Näyttelyt ja tapahtumat

TULOSSA SYKSYLLÄ 2020: KANSANEDUSTAJAT KUVATAIDEKOULULAISTEN SILMIN -muotokuvanäyttely

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto haastoi kaikki kuvataidekoulut mukaan vaikuttamaan!

Tempauksen myötä näyttelyyn valmistui muotokuva jokaisesta nykyisestä kansanedustajastamme. Teokset ovat toteuttaneet eri-ikäiset lapset ja nuoret 26 kuvataidekoulusta ympäri Suomen.

Runsaslukuisemmin muotokuvia esitellään verkkogalleriassa, joka julkaistaan näyttelyn alkaessa.

 

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto ja Eduskunnan kirjasto

www.youngart.fi
www.eduskunta.fi/kirjasto
www.facebook.com/youngart.fi
Instagram ja Twitter: @kuvisliitto

#kansanedustajatkuvataidekoululaistensilmin #kansanedustajat #muotokuva
#osallisuusjavaikuttaminen #taiteenperusopetus #taidekasvatus #visuaalisettaiteet

Katso tarkempia tietoja näyttely-hankkeesta tästä.

 

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät 2020 – teemana Kasvun paikat 

Vuonna 2020 Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Suomessa teemalla Kasvun paikat. Teemalla nostetaan esiin erilaiset kasvun ja oppimisen paikat, joita upeasta lähiympäristöstämme löytyy.

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Suomessa joka vuosi satojen kävelykierrosten, työpajojen, näyttelyiden, kylä- ja kaupunginosajuhlien ja retkien muodossa. Tapahtumia järjestävät museot, kirjastot, koulut, nuoriso- ja harrasteseurat ja muut yhdistykset, kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita järjestämään omannäköistään ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville.

Kulttuuriympäristöpäivien teemaviikkoa vietetään ensi vuonna Suomessa 7.–13.9.2020, mutta tapahtumia voi järjestää ympäri vuoden. Suomen tapahtumakalenterin lisäksi tapahtumat saavat Euroopan laajuista huomiota kansainvälisellä sivustolla www.europeanheritagedays.com.

KATSO TÄSTÄ VINKKEJÄ EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVIEN ETÄ- JA OMATOIMITAPAHTUMIIN!

Koulut mukaan tutkimaan kulttuuriympäristöjä

Kasvun paikat -teema tarjoaa hyvän tilaisuuden viettää kulttuuriympäristöpäivää kouluissa tai koulujen kanssa. Voisiko koulun tai koululuokan kutsua mukaan tapahtumaan tai sen suunnitteluun? Voisiko paikallinen yhdistysväki vierailla kertomassa oppilaille omasta koulunkäynnistään?

Lasten ja nuorten kanssa voi suunnitella myös syksyllä 2020 avattavaan Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun osallistumista. Kilpailussa nuoret ympäri Euroopan kertovat tarinoita omasta kulttuuriperinnöstään. Lapset ja nuoret ovat tärkeitä kulttuuriympäristön vaalijoita ja käyttäjiä nyt ja tulevaisuudessa.

Lue lisää!

 

12.2. – 23.8.2020 Generation 2020 -näyttely 

Generation 2020 esittelee yli kahdeksankymmenen 15–23-vuotiaan taiteilijan töitä. Näyttelyn yli 150 teosta vievät meidät aiheiden kuten kehollisuuden ja seksuaali-identiteetin, ilmastonmuutoksen, teknologian ja tulevaisuuden, hyvinvoinnin, mielikuvituksen, käsityö- ja kuvataideperinteen sekä yhteiskunnallisen ja henkilökohtaisen muistin äärelle. Lue lisää Amos Rexin näyttelyistä!

Poikkeusaikana, museon ollessa kiinni, voit nauttia taiteesta verkossa: www.amosrex.fi/online

 

Espoon kuvataidekoulun virtuaalinen lopputyönäyttely 2020

Aino Haapalinnan maalaus lopputyöstä nimeltä Kasvoton historia. Aino Haapalinnan maalaus lopputyöstä nimeltä Kasvoton historia.

Keväällä 2020 Espoon kuviksessa valmistui 25 kuvataiteen perusopetuksen laajan oppimäärän lopputyötä. Töitä valmistui yhteensä kahdeksasta eri työpajasta ja viidestä eri opetuspisteestä.

Lopputyö on kuvataidekoulun syventäviin opintoihin kuuluva, yhden lukuvuoden aikana toteutettava itsenäinen työ, jonka aiheen ja toteutustavan oppilas valitsee itse. Sen voi tehdä 16 vuotta täyttänyt oppilas, joka on suorittanut riittävästi työpajaopintoja. Lopputyösuoritukseen sisältyy taiteellisen työn lisäksi työprosessia kuvaava työkirja, siihen liittyvä itsearviointi sekä lukuvuoden aikana pidettävät taiteentuntemuksen luennot ja lopputyöinfot. Oppilas saa työstään arvion yhdeltä kuvataidekoulun opettajalta ja yhdeltä koulun ulkopuoliselta arvioijalta.

Koronatilanne vaikutti keväällä 2020 myös Espoon kuviksen lopputöiden valmistumiseen, kun kuvataidekoulun toimipisteet jouduttiin sulkemaan ja keväälle suunniteltua lopputyönäyttelyä jouduttiin lykkäämään syksyyn. Siksi uudet lopputyöt paljastetaan tällä kertaa nettigalleriassamme.

Kuvat: Kasvoton historia / Aino Haapalinna, pima. “Työni on tulkinta 1600-luvun alun taiteesta, ja se koostuu kahdesta öljyvärimaalauksesta, jotka edustavat aikakauden tyylisuuntauksia. Työ kääntää katseen taiteen historiaan, mutta muotokuvien monitulkintaisen tyhjät kasvot luovat modernin ilmeen.”

 

5.-28.6.2020 Porin taidekoulun aikuisten päättötyönäytely JÄLKI

Porin taidekoulun aikuisten päättötyönäyttelyn 2020 juliste.P-Galleria, Yrjönkatu 13.

Avoinna 5.-28.6.2020 ke-pe 14-18, la-su 12-16.

 

 

 

 

2.-13.6.2020 Porin taidekoulun nuorten päättötyönäyttely

Porin taidekoulun nuorten päättötyönäyttelyn 2020 juliste.Porin pääkirjasto, Gallen-Kallelankatu 12. Avoinna 2.-13.6.2020 kirjaston aukioloaikoina.

 

 

 

 

 

After 8 with @antifestival – keskusteluohjelmien sarja Instagram Livessä

ANTI-festivaali ottaa osaa maailmanlaajuiseen virtuaaliseen yhteisöön, joka on saanut uudenlaista kipinää sosiaalisessa mediassa tänä keväänä. ANTI-festivaali on kutsunut kiinnostavia ja inspiroivia henkilöitä keskustelemaan kanssaan virtuaalisesti Instagram Livessä, @antifestival. Vieraat tulevat keskustelemaan heille ajankohtaisista aiheista. Tapahtumat virittävät meitä myös syksyn ruokateemaiseen ANTI-festivaaliin. Keskustelusarja järjestetään osana kansainvälistä Future DiverCities -projektia.

To 28.5. klo 20.00 Keskustelijoina ovat taiteilija Kim Modig ja tanssitaiteilija, kuraattori ja ANTI-festivaalin taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen.

To 4.6. klo 20.00-21.00 keskustelijoina itäsuomalaiset ammattitaiteilijat Kalle Pulkkinen ja Eevi Tolvanen ja heitä jututtamassa performanssitaiteen läänintaiteilija Marika Räty.

 

POIKKEUS TILASSA – Visuaalisten taiteiden koulu Aimon lopputöitä ja etäopetuksia virtuaalisesti Hämeenlinnan taidemuseossa

Aimokoulun lopputyönäyttelyn 2020 juliste.Avajaiset 22.5. klo 18-19. yhteisöpalvelu Twitch:ssä

Lue lisää ja tutustu näyttelyyn Hämeenlinnan taidemuseon sivuilta tai näyttelyn Facebook-tapahtumassa 22.5. klo 18 alkaen.

 

 

TÄÄLTÄ TULEVAISUUTEEN – Oulun taidekoulun vuosinäyttely 2020

Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan 40. juhlavuosinäyttelyssä on unelmoitu, visioitu ja kuviteltu minkälainen tulevaisuutemme voisi olla lähiaikoina tai pitkienkin aikojen päästä. On tutkittu ajan kulkua, tätä aikaa ja nykytaidetta. Oppilaamme ovat kuvitelleet omaa henkilökohtaista elämäänsä, omaa kasvuaan aikuiseksi sekä lähiympäristön ja koko maailman muuttumista tulevaisuudessa.

Linkki nettigalleriaan!

 

SAFARI – Vihdin kuvataidekoulun kevätnäyttely 2020

Vihdin kuvataidekoulun kevätnäyttelyn 2020 juliste.Kuvataidekoulun vuosittainen kevätnäyttely on nyt tänä vuonna poikkeuksellisesti täysin virtuaalinen. Näyttelytyöt ovat esillä kahdessa erilaisessa nettigalleriassa, joihin pääset tästä!

Näyttelyä voi katsella kahdessa eri muodossa (2D ja 3D), mutta molemmissa gallerioissa on kaikki samat näyttelykuvat.

Lämpimästi tervetuloa mukaan Safarille!

 

 

Porvoon taidekoulun kevätnäyttely verkossa

Porvoon taidekoulun kevätnäyttelyn 2020 juliste.Porvoon taidekoulun kevätnäyttely 2020 järjestetään koronatilanteen vuoksi verkkonäyttelynä. Kevätnäyttely esittelee Porvoon taidekoulun pedagogiikkaa, lukuvuoden 2019-2020 aikana syntyneitä  taidekoulu- ja kuvismuskariryhmien oppilastöitä. Porvoon taidekoulussa opiskelee 1-19-vuotiaita lapsia ja nuoria. Teokset on jaettu ikäryhmittäin sekä opetusryhmän nimen mukaan. Koulumme opetus on tapahtunut korona-aikana etäopetuksena. Etäopetuksessa syntyneitä töitä esitellään verkkonäyttelyn Poikkeustila-osiossa. Haastavassa tilanteessa taidekoulun oppilaat ovat tehneet upeita ja oivaltavia teoksia ja vanhemmat ovat hienosti avustaneet töiden kuvaamisessa ja lähettämisessä.

Taidekoulu täyttää tänä keväänä 35-vuotta! Juhli kanssamme verkkonäyttelyssä: www.porvoontaidekoulu.com.

Borgå konstskola 35 år

 Borgå konstskolas 2020 vårutställning förverkligas som en nätutställning. På nätutställningen presenteras Borgå konstskolas pedagogik och elevarbeten gjorda av konstskolans och bildmusiklekis elever. I Borgå konstskola studerarbarn och unga i åldern 1-19 år. Elevarbeten är delade enligt ålder och studiegrupp. Konstskolas undervisning har skötts som distansundervisning under Korona. En del av arbeten som har gjorts under Koronatiden finns med i utställningen som arbeten gjorda under undantagstiden.

Under svåra omständigheter har konstskolas elever gjort fina och insiktsfulla arbeten med hjälp av familjerna, som har fotograferat och skickat arbetena till lärarna.

Borgå konstskola fyller 35 år denna vår. Fira med oss! Besök utställningen: www.porvoontaidekoulu.com

 

Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin juhlavuosi 2020

Vuonna 2020 Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kuvataidekoulu täyttää 40 vuotta ja käsityökoulu 30 vuotta! Emilin juhlavuoden toimintaa voit seurata erilliseltä nettisivustolta.

 

 

25.-31.5.2020 UNESCOn kansainvälinen taidekasvatusviikko

Kansainvälinen Taidekasvatusviikko 2020 -mainos.

UNESCO:n kansainvälisen taidekasvatusviikon tarkoituksena on lisätä kansainvälisen yhteisön tietoisuutta taidekasvatuksen merkityksestä ja vahvistaa yhteistyötä edistämällä kulttuurista monimuotoisuutta, kulttuurienvälistä vuoropuhelua ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta.

Tänä vuonna InSEA kutsuu sinut mukaan juhlistamaan kansainvälistä taidekasvatusviikkoa teemalla Be radical. Tekniikka on vapaa. Kuvaa teoksesi ja lähetä se osoitteeseen moreartnotless@insea.org. Voit myös jakaa kuvasi Twitterissä hashtagilla #moreartnotless ja #inseadrawcloser tai Insea Groupin Facebook-sivulla.

Lue lisää!

 

18.–22.5.2020 Kansainvälinen Museoviikko

Kansainvälistä Museoviikkoa vietetään 18.–22.8.2020 teemalla Monimuotoinen museo. Museoviikko on museoiden yhteinen tapahtumaviikko, jota vietetään nyt jo 22. kerran. Museoviikon aloittaa Kansainvälinen museopäivä maanantaina 18.5. Koronavirustilanteen vuoksi tänä vuonna Museoviikkoa ja Kansainvälistä museopäivää vietetään digitaalisesti.

Suomen museoliitto ja Museokortti koordinoivat Museoviikkoa, jonka tapahtumista vastaavat museot ympäri Suomen.

Lue lisää ja tutustu myös näyttelyiden digitaalisiin sisältöihin tästä!

 

Annantalon kevät 2020

Annantalon kevään ohjelmisto on monipuolinen ja osallistujiaan aktivoiva. Kevään pääteema, Kaikki kotona, nostaa valokeilaan arjen moninaisuuden. Teemaa juhlistetaan näyttelyllä, installaatioilla, työpajoilla ja muilla monitaiteisilla tapahtumilla. Lue lisää Annantalon kevään ohjelmasta!

 

18.-28.3.2020 Nurmijärven kuvataidekoulun kevätnäyttely “7”

Näyttely on esillä Galleria Villessä Nurmijärvellä. Koska näyttelytila on poikkeustilasta johtuen suljettu, voit katsoa näyttelyn virtuaalisesti YouTubessa.

