taide- ja taitoaineopiskelijat ovat jälleen tehneet upeita töitä/teoksia kuluneen lukuvuoden aikana. On aika tuoda tuotteet ja teokset esiin Opiston kevätnäyttelyssä. Näyttely on nimetty tänä vuonna onnen ja juhlan mukaan, nämä teemat ovat olleet esillä Opiston kursseilla, joten ne näkyvät myös näyttelyssä.
Näyttely pidetään Aitohelmen salissa, osoitteessa Klaukkalantie 72, 01800 Klaukkala. Kevätnäyttely on avoinna 25.4.-3.5., avajaiset pidetään keskiviikkona 24.4. klo 17.30.
Avajaisissa on muotinäytös, musiikkiesityksiä ja pieniä puheita. Lämpimästi tervetuloa nauttimaan avajaistunnelmasta ja näyttelystä!
6.-26.4.2024 Porvoon taidekoulun Sipoon ryhmien näyttely VÄREILYÄ
VÄREILYÄ
6.-26.4.2024
Söderkullan kirjasto
FÄRGGLÄDJE
6.-26.4.2024
Söderkulla bibliotek
Taike järjestää keväällä kulttuuripoliittiseen selontekoon liittyviä tilaisuuksia
Kulttuuripoliittisen selonteon tarkoituksena on tuottaa kunnianhimoinen tulevaisuuskuva, joka mahdollistaa Suomen taide- ja kulttuuripolitiikan pitkäjänteisen kehittämisen. Taiteen edistämiskeskus ja opetus- ja kulttuuriministeriö järjestävät kuusi aluetilaisuutta, joissa keskustellaan taiteesta, kulttuuripolitiikasta ja selonteosta. Tilaisuuksissa halutaan kuulla eri yhteiskunnan sektoreita edustavien asiantuntijoiden ajatuksia taiteen ja kulttuurin nykytilasta ja tulevaisuudesta.
To 29.2. klo 13-16 Kuhmo (Kuhmo-talo)
Ti 12.3. klo 12-15 Inari (Saamelaiskulttuurikeskus Sajos)
To 21.3. klo 9-12 Jyväskylä (kaupungintalo)
To 11.4. klo 13-16 Vaasa (Draama-sali)
Ke 17.4. klo 13-16 Lappeenranta (valtuustosali)
Vantaa, aika ja paikka varmistuvat myöhemmin
Luovuutta politiikkaan -kampanja 5.-11.2.2024
Luovuutta politiikkaan -kampanja järjestetään 5.-11.2.2024. Kampanjan aikana oppilaitokset pääsevät tekemään toimintaansa tutuksi oman alueen päättäjille samalla tarjoten heille mahdollisuuden kokemukselliseen tekemiseen lasten ja nuorten kanssa. Kampanjaan on osallistumassa yli 60 eri taiteenalojen oppilaitosta eri puolilta maata.
Lue kampanjan valtakunnallinen mediatiedote TPO-liiton sivuilta.
Tapahtumaviikon tapahtumia löydät oppilaitosten sekä liittojen sosiaalisesta mediasta tunnisteila #luovuuttapolitiikkaan #kreativitetipolitiken koko viikon ajan. Mukaan lähtevät oppilaitokset ja heidän vieraansa löytyvät TPO-liiton sivuilta.
Lisätiedot kampanjasta löytyvät Taiteen perusopetusliiton kampanjasivulta.
Kampanjaa koordinoivat Taiteen perusopetusliitto jäsenjärjestöineen sekä Suomen konservatorioliitto.
Tervetuloa mukaan kampanjaan!
Lisätietoja:
Viivi Seirala, puh. 045 310 7702, info@artsedu.fi
Taija Lähdetie, puh. 050 329 6009, info@konservatorioliitto.fi
26.-27.1.2024 Educa-messut
Helsingin Messukeskus
pe klo 10–19
la klo 10–17
Maksuton Educa tarjoilee opetus- ja kasvatusalan uusimmat tuulet sekä polttavimmat puheenaiheet. Tapahtuman monipuolinen ja laadukas ohjelma sopii myös veso-koulutuspäiväksi. Lisäksi mukana on kansainvälinen ohjelmakokonaisuus Equity-lavalla, jonka ohjelmaa voi seurata paikan päällä. Ohjelma striimataan myös ulkomaalaisten kävijöiden katseltavaksi. Lisätiedot ja rekistöityminen täältä.
20.11.2023-9.2.2024 OLIOITA JA ELIÖITÄ – Artun kuviksen näyttely
Näyttely on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Tervetuloa tutustumaan kuvataidekoulun oppilastöiden näyttelyyn Villa Artun galleriaan!
Artun kuviksen näyttelyssä on esillä kaikissa koulun opetusryhmissä syntyneitä teoksia. Näyttelyssä pohditaan ihmisen ja muiden eläinten suhdetta sekä maailmaa eläimen näkökulmasta.
Olioita ja eliöitä- näyttelyn avajaiset pidetään lastenoikeuksien päivänä maanantaina 20.11. Klo 18. Tervetuloa!
Teos: Tuukka Kivelä
Ks. lisää kuvis Artun kuviksen Instagramista.
15.12.2023 klo 16.30-18.30 Porvoon taidekoulun VALON JUHLA – LJUSFEST
Porvoon taidekoulu, LInnankoskenkatu 33-35.
Työpajoja ja näyttely
Pientä purtavaa
Taidepuoti
Lucia n. klo 16.30
Tulitanssiesitys Virvatulet n. klo 17.00
Tervetuloa!
Borgå konstskola, LInnakoskigatan 33-35.
Verkstädet och utställning
Smått och gott
Konstbutik
Lucia ca kl. 16.30
Eldshow Virvatulet ca kl. 17.00
Välkommen!
Save the Date 13.12.2023: Luovuus, hyvinvointi ja sivistys kestävyysmurrosta vauhdittamassa
Sivistyshallinto ja YK:n Agenda 2030:n lupaus ”Ketään ei jätetä / Leave No One Behind”
Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan kestävän kehityksen tilaisuus 13.12.2023 klo 9.00-13.45, Helsinki
Mikä on sivistyshallinnon vastuu sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta kestävyysmurroksessa? Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan kestävän kehityksen tilaisuus kutsuu pohtimaan, miten sivistyshallinnon toimilla voidaan vauhdittaa kestävyysmurrosta ja kulttuurista muutosta sekä toteuttaa YK:n Agenda 2030:n lupausta siitä, ettei ketään jätetä. Tapahtumalla alustetaan myös tulevaa Sivistyksen teemavuotta 2024.
Tervetuloa kuulemaan puheenvuoroja ja osallistumaan keskusteluun.
Tilaisuus järjestetään Helsingissä 13.12.2023 klo 9.00-13.45. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä. Tilaisuuteen osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista. Ilmoittautumislinkki ja tilaisuuden ohjelma tarkempine tietoineen julkaistaan opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivulla viimeistään kuukautta ennen, 13.11.2023.
Tilaisuus on suunnattu kaikille opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan toimijoille ja kiinnostuneille.
Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun Valohimmeli
Teos on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun arkkitehtuurin perusopetuksen kolme opetusryhmää ilmoittautuivat mukaan Lapsen oikeuksien viikon viettoon (Millit 3-5-v, Tuumat 6-8-v ja Vaaksat 9-12-v).
Valo-teeman mukaisesti Lasten oikeuksien viikolla valaistaan lasten majakylä sekä tutkitaan valoa ja varjoa. Lisäksi taiteen perusopetuksen oppilaat ja opettajat rakensivat yhdessä muotoa ja tilaa tutkivan Valohimmeli-teoksen, jolla juhlistetaan Lumovalofestivaalia. Lisää valotaidetta on luvassa joulunavaukseen mennessä.
Ks. lisää kuvia Lastenkulttuurikeskus Lastun Instagramista.
Kirkkonummen kuvataidekoulun HEDELMÄPELI-valoteos
Teos on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Kirkkonummen kuvataidekoulu on osallistunut teema-viikkoon perinteisesti valoteoksella, joka on suunniteltu ja työstetty yhdessä opettajien ja kuviksen oppilaiden kanssa. Tänä vuonna valoteos on nimeltään ”Hedelmäpeli”. Hedelmäpeli viittaa värikkyydellään ja leikkisyydellään pelaamisen hauskuuteen, mutta myös hyvinvointiin ravinnon kautta. Teoksessa on ympyrän muodossa erilaisia hedelmiä, kasviksia, marjoja, vihanneksia ja juureksia, jotka on valmistettu silkkipaperista laminoimalla. Näiden värikkäiden pikkuveistosten taakse on kiinnitetty valoja, jotka liikkuvat ja vaihtavat väriä.
Lapsen oikeuksien viikon teos on esillä Kirsikka-kauppakeskuksen alikulkutunnelien vitriinissä koko marras-ja joulukuun.
***
Veckan för barnets rättigheter är en temavecka vars mål är att göra FN:s konvention om barnets rättigheter mer känd särskilt bland barn och ungdomar.
Veckan för barnets rättigheter ordnas 20–26.11.2023 med temat Barnet har rätt till välmående.
Kyrkslätts bildkonstskola har traditionellt deltagit i temaveckan med ett ljusverk som planerats och bearbetats tillsammans med lärarna och bildkonstskolans elever. I år heter ljusverket ”Fruktspel”. Fruktspel refererar med sin färggrannhet och lekfullhet till det roliga med att spela, men också till välmående genom näring. Verket är i form av en cirkel och består av olika frukter, grönsaker, bär och rotfrukter, som tillverkats av silkespapper genom att laminera. Bakom dessa färgglada små skulpturer har vi fäst ljus som rör sig och byter färg.
Verket som skapats för veckan för barnets rättigheter är framme i vitrinen i gallerigången till köpcentret Kirsikka hela november och december.
Ks. lisää kuvia Kirkkonummen kuvataidekoulun Instagramista.
Lohjanseudun kuvataidekoulun valoyllätyksiä Lapsen oikeuksien viikolla 2023
Teokset on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Lohjanseudun kuvataidekoulussa tehtiin valoyllätyksiä. Kuvassa oppilaat ovat rakentaneet satumaisen, valoisan taideluokan.
Ks. lisää Lohjanseudun kuvataidekoulun Instagramista.
Soisalo-opiston taideteokset
Teokset on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Ks- lisää kuvia Soisalo-opiston Facebookista.
Raahe-opiston Kuvataidekoulu Purjeen ja Käsityökoulu Solmun taideteos
Teos on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
20.11.2023 lähtien Pitkäkarin koululla on esillä Kuvataidekoulu Purjeen ja Käsityökoulu Solmun yhteinen taideteos. Ks. lisää Kuvataidekoulu Purjeen Facebookista.
20.-26.11.2023 Sara Hildén -akatemian valotaideteokset ja työpajat
Teokset on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Sara Hildén -akatemiassa juhlistetaan lapsen oikeuksien viikkoa kuviskoululaisten ja heidän perheidensä voimin. Viikon aikana opetustiloissa on valoteemaisia pop-up työpajoja, joissa valon eri muotoja tutkitaan taidetyöskentelyn kautta.
Viikon aikana kuviskoululla tapahtuu monen moista mm. salaperäinen tarinoiden Varjometsä kasvaa päivä päivältä, yllättäviä syvän meren olioita voi tavata pohjavirtauksissa, valolaboratoriossa ilotellaan väreillä ja muodoilla.
Valomaalauskimara löytyy koulun Youtube-sivulta.
Maukasta kahvilaa pyörittävät kuvisvanhemmat Tampereen kuvataidekoulun vanhempainyhdistys ry
Ks. lisää Sara Hildén -akatemian Facebookista.
20.-26.11.2023 Helsingin Taiteilijaseuran kuvataidekoulun valotaideteokset
Teokset on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Helsingin Taiteilijaseuran kuvataidekoulu on mukana viikolla ja tuomme koululla tehtyjä valoteoksia esiin tämän viikon aikana somessa.
Kuvassa on valotaideteos tiistain 13-18-vuotiaiden ryhmästä, opettajana Heli Kuparinen ja valokuvaajana media-alan harjoittelija StadinAO:sta Viola Vuolle.
Ks. lisää Helsingin Taiteilijaseuran kuvataidekoulun Instagramista.
20.-26.11.2023 Rovaniemen kuvataidekoulun valotaideteokset
Teokset on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Ks. lisää Rovaniemen kuvataidekoulun Instagramista.
20.-26.11.2023 Nurmijärven Kuvataidekoulun valotaideteos
Teos on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Nurmijärven kuvataidekoulu osallistuu lasten oikeuksien viikkoon. Aitohelmessä ja IhanTalossa voi pimeän tultua bongata ihmishahmojen ja eläinten tanssia – ledvalon loisteessa.
Valoa! Ljus!
Ks. lisää Nurmijärven Kuvataidekoulun Instagramista.
20.-26.11.2023 Salon kansalaisopiston Lapsen oikeuksien viikko
Tutkimuksissa on todettu, että taide voi lievittää kipua ja vähentää lääkehoidon tarvetta. Tämä sopii niin lapsiin kuin aikuisiin. Taide kasvattaa luovuutta ja antaa mielikuvituksele tilaa. Lasten kuvataidekoulussa lapsi saa toteuttaa itseään tutussa ja turvallisessa ympäristössä.
Ks. lisää Salon kansalaisopiston Instagramista.
19.-26.11.2023 Espoon kuvataidekoulun ilmaiset perhepajat lapsen oikeuksien viikolla
Espoon kuvataidekoulu juhlistaa lapsen oikeuksien viikkoa taiteen merkeissä. Espoon kuvataidekoulu järjestää ilmaisia perhepajoja 3–12-vuotiaille lapsille ja aikuisille sunnuntaina 19.11. ja 26.11.
“Minä supersankarina” -työpajassa pohdimme supervoimia, jotka tekevät meistä ainutlaatuisia, ja luomme oman supersankarimme sarjakuvien maailmassa.
Ilmoittaudu ennakkoon, sillä paikkoja on rajoitetusti. Pajat ovat maksuttomia. Kokoontumisajat ja ohjeet ilmoittautumiseen löydät kotisivuilta.
Tule mukaan kokemaan iloisia hetkiä perheesi kanssa!
Ks. lisää Espoon kuvataidekoulun Instagramista.
20.-26.11.2023 Lappeenrannan kuvataidekoulun valo- ja UV-taideteoksia
Teokset ovat mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 20.–26.11.2023. Lappeenrannan kuvataidekoulun osallistuu viikkoon esittelemällä kuvataidekoulun oppilaiden valo- ja uv-taideteoksia.
Kuvataidekoulu loistaa illan hämärtyessä värivaloissa. Koulun valaisun ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Kuvis 7-ryhmän oppilaat opettajansa Emmin johdolla.
Lisäksi Lappeenrannan keskuspuistossa sijaitsee Loistopuisto, joka tuo valoa syksyn pimeään jo neljättä vuotta. Kuvataidekoulun Loistava kuvis – kokonaisuus koostuu kolmesta teoksesta.
Valon virtaa-teoksen toteuttamiseen on osallistuneet kaikki kuvataidekoulun lapset ja nuoret. Kaksiosaiseen teokseen kannattaa pujahtaa sisälle!
Ks. lisää Lappeenrannan kuvataidekoulun Instagramista.
Pieksämäen kuvataidekoulun tuikkulyhdyt Lapsen oikeuksien viikolla 20.-26.11.2023
Teokset ovat mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Jäppilän ryhmissä askarreltiin tuikkulyhtyjä Lapsen oikeuksien viikolle, ja valaisemaan talven hämärässä.
Ks. lisää Pieksämäen kuvataidekoulun Instagramista.
26.11.2023 Riihimäen taidekoulun VALOJEN TALOT -tapahtuma
Tapahtuma on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Tervetuloa Valojen talot -tapahtumaan 26.11. klo 15 – 18 Kalevantalolle (Kalevankatu 5 – 11)!
Syksyn aikana on taiteiltu monen monta työtä, ja nyt on aika ylpeänä esittää.
Näyttelyn lisäksi meillä on valoaiheisia taidetyöpajoja mm. valo-ompelukone, joulumyyjäiset , glögi- ja piparitarjoilu sekä musiikkia. Veini Oksanen luo tilaan valaisun.
Paikan päällä voi saada myös tietoa taidekoulusta. Jos tavoitteellinen luova harrastus kiinnostaa, niin infopisteeltä voit kysyä vapaista paikoista ja ilmoittautua mukaan.
Kaikki ovat tervetulleita, tutut ja tuntemattomat!
Ks. lisää Riihimäen taidekoulun Instagramista.
20.-26.11.2023 Vanajaveden Opiston kuvataidekoulun Valoa! Ljus! -tapahtuma
Tapahtuma on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Kuvataidekoulu osallistuu Lapsen oikeuksien päivään Valoa! Ljus! tapahtumalla. Näyttelyitä on Hattulassa, Lammilla, Iittalassa, Turengissa ja Tervakoskella. Tervetuloa!
Ks. lisää Vanajaveden Opiston kuvataidekoulun Instagramista.
20.-26.11.2023 Järvenpään kuvataidekoulun valotaideteos
Teos on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Kuvataidekoululaiset ovat piirtäneet ja maalanneet itselleen mieluisia asioita omalla lempivärillään. Teoksista rakentui valoisa kokonaisuus Järvenpää-talon opistojen päätyikkunoihin. Teoksia löytyy myös opetustiloista. Kokonaisuus on nähtävissä koko viikon 20.-26.11.
Lasten oikeuksien viikko huipentuu Koko perheen festivaaliin, jota vietetään Järvenpää-talossa, Kirjastossa ja Taidemuseossa lauantaina 25.11. klo 10-13.30. Kuvataidekoulu ja Käsityökoulu järjestävät koko perheen lyhtypajan Järvenpää-talon 2. kerroksen taideopetustiloissa klo 10-13. Tervetuloa!
Koko perheen festivaalin ohjelman löydät täältä.
Ks. lisää Järvenpään kuvataidekoulun Instagramista.
20.-26.11.2023 Porin taidekoulun valotempaus
Tapahtuma on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Porin taidekoulu osallistuu Lapsen oikeuksien viikkoon ja järjestää maanantaista sunnuntaihin 20.–26.11. valotempauksen. Osa taidekoulun oppilaista on tutustunut Porin historialliseen arkkitehtuuriin ja kuvittanut kaupunkikuvasta kadonneita rakennuksia, jotka herätetään henkiin värikkäällä valaistuksella koko viikon ajaksi. Viikko huipentuu torstaina 23.11. klo 17.30–19.30 avoimiin oviin. Tällöin taidekoululla voi osallistua avoimiin työpajoihin sekä tutustua oppilastöihin koulun tiloissa.
Ks. lisää Porin taidekoulun Instagramista.
20.-26.11.2023 Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin Valotorni-näyttely
Tapahtuma on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Tänä vuonna Helsingin Kaapelitehtaan 5. kerroksessa sijaitsevalle Huokausten sillalle rakentuu valoa tuova pienoismallinäyttely Arkin oppilaiden suunnittelemista ja rakentamista näköalatorneista. Valaistut tornit luovat valoa hohtavan pysähdyspaikan sisäpihan ylittävälle kävelysillalle.
Näyttely on esillä Lapsen oikeuksien viikon ajan.
Ks. lisää Arkin Instagramista.
23.-25.11.2023 Aimokoulun SEKALAISTA SEURAKUNTAA -teos Hämeenlinnan Valoilmiö-festivaaleilla
Teos on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Sekalaista seurakuntaa on Aimonkoulu oppilaiden projisoitu yhteisteos, joka on esillä Hämeenlinnan kirkossa. Teoksessa nähdään oppilaiden luomia hahmoja, olioita, ihmisiä, eläimiä, eliöitä ja yksisoluisia. Sellaista väkeä, josta syntyy ihmeellinen, rikas ja moninainen maailmamme.
Aimokoululaisten teos ei asetu ennalta annettuihin raameihin. Se on juuri sellainen kuin jokainen sen jäsen on. Se on samalla yksi ja samalla monta. Jokaisen ääni kuuluu ja jokaisen jälki näkyy.
Aimokoulu on hämeenlinnalaisten lasten ja nuorten oma taidekoulu ja todellakin varsinainen “sekalainen seurakunta”. Kirkossa kuullaan musiikkiesityksiä ja muina aikoina soi teoksen oma äänimaisema.
Osallisuus: Teokseen on osallistunut Aimokoulusta 450 oppilasta.
Teoksen tekniikkaa on rahoittanut Hämeenlinna-Vanajan seurakunta. Kiitos.
