På svenska

Virtuaalinäyttely

Kuva: Iris Eklund, 14 v, Helsingin kuvataidekoulu

Siivekkäät siemenet, höyryävä avaruushautomo ja kuvallisia kasvutarinoita – Lasten ja nuorten kuvataidekoulujen valtakunnallinen Löytöretkellä-näyttely avautuu Kaapelitehtaan Puristamossa 27.4.2017.

Löytöretkellä-näyttely Kaapelitehtaan Puristamossa 27.4.–12.5.2017 tekee näkyväksi 4–20-vuotiaiden kuvallisia tutkimusretkiä, pitkäjänteisen harrastamisen tuomaa osaamista, iloa ja itsensä löytämistä. Valtakunnallinen näyttely on visuaalisten taiteiden taiteen perusopetusta antavien kuvataidekoulujen ja arkkitehtuurikoulujen satojen oppilaiden yhteisnäyttely. Näyttelyn järjestää Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto ry. Näyttelyn teema ”tutkiminen ja löytäminen” ja iso Puristamo-halli antavat mahdollisuuksia moniin teemoihin, erilaisten materiaalien hyödyntämiseen ja mittaviin yhteisteoksiin. Teosten koko vaihtelee muutamasta senttimetristä kymmeneen metriin. Nykypäivän kuvataidekouluissa ja arkkitehtuurikouluissa tutustutaan perinteisten tekniikoiden rinnalla esimerkiksi tilateoksiin ja animaatioihin.

Näyttelyssä voi eläytyä historiallisiin löytöretkiin ja toisiin kulttuureihin. Näyttelyvieras voi hypätä aikamatkalle tulevaisuuteen, astua vieraalle planeetalle ja etsiä kuoriutuvia otuksia höyryävässä avaruushautomossa. Ihmeellisimmät asiat voivat löytyä lähiympäristössä, luontoa havainnoimalla. Luontoaiheisten teosten lähtökohtia ovat muodonmuutokset, uuden versoaminen ja luonnon materiaalien kiertokulku.

Suosituimpia näyttelyyn tarjottujen teosten aiheista olivat erilaiset muotokuvat ja omakuvat. 14-vuotias näyttelyn julisteen kuvantekijä Iris Eklund kertoo: ”Maalauksessa on oma sarjakuvahahmoni; tuimalla luonteella, punaisilla hiuksilla ja tatuoinneilla varustettu Taylor. Matkaseuraksi hänen olkapäälleen on kiivennyt pieni kummituseläin jostain viidakon syvyyksistä. Taylor on lähtenyt kotoa pitkälle tutkimusmatkalle viidakkoon ja päämäärää ei sen enempää ole, katsotaan vain minne tie vie ja mitä se tuo tullessaan. Ehkä matka onkin itsensä löytämistä varten.”

 

Lasten ja nuorten kuvataidekoulujen ja arkkitehtuurikoulujen valtakunnallinen Löytöretkellä-näyttely Kaapelitehtaan Puristamossa 27.4.–12.5.2017

Avoinna joka päivä klo 10–18
Poikkeuksena pe 12.5. klo 10–17
Vappupäivänä 1.5. näyttely on suljettu

Virtuaalinäyttely avautuu tällä sivulla 27.4.2017.
Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa #loytoretkella

 

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 27.4.2017 klo 18-19.30!

Avajaisohjelma:

Näyttelyn avaus, opetusneuvos Mikko Hartikainen, Opetushallitus.

Kokemuksia kuviskoulusta, Maisema-arkkitehuurin YO Ella Prokkola.

Mahdollisuus-installaatioon liittyvä performanssi, Espoon kuvataidekoulun 7–10-vuotiaat oppilaat.

Lataa tästä kutsu!

Kaapelitehdas / Puristamo
Tallberginkatu 1 C
00180 Helsinki

 

Luettelo näyttelyyn ja virtuaalinäyttelyyn osallistuvista oppilaitoksista:

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu, Espoon kuvataidekoulu, Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Heinolan kuvataidekoulu, Helsingin kuvataidekoulu, Helsingin taiteilijaseuran kuvataidekoulu, Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulu, Kauniaisten kuvataidekoulu, Keravan kuvataidekoulu, Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Kuvataide- ja käsityökoulu Emil, Lapuan taidekoulu, Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki, Lohjanseudun kuvataidekoulu, Nurmijärven kuvataidekoulu, Oulun taidekoulu, Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu, Porin taidekoulu, Porvoon taidekoulu, Rauman kuvataidekoulu, Sara Hildén –akatemia, Tuusulan lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Vantaan kuvataidekoulu, Vihdin kuvataidekoulu, Visuaalisten taiteiden koulu Aimo, Wellamo-Opisto / Hollolan kuvataiteen perusopetus.

 

Näyttelyn järjestäjä ja näyttelytyöryhmä

Näyttelyn järjestäjä Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto kutsui jäsenoppilaitoksensa ehdottamaan teoskokonaisuuksia Löytöretkellä-näyttelyyn syksyllä 2016. Lokakuun loppuun mennessä lähetetyistä ehdotuksista valittiin teoskokonaisuudet 26 kuvataide- ja arkkitehtuurikoululta. Näyttelyn jurytyksen teki liiton nimittämä työryhmä, johon kuuluivat kuvataiteilija Leenakaisu Hattunen, kuvataiteilija Tommi Hämäläinen, kuvataideopettaja Tiia Karjalainen, kuvataideopettaja Mirka Kastinen, arkkitehti ja graafikko Heli Niska. Näyttelytyöryhmän jäsenet toimivat myös kuvataidekoulujen opettajina.

 

Löytöretkellä-mediakuvat:

Mediakuva 1: Vantaan kuvataidekoulu_Kuvaaja: Marja Juutinen

Mediakuva 2: Porin taidekoulu 1

Mediakuva 3: Porin taidekoulu 2

Mediakuva 4: Iris Eklund, 14 v, Helsingin kuvataidekoulu

 

Taustatietoa Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitosta

Löytöretkellä-näyttely on Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton 35-vuotisjuhlanäyttely.

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto on kuvataide-, arkkitehtuuri- ja käsityökoulujen taustajärjestö, joka on perustettu vuonna 1982. Liiton jäseninä on 63 visuaalisten taiteiden taiteen perusopetusta antavaa oppilaitosta.

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton jäsenoppilaitokset antavat opetusta 3–20-vuotiaille lapsille ja nuorille. Visuaalisten taiteiden taiteen perusopetukseen osallistuu maassamme viikoittain 23 400 lasta ja nuorta. Taiteen perusopetus on ensisijaisesti lapsille ja nuorille tarkoitettua tavoitteellista ja tasolta toiselle etenevää eri taiteenalojen opetusta. Taiteen perusopetus on vapaaehtoista ja tapahtuu koulupäivän ulkopuolella. Taiteen perusopetuksella on oma lainsäädäntönsä. Opetus noudattaa koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelmaa, joka on laadittu valtakunnallisen taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden pohjalta.

Visuaalisten taiteiden perusopetuksen tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia opiskella kuvataidetta, mediataiteita, arkkitehtuuria tai käsityötä pitkäjänteisesti, tavoitteellisesti ja omien kiinnostuksen kohteiden suuntaisesti.

Lisätiedot:
Anu Hietala
toiminnanjohtaja
etunimi.sukunimi@youngart.fi
puh: +358 40 736 3767