Koulutus ja seminaarit

Taideyliopiston avoimen yliopiston kevätkauden 2019 kurssit

Kurssivalikoimassa on kursseja kaikilta Taideyliopiston taiteenaloilta ja opetus perustuu yliopiston tutkintovaatimuksiin. Tarkista haun kurssikohtainen päättymispäivämäärä kurssikalenterista!

 

Lapuan kansalaisopiston järjestämä Vedic Art –kurssi 3.-7.6.2019 Lapualla

Vedic Art on prosessikeskeinen taidekoulutusmenetelmä luovuuden käynnistämiseen ja yksilöllisen ilmaisun syventämiseen. Opettajana on TaM Minna Rajala.

Lue lisää ja ilmoittaudu!

 

Arkkitehtuurimuseon ja Aalto-yliopisto tuottama Architecture Speaks! -luentosarja

Luentosarja tuo Suomeen kiinnostavia kansainvälisiä toimijoita kertomaan itselleen ajankohtaisista näkökulmista arkkitehtuuriin. Luentosarja on englanninkielinen.

Ensimmäinen luento 7.11. klo 18, Arkkitehtuurimuseolla:
Simona Malvezzi / Kuehn Malvezzi, Berliini, Saksa

Koko ohjelma ja tarkemmat tiedot tästä.

 

Kesytä media – täydennyskoulutushanke

Kesytä media on opetusalalle suunnattu täydennyskoulutushanke, jonka lähiopetuskerrat järjestetään Helsingissä ja Jyväskylässä. Monimuoto-opetuksena toteutettavassa hankkeessa perehdytään mediakasvatukseen ja -taitoihin ilmiöoppimisen keinoin. Hankkeen tavoitteena on syventää opettajien ymmärrystä mediakasvatuksesta, mediasta ja sen merkityksestä oppilaiden arjessa, perehdyttää opettajat ilmiöoppimisen lähtökohtiin ja periaatteisiin sekä antaa heille oma, käytännön kokemus ilmiöpohjaisesta oppimisprosessista sekä tutustuttaa opettajat toiminnallisiin menetelmiin sekä tieto- ja viestintätekniikkaan osana ilmiötyöskentelyä ja mediakasvatusta.

Hanke toteutetaan 7 kuukauden mittaisena koulutuskokonaisuutena, joka koostuu mediaan ja ilmiöoppimiseen virittävästä lähijaksosta, oppimista tukevista iltapäivätyöpajoista, webinaareista ja verkkotyöskentelystä sekä avoimesta päätösseminaarista.

Täydennyskoulutus on Opetushallituksen kustantamaa ja osallistujille maksutonta. Osallistujat maksavat itse matka- ja majoituskulut sekä ruokailut.

Hanketta koordinoi Kansanvalistusseura, ja se toteutetaan yhteistyössä Mediakasvatuskeskus Metkan sekä Mediakasvatusseuran kanssa. Hanketta rahoittaa Opetushallitus.

Tutustu ja ilmoittaudu Helsingin koulutukseen!

Tutustu ja ilmoittaudu Jyväskylän koulutukseen!

 

Multinational training on diversity and intercultural learning

The partners of the Europe-wide project “Europe in Perspective: International Co-operation in Cultural Learning” are looking for pairs of artists/cultural practitioners and their school partners to take part in a multinational training on diversity and intercultural learning together.

The training brings together pairs of artists/cultural practitioners and teachers from a variety of European countries and focuses on topics related to diversity and intercultural learning (in a European and transnational context). Through exploring and reflecting one’s own position and attitude towards the project related topics, the training will provide insights and understandings which participating pairs will be able to apply in the course of their general professional practice.

The trainings will be taking place in three different European cities. Dates to choose from are:

 • 7 – 12 January 2019 (Germany/Wolfenbüttel)
 • 18 – 23 February 2019 (Hungary/Budapest)
 • 30 April – 05 May 2019 (Greece/Thessaloniki)

Lue lisää ja ilmoittaudu 3.9.2018 mennessä!  Paikkoja rajoitetusti.

Aiheesta lisää:
https://europe-in-perspective.eu/
http://www.bjke.de/
https://www.lkd-nrw.de/lkd/themenhefte.html

 

Pimp My Slides – Opetusmateriaalin kehittämiskoulutus opettajille

Metropolia Ammattikorkeakoulu järjestää maksuttoman, Opetushallituksen tukeman opetustoimen henkilöstökoulutuksen opetusmateriaalien kehittämiseen keväällä ja alkusyksystä 2019. Erityisesti visuaaliseen viestintään painottuva koulutus on suunnattu peruskoulussa tai toisella asteella toimiville opetusalan ammattilaisille. Lue lisää!

 

Media Coach – koulutuskonseptin pilotointi keväällä 2019

Mediakasvatusseuran Media Coach-koulutuskonseptia pilotoidaan opetusalalle kolmen moduulin verran nyt keväällä 2019 kolmella paikkakunnalla: Helsingissä, Rovaniemellä ja Seinäjoella.

Pääosa opetusalalle suunnatun täydennyskoulutuksen opiskelusta tapahtuu kuitenkin verkkotyöskentelynä.

Opintomoduulien aiheet tukevat nykyisen opetussuunnitelman toteutumista etenkin monilukutaidon osalta:

 • Monikasvoinen media – perusteet muuttuvassa medialabyrintissä suunnistamiseen (1op)
 • Älykästä mediankäyttöä – tulevaisuuden media- ja teknologiataidot (1 op)
 • Kohti digihyvinvointia – hyvinvoinnin vaaliminen median läpäisemässä arjessa (1 op)

Opetushallituksen tukema koulutus on maksutonta, mutta paikkoja on rajoitetusti, joten ilmoittauduthan pian!

Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittaudu mukaan!

 

 

Metropolia kouluttaa 2018-2019: Johtosävelet – Alueellisen koulutusyhteistyön rakentaminen

Haluatko kehittää oppilaitoksestasi innostavan ja verkostoituneen aluetoimijan? Onko toiminta-alueellasi hyödyntämätöntä yhteistyöpotentiaalia? Miten saat erilaiset mahdollisuudet koottua elinvoimaiseksi ekosysteemiksi? Kuinka rakennat henkilökunnan kanssa elinvoimaisen ja uudistuvan toimintakulttuurin? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Opetushallituksen rahoittama Johtosävelet-täydennyskoulutus. Koulutus tarjoaa tietotaitoa ja keinoja organisaatiorajat ylittävän kehittämistyön johtamiseen ja toteuttamiseen uusien opetussuunnitelmien näkökulmasta.

Koulutuksen teemat:
22.–23.11.2018: Oppilaitoksesta ekosysteemiin – elinvoimaisuuden johtaminen.
24.–25.1.2019: Tulevaisuuden tarinat.
4.–5.4.2019: Arvojohtaminen.

Koulutuspäivät eivät mene päällekkäin syksyllä käynnistyvän Luotsit 2 –hankkeen koulutuspäivien kanssa.

Johtosävelet-koulutus on suunnattu perusopetuksen, taiteen perusopetuksen ja lukioiden sekä ammatillisen koulutuksen ja vapaansivistystyön oppilaitosten johdolle, tiimien vetäjille ja muulle henkilöstölle.

Koulutus on maksuton. Koulutukseen mahtuu 20 osallistujaa. Osallistujat hyväksytään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova. Ilmoittautuminen päättyy, kun koulutuksen osallistujamäärä täyttyy.

Lue lisää ja ilmoittaudu 1.10.2018 mennessä!

 

14.12.2018 Monialainen ympäristö- ja kestävyyskasvatuksen tutkijaverkosto SIRENE esittää: Ympäristö- ja kestävyyskasvatuksen tutkimus tieteiden välissä

Aika: perjantai 14.12.2018 klo 10–15.
Paikka: Valve/Auditoriotila Tirra, Ludviginkatu 6, Helsinki.

Katso tästä SIRENE-seminaarin ohjelma!

Mukaan mahtuu 50 ensimmäistä ilmoittautujaa. Ilmoittautuminen tapahtuu verkkolomakkeella.

Lue lisää!

27.9.-20.12.2018  Klassisen taiteen täydennyskurssi Espoossa

Syksyllä 2018 Espoon Mäkkylän taiteilijatalossa toteutetaan KLASSISEN TAITEEN TÄYDENNYSKURSSI Repin-instituutin kuvataidekoulutuksen ohjelmien pohjalta. Opetuksen aiheena ovat piirustus ja maalaus. Opetus on yksilöllistä ja se soveltuu visuaalisten alojen ammattilaisille ja opettajille sekä edistyneille taideopiskelijoille. Opettaja: Paul Laane.

Paikka: Espoo Art, Mäkkylänkuja 3, 02650 ESPOO.
Aika: 27.9.-20.12.2018 torstaisin klo 17.30-20.30.

Ohjelma:
Piirustus 27.9.-1.11.2018
Maalaus 8.11.-20.12.2018

Osallistumismaksu: 250 euroa. Haku 20.9. mennessä!

 

Prosessidraama monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa –koulutus Tampereella

Vapriikin työpajatila, Alaverstaanraitti 5, Tampere.
Ajankohta: 13.11. klo 14–17, 20.11. klo 14–17, 27.11. klo 14–17.

Kolmen kerran koulutuksessa tutustutaan prosessidraamaan työvälineenä. Prosessidraama on draamakasvatuksessa käytetty kokemuksellisen oppimisen menetelmä. Draaman rakenteeseen on mahdollista kirjoittaa sisään erilaisia sisältöjä, joita oppilaat toiminnallisesti käsittelevät. Draamassa oppilaat oppivat niin asiasisältöjä kuin sosiaalisia ja ilmaisutaitojakin.

Koulutuksen aikana valmistetaan yhdessä monialainen prosessidraaman käsikirjoitus. Koulutus antaa valmiuksia eri oppiaineita yhdistelevän toiminnallisen rungon rakentamiseen.

Kouluttajana TAITEn museolehtori ja draamapedagogi Kirsi Karvonen.

Lue lisää!

 

22.-23.11.2018 LIMITTÄISIÄ MAAILMANKUVIA – Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton syyspäivät Annantalolla, Helsingissä

Paikka: Annantalon Juhlasali (1. krs.), Annankatu 30, 00100 Helsinki.

Syyspäivillä pohdimme tänä vuonna limittäisiä ja lomittaisia maailmankuvia. Eri alojen asiantuntijat johdattelevat meitä tarkastelemaan, miten menneisyys kulkee mukana nykyhetkessä ja voiko tulevaisuuteen kurkistaa. Pohdimme myös näkökulmien vaihtamisen taitoa, ei-tietämistä, moninaisuutta ja elämän merkityksellisyyttä. Jäsenkoulumme esittelevät monitaiteisia hankkeitaan, ja kuulemme nuorten osaajien näkemyksiä taide- ja kulttuurialojen tulevaisuuksista.