Hämeenlinnan kirkossa kuullaan musiikkia jokaisena festivaali-iltana. Lue lisää Valoilmiö-festivaalista.
Ks. myös Aimokoulun Instagram.
25.11.2023 Keravan kuvataidekoulun ja Keravan tanssiopiston UV-DISCO 3.–7. -luokkalaisille!
Tapahtuma on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Keravan kirjaston Pentinkulmassa lauantaina 25.11. klo 16–18. 3.–7. -luokkalaisille!
Järjestäjinä Keravan kuvataidekoulu ja Keravan tanssiopisto! Tilan mahdollistaa Keravan kirjasto ja valoissa avittaa Keravan kulttuuripalvelut.
Tanssiopiston oppilaista koostuva AfterSchool- tiimi tanssittaa ja viihdyttää discoilijoita illan ajan. Luvassa mm. limbokisa, tanssihittejä, opetustuokiota ja säihkyvää yhdessä oloa.
Lisäksi paikan päällä tehdään Uv-kasvomaalausta ja tanssijat pääsevät kokemaan UV-valossa hohtavat kuvataidekoululaisten oppilastyöt. Mehutarjoilua ja pientä purtavaa! Vapaa pääsy!
Ks. lisää Keravan kuvataidekoulun Instagramista.
21.11.2023 klo 18-20 Valon ääniä! Somero-opiston Lapsen oikeuksien päivän tapahtuma
Tapahtuma on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Tule askartelemaan sadeputkisoitin ja valokuvaamaan äänimaisemaa värisateessa.
Paikka: Kiiruun koulukeskus, D-ovi.
Järjestäjinä Somero-opiston taidekoulu sekä Somero-opiston musiikinopetus.
Ks. lisää Somero-opiston Instagramista.
20.11.2023 Helsingin kuvataidekoulun VALOKARTANO-valotaidetapahtuma
Tapahtuma on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Helsingin kuvataidekoulun valotaidetapahtuma järjestetään taas!
Valokartano on kaikille avoin tapahtuma Strömsin kartanon pihapiirissä (Untuvaisentie 10) maanantaina 20.11. klo 17-19.
Kartanon ikkunoissa ja pihapiirissä on esillä lasten tekemää valotaidetta, animaatioita ja valaistuja veistoksia.
Mukana tapahtumassa:
Itä-Helsingin musiikkiopisto
Circus Helsinki
Pantteri-kahvila
@itahelsinginmusiikkiopisto
@circushelsinki�@kuvisliitto
www.facebook.com/youngart.fi
Tervetuloa Valokartanoon!
Ks. lisää Helsingin kuvataidekoulun Instagramista.
20.11.2023 klo 18.00 TaiKon Vaasan VALO-LJUS -tapahtuma
Tapahtuma on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Vaasassa järjestetään YK:n lapsen oikeuksien päivän kunniaksi valokulkue maanantaina 20.11. klo 18. Tapahtuma alkaa torilta lasten oikeuksien julistuksella ja jatkuu valokulkueena Kasarmialueen kentälle.
Kasarmialueen kentällä (Korsholmanpuistikko 6-8) osallistujat voivat jäädä seuraamaan TaiKonin teatteri-, tanssi-, sirkus-, käsityö-, media- ja kuvataideoppilaiden valoesitystä. Mukana myös Kuula-opiston tanssioppilaita.
Toivomme mahdollisimman monen pääsevän juhlistamaan kanssamme lasten oikeuksia ja osallistumaan valokulkueeseen. Otattehan oman lampun tai lyhdyn mukaan! ✨
**********
✨I Vasa ordnas en ljusparad för att ära FN:s barnkonventionens dag måndagen den 20. november kl. 18. Evenemanget startar från torget med deklarationen av barnens rättigheter och fortsätter som en ljusparad till kasernfältet.
På kasernområdets grusplan (Korsholmsesplanaden 6-8) kan deltagarna följa en ljusföreställning med TaiKons teater-, dans-, cirkus-, slöjd-, medie- och bildkonstelever. Även Kuula-institutets danselever medverkar.
Vi hoppas att så många som möjligt kan komma och fira barnen rättigheter och delta i ljusparaden. Ta gärna med egen lampa eller lykta! ✨
Ks. lisää Taikonin Instagramista.
17.-20.11.2023 Oulun taidekoulun Valovärihassuttelua – Hämyn välläys -valotaidenäyttely
Tapahtuma on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
VÄRIVALOHASSUTTELUA – HÄMYN VÄLLÄYS
Avoinna pe-su 17.11.– 19.11.2023 klo 16.00–22.00 ja ma 20.11.2023 klo 16.30–19.30 Oulun taidekoulun kuvataideluokkien ikkunoissa Nuottasaari-talon Kirkkokadun puoleisessa päädyssä, Isokatu 94, 90120 Oulu.
Valovärihassuttelua – Hämyn välläys -valotaidenäyttelyssä Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan oppilaat tutkivat valoa ja värejä taideteoksissaan läpikuultavien materiaalien avulla. Teoksissa kokeillaan erilaisten värien ja valojen yhdistelmistä ennakkoluulottomasti. Niitä tehdessä on pohdittu miten värit ja valot ilahduttavat ja tuottavat hyvää mieltä. Näyttely on avoinna Oulun taidekoulun kuvataideluokkien ikkunoissa Nuottasaari-talon Kirkkokadun puoleisessa päädyssä.
Lauantaina 18.11. klo 16.30–19.30 kaikilla on mahdollisuus ottaa mystinen omakuva ultraviolettivalossa non-stoppina omalla puhelimella Oulun taidekoulun pimiö-valokuvausstudiossa. Samana iltana taidekoulun teatterioppilaat esittävät klo 16.30 taidekoulun pihapiirissä Kirkkokadun puoleisella sivulla performanssin, jossa tutkaillaan mitä kaikkea mielikuvitus synnyttää pimeässä.
Näyttely on osa Lumo Light Festival Oulu – Lumo-valofestivaalia, Oulun taidekoulun Pimiän Pilleitä sekä Kuvataidekoulujen liitto ry:n oikeuksien päivän Valoa! Ljus! –tapahtumaa, minkä vuoksi ikkunat ovat valaistuna myös opetuksen aikaan seuraavana maanantaina, lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2023, klo 16.30–19.30 välisen ajan.
Sarjakuvaryhmien kuvittama 2024 vuosikalenteri on myynnissä viikonlopun tapahtumien lipunmyynnin yhteydessä Nuottasaari-talolla la 18.11. klo14.30–19.30, su 19.11. klo 13.00–14.00 ja 15.00–16.00 sekä ma 20.11 klo 16.00–17.00. Hinta 10 euroa.
Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn!
Ks. lisää Oulun taidekoulun Instagramista.
20.11.2023 Vihdin kuvataidekoulun Valoa! Ljus! -valotaidetapahtuma
Tapahtuma on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Valoa! Ljus! -tapahtuma tuo jälleen valoa pimenevään syksyyn Lapsen oikeuksien päivänä maanantaina 20.11. klo 17 – 19.
Tapahtuma toteutetaan tänä vuonna kuvataidekoulun ja Galleria Pictor in yhteistyönä. Gallerian takapihalle rakentuu “Taikametsä” kuvataidekoulun oppilaiden sekä Yökirjastoon osallistuneiden lasten taideteoksista.
Esillä on monenlaista valotaidetta: osa teoksista on maalattu pimeässä hehkuvalla maalilla, osa taas hehkuu voimakkaasti UV-valossa, jotkin teoksista sisältävät oman valonlähteensä.
Tapahtumassa on esillä sienistä ja rihmastosta koostuva kuvislaisten yhteistaideteos “Taikametsä”, joka jää nähtävillä myös tapahtuman jälkeen ainakin Lapsen oikeuksien viikon ajaksi. Jo Nummela Art Nightissa ensiesiintymisensä saanut teos ripustetaan nyt uudenlaisena versiona Yökirjaston taidepajassa tehtyjen lähes 200 hehkuvan ötökän kanssa.
Tapahtuman ohessa Galleria Pictorissa on avoinna Joulubasaari, josta voi löytää esimerkiksi aikaa kestäviä joululahjoja. Samalla tulee tukeneeksi Vihdin kuvataidekoulua, sillä Joulubasaarista saatavat galleriapalkkiot on päätetty tänä vuonna lahjoittaa koulun vapaaoppilaspaikkojen tukemiseen.
Tervetuloa koko perheen valotaidetapahtumaan!
Ks. lisää Vihdin kuvataidekoulun Facebookista.
16.11.2023 klo 18-20 Kulmikasta valoa Kantligt ljus – Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun valotaidetapahtuma
Tapahtuma on mukana Lapsen oikeuksien viikon 2023 Valoa! Ljus! -tempauksessa.
Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu järjestää kaikille avoimen valotaidetapahtuman Taidetalo Renlundin pihalla ja sisätiloissa (Kansakoulukatu 6B) torstaina 16.11.2022 klo 18:00-20:00.
Tapahtumassa pääsee ihastelemaan lasten ja nuorten tekemiä valotaideteoksia sekä Visible-ryhmän tulitaide-esitystä. Esitys on koulun pihalla klo 18.30. Valotaidetapahtuma järjestetään yhteistyössä Kokkolan kulttuuripalvelujen kanssa osana kaupungin järjestämää lasten ja nuorten Loistavaa! –kulttuuriviikkoa.
Tapahtuma on kaikille avoin. Alle 8-vuotiaat osallistuvat vain aikuisen seurassa. Lisätietoja: Kulmikasta valoa
Tervetuloa pimeyttä karkottamaan! Kutsua saa mielellään jakaa eteenpäin.
***
Ljuskonstevenemanget – Kantigt ljus 16.11.2023
Karleby bildkonstskola för barn och unga ordnar ett ljuskonstevenemang torsdag 16.11.2022 kl. 18:00–20:00. Evenemanget är öppet för alla ordnas både ute på Konsthuset Renlunds gård och inne i skolan (Folkskolegatan 6B).
Kom och förundras över barnens och ungdomarnas ljuskonstverk samt eldkonstföreställningen av gruppen Visible! Gruppen uppträder på skolans gård kl. 18.30. Ljuskonstevenemanget ordnas i samarbete med Karleby kulturtjänster och som en del av stadens kulturvecka Strålande! för barn och unga.
Alla är välkomna till evenemanget. Barn under 8 år får delta enbart i sällskapet av en vuxen. Tilllägsinformation: Kantigt ljus
Välkommen med för att driva bort mörkret! Ni får gärna dela inbjudan vidare.
Ks. lisää kuvia Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun Instagramista.
11.-23.9.2023 Turunmaan Kuvataidekoulu KonsTilan “The Art of Young Heart”-näyttely
“The Art of Young Heart”-näyttely on Turunmaan Kuvataidekoulu KonsTilan Warhol ja Banksy ryhmien (Lk 7-9+) oma näyttely. Taideteokset liittyvät näyttelyn sloganiin “Show us your world” – Mitä nuoret haluavat kertoa nykypäivän maailmasta?
Noin 20 nuoren taidenäyttely sijoittuu Paraisten väestösuoja Luolaan, joka on paikkana erityinen ympäristö nuorten ajatuksille. Ympäristö tuottaa vuoropuhelua ja jännitettä teosten ja paikan välille. Luolan sisäänkäynti on Kauppiaskatu 24 kohdalta, Ålandsbankenin takana.
Esillä on nuorten valitsemia tunnelmia maailmasta sekä aiheita, joita he poimivat yhteiskunnasta – voimaa, herkkyyttä, valoa ja varjoja. Näyttelyssä on esillä niin akryyli,- vesiväri-, spraymaalauksia, veistoksia kuin myös installaatioita. Näyttely on osa suurempaa projektia, jossa nuoret opettelevat järjestämään taidenäyttelyn. Nuoret osallistuvat vuorotellen myös näyttelyn valvomiseen ja näyttelyssä voikin saada opaskierroksen taiteilijalta itseltään.
Näyttelyssä soiva taustamusiikki koostuu Musiikkiopisto Arkipelagin oppilaiden teoksista.
Ryhmät voivat varata näyttelyopastuksia. Opastuksia voi varata arkisin (paitsi torstaisin) klo 8-13 välille. Varaa opastusaika soittamalla kuvataideopettaja Stella Tiisalalle: 050-551 6500.
Järjestämme myös lehdistötilaisuuden tiistaina 12.9. klo 15.15, jossa on mahdollisuus haastatella joitakin nuorista taiteilijoista. Ilmoitattehan osallistumisestanne koordinaattori Nelli Saloselle viimeistään maanantaina 11.9. osoitteeseen: nelli (at) auf.fi tai 044-237 9760.
Näyttelyä voi myös seurata somessa: Facebookissa (@abskonstila) ja Instagramissa (@konstila)!
Tiedustelut / ks. yhteystiedot lehdistötiedotteesta.
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät 2023
Vuonna 2023 Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään teemalla Elävä perintö. Elävän perinnön teemavuosi kutsuu esittelemään erilaisia perinteitä, jotka voivat liittyä esimerkiksi ruokakulttuuriin, käsitöihin, musiikkiin, suulliseen perinteeseen, juhliin ja tapoihin tai leikkeihin ja tanssiin.
Teemaviikkoa vietetään totuttuun tapaan syyskuun alussa, 4.–10.9.2023. Tapahtumia kulttuuriympäristöpäiville voi järjestää myös muina ajankohtina ja yleisesti kulttuuriympäristöä esitellen.
Kulttuuriympäristöpäiviin pääsevät kaikki mukaan ilmoittamalla tilaisuutensa kulttuuriympäristöpäivien tapahtumakalenteriin. Ilmoita tapahtumasi kalenteriin 15. elokuuta mennessä. Määräaikaan mennessä ilmoitetut tapahtumat poimitaan mukaan maakunnallisiin tiedotteisiin, jotka lähtevät viikolla 34.
Järjestämällä tapahtuman lisäät yhteisöllisyyttä, hyvinvointia ja kulttuuriympäristöjen arvostusta.
Aiheesta lisää Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien sivustolla.
Ks. tietoa myös Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailusta!
2.-3.9.2023 Nuorikieppi – Nurmijärven kuvataidekoulun näyttely
Nurmijärvellä vietetään 25-vuotisjuhlaa lukuvuonna 2023-2024.
Kuvataidekoulu on yhteistyössä Nurmijärveläisen Taidekiepin kanssa järjestäneet jyrytetyn näyttelyn, johon sai hakea nurmijärveläinen 13-19 -vuotias nuori.
Taidekieppi – TULE-NÄE-KOE Nurmijärvellä
Näyttelyn nuorista taiteilijoista osa on/on ollut kuviskoulussa osa taas ei. Saimme mahtavasti 20:n nuoren teoksia näyttelyyn. Kunnanjohtaja Outi Mäkelä toimii näyttelyn suojelijana.
Nurmijärven kuvataidekoulun juhlavuoden avaus Nuorikieppi on Kuvataidekoulun tiloissa Nurmijärvellä, Ihantolantie 2.
Avajaiset 1.9. klo 18-19 ja NuoriKieppi on avoinna 2.-3.9. klo 11-17.
28.8.-3.9.2023 Harrastusviikko
Harrastusviikon tavoitteena on auttaa lapsia ja nuoria löytämään itselleen mieluisa harrastus. Vuosittain järjestettävän harrastusviikon aikana lapsille ja nuorille tarjotaan mahdollisuuksia kokeilla taiteen, kulttuurin, tieteen, liikunnan ja muiden alojen harrastuksia. Tänä vuonna Harrastusviikolla 28.8 – 3.9.2023 kannustetaan nuoria esittelemään omia harrastuksiaan livenä ja somessa. Harrastusten järjestäjät voivat osallistua Harrastusviikkoon myös järjestämällä sen aikana avoimia ovia ja esittelytilaisuuksia. Lue lisää täältä.
Porvoon taidekoulun kevätnäyttely 2023 verkossa
Tutustu Porvoon taidekoulun kevätnäyttelyyn täältä.
23.5.– 9.6.2023 Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan vuosinäyttely TÄSSÄ JA NYT
Avoinna: 23.5.– 9.6.2023, ma–pe klo 14.00–18.00.
Muina aikoina ryhmät sopimuksen mukaan (puh. 040 6288909).
Oulun taidekoulun Taikkarigalleriassa Nuottasaari-talossa, Isokatu 94.
Tässä ja nyt -näyttelyssä on esillä lukuvuoden 2022–2023 aikana valmistuneita teoksia Oulun taidekoulun kuvataide-, sarjakuva-, animaatio-, tarinataide- sekä arkkitehtuuri, kuvataide ja käsityö -ryhmien 5–20-vuotiailta oppilailta. Avajaispäivänä maanantaina 22.5.2023 julkaistaan myös animaatioryhmien Vuoden animaatiot sekä sarjakuvaryhmien Hetkinen Viiva-sarjakuva-albumi.
Vuoden aikana Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan oppilaat ovat tehneet omia töitä pohtien, havainnoiden ja tutkien vuoden teemaa nykytaide ja hetkellisyys. Oppilaat ovat työskennelleet eri tekniikoilla ja materiaaleilla kuvataiteen, arkkitehtuurin, käsitöiden, muotoilun, sarjakuvien ja animaation aiheisiin ja työskentelytapoihin tutustuen. Oppitunneilla on perehdytty siihen, mitä kaikkea nykytaide on ja pohdittu nykytaiteen suhdetta taidehistoriaan.
Teosten innoituksena on toiminut oppilaiden oma elämä ja nykyhetki, joita tarkastellaan esimerkiksi muotokuvien, eläinten, rakennetun ympäristön ja eri materiaalien sekä eri aikakausien taiteilijoiden kautta. Näyttelyssä on esillä lasten- ja nuorten eri aiheiden innoittamana toteuttamia maalauksia, piirustuksia, veistoksia, tekstiiliteoksia, keramiikkaa, sarjakuvia, grafiikkaa ja pienoismalleja.
13.5. – 3.6. Vihdin kuvataidekoulun kevätnäyttely JUHLAKATTAUS
Vihdin kuvataidekoulun kevätnäyttely “Juhlakattaus” on esillä Galleria Pictorissa Nummelassa la 13.5. – la 3.6. Avajaisia vietetään la 13.5. klo 14. Lämpimästi tervetuloa!
4.-31.5.2023 Porvoon taidekoulun kevätnäyttely / vårutsällning
Kulttuuritalo Grand / Kulturhuset Grand.
Avajaiset / vernissage 4.5. klo/kl. 18-19.30.
5.-28.5.2023 Pohjois-Helsingin kuvataidekoulun lopputyönäyttely
Mall of Tripla, Downtown, ravintola-alue 3. krs.
Julisteen maalaus: Noora Kurkinen.
23.4.-28.5.2023 Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kevätnäyttely VALOT & VARJOT
Voipaalan Taidekeskus, Sääksmäentie 772. Näyttely avoinna ti-su 11-17.
Tervetuloa avajaisiin sunnuntaina 23.4. klo 15.00! Avoimet ovet klo 17.00 saakka.
9.-21.5.2023 KEKKERIT – Keravan kuvataidekoulun oppilaiden kevätnäyttely
Galleria Alli, Iso Hollon aukio, Paasikivenkatu 9, 04200 Kerava.
Avoinna ma-pe klo 12-18 sekä la-su klo 12-16.
Avajaiset ovat 9.5.2023 tiistaina klo17
Näyttely on osa Keravan kuvataidekoulun 40 -vuotisjuhlavuotta.
Kuvataidekoulun 5-21 -vuotiaat oppilaat ovat lukuvuoden aikana tehneet taidetta Juhla-teemalla. Luvassa siis väriloistoa ja iloista mieltä!
Asetamme esille myös ensimmäistä kertaa tehtyjä stipenditöitä, jotka ovat harjoitusta kohti lopputyötä ja syventäviä opintoja.
Juhlavuoden kolmas juhlanäyttely järjestetään 19.9-1.10, joka on kuvataidekoulun oppilaiden lopputyönäyttely Galleria Allissa.
Lämpimästi tervetuloa näyttelyyn!
15.-21.5.2023 Lastenkulttuurin juhlaviikko
Valtakunnallista Lastenkulttuurin juhlaviikkoa vietetään jo kahdeksatta kertaa. Juhlaviikon aikana juhlitaan lastenkulttuuria ja nautitaan runsaasta lastenkulttuurin tarjonnasta kaikkialla Suomessa.
Juhlaviikon ohjelman tuottavat Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenet ympäri Suomen. Sisältöjä on sirkuksesta sanataiteisiin ja tanssista teatteriin sekä työpajoista näyttelyihin ja esityksiin. Ohjelma on suunnattu lapsille, nuorille ja perheille. Juhlaviikon aikana esillä on myös lasten ja nuorten tuottamaa taidetta.
