Näyttelyt ja tapahtumat

Kansanedustajat kuvataidekouluisten silmin -muotokuvanäyttely tammi-maaliskuussa 2022

Kansanedustajat kuvataidekoululaisten silmin -näyttelyn mainoskuva 2022.

Pitkittyneestä koronatilanteesta johtuen Kansanedustajat kuvataidekoululaisten silmin -näyttely joudutaan siirtämään alkuvuoteen 2022. Ajankohta tarkentuu myöhemmin, mutta alustavasti näyttely on suunniteltu pidettävän tammikuun puolivälistä maaliskuun puolelle. Samaan aikaan avataan myös verkkonäyttely, joka esittelee muotokuvia runsaslukuisemmin. Tiedotamme näyttelystä tarkemmin lähempänä ajankohtaa. Lue lisää tästä.


14.9.-12.11.2021 Taiten tehty, veikeästi värkkäilty -näyttely Villa Artun galleriassa Hyvinkäällä

TAiten tehty, veikeästi värkkäilty -näyttelyn mainoskuva.

Näyttelyssä on talvella 2020-2021 järjestettyyn värkkäilykisaan osallistuneiden nuorten tekijöiden sekä ammattitaiteilijoiden värkkäilyhenkisiä teoksia. Kävijöillä on mahdollisuus värkkäillä näyttelyn teosten äärellä.

Teoksia yhdistää kekseliäs kokeilu, omilla säännöillä rakentelu sekä taidokas ja veikeä materiaalien käyttö. Näyttely on käsityötä, tekniikkaa sekä tavaroiden ja ideoiden kierrätystä.

Teoksista löytyy niin tekokukkia, kertakäyttömukeja, muoviroskia ja matonkuteita kuin radio-ohjattava lumilautailija ja 3D-printattuja pelinappuloitakin.

Osa teoksista toteutuu vasta, kun niitä käytetään ja silloinkin ennalta-arvaamattomasti. Näyttelyn työpajoissa suuresta geodeettisesta kuvusta muotoutuu teos. Millainen? Sen tietää näyttelyn päättyessä.

Näyttelyn teosten tekijät ovat sekä nuoria että aikuisia, taiteen, muotoilun ja maker-kulttuurin ammattilaisia, opiskelijoita ja harrastajia.

Lisäksi esillä on teoksia kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta. Eri vuosikymmenillä eri puolilla maailmaa tehdyissä teoksissa kuvataan käsillä tekemistä, rakentelua, erilaisia verstaita ja värkkäilyyn sopivia tiloja ja laitteita.

Joukossa on myös mielikuvituksellisia rakennelmia ja hahmoja.

Vapaa pääsy. Tervetuloa! Avoinna ma-to 12-19, pe 12-15.
Syyslomaviikolla 18.10.-22.10. näyttely avoinna ma-pe klo 9-15.
Ryhmille ennakkovarauksella myös aamupäivisin, varaukset p. 050 467 8308

Lisätietoja : tuottaja Elina Katara, p. 0400 955 353, etunimi.sukunimi(at)artcentre.fi

Ryhmät voivat varata  näyttelyyn liittyviä työpajoja ja näyttelyopastuksia. Tulossa koko perheen tapahtumapäivä lauantaina 2.10., sekä nuorten ilta torstaina 14.10. Katso tarkemmat tiedot tästä linkistä.

Kulttuuritalo Villa Arttu, Hyvinkään Villatehdas, Kankurinkatu 4-6, ovi B 11, 05800 Hyvinkää.


20.9.-2.10.2021 Turunmaan kuvataidekoulu KonsTilan “The Art of Young Heart” -näyttely

Näyttelyn “The Art of Young Heart” avajaiset – maanantaina 20.9 klo 18 Luolassa!
Näyttely on Turunmaan Kuvataidekoulu KonsTilan Warhol ja Lumiére ryhmien (Lk 7-9+) oma näyttely. Taideteokset liittyvät näyttelyn sloganiin “Show us your world” – Mitä haluaa nuoret kertoa nykypäivän maailmasta? Näyttely on esillä 20.9-2.10.

20 nuoren taidenäyttely sijoittuu Paraisten väestönsuoja Luolaan, joka on paikkana erityinen ympäristö nuorten ajatuksille. Ympäristö tuottaa vuoropuhelua ja jännitettä teosten ja paikan välille. Luolan sisäänkäynti on Kauppiaskatu 24 kohdalta, kapean kadun päässä (Tunnelikuja 24).Nuoret ovat pisimmillään työstäneet taidenäyttelyä taidekoulutunneilla reilun vuoden ajan. Esillä on nuorten valitsemia tunnelmia maailmasta sekä aiheita, joita he poimivat yhteiskunnasta – voimaa, herkkyyttä, valoa ja varjoja. Jokainen nuori on valinnut työskentelyvälineekseen häntä eniten kiinnostavan tavan tehdä taidetta. Näyttelyssä on esillä niin akryyli,- vesiväri-, spray-maalauksia, hiilipiirustuksia kuin myös installaatioita. Näyttely on osa suurempaa projektia, jossa nuoret opettelevat järjestämään taidenäyttelyn. Tästä syystä he osallistuvat vuorotellen myös näyttelyn valvomiseen ja näyttelyssä voikin saada opaskierroksen taiteilijalta itseltään. 

