Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulussa nykytaidekasvatushanke kiteytyi projektiin, joka lisäsi oppilaiden yhteisöllisyyttä kaupunkilaisten kanssa sekä edisti kierrätyksen yhdistämistä taiteeseen.

Evakkomummo ja kissa

Tilataideteoksen materiaalina olivat villasukat ja -tumput, joita kerättiin koko seutukunnan voimalla. Tämä lisäsi koulun yhteisöllisyyttä kaupunkilaisten kanssa. Keräyksen yhteydessä pyydettiin tarinoita lahjoittajilta.

Teoksen tekemiseen koottiin kuuden 15-18 -vuotiaan oppilaan ryhmä, jotka suunnittilevat ja tekivät teoksen omalla ajallaan niin, että osan ajasta myös opettaja oli läsnä.

forssan-lasten-ja-nuorten-kuvataidekoulu_evakkomummo-ja-kissa

Kuva: Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Evakkomummo ja kissa

 

Kun sukkia ja lapasia oli saatu riittävästi, ryhdyttiin työhön. Teos lähti syntymään yhden lahjoittajan kertomuksen pohjalta: karjalaisen evakkomummon lapaset, joihin käytetyn langan mummo oli kehrännyt itse omien lampaiden villasta. Langassa oli mukana myös mummon kissan karvaa. Mielissämme mummo heräsi henkiin, ja ryhmä päätti tehdä mummon sekä kissan.

Piirrettiin luonnoksia ja valittiin yksi toteutettavaksi.  Ensin muotoiltiin mummon runko kanaverkosta. Sitten lajiteltiin sukat ja lapaset väreittäin. Siitä tekstiiliveistos sitten alkoi syntyä, kuuden oppilaan yhteystyönä.

forssan-lasten-ja-nuorten-kuvataidekoulu_evakkomummo-ja-kissa_e

Kuva: Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun oppilaat Karoliina Mikkola, Anni Suominen, Kerttu Peltola, Liisa Lehtimäki, Jonna Salomaa ja Emma Merikanto: Evakkomummo ja kissa, Eksp