Näyttelyt ja tapahtumat

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran jäsenille kulttuurimatka Sveitsin alppimaisemiin syksyllä 2019

Seuran jäsenet Kirsti Merta ja Kauko Kyynäräinen Pienestä Kulttuuripuodista ovat järjestämässä ensi syksyksi kulttuurimatkaa Sveitsin alppimaisemiin. Kiinnostuneita pyydetään olemaan yhteydessä Kirstiin ja Kaukoon jo nyt helmikuun loppuun mennessä. Katso yhteystiedot sekä tarkemmat tiedot matkasta, sen ajankohdasta, alustavasta ohjelmasta ja kustannuksista matkatiedotteesta!

 

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät vievät vuonna 2019 viihteen ja taiteen tiloihin

Millainen taide pysäyttää? Millainen viihde herättää ajatuksia? Mikä saa hymyilemään, nauramaan ja liikuttumaan? Millainen tila herättää kokemukset ja tarinat eloon? Erilaiset elämykset sykähdyttävät ja nostavat meidät arjen yläpuolelle. Viihteen ja taiteen tiloissa on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema Suomessa vuonna 2019. Teemavuoden aikana tuodaan esille taiteen tekeminen ja kokeminen, viihteen eri muodot sekä kokijoiden näkökulmat. Tärkeitä ovat myös paikat, joissa kokemus ja elämys syntyvät.

Kulttuuriympäristöpäivien pääajankohta Suomessa on 2.-8.9.2019, mutta tapahtumia voi järjestää muulloinkin. Voit siis pitkin vuotta osallistua tapahtumaan, järjestää tapahtuman, juhlia omin päin ja innostaa lapsia ja nuoria mukaan keväiseen Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun. Kilpailusta tiedotetaan alkuvuonna lisää.

Teemavuoden avajaisia juhlitaan 5.2.2019 ympäristöministeriön Pankkisalissa Helsingissä. Teemavuoden avajaisjuhlassa kuullaan kiinnostavia esityksiä viihteestä, taiteesta ja mahdollisuuksista osallistua Euroopan kulttuuriympäristöpäiviin.

Ilmoittautumiset 29.1.2019 mennessä tai niin kauan kuin paikkoja riittää, mukaan mahtuu 100 ensimmäistä! Katso ohjelma tästä!

Viihde ja taide yhdistävät Eurooppaa ja sen perintöä
Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, englanniksi European Heritage Days, vietetään joka syksy 50 maassa ympäri Eurooppaa ja vuosittain yli 30 miljoonaa ihmistä osallistuu lähes 80 000 tapahtumaan!

Teemavuodet ovat yhteisiä kaikille Euroopan maille. Vuonna 2019 yhteinen teema on Arts and Entertainment. Taide ja viihde yhdistävät Eurooppaa monin tavoin. Teemavuoden aikana eurooppalaisia liikuttavat esimerkiksi sirkustaide, teatteri, kirjallisuus, elokuva ja kuvataide. Musiikki soi ja tanssi vie mukanaan, kun kansalaiset ympäri Euroopan nauttivat viihteestä ja taiteesta elokuvateattereissa, museoissa, puistoissa, konserttisaleissa ja erilaisilla festivaaleilla.

Juhlitaan yhdessä ja omin päin
Suomessa järjestetään joka vuosi yli 300 Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumaa, esimerkiksi avointen ovien päiviä, opastettuja kierroksia, työpajoja, kylä- ja kaupunginosajuhlia ja retkiä. Tapahtumanjärjestäjiksi toivotaan museoita, teattereita, kirjastoja, taide- ja kulttuuriseuroja, nuoriso- ja harrasteseuroja ja muita yhdistyksiä, kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita järjestämään ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville.

Tapahtumapaikoiksi toivotaan taiteen ja viihteen tiloja taidemuseoista teattereihin, kulttuuritaloista klubeihin, konserttisaleista viihde- ja elämyskeskuksiin. Tapahtumapaikka voi olla myös lähiympäristön kohde. Viihteen ja taiteen tiloja löytyy myös seurantaloilta, kouluilta, nuorisotaloilta, kaduilta ja puistoista.

Suomen tapahtumakalenterin www.kulttuuriymparistopaivat.fi lisäksi tapahtumat saavat Euroopan laajuista huomiota kansainvälisellä sivustolla www.europeanheritagedays.com.

Mukaan pääsee maksutta, ja tapahtumiinne saatte sekä näkyvyyttä että erilaista materiaalia.

Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.

 

 

Annantalon tapahtumat keväällä 2019

Annantaloon on tulossa nyt viidettä kertaa Small size days -tapahtuma esityksineen ja pajoineen – puuhaa löytyy vauvoillekin. Entä tiesitkö, että Annantalo tarjoaa työpajoja myös nuorille? Seuraavat maksuttomat The Movement -pajat ovat to 17.1. klo 17–20. Vanhat tutut sarjat jatkuvat: Naperokino 0–3-vuotiaille, 3–6-vuotiaiden Taideneuvola yhdessä aikuisen kanssa ja erityislapsillekin sopivat DanceAbility-tanssitunnit.

Katso tapahtumakalenteri!

 

Nuori Taide -tapahtuma Jyväskylässä 25.5.2019

Uusi valtakunnallinen visuaalisen taiteen, tekemisen ja ilmaisun foorumi Nuori Taide järjestää valtakunnallisen taidetapahtuman Jyväskylän kaupunginteatterissa 25.5.2019 klo 11-17.

Nuori Taide -tapahtumassa 13–23 -vuotiailla nuorilla on mahdollisuus esitellä omaa visuaalista taidettaan ja ilmaisuaan eri tavoin: esittelypisteillä, valkokankaalla, työpajamuodossa, esityksinä, performansseina, esitelminä tai puheenvuoroina, myös ulkona ja kaupunkitilassa. Voi myös itse ehdottaa tapoja tuoda tekemistään esille. Esiteltävät teokset ja tekeminen voivat olla yksin tai ryhmässä toteutettuja. Nuorilla on myös mahdollisuus saada palautetta ammattilaisilta.

Tapahtumaan osallistuminen on ilmaista ja majoitus ja ruokailu järjestyvät pientä korvausta vastaan. Matkakustannukset on maksettava itse. Sähköinen ilmoittautuminen tapahtumaan on 25.2.–25.3.2019. Tarkemmat ja päivittyvät tiedot tapahtumasta löytyvät osoitteesta www.nuoritaide.fi

 

 

8.2.-28.4.2019 KEHONA-näyttely Kymenlaakson museolla

Kymenlaakson museo, Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99, 48100 Kotka.

Avoinna ti, to–su 10–17, ke 10–20

KEHONA-näyttelyssä keho ja kosketus vaikuttavat taideteoksiin ja kokemukseen niistä. Näyttely ääntelee, tuoksuu ja tuntuu ja teokset ovat konkreettisessa vuorovaikutuksessa kokijan kanssa. Näyttely toteutetaan Porin taidemuseon, Kymenlaakson museon ja Porin lastenkulttuurikeskuksen yhteistyönä. Tervetuloa avajaisiin to 7.2.2019 kello 17–19.

Lue lisää!

 

 

24.3.2019 tamperelaisten taiteen perusopetuskoulujen yhteisproduktio Pallo hallussa! Tamperetalossa

Pallo hallussa! kokoaa yli 450 taitavaa lasta ja nuorta rakentamaan vuorovaikutusta eri taiteenalojen välille. Lopputuloksena syntyy esitys, joka nähdään Tampere-talossa maaliskuussa. Luvassa on virtuoosimaisia musiikki-, tanssi- ja sirkusesityksiä sekä visuaalista tykitystä ja animaatioita. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Sorin Sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra.

Pallo hallussa! syntyy taiteen perusopetuksen oppilaitosten ainutlaatuisena yhteistyönä

Esitys on Tampere-talon, Sorin Sirkuksen, Tampereen konservatorion, Pirkanmaan musiikkiopiston, Sara Hildén -akatemian ja Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän yhteisponnistus. Näiden oppilaitosten nuoret taiteilijat pääsevät hankkeen myötä tutustumaan toistensa taiteenaloihin, maapallon nykytilaa pohtien ja uusia tulevaisuuden yhteistyömalleja etsien.

Hankkeessa mukana olevat oppilaitokset tekivät yhteisen Suomi 100 -videoteoksen vuonna 2017. Sen jälkeen yhteistyö on tiivistynyt edelleen. Pallo hallussa! edustaa taiteiden välistä yhteistyötä, joka on nostettu esille myös taiteen perusopetuksen uusissa opetussuunnitelmissa.