Järjestättekö tapahtuman, joka voisi kiinnostaa lastenkulttuurin parissa työskenteleviä toimijoita tai muita lastenkulttuurista kiinnostuneita ammattilaisia? Pääset lisäämään oman tapahtumasi suoraan verkkosivuilla: lastenkulttuuri.fi Tapahtumat-sivulta
3.-20.5.2023 Maailmassani – Helsingin kuvataidekoulun lopputyönäyttely 2023
3.-20.5.2023 Laterna Magica, Rauhankatu 7, 00170 Helsinki.
Tämän lukuvuoden lopputöissä Helsingin kuvataidekoulun oppilaat ovat käsitelleet monia itselleen merkityksellisiä asioita, jotka ovat näkyneet tai näkyvät heidän omassa maailmassaan. Teoksissa esille nousevat muistot, tapa olla olemassa, tunteet, paikkojen merkitykset, suhde muihin ihmisiin ja muihin erilaisiin elämän muotoihin. Tekijät ovat 16–19-vuotiaita Helsingin kuvataidekoulun pitkäaikaisia oppilaita. Näyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia, keramiikkaa, kollaaseja, animaatio sekä sekatekniikalla toteutettuja kaksi- ja kolmiulotteisia teoksia.
Näyttelyssä esillä olevissa portfolioissa nuoret tekijät ovat pohtineet omaa suhdettaan taiteisiin ja omaa kehitystään taiteen tekijänä lopputyöprosessissa. Lopputyö on itsenäisesti toteutettava pitkäjänteisyyttä vaativa opinnäyte, jota ohjaa oma opettaja. Lopputyö koostuu taiteellisesta osiosta ja portfoliosta.
Lukuvuonna 2022–23 lopputyön teki 25 kuvataidekoulun oppilasta: Ahlroth Hertta, Förbom Mai, Gorschelnik Astrid, Gray Taimi, Haltunen Carmen, Jäkälä Milla, Kalajoki Ruut, Kirgiz Sila, Korkiakoski Iina, Koudounis Ramona, Lehtomäki Leena, Maltceva Veronika, Marjomaa Anna, Martikainen Emilia, Nissinen Ilona, Nurminen Ester, Paatela Ellen, Sipilä Aino, Taipale Kastiel, Takala Lilia, Tervonen Hertta, Tuominen Salla, Uusikivi Lumi, Viljakainen Kaisla ja Zolotilin Lev.
Avajaiset tiistaina 2.5. klo 17-19. Avajaisissa klo 17 Itä-Helsingin musiikkiopiston soittajien musisointia.
Tervetuloa!
12.5.2023 Porvoon taidekoulun Flora Carnaval
Tervetuloa juhlimaan Floraa kanssamme perjantain 13.5. klo 16.30-18.30 taidekoululle, Linnankoskenkatu 35, Porvoo.
Ohjelmassa työpajoja, tanssiorkesteri Oldies, grillimakkaraa ja kahvila. Pukukoodi: kukkainen.
Välkommen och fira Flora med oss fredagen den 12 Maj kl. 16.30-18.30 till konstskolan, Linnankoskigatan 35, Borgå. Program: konstverkstäder, dansorkester Oldies, grillkorv och kafe. Klädkod: blommig.
5.4.-4.5.2023 Kirkkonummen kuvataidekoulun ja käsityökoulun kevätnäyttely INDEX RUBER
Index Ruber on Kirkkonummen kuvataidekoulun ja käsityökoulun perinteinen kevätnäyttely, joka koostuu tänä vuonna ainoastaan punaisista taideteoksista. Näyttely on esillä Fyyrin Porkkalasalissa ja Galleriakäytävällä 5.4.-4.5.2023. Näyttelyn lähtökohtana on toiminut Suomen luonnon Punainen kirja, joka kootaan kerran kymmenessä vuodessa uhanalaisuusarvioinnin yhteydessä. Punaisella listalla olevat lajit katsotaan hävinneiksi, uhanalaisiksi, silmälläpidettäviksi tai puutteellisesti tunnetuiksi. Lähes kolmasosa suomen lajeista kuuluu listalle.
Kuvataidekoulun ja käsityökoulun noin 300 oppilasta ovat kukin työstäneet kukin yhden lajin pohjalta taideteoksen näyttelyyn. Mukana on mm. maalauksia, piirustuksia, veistoksia ja grafiikkaa eri-ikäisiltä lapsilta ja nuorilta. Teoksia tehtäessä on pohdittu ja tutkittu moninaisia asioita lajikadosta värioppiin ja keramiikasta kantaaottavaan nykytaiteeseen. Näyttelyn eri kokoiset ja näköiset teokset kerää yhdeksi kokonaisuudeksi punainen väri. Näyttelyn nimi “Index Ruber” on latinaa ja tarkoittaa punaista listaa. Myös näyttelyn teokset on nimetty kunkin lajin tieteellisellä nimellä.
6.—29.4.2023 Lapuan taidekoulun kevätnäyttely SANOMAA
Patruunagalleria, Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Lapua.
Avoinna ma-to 11-19, pe 11-17, la 11-15, su suljettu.
Sanomaa -näyttely on runsas ja monipuolinen kokonaisuus kuvataiteen ja käsityön oppilastöitä Lapuan taidekoulusta. Osaamistaan esittelee yli 138 taidekoululaista, 5 – 60+ -vuotiaita, myös seitsemän koulusta päättötodistuksen saavaa nuorta. Vuositeemana koululla on ollut MAA – maaperä, materia ja koko maailma. Maa on taipunut moneksi 19:n visuaalisen taiteen opintoryhmän käsissä.
Näyttelyssä löytää paljon sieniä, juureksia, ötököitä, maatyökaluja, hedelmä- ja muita asetelmia, sanomalehteä, sekä piirrettyinä, maalattuina, leikattuina ja liimattuina, muovailtuina tai kankaasta ommeltuina. Maanalainen on ruokkinut mielikuvitusta ja maasta on tullut myös ihminen. Sitä on tutkinut erityisesti kuvataiteen aikuisryhmä elävän mallin piirroksissa, studiovalokuvissa, kipsireliefeissä ja sarjakuvissa.
Kierrätysmateriaalia on käytetty runsaasti. Käsityön opinnoissa on syntynyt mm. sylikangaspuilla kudottuja kaulahuiveja ja mosaiikkitöitä. Kuvataiteessa eri tekniikoin painettuja grafiikan vedoksia sekä salaperäinen huone, jonne pääsee kurkistamaan. Valokuvat, myös tekoälyn avulla luodut digitaaliset kuvat, käsin sidotut kirjat, painetut ja värjätyt kankaat, keramiikka ja luonnonmateriaalikollaasit ovat nuorten työpajojen satoa. Kuten myös sanomalehdistä ryhmätyönä rakennettu Riippumaton lukija ja nuorten maailmaa luotaava Samaan aikaan toisaalla -maalausinstallaatio.
20.4.-28.4.2023 Nurmijärven Opiston kevätnäyttely VALO
Nurmijärven Opiston kuvataide- ja käsityökurssien opettajat yhdessä opiskelijoiden kanssa rakentavat Klaukkalan Aitohelmen saliin näyttelyn, jossa kuluneen lukuvuoden aherrus tulee näkyväksi. Tämän vuoden näyttelyn teemana on Valo. Tämä näkyy ripustuksien suunnittelussa sekä teema on ollut myös aiheena osassa töitä.
Opiston kevätnäyttely on kattava läpileikkaus kädentaitojen ja taiteen kursseista. Esillä on töitä opiskelijoilta, jotka ovat harrastaneet taito- tai taideaineita jo pitkään, kuin myös opiskelijoilta, jotka ovat vasta harrastuksensa alussa. Monipuolinen kurssitarjonta takaa sen, että nähtävää on hyvin erilaisista tekniikoista.
Valon määrän jatkuvasti lisääntyessä, on hienoa päästä näkemään kurssien tuotoksia Aitohelmen valoisaan saliin. Ihastellessa ja tutkiessa näyttelyä, voi käydä niin, että löytääkin itselleen uuden, upean harrastuksen. Käsillä tekemisen ilo on läsnä näyttelyssä ja se yhdistääkin vahvasti taito- ja taideaineita toisiinsa.
Näyttelyn avajaiset pidetään keskiviikkona 19.4. klo 18-19. Tervetuloa!
Nurmijärven Opiston kevätnäyttely Aitohelmessä (os. Klaukkalantie 72) to 20.4.- pe 28.4. Avoinna arkisin klo 10-19, la, su klo 10-16. Vapaa pääsy.
6.-27.4.2023 Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun kevätnäyttely LUONTO LÄHELLÄNI
Kuvataidekoulun kevätnäyttely Luonto lähelläni on esillä kuvataidekoululla (Taidetalon Renlundin kiviosa, Kansakoulukatu 6b) 6.-27.4.2023. Näyttely on avoinna ma-to klo 15.00-20.00.
Kevätnäyttelyn avajaiset 5.4. klo 17.30
Vietämme näyttelyn avajaisia keskiviikkona 5.4. klo 17.30 kuvataidekoululla. Avajaistilaisuus pidetään maalaussalissa, tilaisuuden avaa koulun perustaja ja entinen rehtori Ritva Kangas. Tilaisuudessa jaetaan myös kevään 2023 stipendit. Tilaisuuden jälkeen pidämme lapsiperheille suunnattuja avoimia työpajoja klo 20 saakka.
Saavuttehan paikalle mahdollisuuksien mukaan joko kävellen tai pyörällä. Pysäköintitilaa on vain koulua ympäröivillä kaduilla. Pihalle ajaminen tai pysäköinti on turvallisuussyistä sallittua vain liikuntarajoitteisille. Katariiinankadun puolella olevat parkkipaikat on varattu koulun henkilökunnalle.
Tervetuloa!
Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu
***
Bildkonstskolans vårutställning ordnas 6-27.4.2023 i bildkonstskolan (Konsthuset Renlunds stendel, Folkskolegatan 6B). Utställningen är öppen måndag till torsdag kl. 15.00-20.00.
Vernissage för vårutställningen 5.4 kl. 17.30
Vi ordnar vernissage för vårutställningen i bildkonstskolan onsdag 5.4. kl. 17.30. Öppningsceremonin hålls i målningssalen och skolans före detta rektor Ritva Kangas håller öppningstal. Under evenemanget utdelas också stipendierna för våren 2023. Efter öppningsceremonin ordnas öppna verkstäder till barnfamiljer. Verkstäderna hålls öppna fram till kl. 20.
Vi önskar att ni i mån av möjlighet kommer endera till fots eller med cykel. Det finns parkeringsplatser endast på de gator som ligger kring skolan. Av säkerhetsskäl är det endast tillåtet för person med nedsatt rörlighet att köra in och parkera på skolans gård. Parkeringsplatserna som finns på Katarinegatans sida har reserverats för skolans personal.
Välkommen!
Karleby bildkonstskola för barn och unga
27.1.-23.4.2023 Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun 30-v juhlanäyttely TAIDE – TILA – ARKKITEHTUURI
Taidemuseo Eemil, Suistamontie 3, 73100 Lapinlahti. Näyttely avoinna to-pe 11-16 ja la-su 11-15. Avajaiset torstaina 26.1. klo 18-20, tervetuloa!
Lastun toiminta perustuu monialaiseen ja -tasoiseen yhteistyöhön. Tämäkin näyttely on syntynyt yhdessä. Taidemuseo Eemilin ja Lastun yhteistyönä, oppilaiden, vanhempien ja opettajien yhteistyönä, Lastun työntekijöiden yhteistyönä. Lisäksi näyttelyn ovat mahdollistaneet materiaalien kerääjät ja lahjoittajat sekä rahoittajat.
Näyttely koostuu kolmesta osasta. Lastun arkkitehtuurin taiteen perusopetuksen ryhmät opettajineen ovat tutkineet Antti Halosen ympäristöä kuvaavia maalauksia. Näistä maalauksista ovat valikoituneet ryhmiä kiinnostavat teokset, joita he ovat tulkinneet ja tutkineet sekä työstäneet omat versionsa, jotka innostavat näyttelyvieraita tarkkailemaan taidetta, tilaa ja arkkitehtuuria eri näkökulmista ja eri aistein. Näyttelyn materiaaleissa painottuvat kierrätys-, luonnon- ja lahjoitusmateriaalit, jotka ovat perusta Lastun työskentelyssä.
Tuoreiden teosten rinnalle näyttelyyn on tuotu esille otos teoksia vuosien varrelta aina 90-luvulta saakka. Nämä on toteutettu Lastun eri toimintamuodoissa ja ryhmissä muun muassa arkkitehtuurin taiteen perusopetuksessa, taidelukion arkkitehtuurikursseilla, leireillä ja työpajoissa. Työt ovat eri ikäisten erilaisin materiaalein, tekniikoin ja teemoin tekemiä tutkielmia arkkitehtuurista ja arkiympäristöstä. Tässä näyttelyosuudessa voit myös katsella videon, joka esittelee Lastun monipuolista ja värikästä toimintaa.
Näyttelyn toiminnallisessa osuudessa näyttelyvieraat pääsevät rakentamaan ja tutkimaan arkkitehtuurin ja rakennetun ympäristön muotoja ja rakenteita. Voit rakentaa taloja, kyliä ja kaupunkeja, suunnitella pohjapiirroksia, korttelikarttoja tai asemakaavoja, pohtia ympäristösanastoa tai lukea arkkitehtuurikasvatusaiheista kirjallisuutta.
Lastussa on kehitetty toimintavuosien aikana erilaisia opetusmateriaaleja arkkitehtuurikasvatukseen. Näyttelystä löytyy muun muassa koko kolmikymmenvuotisen taipaleen palvellut mittakaavatuolisarja, 2000-luvun alussa syntynyt arkkitehtuurilaatikko ja tuoreimpana kylä- tai kaupunkirakenteen kuvaamiseen kehitetyt magneettipalikat.
Kiitämme yhteistyökumppaneitamme ja etenkin pitkäaikaisia ja säännöllisiä rahoittajiamme Opetus- ja kulttuuriministeriötä, Lapinlahden kuntaa, Kuopion kaupunkia, Olvi-säätiötä ja Saastamoisen säätiötä, että työmme ja tämä näyttely on mahdollista.
Lastu on yhdistyksen ylläpitämä lastenkulttuurikeskus ja taide- ja rakennusalan toimintakeskus Lapinlahdella. Lastun tehtävänä on tukea ja edistää arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikasvatusta sekä rakennetun ympäristön arvostusta, ymmärtämistä ja vaalimista.
Työtä tehdään suunnittelemalla ja toteuttamalla taidelähtöistä toimintaa: työpajoja, kerhoja, leirejä, kursseja, projekteja, avointa perhetoimintaa, opetushankkeita, koulutusta, näyttelyjä, tapahtumia sekä tuottamalla arkkitehtuuri- ja taidekasvatusmateriaalia. Lastun toiminnoissa painottuu monitaiteinen, laaja-alainen ja kokonaisvaltainen sekä yhteisöllisyyttä ja soveltavaa taidetta painottava lähestymistapa.
Lastun toiminta-alue on Pohjois-Savon maakunta. Toiminta kattaa lapset, nuoret ja aikuiset. Lastu on verkostoitunut paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti.
Lastun tavoitteena on lisätä taiteen saavutettavuutta ja saatavuutta. Lastun työssä ovat keskiössä maaseutu- ja haja-asutusalueet. Lastu tuo toimintaa lähelle, ihmisten arkiympäristöön, jolloin taide- ja kulttuuritoimintaan pääsevät osallistumaan tasaveroisesti myös pienillä paikkakunnilla ja syrjässä elävät lapset, nuoret ja aikuiset. Lastun toiminnassa on keskeistä, että osallistujat pääsevät tekemään käsillä sekä aistimaan ja kokemaan kehollaan erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja taiteen lajeja. Työskentelyssä ollaan aitojen, oikeiden ja alkuperäisten kokemusten äärellä.
Lastun arkkitehtuurikasvatus rakentaa merkityksellistä suhdetta omaan elinympäristöön yksilönä ja yhteisön jäsenenä. Lastun arkkitehtuurikasvatuksessa pureudutaan omaan arkiympäristöön ja oman kotiseudun kohteisiin. Arkkitehtuurikasvatuksen tavoitteena on avata silmät omalle arkiselle ympäristölle ja kasvattaa juuret arvostamaan sitä. Vahva henkilökohtainen suhde omaan ympäristöön vahvistaa itsetuntoa ja identiteettiä sekä herättää meidät ottamaan kantaa ympäristön rakentumiseen ja siitä huolehtimiseen. Toimintaan osallistuvat tekevät tutkimusretkiä omaan ympäristöön ja työstävät havaintoja tarinoiksi, teoksiksi ja kuviksi. Tämä materiaali dokumentoi omaa ympäristöä, kerää historia-aineistoa ja synnyttää uutta tietoa ympäristöstä.
Tervetuloa näyttelyymme!
1.-25.3.2023 Lohjanseudun kuvataidekoulun 38. vuosinäyttely TARUA VAI TOTTA
Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttely juhlistaa Lohjan 700 vuoden mittaista taivalta. Näyttely on avoinna Lohjan Pääkirjaston Linderinsalissa 1.3-25.3 kirjaston aukioloaikoina. Esillä on tuttuun tapaan teoksia kaikista kuvataidekoulun opetusryhmistä. Tällä kertaa näyttely jalkautuu kirjastoon vielä huhtikuussa, kun lastenosastolla on esillä perjantain ryhmien loitsupuu. Kysyimme kuvataidekoulussa toisiltamme mitä täällä oli ennen Lohjaa, ennen meitä, ennen nykyihmisten aikaa. Lohjanjärvi tietenkin!
Työstimme järven maisemia, rantaviivaa, eliöstöä, kasveja, simpukoita, muinaisia järven olioitakin… Järvi inspiroi meitä olemassaolollaan, onhan se Etelä-Suomen suurin järvi. Luonto nousi myös esiin lohjalaisuuden äärellä. Omenatarhat, oravat, kolopesijät ja tammipuut ovat ajattomia; niitä on ollut samankaltaisina menneinä ja nykyisenä aikana. Jättiläiset johdattavat mielikuvitusta tarinoiden suuntaan ja vanhoista valokuvista herätettiin eloon aivan uusia mahtavia tyyppejä. Tuuliviireihin saatiin inspiraatiota Lohjan kirkon katolla olevasta tuulenhalkojasta ja sukkahousuveistokset puolestaan kimpoilevat muodoillaan juuri tässä hetkessä.
Lauantaina 25.4 järjestetään opastettu näyttelykäynti Linderinsalissa kello 11-11.30. Samana päivänä kuvataidekoulussa on KUVAPOLKUtapahtuma kello 11-13, jossa pääsee tutustumaan kuvataidekoulun tiloihin Laurentius-talon toisen kerroksen Taidesiivessä. Kuvataidekoulussa on opettajia paikalla kertomassa käytettävistä tekniikoista ja materiaaleista. Sisäänkäynti taideterassin ovesta, kyltit opastavat. Esillä oleva näyttelykokonaisuus esittelee hyvin kuvataidekoulussa käytettävien tekniikoiden ja materiaalien monipuolisuutta. Lue lisää.
1.-28.2.2023 Porvoon taidekoulun TALVEN RIEMUJA -näyttely
Porvoon taidekoulun oppilaiden piirustuksia ja maalauksia pääkirjaston lastenosastolla ja Taidesillalla.
Päivät pitenevät ja hiihtoloma lähestyy! Taidekoulun 6 – 11 -vuotiaiden lasten piirroksissa ja maalauksissa pääosassa on ihminen talvisten liikunnallisten harrastusten parissa. Urheilevien ja leikkivien hahmojen lisäksi kuvissa on myös haettu liikkeen tunnelmaa. Taidesillan suurien julisteiden tekeminenkin on ollut kehollinen työ, jossa siveltimen vedot on maalattu laajoilla liikkeillä. Kuvien lähtökohta on croquis-piirtäminen, jossa pääosassa ovat asento ja liike, eivät pienet yksityiskohdat.
Lastenosaston grafiikan vedokset ovat yhteisteoksia, joiden lumilinnat ovat rakentuneet osa osalta, kuten oikeatkin lumesta rakennetut linnat pihan lapsien yhteistyönä. Näkyvillämme on lopputulos talvisesta leikistä. Siihen liittyvät liikkeet ja asennot jäävät mielikuvituksemme varaan.