 

 

 

 

5.–28.3.2020 TAITOJA TULEVAISUUTEEN -JUHLANÄYTTELY Taito käsityö- ja muotoilukoulut 30 vuotta!

Taito käsityö- ja muotoilukouluja on 13 ja niissä on yhteensä 3200 oppilasta. Taitoliitto kutsui kaikki oppilaat mukaan juhlanäyttelyyn ja rakentamaan käsityön puutarhaa. Lopputuloksena Helsingin CraftCorneriin rakentui iloinen ja värikäs kukkameri, jossa toteutuu monia käsityön tekniikoita. Kukkia ovat tehneet eri ikäiset käsityökoululaiset lapsista aikuisiin. Lue lisää näyttelystä!

CraftCorner, Taito Galleria, Eteläesplanadi 4, Helsinki.Avoinna ma–pe 10–18, la 10–17.

 

4.3. – 26.3.2020 Lohjanseudun kuvataidekoulun 35-vuotisjuhlanäyttely NURINKURIN – NURINPERIN

Lohjanseudun kuvataidekoulun 35-vuotisjuhlanäyttely avautuu Lohjan Pääkirjaston Linderinsalissa tiistaina 3.3. kello 18. Näyttelyn avaa Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto ry:n toiminnanjohtaja Riikka Mäkikoskela.

Lohjanseudun kuvataidekoulu aloitti toimintansa vuonna 1985 joten tänä vuonna juhlistamme 35-vuotista taivalta taiteen perusopetuksen parissa. Kuvis on toiminut viidessä eri toimipisteessä. Tällä hetkellä olemme Tennarissa ja yksi ryhmä toimii Karjalohjan kylätalo Kehrässä. Seuraava virstanpylväs on muutto rakenteilla olevaan monitoimijataloon, Laurentiustaloon.

35-vuotisjuhlanäyttelyn teema on NURINKURIN – NURINPERIN. Teemaa on työstetty kaikissa kuvataidekoulun 27 oppilasryhmässä. Taidehistoriasta poimimme surrealis-min, dadan ja ready-maden sisältöjä, mielikuvitus ja iloittelu olivat vähintään yhtä suuressa roolissa teemaa lähestyttäessä. Nurinkurin –teema sai lohjalaiset rakennukset kääntymään ylösalaisin, se sai kamalat värit kukoistamaan, jähmetti hiekkakakut ikuisiksi ja suurensi pelikortit jättimäisiksi.

Esillä olevat teoskokonaisuudet kertovat kuviksen pedagogisesta linjasta ja edustavat hyvin kuvataidekoulussa käytettäviä mo-nipuolisia kuvataiteen tekniikoita ja materiaaleja. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina. Yksi teoskokonaisuus on myös esillä Mäntynummen kirjastossa ja tarkasteltavissa kirjaston aukioloaikojen mukaisesti.

Näyttelytiedote_Nurinkurin_nurinperin.pdf

Vapaa pääsy.

AVAJAISET 3.3. klo 18-19. Tervetuloa! Eli turveteloa 😉

 

25.3.2020 Onko muinaisuudella tulevaisuutta?

Suomalainen huippututkimus antiikin Välimeren arvoituksia selvittämässä

Muinaisuuden tutkimus nähdään edelleen marmoripatsaiden tarkasteluna ja ikiaikaisten klassikkojen lukuna. Todellisuudessa huipputekniikan käyttö on mullistanut muinaisen Välimeren alueen tutkimuksen perinpohjaisesti ja uudet metodit kuten 3D-mallinnus, laajojen tietomassojen analyysi ja materiaalianalyysit ovat jo arkipäivää. Tässä keskustelutilaisuudessa keskiössä ovat kolmen nuoren professorin, Saana Svärdin, Marja Vierroksen ja Kaius Tuorin vetämät hankkeet, jotka pyrkivät uudistamaan pölyistä kuvaa antiikin ja muinaisen Lähi-idän maailmasta ja sen ihmisistä. Tilaisuudessa keskustellaan paitsi uusimmasta tutkimuksesta, myös menneisyyden uudesta käytöstä mm. äärioikeiston retoriikassa. Skriinillä esitellään uusia 3D-mallinnoksia ja suurilla tietokannoilla tehtyjä löytöjä.

Aika: ke 25.3.2020 klo 17.00-19.00
Paikka: Tiedekulman Stage (Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki)
Tapahtuma Facebookissa.

Panelisteina Saana Svärd, Kaius Tuori, Marja Vierros ja Antti Lahelma. Tilaisuuden juontaa Ville Mäkipelto.

Tapahtuman järjestäjinä Centre of Excellence in Ancient Near Eastern Empires (ANEE) ja tutkimusprojektit Law, Governance and Space: Questioning the Foundations of the Republican Tradition (SpaceLaw.fi) ja Digital Grammar of Greek Documentary Papyri (PapyGreek).

 

11.2.-3.3.2020 SE TULEE KOHTI MEITÄ. Rovaniemen kuvataidekoulun oppilaiden taidetta ilmastonmuutoksesta

Näyttely esittelee lasten ja nuorten käsityksiä ja näkemyksiä ilmastonmuutoksesta, ilmastonmuutospuheesta sekä siitä, miten se näkyy heidän elinympäristöistään käsin.

Kuvataidekoulun oppilaat ovat näyttelyn teemojen puitteissa päässeet osallistumaan ilmastonmuutoskeskusteluun tuottamalla ja käsittelemällä aihetta taiteen kautta sen sijaan, että he olisivat pelkkiä vastaanottajia globaalissa ympäristökeskustelussa.

Vastaavanlaista näyttelyä ilmastonmuutoksesta lasten ja nuorten näkökulmasta ei Lapissa tai valtakunnallisestikaan ole tässä laajuudessa aiemmin nähty. Ympäristöteemojen käsittely kuvataidekoulussa on tuonut oppilaille paitsi  lisää tietoa ilmastonmuutoksesta, myös näkökulmia  siihen, miten taiteella voi ottaa kantaa tärkeisiin yhteisiin asioihin.  

Näyttelyssä on teoksia 7-17-vuotiailta kuvataidekoulun oppilailta, jotka ovat käsitelleet aihetta eri tavoin ja oman ikätasonsa mukaan.

Galleria Värinä, Hallituskatu 22, Metsätalo, Rovaniemi. Avoinna ti-la klo 13-17.

Lue Lapin Kansan arvostelu näyttelystä (19.2.2020)!

 

8.1.-1.3.2020 Moi! Hej! Tere! Marhaba! Sobedo! Kohtaamisia – Encounters -näyttely 

Miten Suomessa tervehditään, entä Ranskassa? Suomalaisten ja ranskalaisten nuorten kuvaamat videot esillä Helinä Rautavaaran museon aulassa 1.3. asti. Näyttely liittyy Tilannekuvia-hankkeeseen, jossa mukana ovat olleet Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura, Suomi-koulut, Kuvataideopettajat KUVIS ry sekä Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto. Hankkeen tavoitteena on perehdyttää kulttuurien väliseen kohtaamiseen elokuvakasvatuksen keinoin.

 

Arkkitehtuurimuseon työpajoja päiväkoti- ja koululaisryhmille

LAPSEN JA NUOREN OMA YMPÄRISTÖ TUTUKSI NÄYTTELYTYÖPAJASSA

Ohjatussa työpajassa työstämme maiseman teemoja. Tutkimme tuttuja ympäristöjä itsenäisesti ja yhdessä ryhmän kanssa. Yksilötehtävässä pohdimme lempipaikkojemme merkitystä: miten värit, materiaalit, äänet ja tuoksut vaikuttavat meihin? Ryhmätehtävässä otamme vaikutteita Alvar Aallon työskentelystä ja uudistamme päiväkodin / koulun pihan.

Kesto: sopimuksen mukaan.

Suositeltu kohderyhmä: päiväkoti- ja koululaisryhmät. Sisältö muokataan ikäryhmälle sopivaksi.

Hinta: 45 €.

Varaukset ja tiedustelut: jemina.lindholm(at)mfa.fi

Lue lisää työpajasta!

 

TUTUSTU ARKKITEHTUURIN PERUSTEISIIN ARKKITEHTUURITYÖPAJOISSA

Mitä arkkitehtuuri on? Mistä voi päätellä, onko rakennus uusi vai vanha? Voiko museosta olla apua kiinnostavan ilmiön tutkimisessa? Kolme erilaista työpajaa avaa elämyksellisesti arkkitehtuurin peruskäsitteistöä.

Kesto: sopimuksen mukaan.

Suositeltu kohderyhmä: päiväkoti- ja koululaisryhmät. Sisältö muokataan ikäryhmälle sopivaksi.

Hinta: 45 €.

Varaukset ja tiedustelut: jemina.lindholm(at)mfa.fi

Lue lisää työpajasta!

 

TOIMINNALLISET ARKKITEHTUURIN SATUTUNNIT PÄIVÄKOTIRYHMILLE

Toiminnallisilla satutunneilla liikumme museorakennuksessa satua kuunnellen. Satutunnin päätteeksi osallistujat voivat jäädä leikkimään museon A&O-lastenhuoneeseen.

Varattavissa olevat satutunnit

​tiistai 18.2. kello 9:30–10:15

torstai 20.2. kello 9:30–10:15

Kesto: 45 min.

Suositeltu kohderyhmä: lapsiryhmät 3–6 vuotta.

Hinta: Päiväkotiryhmille satutunnit ovat ilmaisia.

Lue lisää Satutunneista!

 

Näyttelyopastuksella syvyyttä lasten ja nuorten museovierailuun:

Opastuksella luodaan syvällinen ja vuorovaikutteinen kokemus ajankohtaiseen näyttelyyn tutustuen. Voit varata opastuksen suomen- tai englanninkielisenä.

Kesto: sopimuksen mukaan.

Suositeltu kohderyhmä: päiväkoti- ja koululaisryhmät. Sisältö muokataan ikäryhmälle sopivaksi.

Suositeltu ryhmäkoko: noin 25 oppilasta

Hinta: 45 €.

Varaukset ja tiedustelut: ma-pe (09) 8567 5100

 

10.-16.2.2020 Mediataitoviikko

Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Mediataitoviikkoa vietetään ympäri maata 10.–16.2.2020 erilaisten kampanjoiden, tempausten ja toimintojen merkeissä.

Ilmoittautumalla mukaan varmistat itsellesi ajankohtaisimmat vinkit opetus-, kasvatus- ja ohjaustyöhön sekä tuoreimmat mediakasvatukselliset materiaalit.

Lue lisää Mediataitoviikosta ja ilmoittaudu mukaan!

 

3.-7.2.2020 Koulujen ja uutismedian yhteinen Sanomalehtiviikko

Sanomalehtiviikko on yksi Suomen suurimpia mediakasvatustapahtumia. Se antaa lapsille ja nuorille välineitä kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä vaikuttamiseen ja aktiiviseen osallistumiseen. Tänä vuonna viikon teemana on ilmastonmuutos ja keulahahmona ilmastoaktivisti Greta Thunberg. Sanomalehtiviikolle tuotetaan myös oppimateriaali ilmastouutisoinnin käsittelyyn. Materiaali julkaistaan Educa-messuilla 24.1.2020. Lue lisää Sanomalehtiviikosta!

 

Arkkitehtuurimuseo tiedottaa:

Puntarissa puuarkkitehtuurin vaikutukset

Kaikki Wood Works -sarjan luentotallenteet ovat katsottavissa Arkkitehtuurimuseon kanavalla Youtubessa. Kuusiosainen luentosarja on toteutettu Arkkitehtuurimuseon, Aalto-yliopiston ja Suomen ympäristöministeriön yhteistyönä.

ARCHITECTURE SPEAKS! -Luentosarja jatkuu

Professori Jenni Reuterin kuratoima kansainvälinen luentosarja nykyarkkitehtuurista jatkuu. Kutsuluennoitsijat avaavat arkkitehtuurin ajankohtaisia aiheita oman työnsä ja ajattelunsa pohjalta. Vieraat edustavat tälläkin kaudella erilaisia näkemyksiä arkkitehtuurista ja arkkitehdin toimintatavoista. Luentosarja on toteutettu Arkkitehtuurimuseon, Aalto-yliopiston ja Archinfon yhteistyönä.

Luennot 2020:

Keskiviikko 15.1.2020
Beate Hølmebakk | Manthey Kula Architects
 
Keskiviikkona 29.1.2020
Sheila Kennedy | Kennedy & Violich Architects

Keskiviikko 12.2.2020
Dirk Somers | Bowenbouw Architectuur

 

22.1-2.2.2020 MAA – Keravan kuvataidekoulun oppilastöiden vuosinäyttely

Galleria Alli, Iso-Hollon aukio, Paasikivenkatu 9, 04200 Kerava.

Avajaiset 21.1.2020 klo 17-19, tervetuloa!

Galleria Alli avoinna ti-pe klo 12-18, la-su klo 12-16

Keravan kuvataidekoulun 5-20 -vuotiaat oppilaat ovat syyslukukauden aikana lähestyneet aihetta Maa monin eri tekniikoin ja näkökulmin. Pohdinnoissa on olleet maanalaiset maailmat, pelikorttien suunnittelu, kehon ja kasvojen kieli, kasvillisuus ja luonto, oma kosketus maan pintaan ja suhde maantieteeseen, vuodenajat ja voimaeläimet, avaruus, syvänmeren kalat sekä Yggdrasil eli Maailmanpuu.

Näyttelyssä on esillä laajalti grafiikkaa (syväpaino-, kohopaino-, monotypia-, solumuovipainografiikkaa), keramiikkaa (alilasitevärein kuvioitu kivitavarakeramiikkaa, savustettua ja rakukeramiikkaa), maalauksia (akryyli-, muste-, akvarelli- ja peitevärit) sekä neulanreikäkamerakuvaus.