Pallo hallussa! nähdään sunnuntaina 24.3.2019 klo 17:00 Tampere-talossa, ja maanantaina 25.3.2019 klo 10:00 on luvassa koululaisnäytös, jonka lipunmyynnistä vastaa Sorin Sirkus.
 

 

 

29.1.-22.3. 2019 Unikudelmia Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Artussa Hyvinkäällä

Unikudelmia on näyttely suomalaisen kirjallisuuden unista ja unelmista. Se on kirjallisuuslähtöinen kiertonäyttely, jonka jokainen yksityiskohta löytyy sen taustakirjallisuudesta: 31 suomalaisesta yötä tai unta käsittelevästä teoksesta.

”Unikudelmia on erityisesti lapsille ja nuorille suunniteltu elämyksellinen näyttelymaailma sekä aikuisiakin ihastuttava taidekokemus. Näyttelyssä on esillä myös mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia – sen maailmassa kaikenikäiset voivat astua kirjojen kansien sisäpuolelle, unien toiseen todellisuuteen.” (Anna Anttonen ja Kati Inkala, Valveen sanataidekoulu)

Näyttelyn kirjoista vanhin on Marjatta Kurenniemen vuonna 1947 julkaistu Unikon satuja ja uusin, oululaisen Satu Alajoen Valon sankari, on julkaistu keväällä 2017. Unikudelmia on mahdollista kokea elämysnäyttelynä, mutta sen maailmaan voi myös syventyä kirjallisuuden kautta joko ennen tai jälkeen näyttelyvierailun. Valveen sanataidekoulu on laatinut jokaiseen näyttelyn teokseen sanataideharjoituksia, jotka ovat näyttelyn verkkosivuilla vapaasti käytettävissä (www.unikudelmia.fi).

Unikudelmia on kulttuuritalo Valveen sanataidekoulun näyttelytuotanto, joka oli ensi kerran esillä Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikoilla 2017. Kulttuuritalo Valve on osa Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluita. Unikudelmien työryhmä on aiemmin tuottanut palkitun Saareen-näyttelyn, joka on kiertänyt Suomea yli kymmenen vuotta ja jonka on nähnyt yli 70 000 kävijää.

Avoinna ma-to klo 12-9, pe klo 12-16.

Vapaa pääsy. Tervetuloa !

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Villatehdas, Kankurinkatu 4-6, O-rappu, 05800 Hyvinkää.

 

 

 

 

 

OKM:n järjestämiä infotilaisuuksia uudesta kuntien kulttuuritoimintalaista

Eduskunta on hyväksynyt uuden kuntien kulttuuritoimintalain. Laki vahvistaa kulttuurin roolia kunnan toiminnassa sekä perustelee kulttuurin merkitystä ja asemaa kunnan peruspalveluna. Lain toimeenpanosta järjestetään maaliskuun aikana infotilaisuuksia eri puolilla Suomea kuntien kulttuurivastaaville, paikallisille ja alueellisille kulttuuri- ja taidetoimijoille sekä päättäjille.

Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen ja Suomen Kuntaliiton kanssa.

ke 6.3.2019 Helsinki
Jukola, Meritullinkatu 1, Helsinki

ke 13.3.2019 Kuopio
Kuopion musiikkikeskus, jousisto
Kuopionlahdenkatu 23, 70100 Kuopio

ke 20.3. Oulu
Lapland Hotels, Ylläs- ja Äkäslompolo kokoustila
Kirkkokatu 3, 90100 Oulu

ke 27.3. Tampere
Vapriikki, auditorio
Tampellan alue, Alaverstaanraitti 5, 33101 Tampere

Lue lisää!

 

6.3.2019 Museoviraston järjestämän Kulttuuriperintö nyt ja tulevaisuudessa – politiikkapaneeli Helsingissä

Paneelikeskustelu Kansallismuseon auditoriossa 6.3.2019 klo 17-19.

Kulttuuriperinnöstä ja sen politiikasta keskustelevat Anders Adlercreutz (rkp), Li Andersson (vas), Eeva-Johanna Eloranta (sd), Henna Virkkunen (kok).

Keskustelun sparraajina ovat kulttuurijohtaja Helka Ketonen (Maaseudun Sivistysliitto) ja toimitusjohtaja, dosentti Liisa Suvikumpu (Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta).

Tilaisuuden juontaa Jussi-Pekka Rantanen.

Lue lisää!

 

3.2.2019 Arkkitehtuurin päivä

Paikka: Kiasma-teatteri, Mannerheiminaukio 2, Helsinki.

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseokonseptin kehittäminen etenee. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin asettaman kehitystyöryhmän tuloksista kuullaan maaliskuussa. Arkkitehtuurin päivä 2019 syventää keskustelua museohankkeesta erilaisia näkökulmia avaavien esimerkkien avulla.

Arkkitehtuurin päivän ohjelma on kaksiosainen:

Osa 1: Uudet museot

11.30 ilmoittautuminen

12.00 tilaisuus alkaa

13.45 kakkukahvit Alvar Aallon ja Arkkitehtuurin päivän kunniaksi

Osa 2: Arkkitehdin perintö

14.30 The Proposal -dokumenttielokuva, kesto 83 min

16.00 keskustelu

16.30 tilaisuus päättyy

Päivän aloittaa tutustuminen Skotlannin uuteen designmuseoon V&A Dundeehen, josta tulee kertomaan museon johtaja Philip Long. Keskustelussa kuullaan museouutisia myös Suomenlahden eteläpuolelta, kun Viron arkkitehtuurimuseon johtaja Triin Ojari saapuu kertomaan uunituoreesta päätöksestä yhdistää Viron arkkitehtuuri- ja designmuseot.

Keskusteluun kansainvälisistä malleista ja niiden tarjoamista näkökulmista uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle Suomessa osallistuvat myös Arkkitehtuurimuseon vt. johtaja Reetta Heiskanen ja Designmuseon johtaja Jukka Savolainen. Englanninkielistä keskustelua moderoi Archinfon toiminnanjohtaja Hanna Harris.

Osallistuminen Arkkitehtuurin päivän Uudet museot -osuuteen on ilmaista, ilmoittaudu 30.1. mennessä tästä!   Ilmoittaudu 30.1. mennessä tästä!

Museokeskustelun jälkeen nähdään Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPointin ohjelmistossa esitettävä elokuva The Proposal (2018), joka käsittelee meksikolaisarkkitehti Luis Barragánin perintöä ja mitä sille on arkkitehdin kuoleman jälkeen tapahtunut. Elokuvan jälkeen pohditaan Barragánin arkkitehtuurin merkityksiä ja yleisemmin arkkitehtuuriaarteiden vaalimista.

Elokuvaesityksen liput ovat myynnissä DocPointin verkkokaupassa.

Arkkitehtuurin päivän vieraana voit ostaa lipun erikoishinnalla 7,50 € käyttämällä alennuskoodia DPROPO. Erikoishintaisia lippuja on rajoitetusti.

 

2.3.2019 Meidän Ilmasto 2030 – Nuorten ilmastokokous Helsingissä

Nuorten Agenda 2030 -ryhmä järjestää yhteistyössä Sitran kanssa nuorten oman ilmastokokouksen Finlandia-talolla!

Kokouksen ohjelmassa on nuorten asiantuntijoiden puheenvuoroja, paneeleita ja toiminnallista ohjelmaa. Tapahtuma huipentuu nuorten ilmastojulkilausuman julkistamiseen, jonka tarkoituksena on tuoda nuorten näkemykset osaksi ilmastokeskustelua. Julkilausumaa ovat olleet työstämässä useat suomalaiset nuoriso-, ympäristö- ja kehitysyhteistyöjärjestöt. Lue lisää!

 

24.1.–17.2.2019 ITSE TEOSSA

Julisteen taitto: Riikka Mäkikoskela.

Galleria Valo sekä Katve 1 ja 2. Tiedekeskus ja museo Arktikum, Pohjoisranta 4, 96200 Rovaniemi.

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto ja Lapin yliopisto toteuttavat valtakunnallisen Itse teossa -näyttelyn 24.1. – 17.2.2019 yliopiston ylläpitämään Galleria Valoon sekä Galleria Katve 1 ja 2:een, Arktikumiin, Rovaniemelle. Näyttely esittelee liiton jäsenkoulujen opettajia ja rehtoreita itse teossa, taiteen tekijöinä.

Lue lisää!