Järjestämme lehdistötilaisuuden 20.9 klo 16 jolloin voi haastatella nuoria taiteilijoita ennen avajaisia. Lämpimästi tervetuloa! 

Näyttelyn etenemistä voi myös seurata somessa: Facebookissa (@abskonstila) ja Instagramissa (@konstila)!

Lisätiedot lehdistötiedotteesta.


14.-19.9.2021 ANTI – Contemporary Art Festival

ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään 20. kerran Kuopiossa 14.-19.9.2021. Tämänhetkisessä haastavassa tilanteessa on aika kääntyä ANTI-festivaalin ydinajatuksen puoleen; festivaali on yleisölle maksuton, ilmainen lahja. Juhlimme kahtakymmentä toimintavuottamme pohtimalla festivaalin perusperiaatetta – antamista, antamiseen osallistumista. Festivaali osallistuu tuttuun tapaan monenlaisiin ajankohtaisiin keskusteluihin ja ravistelee käsityksiämme ihmisestä, yhteiskunnasta ja taiteesta. Lue lisää ja tutustu vuoden 2021 ohjelmistoon täältä!


6. – 12.9.2021 Harrastusviikko

Harrastusviikon tavoite on, että jokainen lapsi ja nuori löytää itselleen mieleisen harrastuksen – oli se sitten lukemista, liikkumista, piirtämistä tai metsässä käyskentelyä. Kaikki harrastukset ovat yhtä tärkeitä.

Harrastusviikko linkittyy Harrastamisen Suomen malliin ja se käynnistää syksyn harrastuskauden. Lisätietoja Harrastamisen Suomen mallista löydät täältä.

Idea harrastusviikosta lähti alun perin nuorten toiveesta saada oman paikkakunnan harrastusmahdollisuudet koululle tai sen lähistöön kokeiltavaksi. Harrastusviikon aikana oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia kokeilla taiteen, kulttuurin, tieteen, liikunnan ja muiden alojen harrastustoimintaa, huomioiden lasten toiveet ja oman paikkakunnan tarjonta. Harrastusviikko järjestetään nyt neljättä kertaa.


Annantalon syksy 2021

Katso tästä linkistä mitä kaikkea Annantalolla tapahtuu syksyn 2021 aikana.


24.3.-19.9.2021 Mitä valo kuvaa! Annantalon kevätnäyttely verkossa

Annantalon kevätnäyttelyn 2021 mainoskuva.

Näyttely lähestyy valoa ja kuvaa leikillisen tutkimuksen kautta: mukana on mm. keraamisia kameroita, tulevaisuuden maisemia sekä ihmeellinen camera obscura. Näyttely koostuu eri taideaineiden oppilaiden teoksista sekä oppilaiden valitsemista HAMin kokoelmateoksista. Lue lisää näyttelystä tästä linkistä.


6.-12.9.2021 Euroopan kulttuuriympäristöpäivät: Rajaton ja avoin

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään tänä vuonna Suomessa 6.–12.9.2021, mutta tapahtumia voi järjestää myös muina aikoina. Kaikki kulttuuriperintöön liittyvät tapahtumat ovat tervetulleita mukaan ohjelmaan. Tule mukaan järjestämään, osallistumaan ja juhlimaan yhteistä kulttuuriperintöä! Vuonna 2021 teemana on Rajaton ja avoin.

Pääset tapahtumakalenteriin tästä linkistä.

Tapahtumien ilmoittaminen tästä linkistä.

Tilaa tapahtumaasi kulttuuriympäristöpäivien maksuttomia materiaaleja tästä linkistä.

Kulttuuriympäristöpäivät mukana Euroopan rautateiden teemavuodessa

Vuonna 2021 vietetään Euroopan rautateiden teemavuotta. Teemavuonna tuodaan esiin rautateitä ja junaliikennettä turvallisena ja kestävänä tapana liikkua sekä rautateiden roolia Euroopan kulttuuriperinnössä. Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumajärjestäjät voivat halutessaan huomioida rautatieteeman omissa tapahtumissaan. Rautatieasemat, asemapuistot ja muut junamatkailuun liittyvät kohteet sopivat mainiosti kulttuuriympäristöpäivien tapahtumapaikoiksi. Lue lisää aiheesta.


3.9.2021 Taiteen perjantai / Konstens fredag

Konstrundanin yhteydessä on vuodesta 2012 järjestetty erilaisia luovia työpajoja lapsille Taiteen perjantaina. Tavoittaaksemme mahdollisimman monta lasta, uusimme konseptin viime vuonna. Tilasimme elokuvan, jossa taidepedagoginen tehtävä annettiin alakouluikäisille lapsille. Vuoden 2021 tehtävä on ladattavissa osoitteessa www.konstrundan.fi/fi/taiteen_perjantai.

Tänä vuonna elokuvan tuottaa Ahvenanmaalla toimiva Luvid Films ja uutta tälle vuodelle on se, että elokuvia on kaksi: toinen ruotsiksi ja toinen on dubattu suomeksi. Elokuva tarjotaan kaikille alakouluille mutta tehtävän voi yhtä hyvin toteuttaa myös kotona. Lue lisää tästä.

Till Konstens fredag 3.9.2021 producerar Konstrundan igen en film med en gratis konstuppgift för alla barn i lågstadieålder.

I samband med Konstrundan har det sedan år 2012 ordnats olika kreativa verkstäder för barn på Konstens fredag. För att nå ut till så många barn som möjligt förnyades konceptet i fjol och Konstrundan beställde en film med en konstpedagogiskt genomtänkt uppgift för alla barn i lågstadieålder. Uppgiften för 2021 finns på www.konstrundan.fi/konstens_fredag.