Kuvataidekoulun animaatioita näytämme 8.huhtikuuta klo 14-20 Keravan kirjaston satusiivessä, jolloin oppilaiden työt pureutuvat Maa aiheeseen animaation keinoin.

 

28.1.2020 Missä mun data? – Kansalaisen digijalanjälki

Minkälaista dataa meistä kertyy kun käytämme digitaalisia palveluita? Entä miten dataamme hyödynnetään? Sitra on selvittänyt datan kulkua kuuden testihenkilön avulla Ihan ihmislähtöinen datatalous -hankkeessaan. Tulokset julkaistaan kansainvälisenä tietosuojapäivänä pidettävässä tilaisuudessa Helsingissä. Keynote-puheenvuoron pitää yksi maailman johtavista henkilödatan asiantuntijoista ja Cambridge Analytica -skandaalin paljastaja Paul-Olivier Dehaye.

Aika: 28.01.2020 klo 08:30 – 11:00 (webcast 08:55 – 11:05).

Paikka: Sitra, Auditorio, 1. kerros, Itämerenkatu 11-13, Helsinki.

Tapahtuma on ilmainen, mutta paikkoja on rajoitetusta. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 24.1.2020!

 

24.–25.1.2020 Educa-messut

Educa on opetusalan valtakunnallinen koulutustapahtuma, joka tarjoaa tietoa opetus- ja kasvatusalan uusimmista muutoksista. Vuoden 2020 pääteema on Hyvinvointia opinpoluille, työhön ja elämään.

Vuosi 2020 on tapahtumalle juhlavuosi – Educa täyttää 25 vuotta! Juhlavuoden kunniaksi Educa tarjoaa uuden, kansainvälisille opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille suunnatun englanninkielisen kokonaisuuden.  Lue lisää Educa-messuista!

 

17.10.2019 -10.1.2020 TAIDEJEMMOJEN AARTEITA

Näyttely Villa Artun galleriassa Hyvinkäällä.

Näyttelyssä pienoiskaupunki kätkee sisäänsä taideaarteita. Useimmilla ihmisillä on tallessa omia tai lastensa piirustuksia. Harvoin kuitenkin ajattelee, että säästämällä piirustuksia on tallentanut kulttuuriperintöä. Villa Artun Taidejemmojen aarteita –näyttelyssä näytetään, että lasten ja nuorten tekemä taide on tallentamisen arvoista.

Lasten taidetta voi löytyä kotien lisäksi kouluista, mutta myös museoista, arkistoista, kaupunkitilasta tai internetistä. Näyttelyn pienoiskaupungissa voi vierailla näissä paikoissa ja tutustua taideaarteisiin eri puolelta Suomea. Urho Kekkosen arkistosta on saatu lasten presidentti Kekkoselle lähettämiä piirustuksia 1970-luvulta. Kasvattitytär Aunen tekemä kuvakirja 1920-luvulta on lainattu Lastentarhamuseosta ja kopio Aleksis Kiven lapsena tekemästä piirustuksesta Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta. Esillä on myös nykynuorten valokuvia ja elokuvia.

Lasten ja nuorten taidekeskuksella on omassa arkistossaan noin 110 000 teosta 130 maasta eri puolita maailmaa. Teokset ovat karttuneet hyvinkääläisen taiteilija Eino Vesalaisen käynnistämistä kansainvälisistä kilpailuista ja näyttelyistä 1970-luvulta nykypäivään. Arkisto on aarreaitta, jota hyödynnetään tutkimuksen lisäksi taidekasvatuksessa, näyttelyissä ja julkaisuissa.

Taidejemmojen aarteita –näyttelyssä on maksuttomia draamakierroksia ja toiminnallisia opastuksia sekä erilaisia työpajoja ryhmille. Ne on suunniteltu eri-ikäisille lapsille ja nuorille, mutta myös muut ryhmät voivat varata opastuksen. Aikuisryhmiltä peritään 50 euron maksu. Lisätietoja www.artcentre.fi

Avoinna ma-to 12-19, pe 12-16, ryhmille myös aamupäivisin. Näyttely suljettu 15.12.2019 – 1.1.2020 ja 6.1.2020.

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Opasvaraukset ja työpajat p. 050 4678308.

Kulttuuritalo Villa Arttu

Hyvinkään Villatehdas, O-rappu, Kankurinkatu 4-6, 05800 Hyvinkää.

 

 

 

14.12.2019 klo 13-15 Valon juhla Porvoon taidekoululla

Katso tästä ohjelma.

Porvoon taidekoulu, Linnankoskenkatu 35.

 

5.11.-13.12.2019 Taideleikki

Aimokoulun lapsi-vanhempiryhmien yhteisnäyttely Hämeenlinnan kansallisarkistossa (Aittatie 2, 13200 Hämeenlinna).

Avajaisjuhlaa vietetään torstaina 7.11. klo 17-18, tervetuloa!

 

 

4.-8.12.2019 Young Filmmakers – Nordic masterclass Iceland

Swedish Kulturskolerådet have sent in an application for a camp in 2019 (Iceland) to Nordisk Kulturfond that was granted this summer (for Kulturskolerådet and NMKU). With this grant, Kulturskolerådet can send about 15 (total) young filmmakers to a master class.

Target group: 15-20 year, with good skills

Summary: This project concept proposes a unique combination of a Nordic youth Masterclass filmcamp in collaboration with the Nordic film professionals, in Iceland 2019, with a long term policy oriented experts seminar identifiying synergies and network opportunities in the developement of Nordic Film Talent programmes.

The Nordic Music and Culture Union proposes to lead these efforts in a dialogue context, into a new agenda with more and better opportunities to collaborate between Nordics and greater outcome for more young people and film businesses, as a result.

Lisätiedot: Sigrún Grendal, Sigrun@ki.is

 

16.11.-4.12.2019 HÖYHENSAARILLA – Sara Hildén -akatemian oppilaiden näyttely

Sara Hildén -akatemian oppilaiden näyttelyssä kummalliset ja yllättävät unimaailmat avautuvat kirjaston asiakkaille. Hyppää mukaan unenomaiseen seikkailuun 16.11.-4.12.!

Paikka:  Sampolan kirjasto, Sammonkatu 2, Tampere.
Näyttely on auki kirjaston aukioloaikoina.

 

 

20.11.2019 Lyhtypuistoja ja valoinstallaatioita Lapsen oikeuksien päivänä

Lyhtypuistot ja valoinstallaatiot kutsuvat jälleen Lapsen oikeuksien päivän lähestyessä! Jo viitenä aiempana vuotena kuvataidekouluissa on toteutettu ja dokumentoitu lyhtypuistoja / valoinstallaatioita Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi. Tempauksien tarkoituksena on tuoda lasten oikeuksien lisäksi esille lasten ja nuorten taidetta sekä visuaalisten taiteiden koulujen toimintaa.

Lähdetään taas tuomaan valoa pimeään marraskuuhun! 

Katso kuvia aiempien vuosien lyhtypuistoista ja valoinstallaatioista!

Kuvaajat:
ylärivi vasemmalta oikealle: Kati Koivula, Vihdin kuvataidekoulu, Suvi Niskakangas, Kirkkonummen kuvataidekoulu, Mia Wiik, TaiKon, Vaasa, Annika Suutari, Porin taidekoulu. Alarivi: Petra Heikkilä-Perkiö, Kuva- ja käsityökoulu Emil, Nasu Raittinen, Lohjanseudun kuvataidekoulu, Joni Virtanen, Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu ja Soile Kinnunen, Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu.

 

4.-10.11.2019 Peliviikko

Peliviikkoa vietetään taas marraskuussa! Peliviikko on pelaamisen teemaviikko, jonka aikana järjestetään satoja tapahtumia eri puolilla Suomea ja muissa pohjoismaissa. Peliviikon tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria, pelata yhdessä ja vähentää pelaamiseen liittyviä ennakkoluuloja. Lue lisää!

 

 

 

 

9.11.2019 klo 13-15 Avoimet ovet Porvoon taidekoulun uusissa tiloissa

Taidekoulun kolme taloa ovat täynnä pop up-pajoja, musiikkia ja iloista tunnelmaa oppilaille, perheille ja taidekoulun ystäville. Onni-boys trion improvisaatiokeikka sekä pullantuoksuinen buffet. Tervetuloa!

 

Borgå konstskola firar Öppna dörrar lördagen den 09.11 kl. 13–15

Under öppna dagar finns det pop up-verkstäder, musik och glad stämning i våra tre hus. Alla elever, familjer och övriga konstskolvänner är välkomna. Onni-boys trion håller på med improvisationspro-gram. Under tillställningen kan ni njuta av den bulldoftande buffen. Välkommen!

Kutsu / inbjudan

Porvoon taidekoulu
Linnankoskenkatu 33–35
040 3527 004
www.porvoo.fi/taidekoulu

 

1.10.-1.11.2019 Opet kautta aikojen – Linnalan kuvataidekoulun 20-vuotisjuhlanäyttely

Linnalan kuvataidekoulu (Savonlinna) aloitti toimintansa syksyllä 1999. Tasavuosia juhlitaan nyt kymmenen entisen ja nykyisen kuvataidekoulun opettajan Opet kautta aikojen -näyttelyllä. Näyttely on esillä Savonlinnan Taidelukion alakerrassa, Galleria Eteisessä (Sotilaspojankatu 3, 57100 Savonlinna) 1.10.-1.11.2019. Näyttely on avoinna koulupäivinä klo 8-17.

 

 

Taideyliopisto Helsingin kirjamessuilla – lauantain 26.10. ohjelmassa Tomas Järvisen väitös rahoituksen ohjaavuudesta kulttuurilaitoksissa

Lauantaina 26.10. klo 13–13.30 Taideyliopiston osastolla 6h60: MITEN RAHOITUSLÄHTEET VAIKUTTAVAT TAIDEKESKUSTEN TOIMINTAAN? Yksityisten taideorganisaatioiden rahoituksesta keskustelevat tutkija Tomas Järvinen ja Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

Katso Taideyliopiston muu messuohjelma tästä.

Helsingin Kirjamessut Helsingin Messukeskuksessa 24.-27.10.2019

 

Kaikille avoin Oulu2026-ohjelmahaku

Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026, jolloin seuraavan kerran valitaan kaupunki Suomesta tittelin haltijaksi. Kulttuuripääkaupunkialoitteen tavoitteena on edistää kaupunkien kehittymistä kulttuurin avulla, tuoda esiin Euroopan kulttuurien rikkautta ja yhteistä kulttuuriperintöä sekä edistää keskinäistä ymmärrystä ja vuoropuhelua.

Oulu2026-hanke on avannut kaikille avoimen ohjelmahaun. Toimijoita ympäri Suomen ja Euroopan kannustetaan jättämään ohjelmaehdotuksensa kulttuuripääkaupunkivuodelle! Tarkoituksena on löytää ainutlaatuisia ohjelmaehdotuksia, joiden pohjalta rakennetaan Oulu2026-kulttuuriohjelman sisältö. Kaikkien jätettyjen ehdotusten tulee istua kulttuuripääkaupunkihakemuksen päätavoitteeseen Kulttuuri-ilmastonmuutos ja johonkin seuraavista teemoista: Rohkeasti reunalla, Vastakohtien voima tai Villisti kaupunki. 

Ohjelmahaku on avoinna 31.5.2019 asti. Lue lisää!

Tee kanssamme Euroopan paras hakemus!

Oulu2026 Www
Oulu2026 Facebook
Oulu2026 Instagram
Oulu2026 Twitter

 

28.9.2019 Minun elokuvani –festivaali

Lasten ja nuorten oma elokuvafestivaali Minun elokuvani huipentuu syyskuun lopussa. Lasten ja nuorten omia elokuvia katsellaan ja niistä keskustellaan elokuva-alan ammattilaisten johdolla lauantaina 29.9. Vantaan Vernissassa. Voit myös tilata elokuva-alan ammattilaiselta luennon omaan oppilaitokseesi. Tapahtumaa järjestää Mediakasvatuskeskus Metka, joka on Mediakasvatusseuran yhteisöjäsen. Lue lisää!

 

23.-27.9.2019 MEET FILM FESTIVAL 5th Edition – International Film Festival featuring short films made by schools and educational institutions throughout the world

This year the Festival will take place in Rome from 23 to 27 September 2019 and is being organised through a grant from the Italian Ministries of Education and of Culture within the framework of the national “Cinema at School” initiative.

The Call for Entries has been published and you may submit your short films until 21 July 2019.

More information

 

5.–15.9.2019 Helsinki Design Week

Pohjoismaiden suurin muotoilutapahtuma tuo 5.-15.9.2019 Helsinkiin yli 200 tapahtumaa. Luvassa on näyttelyitä, juhlia, työpajoja, keskusteluja, performansseja, myyntitilaisuuksia, avoimia ovia, seminaareja, muotinäytöksiä ja paljon muuta sekä suurelle yleisölle että alan ammattilaisille. Valtaosaan tapahtumista on vapaa pääsy. Tutustu myös HDW:n ilmaiseen festivaalipassiin, jonka voit noutaa itsellesi muun muassa Designmuseosta. Tervetuloa sukeltamaan muotoiluun!

www.helsinkidesignweek.com

www.designmuseum.fi

 

18.5.-15.9.2019 TÄÄLTÄ TUULEE – Lappeenrannan kuvataidekoululaisten kaupunkikuvia 

Näyttely Lappeenrannan taidemuseolla, Kristiinankatu 8.

 

 

 

 

 

 

10.-15.9.2019 ANTI Contemporary Art Festival Kuopiossa

Vuoden 2019 ANTI festivaalin teemana on kuolema. Festivaalin ohjelmisto tarkastelee erilaisia kuoleman toisintoja ja pyrkii avaamaan ajattelua suhteestamme kuolemaan ja moniin sitä ympäröiviin ilmiöihin. Ideat kuolevat, aikakaudet loppuvat, materiaalit vanhentuvat, esineet rikkoutuvat, teknologia korvaa itsensä, paikkoja hylätään, luonto tuhoutuu, sosiaaliset ja poliittiset ideologiat kaatuvat, ja kasvi-, eläin- ja ihmiselämä on rajallinen. Festivaalin taiteellisina johtajina toimivat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan. Lue lisää!