 

18.1.–10.2.2019 Vuorotellen – Taidekasvattaja taiteilijana

Espoon kuvataidekoulun nykyisten opettajien näyttely

Näyttely esittelee Espoon kuvataidekoulun opettajien vahvaa ja monipuolista ammattitaitoa taiteen tekijöinä. Näyttelyssä on mukana 23 taiteilija-opettajan maalauksia, valokuvia, mediateoksia, veistoksia ja kuvituksia. Näyttelyn konkarit ovat opettaneet 40-vuotisjuhlavuottaan viettävän Espoon kuvataidekoulun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä saakka, nuorimmat ovat olleet vielä muutama vuosi sitten kuvataidekoulun oppilaita.

Näyttelyyn valmistettava yhteisteos tekee näkyväksi kuvataidekoulun opettajien lapsuusajan teoksia eri vuosikymmeniltä. Yhteisteos muistuttaa, että jokainen opettaja on ollut vuorollaan myös oppilas. Rakkaus kuvien tekemiseen on saattanut syttyä hyvinkin varhain.

Osalle opettajista oman taiteen tekeminen on ensisijainen tai yhtä vahva ammatti kuin opetustyö. Osa saa taiteen tekemisestä vastapainoa opettamiselle ja ammentaa kokeiluista sisältöä ja innostusta omaan opetukseen.

Espoon kuvataidekoulu juhlii 40-vuotisjuhlavuotta monipuolisella näyttelyohjelmalla. Näyttelyissä esittäytyvät vuorotellen aiemmat ja nykyiset opettajat sekä tietenkin oppilaat. Entisiä rehtoreita ja opettajia osallistuu Kymppi kuviksessa III -näyttelyyn, joka jatkuu Espoon kulttuurikeskuksen galleriassa 27.1.2019 saakka. Oppilaiden vuoro on 9.4.2019 avautuvassa ”Juhlat” -kevätnäyttelyssä Heikintorin kauppakeskuksessa.

Lämpimästi tervetuloa avajaisiin torstaina 17.1.2019 klo 18–20!

Näyttelyn avaa Espoon kaupungin opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Marika Niemi.

Heikintorin kauppakeskus, 2. kerros, Espoon kuviksen tapahtumatila

Kauppamiehentie 1, 02100 Espoo

Näyttely avoinna ti-su klo 11-20

 

9.-27.1.2019 Espoon kuvataidekoulun  Kymppi kuviksessa III – taidekasvattaja kuvantekijänä -näyttely

Espoon kulttuurikeskus (kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo).

Näyttely on avoinna kulttuurikeskuksen aukioloaikojen mukaisesti ma–pe 8–21, la 9–18 ja su 9–15.

 

 

 

 

 

28.1.–3.2.2019 DocPoint-festivaalin yhteydessä 10-16-vuotiaille suunnattu DOKKINO – Lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma

Dokumenttielokuva tarjoaa paljon mahdollisuuksia paitsi media- ja elokuvakasvatukseen myös esimerkiksi yhteiskunnallisten kysymysten käsittelyyn. DOKKINO tukee koulujen mediakasvatusopetusta tarjoamalla opettajille valmiin opetusmateriaalin elokuvaelämyksen tueksi. DOKKINOn opetusmateriaalit toimivat mobiilioppimisympäristössä.

Tarkemmat tiedot elokuvista ja esityssarjoista löydät osoitteesta www.dokkino.fi

Myös DocPoin-festivaalin ohjelmisto on julkistettu!

 

4.-10.2.2019 Mediataitoviikko

Mediakasvatukselle omistetun teemaviikon avulla saamme paremmin näkymään sitä työtä, jota eri organisaatioissa, järjestöissä ja yrityksissä tehdään ympäri vuoden mediakasvatuksen edistämiseksi. Kampanjoilla ja tempauksilla voidaan puolestaan tarttua ajankohtaisiin teemoihin, joista koulut ja muut Mediataitoviikkoon osallistuvat tahot voivat valita itselleen läheisen aiheen.

Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen.

 

29.1.2019 Sitran koordinoima Erätauko-päivä / Opetushallituksen järjestämä keskustelutilaisuus

Aika: 29.1.2019 klo 10.00-12.30

Paikka: Opetushallitus, Hakaniemenranta 6, monikäyttötila, Helsinki.

Miten voisimme edistää ilmastovastuun oppimista kouluissa ja oppilaitoksissa?

Erätäukopäivän aikana järjestetään ympäri Suomen keskusteluja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä. Erätauko-päivänä merkittävä joukko organisaatioita ympäri Suomen järjestää Erätauko-dialogeja, joissa Ilmastonmuutoksen hillitseminen sidotaan laajasti yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Opetushallituksen järjestämässä keskustelutilaisuudessa jaetaan ymmärrystä siitä, miten kouluissa ja oppilaitoksissa voidaan käsitellä ilmastonmuutosta kannustavasti ja voimaannuttavasti. Tilaisuuden tavoite on hahmottaa, mitkä tekijät estävät ja toisaalta tukevat ilmastovastuun ymmärryksen ja osaamisen lisääntymistä koulutuksessa. Tilaisuudessa määritellään toimenpiteitä, miten ilmastovastuu tulisi osaksi koulutusjärjestelmää.

Tilaisuus on tarkoitettu koulutuksen ja ilmastonmuutoksen asiantuntijoille opetussektorilta, hallinnosta, tiedeyhteisöstä, yrityksistä ja järjestöistä. Mukaan mahtuu 40 keskustelijaa.

Ilmoittautuminen 21.1. mennessä verkkolomakkeella.

Lue lisää ja lataa sivun alalaidasta kutsu!

 

29.1.2019 Helsingissä: Välähdyksiä tulevaisuuden kunnasta

Valtiovarainministeriön tapahtumassa tarkastellaan kuntien tulevaisuudenkuvia ja kehityssuuntia seuraavalla hallituskaudella ja myös sen jälkeen. Samalla luodaan katsaus hallituksen Tulevaisuuden kunta -reformiin ja Digikuntakokeiluun.

Lue lisää!

 

 

25.-26.1.2019 Educa-messut Helsingin Messukeskuksessa

Suomen suurimman opetusalan tapahtuman vuoden 2019 teemana on “Opettaminen – viestintää ja vuorovaikutusta”. Opetusalan valtakunnallinen suurtapahtuma, Educa, järjestetään vuosittain Helsingin Messukeskuksessa. Educassa käsitellään opetusalan ajankohtaisia asioita.  Lue lisää!

 

11.9.2018-27.1.2019 VÄRIKYLVÖ-näyttely Porin taidemuseolla

Porin taidemuseo, PEDAseinä, Eteläranta, Pori

Värikylvö-näyttely esittelee yhteisöllistä ympäristötaideteosta, joka oli esillä Hevosluodon siirtolapuutarhassa kesällä 2018. Teoksessa kasvatettiin syötävän ihania sinisiä ja hehkuvan oransseja kukkia Vauvojen värikylpy -työpajoihin. Porin lastenkulttuurikeskus toteutti teoksen yhdessä Porin ensi- ja turvakoti Esikon ja Luodon siirtolapuutarha ry:n kanssa osana Turun yliopiston Kokkeli-hanketta. Näyttely-yhteistyössä Porin taidemuseo. Näyttely on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä ja kulttuuriperintövuotta. Lue lisää!

 

19.11.-15.12.2018 ja 7.-18.1.2019 Jaloista käsin –hankenäyttely

Villa Artun galleria, Villatehdas, Kankurinkatu 4-6, O-rappu, Hyvinkää.

Avoinna ma-to 12-19, pe 12-16. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Voiko kävely olla taiteen perusopetuksen väline? Miten kävely vaikuttaa ajatteluun ja sitä kautta luovaan työhön? Näitä asioita on tutkittu Jaloista käsin –kehittämishankkeessa, jonka osapuolet ovat Hyvinkään lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Taito käsityö- ja muotoilukoulu Helmi sekä visuaalisten taiteiden koulu Aimo Hämeenlinnasta. Lisäksi Lasten ja nuorten taidekeskus toimii hankkeen yhteistyökumppanina.

Oppilaat ja opettajat ovat kävelleet lukuvuoden aikana sekä koulun lähimaastossa että leirikoulumatkojen puitteissa kauempanakin. Hanke alkoi syksyllä 2017 Janakkalan kulttuurimaisemasta ja jatkui keväällä 2018 Turun ulkosaaristoon,

Utön majakkasaarelle. Loppukesästä 2018 matkattiin Latviaan, jossa jalkauduttiin Kolkan niemimaan autioille hiekkarannoille.

Leirikoulujen ja työpajojen yhteinen nimittäjä on ollut liike ja keholliset harjoitukset, joita ovat ohjanneet vierailevat taiteilijat ja tutkijat tanssin, kuvataiteen, teatteri-ilmaisun sekä historian ja arkeologian aloilta.