Tekniikka ja materiaalit: tussit, guassi- ja peitevärit, grafiikan välineet.
***
Tecningar och målningar av Borgå konstskolas elever i huvudbibliotekets barnavdelning och Konstbron.
Dagarna blir längre och sportlovet närmar sig! I konstskolans 6-11-åriga barns teckningar och målningar är huvudpersonen en person som är engagerad i vintersportaktiviteter. Förutom sportiga och lekfulla figurer har man också studerat rörelsen med dess olika former. Att göra konstbryggans stora affischer har också varit ett fysiskt jobb, där penseldrag har målats med breda rörelser. Utgångspunkten för bilderna är croquisteckning, där man har fokus i position och i rörelse, inte i de små detaljerna.
De grafiska trycken på barnavdelningen är gjorda som grupparbete, snöslottet har byggts bit för bit, precis som de riktiga snöslotten byggda som ett samarbete mellan barnen på gården. Vi kan se slutresultatet av vinteraktiviteter. Aktiviteternas rörelser och positioner lämnas åt vår fantasi.
Teknik och material: tuschpennor, gouache och täckfärger, grafikredskap.
Luovuutta politiikkaan -kampanja 6.-10.2.2023
Luovuutta politiikkaan – Kreativitet i politiken -kampanja kutsuu päättäjät tutustumaan lasten ja nuorten taideopetukseen ja -koulutukseen.
Luovuutta politiikkaan -viikko järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Kampanjan aikana taidealan oppilaitokset kutsuvat paikallispoliitikkoja, eduskuntavaaliehdokkaita, aluevaltuutettuja tai muita päättäjiä tutustumaan oppilaitosten toimintaan. Päättäjät pääsevät mukaan tekemään taidetta ja keskustelemaan lasten ja nuorten kanssa.
Viikon toteutukseen osallistuu valtakunnallisesti oppilaitoksia taiteen perusopetuksen eri aloilta, arkkitehtuurin, kuvataiteen, käsityön, mediataiteiden, musiikin, sanataiteen, sirkustaiteen, tanssin tai teatteritaiteen saralta, sekä ammatillisen koulutuksen musiikin ja tanssin koulutuksen järjestäjiä.
Kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä taiteen perusopetuksesta ja kulttuurialan ammatillisesta koulutuksesta sekä niiden merkityksestä yhteiskunnalle, ja kasvattaa koulutusmuotojen näkyvyyttä. Samalla taiteen perusopetus ja kulttuurialan ammatillinen koulutus nostetaan osaksi kevään eduskuntavaalikampanjoinnin yhteydessä käytäviä keskusteluja.
Kampanjan toteutukseen voi tutustua kampanjasivulla.
Kampanjaa toteuttavat:
Suomen konservatorioliitto ry
Taiteen perusopetusliitto TPO ry
Esittävien taiteiden oppilaitosten liitto ETOL ry
Kuvataidekoulujen liitto ry
Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry
Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry
Suomen sanataideopetuksen seura ry
Suomen tanssioppilaitosten liitto STOPP ry
24.1.-23.2.2023 Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun lopputyönäyttely
Neljän oppilaan lopputyönäyttely avataan kuvataidekoulun Galleria Augustissa maanantaina 23.1. klo 18.00. Näyttely on avoinna ma-to klo 15.00-20.00 23.2. saakka. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin ja näyttelyyn!
Näyttelyyn osallistuvat oppilaat: Meeri Hämäläinen, Salla Isojärvi, Nuppu Uusitalo ja Aliisa Viidanoja.
Julisteen teos: Nuppu Uusitalo
24.1.–24.3.2023 August ja Alma, paimenlapset -näyttely Villa Artussa Hyvinkäällä
Villa Artussa avautuu Sagalundin museon ja lastenkulttuurikeskuksen tuottama näyttely, joka johdattaa paimentamaan lampaita paimenlasten Augustin ja Alman mukana pitkin metsiä ja saloja. Näyttelyssä selviää, millaisena metsä uskomuksineen ja tarinoineen näyttäytyi 1800-luvun paimenlapsen näkökulmasta. Se tuo ilmi lapsen roolin omavaraistalouden ajan maatalossa, kun ihmiset elivät tiiviisti luonnon rytmissä.
Näyttely pohjautuu Sagalundin arkistoista löytyneisiin oikeisiin kertomuksiin, joiden suhteen on otettu myös taiteellisia vapauksia. Näyttely alkaa pihapiiristä, josta kuljetaan metsän siimekseen, joelle ja suolle. Matka metsän polkuja pitkin takaisin pihapiiriin vie kulkijan samalla alkukesän ensi päivistä elokuun alkuun. Muutos näkyy luonnon kypsymisessä.
Näyttely on tarinallinen ja toiminnallinen. Se on toteutettu kaksikielisenä – kaikki näyttelyn tekstit ovat sekä suomeksi että ruotsiksi. Näyttelyn kuvituksesta vastaa kuvataiteilija Pive Toivonen.
Villa Artun galleriassa ja käytävägalleriassa on esillä lisäksi Lasten ja nuorten taidekeskuksen kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta koottu teemallinen näyttely, Paimentolaiselämää. Lasten ja nuorten tekemissä teoksissa näkyy paimenten työ ja arki eri aikoina eri puolilla maailmaa. Teoksissa kuvataan taidokkaasti myös kotieläimiä.
Koulujen ja varhaiskasvatuksen ryhmät voivat varata August ja Alma, paimenlapset -näyttelyyn toiminnallisia kierroksia, joihin kuuluu työpajatyöskentelyä. Ryhmät voivat varata myös opastuksia. Perheet voivat tulla Villa Artun avoimiin aamupäiviin 3.2., 9.2. ja 15.2. klo 8:45–12. Näyttelyyn voi tutustua rauhassa, oman aikataulun mukaan. Avoimiin aamupäiviin ei ole ennakkoilmoittautumista.
August ja Alma, paimenlapset -näyttelyyn liittyvää koko perheen tapahtumapäivää vietetään Villa Artussa 11.2. klo 10–14. Luvassa on taidetyöpajoja, satuhetkiä ja Riihimäen nuorisoteatterin draamallisia esityksiä.
Villa Arttu on kaikkien paikka! Näyttelyt ovat avoinna ma-to klo 12-19 ja pe klo 12-16. Talvilomaviikolla 20.2.-24.2. (vko 8) avoinna ma-pe klo 9-15.
Vapaa pääsy. Tervetuloa!
Tarkemmat näyttelytiedot ja ohjelma löytyvät Villa Artun verkkosivuilta.
Lisätietoja: Lasten ja nuorten taidekeskuksen tuottaja Elina Katara, etunimi.sukunimi (at) artcentre.fi, puh. 0400 955 353
Kulttuuritalo Villa Arttu
Villatehdas, Kankurinkatu 4-6, ovi B11
05800 Hyvinkää
11.12.2022–3.2.2023 Sara Hildén -akatemian aikuisopiskelijoiden Kirja, paperi, sakset -installaatio ja kirjaveistoksia
Sara Hildén -akatemian aikuisopiskelijoiden yleisöä osallistava Kirja, paperi, sakset -taidenäyttely tuo Tampereen pääkirjasto Metsoon iloa ja valoa näyttämällä, miten vanhoista kirjoista syntyy kierrätystaidetta.
Installaatiosta ja kirjaveistoksista koostuva näyttely yllättää kokijansa lukemattomilla yksityiskohdilla ja tunnelmallaan; Kirjaston palvelutiski on muutettu suureksi, lempeää valoa hehkuvaksi paperilyhdyksi, jonka sisälle voi astua kuin toiseen maailmaan. Esillä on kirjaveistoksia, mutta lyhdyn on valloittanut myös luonto kiemurtelevine, ryöppyävine muotoineen.
Näyttelyn ideana on nimensä mukaisesti vanhojen kirjojen ja paperin hyödyntäminen tekemisen lähtökohtana. Materiaalina on käytetty kirjaston poistokirjoja, mutta niitä on saatu myös yksityisiltä lahjoittajilta.
– Kirjoja on haettu ympäri Pirkanmaata, ja niitä on teoskokonaisuudessa sadoittain. Taiteella hävikkikirjat ovat saaneet uuden elämän, kuvataidekoulun suunnittelijaopettaja Kukka-Maaria Koskinen kertoo.
Orgaanisilla luonnonmuodoilla teoskokonaisuus muistuttaa myös kirjojen ja paperin alkuperästä, metsästä sekä luonnosta. Näyttely herättääkin pohtimaan arvojamme.
– Mikä on tarpeellista ja olennaista? Mitä voisi vielä käyttää ja säilyttää? Mikä on kirjan ja lukemisen rooli tänä päivänä? Koskinen kysyy.
Näyttelyn ovat luoneet Sara Hildén -akatemian aikuisopiskelijoiden vuosikurssi AKU7-opiskelijat syksyllä 2022 Taideprojekti-opintojakson aikana.
Myös yleisö voi osallistua näyttelyyn täydentämällä sitä taitelluilla kyyhkyillä ja päättymättömällä paperiköynnöksellä. Ohjeet ja materiaalit näihin löytyvät installaation lähellä olevalta pöydältä. Näyttely on avoinna 11.12.2022–3.2.2023.
Tervetuloa! Lataa tiedote tästä.
17.-29.1.2023 Keravan kuvataidekoulun TASAPAINOILUA-näyttely
Keravan kuvataidekoulu täyttää 40-vuotta!
Juhlavuoden kunniaksi järjestetään Galleria Allissa kolme näyttelyä vuoden 2023 aikana, joista ensimmäinen esittelee koulun historiaa ja opettajia taiteen tekijöinä.
Kuvataidekoulun opettajilla on pedagogisen koulutuksen lisäksi taideopintoja ja monet heistä ovat myös aktiivisia taiteen tekijöitä.
Juhlavuoden ensimmäinen näyttely nostaa esiin opettajien taidon sekä tasapainoilun taiteen opettamisen ja tekemisen välillä.
Näyttelyn tekijät ovat toimineet Keravan kuvataidekoulun opettajina vuodesta 1985–2022.
Näyttelyssä huomioidaan erityisesti koulun edeltävän rehtorin Saara Mestertonin 35-vuotista uraa Keravan kuvataidekoulussa. Näyttelyjulisteeseen on valittu Saaran öljyvärimaalaus Kesänvarjoja sarjasta Vuodenajat, vuodelta 2022. Näyttelyn muut taiteilijat ovat Heidi Savilakso-Saatsi, Miia Kallio, Eevi Kilponen, Aura Kotkavirta, Rimma Gimpel, Tiia Karjalainen ja Marjut Maristo
Tervetuloa avajaisiin tiistaina 17.1.2023 klo18-20!
Galleria Alli,
Iso-Hollon aukio, paasikivenkatu 9, 04200 Kerava.
Avoinna ma-pe klo12–18, la-su klo12–16
Porvoon taidekoulun webgallerian syysnäyttely 2022 / Konstskolans höstutställning 2022
12.-16.12.2022 Porvoon taidekoulun Unelmien kotikaupunki! tapahtumaviikko ja näyttely
Paikka: Näsin kartano. Lisätiedot alla olevista kuvista sekä Porvoon taidekoulun sivuilta.
26.9.–16.12.2022 Maximus minimus -näyttely Villa Artussa Hyvinkäällä
Villa Artun syksyn Maximus minimus -näyttelyn teemana ovat erilaiset mittakaavat. Lasten ja nuorten tekemän taiteen äärellä on nähtävää ja koettavaa ruohonjuuritasolla elävistä olennoista ja minimaailmoista aina planetaarisiin maisemiin asti. Näyttelyn ovat tuottaneet yhdessä Lasten ja nuorten taidekeskus, Lasten ja nuorten kuvataidekoulu sekä Taito käsityö- ja muotoilukoulu Etelä-Suomi.
Taidekeskuksen kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta on esillä katsomiseen ja näkemiseen liittyviä teoksia. Maailmaa tarkastellaan sekä kaukoputken että mikroskoopin avulla. Teoksista löytyy erilaisia perspektiivejä ja uusia näkökulmia tuttuihin asioihin. Kuvataidekoulun ja käsityö- ja muotoilukoulun oppilastöissä pieni voi olla suurta ja suuri kutistua pieneksi. Galleriasta löytyy sekä jättiläisiä että perhosen siiven suomuja, kokonaisia maailmoja pienoiskoossa, yhdelle vesipisaralle sopivia tarjoiluastioita ja kukkia, joiden terälehtien alle voisi vaikka käpertyä nukkumaan Peukalo-Liisan tavoin. Minecraft-maailmasta tuttuja elementtejä on rakennettu kolmiulotteiseen muotoon, katsojalle sopivassa mittakaavassa. Kulttuuripolulla keväällä 2022 Villa Artussa vierailleet 1. ja 9. luokkien oppilaat ovat myös osallistuneet teoksillaan näyttelyyn. Perhospuutarhan suuren pääkallokiitäjän siiven suomut muodostuvat ekaluokkalaisten savipainantatöistä ja tilan valloittaneet monimuotoiset pahvihyönteiset ovat 9. luokkien oppilaiden tekemiä. 350-kertaiseksi suurennetut paperitoukat, jotka syntyivät kuvataiteilija Sini Havukaisen ohjaamissa työpajoissa, ovat kiivenneet seinälle vartioimaan tilaa.
Toiminnallisessa näyttelyssä voi osallistua valtavan hämähäkinseitin punomiseen tai astua Camera obscuran sisään tarkastelemaan ulkopuolelta heijastuvaa maisemanäkymää. Mikroskoopeilla pääsee katselemaan kaikkein pienimpiä yksityiskohtia ja avaruusnäkymään voi suunnitella oman planeetan. Ryhmille on toiminnallisia kierroksia, opastuksia ja satutunteja.
Lapsen oikeuksien viikolla 14.-20.11 alkavat avoimet aamupäivät kutsuvat lapsiperheitä tutustumaan omatoimisesti näyttelyyn marras- ja joulukuussa. Villa Artussa voi viettää aikaa, syödä omia eväitä ja tehdä näyttelyssä olevia toiminnallisia tehtäviä oman aikataulun mukaisesti. Avoimet aamupäivät ovat 15.11., 23.11. ja 1.12. klo 8:45-12.
Suurenmoista! -tapahtumapäivää vietetään lauantaina 8.10. Muusikko Katri Oikarisen konsertissa kuulijatkin pääsevät ääneen ja osallistumaan vuoroin voimistuvan, vuoroin hiljenevän äänimaailman luomiseen. Ohjelmassa on myös taidetyöpajoja kaikenikäisille.
Lasten ja nuorten kulttuuritalo VILLA ARTTU, Villatehdas, Kankurinkatu 4–6, ovi B11, 05800 Hyvinkää.
Näyttelyt ovat avoinna ma–to klo 12–19 ja pe klo 12–15. Suljettu (vko 42) 17.10 – 23.10 ja 6.12.
Näyttelyihin on vapaa pääsy. Ryhmät varaavat näyttelykäynnin ennakkoon. Vierailut ovat mahdollisia myös aamupäivisin. Varaukset: 050 467 8308.
Päivitetty ohjelma ja ajankohtaiset tiedot: www.villaarttu.fi
Muutokset ohjelmatiedoissa ovat mahdollisia.
9.-27.11.2022 VALOVUOSI – Vantaan kuvataidekoulun 40 v. juhlanäyttely
Jo neljän vuosikymmenen ajan ovat 5–20-vuotiaat nuoret taiteilijat opiskelleet kuvataidetta Vantaan kuvataidekoulussa ammattitaitoisten ja omistautuneiden opettajien ohjauksessa. Kuluneen vuoden aikana Vantaan kuvataidekoulussa on tutkittu valoa ja sen esittämistä, siksipä näyttelyn nimikin on valovuosi. Valovuosi-näyttely levittäytyy Galleria K:n lisäksi kaupungintalon aulaan, Tikkurilan kirjastoon, Kulttuuritalo Orvokkiin ja kaikkiin opetuspisteisiimme.
Galleria K, Asematie 7 01300 Vantaa Tikkurila.
Avoinna: ke 12-18, to-pe 11-17, la-su 12-16.
Tervetuloa avajaistapahtumaan 7.11. klo 17-19 Galleria K:hon! Kutsu on kahdelle.
AVAJAISPUHEET KLO 17.15
Juha Saari, Vantaan kuvataidekoulun rehtori
Päivi Fredriksson, rehtori emerita
Riikka Åstrand, apulaiskaupunginjohtaja
14.–20.11.2022 Lapsen oikeuksien viikko
Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa.
Kuvataidekoulujen liitto on kutsunut jälleen kuvataidekoulut ympäri maan juhlistamaan lapsen oikeuksia erilaisten valotaideteosten ja -tapahtumien merkeissä. Liitto kokoaa kuvagallerian koulujen Valoa! Ljus! -tempauksista verkkosivuilleen marras-joulukeen vaihteessa.
Katso esimerkkejä upeista Lapsen oikeuksien viikon tapahtumista täältä.
7.11-13.11.2022 Valtakunnallinen Peliviikko
Peliviikko pyrkii tuomaan erilaisia pelaamisen muotoja tutuksi ja tarjoaa mahdollisuuden pelata yhdessä. Peliviikolla keskustellaan pelaamisen merkityksestä, mahdollisuuksista ja myös pelaamisen riskeistä. Peliviikkoa koordinoi Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.
Lue lisää ja tutustu Peliviikon tapahtumakalenteriin.
3.-27.10.2022 Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun opettajien näyttely: Vierekkäin – Sida vid sida
Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun 40-vuotisjuhlanäyttelyiden sarjan päättää koulun opettajien näyttely. Näyttely avaa samalla kuvataidekoulun uuden gallerian – Galleria Augustin. Galleria on Taidetalo Renlundin kiviosassa, osoitteessa Kansakoulukatu 6B.
Näyttely on avoinna 3.-27.10. ma-to klo 15.00-20.00 (ei viikolla 42).
Tervetuloa avajaisiin maanantaina 3.10. klo 17.00-19.00.! Ei virallista ohjelmaa, voit tulla silloin kun itsellesi sopii.
Lisätietoja näyttelystä löydät täältä.
Serien av utställningar för att uppmärksamma 40-årsjubileet för Karleby bildkonstskola för barn och unga avslutas med lärarnas utställning. Utställningen inviger samtidigt bildkonstskolans nya galleri – Galleri August. Galleriet är i Konsthuset Renlunds stensida, i addressen Folkskolegata 6B.
Utställningen är öppen 3-27.10 mån-tor kl 15.00-20.00 (inte på veckan 42).
Välkommen på vernissage måndagen den 3 oktober kl. 17.00-19.00! Ingen officiell program, du kan komma närhelst passar dig bäst.
Näyttelyyn osallistuvat opettajat / Lärare som deltar i utställningen:
Reetta Breilin, Aija Isosaari, Irma Jylhä, Johanna Kallioinen, Marianne Kaustinen, Anni Laukka, Emilia Nurmivaara, Merja Pohjonen, Heidi Pokela, Riina Rauma, Riina Tornikoski, Marika Tyynismaa-Joukosalmi
kokkolankuvataidekoulu #karlebybildkonstskola #kuvataideopettajat #bildkonstläraren #taiteilijaopettaja #opettajataiteilija
18.11.2022 Oulun taidekoulun nuorten monitaiteelliset PIMIÄN PILLEET (Vol. 4)
OHJELMA:
KLO 17.00–18.15 Open stage
Esittävän taiteen iloittelua! Luvassa teatteritaiteen lyhyitä esityksiä, performanssi (ulkona klo 18.30), sirkuksen ryhmäkoreografioita ja sooloja.
Esiintymässä: Teatterin perusteet 3, 3/4, 4A ja 4B, Sirkustaide 1 ja Sirkustaide 2.
KLO 19.00–20.15 Open stage
Alkuillan showsta vastaavat nauruhermoja kutkuttavat esitysnumerot teatterin, sirkuksen ja tanssin siivittäminä.
Esiintymässä: Kohti taiteellista prosessia 2A ja 2B, Sirkustaide 2, Sirkustaide 3 ja Tanssin intensiiviryhmä.
KLO 21.00–22.15 Open stage
Kaikki hyvä loppuu aikanaan, mutta ennen sitä yleisölle näyttävät valloo taidekoulun syventävien opintojen oppilaat eri taideaineista, kun luvassa on taiteidenvälisen speed datingillan koonti.
TYÖPAJOJA JA NÄYTTELYITÄ:
KLO 16.00–21.00 Avoin non-stop-valotaidetyöpaja
Avoin non-stop-valotaidetyöpaja Nuottasaari-talolla. Tule tekemään oma hohtava rintamerkki!
