Näyttelyt ja tapahtumat

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät vievät vuonna 2019 viihteen ja taiteen tiloihin

Millainen taide pysäyttää? Millainen viihde herättää ajatuksia? Mikä saa hymyilemään, nauramaan ja liikuttumaan? Millainen tila herättää kokemukset ja tarinat eloon? Erilaiset elämykset sykähdyttävät ja nostavat meidät arjen yläpuolelle. Viihteen ja taiteen tiloissa on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema Suomessa vuonna 2019. Teemavuoden aikana tuodaan esille taiteen tekeminen ja kokeminen, viihteen eri muodot sekä kokijoiden näkökulmat. Tärkeitä ovat myös paikat, joissa kokemus ja elämys syntyvät.

Kulttuuriympäristöpäivien pääajankohta Suomessa on 2.-8.9.2019, mutta tapahtumia voi järjestää muulloinkin. Voit siis pitkin vuotta osallistua tapahtumaan, järjestää tapahtuman, juhlia omin päin ja innostaa lapsia ja nuoria mukaan keväiseen Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun. Kilpailusta tiedotetaan alkuvuonna lisää.

Teemavuoden avajaisia juhlitaan 5.2.2019 ympäristöministeriön Pankkisalissa Helsingissä, tarkempaa tietoa myöhemmin. Lämpimästi tervetuloa!

Viihde ja taide yhdistävät Eurooppaa ja sen perintöä
Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, englanniksi European Heritage Days, vietetään joka syksy 50 maassa ympäri Eurooppaa ja vuosittain yli 30 miljoonaa ihmistä osallistuu lähes 80 000 tapahtumaan!

Teemavuodet ovat yhteisiä kaikille Euroopan maille. Vuonna 2019 yhteinen teema on Arts and Entertainment. Taide ja viihde yhdistävät Eurooppaa monin tavoin. Teemavuoden aikana eurooppalaisia liikuttavat esimerkiksi sirkustaide, teatteri, kirjallisuus, elokuva ja kuvataide. Musiikki soi ja tanssi vie mukanaan, kun kansalaiset ympäri Euroopan nauttivat viihteestä ja taiteesta elokuvateattereissa, museoissa, puistoissa, konserttisaleissa ja erilaisilla festivaaleilla.

Juhlitaan yhdessä ja omin päin
Suomessa järjestetään joka vuosi yli 300 Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumaa, esimerkiksi avointen ovien päiviä, opastettuja kierroksia, työpajoja, kylä- ja kaupunginosajuhlia ja retkiä. Tapahtumanjärjestäjiksi toivotaan museoita, teattereita, kirjastoja, taide- ja kulttuuriseuroja, nuoriso- ja harrasteseuroja ja muita yhdistyksiä, kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita järjestämään ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville.

Tapahtumapaikoiksi toivotaan taiteen ja viihteen tiloja taidemuseoista teattereihin, kulttuuritaloista klubeihin, konserttisaleista viihde- ja elämyskeskuksiin. Tapahtumapaikka voi olla myös lähiympäristön kohde. Viihteen ja taiteen tiloja löytyy myös seurantaloilta, kouluilta, nuorisotaloilta, kaduilta ja puistoista.

Suomen tapahtumakalenterin www.kulttuuriymparistopaivat.fi lisäksi tapahtumat saavat Euroopan laajuista huomiota kansainvälisellä sivustolla www.europeanheritagedays.com.

Mukaan pääsee maksutta, ja tapahtumiinne saatte sekä näkyvyyttä että erilaista materiaalia.

Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.

 

8.2.-28.4.2019 KEHONA-näyttely Kymenlaakson museolla

Kymenlaakson museo, Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99, 48100 Kotka.

Avoinna ti, to–su 10–17, ke 10–20

KEHONA-näyttelyssä keho ja kosketus vaikuttavat taideteoksiin ja kokemukseen niistä. Näyttely ääntelee, tuoksuu ja tuntuu ja teokset ovat konkreettisessa vuorovaikutuksessa kokijan kanssa. Näyttely toteutetaan Porin taidemuseon, Kymenlaakson museon ja Porin lastenkulttuurikeskuksen yhteistyönä. Tervetuloa avajaisiin to 7.2.2019 kello 17–19.

Lue lisää!

 

2.3.2019 Meidän Ilmasto 2030 – Nuorten ilmastokokous Helsingissä

Nuorten Agenda 2030 -ryhmä järjestää yhteistyössä Sitran kanssa nuorten oman ilmastokokouksen Finlandia-talolla!

Kokouksen ohjelmassa on nuorten asiantuntijoiden puheenvuoroja, paneeleita ja toiminnallista ohjelmaa. Tapahtuma huipentuu nuorten ilmastojulkilausuman julkistamiseen, jonka tarkoituksena on tuoda nuorten näkemykset osaksi ilmastokeskustelua. Julkilausumaa ovat olleet työstämässä useat suomalaiset nuoriso-, ympäristö- ja kehitysyhteistyöjärjestöt. Lue lisää!

 

4.-10.2.2019 Mediataitoviikko

Mediakasvatukselle omistetun teemaviikon avulla saamme paremmin näkymään sitä työtä, jota eri organisaatioissa, järjestöissä ja yrityksissä tehdään ympäri vuoden mediakasvatuksen edistämiseksi. Kampanjoilla ja tempauksilla voidaan puolestaan tarttua ajankohtaisiin teemoihin, joista koulut ja muut Mediataitoviikkoon osallistuvat tahot voivat valita itselleen läheisen aiheen.

Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen.

 

29.1.2019 Helsingissä: Välähdyksiä tulevaisuuden kunnasta

Valtiovarainministeriön tapahtumassa tarkastellaan kuntien tulevaisuudenkuvia ja kehityssuuntia seuraavalla hallituskaudella ja myös sen jälkeen. Samalla luodaan katsaus hallituksen Tulevaisuuden kunta -reformiin ja Digikuntakokeiluun.

Lue lisää!

 

25.-26.1.2019 Educa-messut Helsingin Messukeskuksessa

Suomen suurimman opetusalan tapahtuman vuoden 2019 teemana on “Opettaminen – viestintää ja vuorovaikutusta”. Opetusalan valtakunnallinen suurtapahtuma, Educa, järjestetään vuosittain Helsingin Messukeskuksessa. Educassa käsitellään opetusalan ajankohtaisia asioita.  Lue lisää!

 

11.9.2018-27.1.2019 VÄRIKYLVÖ-näyttely Porin taidemuseolla

Porin taidemuseo, PEDAseinä, Eteläranta, Pori

Värikylvö-näyttely esittelee yhteisöllistä ympäristötaideteosta, joka oli esillä Hevosluodon siirtolapuutarhassa kesällä 2018. Teoksessa kasvatettiin syötävän ihania sinisiä ja hehkuvan oransseja kukkia Vauvojen värikylpy -työpajoihin. Porin lastenkulttuurikeskus toteutti teoksen yhdessä Porin ensi- ja turvakoti Esikon ja Luodon siirtolapuutarha ry:n kanssa osana Turun yliopiston Kokkeli-hanketta. Näyttely-yhteistyössä Porin taidemuseo. Näyttely on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä ja kulttuuriperintövuotta. Lue lisää!

 

19.11. -15.12.2018 ja 7.-18.1.2019 Jaloista käsin –hankenäyttely

Villa Artun galleria, Villatehdas, Kankurinkatu 4-6, O-rappu, Hyvinkää.

Avoinna ma-to 12-19, pe 12-16. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Voiko kävely olla taiteen perusopetuksen väline? Miten kävely vaikuttaa ajatteluun ja sitä kautta luovaan työhön? Näitä asioita on tutkittu Jaloista käsin –kehittämishankkeessa, jonka osapuolet ovat Hyvinkään lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Taito käsityö- ja muotoilukoulu Helmi sekä visuaalisten taiteiden koulu Aimo Hämeenlinnasta. Lisäksi Lasten ja nuorten taidekeskus toimii hankkeen yhteistyökumppanina.

Oppilaat ja opettajat ovat kävelleet lukuvuoden aikana sekä koulun lähimaastossa että leirikoulumatkojen puitteissa kauempanakin. Hanke alkoi syksyllä 2017 Janakkalan kulttuurimaisemasta ja jatkui keväällä 2018 Turun ulkosaaristoon,

Utön majakkasaarelle. Loppukesästä 2018 matkattiin Latviaan, jossa jalkauduttiin Kolkan niemimaan autioille hiekkarannoille.

Leirikoulujen ja työpajojen yhteinen nimittäjä on ollut liike ja keholliset harjoitukset, joita ovat ohjanneet vierailevat taiteilijat ja tutkijat tanssin, kuvataiteen, teatteri-ilmaisun sekä historian ja arkeologian aloilta.