Nämä oppilaiden ja opettajien yhteiset  harjoitukset näissä erityisissä paikoissa ovat johdattaneet pohtimaan olemassaoloa ja ajan kulkua ­– mennyttä, nykyhetkeä ja tulevaa tällä planeetallamme – ja näiden pohdintojen kautta myös sitä, mistä taiteen tekemisessä on kysymys.

Jaloista käsin –näyttely on taiteellinen dokumentaatio hankkeen sisällöistä ja sen puitteissa syntyneistä teoksista.

 

 

15.12.2018 klo 11-13 Valon juhla – Ljusfest Porvoon taidekoululla

Työpajoja, musiikkia ja pullantuoksuinen kahvila. Joulukaupassa kortteja, kalentereita ja taidetarvikkeita. Vapaa pääsy!

Worksops, musik och bulldoftande café. I julsoppen julkort, kalendrar och konstmaterial. Gratis inträde!

Porvoon taidekoulu
Kaivokatu 40
www.porvoo.fi/taidekoulu

 

 

23.11. -12.12.2018 KALEIDOSKOOPPI – Sara Hildén -akatemian opettajien näyttely

Galleria Saskia, Pirkankatu 6, 33210 Tampere.
Avoinna 12.00-18.00 joka päivä.

Kaleidoskooppi on laite, jota katsoessa monenlaiset osaset muodostavat mitä erilaisimpia yhdistelmiä ja kuvioita, kunhan laitetta uskaltaa kääntää. Kuvataiteilija tutkii maailmaa ja ilmaisee itseään kuvan keinoin.
Kuvataideopettajan täytyy myös tuntea omakohtaisesti taiteellisen työskentelyn prosesseja, jotta hän pystyy ohjaamaan oppilaita heidän poluillaan taiteen maailmaan.

Näyttelyn taiteilijat ovat Sara Hildén -akatemian nykyisiä ja entisiä, vakinaisia opettajia ja tuntiopettajia, rehtori ja entinen rehtori.

Lue lisää näyttelytiedotteesta!

Tervetuloa avajaisiin perjantaina 23.11. klo 18-20!

 

3.12.2018 Disability Day Art & Action 2018 goes Helsingin kaupunginmuseo

Disability Day Art & Action- verkostofestivaali huipentuu 3.12. kansainvälisenä vammaisten päivänä Helsingin kaupunginmuseolle kantaaottavien keskustelujen ja korkeatasoisten esitysten siivittämänä. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille.

Lue lisää!

 

 

29.11.2018 Marginaalissa vai valtavirrassa? –keskustelutilaisuus Vantaan taidemuseo Artsissa

Paikka: Vantaan taidemuseo Artsi, Myyrmäkitalo, Paalutori 3, 01600 Vantaa.
Aika: 29.11.2018 klo 18-20.

Keskustelua vammaisten taiteentekijöiden asemasta. Miten taiteen kentällä tullaan näkyväksi? Mikä on kuratoinnin rooli? Mukana keskustelemassa taiteilijoita ja kuraattoreita kuten Minna Haveri, Maarit Hedman, Jani Leinonen, Kimmo Tolvanen ja Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen. Keskustelun puheenjohtajana toimii Sari Salovaara / Kulttuuria kaikille -palvelu.

Ennen keskustelutilaisuuden alkua yleisöopastus Suomi Finland 101 -näyttelyyn klo 17.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Kulttuuria kaikille -palvelu ja Vantaan taidemuseo Artsi.

Tilaisuus on osa DiDa – Disability Day Art & Action 2018 – ohjelmaa. Lisätietoja tästä!

Tarkemman ohjelman löydät osoitteesta www.disabililityday.fi

Mikäli haluat käyttää tilaisuudessa induktiosilmukkaa tai olet oikeutettu Kelan viittomakieliseen tulkkaukseen, otathan yhteyttä Artsiin 22.11. mennessä osoitteeseen eeva.hytonen(a)vantaa.fi tai 040 193 8142.

 

 

 

19.–23.11.2018 Suomen ensimmäinen Lapsen oikeuksien viikko

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen kunniaksi. Kuvataidekoulujen liiton jäsenoppilaitoksissa on päivää on juhlistettu näyttävästi mm. toteuttaen lyhtypuistoja, valoinstallaatioita sekä erilaisia tapahtumia.

Lapsi- ja nuorisojärjestöt, lapsiasiavaltuutetun toimisto, seurakuntien ja valtion toimijat haastavat kaikki Suomen alakoulut mukaan viettämään Suomen ensimmäistä Lapsen oikeuksien viikkoa 19.–23.11.2018. Lapsen oikeuksien viikko on kouluille suunnattu toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien tunnettuutta oppilaiden, opettajien ja kouluhenkilökunnan keskuudessa yhteisen tekemisen kautta. Viikon teema on tänä vuonna osallisuus.

Lue lisää!

 

 

5.-11.11.2018 Peliviikko

Peliviikon tavoitteena on pelata yhdessä sadoissa pohjoismaisissa tapahtumissa ja lisätä peleistä käytävää keskustelua.

Peliviikko on osa kansainvälistä ja pohjoismaista peliviikkoa ja sitä vietetään 5.-11.11.2018. Teemaviikon järjestää vuosittain kaikille avoin Pelikasvattajien verkosto, sekä paikalliset toimijat. Viikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.

Lue lisää!

 

 

17.9. – 9.11.2018 KAMELITORI –  Lasten käsitöitä ja taidetta maailmalta

Paikka: Villa Arttu Hyvinkää

Kamelitori-näyttely tuo kansainvälisen, mausteisen ja värikylläisen käsityömarkkinoiden tunnelman Villa Artun galleriaan. Näyttelyssä on esillä lasten ja nuorten tekemiä käsitöitä ja käsityöaiheisia tauluja eri vuosikymmeniltä. Yksi niistä on Egyptistä tullut kuvakudos, jonka tekijä Abd El Khalek on nimennyt ’Camels Market’ Kamelitoriksi.

Lasten ja nuorten taidekeskuksen arkistoon on vuosien varrella tallennettu lukuisia tekstiilitöitä ja käsityöaiheisia tauluja ympäri maailman. Tauluissa nähdään ammattilaisia työssään, monenlaisia kangas- ja punontapuita sekä kudontamateriaaleja. Kuvat kertovat kuinka punontapuihin kuivatetaan Malediiveilla kookospuunlehtiä tai kuinka intialaiset naiset koristelevat kankaita kirjomalla. Kirjontaperinne elää vahvana myös idästä ja Itä-Euroopasta tulleissa tekstiileissä ja neuloksissa. Esillä on lisäksi meksikolaisia leluja ja afrikkalaisia käsintehtyjä soittimia.

Batiikkityöt, kuvakudokset, tekstiilikollaasit, kirjonta- ja kudontatyöt sekä eri tekniikoita ja käsityöammatteja esittelevät taulut ja käsintehdyt nuket täyttävät näyttelytilaan rakennetut markkinakojut. Eri maista tulleet lasten tekemät kuvat kertovat, kuinka käsitöitä tekevät monesti yksittäiset ihmiset, mutta käsitöiden äärelle kokoonnutaan myös oleskelemaan ja viettämään aikaa yhdessä. Kädentaidot yhdistävät sukupolvia toisiinsa ja taidot siirtyvät isovanhemmilta ja sukulaisilta eteenpäin nuoremmille taitajille.

Toiminnallisessa näyttelyssä on kolme työpajapistettä, joissa kävijät pääsevät itse kokeilemaan käsitöiden tekemistä. Pisteissä voi kokeilla ryijysolmujen tekoa, punontaa ja puunpintakoristelua. Päiväkoti- ja koululaisryhmät varaavat työpajoihin ajan etukäteen. Yläasteikäisille on tarjolla pidempikestoisia kädentaitopajoja, joissa harjoitellaan puunpintakoristelua tai vaihtoehtoisesti tehdään kirjontatekniikalla oma tägi, kuva tai teksti.

Yhteistyössä Taitoliitto, Hyvinkään kaupunki, OKM

Vapaa pääsy. Tervetuloa !

Lasten ja nuorten taidekeskus
Villa Arttu, Villatehdas, O-rappu, Kankurinkatu 4-6, 05800 Hyvinkää

Näyttely avoinna ma-to 12-19, pe 12-16.
Ryhmille myös aamupäivisin, varaukset p. 050 467 8308

www.artcentre.fi

 

 

4.-31.10.2018 Pieniä lauluja elämästä – Jouni Tasa, Keravan kuvataidekoulu, lopputyönäyttely

Keravan kirjasto, Paasikivenkatu 12. Näyttely avoinna ma-to 8-20, pe 8-18, la 9-17.