ANTI Festival ylpeänä esittää ensimmäistä kertaa ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon historiassa palkinnonsaajaehdokkaiden teokset vuoden 2019 ANTI-festivaalin aikana Kuopiossa. Shortlist LIVE! on täysin uusi ja ainutlaatuinen tapahtumakokonaisuus palkinnon ympärillä, jossa ehdolla olevien taiteilijoiden/kollektiivien teokset esitetään ANTI-festivaalilla, ja jury päättää palkinnon voittajan esitysten jälkeen.

ANTI Festival International Prize for Live Art jaettiin ensimmäisen kerran ANTI – Contemporary Art Festivalilla Kuopiossa 24.9.2014. Maailman ainoan kansainvälisen live art -palkinnon kokonaisarvo on 30 000 euroa, mikä tekee siitä yhden merkittävimmistä taidepalkinnoista. Palkittu taiteilija tai -ryhmä saa 15 000 euron arvoisen rahapalkinnon ja samansuuruisen tuotantoavustuksen uuden teoksensa tuomiseksi seuraavan vuoden ANTI-festivaalille. Palkinnon rahoittaa Saastamoisen säätiö. Shortlist LIVE! -ohjelmaa rahoittaa Koneen säätiö.

Neljä upeaa taiteilijaa/kollektiivia kilpailevat taas kerran palkinnon voittamisesta. Vuoden 2019 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnonsaajiksi ovat ehdolla Cuqui Jerez (Espanja), Dana Michel (Kanada), Keijaun Thomas (Yhdysvallat) ja Mammalian Diving Reflex (Kanada). Lue lisää!

ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään Kuopiossa 10.-15.9.2019. Shorlist LIVE! -ohjelmisto järjestetään perjantaina 13.9. ja lauantaina 14.9. ANTI Festival International Price for Live Art -palkinnon voittaja julkistetaan palkintojuhlassa lauantai-iltana 14.9.

 

Annantalon komea syyslukukauden 2019 aloitus

Ennen kuin elokuu on loppu, Annantalossa on ehtinyt olla jo vaikka mitä! Toukkafestarilla aloitetaan, sitten hauska ja monipuolinen lasten taiteiden yö valtaa Annantalon ja onpa vielä monipäiväinen ja kansainvälinen Sampon nukketeatterifestivaalikin. Ekat Naperokinot pyörähtävät käyntiin jo elokuun loppupuolella ja A.lavalla jatkuu kesäinen toiminta aina elokuun loppuun asti. Lue lisää!

 

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran jäsenille kulttuurimatka Sveitsin alppimaisemiin syksyllä 2019

Seuran jäsenet Kirsti Merta ja Kauko Kyynäräinen Pienestä Kulttuuripuodista ovat järjestämässä ensi syksyksi kulttuurimatkaa Sveitsin alppimaisemiin. Kiinnostuneita pyydetään olemaan yhteydessä Kirstiin ja Kaukoon jo nyt helmikuun loppuun mennessä. Katso yhteystiedot sekä tarkemmat tiedot matkasta, sen ajankohdasta, alustavasta ohjelmasta ja kustannuksista matkatiedotteesta!

 

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät vievät vuonna 2019 viihteen ja taiteen tiloihin

Viihteen ja taiteen tilat ovat poikkeuksellisen näkyvästi esillä Suomessa kuluvana vuonna, kun sadat tapahtumat ja kymmenet tuhannet kävijät osallistuvat tällä teemalla Euroopan kulttuuriympäristöpäivien juhlintaan. Eri puolilta Suomea ohjelmistoon on ilmoitettu jo lähes 1000 osatapahtumaa! Viihteen ja taiteen tiloissa -teeman tapahtumat nostavat esiin muun muassa elokuvien ja teattereiden perintöä, kuvataiteen eri puolia sekä seurantalojen iltamia ja maamme musiikkiperinnettä.

Suomessa vietetään Euroopan kulttuuriympäristöpäivien erityistä teemaviikkoa 2.–8. syyskuuta, ja suuri osa tapahtumista painottuu teemaviikolle. Vuositeemaa on kuitenkin nostettu esille runsain tapahtumin jo aiemmin tänä vuonna, ja tapahtumia riittää joulukuulle saakka. Mihin tapahtumaan kannattaa suunnata? Liity mukaan viihteen ja taiteen perinnön juhlintaan, kaikki Suomen tapahtumat löytyvät osoitteesta www.kulttuuriymparistopaivat.fi/tapahtumat.

Myös oman kulttuuriperintöön ja -ympäristöön liittyvän tapahtuman voi edelleen ilmoittaa mukaan ohjelmaan täällä.

Samalla teemalla kulttuuriperintöä juhlitaan peräti 50 Euroopan maassa kymmenin tuhansin tapahtumin. Taustalla on Euroopan neuvoston ja komission suurin ja vanhin kulttuuriohjelma, European Heritage Days, Suomessa Euroopan kulttuuriympäristöpäivät.

Lue lisää!

 

21.8.-8.9.2019 Kasvun paikka – Helsingin taiteilijaseuran kuvataidekoulun näyttely

Helsingin Taiteilijaseuran kuvataidekoulu toteuttaa Kasvun kausi -nimeä kantavan taidenäyttelyn galleria Katariinaan Helsingin keskustaan. Näyttely tutkii taidepedagogiikan ja yhteisötaiteen rajapintaa sekä tuo esille puutarhan mahdollisuuksia oppimisympäristönä useasta näkökulmasta käsin. Näyttely avautuu yleisölle ke 21.8.2019, avajaisia vietetään ti 20.8.2019 klo 17-19 galleria Katariinassa.

Kouluissa toteutetaan nykyisin monialaisia ja ilmiöpohjaisia oppimiskokonaisuuksia, joiden mahdollistamat kokemukselliset, yksilölliset ja yhteisölliset toimintamuodot luovat mielenkiintoista keskustelua taiteen lähtökohtien kanssa. Voiko oppiminen olla taidetta? Toiminnallinen näyttely, jossa teokset elävät kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti, aktivoi yleisön osallistumaan, keskustelemaan ja kasvamaan kanssaan. 

Tilaan rakennetaan puutarha, jossa nähdään joukko yrttejä ja vihanneksia monessa eri kasvuvaiheessa. Studio puolestaan peittyy mullasta, inspiroi liikkumaan ja luo mahdollisuuden aistia puutarhan elementeistä kaikilla kehon aisteilla. Näyttelytilasta rakennetaan oppimisympäristö, jossa tutkitaan puutarhan ilmiöitä ja päästää kokeilemaan, miten puutarha toimii oppimistavoitteissa. Hauskoja ja kaikille sopivia tehtäviä on muun muassa kotitalouden, matematiikan, kemian, äidinkielen ja biologian näkökulmasta. Esillä olevat taideteokset elävät yleisön mukana, syntyvät ja muuttuvat vierailijoiden näköisiksi. Lisäksi näyttely ehdottaa, että tutkiminen ja oppiminen luovat hetkessä syntyvää taidetta.

Tapahtuma Facebookissa

Tervetuloa avajaisiin 20.8. sekä näyttelyyn tutkimaan ja kokemaan 21.8.-8.9.2019!

KUTSU_ Kasvun kausi_21.8.-8.9.2019

 

5.-30.8.2019 MIELIKUVIA – Sara Hildén -akatemian nuorten päättötyönäyttely

Avajaiset ke 7.8.2019 klo 18-19, tervetuloa!

Pääkirjasto Metso, alin kerros, Pirkankatu 2, Tampere.

Avoinna ma-pe 9.00-19.00, la 10.00 -16.00.

 

 

 

 

30.8.2019 Uudenmaan liiton ja Kukunori ry:n järjestämä Hyvinvoinnin ja terveyden kulttuurimarkkinat Hyvinkäällä

Kotimaisen Red Carpet Film Festival -elokuvafestivaalin yhteydessä järjestettävän tilaisuuden tavoitteena on koota yhteen sekä terveyden että sosiaalitoimen, hyvinvointialojen toimijoita sekä eri taidealojen ammattilaisia esittelemään osaamistaan ja tavoitteitaan, jotta näiden sektorien yhteistyö vahvistuu.

Tilaisuudessa tutustutaan yhdessä tulevaisuuskuviin, hyviin käytäntöihin ja erityisesti toisiin toimijoihin ja tekijöihin niin sosiaali-, terveys- kuin taiteiden ja kulttuurin aloilla. Joukossa on myös muutama hallintohenkilö.  

Lue lisää ja ilmoittaudu 12.8. mennessä!

Tiedote ja ohjelma: HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN KULTTUURIMARKKINAT 30.8.2019

 

Arkkitehtuurimuseo tiedottaa: Piirtäminen ja kehollisuus, aistillinen ja emotionaalinen viisaus arkkitehtuurissa – Juhani Pallasmaan luento Arkkitehtuurimuseolla 21.8.2019

Professori ja arkkitehti Juhani Pallasmaa pohtii luennossaan ajattelun, tuntemisen, kokemisen ja ymmärryksen mielellisiä ja kehollisia perusteita.

Keskiviikko 21.8. kello 18. Osallistuminen 10 € / 5 € / Museokortti.

Tapahtuma Facebookissa

 

8.-11.8.2019 Valtakunnalliset kotiseutupäivät Tuusulassa

Tapahtuma on kotiseututyön vuoden huipentuma ja päätapahtuma. Vuonna 2019 Kotiseutuliitto täyttää 70 vuotta, ja kotiseutupäivät on liiton juhlavuoden tärkein tapahtuma. Tapahtuma on kaikille avoin. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!

Lataa tästä kutsu!

 

Helsingin hauskin yhteisöpuutarha Annantalon pihalla kesällä 2019

Annantalon pihalle on perustettu Helsingin hauskin yhteisöpuutarha, joka koostuu pääasiallisesti laatikkopuutarhasta, pienestä avomaasta ja villistä kukkaniitystä. Viljelytalkoot ovat keskiviikkoisin aina 18.9. asti klo 10–14. Ne ovat kaikille osallistujille avoimia ja ilmaisia koko kesän ajan; hoidosta ja antimista voi aidosti kuka tahansa nauttia. Tule mukaan! Yhteisöpuutarhassa multa tuoksuu ja tuo hyvän mielen.

Lue lisää!

 

Arkkitehtuurimuseo tiedottaa: WOOD WORKS – New lecture series begins on May 23

The lecture series is a collaboration of the Museum of Finnish Architecture, Aalto University and the Ministry of the Environment. This new international lecture series presents high-quality examples of wooden architecture and construction.

 

Better with Wood?

Thursday May 23 2019, 6 pm, Museum of Finnish Architecture.

Architect Bjarne Mastenbroek / SeARCH: Strictly speaking this is not architecture – SeARCH in the transition of a building industry.

D.Sc. (Econ.) Mika Kuisma / Aalto University, School of Business: Tall wood buildings – Perspectives from Finland and Sweden.

 

Wood and Environment

Tuesday June 4, 2019, 6 pm

Alan Organschi, Gray Organschi Architecture / Timber City Initiative: Decarbonized wood – practical tools for carbon footprinting.

Matti Kuittinen, Ministry of the Environment: Common ground in numbers.

More info!

 

Sitran ja yhteistyökumppanit kutsuvat sinut nauttimaan oppimisen ja osaamisen ilosta Keskuskirjasto Oodiin maanantaina 17.6.2019

Miten sinä opit läpi elämän? Miten johtaa omaa työkykyä? Miten siirrymme kohti oppivaa työelämää? Millaisia mahdollisuuksia teknologinen kehitys tarjoaa elinikäiselle oppimiselle?

Tule kuulemaan mielenkiintoisia asiantuntijakeskusteluja elinikäisestä oppimisesta sekä osallistumaan dialogeihin. Päivän aikana voit myös saada neuvoja omalle työurallesi, kokeilla kädentaitoja sekä oppia uutta.

Sitran ja yhteistyökumppaneiden järjestämä tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille, ja se striimataan.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu täällä!

Voit ilmoittautua mukaan riippumatta siitä, pääsetkö paikan päälle vai seuraatko tilaisuutta suorana verkon välityksellä. Lämpimästi tervetuloa!

 

24.5-15.6.2019 PÄIVÄNSÄDE JA MENNINKÄINEN -valoista varjoihin, Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan vuosinäyttely

(Visuaalinen linja: kuvataide, arkkitehtuuri, käsityö, animaatio, elokuva, sarjakuva)

Vuosinäyttely avataan to 23.5.2019 klo 17.00-19.00 Oulun taidekoulunTaikkarigalleriassa Nuottasaari-talossa (Isokatu 94).

Näyttelyn avajaisten yhteydessä vietetään Sarjakuva-albumi Viivan sekä Vuoden animaatioiden ja lyhytelokuvien julkaisujuhlia sekä esitellään vuoden aikana syntyneet kuvataiteen laajan oppimäärän lopputyöt.

Näyttely on avoinna 24.5. ja 27.-29.5. klo 9.00-16.00 sekä 3.-15.6. klo 12.00-18.00

Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan vuoden teemana on ollut ”Päivänsäde ja menninkäinen -valoista varjoihin”. Vuoden aikana olemme tehneet töitä miettien vastakohtaisuuksia ja niiden luomia jännitteitä kuvataiteessa, arkkitehtuurissa, käsitöissä, muotoilussa ja muissa visuaalisen taiteen lajeissa. Olemme harjoitelleet valon ja varjon kuvaamistapoja havaintojen ja mielikuvien pohjalta sekä tutkineet miten luodaan voimakkaita kontrasteja kuvaan sommittelun ja värin avulla.