Halloo, onks valloo? -valotaidenäyttely (pe–su 18.–20.11.klo 16.00–22.00)
Valotaidenäyttelyssä pohditaan, mihin pieni valonpilkahdus riittää ja selvitetään, mitä valon avulla voi piirtää. Tervetuloa kurkkimaan Oulun taidekoulun kuvataideluokkien ikkunoista valoa tutkivaa taidenäyttelyä. Nuottasaari-talossa (Isokatu 94) Kirkkokadun puoleisessa päädyssä kuvataideluokkien ikkunoissa.
PIKKUJATKOT – TAIKKARIN LASTEN LAUANTAI 19.11. KLO 12.00:
KLO 12.00-13.45 Työpajoja kaiken ikäisille
– Sirkus Loistava, Sirkuksen työpaja / Pikkustudio ja sali 4
– Valon ja varjon disco / Teatteristudio
– Valotaatio: hölläyshetki / Sali 1
– Välkkyjen väkerryspaja, Kuviksen työpaja / Sarjis
KLO 14.00-14.45 Lapsia ja aikuisia esitys
Kertomus fiksuista lapsista ja älyttömistä aikuisista. Joskus vanhemmat odottavat lapsiltaan liikaakin pitäen heitä erityisen lahjakkaina…
KLO 15.00-16.45 Työpajoja kaiken ikäisille
– Sirkus Loistava, Sirkuksen työpaja / Pikkustudio ja sali 4
– Valotaatio: hölläysheti / Sali 1
– Valon ja varjon disco / Teatteristudio
– Välkkyjen väkerryspaja, Kuviksen työpaja / Sarjis
KLO 17.00-17.45 Lapsia ja aikuisia esitys
Kertomus fiksuista lapsista ja älyttömistä aikuisista. Joskus vanhemmat odottavat lapsiltaan liikaakin pitäen heitä erityisen lahjakkaina…
LIPUT (vain käteinen):
Open stage 5€, Työpajat 5€ ja Lapsia ja aikuisia esitys 8€, Lapsia ja aikuisia esitys työpajalipulla 5€, taikkarilaiset 0€
7.9.2022 Maailman suurin varhaiskasvatuksen vanhempainilta – Lapsen tuki
Klo 17.50–19.15.
Tapahtuma on suunnattu vanhempien lisäksi varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Tapahtumassa keskustellaan lapsen oikeudesta varhaiskasvatuksessa annettavaan tukeen sekä kodin ja varhaiskasvatuksen yhteistyöstä erityisesti lapsen tuen näkökulmasta. Miten yhdessä tuemme parhaalla mahdollisella tavalla lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia? Mitä tarkoittaa, että jokaisella lapsella on varhaiskasvatuksessa oikeus tukeen ja miten se näyttäytyy varhaiskasvatuksen pedagogisessa toiminnassa?
Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen Vanhempainliitto, Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Suomen varhaiskasvatuksen erityisopettajat ry, Kuntaliitto ja Opetushallitus.
Pääset seuraamaan ohjelmaa suorana lähetyksenä verkossa ja osallistumaan keskusteluun kirjautumalla tapahtumaan. Kirjautumislinkki tulossa myöhemmin. Lue lisää tästä linkistä.
1.6. – 3.9.2022 Helsingin kuvataidekoulun kesänäyttely: Äärellä – nuorten taidetta Vuotalossa
Mosaiikkitori 2, Helsinki
Avoinna: ma-to 8.00–20.00
pe 8.00–18.00
la 10.00–16.00
su suljettu
Näyttelyyn liittyvät yleisötyöpajat:
Leijapaja Helsinki-päivänä su 12.6.2022 klo 12-15
Kesäkasseja ja pinssejä pe 8.7.2022 klo 12-16
Taiteiden yön työpaja to 18.8. klo 16-19
Maailma nuorten silmin
Miten poikkeukselliset olosuhteet näkyvät nuorten tekemässä taiteessa? Mitkä asiat nousevat nuorten mielestä, kokemuksista, elämästä – taiteeseen ja ilmaisuun?
Nuorten kuvataidekoululaisten käsittelemiä teemoja ovat mm. yksinäisyys, unet, drag- muoti, suomalainen mytologia, mielenhäiriöt, tunteet, fobiat, luonto, lautassarjan suunnittelu, täytekakut taiteenmuotona, rakennukset matkamuistoina.
Helsingin kuvataidekoulun kesänäyttelyssä Vuotalossa on esillä lasten ja nuorten tekemää taidetta. Näyttelyssä on esillä myös lukuvuoden 2021-2022 lopputyöt.
Tervetuloa näyttelyyn ja avajaisiin ti 31.5. klo 18-19 Vuotaloon!
UNESCO:n kansainvälinen Taidekasvatusviikko 23.-29.5.2022
Tänä vuonna teemana on RAUHA! Lue lisää!
Kellot kuuluviin taidekasvatuksen puolesta!
Maanantaina 23.5. avataan tämä vuotuinen Kansainvälinen tapahtuma taiteiden puolesta soittamalla jälleen kelloja kaikissa maissa klo 12 paikallista aikaa. Ota video tai kuva ja julkaise se sosiaalisessa mediassa aihetunnistein: #BellsForArtsEd #ArtsEdWeek #WAAE #IDEA #INSEA #ISME #WDA , lue lisää!
Ks. Taidekasvatusviikon webinaareja täältä.
2022 Teemapäiväkalenteri Oph:n sivuilla
EKasvatuksen ja opetuksen teemapäiväkalenterista löydät tietoa tulevista teemapäivistä keväällä 2022. Tulossa on muun muassa mediataitoviikko 7-13.2.2022.
Pääset teemäpäiväkalenteriin tästä!
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät 2022 – Teemana kestävä perintö
Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään joka vuosi ympäri Euroopan tuhansin tapahtumin. Vuoden 2022 teema Kestävä perintö kutsuu tekoihin kestävän kulttuuriperinnön ja huomisen puolesta.
Kestävä perintö nostaa esille kestävää kulttuuriperintöä ja tekoja huomisen puolesta – tapahtumissa esitellään vanhan korjaamista, ympäristön hoitamista ja paikallista toimintaa. Ensi vuonna koko 50 maan European Heritage Days -ohjelma, Suomessa Euroopan kulttuuriympäristöpäivät, kampanjoi yhdessä kestävän perinnön puolesta.
Teeman hengessä järjestäjiä kannustetaan pohtimaan, mikä on teille tärkeää kulttuuriperintöä, jota te haluavat vaalia ja esitellä? Millaisia tekoja voisitte tehdä huomisen puolesta? Kestävyyttä voi edistää osaamisen ja taitojen ylläpidolla ja välittämisellä, olemassa olevan kunnostamisella ja luonnon monimuotoisuuden lisäämisellä. Paikallisten kohteiden esittelyllä saadaan niille puolustajia myös tulevaisuudessa.
Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään 5.–11.9.2022, mutta tapahtumia voi järjestää myös muina ajankohtina. Yleisötapahtumien lisäksi kulttuuriperintöä voi juhlia myös verkossa, etänä ja omatoimisesti. Kaikki tapahtumat kootaan jälleen yhteiseen tapahtumakalenteriin.
Lue lisää 2022 teemasta Kestävä perintö
Tervetuloa kulttuuriympäristöpäivän kahvipaussille 17.5. klo 9-10!
Tule mukaan kahvipaussille kuuntelemaan ja keskustelemaan! Tilaisuudessa jaetaan vinkkejä ja neuvoja oman tapahtuman viestintään ja markkinointiin. Kerromme myös tilattavista kulttuuriympäristöpäivien materiaaleista. Toukokuun kahvipaussi 17.5. klo 9-10 ja ilmoittautuminen
Oudon äärellä – Mediataidetta lapsille
Näyttely Annantalolla 23.4.-30.9.2022 (Annankatu 30, 00100 Helsinki)
Näyttely MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa Kaapelitehtaalla 23.4.-22.6.2022 (Tallberginkatu 1 C, 00180 Helsinki)
Molempiin näyttelyihin on vapaa pääsy.
Näyttelyn avajaiset pe 22.4.2022 klo 16-18 Annantalolla ja klo 18-20 MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa Kaapelitehtaalla.
Oudon äärellä -näyttely pohtii outoutta. Onko se samaa aikuiselle ja lapselle? Onko media outoa? Entä taide? Näyttely kokoaa moninaisen kavalkadin teoksia, jotka käsittelevät sekä mediaa että taidetta – ja erityisesti mediataidetta. Oudon äärellä pyrkii tekemään mediataidetta saavutettavammaksi, esittelemään sitä uusille yleisöille ja järjestämään kohtaamisia nykytaiteilijoiden ja lastenkulttuurin välillä – kenties tekemään mediataidetta vähemmän oudoksi!
Oudon äärellä -näyttelyssä mediataide ajatellaan mahdollisimman monimuotoisena. Se voi olla mitä tahansa nykytaidetta, jossa media ja teknologia ovat taiteen välineenä tai aiheena. Se voi olla performanssi, esitys, installaatio, verkkoteos tai jotain aivan muuta.
Mediataidetta lapsille on Muu ry:n ja Annantalon yhteinen hanke. Näyttelyn muodon ottava Outous yhdistää ammattilaisten sekä lasten tekemän taiteen – Lasten ja aikuisten teokset ovat yhdessä esillä Annantalon gallerioihin ja Kaapelitehtaalle avautuvassa näyttelyssä. Lue lisää!
14.5.-5.6.2022 MONENA & LOPPUTYÖT – Sara Hildén -akatemian kevätnäyttely ja nuorten lopputyönäyttely
Haiharan taidekeskuksessa, Haiharankatu 30, 33710 Tampere.
Avoinna ti–su klo 12–18 (suljettu helatorstaina 26.5.)
TERVETULOA NÄYTTELYIDEN AVAJAISIIN PE 13.5. KLO 18-20!
Sara Hildén -akatemian oppilaat ovat tutkineet lukuvuoden 2021-2022 aikana moninaisuuden eri puolia. Ihmisten, ympäristön ja paikkojen monimuotoisuus esittäytyy eri-ikäisten oppilaiden ja aikuisopiskelijoiden töissä Haiharan taidekeskuksessa 14.5.- 5.6.2022
Näyttelystä löytyy mm. lukuisista rakennelmista ja ötököistä koostuva Hyönteisten kaupunki, Joustavat maisemat -grafiikan kokonaisuus, keraamisia Hybridi-hahmoja, mielikuvituksellisia Muuttolintuja sekä Alter Ego -muotokuvia.
Sara Hildén -akatemian nuorten kuvataiteen perusopetuksen lopputyönäyttely valloittaa Haiharan päärakennuksen. Näyttelyssä on esillä monipuolinen kattaus maalauksia, piirroksia, valokuvia, sekatekniikkatöitä sekä liikkuvaa kuvaa.
Tänä vuonna lopputyön ovat tehneet Emma Bertling, Lelah Cousins, Jeremia Haapasalmi, Otso Hyttinen, Veera Hyvärinen, Kukka Kerppilä, Hilma Lappalainen, Adam Luukkonen, Milja Noppa, Miriam Shange, Miika Toivonen, Milja Topi, Olga-Sofia Virta, Ella Vänskä ja Ronja Ylitapio.
Kuvataiteen perusopetus tarjoaa pitkäkestoisen, monipuolisen reitin kuvataiteen maailmaan. Opinnot tukevat oppijan kasvua, itsetuntemuksen kehittymistä ja kulttuurista osaamista. Opinnot antavat hyvän pohjan elinikäiselle kuvan tekemiselle harrastuksena tai valmiudet hakeutua alan ammattiopintoihin.
Haku lasten ja nuorten kuvataiteen perusopintoihin on käynnissä 29.5 asti. Haku aikuisten taiteen perusopetukseen päättyy 31.7. Lisätietoa hausta tästä linkistä.
6.-31.5.2022 Porvoon taidekoulun kevätnäyttely / Borgå konstskolas vårutställning
Kulttuuritalo Grandissa, i Kulturhuset Grand. Avajaiset 5.5. klo 17-19, vernissage 5.5. kl 17-19.
3.-25.5.2022 RAITEILLA – Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun arkkitehtuurin taiteen perusopetuksen oppilastöiden näyttely
Lapinlahden kirjaston näyttelytila Aniara, kirjaston aukioloaikoina .
Lukuvuonna 2021-2022 on oltu löytöretkillä erilaisissa arkkitehtuurin teemoissa ja teemana on ollut Rautatiet. Näyttely on otos lasten kiehtoviin ja mielikuvituksellisiin rakennelmiin ja rautatiemaailmoihin. Yhdessä on tutkittu rautateitä, ratapihoja ja rautatiemaisemia lähellä ja kauempana. Eri materiaaleista ja erilaisin tekniikoin toteutetuissa töissä on pohdittu millaisia ovat entisajan, nykyajan ja tulevaisuuden rautatiet ja millaista on elämä raiteiden varrella. Millit-, Tuumat- ja Vaaksat -ryhmien oppilaiden työt ovat kiehtova ja raikas katsaus rautateiden maailmaan.
Tervetuloa tutustumaan!
Lastu toteuttaa Lapinlahdella arkkitehtuurin taiteen perusopetusta, jossa tutustutaan itse tehden ja kokien ympäristöön, rakentamiseen ja arkkitehtuuriin. Lastussa seikkaillaan silmät auki ja kaikkia aistit avoinna ja tutkitaan ympäristöä. Samalla harjoitellaan taiteen tekemisen eri tekniikoita, omaa ilmaisua, luovuutta ja kädentaitoja. Lastun arkkitehtuuriopetus on tarkoitettu kaikille taiteen tekemisestä ja kokemisesta sekä ympäristön tutkimisesta kiinnostuneille lapsille ja nuorille.
10.-22.5.2022 Forssan kuvataidekoulun LUONNOSTA VÄREJÄ -kevätnäyttely ja PUNAINEN LANKA -lopputyönäyttely
Luonnosta värejä -kevätnäyttely
Kuvataidekoulu, Lankarävjäämö, Wahreninkatu 13, Forssa.
Avoinna arkisin koulun aukioloaikoina.
Punainen lanka -lopputyönäyttely ja syventävien työpajojen tuotoksia
Galleria Moletti, Forssan museo, Wahreninkatu 12.
Avoinna ti-pe 10-16, la 10-14, su 12-16.
Julisteet: Tiina Leppamaki.
13.5.2022 klo 16.30-18.30 Porvoon taidekoulun Flora carnaval
Porvoon taidekoulu, Linnankoskenkatu 35. Ohjelmassa työpajoja, elävää musiikkia ja kahvila. Pukukoodi: kukkainen.
Borgå konstskola, Linnankoskigatan 35. Program: konstverkstäder, levande musik och kafe. Klädkod: blommig.
Oulun taidekoulun TAIDEKOULU NYT! 2022
TAIDEKOULU NYT! 2022 tuo esiin Oulun taidekoulun kevään kaikkien taiteiden tapahtumat. Teatteria, sirkusta, monitaidetta, tanssia, visuaalisen taiteen linjan näyttelyitä, lopputöitä… Taikkarin kevät on taidetta täynnä!
Ohjelma ja lipputiedot täältä.
23.4.-10.5.2022 ARTBORETUM – Porin taidekoulun nuorten kevätnäyttely
Poriginal galleria, Eteläranta 6, Pori.
Näyttely avoinna ti-su klo 11-18. Vapaa pääsy.
26.4.-29.5.2022 AIKAMATKALLA – Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kevänäyttely
Voipaalan taidekeskus, Sääksmäentie 772.
Avoinna ti-su klo 11-17.
1.4.-7.5.2022 AIKA JUHLIA – Kuvataidekoulu 40 vuotta / DAGS ATT FIRA – Bildkonstskolan 40 år
Juhlanäyttely esillä K.H.Renlundin ITE-museossa 1.4. –7.5.2022
On juhlan aika! Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu täyttää tänä vuonna 40 vuotta! ITE-museolla avattavassa näyttelyssä on esillä juhlakattaus kuvataidekoulun oppilaiden teoksia.
Tervetuloa!
Jubileumsutställning i K.H. Renlunds ITE-museum 1.4 –7.5.2022
Det är dags att fira! Karleby bildkonstskola för barn och unga fyller 40 år i år! Utställningen som öppnas i ITE-museet är en festdukning bestående av verk av bildkonstskolans elever.
Välkommen!
1.4.-1.5.2022 Lintuparvi – Pohjois-Helsingin kuvataidekoulun kuvaesitys ja installaatio
Mitä sinulle tulee mieleen sanasta rauha? Tätä aihetta ovat tutkineet Pohjois-Helsingin kuvataidekoulun 4–20-vuotiaat oppilaat taiteellisen työskentelyn parissa. Lasten ja nuorten teokset loihtivat eteemme unelmia ja visuaalisia viestejä ajankohtaisesta aiheesta. Lintuja voi ihastella sekä kuvaesityksenä valkokankaalla (4.krs) että installaationa (3.krs).
LINTUPARVI 1.4.–25.4.
Triplan 4. kerroksen tapahtuma-aukio
Kuvaesitys tasatunnein klo 12–18
LINTUPARVI 1.4.–1.5.
Triplan 3. kerros Downtown
Installaatio avoinna joka päivä
Installaation lintuparvessa rauhankyyhkyt, origamikurjet sekä paratiisilinnut laulavat kuorossa rauhan sanomaa. Triplaan rakennetussa installaatiossa yhdistyvät ikonisten rauhansymbolien kunnioitus lasten ja nuorten mielikuvituksen siivittämiin teoksiin. Tekoprosessin aikana on perehdytty itämaisen ja länsimaisen kulttuurin piiristä yleismaailmallisiksi levinneisiin rauhan symboleihin. Jo varhaiset kristityt ovat käyttäneet rauhansymbolina kyyhkystä, joka kantaa oliivipuun oksaa nokassaan. Origamikurki (etenkin tuhannen origamikurjen parvi) taas on aasialainen rauhansymboli. Installaatio on koottu kevään 2022 aikana valmistuneista oppilaiden teoksista.
31.3.-30.4.2022 “Olipa kerran…” – Espoon kuvataidekoulun kevätnäyttelyt
Kevätnäyttelyt valtaavat espoolaiset kirjastot! Espoon kuvis tekee tänä vuonna yhteistyötä espoolaisten kirjastojen kanssa. Kevätnäyttelyiden nimi ”Olipa kerran…” kuljettaa kuvataidekoulun vuoden teemaan, jossa kirjat, tarinat ja kirjallisuus ovat visuaalisuuden lähteinä 5–20-vuotiaiden oppilaiden teoksissa.
Tulossa on seitsemän kirjastonäyttelyä (alustavat aikataulut):
Kalajärven asiointipiste 16.3.–11.5.
Lippulaivan kirjasto 31.3.–30.4.
Tapiolan kirjasto 5.4.–28.4., avajaiset striimataan, mukana kirjailija Rosa Liksom
Sellon kirjasto 5.4.–12.5.
Entressen kirjasto 2.5.–16.5.
Ison Omenan kirjasto 8.4.–8.5.
Suurpellon kirjasto 26.4.–10.5.
5.-29.4.2022 Iisalmen kuvataidekoulun kevätnäyttely
Näyttelytila Venny, Kulttuurikeskus Iisalmi.
30.3.-19.4.2022 Toisen sukissa – yhteisöllinen näyttely
Salon pääkirjasto.
Mukana Keanne van de Kreeke, Andréa Vannucci, LauNau, Salon kansalaisopiston Kuvataidekoulu, Ollikkalan koulun Kuvataiteen valinnaisryhmä, Uskelan koulun Valmo-luokka, Somero-opiston Taidekoulu, Oinasjärven, Pitkäjärven ja Kosken koulun kuviskerhot.
Toisen sukissa on elokuva, työpaja, opas ja näyttely taas ajankohtaiseen teemaan erilaisuudesta, muutoksista ja toisen näkökulmaan tutustumisesta ja samastumisesta. Elokuva löytyy täältä.
“Toisen sukissa” -elokuvaan pohjautuva opas työpajan ohjaajalle on suunnattualakouluikäisille. Se on vapaasti ladattavissa täältä.
1.-14.4.2022 Taidematkalla Etelä- ja Pohjois-Amerikassa – Vanajaveden Opiston Lasten ja nuorten kuvataidekoulun näyttely
Opiston aulassa, Jaakonkatu 28, Hämeenlinna.