Torstain illanvietossa julkistamme Vuoden 2018 kuvataidekasvattajan. Ohjelmassa myös muita yllätysnumeroita, vapaata keskustelua sekä omakustanteinen buffet-illallinen (varataan ilmoittautumislo-makkeella).

Perjantaina pidetään Annantalon Juhlasalissa myös liiton sääntömääräinen syyskokous. Muistathan valtakirjan, joka oikeuttaa puhe- ja äänioikeuden käyttämiseen kokouksessa! Samaan aikaan kokoontuu Opettajien työtehoseura Kuva 1 -luokassa.

Sitova ilmoittautuminen 14.11.2018 mennessä VERKKOLOMAKKEELLA.

Katso tästä syyspäivien ohjelma!

Katso tarkemmat tiedot osallistumismaksuista ym. seminaarin verkkosivulta!

 

21.11.2018 MLL:n täydennyskoulutusseminaari varhaiskasvatuksen ammattilaisille

Aika: Keskiviikko 21.11.2018 klo 8.30-15.30.
Paikka: Allianssi-talo (Asemapäällikönkatu 1, 00520 Helsinki).
Kohderyhmä: varhaiskasvatuksen ammattilaiset, päiväkotien johtajat.

Varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja päiväkodin johtajille suunnatussa koulutuksessa kuullaan asiantuntijoita psykologian, osallisuuden ja leikin näkökulmista ja saadaan työvälineitä media- ja elokuvakasvatuksen menetelmistä toiminnallisissa työpajoissa ja itsenäisessä verkkotyöskentelyssä koulutuksen jälkeen.

Lue lisää ja ilmoittaudu 15.11. mennessä!

 

20.11.2018 Sitran järjestämä seminaari Helsingissä: Kiertotalous haltuun: Miten koulutamme tulevaisuuden osaajia?

Kiertotalous on tulevaisuuden kansalaistaito, mutta miten se kannattaa huomioida koulutuksessa? Miten koulutamme tulevaisuuden osaajia nykypäivässä selviytyjien sijaan?

Jos jokainen kuluttaisi kuin suomalainen, tarvitsisimme yli kolmen maapallon luonnonvarat. Kiertotaloustaitojen avulla jokainen meistä osaa tulevaisuudessa toimia työssään ja arjessaan kestävästi.

Tervetuloa kuulemaan inspiroivia puheenvuoroja esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselta sekä saamaan työkaluja, joiden avulla osaat muun muassa nivoa kiertotalouden sujuvaksi osaksi koulutusstrategiaa, tukea opettajien elinikäistä oppimista sekä ennakoida tulevaisuuden koulutustarpeita.

Katso ohjelma tästä.

Paikka: Paasitorni, Paasivuorenkatu 5, Helsinki.

Aika: Ti 20.11. klo 9.30-14 (rekisteröityminen ja aamukahvit klo 9.30, vapaata verkostoitumista klo 14-15).

Some: #kiertotaloushaltuun

Ilmoittaudu 12.11. mennessä!

Katso saapumisohjeet tästä.

 

20.11.2018 Valtakunnallinen MOI -seminaari Helsingissä

Monilukutaitoa Opitaan Ilolla -kehittämisohjelman järjestämä valtakunnallinen seminaari.

Paikka: Agroksenmäen holvikellari, Vanha Talvitie 14, 00580 Helsinki.
Aika: tiistai 20.11.2018 klo 13-18.

Seminaari johdattaa osallistujat elämyksellisesti lasten monilukutaidon edistämisen pedagogisiin mahdollisuuksiin ja materiaaleihin alustusten ja työpajojen muodossa.

Seminaari on suunnattu varhaiskasvatuksen ja alkuopetuksen opettajille sekä lasten parissa työskenteleville kirjasto- ja kulttuurialojen toimijoille.

Seminaari on maksuton.

Ilmoittauduthan seminaariin viimeistään 9.11.2018 tämän linkin kautta.

 

20.11.2018 Ilo on lapsen oikeus! -seminaari Annantalolla

Lapsen oikeuksien päivän seminaarissa tarkastellaan lapsen oikeuksia ja lapsen oman äänen ja kokemuksen esille tuomista taiteellisella ja luovalla toiminnalla. Seminaarissa pohditaan, miten lapsen oikeuksia voidaan edistää lasten ja nuorten taidetyöskentelyllä sekä eri alojen taiteilijoiden aihetta lähestyvillä teoksilla ja toiminnalla lasten kanssa.

Seminaarissa kuullaan asiantuntijoiden ja eri alojen taiteilijoiden puheenvuoroja sekä nähdään esityksiä ja demonstraatioita taideprojekteista.

Seminaariin ovat tervetulleita kaikki kasvatus-, opetus- ja sosiaalialan ammattilaiset, taide- ja kulttuurikasvattajat, taiteilijat, lasten vanhemmat sekä muut aiheesta kiinnostuneet.

Seminaarin järjestää Yhteiset Lapsemme ry yhteistyössä Annantalon kanssa ja se on osa taiteilija Rosamaría Bolomin Ilo on lasten oikeus. Oikeudet kaikille! -nukkeveistosnäyttelyn oheisohjelmaa.
Seminaarilla juhlistetaan Yhteiset Lapsemme ry:n 30-vuotista toimintaa monikulttuuristen lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin edistämisessä.

Ilmoittaudu 14.11. mennessä www.yhteisetlapsemme.fi
Seminaari on maksuton ja sisältää iltapäiväkahvin.
Lue lisää ja katso ohjelma!

 

19.–20.11.2018 Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi Espoossa

Seitsemäs Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi järjestetään Espoossa. Vuoden teema “SANKAREITA JA LIITTOLAISIA – unelma yhdenvertaisista lastenkulttuuripalveluista” pureutuu kulttuurisen diversiteetin kysymyksiin. Katso lisätietoa sekä ilmoittautumisohjeet Lastenkulttuurin verkkosivuilta. Ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen käynnistetään syyskuun aikana.

Ennakkokutsu, Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi 2018
Inbjudan, Riksomfattande Barnkulturforum 2018

Foorumin ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen käynnistetään syyskuun aikana.

Seuraa tapahtuman tiedotusta:

www.lastenkulttuuri.fi
www.kulttuuriespoo.fi
www.facebook.com/events

 

Verken ja Käsityökoulu Robotin toteuttama maksuton koulutus marraskuussa 2018: Elektronisen rakentamisen ja ohjelmoinnin alkeita nuorisotyöhön

Verken ja Käsityökoulu Robotin toteuttamalla koulutuskiertueella tutustutaan elektronisen rakentamisen ja ohjelmoinnin välineisiin nuorisotyössä. Osallistujat pääsevät itse tekemään harjoituksia. Koulutuksissa kuullaan myös maker-kulttuurin mahdollisuuksista nuorisotyössä. Koulutus on tarkoitettu nuorten parissa työskenteleville. Osallistujilta ei edellytetä aiempaa osaamista ohjelmoinnista.

Koulutus on maksutonta.

Koulutusajankohdat ja –paikkakunnat:

1.11. Jyväskylä
2.11. Kuopio
9.11. Lappeenranta
15.11. Rovaniemi
16.11. Oulu
22.11. Vaasa
23.11. Tampere

Koulutukset kestävät koko päivän ja ovat saman sisältöisiä paikkakunnasta riippumatta. Kuhunkin koulutukseen mahtuu 20 osallistujaa, ja ne ovat osallistujille maksuttomia.

Lue lisää!

 

17.11.2018 Lasten ja nuorten kritiikki -seminaari Annantalolla Helsingissä

Kriitikkopäivän aiheena on lastenkulttuuri ja kritiikki, erityisesti lapset ja nuoret kulttuurin aktiivisina toimijoina.

Seminaarissa pohditaan millaista lasten- ja nuortenkirjojen kritiikkiä on ollut ennen ja nyt, tarkastellaan lasten ja aikuisten yhteistoimintaa esitystaiteessa sekä kuullaan tämän hetken kiinnostavista nuorille suunnatuista kulttuurihankkeista.

Miten ihmeessä on mahdollista, että Taidetestaajat-hankkeessa on jo yli 55 000 kahdeksasluokkalaisten nuorten arviota? Miten nuoret pääsevät itse vaikuttamaan esityksiin Nuori Näyttämö -hankkeessa?

Tilaisuudessa myös juhlistetaan lastenkulttuurin puolestapuhujan, kriitikko Maria Laukan mittavaa elämäntyötä, nähdään katkelma nukketeatteriesityksestä Missing Amelia Earhart sekä avataan SARVin ja Kritiikin Uutisten järjestämä, lukio- ja ammattikouluikäisille nuorille suunnattu kritiikkiaiheinen kirjoituskilpailu Mikä kritiikki!

Tilaisuus on avoin kaikille. Lämpimästi tervetuloa!
Lue lisää ja katso ohjelma!

 

 

15.-16.11.2018 Hyvyys, totuus ja kauneus kasvatuksessa – Kasvatustieteen päivät Tampereen yliopistolla

Hyvyys, totuus ja kauneus ovat kasvatuksen ajattomia itseisarvoja ja arvokkaan elämän perusteita. Kasvatus on kietoutunut oman aikansa vallitseviin käsityksiin, ideologioihin, aatteisiin ja valtasuhteisiin. Siksi kasvatuksen arvonäkökulma kehkeytyy eri aikakausien ja erilaisten yhteiskuntien erityispiirteiden ja vallitsevien ideologisten käsitysten piirissä. Koulutuksen ja kasvatuksen ympäristöt ja teknologia ovat puolestaan erottamattomassa yhteydessä esteettisiin arvioihin. Muuttuvista arvotulkinnoista huolimatta kasvatustehtävä alkaa jokaisen lapsen kanssa alusta, ja tämä perustilanne on annettuna kaikissa yhteisöissä, kaikkina aikoina.