Vuoden aikana olemme tarkastelleet luontoa ja metsää monipuolisesti. Vuorokauden- ja vuodenajat, luonnonilmiöt, maisemat, eläimet, luontoon liittyvät taruhahmot, myytit, tarinat, sadut sekä symboliikka ovat toimineet näyttelyn töiden innoittajina.

Tutustumme vuosittain johonkin vanhempaan taidehistorian ajanjaksoon ja tänä vuonna se on ollut gotiikka sekä uusgotiikka. Näyttelystämme löytyy ”Gotiikkahuone”, jossa on esillä tämän aikakauden innoittamia teoksia.   

Näyttelyyn on valittu jokaiselta oppilaaltamme (4-20 v.) ainakin yksi työ. Esillä on runsaasti eri tekniikoilla tehtyjä värikkäitä piirroksia ja maalauksia. Lisäksi siellä on tekstiilitaidetta, grafiikkaa, monenmoisia arkkitehtonisia ja muita rakennelmia, muotoilua, keramiikkaa, käsitöitä, veistoksia ja monia muita kolmiulotteisia töitä.

Näyttelyssä pyörii nonstoppina vuoden aikana syntyneitä animaatioita ja elokuvia. Siellä on myös esillä sarjakuvia Viiva-albumista sekä tämän lukuvuoden kuvataiteen laajan oppimäärän lopputöitä.

Lämpimästi tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan näyttelyyn!

 

10.-13.6.2019 Iisalmen kuvataidekoulun Graffitikiertue Colorz on the wall

Graffitikiertue Colorz on the wall Iisalmessa 10.-13.6. Saimme Taiteen edistämiskeskukselta huikean apurahan, joten voimat yhdistämällä tehdään kesäkuussa jotain uutta. Tervetuloa mukaan työpajaan: lisätietoa tulossa!

 

 

 

 

8.5.-13.6.2019 JOSKUS VÄLÄHTÄÄ! Visuaalisten taiteiden koulu Aimon päättötyönäyttely

Galleria ARX.

Avajaiset 7.5.2019 klo 17-18, tervetuloa!

Taiteen perusopetuksessa opiskelevat oppilaat tekevät opintojensa päätteeksi päättötyön valitsemastaan aiheesta ja haluamillaan välineillä. Päättötöissä välittyy oppilaiden ilmaisun, taitojen ja osaamisen lisäksi heidän ajattelunsa, taidekäsityksensä ja kuvakulttuurinsa.

JOSKUS VÄLÄHTÄÄ! on päättötöiden näyttely, jossa maailmaa on havainnoitu vaatesuunnittelun, piirtämisen, maalaamisen, valokuvauksen ja videoiden kautta. Näyttelyn teokset ovat välähdyksiä nuorten elämästä taiteen ja käsityön aktiivisina harrastajina.

”Päädyimme päättötyön tekemiseen yhdessä sillä olemme käyneet Aimokoulua jo monta vuotta yhdessä ja olimme molemmat kiinnostuneet valokuvauksesta. Järjestimme kuvamme 9 kuvan kollaaseihin värin ja tunnelman mukaan. Halusimme käyttää työssä mahdollisimman paljon omia kuvia ja tuoda samalla nykyaikaista näkökulmaa kuvaamiseen.” Näin kirjoittavat Nelli Vartiainen ja Neea Papunen yhteisestä teoksestaan kuvaavassa portfoliossa.

Näyttelyn työt oppilailta: Aatu Laine, Maisa Malin, Topias Saari, Elja Vanhanen, Saraliina Paajanen, Senni Ojala, Sara Rissanen, Ville Tuomi, Nelli Vartiainen, Neea Papunen, Oiva Hämäläinen ja Matias Kuivasaari

 

8.-9.6.2019 KONSTa goes Seikkisrock

Viikonloppuna 8.-9.6. pääset nauttimaan maalaamisesta KONSTalaisten kanssa Seikkisrockissa! Tervetuloa!

 

 

 

 

13.5.-1.6.2019 Porin taidekoulun päättötyönäyttely

Porin pääkirjaston näyttelytila.

Päättötyö on itsenäisesti suunniteltava ja toteutettava työ, joka tehdään monivuotisten opintojen päätteeksi, yhden lukuvuoden aikana. Se antaa oppilaalle mahdollisuuden näyttää osaamisensa ja vahvuutensa kuvantekijänä. Päättötyöhön kuuluu teos/ teossarja ja työprosessia kuvaava portfolio.

Päättötyön suorittaneet oppilaat saavat päättötodistuksen visuaalisten taiteiden laajan oppimäärän suorittamisesta.

 

Pohjois-Helsingin kuvataidekoulun kevätnäyttelyt 2019

Kannelmäen kirjasto (Klaneettitie 5) 24.4.–8.5.
ma-to 8-20, pe 8-18 ja la 10-16.

Malmitalon parvi (Ala-Malmintori 1) 25.4.–11.5.
ma-to 9-20, pe 9-18 ja la 10-16.

Itä-Pakila (Ohrahuhdantie 2) 6.5.–19.5.
ma-to klo 12-19.45, pe klo 12-18.30 ja la 10.30-16.15.

Katso myös muita tapahtumia!

 

30.5.2019 Tunteiden ilta Musiikkitalon kahvilassa

Tervetuloa Musiikkitalon kahvilaan seuraamaan kuinka pianisti Iiro Rantala ja sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta selviävät 3 tunnin suorasta lähetyksestä Yle Radio Suomeen ja kuvastriiminä Yle Areenaan.

Tunteiden Ilta on puhelintoiveohjelma, jossa kuulijoiden villeimmätkin tarinat muuttuvat musiikiksi sekä piirustukseksi käden käänteessä. Kevään kunniaksi emme unohda myöskään maakuntalauluja. Miten siellä maakunnissa menee?

Musiikkitalon kahvila
Torstai 30.05.2019 klo 18-21

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Kahvila on auki omalla rahalla!

Tapahtuma Facebookissa! 

 

25.5.2019 klo 11-17 Uusi valtakunnallinen Nuori Taide 2019 -tapahtuma

Jyväskylän kaupunginteatterin yleisölämpiö ja terassi (Vapaudenkatu 36, 40100 Jyväskylä). Vapaa pääsy.

Jyväskylän kaupunginteatterin yleisölämpiö muuttuu nuorten visuaalisen taiteen estradiksi. Valtakunnallisessa Nuori Taide 2019 – tapahtumassa nuoret esittelevät omaa visuaalista taidettaan ja tekemistään, tapaavat muita alan harrastajia ja tekijöitä sekä kuulevat taidealan ammattilaisten näkemyksiä.

Teatterin lämpiö täyttyy esittelypisteistä, joihin nuoret asettavat näytteille piirustuksiaan, maalauksiaan, valokuviaan, sarjakuviaan sekä digitaalisesti tekemiään kuvia. Näytöillä pyörii videoita animaatioista dokumentteihin. Tilassa on myös installaatioita ja neulegraffiteja. Ennakkoon mukaan on ilmoittautunut yli 50 eri puolella Suomea asuvaa 13–23 -vuotiasta nuorta tekijää. Yleisölle maksuton tapahtuma on avoinna klo 11–17.

Nuoret sekä paikalle tuleva yleisö pääsevät myös tekemään taidetta. Tapahtuman työpajoissa voi tehdä kollaasirunoutta, graffiteja ja tarroja. Hyvällä säällä teatterin terassilla on graffitiseinä ja dj soittamassa musiikkia. Sateen sattuessa tyydytään tekemän graffiti-sketsauksia. Tarra-työpajan tarrat liimataan osaksi yhteisöllistä taideteosta, jonka edessä voi ottaa selfien ja lähettää kavereille terkkuja tapahtumasta.

Tapahtumalavalla haastatellaan Amos Rex -museon kuraattoreita, muusikko Litku Klemettiä sekä kuvataiteilija Emma Ainalaa. Paneelikeskustelussa nuoret tekijät keskustelevat teemalla ”Miksi sä teet sitä, mitä sä teet?” Lavalla nähdään myös tanssiesityksiä. Päivän juontajina ja somettajana toimivat niin ikään nuoret.

Taidettaan esittelevillä nuorilla on ollut mahdollisuus varata aika ammattitaiteilijan kanssa keskusteluun. Paikalla on myös päivystävä taiteilija, jonka luo voi kuka tahansa tulla ilman ajanvarausta näyttämään omia töitään ja keskustelemaan niistä.

Jyväskylän kaupunginteatteri kuhisee nuorta taide-energiaa muutoinkin, sillä Nuori Taide 2019 on Jyväskylässä 24.–26.5. järjestettävän valtakunnallisen nuorten Teatris-teatterifestivaalin rinnakkaistapahtuma.

Nuori Taide 2019 -tapahtuma on osa marraskuussa 2018 lanseerattua valtakunnallista Nuori Taide -toimintaa. Sen tavoitteena on nostaa nuoret esille taiteen tekijöinä ja tarjota heille mahdollisuuksia esitellä teoksiaan ja tekemistään. Toisaalta sen alla kehitetään matalan kynnyksen toimintaa niille nuorille, jotka ovat vailla harrastuksia. Kohderyhmä on 13–29 -vuotiaat, vaihdellen eri toimintamuodoissa. Toimintaa organisoi Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö, jonka toimipaikka on Hyvinkäällä. Nuori Taide 2019 -tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Nuorisoseurat Nuori Kulttuuri -toiminnan, Jyväskylän kaupunginteatterin, Jyväskylän Taidemuseon, Hyvinkään Nuorisopalvelujen, Suomen käsityön museon, Jyväskylän taiteilijaseuran sekä Humakin kanssa.

Lisätietoja:
www.nuoritaide.fi / Instagram: @nuoritaide / Facebook: Nuori Taide ja Nuori Taide2019 -tapahtuma

 

23.5.2019 10:00- 11.30 Vihapuhe, hyvinvointi ja digikansalaisuus – lasten ja nuorten näkemykset verkon uhista ja mahdollisuuksista -tilaisuus Helsingin keskustakirjasto Oodissa

Miten lapset ja nuoret kokevat mahdollisuutensa vaikuttaa yhteiskuntaan verkon avulla? Mitä he ajattelevat vihapuheesta ja kiusaamisesta verkossa? Entä digilaitteiden käytön vaikutuksesta omaan hyvinvointiinsa? ​

Unicef Suomi ja Tampereen yliopisto julkistavat EU Kids Online -tutkimuksen tuloksia Helsingin keskustakirjasto Oodissa 23.5.2019 10:00- 11.30.

Suomessa alkuvuodesta 2019 toteutettu mittava tutkimus tarjoaa vertailukelpoista dataa niin Euroopan maiden välille kuin globaalistikin. Suomen tutkimuksen on toteuttanut Tampereen yliopisto, ja sen on rahoittanut Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI. UNICEF kerää vastaavaa dataa muualta maailmasta ja toteuttaa EU-maiden rinnalla Global Kids Online -tutkimuskokonaisuutta.

Lue lisää ja ilmoittaudu 17.5. mennessä!

 

17.5.2019 Helsingin kuvataidekoulun tapahtuma: Ulapalla – Nuorten taidetta ja taidetyöpajoja

Perjantaina 17.5.2019 klo 18-21
päihteetön tapahtuma Helsingin kuvataidekoululla (Untuvaisentie 10, 00820 Helsinki).

Vapaa pääsy, TERVETULOA!

 

 

 

 

8.5.2019 Visuaalisten taiteiden koulu Aimon oppilaiden MATKALLA-näytös

Aimokoulun oppilaat esittelevät lukuvuoden tapahtumia ja teoksia Matkalla –näytöksessä ke 8.5 klo 19 Ahveniston koululla (Turuntie 33, Hämeenlinna). Tervetuloa!

 

 

 

 

 

Annantalon tapahtumat keväällä 2019

Ohjelmassa mm. esittävän taiteen ryhmien Kevätfestari. Teatteria, tanssia ja sirkusta lapsilta ja nuorilta! Mitä lapset ja nuoret pohtivat elämästä, maailmasta ja tulevaisuudesta? Kevätfestarit jatkuvat  aina 15.5. asti.

Pop up -näyttely Öinen puutarha paljastaa, millaisia mönkiäisiä keskiyö tuo kukkapenkkeihin, pihoille ja nurmikoille. Keramiikkaryhmä Samotti on tehnyt keramiikkaveistoksia syyslukukauden alusta lähtien. Näyttely on 2. kerroksessa 12.4.–5.5. Avajaiset to 11.4.2019 klo 17.30 – 18.30, tervetuloa

Annantalolla tapahtuu paljon muutakin, katso tapahtumakalenteri!

 

6.-31.5.2019 Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun päättötyönäyttely

Lukuvuoden 2018-2019 päättötyöt ovat esillä Galleria Artistassa 6.-31.5.2019. Avajaisia vietetään tiistaina 7.5. klo 18.00. Tervetuloa!

Läsårets 2018-2019 slutarbete ställs ut i Galleri Artista 6-31.5.2019. Vernissage firas på tisdag den 7nde Maj kl 18.00. Välkommen!

Maalaus/målning: Julius Haarala.

Juliste/affisch: Kukka-Maaria Koskinen.

 

 

3.-31.5.2019 Porvoon taidekoulun päättyötyöt

Borgå konstskolas slutarbeten.

Avajaiset / Vernissage 3.5. klo 16, tervetuloa, välkommen!

 

 

 

 

 

14.4.-31.5.2019 Forssan kuvataidekoulun luontoteoksia Hämeen Luontokeskuksella

Forssan kuvataidekoulun 2-12 -vuotiaiden oppilaiden luontoaiheisia teoksia Hämeen Luontokeskuksella, Härkätie 818, Tammela.