Årets film beställs av åländska Luvid Films och nytt för i år är att vi beställer två filmer, en på svenska och en dubbad version på finska. Filmen erbjuds alla lågstadier i vårt land och uppgiften kan förstås också utföras av barn i hemmet. Bifogat finns mera information. 


Keravan kuvataidekoulun kevätnäyttely verkkogalleriassa kesän ajan

n kuvataidekoulun kevätnäyttelyn 2021 markkinointikuva.

Keravan kuvataidekoulun kevätnäyttely on tänä vuonna esillä virtuaalisissa verkkogallerioissa kesän ajan. Nyt pääsee kaukaiset sukulaisetkin vierailemaan näyttelyssä! Voit vierailla kuudessa eri galleriassa joihin työt on ripustettu teemoittain. Klikkaa sivumme kautta gallerioiden nimiä, jolloin pääset galleriaan. Odota kärsivällisesti gallerioiden latautumista.

Opettajina ovat toimineet Saara Mesterton, Miia Kallio, Eevi Kilponen, Aura Kotkavirta, Kirsi Nuppola, Satu Sipilä, Paavo Makkonen ja Heidi Savilakso-Saatsi. Kevätnäyttelyt kokosi työryhmä, johon kuului Rimma Gimpel, Paavo Makkonen ja Heidi Savilakso-Saatsi.


Fantasiajuhlat -malja luovuudelle / Kirkkonummen kuvataidekoulun ja käsityökoulun kevätnäyttely 2021 verkossa

Kirkkonummen kuvataidekoulun ja käsityökoulun kevätnäyttetelyn 2021 juliste.

Kirkkonummen kuvataidekoulun ja käsityökoulun perinteinen kevätnäyttely esittelee vuosittain taiteen perusopetuksessa syntynyttä lasten ja nuorten taidetta. Tänä vuonna näyttely toteutetaan koronarajoituksista johtuen verkkonäyttelynä. Lukuvuoden 2020-21 teemana on kuvataidekoulussa ollut fantasiamatka maailman ympäri. Matkan aikana on inspiroiduttu taiteesta ja kulttuuriperinnöstä ympäri maailman, työskentelyn pohjalla ovat olleet erityisesti erilaisen sadut, tarinat ja myyttiset hahmot eri kulttuureista. 

​Kuvataidekoulu antaa kuvataiteen perusopetusta 5−16-vuotiaille kirkkonummelaisille lapsille ja nuorille. Opetus etenee tavoitteellisesti tasolta toiselle ja noudattaa taiteen perusopetuksen yleistä oppimäärää. 

Käsityökoulu kuuluu taiteen perusopetuksen visuaalisten taiteiden alaisuuteen, ja se on tavoitteellista, tasolta toiselle etenevää kädentaidon opetusta, jonka opetussuunnitelma perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta. Kirkkonummella opetuksen järjestää kansalaisopisto ja käsityökoulussa voi aloittaa 7−10-vuotiaana. 

​Lisää kuvataidekoulun oppilastöitä on nähtävillä Facebookissa 


6.5.-31.8.2021 OMAAN TAHTIIN – Jyväskylän kansalaisopiston kuvataidekoulun kevätnäyttely verkossa

Linkki näyttelyyn löytyy Jyväskylän kansalaisopiston etusivulta sekä tästä.

Jyväskylän kansalaisopiston kuvataidekoulun kevätnäyttelyn 2021 juliste.

Somero-opiston taidekoulun kevätnäyttely virtuaalimuseossa 30.6.2021 saakka

On aika juhlistaa taidekoulun lasten ja nuorten kevättä ja ehkäpä Someron ensimmäisen virtuaalimuseon avautumista.  Esillä on Me ja muut maailman taiteilijat -ryhmien ja Taidekoulun ryhmien teoksia. Tämä museo on avoinna kesäkuun loppuun saakka. 


20.5.-20.6.2021 Muutoksii! Oulun taidekoulun visuaalisen taiteen linjan vuosinäyttely nettinäyttelynä 

Pääset näyttelyyn tästä linkistä!

Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjalla on tutkittu 2020–2021 muutosta, kiertokulkua ja käänteitä. Vuoden aikana tehdyissä töissä on pohdittu miten ja miksi ympäristö muuttuu ja millaisia muutoksia ajan kuluessa on tapahtunut ja samalla on tarkasteltu erilaisia näkemisen tapoja, naamioitumista, kierteitä, kaarteita sekä liikettä ja liikkumista. Oppilaat ovat tutustuneet siihen miten visuaaliset taiteet ovat kehittyneet eri aikakausina ja mitkä asiat ovat vaikuttaneet niiden sisältöihin, työtapoihin, materiaaleihin ja esitystapoihin. Näyttelyn teoksissa on käytetty esimerkiksi luonnonmateriaaleja ja tutkittu sitä, miten erilaiset materiaalit muuttuvat tekemisen aikana ja miten niitä on mahdollista muokata. Vuoden aikana on tehty omia töitä pohtien muutoksia kuvataiteissa, arkkitehtuurissa, käsitöissä, muotoilussa, sarjakuvassa, animaatiossa ja muissa visuaalisen taiteen ilmenemismuodoissa. Työskentelyn lähtökohtina ovat olleet aistihavainnot, tunteet, kokemukset ja oma mielikuvitus. 