Nämä oppilaiden ja opettajien yhteiset  harjoitukset näissä erityisissä paikoissa ovat johdattaneet pohtimaan olemassaoloa ja ajan kulkua ­– mennyttä, nykyhetkeä ja tulevaa tällä planeetallamme – ja näiden pohdintojen kautta myös sitä, mistä taiteen tekemisessä on kysymys.

Jaloista käsin –näyttely on taiteellinen dokumentaatio hankkeen sisällöistä ja sen puitteissa syntyneistä teoksista.

 

15.12.2018 klo 11-13 Valon juhla – Ljusfest Porvoon taidekoululla

Työpajoja, musiikkia ja pullantuoksuinen kahvila. Joulukaupassa kortteja, kalentereita ja taidetarvikkeita. Vapaa pääsy!

Worksops, musik och bulldoftande café. I julsoppen julkort, kalendrar och konstmaterial. Gratis inträde!

 

Porvoon taidekoulu
Kaivokatu 40
www.porvoo.fi/taidekoulu

 

 

23.11. -12.12.2018 KALEIDOSKOOPPI – Sara Hildén -akatemian opettajien näyttely

Galleria Saskia, Pirkankatu 6, 33210 Tampere.
Avoinna 12.00-18.00 joka päivä.

Kaleidoskooppi on laite, jota katsoessa monenlaiset osaset muodostavat mitä erilaisimpia yhdistelmiä ja kuvioita, kunhan laitetta uskaltaa kääntää. Kuvataiteilija tutkii maailmaa ja ilmaisee itseään kuvan keinoin.
Kuvataideopettajan täytyy myös tuntea omakohtaisesti taiteellisen työskentelyn prosesseja, jotta hän pystyy ohjaamaan oppilaita heidän poluillaan taiteen maailmaan.

Näyttelyn taiteilijat ovat Sara Hildén -akatemian nykyisiä ja entisiä, vakinaisia opettajia ja tuntiopettajia, rehtori ja entinen rehtori.

Lue lisää näyttelytiedotteesta!

Tervetuloa avajaisiin perjantaina 23.11. klo 18-20!

 

3.12.2018 Disability Day Art & Action 2018 goes Helsingin kaupunginmuseo

Disability Day Art & Action- verkostofestivaali huipentuu 3.12. kansainvälisenä vammaisten päivänä Helsingin kaupunginmuseolle kantaaottavien keskustelujen ja korkeatasoisten esitysten siivittämänä. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille.

Lue lisää!

 

29.11.2018 Marginaalissa vai valtavirrassa? –keskustelutilaisuus Vantaan taidemuseo Artsissa

Paikka: Vantaan taidemuseo Artsi, Myyrmäkitalo, Paalutori 3, 01600 Vantaa.
Aika: 29.11.2018 klo 18-20.

Keskustelua vammaisten taiteentekijöiden asemasta. Miten taiteen kentällä tullaan näkyväksi? Mikä on kuratoinnin rooli? Mukana keskustelemassa taiteilijoita ja kuraattoreita kuten Minna Haveri, Maarit Hedman, Jani Leinonen, Kimmo Tolvanen ja Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen. Keskustelun puheenjohtajana toimii Sari Salovaara / Kulttuuria kaikille -palvelu.

Ennen keskustelutilaisuuden alkua yleisöopastus Suomi Finland 101 -näyttelyyn klo 17.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Kulttuuria kaikille -palvelu ja Vantaan taidemuseo Artsi.

Tilaisuus on osa DiDa – Disability Day Art & Action 2018 – ohjelmaa. Lisätietoja tästä!

Tarkemman ohjelman löydät osoitteesta www.disabililityday.fi

Mikäli haluat käyttää tilaisuudessa induktiosilmukkaa tai olet oikeutettu Kelan viittomakieliseen tulkkaukseen, otathan yhteyttä Artsiin 22.11. mennessä osoitteeseen eeva.hytonen(a)vantaa.fi tai 040 193 8142.

 

19.–23.11.2018 Suomen ensimmäinen Lapsen oikeuksien viikko

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen kunniaksi. Kuvataidekoulujen liiton jäsenoppilaitoksissa on päivää on juhlistettu näyttävästi mm. toteuttaen lyhtypuistoja, valoinstallaatioita sekä erilaisia tapahtumia.

Lapsi- ja nuorisojärjestöt, lapsiasiavaltuutetun toimisto, seurakuntien ja valtion toimijat haastavat kaikki Suomen alakoulut mukaan viettämään Suomen ensimmäistä Lapsen oikeuksien viikkoa 19.–23.11.2018. Lapsen oikeuksien viikko on kouluille suunnattu toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien tunnettuutta oppilaiden, opettajien ja kouluhenkilökunnan keskuudessa yhteisen tekemisen kautta. Viikon teema on tänä vuonna osallisuus.

Lue lisää!

 

5.-11.11.2018 Peliviikko

Peliviikon tavoitteena on pelata yhdessä sadoissa pohjoismaisissa tapahtumissa ja lisätä peleistä käytävää keskustelua.

Peliviikko on osa kansainvälistä ja pohjoismaista peliviikkoa ja sitä vietetään 5.-11.11.2018. Teemaviikon järjestää vuosittain kaikille avoin Pelikasvattajien verkosto, sekä paikalliset toimijat. Viikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.

Lue lisää!

 

17.9. – 9.11.2018 KAMELITORI –  Lasten käsitöitä ja taidetta maailmalta

Paikka: Villa Arttu Hyvinkää

Kamelitori-näyttely tuo kansainvälisen, mausteisen ja värikylläisen käsityömarkkinoiden tunnelman Villa Artun galleriaan. Näyttelyssä on esillä lasten ja nuorten tekemiä käsitöitä ja käsityöaiheisia tauluja eri vuosikymmeniltä. Yksi niistä on Egyptistä tullut kuvakudos, jonka tekijä Abd El Khalek on nimennyt ’Camels Market’ Kamelitoriksi.

Lasten ja nuorten taidekeskuksen arkistoon on vuosien varrella tallennettu lukuisia tekstiilitöitä ja käsityöaiheisia tauluja ympäri maailman. Tauluissa nähdään ammattilaisia työssään, monenlaisia kangas- ja punontapuita sekä kudontamateriaaleja. Kuvat kertovat kuinka punontapuihin kuivatetaan Malediiveilla kookospuunlehtiä tai kuinka intialaiset naiset koristelevat kankaita kirjomalla. Kirjontaperinne elää vahvana myös idästä ja Itä-Euroopasta tulleissa tekstiileissä ja neuloksissa. Esillä on lisäksi meksikolaisia leluja ja afrikkalaisia käsintehtyjä soittimia.

Batiikkityöt, kuvakudokset, tekstiilikollaasit, kirjonta- ja kudontatyöt sekä eri tekniikoita ja käsityöammatteja esittelevät taulut ja käsintehdyt nuket täyttävät näyttelytilaan rakennetut markkinakojut. Eri maista tulleet lasten tekemät kuvat kertovat, kuinka käsitöitä tekevät monesti yksittäiset ihmiset, mutta käsitöiden äärelle kokoonnutaan myös oleskelemaan ja viettämään aikaa yhdessä. Kädentaidot yhdistävät sukupolvia toisiinsa ja taidot siirtyvät isovanhemmilta ja sukulaisilta eteenpäin nuoremmille taitajille.

Toiminnallisessa näyttelyssä on kolme työpajapistettä, joissa kävijät pääsevät itse kokeilemaan käsitöiden tekemistä. Pisteissä voi kokeilla ryijysolmujen tekoa, punontaa ja puunpintakoristelua. Päiväkoti- ja koululaisryhmät varaavat työpajoihin ajan etukäteen. Yläasteikäisille on tarjolla pidempikestoisia kädentaitopajoja, joissa harjoitellaan puunpintakoristelua tai vaihtoehtoisesti tehdään kirjontatekniikalla oma tägi, kuva tai teksti.

Yhteistyössä Taitoliitto, Hyvinkään kaupunki, OKM

Vapaa pääsy. Tervetuloa !

Lasten ja nuorten taidekeskus
Villa Arttu, Villatehdas, O-rappu, Kankurinkatu 4-6, 05800 Hyvinkää

Näyttely avoinna ma-to 12-19, pe 12-16.
Ryhmille myös aamupäivisin, varaukset p. 050 467 8308

www.artcentre.fi

 

4.-31.10.2018 Pieniä lauluja elämästä – Jouni Tasa, Keravan kuvataidekoulu, lopputyönäyttely

Keravan kirjasto, Paasikivenkatu 12. Näyttely avoinna ma-to 8-20, pe 8-18, la 9-17.

 

 

 

 

 

 

 

6.-27.10.2018 Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun päättötyönäyttely / Utställning av slutarbete

Lukuvuoden 2017-2018 päättötyönäyttely avataan Galleria Artistassa (Itäinen Kirkkokatu 16) perjantaina 5.10. klo 18.00. Tervetuloa!