Kasvatuksen tehtävänä on luoda toivoa ja luottamusta elämän arvoon ja merkityksellisyyteen. Kasvatuksen päämäärä edellyttää käsitystä siitä, mitä ja millainen ihminen on, mitä pidämme ihmisen kasvussa arvokkaana, ja millä perusteilla ja mistä lähteistä tämä arvokas määrittyy. Jokainen sukupolvi joutuu ratkaisemaan suhteensa ihmisyyden probleemaan ja siten tulkitsemaan suhdettaan kasvatuksen itseisarvoihin, hyvyyteen, totuuteen ja kauneuteen. Meidän aikamme joutuu pohtimaan arvokkaan ihmiselämän kysymyksiä globaalisten pirullisten ongelmien keskellä. Millaisia haasteita nämä ongelmat asettavat kasvatustieteille? Kasvatustieteen päivillä pohdimme näitä haasteita sekä yritämme löytää niihin ratkaisuja.

Päivien pääpuhujat ovat filosofi-kasvatustieteilijä, professori Zhang Hua (East China Normal University, Kiina) ja ohjaaja-taiteilija Marita Liulia (Suomi).

Tärkeät (tulevat) päivämäärät:

22.10. Early-bird ilmoittautumisaika päättyy
2.11. Ilmoittautuminen päättyy
14.11. Konferenssin esiseminaari
15.−16.11. Kasvatustieteen päivät

Lue lisää!

 

14.-15.11.2018 Luova luokka-seminaari Oulussa

Paikka: Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan sali.

Maksuton seminaari tarjoaa virikkeitä ja sisältöjä mm. varhaiskasvatuksen, koulujen, nuorisotyön sekä kirjastoalan media- ja taidekasvatukseen. Tänä vuonna ohjelmistossa keskitytään erityisesti lassten ja nuorten mediakulttuurin kuumiin ilmiöihin, pelaamiseen ja tubettamiseen.

Lue lisää!

Aiheesta lisää Valveen suvuilla!

 

13.11.2018 klo 10-14 Kiasman, Taideyliopiston, Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston järjestämä maksuton seminaari: Getting by: Negotiating Future Livelihoods in the Arts

Paikka: Kiasma-teatteri, Mannerheiminaukio 2, Helsinki.

This symposium addresses the future of the artists’ livelihood. Hosted by Kiasma, and co-organised by the University of the Arts, Aalto University and the University of Helsinki, the event focuses on the rapid changes in contemporary society and new affordances that those changes introduce for the professionals working in the arts sector. The precarious work market suggests new roles for arts professionals and their education, but also opens up new opportunities for art researchers to probe into the complexities of the late modern society, culture and working life. These and other questions around artists’ future livelihood, along with questions of societal responsibility, are discussed during the symposium.

Getting By invites artists, art-related researchers, art educators, art students, and other stakeholders interested in the artist’s livelihood to a symposium on Tuesday November 13, 2018, 10 am – 2 pm, at the Kiasma Theatre. Participation is free of charge. The symposium language is English.

The symposium is followed by The Art Incubator: a networking event for the stakeholders in the Finnish art life, hosted by the organizing universities and Kiasma. The Art Incubator will be a beginning of a series of similar events organized by the three universities.

Programme

10-10.15 am Welcome words (Leevi Haapala)
10.15-10.30 Introduction to the event (Hanna Johansson)
10.30-11.15 First keynote (Pilvi Takala)
11.15-11.30 Commentary (Marietta Radomska)
11.30-11.45 Discussion
11.45-12.45 Lunch
12.45-13.30 Second keynote (Bassam El Baroni)
13.30-13.45 Commentary (Maaretta Jaukkuri)
13.45-14.00 Discussion
14.00-14.30 Coffee
14.30-16.00 Exhibition tour guided by Pilvi Takala
16.00-17.00 Refreshments   

Lue lisää!

 

Koulutusjohtamisen instituutin järjestämä Johdetaan yhdessä! –koulutuskokonaisuus syys-marraskuussa 2018

Kyseessä on koulutusjohtamisen ylipistollinen koulutuskokonaisuus 15 op, joka on eri kasvatus- ja koulutusmuotojen johtajille suunnattu ja opetushallituksen rahoittama henkilöstökoulutus. Koulutukseen ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä. Toiveena on tavoittaa taiteen perusopetuksen rehtoreita/johtajia. Lue lisää!

Johdetaan yhdessä! -koulutuskokonaisuuden mainos

 

26.10.2018 Taideyliopiston järjestämä maksuton seminaari: Tieteen ja taiteen yhteistyö opetuskokeiluissa

Aika: Perjantai 26.10.2018 klo 09:00 – 16:00.
Paikka: Aalto-yliopiston Väre-rakennus.

Seminaarin tavoitteena on tieteen ja taiteen vuoropuhelun ja yhteistyön edistäminen sekä laaja-alaisen pedagogiikan kehittäminen opetuksessa (perusopetus, lukio-opetus ja taiteen perusopetus). Seminaarissa tutustutaan tiede- ja taidelähtöisten työtapojen ja menetelmien parhaillaan käynnissä oleviin esimerkkeihin, joiden toivotaan innoittavan opettajia uudenlaiseen oppiaineiden rajat ylittävään yhteistyöhön.

Lue lisää ja ilmoittaudu 19.10. mennessä!

 

8.10. – 19.10.2018 Repin-instituutin järjestämä koulutus: Plastinen anatomia

Muotokuvan piirustus tai maalaus vaatii taiteilijalta ihmisen plastisen anatomian tuntemusta sekä teknistä osaamista. Kurssin tavoitteena on opiskella ihmisen pään ja kaulan plastista anatomiaa luennoilla ja käytännön harjoitusten yhteydessä.

Kurssin tavoitteet:

 • opiskella ihmisen pään ja kaulan luurangon ja lihaksiston rakennetta
 • oppia soveltamaan teoreettista tietoa käytäntöön
 • suorittaa piirustustehtäviä mm. kipsimallien ja pääkallon piirustuksia
 • tutustua sommittelun ja kolmiulotteisen muodon piirtämisen perusteisiin.

Materiaalit: piirustuslevy 45×60 cm ja 50×70 cm, liima, piirustuspaperi, luonnosmateriaalit, pehmeät ja kovat lyijykynät.

Opettajana on Pietarin valtiollisen teknologia- ja designyliopiston pedagogi Juri Kirgizov, joka on opettanut Suomessa jo yli 20 vuoden ajan.

Osallistumismaksu 150 € / viikko.

Tiedustelu ja ilmoittautuminen 1.10.2018 mennessä!

 

11.10.2018 klo 8.30-15.00 Pohjois-Pohjanmaan Hyvinvointifoorumi  Liminganlahden luontokeskuksessa

Mitkä asiat tekevät elämästä hyvää ja saavat kokemaan olon hyvinvoivaksi? Usein vastauksissa toistuvat turvallinen elinympäristö, viihtyisä koti, läheiset ihmiset, riittävä taloudellinen toimeentulo, työ, sujuva arki, mukava tekeminen vapaa-ajalla ja luonnon läheisyys. Lopulta varsin arkiset asiat johtavat kokemukseen siitä, että elämme hyvää elämää.

Hyvinvointifoorumin keskiössä on pohjoispohjalainen ihminen. Hyvän elämän edellytykset eivät noudata rajoja – hyvinvoinnin edistäminen kuuluu kaikille: ihmiselle itselleen, läheisille, lähiyhteisöille, kunnalle, maakunnalle, järjestöille, seurakunnille, poliisille, yrityksille ja muille toimijoille. Hyte-työssä korostuu osallisuus ja yhteisöllisyys eli jokapäiväistä arjen turvaa tuovan yhteisön merkitys.

Tilaisuus välittää viimeisintä tietoa ja hyviä käytäntöjä, lisää yhteistyötä ja kumppanuutta sekä antaa tunnustusta onnistuneista toimintatavoista. Perinteiseen tapaan palkitaan myös vuoden hyvinvointiteko.

Sitova ilmoittautuminen 28.9.2018 mennessä!

Hyvinvointifoorumin ohjelma julkaistaan myöhemmin. Tilaisuus on maksuton sisältäen kahvitarjoilut ja lounaan. Matkoista ja majoituksesta jokainen vastaa itse.

Lue lisää!

 

14.9. alkaen Webinaarisarja teknologiasta ja internetin mahdollisuuksista nuorisoalalla

Osaamiskeskus Koordinaatin Kohdataan-webinaarisarjassa paneudutaan syksyn aikana internetin sekä nousevien teknologioiden tarjoamiin mahdollisuuksiin tieto-, neuvonta- ja ohjaustyössä. Jokaisessa jaksossa on mukana asiantuntijavieras keskustelemassa ja vastaamassa kysymyksiin. Webinaarilähetykset ovat joka toisen viikon perjantai 14.9. alkaen klo 10-11. Lue lisää!

 

5.–6.10.2018 Ison Pajan mediakasvatusseminaari

Mediakasvatuskeskus Metka järjestää lokakuussa Helsingissä perinteisen Ison Pajan seminaarin, joka tarjoaa mediakasvatuksen ajankohtaisimmat teemat ja työvälineet kasvatustyötä tekeville ammattilaisille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Seminaarin teemana on tänä vuonna “media menee tunteisiin”. Kaksipäiväisen seminaarin aikana kuullaan mielenkiintoisia puheenvuoroja sekä tutkijoilta että käytännön toimijoilta ja opitaan uutta toiminnallisissa työpajoissa. Tapahtuman ilmoittautuminen ja lipunmyynti ovat jo avoinna.

 

4.10.2018 Kansallisen audiovisuaalisen instituutin järjestämä Mediakasvatusfoorumi Helsingissä

Mediakasvatusfoorumi järjestetään järjestyksessään seitsemännen kerran 4.10. Helsingin Ruoholahdessa. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin järjestämässä koko päivän tilaisuudessa tarkastellaan tänä vuonna mediakasvatuksen katvealueita.

Mediakasvatuksen kansalliseen edistämiseen keskittyvä foorumi on suunnattu julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin päättäjille ja suunnittelijoille sekä mediakasvatuksen tutkijoille ja asiantuntijoille. Foorumin tarkoituksena on verkostoitua, esitellä mediakasvatustoimintaa ja kehittää yhdessä kansallista mediakasvatusta. Foorumiin osallistuminen on maksutonta.

Lue lisää ja ilmoittaudu 20.9. mennessä! 

 

21.9.2018 Opetushallituksen järjestämä Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmapäivä perjantaina

Opetushallitus järjestää maksuttoman taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmapäivän perjantaina 21.9.2018 Opetushallituksessa, Hakaniemenranta 6, Helsinki.

Opetussuunnitelmapäivän tavoitteena on käydä sekä yhteistä että taiteenalakohtaista keskustelua uusien opetussuunnitelmien toimeenpanon tilanteesta ja tehdyistä paikallisista ratkaisuista. Osallistujat voivat ilmoittautumisen yhteydessä esittää etukäteen heitä askarruttavia ops-uudistukseen liittyviä kysymyksiä, joista voidaan käydä tilaisuudessa yhteistä keskustelua.

