Vantaan kuvataidekoulussa hankkeen myötä pyrittiin korostamaan enemmän oppilaskeskeisyyttä sekä oppilaiden omien ajatusten sisällyttämistä töihin.

Vantaan kuvataidekoulu pääsi mukaan EU:n Comenius-hankkeeseen IDEAlaboratories.  Kansainvälisissä opettajien ja oppilaiden työpajoissa on kokeiltu erilaisia tapoja yhdistää nykytaidetta ja taidekasvatusta sekä käyty pedagogista keskustelua eri maiden opetuskäytäntöjä vertaillen.

Vantan kuvataidekoulu otti osaa Eksperimenta! -näyttelyyn  seuraavassa esitellyillä teoksilla.

Tilaa!!!

“Päätimme heti alkuun, että haluamme liikettä taideteokseemme. Keksimme erilaisia liikkeitä ja asentoja, jotka liittyvät tilassa olemiseen ja mietimme, miten saamme kaikesta yhtenäisen kuvataidetyön. Siitä lähti idea ihmisestä tappelemassa seiniä vastaan suljetussa pienessä tilassa. Lisäsimme laatikkoon erilasia lyhyitä tekstejä, kuten “Tilaa ajatuksille ja unelmille!”, “Anna tilaa elää, äiti”. Halusimme “kuutiolla” ottaa kantaa siihen, että mielestämme nuorille ei anneta vapautta, jota kaipaamme, itseilmaisuamme ei hyväksytä ja meitä katsotaan usein alaspäin.

vantaan_kuvataidekoulu_tilaa-prosessi

Kuva: Vantaan kuvataidekoulun oppilaat: Tilaa!!! -teoksen parissa.

Jatkoimme idean työstämistä valokuvaamalla erilaisia varjokuvia, jotka saivat meidät päättämään teoksen lopullisen muodon. Tästä tulisi videoteos! Tehdäksemme teoksesta mahdollisimman havainnollisen, tuntui oikealta rakentaa laatikko ja luoda katsojalle illuusio siitä, että laatikossa on oikeasti joku lukittuna sisään.”

Taru Tammi, kuvatanssiryhmän oppilas

Kuvatanssiryhmä on Vantaan kuvataidekoulun ja Vantaan Tanssiopiston yhteisryhmä. Oppilaat käyvät kerran viikossa kuvataidetunnilla ja kerran viikossa tanssitunnilla. Ryhmää opettaa sekä kuvataideopettaja että tanssiopettaja.

 Lace embrace

“Viime syksynä opettajamme Marja kertoi meille tulevasta näyttelystä Tallinnassa. Hän kehotti meitä miettimään, minkälaisen taideteoksen tahtoisimme luoda melko korkeaan rakennukseen. Sain idean suuresta katosta roikkuvasta spiraalista mutta en tiennyt kuinka valmistaa sen. Tahdoin tehdä jotakin muuttuvaa ja liikkuvaa, visuaalisesti miellyttävää, mihin katsojat voisivat osallistua katsomalla sitä eri kuvakulmista. Onnekseni Marja auttoi minua käytännön asioissa kuten sopivan materiaalin löytämisessä, jotta itse pystyin keskittymään taiteelliseen osuuteen.

vantaan-kuvataidekoulu_lace-embrace_luonnos

Kuva: Vantaan kuvataidekoulu: Lace embrace, luonnos.

Lace Embracen päävärit ovat tämänhetkiset lempivärini: syvänsininen ja persikka. Valmistusprosessi oli melko spontaani: minulla oli pääidea kuinka maalata, mutta olin valmis tekemään myös yllättäviä muutoksia, kuten lisäämään jotain uutta materiaalia kesken työskentelyn. Olen huomannut tämän olevan yleisin työskentelytapani: parhaat teokseni hahmottuvat kun katson niitä kriittisesti ja pidän taukoja. Kaiken kaikkiaan Lace Embracen parissa työskentely oli minulle jotakin täysin uutta ja pidin siitä. Taiteessa mikään ei vedä vertoja uusien asioiden ja erilaisten materiaalien kokeilemiselle.”

Sarvi

Teos rakentuu  seitsemästä , toisistaan ketjuilla roikkuvasta alumiini-renkaasta, joiden koko pienenee alhaalta ylöspäin. Kokonaisuudesta muodostuu noin viisi metriä korkea sarvi, joka roikkuu ylhäältä kiinnitettynä ilmassa. Maalaus akryylivärein.

vantaan-kuvataidekoulu_sarvi

Kuva: Vantaan kuvataidekoulu: Sarvi, Eksperimenta! -näyttelyssä.

SARVI kertoo nuoren elämän monista puolista: iloista ja unelmista, peloista, suruista ja painajaisista vaihtuvien värimaailmojen ja kuvatunnelmien avulla. Rengas renkaalta värimaailma muuttuu suloisten muistojen ja unelmien heleydestä, realismin harmauteen ja pelkojen synkkyyteen.

Nalle

“Sain ideani maalauksiin kotonani olevasta nallesta. Halusin luoda maalauksiin jotain pelottavaa mutta samalla jotain suloista. Nallet kuuluvat lapsuuteen jota ikävöin, sen takia halusin tehdä niistä maalauksia. Maalauksien synkkyys kuvastaa sen hetkistä olotilaani mutta silti maalauksissa on edes jotain kirkasta sävyä.

Maalaamisella olen aina ilmaissut sisintäni ja se on lähellä sydäntäni.

Työt olivat ensimmäisiä akryylimaalauksia mitä olen koskaan maalannut. Olen ylpeä maalauksistani ja toivon että muutkin pitäisivät niistä. Haluaisin että jokainen tulkitsisi ne haluamallaan tavalla.”

Julia Raistakka

vantaan-kuvataidekoulu_julia_raistakka_nalle

Kuva: Vantaan kuvataidekoulu: Julia Raistakka: Nalle.