Näyttely on avoinna Artistassa ma-pe 10-16 & la 10-14 ja Kellarigalleriassa (Kansakoulukatu 6b) ma-to 9-20 & pe 9-15.

Utställning av läsårets 2017-2018 slutarbete öppnas i Galleri Artista (Östra Kyrkogatan 16) på fredag 5.10. kl 18.00. Välkommen!

Utställningen är öppen i Artista må-fre 10-16 & lö 10-14 och Källargalleriet (Folkskolegata 6b) må-to 9-20 & fre 9-15.

 

 

5.-18.10.2018 Kauniaisten kuvataidekoulun 40-vuotisjuhlavuoden näyttelyn 2. osa: Nyt! Nu!

Kauniaisten kuvataidekoulu juhlii 40-vuotissyntymäpäiviään teemalla Ennen – nyt – kohta. Teemavuosi punoo yhteen mennyttä, nykyhetkeä ja tulevaa. Juhlavuoden toinen näyttely, Nyt! Nu! on esillä Kauniaisten kaupungintalolla, Kauniaistentie 10, 00270 Kauniainen. Näyttely on auki arkisin klo 8-15.45, ti-to myös klo 17-19.30.

Juhlanäyttelyn teokset ovat syntyneet tarinoista, joita oppilaat ovat kertoneet toisilleen. Osa tarinoista on tosia, osa kuviteltuja. Teokset on toteutettu piirroksin, maalauksin, rakentaen ja savesta muovaillen.

Lue lisää juhlavuoden lehdistötiedotteesta!

Juhlavuoden uutisia 2018

Juhlavuoden kolmas näyttely Kohta – Strax -näyttely kootaan vielä ennen vuodenvaihdetta.

 

 

17.-18.10.2018 LIFT – NEW DIMENSIONS OF MEDIA, ARTS & CULTURE

Paikka: Merikaapelihalli, Cable Factory

SULA ja Media Digital Summit on nyt LIFT!

LIFT – New Dimensions of Media, Arts & Culture yhdistää viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn SULA – Sustainability and Love for Arts -tapahtuman ja Media Digital Summitin! Juuri nyt maailma tarvitsee yhdessä tekemistä, luovuutta ja merkityksellisiä tarinoita. LIFT yhdistää median, taiteen ja kulttuurin täysin uudella tavalla.

Lue lisää!

Ohjelma ja liput tästä!

 

3.-7.10.2018 Lasten taidefestivaali Kutitus Espoossa

Espoon kulttuuritalo Tapiola ja Lasten kulttuurikeskus Aurora.

Kutitus-kissat Viksu ja Viiksi toivottavat kaikki tervetulleeksi kastelemaan tassunsa ja seikkailemaan Espooseen! Festivaali tarjoaa monipuolista ohjelmaa Espoon kulttuurikeskuksessa Tapiolassa 3.–7.10. ja Lasten kulttuurikeskuksessa Aurorassa Järvenperässä 3.–4.10. Tulossa myös Kutitus-etkot Auroraan lauantaina 29.9.!

Tänä vuonna festivaalin teemana on merelliset seikkailut sekä Itämeren ja ympäristön suojelu. Kutitus-festivaali tukee John Nurmisen Säätiön toimintaa ja lahjoittaa osan pääsylipputuloista Puhdas Itämeri -hankkeiden hyväksi. Lue lisää!

1.–5.10.2018 Koulujen elokuvaviikko

Koulujen elokuvaviikko tarjoaa kouluille verkon kautta maksuttomia elokuvanäytöksiä laadukkaiden oppimateriaalien kera. Tämän vuoden klassikkoelokuvissa metsätetään lumimiestä ja kaivellaan käpyä selän alta. Lisätietoa elokuvaviikon järjestämisestä koulussasi löydät täältä.

Koulujen elokuvaviikko haastaa 3.–9.-luokkalaiset kuvaamaan elokuvataikoja. Lue lisää Elokuvatrikkihaasteesta ja osallistu kilpailuun!

 

29.9.2018 Mediakasvatuskeskus Metka ry.:n tuottama Minun elokuvani –elokuvafestivaali

Tapahtuma edistää lasten ja nuorten audiovisuaalista kulttuuria. Jokainen alle 29-vuotias voi osallistua ilmoittamalla mukaan itse tekemänsä elokuvan. Tee siis oma elokuva ja ilmoita se mukaan Minun elokuvani -tapahtumaan 1.6.2018 mennessä täällä!

Festivaalipäivänä 29.9.2018 lasten ja nuorten elokuvia katsellaan yhdessä Vantaan Vernissassa. Tapahtuman elokuvien kirjo vaihtelee aloittelijoiden teoksista kovatasoisiin opiskelijatöihin. Festivaalin näytöksissä elokuva-alan ammattilaiset antavat suullista palautetta kaikille lasten ja nuorten elokuville. Omasta elokuvastaan voi pyytää myös pelkän kirjallisen palautteen, mikäli ei pääse festivaalipäivänä paikalle. Vuonna 2018 Minun elokuvani -tapahtuma järjestetään 30. kerran.

Lue lisää!

 

ANTI 2018 esittelee alansa huippuja peliteemaisella festivaalilla

ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään 17. kerran Kuopiossa 25.-30.9.2018. Mukaan on kutsuttu kansainvälisesti menestyneitä, palkittuja taiteilijoita, joiden teokset tarkastelevat leikin, leikkisyyden, pelin ja pelillisyyden teemoja.

Taiteellisen ohjelmiston lisäksi festivaaliviikolla järjestetään erilaisia keskustelutilaisuuksia. 29.9. jaetaan ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinto ja 21.-27.9. järjestetään jo kolmannen kerran Future DiverCities -taiteilijalaboratorio. Lue lisää!

Seuraa ajankohtaisia festivaaliuutisia Facebook-tapahtumasivulla!

 

6.-16.9.2018 Helsinki Design Week: Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin näyttelyt Helsingin Kaupungintalon aulassa

Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin rehtori Pihla Meskaselle on myönnetty Vuoden 2018 Asko Avonius -palkinto.

Palkinnon kunniaksi Kaupungintalon aulassa on esillä Arkin näyttely Helsinki Design Weekin ajan 6.-16.9.2018. Esillä on kaksi suurta teosta – Arkin oppilaiden suunnittelema kaupunki sekä Arkin rehtorin, Pihla Meskasen, suunnittelema tilateos. Näyttely on toteutettu. Vapaa pääsy!

TILAPELI – tilateos PUZZLE BLOCKS – palapelipalikoista

Jättikokoiset palapelia muistuttavat palikkasarja on suunniteltu inspiroimaan lapsia rakentamaan majoja, tiloja ja taloja. Paloja on 26 erilaista, ja niitä voi yhdistellä toisiinsa loputtomin eri tavoin. Puzzle Block – rakentelusarjan on ideoinut Pihla Meskanen.

“Toys are not really as innocent as they look. Toys and games are preludes to serious ideas.” – Charles & Ray Eames

MUUTTUVA KAUPUNKI

Tässä projektissa on tutustuttu kaupunkisuunnitteluun ja erityisesti viherrakentamisen monenlaisiin mahdollisuuksiin kaupungissa, sekä kaupunkisuunnittelun eri elementteihin, kuten tilat ja tilasarjat, rakennusten suhde toisiinsa, mittakaava, kadut ja aukiot, liikenne, sekä erilaiset korttelirakenteet historian saatossa.

Kaupungin eri osia ovat toteuttaneet Arkin 4-19 –vuotiaat oppilaat, kukin omia kortteleita omissa ikäryhmissään. Näistä korttelitutkielmista voi koota erilaisia kaupunkikokonaisuuksia, ja tutkia miten eri tekijät vaikuttavat kaupunkitilaan laajemmassa mittakaavassa.

Lue lisää näyttelystä!

 

3.-9.9.2018 Valtakunnallinen Harrastusviikko kouluissa

Viikon idea on tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuuksia kokeilla taiteen, kulttuurin, tieteen, liikunnan ja muiden alojen harrastustoimintaa. Harrastusviikolla koulut avaavat ovensa eri harrastusjärjestöille. Paikallisjärjestöt lähtevät viikon aikana kouluille esittelemään toimintaansa oppilaille. Halutessaan koulut voivat järjestää myös ilta- tai viikonlopputilaisuuksia vanhempien mukaan saamiseksi. Tapahtumaan kannustavat mukaan OKM, OPH, Koulussa harrastamisen verkosto ja muut valtakunnalliset harrastustoimintaa toteuttavat järjestöt.

Lue lisää Olympiakomitean verkkosivuilta!