 

 

 

 

 

 

 

 

6.-27.10.2018 Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun päättötyönäyttely / Utställning av slutarbete

Lukuvuoden 2017-2018 päättötyönäyttely avataan Galleria Artistassa (Itäinen Kirkkokatu 16) perjantaina 5.10. klo 18.00. Tervetuloa!

Näyttely on avoinna Artistassa ma-pe 10-16 & la 10-14 ja Kellarigalleriassa (Kansakoulukatu 6b) ma-to 9-20 & pe 9-15.

Utställning av läsårets 2017-2018 slutarbete öppnas i Galleri Artista (Östra Kyrkogatan 16) på fredag 5.10. kl 18.00. Välkommen!

Utställningen är öppen i Artista må-fre 10-16 & lö 10-14 och Källargalleriet (Folkskolegata 6b) må-to 9-20 & fre 9-15.

 

 

5.-18.10.2018 Kauniaisten kuvataidekoulun 40-vuotisjuhlavuoden näyttelyn 2. osa: Nyt! Nu!

Kauniaisten kuvataidekoulu juhlii 40-vuotissyntymäpäiviään teemalla Ennen – nyt – kohta. Teemavuosi punoo yhteen mennyttä, nykyhetkeä ja tulevaa. Juhlavuoden toinen näyttely, Nyt! Nu! on esillä Kauniaisten kaupungintalolla, Kauniaistentie 10, 00270 Kauniainen. Näyttely on auki arkisin klo 8-15.45, ti-to myös klo 17-19.30.

Juhlanäyttelyn teokset ovat syntyneet tarinoista, joita oppilaat ovat kertoneet toisilleen. Osa tarinoista on tosia, osa kuviteltuja. Teokset on toteutettu piirroksin, maalauksin, rakentaen ja savesta muovaillen.

Lue lisää juhlavuoden lehdistötiedotteesta!

Juhlavuoden uutisia 2018

Juhlavuoden kolmas näyttely Kohta – Strax -näyttely kootaan vielä ennen vuodenvaihdetta.

 

 

17.-18.10.2018 LIFT – NEW DIMENSIONS OF MEDIA, ARTS & CULTURE

Paikka: Merikaapelihalli, Cable Factory

SULA ja Media Digital Summit on nyt LIFT!

LIFT – New Dimensions of Media, Arts & Culture yhdistää viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn SULA – Sustainability and Love for Arts -tapahtuman ja Media Digital Summitin! Juuri nyt maailma tarvitsee yhdessä tekemistä, luovuutta ja merkityksellisiä tarinoita. LIFT yhdistää median, taiteen ja kulttuurin täysin uudella tavalla.

Lue lisää!

Ohjelma ja liput tästä!

 

 

3.-7.10.2018 Lasten taidefestivaali Kutitus Espoossa

Espoon kulttuuritalo Tapiola ja Lasten kulttuurikeskus Aurora.

Kutitus-kissat Viksu ja Viiksi toivottavat kaikki tervetulleeksi kastelemaan tassunsa ja seikkailemaan Espooseen! Festivaali tarjoaa monipuolista ohjelmaa Espoon kulttuurikeskuksessa Tapiolassa 3.–7.10. ja Lasten kulttuurikeskuksessa Aurorassa Järvenperässä 3.–4.10. Tulossa myös Kutitus-etkot Auroraan lauantaina 29.9.!

Tänä vuonna festivaalin teemana on merelliset seikkailut sekä Itämeren ja ympäristön suojelu. Kutitus-festivaali tukee John Nurmisen Säätiön toimintaa ja lahjoittaa osan pääsylipputuloista Puhdas Itämeri -hankkeiden hyväksi. Lue lisää!

 

 

1.–5.10.2018 Koulujen elokuvaviikko

Koulujen elokuvaviikko tarjoaa kouluille verkon kautta maksuttomia elokuvanäytöksiä laadukkaiden oppimateriaalien kera. Tämän vuoden klassikkoelokuvissa metsätetään lumimiestä ja kaivellaan käpyä selän alta. Lisätietoa elokuvaviikon järjestämisestä koulussasi löydät täältä.

Koulujen elokuvaviikko haastaa 3.–9.-luokkalaiset kuvaamaan elokuvataikoja. Lue lisää Elokuvatrikkihaasteesta ja osallistu kilpailuun!

 

29.9.2018 Mediakasvatuskeskus Metka ry.:n tuottama Minun elokuvani –elokuvafestivaali

Tapahtuma edistää lasten ja nuorten audiovisuaalista kulttuuria. Jokainen alle 29-vuotias voi osallistua ilmoittamalla mukaan itse tekemänsä elokuvan. Tee siis oma elokuva ja ilmoita se mukaan Minun elokuvani -tapahtumaan 1.6.2018 mennessä täällä!

Festivaalipäivänä 29.9.2018 lasten ja nuorten elokuvia katsellaan yhdessä Vantaan Vernissassa. Tapahtuman elokuvien kirjo vaihtelee aloittelijoiden teoksista kovatasoisiin opiskelijatöihin. Festivaalin näytöksissä elokuva-alan ammattilaiset antavat suullista palautetta kaikille lasten ja nuorten elokuville. Omasta elokuvastaan voi pyytää myös pelkän kirjallisen palautteen, mikäli ei pääse festivaalipäivänä paikalle. Vuonna 2018 Minun elokuvani -tapahtuma järjestetään 30. kerran.

Lue lisää!

 

 

ANTI 2018 esittelee alansa huippuja peliteemaisella festivaalilla

ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään 17. kerran Kuopiossa 25.-30.9.2018. Mukaan on kutsuttu kansainvälisesti menestyneitä, palkittuja taiteilijoita, joiden teokset tarkastelevat leikin, leikkisyyden, pelin ja pelillisyyden teemoja.

Taiteellisen ohjelmiston lisäksi festivaaliviikolla järjestetään erilaisia keskustelutilaisuuksia. 29.9. jaetaan ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinto ja 21.-27.9. järjestetään jo kolmannen kerran Future DiverCities -taiteilijalaboratorio. Lue lisää!

Seuraa ajankohtaisia festivaaliuutisia Facebook-tapahtumasivulla!

 

 

6.-16.9.2018 Helsinki Design Week: Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin näyttelyt Helsingin Kaupungintalon aulassa

Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin rehtori Pihla Meskaselle on myönnetty Vuoden 2018 Asko Avonius -palkinto.

Palkinnon kunniaksi Kaupungintalon aulassa on esillä Arkin näyttely Helsinki Design Weekin ajan 6.-16.9.2018. Esillä on kaksi suurta teosta – Arkin oppilaiden suunnittelema kaupunki sekä Arkin rehtorin, Pihla Meskasen, suunnittelema tilateos. Näyttely on toteutettu. Vapaa pääsy!

TILAPELI – tilateos PUZZLE BLOCKS – palapelipalikoista

Jättikokoiset palapelia muistuttavat palikkasarja on suunniteltu inspiroimaan lapsia rakentamaan majoja, tiloja ja taloja. Paloja on 26 erilaista, ja niitä voi yhdistellä toisiinsa loputtomin eri tavoin. Puzzle Block – rakentelusarjan on ideoinut Pihla Meskanen.

“Toys are not really as innocent as they look. Toys and games are preludes to serious ideas.” – Charles & Ray Eames

MUUTTUVA KAUPUNKI

Tässä projektissa on tutustuttu kaupunkisuunnitteluun ja erityisesti viherrakentamisen monenlaisiin mahdollisuuksiin kaupungissa, sekä kaupunkisuunnittelun eri elementteihin, kuten tilat ja tilasarjat, rakennusten suhde toisiinsa, mittakaava, kadut ja aukiot, liikenne, sekä erilaiset korttelirakenteet historian saatossa.

Kaupungin eri osia ovat toteuttaneet Arkin 4-19 –vuotiaat oppilaat, kukin omia kortteleita omissa ikäryhmissään. Näistä korttelitutkielmista voi koota erilaisia kaupunkikokonaisuuksia, ja tutkia miten eri tekijät vaikuttavat kaupunkitilaan laajemmassa mittakaavassa.

Lue lisää näyttelystä!

 

3.-9.9.2018 Valtakunnallinen Harrastusviikko kouluissa

Viikon idea on tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuuksia kokeilla taiteen, kulttuurin, tieteen, liikunnan ja muiden alojen harrastustoimintaa. Harrastusviikolla koulut avaavat ovensa eri harrastusjärjestöille. Paikallisjärjestöt lähtevät viikon aikana kouluille esittelemään toimintaansa oppilaille. Halutessaan koulut voivat järjestää myös ilta- tai viikonlopputilaisuuksia vanhempien mukaan saamiseksi. Tapahtumaan kannustavat mukaan OKM, OPH, Koulussa harrastamisen verkosto ja muut valtakunnalliset harrastustoimintaa toteuttavat järjestöt.

