Neljä nuorta esittelemässä suunnittelemiaan kangaskuoseja Forssan torilla.
| | | |

Forssan kuvataidekoulun Kuosisuunnittelu-kilpailusta Vuoden taidekasvatusteko 2023

Vuonna 2023 Kuvataidekoulujen liitto ry:n hallitus on nimennyt esimerkillisen taidekasvatusteon, jolla on tehty taidekasvatusta näkyväksi, edistetty osallisuutta ja vaikuttamista sekä taidesuhteen vahvistusta. Teko on innovatiivinen ja se kokeilee ja luo rohkeasti uusia toimintamuotoja kuvataidekoulun perinteisen toiminnan rinnalle. Vuoden taidekasvatusteko 2023 -kunniamaininta on myönnetty Forssan kuvataidekoulun Kuosisuunnittelu-kilpailulle.

Neljä nuorta esittelemässä suunnittelemiaan kangaskuoseja Forssan torilla.
Kuva: Voittajat torilla. Valokuva: Antti Törmälä.

Forssan kuvataidekoulu haastoi vuonna 2023 kaikki Forssan päiväkodit ja peruskoulut suunnittelemaan uusia painokangaskuoseja. Haastekilpailu oli osana Forssa 100 juhlavuotta.

Kouluilla oli mahdollisuus tutustua projektikoordinaattori Kristiina Huttusen opastuksella Forssan museon Kuosikeskuksessa kuosisuunnittelijan työhön ja suunnitelmissa käytettäviin menetelmiin. Koulut saivat myös suorat linkit sähköiseen materiaaliin, mikäli eivät päässeet paikan päälle. Osallistuvat koulut valitsivat itse jokaiseen ikäryhmään kolme ehdokasta jatkoon ja lähettivät niistä valokuvat kuvataidekoululle. Kuvataidekoulu laati Webropol-kyselyn jatkoon menneistä suunnitelmista ja yleisö pääsi pisteyttämään sitä kautta omat suosikkinsa. Myös Forssan museon väki arvio omat suosikkinsa. Kilpailu oli suosittu. Jokaisessa sarjassa vastaajia oli 400-500. Voittajat julkistettiin 27.5. Kukkamarkkinoilla, Forssan torilla. Forssan Lehti uutisoi kilpailusta sen edetessä yleisöäänestysvaiheeseen. Toisen jutun he kirjoittivat, kun kilpailu oli tullut päätökseen ja voittajat oli palkittu omilla kankailla.

Kaikista kuvataidekoulun omien oppilaiden suunnitelmista (lähes 140 kpl) tehtiin seinänäyttely, joka oli esillä syksyyn asti. Myös muita kouluja kannustettiin esittelemään oman koulun oppilaiden suunnitelmat ja tuomaan kaikkien suunnitelmat näkyviksi. Näyttelyn näki seutukunnan väen lisäksi monet opetuksen ja tekstiilialan ammattilaiset Suomesta sekä myös Japanista, sillä Forssa Textile Week toi Forssaan 17.-20.8. paljon vieraita myös muualta. Esim. Aimokoulun opettaja toi oppilasryhmiä tutustumaan projektiin nähtyään näyttelyn ja tutustuttuaan projektiin kyseisen tapahtuman aikana. Palaute oli kokonaisuudessaan positiivista ja kannustavaa.

Oppilaiden kuoseista tehtiin pieni koe-erä tuotteita, joita myytiin hyvällä menestyksellä Forssa Textile Week Pop-up myymälässä. Tuotteistus jatkuu edelleen.

Projekti toi paljon näkyvyyttä ja positiivista palautetta niin kouluilta, kaupunkilaisilta kuin Forssa Textile Weekin näyttelyvierailtakin. Projekti on hyvä esimerkki siitä, miten taidekasvatusta ja taiteen perusopetusta voidaan tuoda esille koko kaupunkiyhteisölle. Projektissa yhdistyi hienosti kuosisuunnittelun ja tekstiilitaiteen sekä Forssan historia ja tulevaisuus.  Se toi yhteen useita kaupungin yksiköitä innovatiivisen yhteistyön merkeissä.

TIEDOTE_Vuoden taidekasvatusteko 2023

Valokuva: Antti Törmälä

Samankaltaiset artikkelit