12.3.-13.4.2022 Kirjava kaupunki – Jyväskylän kansalaisopiston kuvataidekoulun näyttely
Katutaidetemppelissä (Lyseonkatu 3) on aukaistu uusi kuvataidekoulun näyttely. Näyttely on auki 24/7 12.3.-13.4. Upeimmillaan teoskokonaisuus on hämärällä valojen ollessa päällä. Teoskokonaisuuden tekemiseen ovat osallistuneet kuvataidekoulun arkkitehtuuri- ja kuvataideryhmät 6-19 v.
19.3.-3.4.2022 Myrsky – Tuusulan kuvataidekoulun syventävien opintojen oppilaiden näyttely
Aunela, Jääkärinpolku 1, Hyrylä.
Aukioloajat: la 19.3. klo 12-14, pe 25.3. klo 17-19, la-su 26.-27.3. klo 12-14, pe 1.4. klo 17-19, la-su 2.-3.4. klo 12-14.
Myrskyn teoksissa tutkitaan mm. tunnelmaa myrskyn lähestyessä, tiloja ja tilanteita myrskyn jo laannuttua, luonnonvoimien ja ihmisen suhdetta, ihmisen mielenmyrskyä ja sisäisiä tunnekokemuksia, satumaisia maailmoja ja pysäyttäviä maisemia.
Oppilasteokset ovat syntyneet kolmen 15-20-vuotiaiden Syventävien opintojen ryhmän yhteisen näyttelyprojektin myötä. Projektissa oppilaat ovat käyneet läpi koko näyttelyn kaaren: valinneet äänestyksellä näyttelyn teeman ryhmien keksimistä ehdotuksista, syventyneet valittuun näyttelyteemaan kahden kuukauden taidetyöskentelyn kautta, laatineet näyttelytekstit ja rakentaneet näyttelyn. Näyttelyn aikana Myrsky-projektin oppilaat vastaavat myös näyttelyn valvonnasta ja esittelystä.
31.1.-2.4.2022 Annantalon 35-vuotisjuhlavuoden näyttelyitä
KERROSTUMIA
Historiaa, kerroksia ja kerrostumia! Näyttelyssä kaupunki rakentuu kerros ja talo kerrallaan.
Annantalo viettää juhlavuottaan näyttelyiden muodossa. Ne avaavat taidekeskuksen 35-vuotista taivalta esittelemällä projekteja vuosien varrelta – samalla sukelletaan uuteen tekemällä yhteistä teosta, jonka tekemiseen voit pajoissa itsekin osallistua. Lue lisää tästä!
Näyttely on avoinna Annantalon aukioloaikoina. ma 31.1.2022 – la 2.4.2022 Annantalon alakerran galleriat Annankatu 30, Helsinki. Vapaa pääsy.
GRAFIIKAN MUSEO
Grafiikan museo -näyttelyssä on esillä upea kirjo Annantalon oppilaiden grafiikan vedoksia aina taidekeskuksen toiminnan alkuvuodesta 1987 lähtien.
Näyttelyssä on mukana myös Annantalon pitkäaikaisen grafiikanopettajan Tizzi Fibin teoksia sekä taiteilijahaastattelu. Videolla hän avaa omaa taiteellista ja pedagogista ajatteluaan. Videon on kuvannut Tero Hytönen taiteilijan työhuoneella kesällä 2021.
Näyttelyssä pääset myös itse kokeilemaan grafiikan tekotapoja ja voit tutkia työvälineiden ja laattojen avulla syvä- ja kohopainomenetelmää painopöydän ääressä. Lue lisää tästä!
Näyttely on avoinna Annantalon aukioloaikoina.
TERVETULOA KATSOMAAN OULUN TAIDEKOULUN TEATTERINUORTEN ESITYKSIÄ PAKKASPICNIKIIN!
Oulun taidekoulun esittävän taiteen linjan oppilaat esittävät neljä näytelmää ensimmäistä kertaa järjestettävässä Pakkaspicnik-tapahtumassa.
Nuorilta Nuorille suunnatut esitykset (AWKWARD, PINJA, MINUSTA KADONNUT, ET USKALLA) valtaavat Nuottasaari-talon (Isokatu 94) teatteritilat kahdeksi viikoksi maaliskuussa 18. – 30.3.2022.
Tarkemmat tiedot ja Pakkaspicnicin ohjelmatarjonta tästä linkistä.
LIPUNMYYNTI (vain käteinen):
Liput kaikkiin esityksiin 30 min. ennen aloitusta ylä-aulan lipunmyyntipisteestä.
Liput 8/5 € (lapset ja opiskelijat).
www.ouka.fi
www.ouluntaidekoulu.fi
www.ouluopisto.fi
www.teatterikuoppa.fi
3.-29.3.2022 Maata näkyvissä – Kirkkonummen kuvataidekoulun Veikkolan oppilaiden kevätnäyttely
Veikkolan kuvataidekoulun oppilaiden Maata näkyvissä -kevätnäyttely johdattelee merellisiin tunnelmiin. Valoa välkehtivät majakat vievät katsojat kohti haavesaaria. Veneen ikkunan näkymät kurkistavat eksoottisiin maisemiin ja sukeltavat aina vedenalaiseen maailmaan, tarunhohtoiseen Atlantiksen kaupunkiin. Näyttely esillä Veikkolan kirjastossa 3-29.3.2022 kirjaston aukioloaikoina, tervetuloa tutustumaan!
Bildkonstskolans Veikkola elevers vårutställning Land i sikte ger oss havsstämning. De blinkande fyrarna leder åskådarna till drömöar. Vyerna från båtens fönster visar exotiska landskap och dyker in i undervattensvärlden, ända till den mytomspunna staden Atlantis. Utställningen kan besökas på Veikkola bibliotek 3-29.3.2022 under bibliotekets öppettider, välkommen att bekanta dig med den!
4.-28.3.2022 Iloa, luovuutta, osaamista – Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttely
Lohjanseudun kuvataidekoulun 37. vuosinäyttely avautuu Lohjan Pääkirjaston Linderinsalissa perjantaina 4.3.2022. Näyttelyssä on esillä teoksia kaikista kuvataidekoulun ryhmistä. Koulussa opiskelee tänä lukuvuonna vajaa 250 oppilasta.
ILO –teema avaa näkökulmia kuvataideopintojen luonteeseen eli innon värittämään luovaan työskentelyyn, jonka keskiössä on oman kuvataiteellisen osaamisen ja ilmaisun kehittäminen. Tässä vuosinäyttelyssä iloitaan paitsi luovuudesta ja osaamisesta niin myös kuvataidekoulun uusista toimitiloista Laurentius-talon Taidesiivessä, joissa koulu aloitti toimintansa syyslukukauden 2021 alussa. Kuvislaisten huoltajat ja kaikki kiinnostuneet kutsutaan tutustumaan tiloihin tilanteen taas salliessa.
Näyttelyteoksista välittyy taiteen perusopetuksen kuvataiteen opinnoille tyypillisesti runsas tekniikkakirjo ja kunkin oppilaan persoonallinen lähestymistapa käsiteltävään aiheeseen. Yhteisen mallin – vaikkapa keramiikkavaasin – äärellä avautuu näkymä kunkin oppilaan persoonalliseen ilmaisuun ja toisaalta ryhmätöissä – esimerkiksi mittavissa valööripiirustuksissa – näkyy miten oma käsiala mukautuu onnistuneesti rinnalla tekevän työskentelyyn. Henkilökohtaiset valinnat ja keskinäinen kunnioitus käyvät vuoropuhelua teoskokonaisuuksissa. Vuosinäyttely on tärkeä hetki kuvataidekoulun lukuvuodessa. On ilo esitellä oppilaiden teoksia!
Kuvataidekoulun työskentelyyn voi tutustua myös muulloin seuraamalla kuvataidekoulun nettisivuja www.lohjanseudunkuvataidekoulu.fi, some-kanavia (Instagram ja Facebook) sekä 24/7 näyttelyä Ikkunagalleriassa Suurlohjankadulla Länsi-Uusimaa –lehden toimitilojen yhteydessä.
ILO-näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna kirjaston aukioloaikoina. Tervetuloa!
5.3. – 26.3.2022 Totta vai tarua – Vihdin kuvataidekoulun Suuri historianäyttely
Vihdin kuvataidekoulu täyttää tänä vuonna 35 vuotta ja juhlinta alkaa maaliskuussa kevätnäyttelyn merkeissä galleria Pictorissa. Näyttelyssä on esillä tuoreita teoksia kuvataidekoulun noin 280 oppilaalta. Nuorimmat taiteilijat näyttelyssä ovat 4-vuotiaita ja vanhimmat nuoria aikuisia. Kuvataidekoulun kokeilevassa työpajassa ei ole ikärajaa. Vihdin kuvataidekoulu tarjoaa taiteen perusopetusta kuvataiteessa laajan oppimäärän mukaan.
Vihdin kuvataidekoulun oppilaat ovat kuluneena lukuvuonna tutkineet innokkaasti historiaa ja tällä kertaa myös kuvataidekoulun kevätnäyttely muuntautuu historialliseksi museoksi. Näyttelyn idea pohjautuu katutaiteilija Banksyn varhaiseen taideprojektiin, jossa taiteilija piilotti luonnontieteelliseen museoon omatekoisia, täysin mahdottomia näyttelyesineitä museokävijoiden ihmeteltäviksi. Fakta ja fiktio sekoittuvat myös kuvataidekoulun oppilaiden käsittelyssä: historiaa tutkiessa myös mielikuvitukselle on annettu vapaus johdattaa luovaa työskentelyä. Näyttely haastaa kävijän pohtimaan, missä meneekään toden ja tarun raja?
Näyttely on avoinna 5.3. – 26.3.2022 ja avajaisia vietetään lauantaina 5.3. klo 14.00. Näyttelyn avaa kuvataidekoulun perustaja, kuvataiteilija ja kuvataideopettaja Kaiju Haanpää. Avajaiset ovat osa kuvataidekoulun 35 -vuotisjuhlavuoden tapahtumasarjaa. Lämpimästi tervetuloa näyttelyyn!
Galleria Pictor, Karhumäenpolku 5, Nummela. Avoinna to-pe 14-18 ja la 12-16.
1.2. – 25.3.2022 METSÄNPEITTO
Villa Artun galleria, Hyvinkää.
Luvassa on tarinoita myyttisestä suomalaisesta metsästä. Näyttelyssä tutustutaan suomalaiseen kansanperinteeseen. Kantavana teemana on tutustua tarinoiden kautta ihmisten kokemuksiin metsästä ja ympäröivästä maailmasta.
Tärkeä näkökulma on myös metsän merkitys ihmiselle ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Näyttelyn on tuottanut Lastenkulttuurikeskus Rulla.
Näyttelyssä vierailijat pääsevät käymään metsänpeitossa, haltioiden ja maahisten salaisessa maailmassa. Vierailijat näkevät taivasta kannattelevan ikiaikaisen maailmanpuun, tasapainoilevat suon pitkospuilla ja istahtavat metsälammen sammaleisille kiville.
Vierailijat pääsevät myös karhuvanhuksen luolaan, jossa tähtitaivas pilkahtaa, nuotio lämmittää ja öinen pöllö huhuilee hiljaisesti. Metsässä saattaa vilahtaa myös sen salaisia asukkaita: haltioita, maahisia tai tonttuja.
1.2. – 3.6.2022 METSIÄ JA METSÄN VÄKEÄ
Villa Artun käytävägalleria, Hyvinkää.
Näyttelyn teoksissa on kuvattu elämää metsissä. Siellä seikkailevat myös monet tutut metsäneläimet kuten karhut ja hirvet sekä pimeässä saalistavat pöllöt.
Ihminenkin viihtyy metsissä retkeillen tai marjoja poimien, mutta joskus ihmisen toiminta voi häiritä metsien rauhaa. Esillä on 46 metsäaiheista teosta Lasten ja nuorten taidekeskuksen kansainvälisestä arkistosta.
Monta tapaa tutustua näyttelyyn:
Ennakkovaraukset seuraaviin p. 050 467 8308:
• Toiminnallisia kierroksia päiväkoti- ja kouluryhmille, ma-to klo 8:45 alkaen (ei vko 8)
• Opastettuja kierroksia kaikenikäisille, kesto noin 45 min.
• Satutunteja perjantaisin 4.2., 11.2., 18.2. ja 4.3.
Omatoimisesti ilman ennakkovarausta: • Avoimien ovien aamut lapsiperheille tiistai-aamuisin 8.2., 15.2. ja 13.3. klo 8:45-12.
Villa Artussa on mahdollista syödä omia eväitä.
Näyttelyt avoinna ma-to klo 12-19, pe klo 12-15. Talvilomaviikolla (vko 8) ma-pe klo 9-15.
Vapaa pääsy. Tervetuloa!
Päivitetty ohjelma ja ajankohtaiset tiedot: www.villaarttu.fi
Lasten ja nuorten kulttuuritalo VILLA ARTTU, Villatehdas, Kankurinkatu 4-6, ovi B11,
05800 Hyvinkää.
Lisätietoja: Lasten ja nuorten taidekeskuksen paikallinen tuottaja Nina Laaksonen etunimi.sukunimi@artcentre.fi, p. 0400 955 353.
Kansanedustajat kuvataidekouluisten silmin -muotokuvanäyttely 8.2.-1.4.2022
Kuvataidekoulujen liitto haastoi syksyllä 2019 lasten ja nuorten kuvataidekoulut kautta maan mukaan yhteiseen näyttelyhaasteeseen, jossa ideana oli toteuttaa muotokuvia Suomen kaikista 200 kansanedustajasta. Mukaan haasteeseen lähti 26 kuvataidekoulua ja näyttely toteutettiin yhteistyössä Eduskunnan kirjaston kanssa alun perin keväälle 2020. Korona-aika on siirtänyt näyttelyä useita kertoja, mutta viimein näyttely toteutuu.
Kullekin muotokuvanäyttelyyn osallistuvalle kuvataidekoululle arvottiin 7–8 kansanedustajaa. Lapset ja nuoret toteuttivat muotokuvat eduskunnan virallisten valokuvien pohjalta ja osa kouluista kutsui kansanedustajan paikan päälle malliksi. Samalla kansanedustajat tutustuivat kuvataidekoulujen toimintaan ja kertoivat oppilaille eduskunnasta ja kansanedustajan tehtävistä.
Näyttelyhanke tukee lasten ja nuorten osallisuutta ja vaikuttamista ja tuo esiin heidän luovaa ilmaisuaan. Taide on keino luoda vuorovaikutusta ja tulla nähdyksi ja kuulluksi, siksi on tärkeää saada lapset ja nuoret mukaan vaikuttamaan.
Taideopetus on avain lasten ja nuorten hyvinvointiin. Taideharrastukset lisäävät tutkitusti mm. hyvinvointia ja osallisuutta. Taidekasvatuksen avulla tuetaan lasten ja nuorten kasvua, itsetuntemusta, identiteetin rakentumista, kulttuurista osaamista sekä valmiuksia luovaan ilmaisuun ja toimintaan. Liitto näkee lasten ja nuorten taideopetuksen roolin tulevaisuudessakin kestävyyden, aktiivisen kansalaisuuden ja demokratian vahvistajana koko yhteiskunnassamme. Varhain luodun taidesuhteen vaikutukset kulkeutuvat nuorten tulevilla urapoluilla laajasti yhteiskunnan eri osa-alueille.
Näyttelyssä esitellään jokaisesta kansanedustajasta yksi toteutunut muotokuva. Muotokuvien tekijät ovat iältään 3–20 -vuotiaita. Koulut ovat valinneet näyttelyyn lähetettävät taideteokset itse. Koska teoksia syntyi runsaasti, osasta teoksia on lisäksi koottu verkkogalleria, joka esittelee muotokuvia runsaslukuisemmin osoitteessa: www.kansanedustajatkuvataidekoululaistensilmin.com
Kutsu kouluille: 3.2.2022 juhlitaan suomalaista arkkitehtuuria ja muotoilua!
A&DO oppimisen keskus, Alvar Aalto -säätiö sekä Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo kutsuvat koulut mukaan juhlistamaan hyvän arkkitehtuurin ja muotoilun merkitystä. Juhlaa vietetään arkkitehti ja muotoilija Alvar Aallon syntymäpäivän tiimoilta tänä vuonna 11. kertaa.
Osallistu juhlaan
Tammikuun alussa julkaistaan kevyt tehtäväkokonaisuus, jonka avulla voidaan helposti tutkia arkkitehtuuria ja muotoilua kouluissa helmikuun alun juhlaviikolla. Kouluille järjestetään lisäksi viikon mittainen valokuvakilpailu somessa.
Juhlaan voi osallistua myös muilla tavoin: Pidä päivänavaus, kutsu arkkitehti käymään tai bongaa design-klassikoita oppilaiden kanssa kouluympäristöstä.
Vuoden 2022 teema on Kestokulttuuri
Kestokulttuuri on positiivinen vaihtoehto kertakäyttökulttuurille Hyvin suunniteltu kestää sukupolvelta toiselle. Laadukas arkkitehtuuri ja muotoilu on ekologisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja esteettisesti kestävää.
Lisätietoa tästä.
Laita päivä kalenteriin!
3.2.2022 juhlitaan arkkitehtuuria ja muotoilua!
10.11.-11.12.2021 Nurmijärven kuvataidekoulun Tasa-arvo ja sananvapaus -teokset esillä Monikon aulagalleriassa
Teoksen tekivät Nurmijärven kuvataidekoulun Kirkonkylän ja Rajamäen työpajaryhmät, opettajana Laura Pohjonen.
Lähtökohtana teokselle ovat eurooppalaiset arvot. Näistä oppilaat valitsivat teoksessa käsiteltäviksi erityisesti tasa-arvon ja sananvapauden. Ryhmien pohdintaa: ”Tasa-arvo ja sananvapaus ilmenevät mielestämme erityisen hyvin kirjallisuudessa ja suomalaisessa kirjastolaitoksessa. Ne toimivat suorastaan kasvualustana näille kahdelle toisiinsa liittyvälle kulttuurin osa-alueelle. Kirjailijat saavat toteuttaa sananvapautta työssään ja kaikilla on tasa-arvoinen mahdollisuus lainata kirjoja ilmaiseksi kirjastosta.”
Jokainen oppilas toteutti kuvitetun kirjaimensa oman lempikirjansa hengessä. Taustalta löytyy monenlaisia lukukokemuksia Harry Pottereista Jane Austenin romaanien kautta Salla Simukan kirjoihin.
Aluksi tutustuttiin myös erilaisiin kirjasintyyppeihin sekä anfangeihin. Kiehtovia olivat esim. keskiajan munkkien käsin kirjoittamat kirjat.
Teoksen materiaalisena pohjana olevat kirjat saatiin lahjoituksena Nurmijärven kirjastosta ja samalla toteutui Nurmijärven kuvataidekoulun kierrätysteema.
Teokset ovat esillä Klaukkalassa Monikon aulagalleriassa 10.11.-11.12.2021.
Avoinna Monikon aukioloaikoina
Ma-to klo 11-18
Pe klo 11-15
Muutokset mahdollisia
Teoksella otettiin osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Kulttuuriympäristä tekijät -kilpailuun!
Kuvat: ylempi: Tasa-arvo, alempi: Sananvapaus.
19.-21.11.2021 Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan valotaidenäyttely Varjojen disko -luokkabileet
Pe-su 19.–21.11.2021 klo 16.00–22.00.
Nuottasaaritalon (Isokatu 94) Kirkkokadun puoleisessa päädyssä kuvataideluokkien ikkunoissa.
Varjojen disko -luokkabileet avautuvat uv-valossa hohtavana kokonaisuutena Oulun taidekoulun kuvataideluokkien ikkunoista kurkattavaksi näyttelyksi. Luokista löytyy huikeita tanssivia hahmoja, paperileikkauksia ja häikäiseviä diskopalloja. Teokset on toteuttanut Oulun taidekoulun kuvataide ja arkkitehtuuri/kuvataide/käsityö – ryhmien 7–20 v oppilaat. Näyttely on osa Lumo-valofestivaalia ja juhlistetaan myös Lapsen oikeuksien päivää 20.11.2021.
20.11.2021 Lapuan taidekoulun TAIDEKOULUN VALOT
Taidekoulun valot syttyvät 20.11. juhlistamaan lasten oikeuksien päivää. Tule näkemään ja kokemaan taidekoululisten työt ja esitykset!
ESITYKSET:
Nuotiolla – varjojen tanssi, Teatteri Hiomo, klo 10.30 ja 11.30.
Taikalamppu – baletti, Alajoki-sali, klo 14.00.
NÄYTTELYSSÄ:
Lyhdyt ja majakat, Pajakappeli.
Lohikäärme-kollaasi, Paukun pääsisäänkäynti.