 

 

 

 

 

 

20.-26.5.2019 UNESCOn kansainvälinen taidekasvatusviikko

UNESCO:n kansainvälisen taidekasvatusviikon tarkoituksena on lisätä kansainvälisen yhteisön tietoisuutta taidekasvatuksen merkityksestä ja vahvistaa yhteistyötä edistämällä kulttuurista monimuotoisuutta, kulttuurienvälistä vuoropuhelua ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Tänä vuonna InSEA kutsuu sinut jakamaan sosiaalisessa mediassa kuvia käsillä tekemisestä. Kuvia käsistä – ei kasvoista! Jaa kuvia Instagramissa tai Twitterissä hashtagilla #making_INSEAFacebookissa tai lähetä sähköpostitse osoitteeseen moreartnotless@gmail.com huhtikuun loppuun mennessä.

Lue lisää!

 

4.-26.5.2019 Tulevaisuuden toivot – Sara Hildén -akatemian kevätnäyttely

KULTTUURITALO LAIKUN GALLERIA,

Keskustori 4, 33101 Tampere.
Avajaiset 3.5. klo 18-20, tervetuloa!
Avoinna ti-pe 9-12, la-su 10-18.

Lukuvuoden 2018 – 2019  aikana kuvataidekoulun kaikki 7 – 16 -vuotiaat oppilaat ovat työskennelleet tulevaisuuden ajattelun parissa. He ovat tutkineet erilaisia tulevaisuusvisioita – toiveikkaita utopioita tai synkkiä dystopioita sekä tehneet suunnitelmia tulevaisuudessa selviämiseen. Työskentelyn pohjana on käytetty tulevaisuuden tutkimisen välineitä, havainnoitu megatrendejä sekä heikkoja tai vahvoja signaaleja.

Nuorimpien oppilaiden työskentely on ollut leikkisää heittäytymistä ajatusleikkeihin. Heidän teoksissaan on fantasiaa, tarinallisuutta, huumoria.

Isommat ovat miettineet paljon tulevaisuuden ihmistä, tehneet mm. suunnitelmia tulevaisuudessa selviämiseen ja olemiseen.  Esiin on piirtynyt synkähköjäkin sävyjä, sekä todellisia että kuviteltuja pelkoja tai uhkakuvia.

Ilmastonmuutosta on käsitelty todella laajasti ja eri tavoin.

Näyttelystä löytyy mm. värikkäitä pienoismallirakennuksia, joista koostuu Marsin siirtokunta, Tulevaisuuden Sampo –valokuvia, keppinukkehahmot Geenimanipuloidut superolennot, Tulevaisuuden kasveja ja Taidebakteereja, Saiemenpankki –keraaminen installaatio sekä Tulevaisuus minussa – valokuvia.

Kuvataiteellinen työskentely kehittää havaintokykyä, teknistä osaamista, materiaalien hallintaa ja omaa ilmaisukykyä, mutta taiteellinen työskentely myös auttaa käsittelemään vaikeita ja laajoja aiheita, luomaan hahmoa sanoiksi pukemattomaan.

Näyttely Tulevaisuuden toivot kuvittaa hienosti lasten ja nuorten tuntoja ja näkymiä.

 

28.4.-26.5.2019 Sadun siivin – Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kevätnäyttely

Voipaalan Taidekeskus, Sääksmäentie 772.

Avoinna ti-pe 11-17, la-su 12-18.

Liput 6€ / 5€ / 1€.

 

 

 

 

30.3.-26.5.2019 PALLO HALLUSSA – Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän kevätnäyttely

Avajaiset Lastenkulttuurikeskus Rullassa perjantaina 29.3.2019 klo 17-18.30, tervetuloa! Ohjelmassa näyttelyn teemaan liittyviä työpajoja.

 

 

 

 

 

4.5-25.5.2019 Vihdin kuvataidekoulun kevätnäyttely

Galleria Pictor
Karhumäenpolku 5, 03100 Nummela
Avoinna to, pe ja la klo 12-16.

Kuvataidekoulun kevätnäyttelyn teemana ovat tänä vuonna “Unelmat”. Näyttelyssä on esillä teoksia kaikilta kuvataidekoulun oppilailta: 4-20-vuotiailta kuvista harrastavilta lapsilta ja nuorilta. Tänä vuonna unelmia on myös digitaalisten taideteosten muodossa! Lämpimästi tervetuloa näyttelyn avajaisiin lauantaina 4.5 klo 14. Näyttelyn avaa Vihdin kunnan kulttuurituottaja Tommi Muhli.

Päiväkoti- ja koululaisryhmät voivat varata ilmaisen esittelyn kevätnäyttelyyn kuvataidekoulun toimistosta (toimisto@vihdinkuvataidekoulu.fi) viikoille 19, 20 ja 21.

 

2.-25.5. 2019 Oman tien kulkija – Helsingin kuvataidekoulun lopputyönäyttely

Strömsin taidekartano, Untuvaisentie 10.
Näyttely avoinna ma-pe klo 15-20, la klo 11-16. Avajaiset ma 29.4. klo 19-20.

 

 

 

 

 

 

5.-24.5.2019 LUOMA – Vantaan kuvataidekoulun lopputyönäyttely

Tervetuloa Vantaan kuvataidekoulun lopputyönäyttelyn avajaisiin lauantaina 4.5.2019 klo 12-14 sekä katsomaan näyttelyä 5.-24.5.2019 Kauppakeskus Tikkurin 2.kerrokseen. Näyttely on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 13-18 (Kiinni äitienpäivänä 12.5)

Näyttelyyn osallistuvat tänä vuonna:
Hyytiäinen Oona
Leskinen Hanna
Pietarila Tuisku

 

3.-23.5.2019 Porvoon taidekoulun kevätnäyttely SIMSALABIM

Näyttely Porvoon kirjastossa.

 

 

 

 

 

 

 

29.4.-17.5.2019 Rovaniemen kuvataidekoulun päättötyönäyttely

Näyttely koostuu neljän kuvataidekoulun nyt päättävän oppilaan teoksista. Maalauksen syventävistä opinnoista valmistuvat Julia Laukkanen, Viivi Sallanmaa ja Minna Saraniemi, sekä piirustus-grafiikka-työpajasta Ada-Sofia Luomajoki.
Näyttely on avoinna 17.5. asti Lappia-talolla Lapin musiikkiopiston alakerrassa ja portaikossa (Jorma Eton tie 8 B).
 
 
 

 

 

2.-12.5.2019 Forssan kuvataidekoulun lopputyönäyttely

Forssan museon aulagalleria. Avajaiset 2.5. klo 18, tervetuloa!

 

 

 

 

 

 

11.5. Porvoon taidekoulun Flora Carnaval

Flora Carnaval Flora Carnaval – ympäristötaidetapahtuma
Paikka: Tikantien leikkipuisto Huhtisissa
Aika: 11.5.2019 klo 12-14
Pukeudu työvaatteisiin. Tule paikalle ja anna kivelle elämä. 4H:n buffet.
Voi myös ottaa oman piknikkorin mukaan.
Tervetuloa !

Flora Carnaval – miljökonstevenemang
Plats: Lekparken vid Hackspettsvägen i Huktis
Tid: 11.5.2019 kl. 12-14
Klä dig i arbetskläder. Kom och ge stenen ett liv. 4H ordnar buffet.
Man kan också ta med en egen picnickorg.
Välkommen!

 

4.-11.5.2019 Someron Taidekoulun 10-vuotisnäyttely

Someron Kirjaston parvigalleria. Mainoksen kuva: Maja Pesonen.

 

 

 

 

6.-10.5.2019 Junior Ciné – lasten ja nuorten elokuvafestivaali Espoossa

Jo kolmatta kertaa järjestettävä festivaali tarjoaa elokuvanäytösten ohella mm. työpajatoimintaa lapsille ja nuorille sekä koulutusta opettajille. Festivaalille ovat tervetulleita niin päiväkoti- kuin kouluryhmät. Pääasiallisena tapahtumapaikkana toimivat Espoon eri elokuvateatterit ja kulttuuritalot.

Junior Cinén mediakasvatusseminaari 9.5. klo 14–17

Opettajille ja kasvattajille suunnatussa Junior Cinén seminaarissa käännetään katse opetussuunnitelmaan, kuullaan puheenvuoroja mediakasvatuksesta osana omaa opetusta ja annetaan konkreettisia vinkkejä siihen, miten sisällyttää elokuvaa niin taiteen muotona kuin työvälineenä osaksi eri oppiaineita.

12-14 –vuotiaille suunnattu EFA Young Audience Award -elokuvatapahtuma 5.5.

Tapahtuma järjestetään samanaikaisesti 35:ssa Euroopan maassa. Tapahtumassa katsotaan yhden päivän aikana kolme esiraadin valitsemaa uutta eurooppalaista elokuvaa, joista nuoret valitsevat suosikkinsa. Voittaja valitaan kunkin maan nuorisotuomariston yhteispisteillä ja julkistetaan vielä saman illan aikana palkintogaalassa Saksan Erfurtissa.

Junior Ciné -tapahtuman elokuvat ja oheistapahtumien tiedot löydät täältä!

 

10.4.–8.5.2019 Yhtä juhlaa! Alltid fest! All Time Party! Espoon kuvataidekoulun kevät- ja päättötyönäyttelyt

Espoon kuvataidekoulun 40-vuotisjuhlavuoden juhlinta jatkuu! Seuraavaksi vuorossa koko koulun oppilaat ja päättötyöntekijät!

Kevätnäyttely ja päättötyönäyttely 10.4.–8.5.2019, avoinna ti – su klo 11 – 20 (suljettu pääsiäisenä 19. ja 22.4. sekä vappuna 1.5.).

Espoon kuviksen tapahtumatila, Heikintori (Kauppamiehentie 1, 2. krs., Tapiola).

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Juhlanäyttelyn avajaiset tiistaina 9.4. klo 18.00, päättötyönäyttelyn avajaiset klo 19.00. Ohjelmassa:

  • 40-vuotisjuhlavuoden onnittelufanfaari Espoon kuvataidekoululle Espoon musiikkiopiston pop/jazzlinja Ebeliltä
  • Tervetulotoivotus, Espoon kuvataidekoulun rehtori Maritta Poijärvi
  • Näyttelyjen avaajana Espoon nuorisovaltuuston puheenjohtaja, Etelä-Tapiolan lukiolainen ja Espoon kuviksen alumni Joel Vanhanen.
Kuva: Mila Meronen, Syntymäpäivät

Espoon kuvis viettää 40-vuotisjuhlaa tänä vuonna. Kuvataidekoulun kaikki 1300 oppilasta ovat virittäytyneet juhlatunnelmaan ja luoneet juhlavuoden oppilastyönäyttelyyn mahtavan yhteisteoksen: juhlivia hahmoja, suuri juhlapöytä täynnä taidekakkuja, mielikuvituslahjoja ja värikkäitä viirejä!

Ihmisten, eläinten ja satuhahmojen juhlat jatkuvat valaistuissa majakoissa, savesta muovaillulla rannalla, piirustuksissa, maalauksissa ja animaatioissa.

Kevätnäyttelyssä ovat esillä myös kuvataiteen laajan oppimäärän päättötyöt. Päättötyöntekijät ovat lukuvuoden aikana keskittyneet valitsemaansa aiheeseen ja syventäneet omaa ilmaisuaan itsenäisen projektin parissa.

Avoimet korutyöpajat ja päättötyöseminaari

Heikintorin tapahtumatilassa järjestetään näyttelyn yhteydessä kaikille avoimet taidekoru- ja asustepajat 13.–14.4.2019.

Näyttelytilassa on myös omatoimityöpaja, jossa voi tehdä onnittelukortin haluamalleen henkilölle.

Päättötyöseminaarissa 27.–28.4. kuvataidekoulun päättötyöntekijät esittelevät työnsä.

Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Kutsun graafinen suunnittelu: Joosung Kang.

 
 

11.-28.4.2019 OPSISTA! Lapuan taidekoulun näyttely

Kuva: Viivi Suokko. Taustan taideteos: Esa Riippa: Sarastus.

Patruunagalleria, Kulttuurikeskus Vanha Paukku.

Kauppakatu 23, Lapua .
Avoinna ma-to 11-19, pe 11-17, la 11-15, su suljettu.

 

 

 

 

 

 

27.4.-6.5.2019 Taiteen tyylisuunnat – Forssan kuvataidekoulun kevätnäyttely

Kevätnäyttely avautuu la 27.4. Kehräämön perhelauantain yhteydessä. Näyttelyssä on monipuolinen kattaus eri tekniikoin 2-70 vuotiaiden oppilaidemme teoksia. Tervetuloa tutustumaan!

 

 

 

 

 

27.4.2019 Forssan Kehräämön perhelauantai

Tulethan huomenna tutustumaan, mitä kaikkea me kuviksessa tehdään. Samanaikaisesti avautuu myös kuvataidekoulun kevätnäyttely.

 

 

Koko päivän ohjelman löydät täältä!
Tervetuloa!

 

 

 

2.-14.4.2019 Tunnetko? Keravan kuvataidekoulun kevätnäyttely

Galleria Alli, Iso-Hollon aukio, Paasikivenkatu 9, Kerava. Avoinne ma-pe 12-18, la-su 12-16.

 

 

 

 

 

 

9.4.2019 Keskustelutilaisuus: Taiteen perusopetuksen rahoitusjärjestelmän uudistamistarpeita koskevan selvityksen 1. Osa

Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti tammikuussa professori Anniina Suomisen selvityshenkilöksi tehtävänään muodostaa kokonaisnäkemys taiteen perusopetuksen rahoitusjärjestelmän uudistamistarpeista taiteen perusopetuksen saatavuuden turvaamiseksi sekä rahoitusjärjestelmän selkeyttämiseksi ja ajantasaistamiseksi. Tehtävään sisältyy ehdotusten tekeminen siitä, minkälaisilla lainsäädännöllisillä muutoksilla tai muilla uudistamis- ja jatkotoimenpiteillä rahoitusjärjestelmän toimivuutta ja joustavuutta voitaisiin parantaa.