 

7.-8.9.2018 Värkkäilyfestari Hyvinkään Villatehtaalla kulttuurikeskus Villa Artussa

Kaiken maailman virityksiä ja itsetekemisen meininkiä. Kädentaitoja, tietotekniikkaa, luovuutta, oppimista, osaamista, tutkimista, keksimistä, kokeilua, kierrätystä, yhdistelyä, uusiokäyttöä, tietoa, taidetta, inspiraatioita. Tätä kaikkea on värkkäily, värkkäys, maker-kulttuuri, maker space ja sitä tarjoaa​ Hyvinkään Villatehtaalla kulttuurikeskus Villa Artussa VÄRKKÄILYFESTARI perjantaina 7.9. 2018​​ ​klo 10–16 ja lauantaina 8.9.2018 klo 12–18. Tapahtuma on kaikille avoin ja sinne on vapaa pääsy.

Tulkaa oppilaidenne kanssa tai opettajaporukalla inspiroitumaan! Tapahtumaan​​ ​voi ilmoittautua myös värkkäili​jäksi. Onko sinulla tai koulunne oppilaalla jokin taito tai tekeminen, jota voisi esitellä tai opettaa Värkkäilyfestari​n ​kävijöille?

Lue lisää!

Facebook
Instagram

 

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät 2018 – Tunne perintösi, jaa tarinasi

Teemavuoden otsikko Tunne perintösi, jaa tarinasi kutsuu kokemaan kulttuuriperinnön kohtaamisen paikkana ja vuoropuhelun välineenä. Mitä kaikkea sinä tiedät ja taidat omasta kulttuuriperinnöstäsi? Miltä sinun kulttuuriperintösi näyttää, kuulostaa, tuoksuu ja tuntuu? Mitä haluat kertoa omasta ja ymmärtää muiden kulttuuriperinnöstä?

Kulttuuriympäristöpäivien pääajankohta on 3.-9.9.2018

Kaikki ovat tervetulleita järjestämään ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville. Tapahtuma voi olla avointen ovien päivä, opastettu kierros, näyttely, työpaja tai muu tapahtumia. Tilaisuus voi olla yleisölle avoin tai pienemmälle piirille suunnattu.

Katso tapahtumanjärjestäjän ohjeita ja vinkkejä tästä.

Ilmoita tapahtumasi mukaan tästä.

Lataa Tunne perintösi –teemavuoden aineistoa (yleisesite, logot, julisteet ym.) tästä.

 

29.6.- 5.8.2018 TAIPALE – Sara Hildén -akatemian nuorten päättötyönäyttely (kuvataiteen perusopetus, laaja oppimäärä)

Tampere-talon pääaula,
Yliopistonkatu 55.

Aukioloajat: Ma suljettu, ti-pe klo 9-20.30, la klo 11-20.30.
Avajaiset torstaina 28.6.2018 klo 17-19.

Päättötyöt ja niihin liittyvät prosessia kuvaavat portfoliot ovat mielenkiintoinen ja koskettava tapa tutustua nuorten ajatuksiin. Useassa teoksessa on etsitty kuvallista muotoa omille tunteille ja rakentuvalle identiteetille. Mukana näyttelyssä on myös teoksia, jotka tutkivat maapallon ekologista tilannetta, sattumanvaraisuutta ja suunnittelemattomuutta, arkkitehtuuria ja puhdasta maalauksen iloa. Tekniikat ja toteutustavat vaihtelevat kolmiulotteisesta rakentelusta valokuvaukseen. Suurin osa töistä on kuitenkin toteutettu maalaamalla tai piirtämällä.

Lue lisää!

 

18.-21.6.2018 Omia ja toisten polkuja -näyttely InSEA 2018 Intervention -kongressin taideohjelmassa / Kuvataidekouluja esittelevä POP UP -bussi InSEA-kongressissa ke 20.6.2018

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto ry ja Kuvataideopettajat ry tuottavat yhdessä taidekasvatusnäyttelyn, Omia ja toisten polkuja / Paths Mine and Taken by Others, osaksi Interventions – InSEA 2018 -kongressin taideohjelmaa. Näyttelyt levittäytyvät Aalto-yliopiston Otaniemen kampusalueelle Espoossa. Taidekasvatusnäyttelyymme osallistuu 31 koulua, opettajaa, työryhmää ja hanketta. Sen tavoitteena on esitellä suomalaisen kuvataideopetuksen ja -opiskelun moninaisuutta.

Kaikille avoimia taideohjelman avajaisia vietetään maanantaina 18.6. klo 19. Yhteiset avajaiset aloitetaan beta SPACE -näyttelytilasta, Otakaari 1 X. Tervetuloa!

Taideohjelman kartta InSEA 2018
Taideohjelman juliste InSEA 2018
Kutsu_Taideohjelma ja avajaiset Insea 2018

Kuvataidekouluja esittelevä POP UP -bussi InSEA-kongressissa ke 20.6.2018

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto järjestää kongressin piha-alueelle nuorisobussin,  jossa kongressin vieraat voivat pistäytyä tutustumassa suomalaiseen taiteen perusopetukseen, kuvataidekoulujen sekä liiton toimintaan.

 

 

18.5.-16.6.2018 Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan vuosinäyttely ”Totta ja tarinoita”

Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan tämän lukuvuoden teemana on ollut ”Totta ja tarinoita”. Olemme tutkineet visuaalista taidetta eri tyylisuuntauksineen surrealismista realismiin sen sisältöjen kautta. Olemme tutustuneet menneen maailman tarinoihin, kuvakulttuurin kehitykseen ja miettineet kuvien ja taiteen merkitystä eri aikoina. Oppilaiden omat kertomukset, aistihavainnot, tunteet, kokemukset ja muistot ovat toimineet töiden innoittajina. Aihepiirejä on löytynyt myös fantasiamaailmoista, tarinoista ja saduista.

Näyttelystä löytyy jokaiselta oppilaaltamme (4-20 v.) ainakin yksi työ.

Vuoden teemaa on käsitelty eri taideaineissa sen ominaispiirteet ja työskentelytavat huomioiden. Esillä on monilla eri tekniikoilla tehtyjä värikkäitä piirroksia, maalauksia, grafiikkaa, valokuvia ja kollaaseja. Lisäksi siellä on runsas kattaus arkkitehtonisia rakennelmia, muotoilua, käsitöitä, veistoksia ja monia muita kolmiulotteisia töitä.

Näyttelystä löytyy barokkitarinoihin keskittyvä huone liittyen tammikuussa järjestettyyn barokkimusiikkitapahtuman näyttelyyn Oulun musiikkikeskuksessa.

Näyttelyssä on myös esillä sarjakuvia Viiva-albumista sekä kuvataiteen tämän lukuvuoden päättötyöt. Siellä pyörii nonstoppina vuoden aikana syntyneitä animaatioita ja elokuvia.

Avajaiset ovat to 17.5.2018 klo 17.00-19.00 Taikkarigalleriassa Oulun taidekoululla (Isokatu 94).

Näyttely on avoinna arkisin klo 9.00-16.00

(lisäksi pidennetty aukiolo:  21.-22.5. klo 9.00-18.00) sekä 4.-16.6. joka päivä klo 12.00-18.00.

 

19.5.-9.6.2018 Kuvismi – Lappeenrannan kuvataidekoulun kevätnäyttely

Galleria Kaakaopapu, Kehruuhuoneenkuja 8, Linnoitus, Lappeenranta.

Avoinna ma-pe 10-16, la-su 11-15 (la 2.6. suljettu).

 

 

 

 

 

 

12.5.–3.6.2018 ”AINA KOHTI UUTTA” Sara Hildén -akatemian aikuisten kuvataiteen perusopetuksen päättötyönäyttely

Esillä on muun muassa öljyvärimaalauksia, veistoksia, akryyli- ja akvarellitöitä sekä keramiikkaa.

Näyttelyssä voi ihastella runollisia, herkkiä teoksia ja niiden vastakohtana ihmetellä ulkoavaruuden olion iljettävän munan liikkeitä. Esillä on myös avaruusmyrskyä tyynen edellä ja installaatio, jossa venäläiset naskalit ovat kokeneet muodonmuutoksen.

Haiharan taidekeskus, Haiharankatu 30.

Näyttely on avoinna ti–su klo 12–18. Tervetuloa avajaisiin perjantaina 11.5. klo 18-20!

 

19.5.-2.6.2018 “Olipa kerran… ” – Vihdin kuvataidekoulun kevätnäyttely

Olipa kerran taidemaailma, joka oli täynnä mitä erikoisimpia pelejä ja teoksia. Sieltä löytyi esimerkiksi elävä shakkipeli, hullun hatuntekijän teekutsut ja sarjakuvakuninkaan tuoli! Kaikki lapset, nuoret ja aikuiset ovat tervetulleita taidemaailmaan, Vihdin Kuvataidekoulun oppilaiden ihmemaahan!

