Mikä sinun mielestäsi Tove Janssonin elämäntyössä koskettaa? Mitä haluaisit jakaa lasten ja nuorten kanssa? Onko se yhteisöllisyys ja toisesta välittäminen? Onko se vuodenaikojen ja luonnon ilmiöiden ihmettely? Onko se seikkailun halu ja vaarojen kohtaaminen? Onko se tunteet, vieraanvaraisuus, erilaisuuden kohtaaminen?

Voisiko Toven maailmaa lähestyä niin että pohdimme lasten ja nuorten kanssa erilaisia ilmiöitä, teemoja, käsitteitä ja filosofiaa? Yhteyden Tove Janssonin kirjallisuuteen, kuvituksiin ja vaikka tuttuihin Muumeihin voi jopa ottaa esille vasta opetusprojektin myöhemmässä vaiheessa.

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton Matka Toven Maailmaan -hanke tekee näkyväksi lasten ja nuorten näkökulmia Tove Janssonin maailmaan sekä innostaa kuvataideopettajia käyttämään taiteilijan tuotantoa opetuksen lähtökohtana.

MATKA TOVEN MAAILMAAN -VERKKONÄYTTELY

Liittoon lähetetyistä oppilastöistä kootaan kaksi kertaa vuoden 2014 aikana verkkonäyttely. Periaatteet ovat seuraavat:

 • Näyttelyn jury jaottelee näyttelyn teemoittain lähetetyn aineiston pohjalta. Varaudumme siihen, että kaikki tarjotut työt eivät mahdu näyttelyihin, joten joudumme karsimaan osan töistä pois. Karsinta ei perustu töiden paremmuusjärjestykseen vaan näyttelyn kokonaisuuksiin. Juryn jäsenet ovat Sophia Jansson, Pirjo Tienhaara, Anu Hietala ja Johanna Pohjolainen.
 • Näyttelyssä ei ole ikäsarjoja.
 • Alkuperäisille teoksille ei ole tekniikkarajoituksia. Kuvat voivat olla joko vaaka- tai pystykuvia. Teoksista otettujen kuvien tulee olla riittävän laadukkaita jotta ne voidaan julkaista verkkogalleriassa.
 • Teokset voivat olla myös video- tai animaatioteoksia. Teokset voi ladata esimerkiksi Youtubeen, Vimeoon tai vastaavaan.
 • Lähetä kuvat teoksista (liitetiedostoina) tai linkki verkkokansioon, josta kuvat / videotiedostot ovat ladattavissa osoitteeseen tove100@youngart.fi.
 • Tallenna kuvat JPG-tiedostoiksi, joiden pidemmän sivun pituus on 1200 pikseliä.
 • Lähetettävät kuvatiedostot on nimettävä selkeästi teoksen mukaan periaatteella: teoksennimi.jpg
 • Teosten julkaisuun liiton verkkosivuilla tulee olla tekijän lupa.
 • Lähetyksen yhteydessä liitetään mukaan erillinen Word-tekstitiedosto, johon on koottu kuvista teostiedot: teoksen nimi, tekijän nimi ja ikä, tekniikka, vuosi, oppilaitos.

 

Kuvien toimitukselle on seuraavat määräajat:

 •  30.4.2014 | 3.10.2014
  Kukin verkkonäyttely julkaistaan noin kaksi viikkoa määräajan jälkeen.

Lisätietoja: johanna.pohjolainen@youngart.fi ja anu.hietala@youngart.fi (puh: 040 736 3767)

PÄIVITETTY KUTSU_opettajille_MatkaToven Maailmaan 4.8.2014

 

Katso myös:

Espoon kaupunginteatteri juhlistaa Tove Janssonia / Helsingin Sanomat 12.3.2014

Uudet Muumulaulut läpäisivät testin / Helsingin Sanomat 12.3.2014

Tove Jansson: Love, war and the Moomins / BBC NEWS Magazine 13.3.2014

 

Koko juhlavuoden kalenteri löytyy juhlavuoden verkkosivuilta: www.tove100.fi