Teija Lauronen.
| | |

Teija Laurosesta vuoden kuvataidekasvattaja

Kuvataidekoulujen liitto ry:n hallitus valitsi Vuoden kuvataidekasvattaja 2021 -kunniamaininnan saajaksi TaM, johtava opettaja Teija Laurosen.

Teija Lauronen.

Teija Lauronen on osoittanut työssään kolmikymmenvuotisen uransa aikana pitkäjänteistä kehittämiskykyä ja innovatiivista sekä ennakkoluulotonta kokeilunhalua. Hänen työssään on noussut vahvasti esiin tahto kehittää kestävää taidekasvatusta kokeellisesti, soveltavasti ja uutta luoden. Esimiehenä ja opettajana Teija osaa innostaa muut mukaan mitä erilaisempiin materiaalikokeiluihin ja projekteihin luovalla, laatutietoisella sekä kannustavalla asenteellaan.

Kuvataidekoulujen liiton hallitustyössä Teija on tuonut oman tärkeän panostuksensa kehittämistyöhön reilun kymmenen vuoden ajan. Teija on hallituksessa sekä työyhteisössään erittäin pidetty kollega.

Teijan ura taidekasvattajana sai alkunsa vuonna 1988, jolloin hän meni kesätöihin Turun lastenkulttuurikeskukseen lasten taideohjaajaksi. Työn innoittamana hän suuntautui kuvataideopettajan opintoihin jo olemassa olevan vaatetusalan koulutuksen lisäksi. Teija on toiminut Forssan lasten nuorten kuvataidekoulun opettajana vuodesta 1991 lähtien ja johtavana opettajana syksystä 2001 lähtien.

Värit sekä kierrätysmateriaalien käyttö ovat Teijan sydäntä lähellä. Teijan mielikuvituksen ja materiaalituntemuksen seurauksena kierrätysmateriaalista syntyy mm. upeita koruja. Teijan ennakkoluuloton ja utelias lähestymistapa outoihin ja täysin vieraisiin materiaaleihin ja tekniikoihin on kunnioitettavaa. Forssan kuvataidekoulu onkin opittu vuosien varrella tuntemaan paikkana, mihin tarjotaan mitä uskomattomampia materiaaleja.

Forssan kuvataidekoulun julkinen näkyvyys on aina ollut Teijalle tärkeää ja sitä hän on ansiokkaasti nostanut vuosi vuodelta monien eri tahojen tietoisuuteen. Forssan kuvataidekoulu on aktiivinen ja näkyvä niin seutukunnalla, valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Kahden viimeisen vuoden aikana Forssan kuvataidekoulu on myös osallistunut voitokkaasti kansainvälisille StarT-festareille. Vuonna 2021 Forssan kuvataidekoulun opetuskäytänne piirustushiilen valmistamisesta voitti yhtenä kolmesta kansainvälisen kilpailun. Opetuskäytänne valittiin myös Suomen edustajaksi Science on Stage festival 2022 -tapahtumaan Prahaan. 

Forssan kuvataidekoulu on Teijan johdolla valittu jo toistamiseen ainoana taiteen perusopetuksen kouluna LUMA-kehittäjäkouluksi tekemään yhteistyötä LUMA-keskus Suomen ja eri yliopistojen kanssa. Tavoitteena on ollut löytää tapoja, joilla voidaan yhdistää tiedettä taiteen opettamiseen.

Taiteen ja tieteen yhdistämisen myötä Teija kiinnostui myös luonnonväreistä ja niiden mahdollisuuksista kuvataiteessa. Pitkäjänteisen kokeilun ja tutkimuksen myötä valmistui lokakuussa 2021 Forssan kuvataidekoulun  Luonnonvärit kuvataiteessa -opas.

Kuvataidekoulujen liiton hallitustyön ohella Teija on antanut tärkeän työpanoksen liiton järjestämässä Kansanedustajat kuvataidekoululaisten silmin -näyttelyhankkeessa. Kuvataidekoulujen liitolla on kunnia valita Vuoden kuvataidekasvattaja 2021 -kunniamaininnan saajaksi Teija Lauronen.

TIEDOTE_Vuoden kuvataidekasvattaja 2021

Valokuva: Soihtu Photography, Sonja-Tuulia Hämäläinen.

Samankaltaiset artikkelit