Galleria Pictorissa on toukokuussa esillä 5-20-vuotiaiden kuvataidekoululaisten taideteoksia. Näyttely on läpileikkaus kuvataidekoulun lukuvuoteen, jonka teemana on tänä vuonna ollut ”Sadut ja tarinat”. ”Olipa kerran…”-näyttelyn avajaiset ovat lauantaina 19.5 klo 14. Tilaisuuden avaa sivistysjohtaja Marjo Ojajärvi. Avajaisissa on esiintymässä muusikko Ilkka Uksila. Lämpimästi tervetuloa!

 

Forssan kuvataidekoulun kevätnäyttelyt 2018

25.4.-31.5.2018 Lopputyönäyttely

Forssan museon Aulagalleria, Wahreninkatu 12.
Avoinna ti-pe 10-16, la 10-14, su 12-16.

 

 

 

 

 

4.-31.5.2018 Kevätnäyttely

Kutomon Fysioterapia ja Liikuntakeskus, Kutomonkuja 2 A, 2. krs.
Avoinna ma-pe 7-20, la 9-15, su 11-18.

 

 

 

 

1.-31.5.2018 Forssan päättäjät lasten silmin

Forssan kaupungintalon ala-aula.

Forssan kuvataidekoulun 5-14 -vuotiaat oppilaat toteuttivat muotokuvat Forssan kaupungin päättäjistä. Kaupungin johtavat virkamiehet kävivät malleina oppitunneilla, muiden päättäjien muotokuvat syntyivät alokuvien pohjalta. Kaikki muotokuvat tehtiin yhden opetuskerran aikana monin eri tekniikoin.

 

24.4.-27.5.2018 Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kevätnäyttely

Voipaalan taidekeskus,
Sääksmäentie 772.

Avoinna ti-pe 11-17, la-su 12-18. avoinna myös vappuna ja helatorstaina.

Liput 6 € / 5 € / 1 €

 

 

 

 

 

26.4.-20.5.2018 >tuhat sanaa –  Helsingin kuvataidekoulun päättötyönäyttely 2018

Helsingin kuvataidekoulun kevään 2018 päättötyöt ovat esillä 26.4.-20.5. 2018 Strömsin taidekartanossa (Untuvaisentie 10). Näyttely on osa koulun 40-vuotisjuhlintaa. Useita vuosia kuvataidekoulua käyneet 16-20 v. oppilaat saavat päättötöissään mahdollisuuden itsenäisesti tutkia ja kuvata itselleen merkityksellisiä asioita. Tänä vuonna valmistui yhteensä yksitoista päättötyötä, joissa tutkitaan valittua aihetta valokuvauksen, maalauksen, piirtämisen ja grafiikan keinoin. Näyttelyssä ovat esillä myös portfoliot, jotka kertovat työprosessista ja päättötyön aihepiiristä. Katso tarkemmat tiedot  päättötyöntekijöistä sekä esittelytekstit.

Näyttely on täynnä ajatuksia, tunteita, toivoa, kysymyksia. Se on > tuhat sanaa. Lue lisää lehdistötiedottesta.

Avajaiset ke 25.4. klo 18-19.30, tervetuloa!

Näyttely on avoinna ma-pe klo 16-20, la klo 10.30-14.
Avoimet ovet lisäksi su 6.5. ja 20.5. klo 13-16.

Näyttelyyn voi tutustua myös Ulapalla -filosofia ja taidetapahtumassa, joka käsittelee nuoren ihmisen minuutta pe 18.5. klo 18-21.

 

4.-19.5.2018 Pohjois-Helsingin kuvataidekoulun päättötyönäyttely

Malmitalon aulassa (Ala-Malmin tori 1)
Avoinna ma-to klo 9-20, la 10-16. (huom! Malmitalo on suljettu 10.5.)

Päättötöiden arviointitilaisuus ke 16.5. klo 18 alkaen, tervetuloa!

 

7.-18.5.2018 Rovaniemen kuvataidekoulun päättötyönäyttely

Rovaniemen kaupungintalo, Hallituskatu 7 & Lapin musiikkiopisto, Jorma Eton tie 8 B

 

6.-19.5.2018 Vantaan kuvataidekoulun päättötyönäyttely

Tikkurilan Taidetalo Pessi,
Kielotie 14.

Näyttely avoinna pe 16-19, la-su 13-16. Avajaiset la 5.5. klo 14-16, tervetuloa!

 

 

 

 

 

20.4. -17.5.2018 Kauniaisten kuvataidekoulun 40-vuotisjuhlanäyttelyn osa 1: ENNEN – FÖRR

Kauniaisten kuvataidekoulu juhlii syntymäpäiviään teemalla Ennen – nyt – kohta. Teemavuosi punoo yhteen mennyttä, nykyhetkeä ja tulevaa.

Juhlavuoden ensimmäinen näyttely, Ennen – Förr, on parhaillaan nähtävillä Kauniaisten kaupungintalon aulatilassa. Se on retrospektiivinen oppilastyönäyttely vuosilta 1978 – 2017.

Juhlavuoden toinen näyttely, Nyt – nu, avataan syyskuun puolivälissä. Näyttely on ajankohtainen oppilastyönäyttely.

Kohta – Strax -näyttely kootaan vielä ennen vuodenvaihdetta. Se käsittelee tulevaisuuden kuvataidekoulua ja tulevaisuuden taidetta sellaisena kuin miksi sen kuvittelemme. Kohta-näyttelyn yhteydessä kuvataidekoulu järjestää omissa tiloissaan avoimet ovet.

Juhlavuoden aikana julkaistaan myös runsaasti kuvitettu ja informatiivinen Kuvis – 40 vuotta nuori, Kauniaisten kuvataidekoulun historia vuosilta 1977–2017.

Näyttely avoinna arkisin klo 8.00-15.45 (ti, ke, to myös klo 17.00-19.30).

 

 

16.5.2018 klo 10-11.30 IHME-nykytaidefestivaalin taiteilijatapaaminen sekä ennakkonäytös yläkouluikäisille vuoden 2018 IHME-teoksesta, THE BEETLE -elokuvasta

Paikka: Kulttuuritehdas Korjaamon KINO, Töölönkatu 51 a-b, Helsinki.

THE BEETLE -elokuva nostaa esiin uhanalaisen vantaalaisen, halavasepikkä-kuoriaisen ja johdattelee miettimään ihmisen ja ympäristön suhdetta. Ruotsalainen taiteilija Henrik Håkansson on paikalla elokuvan ennakkonäytöksessä, ja hänelle voi esittää kysymyksiä. Tilaisuus on maksuton. Muutamilla ryhmillä on mahdollisuus osallistua Aalto-yliopiston taidekasvatuksen opiskelijoiden vetämään maksuttomaan noin tunnin mittaiseen STOP IT –animaatiopajaan.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset 7.5. mennessä: paivi.matala@ihmefestival.fi, p. 045 235 0080.

 

20.4.-13.5.2018 Rauman kuvataidekoulun kevätnäyttely

Vanha Rauma, Museo Marelan piha sekä Pakari.

Lukuvuoden aikana on tutkittu kasvimaailmaa ja kasvustoja. Monet teokset ovat installaatiomaisia ryhmätöitä, joihin on koottu useamman oppilaan tekemiä teososia. Esim. pihalla kasvaa keraamisten kirsikkakukkien puu ja Pakarissa on kukka-aiheisia unenomaisia valokuvia ja unelmien puumajojen pienoismalleja.

Kuvataidekoulun kevätnäyttely esittäytyy osittain myös Musiikkiopiston ikkunoissa, jossa on mm. maalauksia ja paperille tehtyjä teoksia. Marelan pihalle ja Pakariin valikoitui teoksia, jotka ovat enemmän kevään vaihtelevien säiden kestäviä.

Tervetuloa.

 

4.-9.5.2018 Junior Ciné

Toukokuussa järjestettävien Espoo Ciné -elokuvajuhlien yhteydessä järjestetään lapsille ja nuorille suunnattu Junior Ciné -tapahtuma. Elokuvanäytösten ohella ohjelmassa on tarjolla työpajatoimintaa nuorille ja koulutusta opettajille. Ohjelmassa on mm. elokuvien esittämiin tarinoihin pureutuva mediakasvatusseminaari sekä uuden perusopetuksen opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen tavoitteita tukeva elokuvakoulutus. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet tästä!

 

Annantalon ohjelmaa: Esittävien taiteiden Kevätfestarit 20.4.-8.5.2018 ja TÄYS10-näyttely

Tervetuloa maksuttomiin teatteri-esityksiin – Annantalon kevätfestarilla pääset tutustumaan talon teatteri- ja tanssiryhmien kevätkauden aherruksen tuloksiin. Esityksiä on niin lapsille kuin nuorillekin, on tulkintoja ja omia luomuksia, on teatteria ja tanssia.