Kutsu TPO 21.9.2018
Ohjelma TPO 21.9.2018

Tarkemmat tiedot tästä.

Seminaarin aamupäivän ohjelmaa klo 10.00-12.00 voi seurata suoratoistona OPH:n YouTube-kanavalla!

 

18.-20.9.2018 Taideylipiston järjestämä Yhteisö ja taide –seminaari Helsingissä

Yhteisöllisen taiteen, taidelähtöisten menetelmien ja tulevaisuuden työn ulottuvuuksia tarkasteleva seminaari pidetään 18.-20.9.2018 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa (Haapaniemenkatu 6, Helsinki).

Taiteilijoiden ammattikuvat laajenevat samalla, kun taiteen käsite ja rooli saavat uusia ulottuvuuksia moninaisissa toimintaympäristöissä ja työyhteisöissä. Seminaarissa pohditaan, mitä kaikkea taidelähtöisyys voi nykypäivänä tarkoittaa, mitä taiteilijan tieto oikeastaan on, mikä siinä on erityistä, oleellista, jaettavaa, menetelminä, kysymyksen asetteluina, näkökulmina, keinoina, lähestymistapoina, ratkaisuina ja mahdollisuuksina.

Seminaari on täynnä, mutta sitä voi seurata live streamina sivulta https://www.uniarts.fi/yhteiso-ja-taide tai sitä voi tulla seuraamaan erilliseltä skriiniltä paikan päälle. Myös iltapäivän pienryhmiin mahtuu mukaan. Tervetuloa myös katsomaan elokuvaa keskiviikkona klo 19.30! Mihinkään näistä ei tarvitse ilmoittautua.

 

12.9.2018 klo 12.30-16.00 Mediataitoinen sivistyskunta –seminaari  Jyväskylän yliopistolla

Palvelut, työ, vuorovaikutus ja vaikuttaminen tapahtuvat yhä useammin median välityksellä. On pidettävä huoli siitä, että kuntalaisilla on mahdollisuus sekä saada että arvioida tietoa, osallistua ja vaikuttaa. Ilman mediataitoja syrjään jäämisen riski on todellinen. Kuntien tehtävien mullistuessa opetus- ja sivistyspalveluiden merkitys kasvaa. Kuinka kuntalaisten mahdollisuudet kehittää osaamistaan ja sivistystään nykypäivän mediayhteiskunnassa huomioidaan? Millaisia mediataitoja jokaisella tulisi olla?

Seminaari on suunnattu kuntien opetustoimen ja muun sivistystoimen johdolle ja henkilöstölle. Seminaarin järjestää Suomen kasvatustieteellisen seuran Sivistys, hallinto ja tutkimus -erityisteemaryhmä yhteistyössä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa.

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 27.8.2018 mennessä!

Seminaari on osallistujille maksuton.

Lue lisää! 

 

13.9.2018 klo 15-17.30 Oppimisen tilat – Suunnittelulla lisäarvoa oppimiselle – Kasvatuksen ja suunnittelualan ammattilaisille suunnattu maksuton iltapäiväseminaari Designmuseon auditoriossa

Designmuseon iltapäiväseminaari kutsuu opetuksen ja suunnittelualan ammattilaisia pohtimaan oppimisympäristöjä suunnittelun näkökulmasta. Iltapäivä koostuu lyhyistä case-esimerkeistä ja keskustelusta. Lue lisää! 

 

8.9.2018 KALLIOTAITEEN MAAILMAT – Suomen muinaistaideseura ry 20 vuotta – Juhlaseminaari Hämeenlinnan Raatihuoneella klo 10-16 ja 9.9.2018 kalliomaalausretki Sarkavedelle

Seminaarin hinta 50€ sisältäen kahvit ja ruokailun. Seminaari-ilmoittautuminen sisältää myös Hämeenlinnan kaupungin tarjoaman juhlapäivällisen. Ilmoittautuminen 26.8. mennessä.

Sunnuntain 9.9. kalliomaalausretken hinta 80€ sisältää, bussi- ja moottorivenekuljetuksen, opastuksen kohteilla ja ruokailun paluumatkalla. Ennakkoilmoittautuminen.

Katso tarkempia tietoja:

Juhlaseminaarin ohjelma
Juhlaseminaarin lounasmenu
Kalliomaalausretki

 

30.-31.8.2018 Kuvataidekoulujen ja visuaalisten taiteiden perusopetuksen rehtoripäivät Vanajanlinnassa

Paikka: Hotelli Vanajanlinna, Vanajanlinnantie 485, 13330 Harviala, Hämeenlinna.

Tervetuloa historiallisen upeaan ympäristöön Vanajanlinnaan! Päälinnan on suunnitellut arkkitehti Sigurd Frosterus, ja rakentaminen aloitettiin vuonna 1919. Linnan arkkitehtuuri ilmentää aikansa virtauksia, kuten barokkia, renessanssia ja englantilaista kartanotyyliä. Alueen kauniin puutarhan on suunnitellut puutarhuri-arkkitehti Bengt Schalin, jonka kädenjäljen voi vieläkin aistia linnan pihoilla. Koko rehtoripäivien ohjelma tapahtuu Vanajanlinnassa tarjoten viihtyisän ympäristön koulutukseen, yhteiseen kokemusten vaihtoon ja vapaaseen keskusteluun.

Liitto palvelee jäsenyhteisöjensä edustajia tarjoamalla nyt kahden päivän koulutuspaketin, joka sisältää yöpymisen Hotelli Vanajanlinnassa. Ilmoittautumislomakkeella varataan majoitus joko 1 hengen huoneessa tai 2 hengen huoneessa. Hinnat löytyvät seminaarin verkkosivuilta.

Rehtoripäivillä suunnataan katse kahteen ajankohtaiseen teemaan: työhyvinvointiin ja vertaistukeen sekä taiteen perusopetuksen arviointiin ja sen pedagogiikan kehittämiseen. Rehtoripäivät sisältävät alustuksia, mutta pääpaino on ryhmätyöskentelyssä ja keskusteluissa.

Rehtoripäivät ovat tarkoitettu kuvataiteen, käsityön ja arkkitehtuurin taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten rehtoreille sekä hallinnosta vastaaville opettajille kuten johtaville ja suunnittelijaopettajille.

Lue lisää ja ilmoittaudu 20.6. mennessä!

 

30.–31.8.2018 Valtakunnalliset LAPE-päivät

Sosiaali- ja terveysministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjestävät 30.–31.8.2018 tapahtuman, jossa tutustutaan lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman tämänhetkisiin kuulumisiin. Tapahtumapaikkana toimii Helsingin Messukeskus. LAPE-muutosohjelman tavoitteena on luoda lapselle ja nuorelle suotuisa kasvuympäristö sekä tukea perheen hyvinvointia. Osallistuminen LAPE-päiville on maksutonta. Lue lisää!

 

 

InSEAn kansainvälisiä seminaareja ja kongresseja 2018-2019:

9.-13.7.2019 MAKING – InSEAn Maailmankongressi Vancouverissa, Kanadassa

The InSEA 2019 website is now live with the Call for Proposals. Proposals are due September 15 and program decisions will be shared with submitters by December, 2018.

Sign up also for the congress facebook site to receive regular detailed updates between now and the congress.

Lue lisää!

 

8.-10.12.2018 Challenges and Transformations – InSEA Asia Regional Congress 2018, Hong Kong & 7th World Chinese Art Education Symposium

Lue lisää!

25.-27.7.2018 Cartographies of Art Education and Visual Multiculturalism – InSEA Regional Congress for Latin America 2018, Chile

Lue lisää!

 

16.-18.7.2018 InSEA Seminar : Research and Praxis For Social Engaged Arts Education In Southern Europe, Balkan and Mediterranean countries, Thessaloniki, Greece

Lue lisää!

 

18.-21.6.2018 Interventions – Kansainvälisen InSEAn Euroopan kongressi Aalto-yliopistolla Helsingissä

Aalto-yliopiston Taiteen laitos järjestää yhteistyössä Suomen InSEA ry:n kanssa InSEAn Euroopan kongressin ensi kesänä. Kongressipäivät ovat 18.-21.6.2018 ja paikkana on Aalto-yliopiston Otaniemen kampus (os. Otakaari 1). Kongressin teema ”Interventions” viittaa taiteiden- ja tieteidenvälisiin yhteiskunnallisiin väliintuloihin. Kongressiin toivotaan mukaan mahdollisimman laajasti erilaisia taidekasvatuksen, taiteen ja tutkimuksen konteksteja edustavia näkökulmia. Erityisesti kuvataideopettajia kannustetaan osallistumaan kongressiin!

Katso tarkemmat tiedot ja ohjelma täältä.

 

Kulttuuriperintökasvatuksen seura käynnistää uuden koulutuskokonaisuuden opettajille: Kipinöitä kulttuuriperintöön

Kipinöitä kulttuuriperintöön: Monimediaa, maailmanperintöä ja kulttuurista moninaisuutta.

Koulutuksen kohderyhmänä ovat luokanopettajat ja aineenopettajat. Koulutus alkaa elokuussa 2018, kokonaiskesto n. 1,5 vuotta. Koulutus on osallistujille maksutonta ja se on Opetushallituksen rahoittamaa. Koulutuksen pohjalta kootaan opetusmateriaali Kipinöitä kulttuuriperintöön. Osallistujat saavat todistuksen koulutuksen päättyessä.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

 

18.-21.6.2018 Päin mäntyä –taideleiri 15-20 –vuotiaille Kansainvälisen InSEA-taidekasvatuskongressin yhteydessä Otaniemessä

Yhteisöllistä taidetta, taidegrafiikkaa ja nykyteknologiaa yhdistävällä taidekurssilla työskennellään nuorten
ohjaajien johdolla. Kurssi järjestetään Otaniemen kampuksella kansainvälisen InSEA-taidekasvatuskongressin yhteydessä. Leirillä pohditaan perinteitä ja nykyaikaa: Voiko taide muuttaa maailmaa? Mitä vaikutusvalta, oikeudenmukaisuus ja ekologisuus ovat taiteessa?

Avainsanoja: taidegrafiikka, yhteinen tekeminen, vaikuttamisen keinot, taiteen tekniikat ja materiaalit, nykytaide, sosiaalinen media.
Leiri on osa Aalto-yliopiston järjestämää kansainvälistä InSEA-taide kasvatuskongressin ohjelmaa. Yhtenä
päivänä ryhmä kansain välisiä kongressivieraita osallistuu leirin ohessa järjestettävään workshopiin.