Selvitys toteutetaan kaksivaiheisena siten, että selvityksen ensimmäinen osa tulee toimittaa opetus- ja kulttuuriministeriölle viimeistään 31.3.2019 ja lopullinen selvitys viimeistään 31.5.2019. Selvityksen 1. osa julkaistaan Säädösvalmistelu ja kehittämishankkeet valtioneuvostossa –sivulla (Taiteen perusopetuksen rahoitusjärjestelmän uudistamistarpeet) maanantain 1.4.2019 aikana.

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää selvityksen ensimmäisen osan ehdotuksista keskustelutilaisuuden tiistaina 9.4. klo 10-11.30 Musiikkitalon Black Boxissa (os. Mannerheimintie 13A, Helsinki). Black Box sijaitsee Musiikkitalon ensimmäisessä kerroksessa, jonne pääsee pääaulasta sekä hissillä että portaita. Tilaisuuteen pyydetään ystävällisesti ilmoittautumaan etukäteen, viimeistään 5.4.2019 tästä linkistä.  Keskustelutilaisuudessa keskitytään selvityksen ensimmäisessä vaiheessa esiin nouseviin ehdotuksiin siltä osin kuin ne mahdollisesti koskevat vuotta 2020.

Lopullinen selvitys julkistetaan 10.6.2019. Tämän jälkeen opetus- ja kulttuuriministeriö tulee pyytämään kokonaisselvityksestä lausuntoja. Lausunnot pyydetään antamaan lausuntopalvelu.fi:n  kautta 30.8.2019 mennessä.

 

Kansallisten mediakasvatuslinjausten valmistelu

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti valmistelee opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta mediakasvatuksen kansalliset linjaukset. Linjaukset laaditaan poikkihallinnollisesti ja yhteistyössä toimialan kanssa. Valmistelu toteutetaan vuonna 2019.

Valmistelutyön tueksi järjestetään kevään aikana avoimia suunnittelutilaisuuksia eri puolilla Suomea. Tilaisuuksissa tavoitteena on keskustella suomalaisen mediakasvatuksen tulevaisuudesta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä. Suunnittelutilaisuudet ovat avoimia kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Jyväskylä: 1.4., klo 14-16, Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23, 3.krs.

Oulu: 16.4., klo 14-16, Oulun pääkirjaston maakuntakokoelmahuone, Kaarlenväylä 3, 3. krs.

Helsinki: 9.5., klo 14-16, Tieteiden talo (Sali 505), Kirkkokatu 6, 5. krs.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset!

 

6.4.2019 IHAN ITE! Lasten konserttitaideteos Keski-Pohjanmaan konservatoriolla Kokkolassa


La 6.4. klo 14 ja 15.30. Liput: 5€ lapsi, 10 € aikuinen, 20€ perhe (käteismaksu).

Lasten ja nuorten säveltämää, sanoittamaa, tanssimaa ja kuvittamaa musiikkia ikätovereiden esittämänä. Soveltuu kaikenikäisille.

Yhteistyössä:
Keski-Pohjanmaan konservatorio ja balettiopisto
Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu
Kokkolan lasten ja nuorten sanataidekoulu Santtu
SuperSaxit
Nuottinyytti
Sävelsäkki

Lue lisää!

 

5.-30.4.2019 Iisalmen kuvataidekoulun kevätnäyttely

Näyttelytila Venny, Iisalmen Kulttuurikeskus.

Kevätnäyttelyssä esillä 94 taiteilijan, ikäryhmässä 3-17 -vuotta, töitä kuvataidekoulun kaudelta 2018-2019. Tervetuloa!

Julisteen kuva: Aada Lipponen.

 

 

31.3.-28.4. 2019 ONKO PAKKO – Helsingin kuvataidekoulun opettajien näyttely

Galletia Tila, Kalevankatu 40, Helsinki.

Näyttely avoinna ti-pe 15-18, la-su 13-17.

Avajaiset 30.3. klo 17-19, tervetuloa!

 

 

8.2.-28.4.2019 KEHONA-näyttely Kymenlaakson museolla

Kymenlaakson museo, Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99, 48100 Kotka.

Avoinna ti, to–su 10–17, ke 10–20

KEHONA-näyttelyssä keho ja kosketus vaikuttavat taideteoksiin ja kokemukseen niistä. Näyttely ääntelee, tuoksuu ja tuntuu ja teokset ovat konkreettisessa vuorovaikutuksessa kokijan kanssa. Näyttely toteutetaan Porin taidemuseon, Kymenlaakson museon ja Porin lastenkulttuurikeskuksen yhteistyönä. Tervetuloa avajaisiin to 7.2.2019 kello 17–19.

Lue lisää!

 

22.3.-5.4.2019 MINÄ SINÄ HÄN ME TE HE – Rovaniemen kuvataidekoulun kevätnäyttely

Lapin musiikkiopisto, Lappia-talo.

 

 

 

 

 

 

 

20.-30.3.2019 AIKA – Nurmijärven kuvataidekoulun 20-vuotisjuhlanäyttely

Juhlavuoden teema on ollut Aika, jota oppilaat ovat pohtineet monesta näkökulmasta. On tutkittu taidehistorian suuntauksia, ajankohtaisia ilmiöitä ja kurkistettu myös tulevaisuuteen. Oman suvun kautta oo pohdittu käsitettä koko koulun yhteisteoksessa “Muisto”.

Ajan hammas nakertaa meitä kaikkia mutta nyt voi silmänräpäyksen verran pysähtyä, tempautua muistojen virran vietäväksi ja kuulla historian lehtien havinaa.

Galleria Ville, Punamullantie 1, 01100 Nurmijärvi. Näyttely avoinna ma-to 9-20, pe 9-18, la 9-16.

Avajaiset tiistaina 19.3. klo 17, tervetuloa!

 

28.3.2019 Klo 18-20 TAITEEN PERUSOPETUS VIHDISSÄ

Taiteen perusopetusta Vihdissä antavat opistot saapuvat Funkis-Auraan esittelemään palvelujaan torstaina 28. maaliskuuta. Jos olet kiinnostunut tietämään Vihdin kunnan opistojen palveluista taiteen saralla, niin nyt on oiva mahdollisuus tulla esittämään kysymyksiä kurssitarjonnasta ja opintojen sisällöstä.

Palvelujaan esittelemässä:

Hiiden Opisto
Luoteis-Uusimaan tanssiopisto Vinha
Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto
Palajärven musiikkiyhdistys Palmu ry
Vihdin Kuvataidekoulu

 
 

13.4.2019 klo 11-14 Taidekarnevaali Tikkurilassa

 

Taidetapahtuma koko perheelle Kulttuuritehdas Vernissassa Tikkurilassa la 13.4. klo 11-14!

 

7.-28.3.2019 Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttely 2019

Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttely avautuu Linderinsalissa (Karstuntie 3, 08100 Lohja) keskiviikkona 6.3. kello 18. Vuosinäyttelyn yksittäisten teosten kuvamaailmoiden viittaukset vaikkapa jääkarhuihin, siemenpankkiin, ilmastonmuutokseen ja traktorimönkijään kertovat tekijöiden ajatuksista ja tunteista sekä henkilökohtaisen että globaalin kasvun ja muutosten teemojen äärellä.

Kuvataidekoulu on tehnyt kuluneen lukuvuoden aikana yhteistyötä Arboretum Magnolian kanssa. Teimme kahtena päivänä maalausretken puulajipuiston upeisiin syksyisiin maisemiin. Karjalohjan opetuspisteen oppilaat kävivät puolestaan Tammiston arboretumissa taltioimassa maisemia piirtäen ja maalaten.

Linderinsalin vuosinäyttelyssä on teoksia kuvataidekoulun jokaisesta 30:sta oppilasryhmästä ja näin ollen jokaiselta oppilaalta. Koulumme oppilaat ovat 4-20 –vuotiaita. Teoskokonaisuuksien yhteydessä on teostiedot, joista käy ilmi kyseisen ryhmän ikäjakauma. Vuosinäyttely laajenee tänä vuonna myös kahteen sivukirjastoon. Virkkalan kirjastossa on esillä piirustuksen ja maalauksen työpajan oppilaiden maalauksia 28.2.-18.3. Mäntynummen kirjaston näyttelyn päivämäärät ilmoitamme myöhemmin.

 

24.3.2019 Tamperelaisten taiteen perusopetuskoulujen yhteisproduktio Pallo hallussa! Tamperetalossa

Pallo hallussa! kokoaa yli 450 taitavaa lasta ja nuorta rakentamaan vuorovaikutusta eri taiteenalojen välille. Lopputuloksena syntyy esitys, joka nähdään Tampere-talossa maaliskuussa. Luvassa on virtuoosimaisia musiikki-, tanssi- ja sirkusesityksiä sekä visuaalista tykitystä ja animaatioita. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Sorin Sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra.

Pallo hallussa! syntyy taiteen perusopetuksen oppilaitosten ainutlaatuisena yhteistyönä

Esitys on Tampere-talon, Sorin Sirkuksen, Tampereen konservatorion, Pirkanmaan musiikkiopiston, Sara Hildén -akatemian ja Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän yhteisponnistus. Näiden oppilaitosten nuoret taiteilijat pääsevät hankkeen myötä tutustumaan toistensa taiteenaloihin, maapallon nykytilaa pohtien ja uusia tulevaisuuden yhteistyömalleja etsien.

Hankkeessa mukana olevat oppilaitokset tekivät yhteisen Suomi 100 -videoteoksen vuonna 2017. Sen jälkeen yhteistyö on tiivistynyt edelleen. Pallo hallussa! edustaa taiteiden välistä yhteistyötä, joka on nostettu esille myös taiteen perusopetuksen uusissa opetussuunnitelmissa.

Pallo hallussa! nähdään sunnuntaina 24.3.2019 klo 17:00 Tampere-talossa, ja maanantaina 25.3.2019 klo 10:00 on luvassa koululaisnäytös, jonka lipunmyynnistä vastaa Sorin Sirkus.
 

 

23.3.2019 klo 14 Lastenkulttuurin vaalipaneeli Tampereen Kulttuuritalo Laikussa

Teemoina mm. taidetoiminta, harrastaminen ja lapsiperheet, kulttuuripalvelut ja kulttuurihyvinvointi. Tilaisuuden juontaa lastenkulttuurin ammattilainen Joonas Keskinen. Jokaisella eduskuntapuolueella on ollut mahdollisuus ilmoittaa Pirkanmaan vaalipiiristä yksi eduskuntavaaliehdokas paneeliin.

Lue lisää!

 

18.-22.3.2019 Eurooppalainen Media Literacy Week

Viikon ohjelmaan kuuluu erilaisia tapahtumia medialukutaidon alalta. Suomessa viikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.

Lue lisää!

 

29.1.-22.3. 2019 Unikudelmia Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Artussa Hyvinkäällä

Unikudelmia on näyttely suomalaisen kirjallisuuden unista ja unelmista. Se on kirjallisuuslähtöinen kiertonäyttely, jonka jokainen yksityiskohta löytyy sen taustakirjallisuudesta: 31 suomalaisesta yötä tai unta käsittelevästä teoksesta.

”Unikudelmia on erityisesti lapsille ja nuorille suunniteltu elämyksellinen näyttelymaailma sekä aikuisiakin ihastuttava taidekokemus. Näyttelyssä on esillä myös mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia – sen maailmassa kaikenikäiset voivat astua kirjojen kansien sisäpuolelle, unien toiseen todellisuuteen.” (Anna Anttonen ja Kati Inkala, Valveen sanataidekoulu)

Näyttelyn kirjoista vanhin on Marjatta Kurenniemen vuonna 1947 julkaistu Unikon satuja ja uusin, oululaisen Satu Alajoen Valon sankari, on julkaistu keväällä 2017. Unikudelmia on mahdollista kokea elämysnäyttelynä, mutta sen maailmaan voi myös syventyä kirjallisuuden kautta joko ennen tai jälkeen näyttelyvierailun. Valveen sanataidekoulu on laatinut jokaiseen näyttelyn teokseen sanataideharjoituksia, jotka ovat näyttelyn verkkosivuilla vapaasti käytettävissä (www.unikudelmia.fi).

Unikudelmia on kulttuuritalo Valveen sanataidekoulun näyttelytuotanto, joka oli ensi kerran esillä Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikoilla 2017. Kulttuuritalo Valve on osa Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluita. Unikudelmien työryhmä on aiemmin tuottanut palkitun Saareen-näyttelyn, joka on kiertänyt Suomea yli kymmenen vuotta ja jonka on nähnyt yli 70 000 kävijää.

Avoinna ma-to klo 12-9, pe klo 12-16.

Vapaa pääsy. Tervetuloa !

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Villatehdas, Kankurinkatu 4-6, O-rappu, 05800 Hyvinkää.

 

 

 

 

 

OKM:n järjestämiä infotilaisuuksia uudesta kuntien kulttuuritoimintalaista

Eduskunta on hyväksynyt uuden kuntien kulttuuritoimintalain. Laki vahvistaa kulttuurin roolia kunnan toiminnassa sekä perustelee kulttuurin merkitystä ja asemaa kunnan peruspalveluna. Lain toimeenpanosta järjestetään maaliskuun aikana infotilaisuuksia eri puolilla Suomea kuntien kulttuurivastaaville, paikallisille ja alueellisille kulttuuri- ja taidetoimijoille sekä päättäjille.

Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen ja Suomen Kuntaliiton kanssa.

ke 6.3.2019 Helsinki
Jukola, Meritullinkatu 1, Helsinki

ke 13.3.2019 Kuopio
Kuopion musiikkikeskus, jousisto
Kuopionlahdenkatu 23, 70100 Kuopio

ke 20.3. Oulu
Lapland Hotels, Ylläs- ja Äkäslompolo kokoustila
Kirkkokatu 3, 90100 Oulu

ke 27.3. Tampere
Vapriikki, auditorio
Tampellan alue, Alaverstaanraitti 5, 33101 Tampere

Lue lisää!