Lue lisää Olympiakomitean verkkosivuilta!

 

7.-8.9.2018 Värkkäilyfestari Hyvinkään Villatehtaalla kulttuurikeskus Villa Artussa

Kaiken maailman virityksiä ja itsetekemisen meininkiä. Kädentaitoja, tietotekniikkaa, luovuutta, oppimista, osaamista, tutkimista, keksimistä, kokeilua, kierrätystä, yhdistelyä, uusiokäyttöä, tietoa, taidetta, inspiraatioita. Tätä kaikkea on värkkäily, värkkäys, maker-kulttuuri, maker space ja sitä tarjoaa​ Hyvinkään Villatehtaalla kulttuurikeskus Villa Artussa VÄRKKÄILYFESTARI perjantaina 7.9. 2018​​ ​klo 10–16 ja lauantaina 8.9.2018 klo 12–18. Tapahtuma on kaikille avoin ja sinne on vapaa pääsy.

Tulkaa oppilaidenne kanssa tai opettajaporukalla inspiroitumaan! Tapahtumaan​​ ​voi ilmoittautua myös värkkäili​jäksi. Onko sinulla tai koulunne oppilaalla jokin taito tai tekeminen, jota voisi esitellä tai opettaa Värkkäilyfestari​n ​kävijöille?

Lue lisää!

Facebook
Instagram

 

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät 2018 – Tunne perintösi, jaa tarinasi

Teemavuoden otsikko Tunne perintösi, jaa tarinasi kutsuu kokemaan kulttuuriperinnön kohtaamisen paikkana ja vuoropuhelun välineenä. Mitä kaikkea sinä tiedät ja taidat omasta kulttuuriperinnöstäsi? Miltä sinun kulttuuriperintösi näyttää, kuulostaa, tuoksuu ja tuntuu? Mitä haluat kertoa omasta ja ymmärtää muiden kulttuuriperinnöstä?

Kulttuuriympäristöpäivien pääajankohta on 3.-9.9.2018

Kaikki ovat tervetulleita järjestämään ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville. Tapahtuma voi olla avointen ovien päivä, opastettu kierros, näyttely, työpaja tai muu tapahtumia. Tilaisuus voi olla yleisölle avoin tai pienemmälle piirille suunnattu.

Katso tapahtumanjärjestäjän ohjeita ja vinkkejä tästä.

Ilmoita tapahtumasi mukaan tästä.

Lataa Tunne perintösi –teemavuoden aineistoa (yleisesite, logot, julisteet ym.) tästä.

 

29.6.- 5.8.2018 TAIPALE – Sara Hildén -akatemian nuorten päättötyönäyttely (kuvataiteen perusopetus, laaja oppimäärä)

Tampere-talon pääaula,
Yliopistonkatu 55.

Aukioloajat: Ma suljettu, ti-pe klo 9-20.30, la klo 11-20.30.
Avajaiset torstaina 28.6.2018 klo 17-19.

Päättötyöt ja niihin liittyvät prosessia kuvaavat portfoliot ovat mielenkiintoinen ja koskettava tapa tutustua nuorten ajatuksiin. Useassa teoksessa on etsitty kuvallista muotoa omille tunteille ja rakentuvalle identiteetille. Mukana näyttelyssä on myös teoksia, jotka tutkivat maapallon ekologista tilannetta, sattumanvaraisuutta ja suunnittelemattomuutta, arkkitehtuuria ja puhdasta maalauksen iloa. Tekniikat ja toteutustavat vaihtelevat kolmiulotteisesta rakentelusta valokuvaukseen. Suurin osa töistä on kuitenkin toteutettu maalaamalla tai piirtämällä.

Lue lisää!

 

18.-21.6.2018 Omia ja toisten polkuja -näyttely InSEA 2018 Intervention -kongressin taideohjelmassa / Kuvataidekouluja esittelevä POP UP -bussi InSEA-kongressissa ke 20.6.2018

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto ry ja Kuvataideopettajat ry tuottavat yhdessä taidekasvatusnäyttelyn, Omia ja toisten polkuja / Paths Mine and Taken by Others, osaksi Interventions – InSEA 2018 -kongressin taideohjelmaa. Näyttelyt levittäytyvät Aalto-yliopiston Otaniemen kampusalueelle Espoossa. Taidekasvatusnäyttelyymme osallistuu 31 koulua, opettajaa, työryhmää ja hanketta. Sen tavoitteena on esitellä suomalaisen kuvataideopetuksen ja -opiskelun moninaisuutta.

Kaikille avoimia taideohjelman avajaisia vietetään maanantaina 18.6. klo 19. Yhteiset avajaiset aloitetaan beta SPACE -näyttelytilasta, Otakaari 1 X. Tervetuloa!

Taideohjelman kartta InSEA 2018
Taideohjelman juliste InSEA 2018
Kutsu_Taideohjelma ja avajaiset Insea 2018

Kuvataidekouluja esittelevä POP UP -bussi InSEA-kongressissa ke 20.6.2018

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto järjestää kongressin piha-alueelle nuorisobussin,  jossa kongressin vieraat voivat pistäytyä tutustumassa suomalaiseen taiteen perusopetukseen, kuvataidekoulujen sekä liiton toimintaan.

 

 

18.5.-16.6.2018 Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan vuosinäyttely ”Totta ja tarinoita”

Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan tämän lukuvuoden teemana on ollut ”Totta ja tarinoita”. Olemme tutkineet visuaalista taidetta eri tyylisuuntauksineen surrealismista realismiin sen sisältöjen kautta. Olemme tutustuneet menneen maailman tarinoihin, kuvakulttuurin kehitykseen ja miettineet kuvien ja taiteen merkitystä eri aikoina. Oppilaiden omat kertomukset, aistihavainnot, tunteet, kokemukset ja muistot ovat toimineet töiden innoittajina. Aihepiirejä on löytynyt myös fantasiamaailmoista, tarinoista ja saduista.

Näyttelystä löytyy jokaiselta oppilaaltamme (4-20 v.) ainakin yksi työ.

Vuoden teemaa on käsitelty eri taideaineissa sen ominaispiirteet ja työskentelytavat huomioiden. Esillä on monilla eri tekniikoilla tehtyjä värikkäitä piirroksia, maalauksia, grafiikkaa, valokuvia ja kollaaseja. Lisäksi siellä on runsas kattaus arkkitehtonisia rakennelmia, muotoilua, käsitöitä, veistoksia ja monia muita kolmiulotteisia töitä.

Näyttelystä löytyy barokkitarinoihin keskittyvä huone liittyen tammikuussa järjestettyyn barokkimusiikkitapahtuman näyttelyyn Oulun musiikkikeskuksessa.

Näyttelyssä on myös esillä sarjakuvia Viiva-albumista sekä kuvataiteen tämän lukuvuoden päättötyöt. Siellä pyörii nonstoppina vuoden aikana syntyneitä animaatioita ja elokuvia.

Avajaiset ovat to 17.5.2018 klo 17.00-19.00 Taikkarigalleriassa Oulun taidekoululla (Isokatu 94).

Näyttely on avoinna arkisin klo 9.00-16.00

(lisäksi pidennetty aukiolo:  21.-22.5. klo 9.00-18.00) sekä 4.-16.6. joka päivä klo 12.00-18.00.

 

19.5.-9.6.2018 Kuvismi – Lappeenrannan kuvataidekoulun kevätnäyttely

Galleria Kaakaopapu, Kehruuhuoneenkuja 8, Linnoitus, Lappeenranta.

Avoinna ma-pe 10-16, la-su 11-15 (la 2.6. suljettu).

 

 

 

 

 

12.5.–3.6.2018 ”AINA KOHTI UUTTA” Sara Hildén -akatemian aikuisten kuvataiteen perusopetuksen päättötyönäyttely

Esillä on muun muassa öljyvärimaalauksia, veistoksia, akryyli- ja akvarellitöitä sekä keramiikkaa.

Näyttelyssä voi ihastella runollisia, herkkiä teoksia ja niiden vastakohtana ihmetellä ulkoavaruuden olion iljettävän munan liikkeitä. Esillä on myös avaruusmyrskyä tyynen edellä ja installaatio, jossa venäläiset naskalit ovat kokeneet muodonmuutoksen.

Haiharan taidekeskus, Haiharankatu 30.