Nettinäyttelyssämme on esillä runsaasti kuvia piirroksista, maalauksista, grafiikasta, pienoismalleista, keramiikasta, veistoksista, käsitöistä, sarjakuvista sekä animaatioita 5–20-vuotiailta oppilailtamme. Pääosa näyttelyn taideteoksista on tehty kuvataiteen, arkkitehtuurin, käsityön, animaation ja sarjakuvan tunneilla Oulun taidekoulussa, osa etäopetuksen aikana kotona etätehtävinä. Näyttelyssä on myös esillä kuvataiteen laajan oppimäärän lopputyönäyttely.


25.5.-14.6.2021 Lappeenrannan kuvataidekoulun kevätnäyttely

Lappeenrannan kuvataidekoulun kevätnäyttelyn 2021 juliste.

Galleria Kaakaopapu, Kehruuhuoneenkuja 8, Linnoitus, Lappeenranta.

Iloa, seikkailua ja värejä
Linnoituksessa sijaitsevan Lappeenrannan kuvataidekoulun 41. oppilastöiden kevätnäyttely avautuu
yleisölle tiistaina 25. toukokuuta. Gallerian näyttelyssä on esillä n. 400 upeaa teosta kuvataidekoulun eri-ikäisiltä oppilailta. Näyttelyn nuorimmat taiteilijat ovat kolmevuotiaita lapsi-
aikuinen ryhmäläisiä ja vanhimmat jo varttuneempia aikuisryhmäläisiä.

Lue lisää näyttelytiedotteesta!


3.6.2021 klo 12-14 Kulttuuri- ja tapahtuma-alan mielenilmaus eduskuntatalon läheisyydessä

Valtava pettymys taiteen ja kulttuurin leikkauksia kohtaan, koronakurjuus ja rajoitusten epäreiluus sekä kulttuurin ja taiteen arvostuksen puute ovat syyt, jotka ajavat alan toimijat mielenosoitukseen taiteen ja kulttuurin puolesta. Miekkarin järjestää iso joukko alalla toimivia ammattilaisia 3.6. klo 12-14 eduskuntatalon läheisyydessä. Ole paikalla! Pelkkä peukutus somessa ei nyt riitä! Lue lisää tästä linkistä!


31.5.2021 Tulevaisuuden kunta – hyvinvoinnin ja vapaa-ajan kuntavaalipaneeli etänä

Kuntavaalipaneelissa keskustellaan aiheista, joilla varmistetaan hyvinvointi muotoaan muuttavassa tulevaisuuden kunnassa. Paneelin järjestävät Allianssi, Kulta ry ja Olympiakomitea. Painopisteinä ovat nuoriso, kulttuuri ja liikunta. Nämä teemat ovat lähellä kuntalaisten arkea, koskettavat lähes kaikkia kuntalaisia ja ovat olennaisia tulevan kunnan päätöksenteossa.

Hyvinvoinnissa ja vapaa-ajassa on kyse elämänlaadusta ja kunnan elinvoimasta. Mitä siis eri puolueet pitävät tärkeänä ja tavoittelevat tulevaisuuden kuntalaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja vapaa-ajanmahdollisuuksien kehittämiseksi?

Tule mukaan kuuntelemaan ja osallistu keskusteluun! Voit ehdottaa kysymyksiä ja osallistua keskusteluun tunnisteella #tulevaisuudenkunta Twitterissä.

Katso tarkemmat tiedot ja linkki tilaisuudeen tästä.


Lapuan taidekoulun kevät

Lapuan taidekoulu tarjoaa mahdollisuuden tutustua toimintaansa videoiden avulla. 

Videot ovat saatavilla viikot 20 ja 21. Videot on koottu koulun verkkosivuille.

Videot:

PINNAN ALLA (kesto noin 3 min) 
kuvataiteen ja käsityön kevätnäyttely 

JOUTSENLAMMELLA (kesto noin 60 min) 
tanssitaiteen oppilaiden balettiesitys 

YHDESSÄ TYRSKYISSÄ (kesto noin 24 min) 
näytelmä, jossa mukana teatteritaiteen- ja tanssitaiteen oppilaita sekä musiikkiopiston soittajia 

VALKOINEN (kesto noin 3 min) 
balettitanssijat vierailevat taidemuseossa 

VEDENALAINEN MAAILMA (kesto noin 6 min) 
kuvataiteen oppilaiden valmistama Tilt Brush -animaatio, jossa kurkataan veden alle 

Mukavia hetkiä taiteen parissa! 


11.-30.5.2021 LUONNONVOIMAA – Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kevätnäyttely

Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kevätnäyttelyn 2021 juliste.

Voipaalan Taidekeskus, Sääksmäentie 772.

Avoinna ti-su 11-17. Mahdollisia muutoksia koronarajoitusten voimassaollessa, tarkista voipaala.valkeakoski.fi

Tervetuloa!


20.3.-27.5.2021 Putiikki – Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun kevätnäyttely

Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekouluun kevätnäyttelyn 2021 juliste.

Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun kevätnäyttely on esillä kauppakeskus Chydenian tiloissa. Käytössä on Pukumiehen entinen näyteikkuna Tehtaankadulla sekä sisätiloissa Specsavers-liikettä vastapäätä oleva tila. Tehtaankadun puoleisessa näyteikkunassa nähdään vaihtuva näyttely maalis-toukokuun aikana. Sisällä olevassa tilassa töitä on esillä huhtikuun ajan. Myös sisätiloissa oleva näyttely toteutetaan näyteikkunanäyttelynä siten, että teokset ovat katsottavissa ikkunan ulkopuolelta kauppakeskuksen aukioloaikoina. Tervetuloa! 

Karleby bildkonstskola för barn och unga håller läsårets vårutställning i köpcentret Chydenia. Utställningen ställs ut i skyltfönstret till före detta Pukumies på Fabriksgatan och inomhus i en ledig lokal mittemot optikerbutiken Specsavers. I skyltfönstret mot Fabriksgatan byts utställningen ut under mars-maj. Verken som ställs ut inomhus kan ses under april. Utställningen som ordnas inomhus är också en skyltfönsterutställning, verken kan alltså ses genom fönstret under köpcentrets öppettider. Välkommen!


15.-23.5.2021 Lastenkulttuurin juhlaviikko

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto täyttää 6 vuotta 15. toukokuuta. Syntymäpäivä on tänä vuonna pidennetty lastenkulttuurin juhlaviikoksi, jota vietetään 15.-23.5.2021. Juhlaviikon aikana lukuisat lastenkulttuurikeskukset järjestävät näyttelyitä, työpajoja, esityksiä ja webinaareja. Juhlaviikko toteutetaan pääosin verkossa. Tehdään yhdessä lasten ja nuorten taidetta näkyväksi! Katso juhlaviikon ohjelma tästä.


29.4.–23.5.2021 Annantalon Kevätfestari virtuaalisesti

Värikkäästi pukeutunut naurava nainen violettien taulukehysten takana.

Ohjelmassa on korona-ajan kuunnelmia, videoituja hetkiä ja teatteria, joiden tekijöinä ovat Annantalon lasten ja nuorten esittävän taiteen ryhmät. Ohjelma julkaistaan myöhemmin Annantalon nettisivuilla. Festivaalikuvan on ottanut Sanna Breilin. 


22.5.2021 klo 11-17 NUORI TAIDE 2021 verkkotapahtuma

Näytön paikka. Koe taidetta yli 80 nuorelta tekijältä!

Visuaalisen taiteen valtakunnallinen Nuori Taide 2021 -verkkotapahtuma kokoaa nuoret ja ammattilaiset keskustelemaan nuorten taiteesta ja taidemaailman ilmiöistä. Tule kuuntelemaan, millaista on kuvittajan työ ja miten nuoret taiteilijat näkyvät taidegalleriakentällä. Lisäksi ohjelmassa on työpajoja, esityksiä ja avoin taiteilijatapaaminen. 

Tapahtumassa lanseerataan uusi vuorovaikutteinen Taide\Folio-sivusto nuorten taiteelle. Taide\Folio on näyteikkuna ja keskustelufoorumi nuorille taiteen tekijöille ja heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille.

Maksuton ja kaikille avoin tapahtuma streamataan Nuori Taiteen Youtube kanavalle 22.5.2021 klo 11-17. Tapahtumasta ei jää tallennetta. 

Samana viikonloppuna järjestetään Nuori Kulttuuri Digifestival, joka on Nuori Taide 2021 -tapahtuman pääyhteistyökumppani. Muut kumppanit ovat Porin taidemuseo, Porin taidekoulu, Lastenkulttuurikeskus Kruunupää, Porin kaupunki ja Visit Pori.

Nuori Taide 2021 -tapahtumat osallistavat nuoria taiteen tekijöitä tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen. Tapahtumaan ilmoittautui avoimen haun kautta 87 taiteen esittelijää. Verkkotapahtuman vuoksi kaikki ilmoittautuneet pääsevät mukaan esittelemään taidettaan.

Nuori Taide -toiminta on Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiön jatkuvaluontoista kulttuurista nuorisotyötä, joka painottuu visuaaliseen taiteeseen. Valtakunnallinen Nuori Taide -tapahtuma kokoaa joka toinen vuosi yhteen 13-23-vuotiaita taiteen harrastajia ja ammattilaisia keskustelemaan nuorten taiteesta ja taidemaailmasta. Nuori Taide 2021 on järjestyksessään toinen valtakunnallinen tapahtuma, joka poikkeusolosuhteista johtuen järjestetään verkossa. Alunperin tapahtuma oli tarkoitus järjestää Porissa. 

Nuori Taide -tapahtumaa tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Tapahtuman kotisivu
Linkki live streamiin
Nuori Taiteen Instagram
Nuori Taide 2021 -juliste


5.-22.5.2021 ULKONA SISÄLLÄ – Helsingin kuvataidekoulun lopputyönäyttely

Helsinsin kuvataidekoulun Ulkona sisällä -lopputyönäyttelyn juliste.

Lopputyönäyttelyn nimi ei niinkään viittaa tehtyihin lopputöihin, vaan olosuhteisiin, joissa oppilaat ovat niitä joutuneet tekemään. He ovat ikäryhmää, joka on joutunut jo yli vuoden opiskelemaan etänä. Heidät on ulkoistettu olemaan sisällä. Kuitenkin he ovat hienosti onnistuneet saamaan nämä lopputyöt tehdyksi.