Järjestäjät: Espoon kuvataidekoulu, Hyvinkään Lasten ja nuorten kuvataidekoulu sekä Lasten ja nuorten
taidekeskuksen säätiö.

Katso tarkemmat tiedot leiri-tiedotteesta!

 

Huhtikuu 2018: Education & The Arts … Developmental Prospects 2030 – African and Middle East InSEA Regional Congress, Cairo, Egypt
Lue lisää!

 

Annantalon syksyn kurssitarjonta

Annantalon taidekursseille voivat ilmoittautua alle 19-vuotiaat helsinkiläiset lapset ja nuoret. Kurssitarjonnassa on sekä lyhytkursseja että vuodesta toiseen jatkuvia taidekursseja.

Kursseille ilmoittautuminen siirtyy elokuusta kesäkuun alkuun! Ilmoittautuminen avautuu netissä 4.6. klo 10. Syksyn kurssitarjontaa pääsee kuitenkin tutkailemaan netissä jo 14.5. Lähempiä ohjeita nettisivuilla ja lähempänä ilmoittautumista.

 

Sarjakuvapäiväkirja-kurssi Hoimelassa 8.-10.6.2018

Kurssia vetää positiivisella ja kannustavalla otteella Solja Järvenpää. Hän on Asikkalasta Hoimelan tilalta kotoisin oleva sarjakuvataiteilija ja kokenut, innostava sarjakuvan opettaja. Kurssilla vierailee ja kertoo omasta tuotannostaan sarjakuvapiirtäjä Timo ”Timppa” Mäkelä, joka on monille tuttu Helsingin Sanomien sunnuntailiitteen Minun elämäni -sarjakuvista.

Kurssin hintaan, 350 €, kuuluu opetuksen lisäksi majoitus sekä täysihoito eli maukasta, juuri teille tehtyä päijät-hämäläistä ruokaa. Otamme huomioon niin seka- kuin kasvissyöjätkin ja myös erikoisruokavaliot pystymme etukäteen kerrottaessa huomioimaan. Illalla saunotaan, polskitaan Päijänteen aalloissa ja vietetään aikaa yhdessä. Yhteismajoitus on viihtyisään maalaistyyliin sisustetuissa 2-4 hengen mökeissä, joissa jokaisessa on oma suihku ja WC.

Kurssi on tarkoitettu kaikille sarjakuvan tekemisestä kiinnostuneille, olipa aiempaa kokemusta sitten vähän, paljon tai ei ollenkaan.

Lisätietoja antaa ja ilmoittautumisia ottaa vastaan Solja solja(at)hoimela.com, +358 44 7671181 ja lisätietoa voi kysyä myös Jenniltä, jenni.kallionsivu(at)paluu.fi ja +358 45 1058 815.

Lue lisää!

 

7.6.2018 Vantaan taidemuseo Artsi ja Taiteen edistämiskeskus järjestävät 7.6.2018 Suomen ensimmäiset Performanssipäivät

Tarkoituksena on järjestää kenttää mahdollisimman hyvin palveleva, säännöllisesti kokoontuva ja kiertävä ammattilaisfoorumi, jossa ilmapiiri on otollinen paitsi tärkeille keskusteluille performanssitaiteen käytänteistä, myös kentän keskinäiselle tutuksi tulemiselle. Ensimmäisen kerran kohtaamme  museokontekstissa Vantaalla. Päivän teema on performanssi osana taidekokoelmaa.
Tapahtuma on suunnattu performanssin ja esitystaiteen ammattilaisille ympäri Suomen – taiteilijoille, toimijoille, ryhmille ja organisaatioille.

 

4.-8.6. / 11.-15.6. Taideyliopiston Digitarinakoulutuksen kesäkurssit opettajille

Kurssi 1.   4.- 8.6. ja vaihtoehtona kurssi 2.   11.-15.6.
Paikka: Sibelius-Akatemian tilat Helsingissä.

Muurlan Opiston taidekurssit 2018

Haluatko kartuttaa omia voimavarojasi kuvallisen rentouttavan taiteellisen työskentelyn avulla? Haluatko oppia kertomaan kuvin tai käyttää kuvallista ilmaisua itsereflektoinnin apuna tai rentoutumiseen? Haluatko oivaltaa jotain uutta joko itsestäsi ja elämästäsi tai yleensä ihmisenä olemisesta? Tai kaipaatko kenties täysin erilaista irtiottoa nykyisistä työhaasteistasi tai elämäntilanteestasi?

Osallistu Muurlan Opiston taidekursseille – oivalla uutta itsestäsi ja saa työkaluja omaan työhösi ja elämään!

Kurssikalenterissa muun muassa:

 

Porvoon taidekoulun kesäkurssit ja Kesäkonstikas

Taidekoulun kesäkursseilla tehdään keijukaistaikoja ja keppihevosia, seikkaillaan viidakossa ja tutustutaan supersankareiden maailmaan. Haapsalun kuvataideleirillä kuljetaan Ilon Wiklandin jalanjäljissä piirtäen ja maalaten. Kokopäiväleiri Kesäkonstikkaassa ollaan taikasirkuksen tunnelmissa kokonaiset viisi viikkoa, kesäkuun viikot 23–25 ja elokuun viikot 31 ja 32.

Kesäkonstikkaan viikot 23 ja 24 ovat täynnä, mutta muilla viikoilla ja lyhytkursseilla on vielä vapaita paikkoja.

Ilmoittautumiset lyhytkursseille taidekoulu@porvoo.fi.
Ilmoittautumiset Kesäkonstikkaaseen konstikas@porvoo.fi.

På konstskolans sommarkurser jobbar vi med älvornas förtrollning och gör käpphästar, äventyrar i djungeln och bekantar oss med superhjältarnas värld.

På bildkonstlägret i Hapsal tecknar vi och målar i Ilon Wiklands anda. På Sommarkonstikas heldagsläger vistas vi i en magisk cirkusstämning under fem veckors tid.

Det finns lediga platser på alla kurser förutom sommarkonstikasveckor 23-24.

Anmälningar till Sommarkonstikas konstikas@porvoo.fi.
Anmälningar till kortkurser taidekoulu@porvoo.fi.

Taidekoulun kesä 2018 Konstskolans sommar
Kesäkonstikas 2018 Sommarkonstikas

 

8.5.2018 Mediakasvatusseuran järjestämä Media Coach – Mediataitojen vahvistamisen työpaja Pieksämäellä

Tule mediataitojen työpajaan päivittämään osaamistasi ajankohtaisiin mediailmiöihin ja nuorten median käyttöön liittyen. Saat ideoita ja konkreettisia välineitä nuorten kohtaamiseen media-arjessa sekä vinkkejä monialaiseen toimintaan ja yhteistyöhön. Työpaja on osa Mediakasvatusseuran Media Coach-hanketta. Vetäjinä työpajassa toimivat Mediakasvatusseuran Laura Sillanpää ja Emmi Huhtanen. Ilmoittaudu tilaisuuteen 30.4. mennessä tästä!

 

Junior Ciné tarjoaa elokuvia ja mediakasvatusta kevääseen 4.-9.5.2018

Toukokuussa järjestettävien Espoo Ciné -elokuvajuhlien yhteydessä järjestetään lapsille ja nuorille suunnattu Junior Ciné -tapahtuma. Elokuvanäytösten ohella ohjelmassa on tarjolla työpajatoimintaa nuorille ja koulutusta opettajille. Ohjelmassa on mm. elokuvien esittämiin tarinoihin pureutuva mediakasvatusseminaari sekä uuden perusopetuksen opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen tavoitteita tukeva elokuvakoulutus. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet tästä!

 

IHME-nykytaidefestivaalin maksuttomat työpajat toukokuussa: STOP IT! -animaatiotyöpajat yläkouluikäisille ja Ympäristöahdistus ja taidekasvatus -työpaja opettajille

STOP IT! -animaatiotyöpajat yläkoululaisille

Työpajat 4.5.2018 Visuaalisten taiteiden koulu Aimossa Hämeenlinnassa, 8.5.2018 Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Artussa Hyvinkäällä ja 16.5. Kulttuuritehdas Korjaamossa, Helsingissä.

Aalto-yliopiston opiskelijoiden taidetyöpajoissa toteutetaan hyönteisten vallankumous. Mitä sanottavaa hyönteisillä voisi olla? Miten voisimme kohdata joskus ahdistavatkin ympäristöuutiset toiveikkain mielin? Yläkouluikäisille suunnatuissa maksuttomissa pajoissa pohditaan ympäristöasioita toislajisesta näkökulmasta ja tekniikkana käytetään stop-motion animaatiota.

IHME-kouluprojektin työpajat järjestetään IHME-nykytaidefestivaalin ja Aalto-yliopiston taidekasvatuksen opiskelijoiden yhteistyönä ja ne pohjaavat vuoden 2018 IHME-tilausteokseen THE BEETLE.

Korjaamolla järjestettävät animaatiotyöpajat ovat lyhyempiä ja nonstop-muotoisia elokuvaesityksestä johtuen.

Katso tarkemmat aikataulut ja tiedot tästä!

HUOM! Hämeenlinnan ja Hyvinkään työpajoihin ilmoittautuminen 16.3. mennessä: mikko.myohanen@aalto.fi

Helsingin työpajoihin ja elokuvan koululaisnäytökseen ilmoittautuminen 7.5. mennessä:
paivi.matala@ihmefestival.fi, p. 045 235 0080

 

25.5.2018 klo 10-13 YMPÄRISTÖAHDISTUS JA TAIDEKASVATUS – maksuton työpaja opettajille

Paikka: Kulttuuritehdas Korjaamo (Kasvihuone), Töölönkatu 51 a-b, Helsinki.

Työpajassa tutustutaan ympäristöahdistuksen erilaisiin ilmenemismuotoihin sekä jaetaan ajatuksia ja kokemuksia haastavien ympäristöaiheiden käsittelemisestä opetustyössä. Monialaisessa työpajassa nostetaan lisäksi esiin erityisteemoja THE BEETLE -teoksen pohjalta, kuten ihmiskeskeisen ajattelun purkaminen. Ohjaajina toimivat monitieteinen ympäristötutkija Panu Pihkala ja ympäristötaidekasvatuksen tutkija Henrika Ylirisku.

Kohderyhmä: opettajat, opettajaksi opiskelevat ja yleisötyötä tekevät.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset 14.5. mennessä: paivi.matala@ihmefestival.fi, p. 045 235 0080

 

18.5.2018 Pienten lasten pedagogiikka  -koulutuspäivä Hämeenlinnassa

“AMMATILLINEN KUNNIANHIMO JA TODELLISUUS”

Paikka: Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX, Keinusaarentie 1, 13200 Hämeenlinna.