 

 

6.3.2019 Museoviraston järjestämän Kulttuuriperintö nyt ja tulevaisuudessa – politiikkapaneeli Helsingissä

Paneelikeskustelu Kansallismuseon auditoriossa 6.3.2019 klo 17-19.

Kulttuuriperinnöstä ja sen politiikasta keskustelevat Anders Adlercreutz (rkp), Li Andersson (vas), Eeva-Johanna Eloranta (sd), Henna Virkkunen (kok).

Keskustelun sparraajina ovat kulttuurijohtaja Helka Ketonen (Maaseudun Sivistysliitto) ja toimitusjohtaja, dosentti Liisa Suvikumpu (Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta).

Tilaisuuden juontaa Jussi-Pekka Rantanen.

Lue lisää!

 

3.2.2019 Arkkitehtuurin päivä

Paikka: Kiasma-teatteri, Mannerheiminaukio 2, Helsinki.

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseokonseptin kehittäminen etenee. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin asettaman kehitystyöryhmän tuloksista kuullaan maaliskuussa. Arkkitehtuurin päivä 2019 syventää keskustelua museohankkeesta erilaisia näkökulmia avaavien esimerkkien avulla.

Arkkitehtuurin päivän ohjelma on kaksiosainen:

Osa 1: Uudet museot

11.30 ilmoittautuminen

12.00 tilaisuus alkaa

13.45 kakkukahvit Alvar Aallon ja Arkkitehtuurin päivän kunniaksi

Osa 2: Arkkitehdin perintö

14.30 The Proposal -dokumenttielokuva, kesto 83 min

16.00 keskustelu

16.30 tilaisuus päättyy

Päivän aloittaa tutustuminen Skotlannin uuteen designmuseoon V&A Dundeehen, josta tulee kertomaan museon johtaja Philip Long. Keskustelussa kuullaan museouutisia myös Suomenlahden eteläpuolelta, kun Viron arkkitehtuurimuseon johtaja Triin Ojari saapuu kertomaan uunituoreesta päätöksestä yhdistää Viron arkkitehtuuri- ja designmuseot.

Keskusteluun kansainvälisistä malleista ja niiden tarjoamista näkökulmista uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle Suomessa osallistuvat myös Arkkitehtuurimuseon vt. johtaja Reetta Heiskanen ja Designmuseon johtaja Jukka Savolainen. Englanninkielistä keskustelua moderoi Archinfon toiminnanjohtaja Hanna Harris.

Osallistuminen Arkkitehtuurin päivän Uudet museot -osuuteen on ilmaista, ilmoittaudu 30.1. mennessä tästä!   Ilmoittaudu 30.1. mennessä tästä!

Museokeskustelun jälkeen nähdään Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPointin ohjelmistossa esitettävä elokuva The Proposal (2018), joka käsittelee meksikolaisarkkitehti Luis Barragánin perintöä ja mitä sille on arkkitehdin kuoleman jälkeen tapahtunut. Elokuvan jälkeen pohditaan Barragánin arkkitehtuurin merkityksiä ja yleisemmin arkkitehtuuriaarteiden vaalimista.

Elokuvaesityksen liput ovat myynnissä DocPointin verkkokaupassa.

Arkkitehtuurin päivän vieraana voit ostaa lipun erikoishinnalla 7,50 € käyttämällä alennuskoodia DPROPO. Erikoishintaisia lippuja on rajoitetusti.

 

2.3.2019 Meidän Ilmasto 2030 – Nuorten ilmastokokous Helsingissä

Nuorten Agenda 2030 -ryhmä järjestää yhteistyössä Sitran kanssa nuorten oman ilmastokokouksen Finlandia-talolla!

Kokouksen ohjelmassa on nuorten asiantuntijoiden puheenvuoroja, paneeleita ja toiminnallista ohjelmaa. Tapahtuma huipentuu nuorten ilmastojulkilausuman julkistamiseen, jonka tarkoituksena on tuoda nuorten näkemykset osaksi ilmastokeskustelua. Julkilausumaa ovat olleet työstämässä useat suomalaiset nuoriso-, ympäristö- ja kehitysyhteistyöjärjestöt. Lue lisää!

 

24.1.–17.2.2019 ITSE TEOSSA

Julisteen taitto: Riikka Mäkikoskela.

Galleria Valo sekä Katve 1 ja 2. Tiedekeskus ja museo Arktikum, Pohjoisranta 4, 96200 Rovaniemi.

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto ja Lapin yliopisto toteuttavat valtakunnallisen Itse teossa -näyttelyn 24.1. – 17.2.2019 yliopiston ylläpitämään Galleria Valoon sekä Galleria Katve 1 ja 2:een, Arktikumiin, Rovaniemelle. Näyttely esittelee liiton jäsenkoulujen opettajia ja rehtoreita itse teossa, taiteen tekijöinä.

Lue lisää!

 

18.1.–10.2.2019 Vuorotellen – Taidekasvattaja taiteilijana

Espoon kuvataidekoulun nykyisten opettajien näyttely

Näyttely esittelee Espoon kuvataidekoulun opettajien vahvaa ja monipuolista ammattitaitoa taiteen tekijöinä. Näyttelyssä on mukana 23 taiteilija-opettajan maalauksia, valokuvia, mediateoksia, veistoksia ja kuvituksia. Näyttelyn konkarit ovat opettaneet 40-vuotisjuhlavuottaan viettävän Espoon kuvataidekoulun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä saakka, nuorimmat ovat olleet vielä muutama vuosi sitten kuvataidekoulun oppilaita.

Näyttelyyn valmistettava yhteisteos tekee näkyväksi kuvataidekoulun opettajien lapsuusajan teoksia eri vuosikymmeniltä. Yhteisteos muistuttaa, että jokainen opettaja on ollut vuorollaan myös oppilas. Rakkaus kuvien tekemiseen on saattanut syttyä hyvinkin varhain.

Osalle opettajista oman taiteen tekeminen on ensisijainen tai yhtä vahva ammatti kuin opetustyö. Osa saa taiteen tekemisestä vastapainoa opettamiselle ja ammentaa kokeiluista sisältöä ja innostusta omaan opetukseen.

Espoon kuvataidekoulu juhlii 40-vuotisjuhlavuotta monipuolisella näyttelyohjelmalla. Näyttelyissä esittäytyvät vuorotellen aiemmat ja nykyiset opettajat sekä tietenkin oppilaat. Entisiä rehtoreita ja opettajia osallistuu Kymppi kuviksessa III -näyttelyyn, joka jatkuu Espoon kulttuurikeskuksen galleriassa 27.1.2019 saakka. Oppilaiden vuoro on 9.4.2019 avautuvassa ”Juhlat” -kevätnäyttelyssä Heikintorin kauppakeskuksessa.

Lämpimästi tervetuloa avajaisiin torstaina 17.1.2019 klo 18–20!

Näyttelyn avaa Espoon kaupungin opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Marika Niemi.

Heikintorin kauppakeskus, 2. kerros, Espoon kuviksen tapahtumatila

Kauppamiehentie 1, 02100 Espoo

Näyttely avoinna ti-su klo 11-20

 

9.-27.1.2019 Espoon kuvataidekoulun  Kymppi kuviksessa III – taidekasvattaja kuvantekijänä -näyttely

Espoon kulttuurikeskus (kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo).

Näyttely on avoinna kulttuurikeskuksen aukioloaikojen mukaisesti ma–pe 8–21, la 9–18 ja su 9–15.

 

 

 

 

28.1.–3.2.2019 DocPoint-festivaalin yhteydessä 10-16-vuotiaille suunnattu DOKKINO – Lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma

Dokumenttielokuva tarjoaa paljon mahdollisuuksia paitsi media- ja elokuvakasvatukseen myös esimerkiksi yhteiskunnallisten kysymysten käsittelyyn. DOKKINO tukee koulujen mediakasvatusopetusta tarjoamalla opettajille valmiin opetusmateriaalin elokuvaelämyksen tueksi. DOKKINOn opetusmateriaalit toimivat mobiilioppimisympäristössä.

Tarkemmat tiedot elokuvista ja esityssarjoista löydät osoitteesta www.dokkino.fi

Myös DocPoin-festivaalin ohjelmisto on julkistettu!

 

4.-10.2.2019 Mediataitoviikko

Mediakasvatukselle omistetun teemaviikon avulla saamme paremmin näkymään sitä työtä, jota eri organisaatioissa, järjestöissä ja yrityksissä tehdään ympäri vuoden mediakasvatuksen edistämiseksi. Kampanjoilla ja tempauksilla voidaan puolestaan tarttua ajankohtaisiin teemoihin, joista koulut ja muut Mediataitoviikkoon osallistuvat tahot voivat valita itselleen läheisen aiheen.

Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen.

 

29.1.2019 Sitran koordinoima Erätauko-päivä / Opetushallituksen järjestämä keskustelutilaisuus

Aika: 29.1.2019 klo 10.00-12.30

Paikka: Opetushallitus, Hakaniemenranta 6, monikäyttötila, Helsinki.

Miten voisimme edistää ilmastovastuun oppimista kouluissa ja oppilaitoksissa?

Erätäukopäivän aikana järjestetään ympäri Suomen keskusteluja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä. Erätauko-päivänä merkittävä joukko organisaatioita ympäri Suomen järjestää Erätauko-dialogeja, joissa Ilmastonmuutoksen hillitseminen sidotaan laajasti yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Opetushallituksen järjestämässä keskustelutilaisuudessa jaetaan ymmärrystä siitä, miten kouluissa ja oppilaitoksissa voidaan käsitellä ilmastonmuutosta kannustavasti ja voimaannuttavasti. Tilaisuuden tavoite on hahmottaa, mitkä tekijät estävät ja toisaalta tukevat ilmastovastuun ymmärryksen ja osaamisen lisääntymistä koulutuksessa. Tilaisuudessa määritellään toimenpiteitä, miten ilmastovastuu tulisi osaksi koulutusjärjestelmää.

Tilaisuus on tarkoitettu koulutuksen ja ilmastonmuutoksen asiantuntijoille opetussektorilta, hallinnosta, tiedeyhteisöstä, yrityksistä ja järjestöistä. Mukaan mahtuu 40 keskustelijaa.

Ilmoittautuminen 21.1. mennessä verkkolomakkeella.

Lue lisää ja lataa sivun alalaidasta kutsu!

 

29.1.2019 Helsingissä: Välähdyksiä tulevaisuuden kunnasta

Valtiovarainministeriön tapahtumassa tarkastellaan kuntien tulevaisuudenkuvia ja kehityssuuntia seuraavalla hallituskaudella ja myös sen jälkeen. Samalla luodaan katsaus hallituksen Tulevaisuuden kunta -reformiin ja Digikuntakokeiluun.

Lue lisää!

 

25.-26.1.2019 Educa-messut Helsingin Messukeskuksessa

Suomen suurimman opetusalan tapahtuman vuoden 2019 teemana on “Opettaminen – viestintää ja vuorovaikutusta”. Opetusalan valtakunnallinen suurtapahtuma, Educa, järjestetään vuosittain Helsingin Messukeskuksessa. Educassa käsitellään opetusalan ajankohtaisia asioita.  Lue lisää!

 

11.9.2018-27.1.2019 VÄRIKYLVÖ-näyttely Porin taidemuseolla

Porin taidemuseo, PEDAseinä, Eteläranta, Pori

Värikylvö-näyttely esittelee yhteisöllistä ympäristötaideteosta, joka oli esillä Hevosluodon siirtolapuutarhassa kesällä 2018. Teoksessa kasvatettiin syötävän ihania sinisiä ja hehkuvan oransseja kukkia Vauvojen värikylpy -työpajoihin. Porin lastenkulttuurikeskus toteutti teoksen yhdessä Porin ensi- ja turvakoti Esikon ja Luodon siirtolapuutarha ry:n kanssa osana Turun yliopiston Kokkeli-hanketta. Näyttely-yhteistyössä Porin taidemuseo. Näyttely on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä ja kulttuuriperintövuotta. Lue lisää!

 

19.11.-15.12.2018 ja 7.-18.1.2019 Jaloista käsin –hankenäyttely

Villa Artun galleria, Villatehdas, Kankurinkatu 4-6, O-rappu, Hyvinkää.

Avoinna ma-to 12-19, pe 12-16. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Voiko kävely olla taiteen perusopetuksen väline? Miten kävely vaikuttaa ajatteluun ja sitä kautta luovaan työhön? Näitä asioita on tutkittu Jaloista käsin –kehittämishankkeessa, jonka osapuolet ovat Hyvinkään lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Taito käsityö- ja muotoilukoulu Helmi sekä visuaalisten taiteiden koulu Aimo Hämeenlinnasta. Lisäksi Lasten ja nuorten taidekeskus toimii hankkeen yhteistyökumppanina.

Oppilaat ja opettajat ovat kävelleet lukuvuoden aikana sekä koulun lähimaastossa että leirikoulumatkojen puitteissa kauempanakin. Hanke alkoi syksyllä 2017 Janakkalan kulttuurimaisemasta ja jatkui keväällä 2018 Turun ulkosaaristoon,

Utön majakkasaarelle. Loppukesästä 2018 matkattiin Latviaan, jossa jalkauduttiin Kolkan niemimaan autioille hiekkarannoille.

Leirikoulujen ja työpajojen yhteinen nimittäjä on ollut liike ja keholliset harjoitukset, joita ovat ohjanneet vierailevat taiteilijat ja tutkijat tanssin, kuvataiteen, teatteri-ilmaisun sekä historian ja arkeologian aloilta.

Nämä oppilaiden ja opettajien yhteiset  harjoitukset näissä erityisissä paikoissa ovat johdattaneet pohtimaan olemassaoloa ja ajan kulkua ­– mennyttä, nykyhetkeä ja tulevaa tällä planeetallamme – ja näiden pohdintojen kautta myös sitä, mistä taiteen tekemisessä on kysymys.

Jaloista käsin –näyttely on taiteellinen dokumentaatio hankkeen sisällöistä ja sen puitteissa syntyneistä teoksista.