Lopputöissä käsitellyt aiheet ovat moninaisia. Toiset ovat henkilökohtaisempia kuin toiset. Oppilaat ovat pohtineet niissä menneisyyttä, nykyisyyttä, tulevaisuutta ja arvoja. Joissakin visuaalisuus on pääosassa. Kaikista voi löytää ajankohtaisuutta. Näyttelyssä mukana olevat portfoliot avaavat syvemmin oppilaiden ajatuksia omista lopputöistään.

Tässä näyttelyssä on mahdollista kurkistaa tämän päivän nuorten maailmaan, heidän ajatuksiinsa ja mielenkiinnon kohteisiinsa. Olkaa hyvät. Lue lisää tästä linkistä.

Näyttely Laterna Magican kellarigalleriassa. Rauhankatu 7, 00170 Helsinki. Avoinna ma-pe klo 10-17, la 10-15, su suljettu.

Julisteen teos: Susanna Nieminen.


26.4.-15.5.2021 Vain taivas rajana – Lohjanseudun kuvataidekoulun lopputyönäyttely

Näyttely Lohjanseudun Pääkirjaston Linderinsalissa kirjaston aukioloaikoina.

Näyttelyn taiteilijat: Aarne Luokkakallio, Nea Karjalainen, Silja Ryhänen, Juulia Kirjavainen, Katariina Murto ja Anna Mikkonen.


8.-25.4.2021 PINNAN ALLA – Lapuan taidekoulun näyttely

Patruunagalleria, Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Lapua.
Avoinna: ma-to 11-19, pe 11-17, la 11-15, su suljettu.

Pinnan alla -näyttely esittelee Lapuan taidekoulun oppilastöitä kahdelta edelliseltä vuodelta. Teemana opetuksessa on ollut vesi ja oppilaat ovat tutkineet mm. vedenalaista maailmaa ja vettä maisemassa eri olomuodoissaan. Näyttelyssä on esillä 157:n visuaalisten taiteiden oppilaan töitä 16:sta eri ryhmästä.

Pandemia on kirkastanut koulun taidekasvatuksessa vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden merkitystä. Kuvataiteen ja käsityön opiskelijat ovatkin tehneet myös upeita yhteisteoksia, joista opettajat ovat rakentaneet isoja tilallisia kokonaisuuksia: Galleriatilassa liitää valtava paholaisrausku ja meduusametsässä lymyää vielä suurempi mustekala. Näyttelyn nimi viittaa myös taiteen tekemisen prosesseihin. Kuvapinnalla ja kaikissa töissä ilmenevän takana on 5-17-vuotiaiden lasten ja nuorten omat kiinnostukset, kokemus maailmasta sekä taidon opiskelu.

Näyttelyssä on esillä tavallista enemmän sellaisin menetelmin tehtyjä töitä, joita on vaikea tai mahdoton tehdä etäopetuksessa, veistoksia, keramiikkaa, huovutusta, ompelua, maalausta ja grafiikkaa. Esillä on myös piirustuksia, kollaaseja, kudontaa, neulontaa ja makrameeta sekä myös video VR -ympäristöön toteutetusta maailmasta eli nuorten tekemää virtuaalista taidetta. Lukuvuoden aikana taidekoulu laajensi toimintaansa myös Lapuan Tiistenjoelle. Tiistenjoen Kuvis-Kässä -ryhmän töitä on myös mukana näyttelyssä. Lue lisää näyttelytiedotteesta!

Näyttelyn avajaisia ei vietetä kokoontumisrajoitusten takia, mutta näyttelyn viimeisenä viikonloppuna 24.-25.4. on mahdollisuus saada (max. 10 henkilölle kerrallaan) opastettu esittely näyttelystä. Tervetuloa lehdistötilaisuuteen ke 7.4. klo 15.30 Patruunagalleriaan.


1.-24.4.2021 Sadut ja tarinat – Linnalan kuvataidekoulun kevätnäyttely

Taito Shop, Puistokatu 7, 57100 Savonlinna. Näyttely avoinna ma-pe 10-17, la 10-14.

Julisteen korppi: Utu Laurio, Piirustus- ja maalaustyöpaja A.


Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien aamukahvit maalis-huhtikuussa 2021

Pohditko oman tapahtuman järjestämistä Euroopan kulttuuriympäristöpäiville, mutta kaipaat tukea alkuun? Tai oletko jo kokenut järjestäjä, mutta haluat jutella muiden kanssa ideoistasi?

Tule mukaan aamukahveille kuulemaan lisää kulttuuriympäristöpäivien tapahtumien järjestämisestä. Kulttuuriympäristöpäivien aamukahvitilaisuuksia järjestetään Teams-alustalla maalis- ja huhtikuussa joka toinen keskiviikko. Ensimmäiset aamukahvit järjestetään keskiviikkona 10.3. klo 9–10. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä


Lasten ja nuorten kulttuuritalo Villa Artun Luonnonväripaletti-näyttely verkossa

Villa Artussa Hyvinkäällä esillä olevaan Luonnonväripaletti-näyttelyyn voi tutustua nyt verkossa. Näyttelyyn pääsee Villa Artun etusivulta. Suora linkki näyttelyn verkkosisältöön tässä.

Verkossa näyttely esitellään kuvien, videoiden, tekstien ja kansainvälisen lasten ja nuorten taiteen arkiston teoksista kootun verkkonäyttelyn avulla. Lisäksi mukana on pohdinta- ja työpajatehtäviä. Niitä voi tehdä kotona, koulussa tai varhaiskasvatuksen ryhmissä. Työpajatehtävät on sijoitettu näyttelystä kertovan tekstin lomaan. Näyttely on jaettu teemoihin, joista voi valita jonkun tai perehtyä kaikkiin.