Valomaalauksia, Pajakappelin seinä, klo 16.00-21.00.
Samana päivänä myös Kulttuurikeskus Vanhan Paukun perinteiset joulumarkkinat, joten nähtävää ja koettavaa riittää.
Kuvaaja Taidekoulun tuntiopettaja Anna-Kaarina Perko, valomaalauksen sommittelu tanssinopettaja Minja Rantala.
8.-14.11.2021 Peliviikko
rjestetään lukuisia tapahtumia eri puolilla Suomea ja verkossa, joissa pelataan esimerkiksi lautapelejä, roolipelejä, konsolipelejä ja tietokonepelejä, sekä tutustutaan pelikulttuuriin luentojen ja työpajojen muodossa. Lue lisää tästä linkistä!
14.9.-12.11.2021 Taiten tehty, veikeästi värkkäilty -näyttely Villa Artun galleriassa Hyvinkäällä
Näyttelyssä on talvella 2020-2021 järjestettyyn värkkäilykisaan osallistuneiden nuorten tekijöiden sekä ammattitaiteilijoiden värkkäilyhenkisiä teoksia. Kävijöillä on mahdollisuus värkkäillä näyttelyn teosten äärellä.
Teoksia yhdistää kekseliäs kokeilu, omilla säännöillä rakentelu sekä taidokas ja veikeä materiaalien käyttö. Näyttely on käsityötä, tekniikkaa sekä tavaroiden ja ideoiden kierrätystä.
Teoksista löytyy niin tekokukkia, kertakäyttömukeja, muoviroskia ja matonkuteita kuin radio-ohjattava lumilautailija ja 3D-printattuja pelinappuloitakin.
Osa teoksista toteutuu vasta, kun niitä käytetään ja silloinkin ennalta-arvaamattomasti. Näyttelyn työpajoissa suuresta geodeettisesta kuvusta muotoutuu teos. Millainen? Sen tietää näyttelyn päättyessä.
Näyttelyn teosten tekijät ovat sekä nuoria että aikuisia, taiteen, muotoilun ja maker-kulttuurin ammattilaisia, opiskelijoita ja harrastajia.
Lisäksi esillä on teoksia kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta. Eri vuosikymmenillä eri puolilla maailmaa tehdyissä teoksissa kuvataan käsillä tekemistä, rakentelua, erilaisia verstaita ja värkkäilyyn sopivia tiloja ja laitteita.
Joukossa on myös mielikuvituksellisia rakennelmia ja hahmoja.
Vapaa pääsy. Tervetuloa! Avoinna ma-to 12-19, pe 12-15.
Syyslomaviikolla 18.10.-22.10. näyttely avoinna ma-pe klo 9-15.
Ryhmille ennakkovarauksella myös aamupäivisin, varaukset p. 050 467 8308
Lisätietoja : tuottaja Elina Katara, p. 0400 955 353, etunimi.sukunimi (at) artcentre.fi
Ryhmät voivat varata näyttelyyn liittyviä työpajoja ja näyttelyopastuksia. Tulossa koko perheen tapahtumapäivä lauantaina 2.10., sekä nuorten ilta torstaina 14.10. Katso tarkemmat tiedot tästä linkistä.
Kulttuuritalo Villa Arttu, Hyvinkään Villatehdas, Kankurinkatu 4-6, ovi B 11, 05800 Hyvinkää.
20.9.-2.10.2021 Turunmaan kuvataidekoulu KonsTilan “The Art of Young Heart” -näyttely
Näyttelyn “The Art of Young Heart” avajaiset – maanantaina 20.9 klo 18 Luolassa!
Näyttely on Turunmaan Kuvataidekoulu KonsTilan Warhol ja Lumiére ryhmien (Lk 7-9+) oma näyttely. Taideteokset liittyvät näyttelyn sloganiin “Show us your world” – Mitä haluaa nuoret kertoa nykypäivän maailmasta? Näyttely on esillä 20.9-2.10.
20 nuoren taidenäyttely sijoittuu Paraisten väestönsuoja Luolaan, joka on paikkana erityinen ympäristö nuorten ajatuksille. Ympäristö tuottaa vuoropuhelua ja jännitettä teosten ja paikan välille. Luolan sisäänkäynti on Kauppiaskatu 24 kohdalta, kapean kadun päässä (Tunnelikuja 24).Nuoret ovat pisimmillään työstäneet taidenäyttelyä taidekoulutunneilla reilun vuoden ajan. Esillä on nuorten valitsemia tunnelmia maailmasta sekä aiheita, joita he poimivat yhteiskunnasta – voimaa, herkkyyttä, valoa ja varjoja. Jokainen nuori on valinnut työskentelyvälineekseen häntä eniten kiinnostavan tavan tehdä taidetta. Näyttelyssä on esillä niin akryyli,- vesiväri-, spray-maalauksia, hiilipiirustuksia kuin myös installaatioita. Näyttely on osa suurempaa projektia, jossa nuoret opettelevat järjestämään taidenäyttelyn. Tästä syystä he osallistuvat vuorotellen myös näyttelyn valvomiseen ja näyttelyssä voikin saada opaskierroksen taiteilijalta itseltään.
Järjestämme lehdistötilaisuuden 20.9 klo 16 jolloin voi haastatella nuoria taiteilijoita ennen avajaisia. Lämpimästi tervetuloa!
Näyttelyn etenemistä voi myös seurata somessa: Facebookissa (@abskonstila) ja Instagramissa (@konstila)!
Lisätietoja lehdistötiedotteesta.
14.-19.9.2021 ANTI – Contemporary Art Festival
ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään 20. kerran Kuopiossa 14.-19.9.2021. Tämänhetkisessä haastavassa tilanteessa on aika kääntyä ANTI-festivaalin ydinajatuksen puoleen; festivaali on yleisölle maksuton, ilmainen lahja. Juhlimme kahtakymmentä toimintavuottamme pohtimalla festivaalin perusperiaatetta – antamista, antamiseen osallistumista. Festivaali osallistuu tuttuun tapaan monenlaisiin ajankohtaisiin keskusteluihin ja ravistelee käsityksiämme ihmisestä, yhteiskunnasta ja taiteesta. Lue lisää ja tutustu vuoden 2021 ohjelmistoon täältä!
6. – 12.9.2021 Harrastusviikko
Harrastusviikon tavoite on, että jokainen lapsi ja nuori löytää itselleen mieleisen harrastuksen – oli se sitten lukemista, liikkumista, piirtämistä tai metsässä käyskentelyä. Kaikki harrastukset ovat yhtä tärkeitä.
Harrastusviikko linkittyy Harrastamisen Suomen malliin ja se käynnistää syksyn harrastuskauden. Lisätietoja Harrastamisen Suomen mallista löydät täältä.
Idea harrastusviikosta lähti alun perin nuorten toiveesta saada oman paikkakunnan harrastusmahdollisuudet koululle tai sen lähistöön kokeiltavaksi. Harrastusviikon aikana oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia kokeilla taiteen, kulttuurin, tieteen, liikunnan ja muiden alojen harrastustoimintaa, huomioiden lasten toiveet ja oman paikkakunnan tarjonta. Harrastusviikko järjestetään nyt neljättä kertaa.
Annantalon syksy 2021
Katso tästä linkistä mitä kaikkea Annantalolla tapahtuu syksyn 2021 aikana.
24.3.-19.9.2021 Mitä valo kuvaa! Annantalon kevätnäyttely verkossa
Näyttely lähestyy valoa ja kuvaa leikillisen tutkimuksen kautta: mukana on mm. keraamisia kameroita, tulevaisuuden maisemia sekä ihmeellinen camera obscura. Näyttely koostuu eri taideaineiden oppilaiden teoksista sekä oppilaiden valitsemista HAMin kokoelmateoksista. Lue lisää näyttelystä tästä linkistä.
6.-12.9.2021 Euroopan kulttuuriympäristöpäivät: Rajaton ja avoin
Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään tänä vuonna Suomessa 6.–12.9.2021, mutta tapahtumia voi järjestää myös muina aikoina. Kaikki kulttuuriperintöön liittyvät tapahtumat ovat tervetulleita mukaan ohjelmaan. Tule mukaan järjestämään, osallistumaan ja juhlimaan yhteistä kulttuuriperintöä! Vuonna 2021 teemana on Rajaton ja avoin.
Pääset tapahtumakalenteriin tästä linkistä.
Tapahtumien ilmoittaminen tästä linkistä.
Tilaa tapahtumaasi kulttuuriympäristöpäivien maksuttomia materiaaleja tästä linkistä.
Kulttuuriympäristöpäivät mukana Euroopan rautateiden teemavuodessa
Vuonna 2021 vietetään Euroopan rautateiden teemavuotta. Teemavuonna tuodaan esiin rautateitä ja junaliikennettä turvallisena ja kestävänä tapana liikkua sekä rautateiden roolia Euroopan kulttuuriperinnössä. Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumajärjestäjät voivat halutessaan huomioida rautatieteeman omissa tapahtumissaan. Rautatieasemat, asemapuistot ja muut junamatkailuun liittyvät kohteet sopivat mainiosti kulttuuriympäristöpäivien tapahtumapaikoiksi. Lue lisää aiheesta.
3.9.2021 Taiteen perjantai / Konstens fredag
Konstrundanin yhteydessä on vuodesta 2012 järjestetty erilaisia luovia työpajoja lapsille Taiteen perjantaina. Tavoittaaksemme mahdollisimman monta lasta, uusimme konseptin viime vuonna. Tilasimme elokuvan, jossa taidepedagoginen tehtävä annettiin alakouluikäisille lapsille. Vuoden 2021 tehtävä on ladattavissa osoitteessa www.konstrundan.fi/fi/taiteen_perjantai.
Tänä vuonna elokuvan tuottaa Ahvenanmaalla toimiva Luvid Films ja uutta tälle vuodelle on se, että elokuvia on kaksi: toinen ruotsiksi ja toinen on dubattu suomeksi. Elokuva tarjotaan kaikille alakouluille mutta tehtävän voi yhtä hyvin toteuttaa myös kotona. Lue lisää tästä.
Till Konstens fredag 3.9.2021 producerar Konstrundan igen en film med en gratis konstuppgift för alla barn i lågstadieålder.
I samband med Konstrundan har det sedan år 2012 ordnats olika kreativa verkstäder för barn på Konstens fredag. För att nå ut till så många barn som möjligt förnyades konceptet i fjol och Konstrundan beställde en film med en konstpedagogiskt genomtänkt uppgift för alla barn i lågstadieålder. Uppgiften för 2021 finns på www.konstrundan.fi/konstens_fredag.
Årets film beställs av åländska Luvid Films och nytt för i år är att vi beställer två filmer, en på svenska och en dubbad version på finska. Filmen erbjuds alla lågstadier i vårt land och uppgiften kan förstås också utföras av barn i hemmet. Bifogat finns mera information.
Keravan kuvataidekoulun kevätnäyttely verkkogalleriassa kesän ajan
Keravan kuvataidekoulun kevätnäyttely on tänä vuonna esillä virtuaalisissa verkkogallerioissa kesän ajan. Nyt pääsee kaukaiset sukulaisetkin vierailemaan näyttelyssä! Voit vierailla kuudessa eri galleriassa joihin työt on ripustettu teemoittain. Klikkaa sivumme kautta gallerioiden nimiä, jolloin pääset galleriaan. Odota kärsivällisesti gallerioiden latautumista.
Opettajina ovat toimineet Saara Mesterton, Miia Kallio, Eevi Kilponen, Aura Kotkavirta, Kirsi Nuppola, Satu Sipilä, Paavo Makkonen ja Heidi Savilakso-Saatsi. Kevätnäyttelyt kokosi työryhmä, johon kuului Rimma Gimpel, Paavo Makkonen ja Heidi Savilakso-Saatsi.
Fantasiajuhlat -malja luovuudelle / Kirkkonummen kuvataidekoulun ja käsityökoulun kevätnäyttely 2021 verkossa
Kirkkonummen kuvataidekoulun ja käsityökoulun perinteinen kevätnäyttely esittelee vuosittain taiteen perusopetuksessa syntynyttä lasten ja nuorten taidetta. Tänä vuonna näyttely toteutetaan koronarajoituksista johtuen verkkonäyttelynä. Lukuvuoden 2020-21 teemana on kuvataidekoulussa ollut fantasiamatka maailman ympäri. Matkan aikana on inspiroiduttu taiteesta ja kulttuuriperinnöstä ympäri maailman, työskentelyn pohjalla ovat olleet erityisesti erilaisen sadut, tarinat ja myyttiset hahmot eri kulttuureista.
Kuvataidekoulu antaa kuvataiteen perusopetusta 5−16-vuotiaille kirkkonummelaisille lapsille ja nuorille. Opetus etenee tavoitteellisesti tasolta toiselle ja noudattaa taiteen perusopetuksen yleistä oppimäärää.
Käsityökoulu kuuluu taiteen perusopetuksen visuaalisten taiteiden alaisuuteen, ja se on tavoitteellista, tasolta toiselle etenevää kädentaidon opetusta, jonka opetussuunnitelma perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta. Kirkkonummella opetuksen järjestää kansalaisopisto ja käsityökoulussa voi aloittaa 7−10-vuotiaana.
Lisää kuvataidekoulun oppilastöitä on nähtävillä Facebookissa
6.5.-31.8.2021 OMAAN TAHTIIN – Jyväskylän kansalaisopiston kuvataidekoulun kevätnäyttely verkossa
Linkki näyttelyyn löytyy Jyväskylän kansalaisopiston etusivulta sekä tästä.
Somero-opiston taidekoulun kevätnäyttely virtuaalimuseossa 30.6.2021 saakka
On aika juhlistaa taidekoulun lasten ja nuorten kevättä ja ehkäpä Someron ensimmäisen virtuaalimuseon avautumista. Esillä on Me ja muut maailman taiteilijat -ryhmien ja Taidekoulun ryhmien teoksia. Tämä museo on avoinna kesäkuun loppuun saakka.
20.5.-20.6.2021 Muutoksii! Oulun taidekoulun visuaalisen taiteen linjan vuosinäyttely nettinäyttelynä
Pääset näyttelyyn tästä linkistä!
Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjalla on tutkittu 2020–2021 muutosta, kiertokulkua ja käänteitä. Vuoden aikana tehdyissä töissä on pohdittu miten ja miksi ympäristö muuttuu ja millaisia muutoksia ajan kuluessa on tapahtunut ja samalla on tarkasteltu erilaisia näkemisen tapoja, naamioitumista, kierteitä, kaarteita sekä liikettä ja liikkumista. Oppilaat ovat tutustuneet siihen miten visuaaliset taiteet ovat kehittyneet eri aikakausina ja mitkä asiat ovat vaikuttaneet niiden sisältöihin, työtapoihin, materiaaleihin ja esitystapoihin. Näyttelyn teoksissa on käytetty esimerkiksi luonnonmateriaaleja ja tutkittu sitä, miten erilaiset materiaalit muuttuvat tekemisen aikana ja miten niitä on mahdollista muokata. Vuoden aikana on tehty omia töitä pohtien muutoksia kuvataiteissa, arkkitehtuurissa, käsitöissä, muotoilussa, sarjakuvassa, animaatiossa ja muissa visuaalisen taiteen ilmenemismuodoissa. Työskentelyn lähtökohtina ovat olleet aistihavainnot, tunteet, kokemukset ja oma mielikuvitus.
Nettinäyttelyssämme on esillä runsaasti kuvia piirroksista, maalauksista, grafiikasta, pienoismalleista, keramiikasta, veistoksista, käsitöistä, sarjakuvista sekä animaatioita 5–20-vuotiailta oppilailtamme. Pääosa näyttelyn taideteoksista on tehty kuvataiteen, arkkitehtuurin, käsityön, animaation ja sarjakuvan tunneilla Oulun taidekoulussa, osa etäopetuksen aikana kotona etätehtävinä. Näyttelyssä on myös esillä kuvataiteen laajan oppimäärän lopputyönäyttely.
25.5.-14.6.2021 Lappeenrannan kuvataidekoulun kevätnäyttely
Galleria Kaakaopapu, Kehruuhuoneenkuja 8, Linnoitus, Lappeenranta.
Iloa, seikkailua ja värejä
Linnoituksessa sijaitsevan Lappeenrannan kuvataidekoulun 41. oppilastöiden kevätnäyttely avautuu
yleisölle tiistaina 25. toukokuuta. Gallerian näyttelyssä on esillä n. 400 upeaa teosta kuvataidekoulun eri-ikäisiltä oppilailta. Näyttelyn nuorimmat taiteilijat ovat kolmevuotiaita lapsi-
aikuinen ryhmäläisiä ja vanhimmat jo varttuneempia aikuisryhmäläisiä.
Lue lisää näyttelytiedotteesta!
3.6.2021 klo 12-14 Kulttuuri- ja tapahtuma-alan mielenilmaus eduskuntatalon läheisyydessä
Valtava pettymys taiteen ja kulttuurin leikkauksia kohtaan, koronakurjuus ja rajoitusten epäreiluus sekä kulttuurin ja taiteen arvostuksen puute ovat syyt, jotka ajavat alan toimijat mielenosoitukseen taiteen ja kulttuurin puolesta. Miekkarin järjestää iso joukko alalla toimivia ammattilaisia 3.6. klo 12-14 eduskuntatalon läheisyydessä. Ole paikalla! Pelkkä peukutus somessa ei nyt riitä! Lue lisää tästä linkistä!
31.5.2021 Tulevaisuuden kunta – hyvinvoinnin ja vapaa-ajan kuntavaalipaneeli etänä
Kuntavaalipaneelissa keskustellaan aiheista, joilla varmistetaan hyvinvointi muotoaan muuttavassa tulevaisuuden kunnassa. Paneelin järjestävät Allianssi, Kulta ry ja Olympiakomitea. Painopisteinä ovat nuoriso, kulttuuri ja liikunta. Nämä teemat ovat lähellä kuntalaisten arkea, koskettavat lähes kaikkia kuntalaisia ja ovat olennaisia tulevan kunnan päätöksenteossa.
Hyvinvoinnissa ja vapaa-ajassa on kyse elämänlaadusta ja kunnan elinvoimasta. Mitä siis eri puolueet pitävät tärkeänä ja tavoittelevat tulevaisuuden kuntalaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja vapaa-ajanmahdollisuuksien kehittämiseksi?
Tule mukaan kuuntelemaan ja osallistu keskusteluun! Voit ehdottaa kysymyksiä ja osallistua keskusteluun tunnisteella #tulevaisuudenkunta Twitterissä.
Katso tarkemmat tiedot ja linkki tilaisuudeen tästä.
Lapuan taidekoulun kevät
Lapuan taidekoulu tarjoaa mahdollisuuden tutustua toimintaansa videoiden avulla.
Videot ovat saatavilla viikot 20 ja 21. Videot on koottu koulun verkkosivuille.
Videot:
PINNAN ALLA (kesto noin 3 min)
kuvataiteen ja käsityön kevätnäyttely
JOUTSENLAMMELLA (kesto noin 60 min)
tanssitaiteen oppilaiden balettiesitys
YHDESSÄ TYRSKYISSÄ (kesto noin 24 min)
näytelmä, jossa mukana teatteritaiteen- ja tanssitaiteen oppilaita sekä musiikkiopiston soittajia
VALKOINEN (kesto noin 3 min)
balettitanssijat vierailevat taidemuseossa
VEDENALAINEN MAAILMA (kesto noin 6 min)
kuvataiteen oppilaiden valmistama Tilt Brush -animaatio, jossa kurkataan veden alle
Mukavia hetkiä taiteen parissa!
11.-30.5.2021 LUONNONVOIMAA – Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kevätnäyttely
Voipaalan Taidekeskus, Sääksmäentie 772.
Avoinna ti-su 11-17. Mahdollisia muutoksia koronarajoitusten voimassaollessa, tarkista voipaala.valkeakoski.fi
Tervetuloa!
20.3.-27.5.2021 Putiikki – Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun kevätnäyttely
Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun kevätnäyttely on esillä kauppakeskus Chydenian tiloissa. Käytössä on Pukumiehen entinen näyteikkuna Tehtaankadulla sekä sisätiloissa Specsavers-liikettä vastapäätä oleva tila. Tehtaankadun puoleisessa näyteikkunassa nähdään vaihtuva näyttely maalis-toukokuun aikana. Sisällä olevassa tilassa töitä on esillä huhtikuun ajan. Myös sisätiloissa oleva näyttely toteutetaan näyteikkunanäyttelynä siten, että teokset ovat katsottavissa ikkunan ulkopuolelta kauppakeskuksen aukioloaikoina. Tervetuloa!