Näyttely on avoinna ti–su klo 12–18. Tervetuloa avajaisiin perjantaina 11.5. klo 18-20!

 

19.5.-2.6.2018 “Olipa kerran… ” – Vihdin kuvataidekoulun kevätnäyttely

Olipa kerran taidemaailma, joka oli täynnä mitä erikoisimpia pelejä ja teoksia. Sieltä löytyi esimerkiksi elävä shakkipeli, hullun hatuntekijän teekutsut ja sarjakuvakuninkaan tuoli! Kaikki lapset, nuoret ja aikuiset ovat tervetulleita taidemaailmaan, Vihdin Kuvataidekoulun oppilaiden ihmemaahan!

Galleria Pictorissa on toukokuussa esillä 5-20-vuotiaiden kuvataidekoululaisten taideteoksia. Näyttely on läpileikkaus kuvataidekoulun lukuvuoteen, jonka teemana on tänä vuonna ollut ”Sadut ja tarinat”. ”Olipa kerran…”-näyttelyn avajaiset ovat lauantaina 19.5 klo 14. Tilaisuuden avaa sivistysjohtaja Marjo Ojajärvi. Avajaisissa on esiintymässä muusikko Ilkka Uksila. Lämpimästi tervetuloa!

 

Forssan kuvataidekoulun kevätnäyttelyt 2018

25.4.-31.5.2018 Lopputyönäyttely

Forssan museon Aulagalleria, Wahreninkatu 12.
Avoinna ti-pe 10-16, la 10-14, su 12-16.

4.-31.5.2018 Kevätnäyttely

Kutomon Fysioterapia ja Liikuntakeskus, Kutomonkuja 2 A, 2. krs.
Avoinna ma-pe 7-20, la 9-15, su 11-18.

1.-31.5.2018 Forssan päättäjät lasten silmin

Forssan kaupungintalon ala-aula.

Forssan kuvataidekoulun 5-14 -vuotiaat oppilaat toteuttivat muotokuvat Forssan kaupungin päättäjistä. Kaupungin johtavat virkamiehet kävivät malleina oppitunneilla, muiden päättäjien muotokuvat syntyivät alokuvien pohjalta. Kaikki muotokuvat tehtiin yhden opetuskerran aikana monin eri tekniikoin.

 

 

24.4.-27.5.2018 Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kevätnäyttely

Voipaalan taidekeskus,
Sääksmäentie 772.

Avoinna ti-pe 11-17, la-su 12-18. avoinna myös vappuna ja helatorstaina.

Liput 6 € / 5 € / 1 €

 

 

 

 

26.4.-20.5.2018 >tuhat sanaa –  Helsingin kuvataidekoulun päättötyönäyttely 2018

Helsingin kuvataidekoulun kevään 2018 päättötyöt ovat esillä 26.4.-20.5. 2018 Strömsin taidekartanossa (Untuvaisentie 10). Näyttely on osa koulun 40-vuotisjuhlintaa. Useita vuosia kuvataidekoulua käyneet 16-20 v. oppilaat saavat päättötöissään mahdollisuuden itsenäisesti tutkia ja kuvata itselleen merkityksellisiä asioita. Tänä vuonna valmistui yhteensä yksitoista päättötyötä, joissa tutkitaan valittua aihetta valokuvauksen, maalauksen, piirtämisen ja grafiikan keinoin. Näyttelyssä ovat esillä myös portfoliot, jotka kertovat työprosessista ja päättötyön aihepiiristä. Katso tarkemmat tiedot  päättötyöntekijöistä sekä esittelytekstit.

Näyttely on täynnä ajatuksia, tunteita, toivoa, kysymyksia. Se on > tuhat sanaa. Lue lisää lehdistötiedottesta.

Avajaiset ke 25.4. klo 18-19.30, tervetuloa!

Näyttely on avoinna ma-pe klo 16-20, la klo 10.30-14.
Avoimet ovet lisäksi su 6.5. ja 20.5. klo 13-16.

Näyttelyyn voi tutustua myös Ulapalla -filosofia ja taidetapahtumassa, joka käsittelee nuoren ihmisen minuutta pe 18.5. klo 18-21.

 

4.-19.5.2018 Pohjois-Helsingin kuvataidekoulun päättötyönäyttely

Malmitalon aulassa (Ala-Malmin tori 1)
Avoinna ma-to klo 9-20, la 10-16. (huom! Malmitalo on suljettu 10.5.)

Päättötöiden arviointitilaisuus ke 16.5. klo 18 alkaen, tervetuloa!

 

7.-18.5.2018 Rovaniemen kuvataidekoulun päättötyönäyttely

Rovaniemen kaupungintalo, Hallituskatu 7 & Lapin musiikkiopisto, Jorma Eton tie 8 B

 

 

6.-19.5.2018 Vantaan kuvataidekoulun päättötyönäyttely

Tikkurilan Taidetalo Pessi,
Kielotie 14.

Näyttely avoinna pe 16-19, la-su 13-16. Avajaiset la 5.5. klo 14-16, tervetuloa!

 

 

 

 

 

 

 

20.4. -17.5.2018 Kauniaisten kuvataidekoulun 40-vuotisjuhlanäyttelyn osa 1: ENNEN – FÖRR

Kauniaisten kuvataidekoulu juhlii syntymäpäiviään teemalla Ennen – nyt – kohta. Teemavuosi punoo yhteen mennyttä, nykyhetkeä ja tulevaa.

Juhlavuoden ensimmäinen näyttely, Ennen – Förr, on parhaillaan nähtävillä Kauniaisten kaupungintalon aulatilassa. Se on retrospektiivinen oppilastyönäyttely vuosilta 1978 – 2017.

Juhlavuoden toinen näyttely, Nyt – nu, avataan syyskuun puolivälissä. Näyttely on ajankohtainen oppilastyönäyttely.

Kohta – Strax -näyttely kootaan vielä ennen vuodenvaihdetta. Se käsittelee tulevaisuuden kuvataidekoulua ja tulevaisuuden taidetta sellaisena kuin miksi sen kuvittelemme. Kohta-näyttelyn yhteydessä kuvataidekoulu järjestää omissa tiloissaan avoimet ovet.

Juhlavuoden aikana julkaistaan myös runsaasti kuvitettu ja informatiivinen Kuvis – 40 vuotta nuori, Kauniaisten kuvataidekoulun historia vuosilta 1977–2017.

Näyttely avoinna arkisin klo 8.00-15.45 (ti, ke, to myös klo 17.00-19.30).

 

16.5.2018 klo 10-11.30 IHME-nykytaidefestivaalin taiteilijatapaaminen sekä ennakkonäytös yläkouluikäisille vuoden 2018 IHME-teoksesta, THE BEETLE -elokuvasta

Paikka: Kulttuuritehdas Korjaamon KINO, Töölönkatu 51 a-b, Helsinki.

THE BEETLE -elokuva nostaa esiin uhanalaisen vantaalaisen, halavasepikkä-kuoriaisen ja johdattelee miettimään ihmisen ja ympäristön suhdetta. Ruotsalainen taiteilija Henrik Håkansson on paikalla elokuvan ennakkonäytöksessä, ja hänelle voi esittää kysymyksiä. Tilaisuus on maksuton. Muutamilla ryhmillä on mahdollisuus osallistua Aalto-yliopiston taidekasvatuksen opiskelijoiden vetämään maksuttomaan noin tunnin mittaiseen STOP IT –animaatiopajaan.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset 7.5. mennessä: paivi.matala@ihmefestival.fi, p. 045 235 0080.

 

20.4.-13.5.2018 Rauman kuvataidekoulun kevätnäyttely

Vanha Rauma, Museo Marelan piha sekä Pakari.

Lukuvuoden aikana on tutkittu kasvimaailmaa ja kasvustoja. Monet teokset ovat installaatiomaisia ryhmätöitä, joihin on koottu useamman oppilaan tekemiä teososia. Esim. pihalla kasvaa keraamisten kirsikkakukkien puu ja Pakarissa on kukka-aiheisia unenomaisia valokuvia ja unelmien puumajojen pienoismalleja.

Kuvataidekoulun kevätnäyttely esittäytyy osittain myös Musiikkiopiston ikkunoissa, jossa on mm. maalauksia ja paperille tehtyjä teoksia. Marelan pihalle ja Pakariin valikoitui teoksia, jotka ovat enemmän kevään vaihtelevien säiden kestäviä.

Tervetuloa.