Oppilastöitä näkee myös näyttelyssä. Helsinkiläiset koululuokat käyvät Annantalossa viiden viikon taidejaksoilla kaikkiaan 10 tunnin verran. Kevään aikana näillä 5×2-taideopetusjaksoilla syntyneitä töitä pääsee ihailemaan TÄYS10-näyttelyssä.

Lue lisää!

 

11.4.-6.5. Aika hyvin! – Tiden nu! – About Time! Espoon kuvataidekoulun oppilastyönäyttely Tapiolassa Heikintorilla

“Aika hyvin!” -näyttely esittelee lasten ja nuorten näkemyksiä ajasta taiteen keinoin. Kuvataidekoulun opetuksessa lukuvuonna 2017–2018 on keskitytty havainnoimaan ja kuvaamaan ajan ilmenemistä ihmisen elämässä, luonnossa, taidehistoriassa ja kulttuurissa.

Näyttelyssä on esillä esimerkiksi ajan mittareita, aikakoneita, muotokuvia eri ikäisistä ihmisistä sekä kuvallisia aikamatkoja menneisyyteen ja tulevaisuuteen sekä monta muuta tapaa käsitellä aikaa piirtämällä, maalaamalla, valokuvaamalla, keramiikan sekä muiden kolmiulotteisten tekniikoiden avulla.

Heikintorin 1000 m2 näyttelytila mahdollistaa 5–20-vuotiaiden oppilaiden teosten esillepanon yhteiseen näyttelyyn. Taitojen sekä itseilmaisun kehittyminen varhaislapsuudesta aikuisuuteen on nähtävillä samassa näyttelyssä.

Näyttely avoinna Heikintorin kauppakeskuksen 2. kerroksessa, Kauppamiehentie 1, Espoo
Avoinna 11.4. – 6.5.2018 joka päivä klo 11-20.

Näyttelyn avajaiset ti 10.4.2018 klo 17–20. (perusopetusryhmät ja työpajat klo 17.00 alkaen; päättötyönäyttely klo 18.00 alkaen). Tervetulotoivotus Espoon kuvataidekoulun rehtori Maritta Poijärvi klo 17.00 ja 18.00. Näyttelyn avaa Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä klo 17.00.

Ison Omenan vitriininäyttely: Jättifotogrammit

Näyttelyssä on esillä Espoon kuvataidekoulun valokuvaustyöpajojen opiskelijoiden tekemiä töitä. Valokuvaus 1 & 2 -työpajojen opiskelijat ovat 13 – 17 -vuotiaita.
Esillä olevat työt on toteutettu kahdessa vaiheessa: lähtökohtana on oppilaiden perinteisessä valokuvapimiössä tekemät mustavalkoiset fotogrammit, jonka jälkeen niiden työstämistä on jatkettu digitaalisesti.
Vitriiniseinä sijaitsee Markkinakadulla ulkona katutasossa.

Seinämaalaus Ison Omenan kirjastossa: Avaruus ja tunnetut hahmot

Katutaide ja käyttögrafiikka -työpajan oppilaat toteuttivat Ison Omenan kirjastoon seinämaalauksen, jossa tunnetut hahmot seikkailevat avaruudessa. Idea seinämaalaukseen tuli oppilailta: he keräsivät yhteen ehdotuksia, joista äänestettiin. Eniten ääniä saaneista ehdotuksista äänestettiin uudelleen, ja lopulliseen seinämaalaukseen valittiin pari suosituinta teemaa.

Pikku-Marjan Eläinlauluja Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa

ke 11.4. klo 18
to 12.4. klo 18

Yhteistyössä Juvenalian, Ebelin ja Espoon kuvataidekoulun oppilaat.
LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!

6.-30.4.2018 Iisalmen kuvataidekoulun kevätnäyttely

Näyttelytila Venny, Iisalmi
Avajaiset 5.4. klo 18.00–19.00. Tervetuloa!

 

 

 

 

21.-29.4.2018 Kouvolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu ja käsityötaidekoulun 20 VUOTTA KÄSITYÖTAIDEKOULUA KOUVOLASSA –kevätnäyttely

Avajaiset la 21.4. klo 12 – 13.30, tervetuloa!

Kouvola-talo
I-krs kuvanveistotila & II-krs taideopetustila
varuskuntakatu 11, Kouvola.

Avoinna ma-pe 11-18, la-su 12-17.

 

 

 

 

5.-22.4.2018 YHTÄ MATKAA – Lapuan taidekoulun näyttely

Näyttely esittelee Lapuan taidekoulun visuaalisten taiteiden kaikkien oppilaiden töitä lukuvuodelta 2017-18. Näyttelyn nimi Yhtä matkaa juontuu taidekoulun kuluvan vuoden teemoista ystävyys ja
sosiaalisuus. Teema näkyy töiden aiheissa tai yhteisöllisissä tekotavoissa. Teokset kutsuvat myös näyttelykävijää osallistumaan: Yleisö voi esimerkiksi valokuvata itsensä suurien paperisiipien edessä ja halutessaan jakaa kuvaa itsestään siivekkäänä sosiaalisessa mediassa tai pelata Tasapeliä, jossa ihmiset toimivat pelinappuloina.

Patruunagalleria , Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Kauppakatu 23, Lapua.
Avoinna ma-to klo 11.00-19.00, pe 11-17 ja la 11-15.

Avajaiset ke 4.4. klo 18.00 alkaen Alajoki-salissa. Tervetuloa!

Opastettuja näyttelykäyntejä ja taidekoulun avoimet ovet 20.4. klo 11-17.

Lehdistötiedote_Yhtä matkaa

 

 

6.-26.4.2018 Play! – Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekouln kevätnäyttely

Näyttely Kokkolan kaupungintalolla. Avajaiset 5.4. klo 18, tervetuloa!

Samanaikaisesti syventävien opintojen oppilaiden näyttelyt Keski-Pohjanmaan Konservatoriolla ja Kokkolan pääkirjastossa.

Katso tarkemmat tiedot klikkaamalla kuvaa!

 

 

 

Pinokkio lasten silmin – Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun näyttely

Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun oppilaat ovat työstäneet Pinokkio-satua alkuvuoden aikana monin eri tavoin. Teoksista on koottu näyttely Teatteritalon aulatiloihin ja kahvioon. Näyttelyssä on mukana n. 200 oppilaan töitä. Iältään oppilaat ovat 1-16 -vuotiaita.

Näyttelyyn voi tutustua 20.4. saakka, aina teatterinäytösten aikaan. Tervetuloa!

 

 

4.-15.4.2018 Kasvien tuntematon elämä – Keravan kuvataidekoulun kevätnäyttely

Galleria Alli
Iso-Hollon aukio, Paasikivenkatu 9, Kerava.
Avoinna ma-pe 9-10, 12-18, la-su 12-16.

 

 

 

 

 

 

7.-28.3.2018 VALO – Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttelu

Lohjan pääkirjaston Linderinsali, Karstuntie 3, 08100 Lohja. Näyttely avoinna ma-pe 10-20, la 10-15.

Avajaiset tiistaina 6.3. klo 18-19, tervetuloa!

Taidehistorijoitsija Heikki Saros luennoi aiheesta “Miten antiikki näkyy nykyajassa” maanantaina 19.3. klo 17-18 Järnefeltinsalissa. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!

 

29.1.–23.3.2018 Toiveretki suomalais-arabialainen näyttely Villa Artun galleriassa Hyvinkäällä

Näyttelyssä kirja astuu ulos kansistaan. Näyttelyvieras tekee retken kirjailija Katri Tapolan ja kuvittaja Sanna Pelliccionin Toiveretki sekä Pieni prinsessasatu ja Pieni prinssisatu kirjojen maailmaan.

Matka vie kirjan kuvitusten saattelemana tuoksuvaan ruusutarhaan, solisevan metsälammen luo, aitoon beduiinitelttaan sekä lukunurkkaan, jossa on suomen- ja arabiankielisiä kirjoja.

Jokaisessa näyttelyn tilassa on suomen- ja arabiankielinen opastaulu tehtävineen. Kulkija voi kuulla aavikon ääniä, tunnustella aarrearkun materiaaleja, tutkia tunteita ja tarinoida itämaisella matolla.

Näyttelyn visuaalinen maailma on kuvittaja ja tuottaja Sanna Pelliccionin käsialaa. Moniaistisen ja elämyksellisen näyttelyn äänipolun ovat suunnitelleet muusikot Anna Kuoppamäki ja Hans Andersson. Käännös- ja kulttuuritulkkina on toiminut Maria Pakkala. Näyttelyn tekstit ovat Katri Tapolan käsialaa. Näyttelyn suojelijana toimii Katti Matikainen.

