Eksperimenta! – Kolmas kansainvälinen nuorten taide triennaali Tallinnassa 20.10.-3.12.2017

Lokakuun 20. päivä avautui Tallinnassa kolmas kansainvälinen nuorten nykytaide triennaali, jonka osallistujat ovat 14-21 -vuotiaita nuoria kymmenestä eri maasta. Eksperimenta! -näyttelyiden teokset käsittelevät taiteen ja talouden suhdetta eri näkökulmista.

Suomalaiset kuvataidekoululaiset Porvoosta, Tampereelta, Hämeenlinnasta, Helsingistä ja Vantaalta osallistuivat keväällä yhdessä Tallinnassa toimivan taidekoulu Sally Stuudion oppilaiden kanssa Suomen kuvataidekoulujen liiton koordinoimiin työpajoihin sekä Tallinnassa, että Helsingissä ja Vantaalla. Näissä työpajoissa talousteemaa pohdittiin mm. henkilökohtaiseen pääomaan, pakolaisuuteen, korruptioon sekä luonnon ja talouden suhteeseen liittyvistä näkökulmista.

Tammikuun 2017 workshopissa neljä ryhmää ideoi ja toteutti paikkasidonnaisia teoksia Tallinnan keskustassa. Performanssit ja teokset pyrkivät kommunikoimaan ympäristön ominaislaadun ts. paikan hengen ja ihmisten kanssa. Rautatieaseman seudulla ja asematunnelissa toteutettiin haastattelu pakolaisuuteen liittyvistä mielikuvista, ja korruptioteemaa käsittelevässä teoksessa kaupungilla kulkijoita heräteltiin ottamaan kantaa roskapönttöihin kiinnitettyihin kysymyksiin. Kulutuskriittinen performanssi toteutettiin Tallinnan businesskorttelissa, samoin kuin yksilön henkistä pääomaa kuvaava herkkä tuliteos.

Workshoptyöskentelyä jatkettiin Suomessa maaliskuussa 2017. Metodeina käytimme jälleen ryhmätyöskentelyä ja ympäristö- tai paikkalähtöisyyttä talousteemaa pohdiskelevissa teoksissa. Toiminnan ytimessä oli välttää valmiiden mallien antamista ja luottamus nuorten kykyyn ajatella itse. Yhden päivän aikana toteutetuissa teoksissa ei pyritty korostamaan yksilöiden taitoja, vaan keskeistä olivat ryhmien erilaiset ideat, aktiivinen toiminta ja teosten dokumentointi esitettävään muotoon. Eräs osallistuneista kiteytti palautteessa tunnelmansa: ”Mä en ole pitkään aikaan ajatellut niin paljon, kuin tänä viikonloppuna!”

Eksperimenta! nuorten nykytaiteen triennale levittäytyy lokakuussa Tallinnan kuvataidefoorumien paraatipaikoille. Teoksia on nähtävillä mm. Tallinnan Taidehallissa ja Valokuvamuseossa, sekä useissa vanhankaupungin gallerioissa.

Eksperimenta! -näyttelyyn tarjotusta neljästäsadasta työstä on kokonaisuuteen valittu myös neljä työpajoissamme syntynyttä teosta, joista esillä on valokuvadokumentaatiot ”Value”, ”Trading project”, ”Trash election” ja ”Candies for hugs, handshakes and high fives”.

Eksperimenta workshoppien suunnittelusta ja ohjauksesta Virossa ja Suomessa vastasivat opettajat Antti Hämäläinen ja Mervi Suomalainen Visuaalisten taiteiden koulu Aimosta sekä Jane Remm Sally Stuudiosta.

Kirjoittaja: Mervi Suomalainen, kuvataideopettaja

Kuvat ovat näyttelyyn osallistuneiden oppilaiden ottamia.

Katso Eksperimenta! 2017 ohjelma tästä.