Päivän teemana on opettajien ammatillisen kunnianhimon ja 4–8 -vuotiaiden lasten opetuksen todellisuuden suhde. Pienten lasten pedagogiikkaa tarkastellaan tärkeänä alkuna, joka luo pohjan koko taiteen perusopetuksen kaarelle. Kuulemme ensin lasten neurologisesta kehityksestä, tunneälystä ja ryhmien vertaiskulttuurista. Tästä siirrymme taiteeseen ja siihen, kuinka lasten leikkikäsitystä ja pedagogista leikkiä voidaan yhdistää. Lisäksi tutustumme käytännön esimerkkeihin, miten pienten lasten pedagogiikkaa on toteutettu kuvataidekouluissa ja miten laadukasta taideopetusta on viety kuvataidekoulusta päiväkotiin. Päivä päätetään työpajatyöskentelyyn pienryhmissä.

Katso tarkemmat tiedot mm. ohjelmasta, osallistumismaksuista sekä ilmoittautumisesta (9.5. mennessä) tästä!

 

 

 18.5.2018 Aalto Sustainability Day

Paikka: Aalto University, Dipoli, Otakaari 24, Espoo. Lue lisää ja ilmoittaudu!

 

8.5.2018 Mediacoach – Mediataitojen vahvistamisen työpaja

Tule mediataitojen työpajaan päivittämään osaamistasi ajankohtaisiin mediailmiöihin ja nuorten median käyttöön liittyen. Saat ideoita ja konkreettisia välineitä nuorten kohtaamiseen media-arjessa sekä vinkkejä monialaiseen toimintaan ja yhteistyöhön. Työpaja on osa Mediakasvatusseuran Mediacoach-hanketta. Vetäjinä Pieksämäellä järjestettävässä työpajassa toimivat Mediakasvatusseuran Laura Sillanpää ja Emmi Huhtanen. Ilmoittautudu tilaisuuteen 30.4. mennessä täällä!

 

Taidekasvatus palvelemassa Unescon kestävän kehityksen tavoitteita -seminaari Helsingissä 2.5.2018

Hollo-Instituutti ja Suomen Taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorio järjestävät yhdessä seminaarin. Tarkoituksena on tarkastella Unescon kestävän kehityksen periaatteita ja pohtia, mitä ne merkitsevät ja miten ne ilmenevät tämän päivän Suomessa. Tavoitteena on saada erilaisia näkökulmia siihen, mikä on Unescon tavoitteiden suhde taidekasvatuksen tutkimukseen ja käytännön kenttään. Seminaari on suomenkielinen. Katso ohjelma ja ilmoittautuminen!

 

19.4.2018 Mediakasvatusseuran ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämä Vihapuhe mediailmiönä -seminaari

Seminaari suuntautuu lasten ja nuorten parissa toimiville ammattilaisille: opetus-, kirjasto- ja nuorisotoimen edustajille sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Seminaarissa opitaan, miten vihapuhe voidaan tunnistaa, ja millaisia vallankäytön mekanismeja siihen liittyy. Lisäksi pohditaan, miten keskustella aiheesta lasten ja nuorten kanssa. Lue kutsu ja ohjelma täältä ja ilmoittaudu seminaariin 6.4. mennessä täällä!

 

13.4.2018 Taidetestaajat-seminaari Kiasma-teatterissa, Helsingissä

Suomen historian suurimmassa nuorten kulttuurihankkeessa eli Taidetestaajissa on saavutettu merkittävä tasaluku: 28. helmikuuta eli osuvasti Kalevalan päivänä hankkeessa tehtiin 100 000. taidevierailu. Ensimmäisestä lukuvuodesta voidaan siis jo tehdä yhteenvetoa, joten 13.4. järjestetään seminaari, johon kootaan koulujen ja taidelaitosten kokemuksia. Tilaisuus on suunnattu erityisesti taidelaitosten, sivistystoimien ja koulujen edustajille sekä lasten- ja nuortenkulttuurin parissa työskenteleville.

Jos haluat tulla kuuntelemaan keskustelua, linkki ilmoittautumiseen ja lisätiedot tästä!

Tilaisuuden aiheita ovat mm. nuorten taidekokemukset, koulujen ja taidelaitosten yhteistyö, nuorille suunnattu yleisötyö sekä Taidetestaajat-hankkeen ensimmäisen lukuvuoden kokemukset. Puhujina ovat esimerkiksi kulttuuriministeri Sampo Terho, Eija Kauppinen

Opetushallituksesta, apulaisrehtori ja koulutuksen kehittäjä Anne Raasakka, muusikko Karri Miettinen eli Paleface sekä taidelaitosten yleisötyönjohtajia ympäri Suomea.

 

6.4.2018 Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton kevätpäivä Annantalolla Helsingissä

Paikka: Annantalon auditorio (2. krs.), Annankatu 30, Helsinki.

Kevätpäivän ohjelma tarjoaa monialaisia katsauksia taiteen ja taidekasvatuksen tulevaisuuteen. Ohjelmassa on myös Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton sääntömääräinen vuosikokous sekä opettajien työtehoseura.

Lue lisää ja ilmoittaudu 26.3.2018 mennessä!

 

5.4.2018 Valtakunnallinen taidekasvatuspäivä / Taiteen perusopetuksen uuden opetussuunnitelman luotsit -hankkeen päätösseminaari Karjala-talossa, Helsingin Käpylässä

Katso tarkemmat tiedot sekä seminaarin ohjelma tästä. Ilmoitautuminen 26.3.2018 mennessä!

Lisätietoa Luotsit-hankkeesta: www.artsedu.fi/fi/luotsit

 

7.-8.3. ja 21.-22.3.3018 Opetushallinnon tutkintoon valmentava ja lainsäädäntöä syventävä koulutus

Oletko kiinnostunut hallinnollisista tai johtotehtävistä nyt tai tulevaisuudessa? Haluaisitko vahvistaa osaamistasi lainsäädännön soveltamisesta käytännön esimerkkejä käyttäen? Tule mukaan Opetushallinnon tutkintoon valmentavaan lainsäädännön soveltamista syventävään koulutukseen. Koulutuksen järjestää Turun yliopiston Brahea-keskus Turussa 7.-8.3. ja 21.-22.3.3018.

Tarkemmat tiedot: Sari Koski, puh. 040 549 5891 tai sarkoski@utu.fi

 

13.3.2018 Taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden parantaminen – kärkihankeseminaarista Helsingissä

Paikka: Kansallismuseon auditorio, Mannerheimintie 34, Helsinki.
Aika: 13.3.2018 klo 9.30-15.00.
Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää seminaarin liittyen hallitusohjelman kärkihankkeeseen, jolla parannetaan taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta lapsille ja nuorille. Seminaari järjestetään otsikolla The benefits and possibilities of Extended education – An international Art education seminar in Helsinki. Seminaari on englanninkielinen.
Mukaan mahtuu 150 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Linkki ilmoittautumislomakkeeseen.
Seminaari striimataan. Linkki etäosallistumiseen.

 

2.3.2018 ja 9.3.2018 CinEd –elokuvakasvatuskoulutus  – uusia välineitä elokuvakasvatuksen työkalupakkiin tulevaisuuden yleisöjen kanssa työskenteleville / Mahdollisuus koota oma alueellinen väh. 15 hengen koulutusryhmä

Tervetuloa perehtymään tapoihin sisällyttää elokuvakasvatusta omaan työhösi – olit sitten opettaja, kirjastonhoitaja, elokuvakerhon vetäjä, nuorisotyöntekijä tai muuten vaan työssäsi lasten tai nuorten kanssa tekemisissä! Koulutus on maksuton ja mukaan mahtuu max. 25 osallistujaa.

Jos olet kiinnostunut järjestämään alueellasi oman koulutuksen, kokoa vähintään noin 15-hengen ryhmä ja pyydä kouluttaja paikalle (muutamalle ensimmäiselle suurelle ryhmälle voimme tarjota koulutuksen kokonaan ilmaiseksi).

Seuraavat koulutukset:

TURUSSA 2.3.2018 
Turun kaupunginkirjasto / kokoushuone, klo 9-15
Ilmoittaudu koulutukseen 23.2. mennessä: info@ihmefilmi.fi

TAMPEREELLA 9.3.2018
Sokos hotel Ilves / seminaaritila, klo 10-15
Ilmoittaudu koulutukseen 2.3. mennessä: info@ihmefilmi.fi

Lataa tästä CinEd-koulutus -kutsu

 

Lasten ja nuorten säätiön Avaimia omaan polkuun -seminaarit Oulussa 15.2., Tampereella 22.2. ja Vantaalla 27.2.

Taidetoiminnassa on mahdollista saada rohkeutta omiin valintoihin kohti opiskelua ja työelämää. Tämä selviää Lasten ja nuorten säätiön Tenho-toimintaan osallistuneiden nuorten palautteista. Helmikuun aikana kolmella eri paikkakunnalla järjestettävät Avaimia omaan polkuun -seminaarit antavat työkaluja taidetoimintaan ja sen järjestämiseen nuorten kanssa työskenteleville ja nuorten asioista päättäville. Asiantuntijapuheenvuorot seminaareissa pitävät Oulussa Nuorisotutkimusseuran erikoistutkija Tomi Kiilakoski, Tampereella SPR:n Nuorten turvatalojen johtaja Leena Suurpää ja Vantaalla Nuorisotutkimusseuran tutkimusprofessori Tommi Hoikkala. Lue lisää!

13.3.2018 klo 14–17 Miten löytää hyviä ulkomaisia esityksiä ja kansainvälisiä kumppaneita?

Annantalossa Helsingissä järjestettävässä seminaarissa esittäytyvät esittävän taiteen kansainväliset verkostot ASSITEJ, Unima ja Small size sekä tanssin, teatterin ja sirkuksen tiedotuskeskukset. Seminaari kuuluu Bravo! -festivaalin ohjelmistoon. Liput 5 €, sisältää kahvitarjoilun ja maksetaan ovella. Alustava ennakkoilmoittautuminen 11.2.2018 mennessä: katariina.metsalampi (at) hel.fi

 

Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin yhteistyökumppanihaku käynnissä 28.2.2018 saakka / 28.-29.9.2018 XIX Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi Savonlinnassa

Haluaisitko opettaa lapsille karjalaisten perinnenukkejen tekemistä? Tai järjestää vaikkapa yhteisen taideleirin suomalaisille ja venäläisille lapsille? Jätä oma hanke-ehdotuksesi 28.2.2018 mennessä, ja tule mukaan suomalais-venäläiseen kulttuuriyhteistyöhön. Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin avulla löydät sopivan yhteistyökumppanin taiteen ja kulttuurin hankkeisiin Venäjältä. Kumppania voivat etsiä foorumin kautta niin erilaiset organisaatiot, yhteisöt kuin yksittäiset toimijatkin. Mukana on sekä ammattilais- että harrastajatoimijoita. Yhteistyökumppanin etsintä on maksutonta.