Monipuolisessa näyttelyssä tarkastellaan luonnonvärejä luonnonsuojelun, ekologisten teemojen ja tulevaisuusajattelun kautta. Idea näyttelyyn tuli kesän kasvien väriloistosta ja kasvien ja sienien käyttämisestä värjäämiseen. Lähtökohtana toimi myös kysymys siitä, kuinka luonnonvärejä ja -materiaaleja voi hyödyntää luontoystävällisellä tavalla taidetyöskentelyssä. 

Näyttely rakentuu kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta koottujen teosten ympärille. Eri aikoina tehdyt teokset paljastavat, että luonnosta huolehtiminen on ollut lasten ja nuorten mielissä tärkeää jo useilla vuosikymmenillä. 

Teemoina ovat ekosysteemille elintärkeät asiat kuten vesi, valo ja pimeys, metsät, hyönteiset, sienet ja mikrobit.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Annantalon, Tulevaisuuskoulun sekä Hyvinkään lasten ja nuorten kuvataidekoulun kanssa. Näyttelyä on tukenut Uula Color Oy.


8.-29.3.2021 INSPIRAATIO – Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttely

Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttelyn juliste.

Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttelyn teema on lukuvuonna 2020-2021 ytimekkäästi INSPIRAATIO. Se kertoo kuvataiteen traditiosta: taiteilija etsii innoitusta tai luomisvirettä – inspiraatiota – ja löytää sen joskus odottamattomastakin suunnasta.

Tutustuimme syyslukukauden aluksi Ateneumin taidemuseon mainioon Inspiraatio-näyttelyyn, joka yhdisteli nykytaidetta ja klassikoita. Kysyimme mekin miksi juuri tietyt taideteokset tunnetaan ympäri maailmaa? Miten klassikot voisi kohdata henkilökohtaisesta näkökulmasta, traditiosta ammentaen ja uutta luoden?

Inspiraatio heitti meidät tanssittamaan Velesquez´n 5-vuotiasta Margareta-prinsessaa, katsomaan mustavalkoiseksi pelkistynyttä kaupunkia linnun silmin, maalaamaan huvipuistoja Brueghelin hengessä, poikia ja variksia Gallen-Kallelaa mukaellen sekä pelaamaan shakkia Rodinin Ajattelijalla…

Innostuimme myös yhteistyöstä, kuten tapamme on: tulevan kesän asuntomessuilla jatkamme lintujen asuntomessujen perinnettä. Lohjalla linnuille tarjotaan taidejäljennöksillä kuvitettuja asuntoja ja ensimmäiset uunituoreet asunnot ovat esillä vuosinäyttelyssämme.

Suomalaiset kalat puolestaan uivat kuvataidekouluun yhteistyö-projektina paikallisen kauppakeskuksen hiilineutraalin teeman myötä. Kalat ovatkin esillä vuosinäyttelyn ajan Lohen näyteikkunassa Suurlohjankadulla jo helmikuusta alkaen. Vuosinäyttely ulottuu myös Suurlohjankadun toiselle puolelle, Länsi-Uusimaan ikkuna-galleriaan. Lataa tästä näyttelytiedote!

Pandemia-tilanteesta johtuen emme järjestä näyttelyn avajaisia. Toivomme, että näyttelyyn tutustutaan pienellä, suositusten mukaisella porukalla kirjaston korona-ohjeistuksia noudattaen. Pidetään huolta toisistamme! Lataa tästä näyttelykutsu!

Näyttely avoinna Lohjan Pääkirjaston Linderinsalissa kirjaston aukioloaikoina (Karstuntie 3, 08100 Lohja).


16.2.2021 klo 13-15 Lasten ja nuorten digiosaamisen kuvausten julkaisutilaisuus

OPH ja Kavi laativat tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen, medialukutaidon ja ohjelmointiosaamisen kuvaukset varhaiskasvatukselle, esiopetukselle ja perusopetukselle. Ne julkaistaan Uuden lukutaidot -kehittämisohjelman tilaisuudessa 16.2. klo 13.00-15.00. Katso lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan 12.2.2021 klo 12:00 mennessä täältä.


8.-14.2.2021 Mediataitoviikko

Vuosittaista mediakasvatuksen teemaviikkoa Mediataitoviikkoa vietetään jälleen helmikuun toisella viikolla. Tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Samalla viikko tarjoaa mediataitojen kanssa työskenteleville inspiraatiota oman työn kehittämiseen.Mediataitoviikon aikana on luvassa erilaisia kampanjoita, tempauksia, toimintoja sekä materiaaleja. Toisin kuin edellisinä vuosina, Mediataitoviikkoon ilmoittautuminen on muuttunut henkilökohtaiseksi, minkä ansiosta ilmoittautuja saa kohdennettuja mediakasvatusvinkkejä. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä!


11.2.2021 Verkkotapahtuma: Kohti tasapainoista digiarkea – suurvanhempainilta

Mediakasvatusseura järjestää yhteistyössä KAVIn ja Suomen Vanhempainliiton kanssa verkkovanhempainillan alakoululaisten vanhemmille Mediataitoviikolla 2021, tarkemmin 11.2.2021 klo 17-18. Tarjolla on tietoa ja vinkkejä lapsen ja koko perheen hyvinvointia tukevaan mediankäyttöön sekä liuta asiantuntijoita valmiina vastaamaan osallistujien mieltä askarruttaviin kysymyksiin chatissä.