Toiveretki on kiertävä näyttely, jonka matka on alkanut syksyllä 2016 taidetalo Pessistä Vantaalta. Se on ollut esillä useilla paikkakunnilla ja jatkaa matkaansa myös Hyvinkäältä.

Villa Artun käytävägalleriaan on näyttelyn rinnalle koottu kansainvälisestä arkistosta lasten ja nuorten taidetta Arabimaista.

Näyttelyyn järjestetään elämyksellisiä opastuskierroksia sekä arabialaiseen kulttuuriin kurkistavia työpajoja päiväkoti-, koulu- ja muille lapsiryhmille.

Koko perheen tapahtumapäivä la 3.3. klo 11–15. Tutkimusretkiä Toiveretki-näyttelyyn, satutuokioita, työpajoja ja musiikkia.

Vapaa pääsy. Tervetuloa ! Näyttely avoinna ma–to 12–19, pe 12-16, vko 8 ma–pe 9–16.

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu,
Villatehdas, Kankurinkatu 4-6, O-rappu, Hyvinkää.
www.artcentre.fi / www.villarttu.fi

 

 

8.-27.1.2018 Meidän Vuoro! Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun opettajien näyttely / Vår tur! Utställning av Karleby bildkonstskola för barn och ungas lärarna

Galleria Artista (Itäinen Kirkkokatu 16). Tervetuloa avajaisiin 9.1. klo 18.00. Näyttelyn avaa kuvataidekoulun entinen rehtori ja koulun perustaja Ritva Kangas. Tervetuloa!

Galleria Artista (Östra Kyrkogatan 16). Välkommen till vernissage 9.1. kl 18.00. Utställningen öppnas av bildkonstsskolans förra rektor och skolans grundare Ritva Kangas. Välkommen!

 

Juliste: Heidi Pokela, teos: Kukka-Maaria Koskinen.

 

 

4.10.2017 – 19.1.2018 Kansainvälinen lasten ja nuorten taidenäyttely YHDESSÄ – TOGETHER

Jo 16. kerran Hyvinkäällä järjestettävä kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen näyttely on mukana Suomi 100 -juhlavuodessa teemalla Yhdessä – Together. Näyttelyn noin 180 teosta 46 eri maasta tuovat esille ihmisten, eläinten ja luonnon yhdessä olemisen, elämisen ja tekemisen.  Vapaa pääsy.  Tervetuloa!

Villa Artun Galleria
Villatehdas, O-rappu, Kankurinkatu 4-6, Hyvinkää.

Näyttelyt avoinna ma-to klo 12-19, pe 12-16, ryhmille myös aamupäivisin. (suljettu 6.12, 18.12.-7.1.)

La 11.11. klo 10–15 koko perheen tapahtumapäivä Villa Artussa
Kansainvälisen Yhdessä – Together -näyttelyn innoittamana musisoidaan, leikitään ja taiteillaan yhdessä.

 

11.-16.12.2017 Porvoon taidekoulun Joulupajaviikko

Joulupajaviikolla Porvoon taidekoululla on avoimet ovet alla olevan aikataulun mukaisesti. Perjantaina 15.12. Taidekirjakahvilan avajaiset klo 15.30. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Borgå konstskola har öppet hus med julworkshops enligt tidtabellen nedan. Invigningsfest av Konstbokcafé fredagen 15.12. kl. 15.30. Gratis inträde. Välkommen!

 

9.12.2017 Tähtisumua ja synttärihumua –Annantalon 30-vuotisjuhla

Vuosi lähenee loppuaan, mutta vielä on yhdet kemut juhlimatta. Annan päivänä la 9.12. vietämme synttärijuhlaa ja kutsuttuja ovat kaikki ystävämme. Talo on täynnä työpajoja, esityksiä, sirkusta ja herkkuja, ja pihalla loistaa 30 päiväkotilasten fosforinauhoin koristamaa kuusta.

Annantalon vihkiäisissä 1987 silloinen kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Aarne Laurila ennusti päivää, jolloin Annantalolle tulee sankoin joukoin lapsia ja nuoria kaikkialta Helsingistä kokeilemaan taiteen tekemistä – ja näin on käynyt. Vapaa-ajan taidekursseillamme taiteen kieltä tutkii 600 lasta ja nuorta, päivisin taideluokat täyttyvät koululaisista, joita talolla käy yli 4000 joka vuosi, ja erilaisissa tapahtumissa ja työpajoissa käy kymmeniä tuhansia lapsia, nuoria ja perheitä vuosittain.

Tätä kannattaa juhlia! Sydämellisesti tervetuloa!

 

Eksperimenta! 2017 – nuorten nykytaiteen triennaali Tallinnassa 21.10.-3.12.2017

Eksperimenta! 2017 – nuorten nykytaiteen triennaalin avajaiset ovat  20.10. klo 17.30 alkaen ja näyttely on avoinna Tallinnan taidehallissa (Tallinn Art Hall) sekä gallerioissa Tallinn City Gallery ja Art Hall Gallery 21.10.-3.12.2017. Triennaaliin on valittu seitsemän teosta suomalaisista kuvataidekouluista. Katso lisätietoa Eksperimenta! 2017 näyttelyistä sekä taidehallin ja gallerioiden aukioloajoista ja osoitteista!

 

 

11.11.2017 Vihdin kuvataidekoulun 30-vuotisjuhla

Vihdin kuvataidekoulun 30-vuotisjuhlavuoden ohjelmassa mm. 30-vuotisjuhlat lauantaina 11.11.2017 klo 14-18 Työväentalo Rientolassa (Pisteenkaari 3) ja Vihdin kuvataidekoululla (Voimapolku 3). Luvassa taidetta, työpajoja ja huikeaa ohjelmaa. Tervetuloa!

Mahdolliset muistamiset kuvataidekoulun vapaaoppilaspaikkoja varten tilille FI24 5297 0020 0222 41.

 

27.10.2017 klo 18.30-20.00 LUX-Valotaidetapahtuma Itsenäisyyden puistossa, Valkeakoskella

Esillä ja ohjelmassa Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin valoveistoksia ja valomaalauksia, Musiikkiopiston rumpumusiikkia, Teatteri-ilmaisun koulun Elävä shakkilauta sekä soiva valokulkue Myllysaaresta klo 18.40 alkaen.

Tapahtuma on osa Arkkitehtuuri- ja ympäristökasvatuksen kehittämishanke Salvosta.

 

 

3.-6.10.2017 Koululaisten ja opiskelijoiden Mennään museoon! -viikko

Viikon tarkoitus on tiivistää museoiden ja koulujen yhteistyötä sekä tuoda esiin museoita useaan oppiaineeseen sopivana avoimena oppimisympäristönä. Viikon erityisteemana on vuodesta 2014 saakka ollut mediakasvatus. Tänä vuonna viikon tapahtumakalenteri ja vinkit ovat siirtyneet osaksi uutta www.opimuseossa.fi/opimuseossa –sivustoa.

Vinkkejä Mennään museoon! -viikon viettoon tästä.

Ks. museoiden ohjelmat Mennään museoon –tapahtumakalenterista.

Osallistu myös viikon Facebook-tapahtumaan

Twitter #mennäänmuseo

 

19.-24.9.2017 ANTI – Contemporary Art Festival 2017 – Veden politiikka ja poetiikka

Festivaali järjestetään jälleen Kuopiossa. Festivaaliohjelmisto on rakentunut vesi-teeman ympärille, ja tänä vuonna teemme yhteistyötä muun muassa Our Water-Conscious Land -projektin kanssa. Hankkeen tarkoituksena on edistää sitä, että Suomi 100-vuotisjuhlavuotenaan toimisi kansainvälisenä puhtaan veden, sen säilyttämisen ja suojelemisen puolestapuhujana. Lue lisää!

Katso myös ANTI Festival International Prize for Live Art – Maailman ainoan kansainvälisen live art -palkinnon saajaehdokkaat vuodelle 2017 tästä.

 

Luontoon yhdessä – Euroopan kulttuuriympäristöpäivät 2017

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään tänä vuonna lähes 290 tapahtumassa, joista reilu 170 järjestettiin pääajankohtana 26.8.-10.9.2017. Tuhannet kiitokset kaikille tapahtumanjärjestäjille ja juhlijoille!

Tapahtumanjärjestäjiä pyydetään antamaan palautetta 12.10. mennessä ja lähettämään kuvia. Linkki palautelomakkeeseen.

Syödään yhdessä kaiken maailman maisemissa

Yleisötapahtumien lisäksi kulttuuriympäristöpäiviä juhlittiin tänä vuonna myös omalla porukalla – syömällä yhdessä! Katso lisää Facebookissa! 