Yhteistyökumppanin etsiminen Venäjältä käynnistetään täyttämällä 28.2.2018 MENNESSÄ hanke-ehdotuslomake. Katso lomake ja tarkemmat ohjeet täältä.

Venäläiset yhteistyökumppaniehdokkaat selviävät touko-kesäkuun aikana, ja suomalainen toimija saa päättää, kenen kanssa aloittaa keskustelut. Kulttuurifoorumin piiriin voi tuoda myös jo olemassa olevan yhteistyön ja neuvotella sen jatkosta foorumissa. Tässäkin tapauksessa täytetään hanke-ehdotuslomake.

Yhteistyökumppaneilla on mahdollisuus osallistua 28.9.–29.9.2018 Savonlinnassa järjestettävään Kulttuurifoorumitapahtumaan ja neuvotella siellä tulkin avustuksella. Samalla voi hyödyntää foorumin tarjoamat mahdollisuudet osallistua seminaareihin, verkostoitua laajemmin muiden toimijoiden kanssa ja saada hankeneuvontaa. Lue lisää! 

Suomalais-venäläistä kulttuurifoorumitoimintaa toteuttavat yhteistyössä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö, Venäjän kulttuuriministeriö sekä Suomi-Venäjä-Seura.

Lue lisää.

 

11.-13.12.2017 Kansainvälinen Art, EcoJustice, and Education –konferenssi Tampereen yliopistolla  (esikonferenssi 9.-10.12.)

Kolmivuotinen Koneen Säätiön rahoittama Art-Eco-tutkimushanke on lähenemässä loppuaan. Art-Eco Project järjestää joulukuussa kansainvälisen Art, EcoJustice, and Education -konferenssin yhteistyössä Tampereen yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan kanssa.

Konferenssissa esitellään tutkimushankkeen tuloksia yhdessä hankkeen koti- ja ulkomaisten yhteistyökumppaneitten kanssa. Lisäksi puhujiksi on kutsuttu monipuolinen joukko muita ekososiaalisen oikeudenmukaisuuden asiantuntijoita. Tervetuloa mukaan keskustelemaan!

Esikonferenssi (meditaatioretriitti, opettajana Derek Rasmussen) 9.-10.12.2017.

Konferenssi 11.-13.12.2017 Väinö Linna -sali, Tampereen yliopisto.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset.  

 

30.11. klo 12-17 Digihyvinvointia näkyvissä! Mediakasvatusseuran visiointiseminaari mediakasvatuksen mahdollisuuksista Päivälehden museossa, Helsingissä

Mediakasvatusseura kokoaa asiantuntijoita hyvinvoinnin eri osa-alueilta käsittelemään media-arjen ja hyvinvoinnin suhdetta yhteiseen keskustelutilaisuuteen.

Median ollessa läsnä yhä laajemmin elämän eri osa-alueilla, tarvitsemme uudenlaisia mediataitoja ja visiota hyvinvoinnista osana tulevaisuuden digitaalisia ympäristöjä. Miten mediankäyttö muovaa aivojamme? Miten hyvinvointi liittyy nuorten verkkoyhteisöihin? Miksi digipelaaminen herättää niin paljon tunteita? Tule kuulemaan ja visioimaan, mitä digihyvinvointi voisi pitää sisällään.

Lue lisää ja katso ohjelma tästä!

Ilmoittaudu tapahtumaan tästä. Paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tilaisuus on maksuton.

Seuraa tiedotusta myös Facebook-tapahtuman kautta.

Tapahtuma järjestetään yhdessä Aikakausmedian ja Osuuskunta Dadamedian kanssa.

 

15.–17.11.2017 BUM – International Conference Aarhusissa, Tanskassa

Vuoden 2017 BUM-konferenssissa teemana on Children, Art & Culture + Sustainability. Konferenssin järjestävät BUM – Network of Culture for Children and Youth in Central Denmark Region, Aarhus 2017-project Cultural Children of Europe, Agency for Culture and Palaces sekä European ACEnetwork. Konferenssin tavoitteena on vahvistaa lasten ja kulttuurin parissa toimivien ihmisten ja organisaatioiden eurooppalaista verkostoa yli maiden rajojen.
Lue lisää!

Taiteen perusopetuksen uuden opetussuunnitelman luotsit –hankkeen kuvataiteen, arkkitehtuurin ja mediataiteiden koulutus torstaina 9.11.2017 / Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton syyspäivät perjantaina 10.11.2017

Paikka: Oulun taidekoulu, Nuottasaari-talo, Isokatu 94 (sisäänkäynti Kirkkokadun puolelta)

Torstai on kaikille maksuton Taiteen perusopetusliiton Luotsit-hankkeen kuvataiteen, arkkitehtuurin ja mediataiteiden koulutuspäivä, jossa käsitellään uusia oppimisen tapoja, taidekäsitystä ja uuden ops-perusteiden mukaista opintokokonaisuuksien suunnittelua. Päivään on kuitenkin ilmoittauduttava etukäteen määräaikaan mennessä.

Päivä huipentuu Oulun kaupungin vastaanottoon. Kaupungin vastaanotolle on paikkoja rajallisesti. Osallistujat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Matka-, majoitus- ja ateriakuluista (kahveja lukuun ottamatta) vastaa koulutukseen osallistuja. Torstain lounas on omakustanteinen. Ilmoittautumislomakkeella voit varata lounaslipukkeen (6,40 €), joka oikeuttaa lounaaseen Amica ravintola Ruokaruukussa. Lounaslipuke lunastetaan käteismaksulla ilmoittautumispisteessä aamulla. Huomioithan, että lounaslipukkeen varaus on sitova. 1.11. jälkeen tehtyjen peruutusten osalta laskutamme 30 € kulukorvausta.

Kunkin osallistujan ja osallistujan työyhteisön on mahdollista seurata torstain luentoja etäyhteyden välityksellä. Etäyhteyden kautta osallistumisesta ohjeistamme lisää osallistujakirjeessä, joka lähetetään noin viikkoa ennen koulutuspäiviä.

Ateriatilauksia varten on tärkeää, että ilmoitat ilmoittautumislomakkeella tuletko torstaina paikan päälle vai osallistutko etäyhteyden kautta. Myös etäosallistumisesta pyydetään ilmoittautumiset ilmoittautumislomakkeella.

Perjantain ohjelmassa pidetään myös liiton syyskokous, opettajien työtehoseura ja julkistetaan vuoden 2017 kuvataidekasvattaja sekä kunniajäsen.

Perjantai on maksullinen. Osallistumismaksu sisältää ohjelman, kahvit ja lounaan.

Ilmoittautuminen 1.11. mennessä. Katso tarkemmat tiedot ja linkki ilmoittautumislomakkeeseen seminaarin verkkosivulta!

 

20- 21.11.2017 Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi Hämeenlinnassa Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaalla

Foorumiohjelma sekä muut tiedot löytyvät lastenkulttuurifoorumin www-sivuilta, jonne päivitetään lisätietoja sekä ajankohtaista seminaari-infoa.

Varmistathan paikkasi ilmoittautumalla viimeistään tiistaihin 31.10. mennessä linkin kautta.

Lastenkulttuurifoorumi 2017 järjestetään osana Lasten ja nuorten ääni 100-vuotiaassa Suomessa -hankekokonaisuutta, ja ensimmäisenä päivänä ma 20.11. lastenkulttuuri onkin yhtenä teemana monialaisessa Seuraavat 100 vuotta – lapsuuden tulevaisuus Suomessa! Jatkuuko menestystarina? -seminaarissa. Aamupäivä on kaikille alaseminaareille yhteistä ohjelmaa. Iltapäivällä jakaudutaan alaseminaareihin, joissa on pureudutaan nimenomaan lastenkulttuurin kentän sisältöihin monipuolisten case-esittelyiden kautta.

Toisena päivänä ti 21.11. järjestetään verkostoitumispäivä, jossa on runsaasti lastenkulttuuritoiminnan case-esittelyjä eri puolilta maata sekä teematapaamisia. Tiistain ohjelmassa puhuu myös kansainvälisesti tunnettu luovuustutkija Szilvia Németh.

Maanantain 20.11. seminaaripäivän hinta on 50 euroa sisältäen ohjelman, aamiaisen, iltapäiväkahvin, päivällisen sekä iltakonsertin ja illanvieton. Tiistain 21.11. verkostoitumispäivän hinta on 25 euroa (liiton jäsenille 10 €) kattaen ohjelman lisäksi aamu- ja iltapäiväkahvit.

 

Teatteri Pensaan järjestämät NYT! – Draama oppimisen avuksi kouluihin (5 op) -koulutukset syksyllä 2017 ja keväällä 2018

Koulutusten tavoitteena on antaa opettajille valmiuksia draaman käyttöön opetusvälineenä eri oppiaineissa sekä aineiden välisessä yhteistyössä.

Vuosina 2014-2016 järjestetyt seitsemän koulutuskokonaisuutta jatkuvat nyt syksyllä Helsingissä (22.9.-11.11.2017) ja Turussa (13.10. – 25.11.2017) sekä keväällä 2018 Helsingissä ja Rovaniemellä.

Ilmoittautumiset Helsingin koulutukseen 8.9.2017 mennessä ja Turun koulutukseen 29.9.2017 mennessä!

Koulutus on osallistujille maksutonta Opetushallituksen rahoittamaa henkilöstökoulutusta.

Lue lisää! 

 

27.-28.10.2017 Kuvataideopettajat ry:n syyspäivät Espoossa

Syyspäivillä suunnitellaan mm. Omia ja toisten polkuja -näyttelyn toteutusta. Syyspäivien ohjelma ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan lähiaikoina Kuvataideopettajat ry:n verkkosivulla.