Tarkemmat osallistumistiedot lähetetään tapahtumaan ilmoittautuneille, joten ilmoittaudu pian mukaan! Vanhempainillan esitys pohjautuu Kohti tasapainoista digiarkea -vanhempainiltamateriaaliin, joka on vapaasti opettajien ja kasvattajien käytössä. Materiaaliin kuuluu ohjeet ja valmiit diat sekä kotiin vietävä koululaisen mediabingo ja oppilaille tehtävä ennakkokysely.

Katso tilaisuuden tallenne tästä.


DocPoint ry:n DOKKINO-näytökset alkavat 1.2.2021

DocPoint elokuvatapahtumat ry:n järjestämä DOKKINO on valtakunnallinen ja ympärivuotinen lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma, jonka ensimmäiset näytökset esitetään 1.-5.2.2021 Helsingin DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalin yhteydessä. Elokuvat ovat nuorille suunnattuja lyhytdokumentteja, jotka on koottu vuosittain vaihtuvan teeman ympärille näytöskokonaisuuksiksi. Alakoululaisille (4.-6. luokkalaisille) ja yläkoululaisille on omat sarjansa. DOKKINO tuottaa ja tarjoaa myös opetusmateriaaleja, joiden avulla elokuvia voi käsitellä koululuokassa elokuvanäytöksen jälkeen. Lue lisää tästä linkistä!


1.-5.2.2021 Uutisten viikko kouluissa ja päiväkodeissa

Koulujen ja uutismedian yhteinen mediakasvatuksen teemaviikko saa tänä vuonna uuden nimen, kun Sanomalehtiviikosta tulee Uutisten viikko. Uutisten viikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Teemaviikko on sanomalehtien ja koulujen tärkein yhteiskampanja – ja yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista koko Suomessa. Tervetuloa mukaan! Lue lisää!


4.2.2021 Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Rajaton ja avoin -teeman verkkoavajaiset

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät kutsuu kuulemaan kiinnostavia puheenvuoroja saavutettavasta kulttuuriperinnöstä verkkoavajaisiin 4.2.2021. Tapahtumassa kuullaan myös kulttuuriympäristöpäivien tapahtumien järjestämisestä, esimerkkejä rajoja ylittävistä tapahtumista ja järjestäjien kokemuksia niiden parista. Verkkoavajaisiin voi myös lähettää ilmoittautumisen yhteydessä kysymyksiä kulttuuriympäristöpäivien tapahtumien järjestämisestä ja saavutettavuudesta, vastaamme niihin tilaisuuden lopuksi. Ilmoittaudu mukaan verkkoavajaisiin viimeistään maanantaihin 1.2.2021 mennessä tästä linkistä.

HUOM! Ohjelmaa vuoden 2021 Euroopan kulttuuriympäristöpäiville voi jo ilmoittaa mukaan, tietoja voi täydentää myöhemmin koordinaattorille ilmoittamalla.


29.-30.1.2021 Educa verkossa -tapahtuma

Educa verkossa -tapahtuman ohjelma on julkaistu! Opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille on tarjolla ajankohtaista kotimaista ja kansainvälistä ohjelmaa myös nyt poikkeusaikana. Tapahtuman kansainvälinen osuus tarkastelee pandemia-ajan sekä kansainvälisen yhteistyön haasteita.

Educa verkossa -tapahtuma järjestetään Educan verkkosivuilla 29.–30.1.2021.

Tutustu ohjelmaan ja rekisteröidy mukaan Messukeskuksen sivuilta!


10.6.2020 – 16.1.2022 SuperPUU -näyttely Tiedekeskus Heurekassa

Oletko ajatellut, mihin kaikkeen puu taipuu?

Miltä eri puulajit tuoksuvat? Millaiselta puu kuulostaa? Miten puurakennus kestää maanjäristyksen tai tulipalon? SuperPUU-näyttely esittelee puun supervoimat: sen monet hienot ominaisuudet ja käyttömahdollisuudet. Puu on hiilinielu – materiaali kestävien yhteiskuntien rakentamiseen.

Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Ympäristöministeriön puurakentamisen toimenpideohjelma, Puutuoteteollisuus ry, Suomen Metsäsäätiö, Metsä Wood, Stora Enso, UPM Plywood, Isku, Novart ja Versowood.

Lue lisää näyttelystä ja katso kuvia Heurekan sivuilta!


Euroopan Kulttuuriympäristöpäivät 2021

Vuoden 2021 teema on: Rajaton ja avoin.

Teemaa käsittelevillä tapahtumilla ja kampanjoilla nostetaan esille saavutettava ja esteetön kulttuuriperintö. Teema kannustaa poistamaan ja ylittämään rajoja monin tavoin, koska kulttuuriperintö kuuluu kaikille. Kaikilla on oikeus nauttia kulttuuriperinnöstä ja -ympäristöstä sekä osallistua sen esittelyyn ja hoitoon. Teeman hengessä järjestäjiä kannustetaan myös pohtimaan, kenet voisi pyytää mukaan suunnittelemaan ja järjestämään tapahtumaa. Kenen kulttuuriympäristöä tai kulttuuriperintöä esitellään ja ketkä siitä kertovat? Lue lisää teemasta tästä.