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018

Vuonna 2018 vietetään kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta (the European Year of Cultural Heritage). Euroopan kulttuuriympäristöpäivien yhteiseurooppalainen slogan on: “European Heritage: The Art of Sharing”. Kulttuuriympäristöpäivien teema tulee liittymään tähän laajempaan teemavuoteen myös meillä. Suomen vuositeeman nimi julkistetaan syksyn aikana ja teemavuosi avataan jälleen helmikuussa. Pysy kuulolla!

 

7.-27.9.2017 Vantaan kuvataidekoulun 35-vuotisjuhlanäyttely Värinä

Vantaan kuvataidekoulun 35-vuotisjuhlanäyttely on esillä Myyrmäen Paalutorilla 7.–27.9.2017. 4 kontillista taidetta, yleisön nähtävillä 24/7. Avajaiset 7.9. klo 18.00-19.00, tervetuloa!

Myyrmäen Paalutori
01600 Vantaa

Näyttely koostuu neljästä kontteihin toteutetusta kokonaisuudesta. Flora ja fauna -kontin taideteoksissa luonto on vahvasti läsnä, Urbaani-kontti kuvaa kaupunkia asukkaineen ja Vesi-kontissa muun muassa ilotellaan sinisen eri sävyillä. Lisäksi näyttelyssä nähdään monimuotoinen Liike-Valo-Kinetiikka-kontti.

Torilla tavataan!

 

 

14.8.-22.9.2017 Hyvinkään lasten ja nuorten kuvataidekoulun 30-vuotisjuhlanäyttely HooKaksOo

Villa Artun galleria, Kankurinkatu 4-6, 05800 Hyvinkää.

Avoinna ma-to 12-19, pe 12-16.

 

 

 

19.5.-3.9.2017 Generation 2017 Amos Anderssonin taidemuseossa

Generation 2017 -näyttelyyn on valittu teoksia 42 nuorelta tekijältä. Näyttelyssä on esillä mm. maalauksia, valokuvaa, videota, graffititaidetta ja performansseja. Töissä korostuvat niin digitaaliset ympäristöt ja työvälineet kuin käsityön traditiotkin. Lisäksi joitakin tanssiesityksiä tulee osaksi Annantalon kesäohjelmistoa.

Näyttelyn yhteydessä lauantaina 5.8.2017 järjestetään Annantalolla valtakunnallinen nuorten visuaalisen ilmaisun tapahtuma VIDES

KUTSU 13–23 -vuotiaille taiteen tekijöille:

Puuhailetko taiteen ja erilaisten visuaalisten juttujen parissa? Haluisitko esitellä niitä muille? Ehkä kuulla niistä ammattilaisten kommentteja? Ilmoittaudu valtakunnalliseen nuorten visuaalisen ilmaisun tapahtumaan VIDES!

Annantalolla Helsingissä 5.8.2017 järjestettävässä tapahtumassa sinulla tai ryhmälläsi on mahdollisuus esitellä taidettasi ja tekemistäsi eri tavoin ja halutessasi jutella ammattitaiteilijan tai muun visuaalisen alan osaajan kanssa. Ja tietysti tavata muita alan harrastajia eri puolelta Suomea. Tapahtuma on maksuton.

Tapahtuman järjestää Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö yhteistyössä Helsingin kaupungin, Amos Andersonin taidemuseon ja Nuori Kulttuuri -tapahtumien kanssa. Vides on Amos Andersonin taidemuseossa 19.5.–3.9.2017 esillä olevan Generation 2017 -näyttelyn tapahtuma ja osa Annantalon kesäohjelmistoa.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen (7.5.2017 mennessä) tästä sekä Facebookista!

 

2.-19.8.2017 Sara Hildén -akatemian nuorten päättötyönäyttely

Pääkirjasto Metson näyttelytila
Pirkankatu 2
ma-pe 10-19, la 10-16.

Rautatieasema ikkunavitriinit
Rautatienkatu 25

 

 

 

 

9.5.-15.6.2017 LOP-PU 2017! Visuaalisten taiteiden koulu Aimon lopputyönäyttely

Galleria ARX

Keinusaarentie 1, 13200 Hämeenlinna.

Avajaiset ti 9.5. klo 17-19, tervetuloa!

 

 

 

 

19.5.-14.6.2017 Löytöretkiä Suomessa – Oulun taidekoulun kevätnäyttely

Oulun taidekoulun Visuaalisen taiteen linjan vuosinäyttely (kuvataide, arkkitehtuuri, käsityö, animaatio, elokuva, sarjakuva).

Avoinna 19.5.-2.6.2017 arkisin klo 9.00-16.00 (paitsi ma 22.-ti 23.5. avoinna 9.00-18.00 ja to 25.-pe 26.5. näyttely on suljettu) sekä 5.-14.6. avoinna arkisin 10.00-16.00.

Avajaiset to 18.5.2017 klo 17.00-19.00, tervetuloa! Näyttelyn avajaisten yhteydessä vietetään Sarjakuva-albumi Viivan sekä Vuoden animaatioiden ja elokuvien julkaisujuhlia sekä esitellään vuoden aikana syntynyt kuvataiteen päättötyö.

Lue lisää näyttelytiedotteesta!

 

24.5.-9.6.2017 Vakka-suomen kansalaisopiston Lasten ja nuorten kuvataidekoulun kevätnäyttely

Kulttuurikeskus Caruselli

Kullervontie 11.
Avoinna ti-pe 10–17
su  12–16.
Huom! Suljettu helatorstaina 25.5.

Ohjelmalliset avajaiset ti 23.5. klo 18, tervetuloa!

 

 

6.5.-3.6.2017 Kädenjälkiä  – Kirkkonummen kuvataidekoulun ja käsityökoulun kevätnäyttely

Handavtryck – Kyrkslätts bildkonstskolans och handarbetsskolans vårutställning

Kirkkonummen pääkirjasto, Porkkalasali
Kirkkotori 1.

Kyrkslätts huvudbibliotek, Porkkalasalen
Kyrkotorget 1.

Avoinna/öppet ma-pe/må-fre 9-20, la/lö 9-15.

Avajaiset / Vernissage 8.5. klo 17-19. Tervetuloa! Välkommen!

 

 

10.-18.5.2017 Tuusulan lasten ja nuorten kevätnäyttely

Tuusulan kansalaisopisto

Koskenmäenpolku 4, 04300 Tuusula.

Avoinna ke-to 9-18, pe 9-14, la 10-14, su 14.5. suljettu, ma-ti 9-16.

 

 

25.4.-6.5.2017 Heinolan kuvataidekoulun kevättöiden näyttely

Heinolan kaupunginkirjasto
Kauppakatu 12, Heinola.
Avoinna ma-to 9-19
la 9-15.
1.5. suljettu.

 

 

 

 

 

25.4.-28.5.2017 Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kevätnäyttely

Voipaalan taidekeskus, Sääksmäentie 772.

Avoinna ti-pe 11-17
la-su 12-18
ma suljettu.
Helatorstaina 25.5. suljettu.

Avajaiset sunnuntaina 23.4. klo 14, tervetuloa!

 

 

6.-27.5.2017 AIKA MATKA – Vihdin kuvataidekoulun kevätnäyttely

Galleria Pictor
Karhumäenpolku 5, Nummela.

Avoinna to 16-19
pe 11-14
la 12-15
(helatorstaina suljettu).

Tervetuloa avajaisiin la 6.5. klo 14! Näyttelyn avaa kuvataidekoulun rehtori Katja Uksila.

 

 

13.5. Porvoon taidekoulun Flora-juhla Porvoon Taidetehtaalla

Ohjelmassa taidetyöpajoja klo 10-13.

“Kukkien varjossa” performanssi.

Kulmassa taidekoulun Ruokapöydässä-kevätnäyttelyn avajaiset klo 11-13. Näyttely avoinna 12.5.-11.6.2017.

 

 

27.4.-12.5.2017 Löytöretkellä – Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton 35-vuotis-juhlanäyttely

27.4.2017 avataan Kaapelitehtaan Puristamossa Helsingissä Löytöretkellä -juhlanäyttely. Näyttely esittelee eri-ikäisten oppilaiden taiteellista työskentelyä lasten ja nuorten kuvataidekouluissa ja arkkitehtuurikouluissa. Näyttely tekee näkyväksi iloa, etsimistä, oivalluksia ja tutkimuksia. Näyttelyn yhteydessä järjestetään liiton 35-vuotisjuhlaseminaari.

Katso lisätietoja näyttelystä! 

På svenska!

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 27.4.2017 klo 18-19.30!

Avajaisohjelma:

Näyttelyn avaus, opetusneuvos Mikko Hartikainen, Opetushallitus.

Kokemuksia kuviskoulusta, Maisema-arkkitehuurin YO Ella Prokkola.

Mahdollisuus-installaatioon liittyvä performanssi, Espoon kuvataidekoulun 7–10-vuotiaat oppilaat.

Kutsu / Inbjudan