Karleby bildkonstskola för barn och unga håller läsårets vårutställning i köpcentret Chydenia. Utställningen ställs ut i skyltfönstret till före detta Pukumies på Fabriksgatan och inomhus i en ledig lokal mittemot optikerbutiken Specsavers. I skyltfönstret mot Fabriksgatan byts utställningen ut under mars-maj. Verken som ställs ut inomhus kan ses under april. Utställningen som ordnas inomhus är också en skyltfönsterutställning, verken kan alltså ses genom fönstret under köpcentrets öppettider. Välkommen!
15.-23.5.2021 Lastenkulttuurin juhlaviikko
Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto täyttää 6 vuotta 15. toukokuuta. Syntymäpäivä on tänä vuonna pidennetty lastenkulttuurin juhlaviikoksi, jota vietetään 15.-23.5.2021. Juhlaviikon aikana lukuisat lastenkulttuurikeskukset järjestävät näyttelyitä, työpajoja, esityksiä ja webinaareja. Juhlaviikko toteutetaan pääosin verkossa. Tehdään yhdessä lasten ja nuorten taidetta näkyväksi! Katso juhlaviikon ohjelma tästä.
29.4.–23.5.2021 Annantalon Kevätfestari virtuaalisesti
Ohjelmassa on korona-ajan kuunnelmia, videoituja hetkiä ja teatteria, joiden tekijöinä ovat Annantalon lasten ja nuorten esittävän taiteen ryhmät. Ohjelma julkaistaan myöhemmin Annantalon nettisivuilla. Festivaalikuvan on ottanut Sanna Breilin.
22.5.2021 klo 11-17 NUORI TAIDE 2021 verkkotapahtuma
Näytön paikka. Koe taidetta yli 80 nuorelta tekijältä!
Visuaalisen taiteen valtakunnallinen Nuori Taide 2021 -verkkotapahtuma kokoaa nuoret ja ammattilaiset keskustelemaan nuorten taiteesta ja taidemaailman ilmiöistä. Tule kuuntelemaan, millaista on kuvittajan työ ja miten nuoret taiteilijat näkyvät taidegalleriakentällä. Lisäksi ohjelmassa on työpajoja, esityksiä ja avoin taiteilijatapaaminen.
Tapahtumassa lanseerataan uusi vuorovaikutteinen Taide\Folio-sivusto nuorten taiteelle. Taide\Folio on näyteikkuna ja keskustelufoorumi nuorille taiteen tekijöille ja heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille.
Maksuton ja kaikille avoin tapahtuma streamataan Nuori Taiteen Youtube kanavalle 22.5.2021 klo 11-17. Tapahtumasta ei jää tallennetta.
Samana viikonloppuna järjestetään Nuori Kulttuuri Digifestival, joka on Nuori Taide 2021 -tapahtuman pääyhteistyökumppani. Muut kumppanit ovat Porin taidemuseo, Porin taidekoulu, Lastenkulttuurikeskus Kruunupää, Porin kaupunki ja Visit Pori.
Nuori Taide 2021 -tapahtumat osallistavat nuoria taiteen tekijöitä tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen. Tapahtumaan ilmoittautui avoimen haun kautta 87 taiteen esittelijää. Verkkotapahtuman vuoksi kaikki ilmoittautuneet pääsevät mukaan esittelemään taidettaan.
Nuori Taide -toiminta on Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiön jatkuvaluontoista kulttuurista nuorisotyötä, joka painottuu visuaaliseen taiteeseen. Valtakunnallinen Nuori Taide -tapahtuma kokoaa joka toinen vuosi yhteen 13-23-vuotiaita taiteen harrastajia ja ammattilaisia keskustelemaan nuorten taiteesta ja taidemaailmasta. Nuori Taide 2021 on järjestyksessään toinen valtakunnallinen tapahtuma, joka poikkeusolosuhteista johtuen järjestetään verkossa. Alunperin tapahtuma oli tarkoitus järjestää Porissa.
Nuori Taide -tapahtumaa tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Tapahtuman kotisivu
Linkki live streamiin
Nuori Taiteen Instagram
Nuori Taide 2021 -juliste
5.-22.5.2021 ULKONA SISÄLLÄ – Helsingin kuvataidekoulun lopputyönäyttely
Lopputyönäyttelyn nimi ei niinkään viittaa tehtyihin lopputöihin, vaan olosuhteisiin, joissa oppilaat ovat niitä joutuneet tekemään. He ovat ikäryhmää, joka on joutunut jo yli vuoden opiskelemaan etänä. Heidät on ulkoistettu olemaan sisällä. Kuitenkin he ovat hienosti onnistuneet saamaan nämä lopputyöt tehdyksi.
Lopputöissä käsitellyt aiheet ovat moninaisia. Toiset ovat henkilökohtaisempia kuin toiset. Oppilaat ovat pohtineet niissä menneisyyttä, nykyisyyttä, tulevaisuutta ja arvoja. Joissakin visuaalisuus on pääosassa. Kaikista voi löytää ajankohtaisuutta. Näyttelyssä mukana olevat portfoliot avaavat syvemmin oppilaiden ajatuksia omista lopputöistään.
Tässä näyttelyssä on mahdollista kurkistaa tämän päivän nuorten maailmaan, heidän ajatuksiinsa ja mielenkiinnon kohteisiinsa. Olkaa hyvät. Lue lisää tästä linkistä.
Näyttely Laterna Magican kellarigalleriassa. Rauhankatu 7, 00170 Helsinki. Avoinna ma-pe klo 10-17, la 10-15, su suljettu.
Julisteen teos: Susanna Nieminen.
26.4.-15.5.2021 Vain taivas rajana – Lohjanseudun kuvataidekoulun lopputyönäyttely
Näyttely Lohjanseudun Pääkirjaston Linderinsalissa kirjaston aukioloaikoina.
Näyttelyn taiteilijat: Aarne Luokkakallio, Nea Karjalainen, Silja Ryhänen, Juulia Kirjavainen, Katariina Murto ja Anna Mikkonen.
8.-25.4.2021 PINNAN ALLA – Lapuan taidekoulun näyttely
Patruunagalleria, Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Lapua.
Avoinna: ma-to 11-19, pe 11-17, la 11-15, su suljettu.
Pinnan alla -näyttely esittelee Lapuan taidekoulun oppilastöitä kahdelta edelliseltä vuodelta. Teemana opetuksessa on ollut vesi ja oppilaat ovat tutkineet mm. vedenalaista maailmaa ja vettä maisemassa eri olomuodoissaan. Näyttelyssä on esillä 157:n visuaalisten taiteiden oppilaan töitä 16:sta eri ryhmästä.
Pandemia on kirkastanut koulun taidekasvatuksessa vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden merkitystä. Kuvataiteen ja käsityön opiskelijat ovatkin tehneet myös upeita yhteisteoksia, joista opettajat ovat rakentaneet isoja tilallisia kokonaisuuksia: Galleriatilassa liitää valtava paholaisrausku ja meduusametsässä lymyää vielä suurempi mustekala. Näyttelyn nimi viittaa myös taiteen tekemisen prosesseihin. Kuvapinnalla ja kaikissa töissä ilmenevän takana on 5-17-vuotiaiden lasten ja nuorten omat kiinnostukset, kokemus maailmasta sekä taidon opiskelu.
Näyttelyssä on esillä tavallista enemmän sellaisin menetelmin tehtyjä töitä, joita on vaikea tai mahdoton tehdä etäopetuksessa, veistoksia, keramiikkaa, huovutusta, ompelua, maalausta ja grafiikkaa. Esillä on myös piirustuksia, kollaaseja, kudontaa, neulontaa ja makrameeta sekä myös video VR -ympäristöön toteutetusta maailmasta eli nuorten tekemää virtuaalista taidetta. Lukuvuoden aikana taidekoulu laajensi toimintaansa myös Lapuan Tiistenjoelle. Tiistenjoen Kuvis-Kässä -ryhmän töitä on myös mukana näyttelyssä. Lue lisää näyttelytiedotteesta!
Näyttelyn avajaisia ei vietetä kokoontumisrajoitusten takia, mutta näyttelyn viimeisenä viikonloppuna 24.-25.4. on mahdollisuus saada (max. 10 henkilölle kerrallaan) opastettu esittely näyttelystä. Tervetuloa lehdistötilaisuuteen ke 7.4. klo 15.30 Patruunagalleriaan.
1.-24.4.2021 Sadut ja tarinat – Linnalan kuvataidekoulun kevätnäyttely
Taito Shop, Puistokatu 7, 57100 Savonlinna. Näyttely avoinna ma-pe 10-17, la 10-14.
Julisteen korppi: Utu Laurio, Piirustus- ja maalaustyöpaja A.
Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien aamukahvit maalis-huhtikuussa 2021
Pohditko oman tapahtuman järjestämistä Euroopan kulttuuriympäristöpäiville, mutta kaipaat tukea alkuun? Tai oletko jo kokenut järjestäjä, mutta haluat jutella muiden kanssa ideoistasi?
Tule mukaan aamukahveille kuulemaan lisää kulttuuriympäristöpäivien tapahtumien järjestämisestä. Kulttuuriympäristöpäivien aamukahvitilaisuuksia järjestetään Teams-alustalla maalis- ja huhtikuussa joka toinen keskiviikko. Ensimmäiset aamukahvit järjestetään keskiviikkona 10.3. klo 9–10. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä.
Lasten ja nuorten kulttuuritalo Villa Artun Luonnonväripaletti-näyttely verkossa
Villa Artussa Hyvinkäällä esillä olevaan Luonnonväripaletti-näyttelyyn voi tutustua nyt verkossa. Näyttelyyn pääsee Villa Artun etusivulta. Suora linkki näyttelyn verkkosisältöön tässä.
Verkossa näyttely esitellään kuvien, videoiden, tekstien ja kansainvälisen lasten ja nuorten taiteen arkiston teoksista kootun verkkonäyttelyn avulla. Lisäksi mukana on pohdinta- ja työpajatehtäviä. Niitä voi tehdä kotona, koulussa tai varhaiskasvatuksen ryhmissä. Työpajatehtävät on sijoitettu näyttelystä kertovan tekstin lomaan. Näyttely on jaettu teemoihin, joista voi valita jonkun tai perehtyä kaikkiin.
Monipuolisessa näyttelyssä tarkastellaan luonnonvärejä luonnonsuojelun, ekologisten teemojen ja tulevaisuusajattelun kautta. Idea näyttelyyn tuli kesän kasvien väriloistosta ja kasvien ja sienien käyttämisestä värjäämiseen. Lähtökohtana toimi myös kysymys siitä, kuinka luonnonvärejä ja -materiaaleja voi hyödyntää luontoystävällisellä tavalla taidetyöskentelyssä.
Näyttely rakentuu kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta koottujen teosten ympärille. Eri aikoina tehdyt teokset paljastavat, että luonnosta huolehtiminen on ollut lasten ja nuorten mielissä tärkeää jo useilla vuosikymmenillä.
Teemoina ovat ekosysteemille elintärkeät asiat kuten vesi, valo ja pimeys, metsät, hyönteiset, sienet ja mikrobit.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä Annantalon, Tulevaisuuskoulun sekä Hyvinkään lasten ja nuorten kuvataidekoulun kanssa. Näyttelyä on tukenut Uula Color Oy.
8.-29.3.2021 INSPIRAATIO – Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttely
Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttelyn teema on lukuvuonna 2020-2021 ytimekkäästi INSPIRAATIO. Se kertoo kuvataiteen traditiosta: taiteilija etsii innoitusta tai luomisvirettä – inspiraatiota – ja löytää sen joskus odottamattomastakin suunnasta.
Tutustuimme syyslukukauden aluksi Ateneumin taidemuseon mainioon Inspiraatio-näyttelyyn, joka yhdisteli nykytaidetta ja klassikoita. Kysyimme mekin miksi juuri tietyt taideteokset tunnetaan ympäri maailmaa? Miten klassikot voisi kohdata henkilökohtaisesta näkökulmasta, traditiosta ammentaen ja uutta luoden?
Inspiraatio heitti meidät tanssittamaan Velesquez´n 5-vuotiasta Margareta-prinsessaa, katsomaan mustavalkoiseksi pelkistynyttä kaupunkia linnun silmin, maalaamaan huvipuistoja Brueghelin hengessä, poikia ja variksia Gallen-Kallelaa mukaellen sekä pelaamaan shakkia Rodinin Ajattelijalla…
Innostuimme myös yhteistyöstä, kuten tapamme on: tulevan kesän asuntomessuilla jatkamme lintujen asuntomessujen perinnettä. Lohjalla linnuille tarjotaan taidejäljennöksillä kuvitettuja asuntoja ja ensimmäiset uunituoreet asunnot ovat esillä vuosinäyttelyssämme.
Suomalaiset kalat puolestaan uivat kuvataidekouluun yhteistyö-projektina paikallisen kauppakeskuksen hiilineutraalin teeman myötä. Kalat ovatkin esillä vuosinäyttelyn ajan Lohen näyteikkunassa Suurlohjankadulla jo helmikuusta alkaen. Vuosinäyttely ulottuu myös Suurlohjankadun toiselle puolelle, Länsi-Uusimaan ikkuna-galleriaan. Lataa tästä näyttelytiedote!
Pandemia-tilanteesta johtuen emme järjestä näyttelyn avajaisia. Toivomme, että näyttelyyn tutustutaan pienellä, suositusten mukaisella porukalla kirjaston korona-ohjeistuksia noudattaen. Pidetään huolta toisistamme! Lataa tästä näyttelykutsu!
Näyttely avoinna Lohjan Pääkirjaston Linderinsalissa kirjaston aukioloaikoina (Karstuntie 3, 08100 Lohja).
16.2.2021 klo 13-15 Lasten ja nuorten digiosaamisen kuvausten julkaisutilaisuus
OPH ja Kavi laativat tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen, medialukutaidon ja ohjelmointiosaamisen kuvaukset varhaiskasvatukselle, esiopetukselle ja perusopetukselle. Ne julkaistaan Uuden lukutaidot -kehittämisohjelman tilaisuudessa 16.2. klo 13.00-15.00. Katso lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan 12.2.2021 klo 12:00 mennessä täältä.
8.-14.2.2021 Mediataitoviikko
Vuosittaista mediakasvatuksen teemaviikkoa Mediataitoviikkoa vietetään jälleen helmikuun toisella viikolla. Tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Samalla viikko tarjoaa mediataitojen kanssa työskenteleville inspiraatiota oman työn kehittämiseen.Mediataitoviikon aikana on luvassa erilaisia kampanjoita, tempauksia, toimintoja sekä materiaaleja. Toisin kuin edellisinä vuosina, Mediataitoviikkoon ilmoittautuminen on muuttunut henkilökohtaiseksi, minkä ansiosta ilmoittautuja saa kohdennettuja mediakasvatusvinkkejä. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä!
11.2.2021 Verkkotapahtuma: Kohti tasapainoista digiarkea – suurvanhempainilta
Mediakasvatusseura järjestää yhteistyössä KAVIn ja Suomen Vanhempainliiton kanssa verkkovanhempainillan alakoululaisten vanhemmille Mediataitoviikolla 2021, tarkemmin 11.2.2021 klo 17-18. Tarjolla on tietoa ja vinkkejä lapsen ja koko perheen hyvinvointia tukevaan mediankäyttöön sekä liuta asiantuntijoita valmiina vastaamaan osallistujien mieltä askarruttaviin kysymyksiin chatissä.
Tarkemmat osallistumistiedot lähetetään tapahtumaan ilmoittautuneille, joten ilmoittaudu pian mukaan! Vanhempainillan esitys pohjautuu Kohti tasapainoista digiarkea -vanhempainiltamateriaaliin, joka on vapaasti opettajien ja kasvattajien käytössä. Materiaaliin kuuluu ohjeet ja valmiit diat sekä kotiin vietävä koululaisen mediabingo ja oppilaille tehtävä ennakkokysely.
Katso tilaisuuden tallenne tästä.
DocPoint ry:n DOKKINO-näytökset alkavat 1.2.2021
DocPoint elokuvatapahtumat ry:n järjestämä DOKKINO on valtakunnallinen ja ympärivuotinen lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma, jonka ensimmäiset näytökset esitetään 1.-5.2.2021 Helsingin DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalin yhteydessä. Elokuvat ovat nuorille suunnattuja lyhytdokumentteja, jotka on koottu vuosittain vaihtuvan teeman ympärille näytöskokonaisuuksiksi. Alakoululaisille (4.-6. luokkalaisille) ja yläkoululaisille on omat sarjansa. DOKKINO tuottaa ja tarjoaa myös opetusmateriaaleja, joiden avulla elokuvia voi käsitellä koululuokassa elokuvanäytöksen jälkeen. Lue lisää tästä linkistä!
1.-5.2.2021 Uutisten viikko kouluissa ja päiväkodeissa
Koulujen ja uutismedian yhteinen mediakasvatuksen teemaviikko saa tänä vuonna uuden nimen, kun Sanomalehtiviikosta tulee Uutisten viikko. Uutisten viikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Teemaviikko on sanomalehtien ja koulujen tärkein yhteiskampanja – ja yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista koko Suomessa. Tervetuloa mukaan! Lue lisää!
4.2.2021 Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Rajaton ja avoin -teeman verkkoavajaiset
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät kutsuu kuulemaan kiinnostavia puheenvuoroja saavutettavasta kulttuuriperinnöstä verkkoavajaisiin 4.2.2021. Tapahtumassa kuullaan myös kulttuuriympäristöpäivien tapahtumien järjestämisestä, esimerkkejä rajoja ylittävistä tapahtumista ja järjestäjien kokemuksia niiden parista. Verkkoavajaisiin voi myös lähettää ilmoittautumisen yhteydessä kysymyksiä kulttuuriympäristöpäivien tapahtumien järjestämisestä ja saavutettavuudesta, vastaamme niihin tilaisuuden lopuksi. Ilmoittaudu mukaan verkkoavajaisiin viimeistään maanantaihin 1.2.2021 mennessä tästä linkistä.
HUOM! Ohjelmaa vuoden 2021 Euroopan kulttuuriympäristöpäiville voi jo ilmoittaa mukaan, tietoja voi täydentää myöhemmin koordinaattorille ilmoittamalla.
29.-30.1.2021 Educa verkossa -tapahtuma
Educa verkossa -tapahtuman ohjelma on julkaistu! Opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille on tarjolla ajankohtaista kotimaista ja kansainvälistä ohjelmaa myös nyt poikkeusaikana. Tapahtuman kansainvälinen osuus tarkastelee pandemia-ajan sekä kansainvälisen yhteistyön haasteita.
Educa verkossa -tapahtuma järjestetään Educan verkkosivuilla 29.–30.1.2021.
Tutustu ohjelmaan ja rekisteröidy mukaan Messukeskuksen sivuilta!
10.6.2020 – 16.1.2022 SuperPUU -näyttely Tiedekeskus Heurekassa
Oletko ajatellut, mihin kaikkeen puu taipuu?
Miltä eri puulajit tuoksuvat? Millaiselta puu kuulostaa? Miten puurakennus kestää maanjäristyksen tai tulipalon? SuperPUU-näyttely esittelee puun supervoimat: sen monet hienot ominaisuudet ja käyttömahdollisuudet. Puu on hiilinielu – materiaali kestävien yhteiskuntien rakentamiseen.
Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Ympäristöministeriön puurakentamisen toimenpideohjelma, Puutuoteteollisuus ry, Suomen Metsäsäätiö, Metsä Wood, Stora Enso, UPM Plywood, Isku, Novart ja Versowood.
Lue lisää näyttelystä ja katso kuvia Heurekan sivuilta!
Euroopan Kulttuuriympäristöpäivät 2021
Vuoden 2021 teema on: Rajaton ja avoin.
Teemaa käsittelevillä tapahtumilla ja kampanjoilla nostetaan esille saavutettava ja esteetön kulttuuriperintö. Teema kannustaa poistamaan ja ylittämään rajoja monin tavoin, koska kulttuuriperintö kuuluu kaikille. Kaikilla on oikeus nauttia kulttuuriperinnöstä ja -ympäristöstä sekä osallistua sen esittelyyn ja hoitoon. Teeman hengessä järjestäjiä kannustetaan myös pohtimaan, kenet voisi pyytää mukaan suunnittelemaan ja järjestämään tapahtumaa. Kenen kulttuuriympäristöä tai kulttuuriperintöä esitellään ja ketkä siitä kertovat? Lue lisää teemasta tästä.