Galleria avautuu hitaasti, odota hetki. Klikkaa kuvia nähdäksesi kuvat kokonaan ja kuvien tekstit.

Inkoon kuvataidekoulu (Ingå bildkonstskola) juhlisti Lapsen oikeuksien päivää valoteoksilla Pilvilinna sekä Vilkkuvat värilyhdyt, joiden teossa harjoiteltiin värien käyttöä eri värijärjestelmillä, värivaloilla ja väripigmenteillä.

Pilvilinna

Pilvilinna koottiin ikkunavaloteokseksi Lapsen oikeuksien päivää varten aiemmin syksyllä tehdyistä fantasialeikkipuistosuunnitelmista. Leikkipuistojen rakentamisessa käytettiin eri tavoin taitettuja ja leikattuja kartonkeja, joiden muodot ja pystyssä pysyminen perustuvat taitoksiin. Oppilaat miettivät erilaisia reittejä, joita puiston osien välille syntyy tikkailla, portailla, liukumäillä, tunneleilla yms. Leijuva leikkipuisto oli yksi lasten ehdotuksista pohdittaessa valoteosta kylän puistoon. Sitä ei ehditty toteuttaa, mutta eri oppilaiden leikkipuistosuunnitelmien irrotettavissa olevia osia ripustettiin pilvilinnaksi ikkunaan. Kannattelijana on jouluvaloköynnös. Värivalon antavat kaksi värikalvolla peitettyä led-spottia, punainen ja sininen. Värivalaisemista harjoiteltiin myös leikkipuistojen kuvaamisen yhteydessä valon pääväreillä (punainen, vihreä, sininen / RGB) .

Vilkkuvat värilyhdyt

Vilkkuvien värilyhtyjen teossa harjoiteltiin värien sekoittamista kolmella väripigmentillä (cyaninsininen, magentanpunainen ja sitruunankeltainen eli CMY-järjestelmä). Jokainen sekoitti yhden satojen värikorttien joukosta valitsemansa värin, jota käytettiin lyhdyissä toisten sekoittamien värien kanssa. Monivärisissä lyhdyissä on vehnäjauhobatiikkikuviointi, joka rajaa värialueita. Yksiväristen lyhtyjen sisällä on kätketty hahmo, joka välähtää näkyviin, kun sisällä olevan valaisimen liikkuva valo kulkee hahmon kohdalta. Läpinäkyvä väri värjää myös lyhtyjen valon, joka sekin vaihtelee valon liikkuessa. Materiaalina on maalaushuopa, kankaanpainopigmentit ja kankaanpainopasta.

Kuvat: Outi Korhonen.

Takaisin gallerian etusivulle