 

4.-9.5.2018 Junior Ciné

Toukokuussa järjestettävien Espoo Ciné -elokuvajuhlien yhteydessä järjestetään lapsille ja nuorille suunnattu Junior Ciné -tapahtuma. Elokuvanäytösten ohella ohjelmassa on tarjolla työpajatoimintaa nuorille ja koulutusta opettajille. Ohjelmassa on mm. elokuvien esittämiin tarinoihin pureutuva mediakasvatusseminaari sekä uuden perusopetuksen opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen tavoitteita tukeva elokuvakoulutus. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet tästä!

 

Annantalon ohjelmaa: Esittävien taiteiden Kevätfestarit 20.4.-8.5.2018 ja TÄYS10-näyttely

Tervetuloa maksuttomiin teatteri-esityksiin – Annantalon kevätfestarilla pääset tutustumaan talon teatteri- ja tanssiryhmien kevätkauden aherruksen tuloksiin. Esityksiä on niin lapsille kuin nuorillekin, on tulkintoja ja omia luomuksia, on teatteria ja tanssia.

Oppilastöitä näkee myös näyttelyssä. Helsinkiläiset koululuokat käyvät Annantalossa viiden viikon taidejaksoilla kaikkiaan 10 tunnin verran. Kevään aikana näillä 5×2-taideopetusjaksoilla syntyneitä töitä pääsee ihailemaan TÄYS10-näyttelyssä.

Lue lisää!

 

11.4.-6.5. Aika hyvin! – Tiden nu! – About Time! Espoon kuvataidekoulun oppilastyönäyttely Tapiolassa Heikintorilla

“Aika hyvin!” -näyttely esittelee lasten ja nuorten näkemyksiä ajasta taiteen keinoin. Kuvataidekoulun opetuksessa lukuvuonna 2017–2018 on keskitytty havainnoimaan ja kuvaamaan ajan ilmenemistä ihmisen elämässä, luonnossa, taidehistoriassa ja kulttuurissa.

Näyttelyssä on esillä esimerkiksi ajan mittareita, aikakoneita, muotokuvia eri ikäisistä ihmisistä sekä kuvallisia aikamatkoja menneisyyteen ja tulevaisuuteen sekä monta muuta tapaa käsitellä aikaa piirtämällä, maalaamalla, valokuvaamalla, keramiikan sekä muiden kolmiulotteisten tekniikoiden avulla.

Heikintorin 1000 m2 näyttelytila mahdollistaa 5–20-vuotiaiden oppilaiden teosten esillepanon yhteiseen näyttelyyn. Taitojen sekä itseilmaisun kehittyminen varhaislapsuudesta aikuisuuteen on nähtävillä samassa näyttelyssä.

Näyttely avoinna Heikintorin kauppakeskuksen 2. kerroksessa, Kauppamiehentie 1, Espoo
Avoinna 11.4. – 6.5.2018 joka päivä klo 11-20.

Näyttelyn avajaiset ti 10.4.2018 klo 17–20. (perusopetusryhmät ja työpajat klo 17.00 alkaen; päättötyönäyttely klo 18.00 alkaen). Tervetulotoivotus Espoon kuvataidekoulun rehtori Maritta Poijärvi klo 17.00 ja 18.00. Näyttelyn avaa Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä klo 17.00.

Ison Omenan vitriininäyttely: Jättifotogrammit

Näyttelyssä on esillä Espoon kuvataidekoulun valokuvaustyöpajojen opiskelijoiden tekemiä töitä. Valokuvaus 1 & 2 -työpajojen opiskelijat ovat 13 – 17 -vuotiaita.
Esillä olevat työt on toteutettu kahdessa vaiheessa: lähtökohtana on oppilaiden perinteisessä valokuvapimiössä tekemät mustavalkoiset fotogrammit, jonka jälkeen niiden työstämistä on jatkettu digitaalisesti.
Vitriiniseinä sijaitsee Markkinakadulla ulkona katutasossa.

Seinämaalaus Ison Omenan kirjastossa: Avaruus ja tunnetut hahmot

Katutaide ja käyttögrafiikka -työpajan oppilaat toteuttivat Ison Omenan kirjastoon seinämaalauksen, jossa tunnetut hahmot seikkailevat avaruudessa. Idea seinämaalaukseen tuli oppilailta: he keräsivät yhteen ehdotuksia, joista äänestettiin. Eniten ääniä saaneista ehdotuksista äänestettiin uudelleen, ja lopulliseen seinämaalaukseen valittiin pari suosituinta teemaa.

Pikku-Marjan Eläinlauluja Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa

ke 11.4. klo 18
to 12.4. klo 18

Yhteistyössä Juvenalian, Ebelin ja Espoon kuvataidekoulun oppilaat.
LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!

 

 

6.-30.4.2018 Iisalmen kuvataidekoulun kevätnäyttely

Näyttelytila Venny, Iisalmi
Avajaiset 5.4. klo 18.00–19.00. Tervetuloa!

 

 

 

21.-29.4.2018 Kouvolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu ja käsityötaidekoulun 20 VUOTTA KÄSITYÖTAIDEKOULUA KOUVOLASSA –kevätnäyttely

Avajaiset la 21.4. klo 12 – 13.30, tervetuloa!

Kouvola-talo
I-krs kuvanveistotila & II-krs taideopetustila
varuskuntakatu 11, Kouvola.

Avoinna ma-pe 11-18, la-su 12-17.

 

 

 

 

 

5.-22.4.2018 YHTÄ MATKAA – Lapuan taidekoulun näyttely

Näyttely esittelee Lapuan taidekoulun visuaalisten taiteiden kaikkien oppilaiden töitä lukuvuodelta 2017-18. Näyttelyn nimi Yhtä matkaa juontuu taidekoulun kuluvan vuoden teemoista ystävyys ja
sosiaalisuus. Teema näkyy töiden aiheissa tai yhteisöllisissä tekotavoissa. Teokset kutsuvat myös näyttelykävijää osallistumaan: Yleisö voi esimerkiksi valokuvata itsensä suurien paperisiipien edessä ja halutessaan jakaa kuvaa itsestään siivekkäänä sosiaalisessa mediassa tai pelata Tasapeliä, jossa ihmiset toimivat pelinappuloina.

Patruunagalleria , Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Kauppakatu 23, Lapua.
Avoinna ma-to klo 11.00-19.00, pe 11-17 ja la 11-15.

Avajaiset ke 4.4. klo 18.00 alkaen Alajoki-salissa. Tervetuloa!

Opastettuja näyttelykäyntejä ja taidekoulun avoimet ovet 20.4. klo 11-17.

Lehdistötiedote_Yhtä matkaa

 

6.-26.4.2018 Play! – Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekouln kevätnäyttely

Näyttely Kokkolan kaupungintalolla. Avajaiset 5.4. klo 18, tervetuloa!

Samanaikaisesti syventävien opintojen oppilaiden näyttelyt Keski-Pohjanmaan Konservatoriolla ja Kokkolan pääkirjastossa.

Katso tarkemmat tiedot klikkaamalla kuvaa!

 

 

 

 

 

Pinokkio lasten silmin – Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun näyttely

Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun oppilaat ovat työstäneet Pinokkio-satua alkuvuoden aikana monin eri tavoin. Teoksista on koottu näyttely Teatteritalon aulatiloihin ja kahvioon. Näyttelyssä on mukana n. 200 oppilaan töitä. Iältään oppilaat ovat 1-16 -vuotiaita.

Näyttelyyn voi tutustua 20.4. saakka, aina teatterinäytösten aikaan. Tervetuloa!

 

 

 

4.-15.4.2018 Kasvien tuntematon elämä – Keravan kuvataidekoulun kevätnäyttely

Galleria Alli
Iso-Hollon aukio, Paasikivenkatu 9, Kerava.
Avoinna ma-pe 9-10, 12-18, la-su 12-16.

 

 

 

 

 

 

7.-28.3.2018 VALO – Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttelu

Lohjan pääkirjaston Linderinsali, Karstuntie 3, 08100 Lohja. Näyttely avoinna ma-pe 10-20, la 10-15.

Avajaiset tiistaina 6.3. klo 18-19, tervetuloa!

Taidehistorijoitsija Heikki Saros luennoi aiheesta “Miten antiikki näkyy nykyajassa” maanantaina 19.3. klo 17-18 Järnefeltinsalissa. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!

 

 

29.1.–23.3.2018 Toiveretki suomalais-arabialainen näyttely Villa Artun galleriassa Hyvinkäällä

Näyttelyssä kirja astuu ulos kansistaan. Näyttelyvieras tekee retken kirjailija Katri Tapolan ja kuvittaja Sanna Pelliccionin Toiveretki sekä Pieni prinsessasatu ja Pieni prinssisatu kirjojen maailmaan.