Kotimainen savi tutuksi -hankkeen mainoskuva.
| | |

Kotimainen savi tutuksi

Kotimainen savi tutuksi -hankkeen mainoskuva.

Miia Kallio (kuva- ja keramiikkataiteilija, YAMK, AMK, AmO, HUK) on toteuttanut Kotimainen savi tutuksi -hankkeen yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulun kanssa. Hanketta on tukenut Ornamo-säätiö Uusia alkuja -apurahoituksella. Hankkeen kohderyhmänä ovat taiteen perusopetuksen opettajat. Tavoitteena on edistää kotimaisen punasaven käyttöä kuvataidekouluissa, joissa kotimainen punasavi on jäänyt viime vuosikymmeninä usein teollisesti tuotetun savimassan varjoon. Kotimainen savi on usein ekologisesti kestävämpi materiaalivalinta.

Kotimainen savi tutuksi -hanke kattaa kaikille avoimen PDF-muodossa olevan oppaan ja opasvideot saven käytöstä.  Suomalaisen punasaven käytön haasteisiin ja erityispiirteisiin opas videoineen antaa vastauksia.

Osana oppaan julkistusta Helsingin kuvataidekoulu järjestää Kotimainen savi tutuksi -koulutuspäivän maanantaina 18.8.2025 klo 10-15 kuvataidekoulujen opettajille. Koulutuspäivä pidetään Strömsin taidekartanon tiloissa (Untuvaisentie 10, 00820 Helsinki). Koulutuspäivän aikana tutustutaan kotimaisen saven erityispiirteisiin ja toteutetaan käsinrakennustekniikoilla esimerkkitöitä. Lisäksi tehdään keramiikan mustasavustus erillisessä savustustynnyrissä valmiiksi raakapoltetuille ja mukana tuoduille töille. Osallistujat saavat tarkemmat ohjeet mustasavustukseen tuotavien töiden osalta ilmoittautumisen jälkeen. Koulutuspäivään voi osallistua 20 henkilöä. Helsingin kuvataidekoulu tarjoaa osallistujille aamukahvit ja paikalla käytettävät materiaalit. Lounas on omakustanteinen. Muuten koulutuspäivä on osallistujille maksuton. Koulutuspäivän sitovat ilmoittautumiset Miia Kalliolle: miia.kallio@kuvataide.fi.

Miia Kallio.
Miia Kallio työhuoneellaan. Kuva: Otto Santala.

Kotimainen savi tutuksi -kirjallinen ohje löytyy oheisesta linkistä: Kotimainen savi tutuksi.pdf. Opasvideot (YouTube) löytyvät sekä oppaan linkeistä että alta. Kirjallista opasta ja videoita kannattaa käyttää rinnakkain.

1. Kotimainen savi tutuksi         4:00
Saven käsittely

2. Kotimainen savi tutuksi         7:07
Käsinrakennustekniikat: nipistely ja osien liittäminen

3. Kotimainen savi tutuksi         8:26
Käsinrakennustekniikat: makkara- eli nauhatekniikka

4. Kotimainen savi tutuksi         10:14
Käsinrakennustekniikat: levytekniikka

5. Kotimainen savi tutuksi         9:03
Käsinrakennustekniikat: suomutekniikka

6. Kotimainen savi tutuksi         6:56
Dreijaus

7. Kotimainen savi tutuksi         11:06
Apumuotti

8. Kotimainen savi tutuksi         8:14
Pintakäsittely: engobet ja sgraffito

9. Kotimainen savi tutuksi         5:16
Pintakäsittely: kiillottaminen

10. Kotimainen savi tutuksi        6:16
Kuivaus ja keskeneräisen työn säilyttäminen tuntien välissä

11. Kotimainen savi tutuksi         8:22
Poltot ja saven värivariaatiot

12. Kotimainen savi tutuksi         8:07
Mustasavustus: engobe-estokuviointi ja pintakäsittely

13. Kotimainen savi tutuksi         8:10
Mustasavustus: savustaminen

Samankaltaiset artikkelit