 

Taideverstas – Porvoon taidekoulun työpaja aikuisille ja 6+ vuotiaille lapsille syksyllä 2017

Syksyllä 2017 Porvoon taidekoulu aloittaa uudenlaisen työpajan, joka tarjoaa aikuisille ja 6+ vuotiaille lapsille mahdollisuuden työskennellä yhdessä erilaisten taidetöiden parissa. Työpaja on tarkoitettu vanhempi-lapsi -pareille, tai aikuisille ilman lapsia. Lapsi voi osallistua työpajaan myös isovanhemman, kummin tai muun tutun aikuisen seurassa.
Taideverstaassa keskitytään pitkäkestoisiin töihin. Tehtävänannoissa ja teemoissa on erilaisia vaihtoehtoja. Työskentelyyn liittyy rakentelua, muotoilua, maalaamista, piirtämistä, valokuvaamista ja vaikka animaatiota. Tässä työpajassa voit itse vaikuttaa siihen, minkälaisen projektin toteutat.
Tule mukaan nauttimaan taiteellisesta työskentelystä ja viettämään laatuaikaa lapsesi tai vaikka lapsenlapsesi kanssa! Myös aikuiset ilman lapsia ovat tervetulleita!

Ohjaava opettaja: Jenni Iivonen
Keskiviikkoisin klo 17.45 – 19.15.
Yht. 34 oppituntia (17 krt) / lukukausi.
Hinta 200 €/aikuinen-lapsi –pari/lukukausi. Toisesta lapsesta lisämaksu 50 €.

Porvoon taidekoulu
Kaivokatu 40, 06100 Porvoo
taidekoulu@porvoo.fi
www.porvoo.fi/taidekoulu

 

 

 27.-29.9. / 25.-27.10.2017 Vauvojen värikylpy -ohjaajakoulutus Porissa

Ensisijaisesti visuaalisen alan ammattilaisille tarkoitettu Vauvojen värikylpy -ohjaajakoulutuksen haku on avoinna 01.03.–09.04.2017. Koulutuksen järjestää Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto. Koulutus pidetään Porin taidemuseossa Porissa.

Vauvojen värikylpy on valtakunnallisesti monen visuaalisen ammattilaisen käyttämä toimintatapa sen laajojen soveltamismahdollisuuksien myötä. Kahden kolmipäiväisen jakson aikana tutustutaan haptisiin ja moniaistisiin taiteen työskentelymenetelmiin, väriin, visuaaliseen ilmaisuun ja muun muassa varhaiseen vuorovaikutukseen. Koulutus antaa valmiudet Vauvojen värikylpy -työpajojen ohjaamiseen sekä toiminnan soveltamisen omaan työskentelyyn. Koulutuksen hinta on 540 €.

Koulutusjaksot ovat:
Vauvojen värikylpy -ohjaajakoulutusjakso I 27.09.–29.09.2017
Vauvojen värikylpy -ohjaajakoulutusjakso II 25.10.–27.10.2017

Koulutukseen haetaan verkossa täytettävällä hakulomakkeella 01.03.– 09.04.2017. Hakulomakkeen linkki löytyy Porin lastenkulttuurikeskuksen verkkosivuilta www.varikylpy.fi ja www.pori.fi/lastenkulttuurikeskus.fi. Koulutukseen otetaan enintään 30 osallistujaa hakemusten perusteella.

Linkki hakulomakkeeseen!

 

24.10.2017 Artsequal-hankkeen tpo-oppimisjamit Helsingissä, Musiikkitalon Sonore-salissa

Taiteen perusopetuksen fyysinen, taloudellinen, kulttuurinen ja sosiaalinen saavutettavuus.

Tpo-oppimisjamien tarkoitus on saattaa taiteen ja taidekasvatuksen tutkijat ja taiteen perusopetuksen kentän edustajat yhteen oppimaan toisiltaan ja yhdessä. Oppimisjamit järjestää Taideyliopiston ArtsEqual-tutkimushanke*, joka tutkii tasa-arvon ja hyvinvoinnin toteutumista taiteiden ja taidepalveluiden kautta.

Oppimisjameissa käsitellään erilaisuuden kohtaamista, saavutettavuuden näkökulmaa ArtsEqual-hankkeessa tehdyissä tutkimuksissa sekä käytännön esimerkkejä tasa-arvoisen saavutettavuuden edistämisestä taiteen perusopetuksen kentällä.

Oppimisjamien ohjelma on  liitteenä ja ArtsEqual-hankkeen verkkosivuilla.

Ilmoittaudu 10.10.2017 mennessä verkkolomakkeella!

 

21.-23.9.2017 XVIII Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi Pietarissa

Kulttuurifoorumi järjestetään Pietarissa 21.-23.9.2017. Pietarin kulttuurifoorumi on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Foorumiin odotetaan noin 400-450 toimijaa Suomesta ja Venäjältä. Ohjelmassa on yleisistuntoja, seminaareja, hankeneuvotteluja sekä runsas kulttuuriohjelma.

Lue lisää!

 

14.-15.9.2017 Kuvataidekoulujen ja visuaalisten taiteiden perusopetuksen rehtoripäivät Lohjalla

Paikka: Ravintola Villi Kriikuna, Karstuntie 16, Lohjanseudun kuvataidekoulu, Rantapuisto 45 ja Lohjan pääkirjaston Järnefeltinsali, Karstuntie 3, 08100 Lohja.

Rehtoripäivät ovat tarkoitettu kuvataiteen, käsityön ja arkkitehtuurin taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten rehtoreille sekä hallinnosta vastaaville opettajille kuten johtaville ja suunnittelijaopettajille.

Rehtoripäivillä suunnataan katse kahteen ajankohtaiseen koulutuksen järjestäjien ja oppilaitoksen tehtävään: torstaina taiteen perusopetuksen paikallisten opetussuunnitelmien suunnitteluun sekä perjantaina oppilaitosten yhdenvertaisuussuunnitelmien lähtökohtiin ja toteutukseen. Rehtoripäivät sisältävät alustuksia, mutta pääpaino on työryhmätyöskentelyssä ja keskusteluissa.

Rehtoripäivien tilat ja majoituspalvelut: Lohjan kuvataidekoulu, Pääkirjaston Järnefelt-sali, Ravintola Villi Kriikuna sekä Hotelli Lohja sijaitsevat lyhyiden kävelymatkojen päästä toisistaan ja tarjoavat viihtyisän ympäristön opiskeluun, yhteiseen kokemusten vaihtoon ja vapaaseen keskusteluun. Perjantai-iltapäivänä rehtoripäivät päätetään vierailulla kauniiseen Lohjan kirkkoon.

Katso ohjelma ja ilmoittaudu 6.9. mennessä rehtoripäivien verkkosivulta!

 

OPEN CALL: 31.8.-2.9.2017  Arts in the Environment – Nordic Symposium

Deadline for all proposals May 31, 2017:

 • Proposals for Art Works and Participation in the Artist Camp (August 25 – September 3)
 • Proposals for Papers and Presentations

The Symposium is a multidisciplinary, international and contemporary art event that focuses on the intersection between environmental art and sciences. Arts in the Environment Symposium will spread across various venues throughout the Finnish capital Helsinki, August 31, 2017 – September 2, 2017. The Artist Camp will take place in Vartiosaari August 25 – September 3, 2017 and the exhibition September 3 –  October 8, 2017.

Arts in the environment – Nordic symposium invites environmental artists, scientists, thinkers and the wider public to join a transdisciplinary program of presentations, experimentation, encounters and discussions that engage with current developments of environmental art and sciences.

The Symposium includes media-art evening and performances (31.8.2017), a one-day seminar titled “Collaboration of Art and Science” (1.9.2017) and a day of workshops (2.9.2017).

Lue tiedote kokonaisuudessaan tästä!

www.nordicenviroart.org

 

7.-11.8.2017 Kansainvälisen InSEAn Maailmankongressi Koreassa

Teemana Spirit – Art – Digital. Abtraktien jättömahdollisuus 6.11.2016 mennessä. Katso tarkemmat tiedot!

Katso kongressitiedote tästä!

 

Eino Roiha –instituutin Ryhmätaideterapiakoulutus 2017–2020 Helsingissä

Eino Roiha –intituutti aloittaa uuden 90 op ryhmätaideterapiakoulutuksen Helsingissä kesäkuusta 2017 elokuuhun 2020. Samat kouluttajat toteuttivat vastaavan koulutuksen yhteistyössä Aalto-yliopiston APRO:n ja Ihmissuhdetyö ry:n kanssa vuosina 2013-2015. Monimuoto-opetuksena toteutettava ammatillinen täydennyskoulutus sopii taiteen, kasvatuksen, sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisille.

Hakuaika koulutukseen päättyy 1.3.2017.

Ryhmätaideterapiakoulutuksen hakuilmoitus

Ryhmätaideterapiakoulutuksen sisällöt

Katso tarkemmat tiedot ja ohjeet sekä hakulomake Eino Roiha -säätiön verkkosivuilta!

 

16.-18.6.2017 Muistot sarjakuvaksi –kurssi Asikkalassa Hoimelan tilalla

Kurssilla opitaan käsittelemään muistoja ja tarinoita luonnoskirjan avulla ja työstämään niitä sarjakuviksi sarjakuvataiteilijoiden, Solja Järvenpään ja Hanneriina Moisseisen, opetuksessa. Kurssi on tarkoitettu kaikille sarjakuvan tekemisestä kiinnostuneille, olipa aiempaa kokemusta sitten vähän, paljon tai ei lainkaan. Myös aiempien Hoimelassa järjestettyjen Sarjakuvapäiväkirja-kurssien osallistujat löytävät tältä kurssilta uuden näkökulman elämäkerralliseen sarjakuvaan.

Kurssin tuottajana toimii Jenni Kallionsivu, jolla on pitkä kokemus erilaisten kurssiryhmien emännöinnistä sekä paljon tietoa sarjakuvan ja matkailun yhdistämisestä sarjakuva-alan matkailuhankkeiden puuhanaisena.

Kurssin hinta 350 € sisältää opetuksen, majoituksen sekä täysihoidon. Illalla mahdollisuus saunomiseen ja uimiseen Päijänteen aalloissa. Yhteismajoitus on viihtyisään maalaistyyliin sisustetuissa 2-4 hengen mökeissä, joissa jokaisessa on oma suihku ja WC.

Kurssipaikka Hoimela on maatilamatkailutila ja taiteilijakoti, jossa on tunnelmalliset ja viihtyisät puitteet keskittyä tarkastelemaan elämää uudesta näkökulmasta. Hoimelaan pääsee kätevästi bussilla suoraan Helsingistä. Lähimmästä kaupungista Lahdesta pääsee myös linja-autolla perille.

Lisätietoja antaa ja ilmoittautumisia ottaa vastaan Solja solja@hoimela.com +358 44 7671181 ja lisätietoa voi kysyä myös Jenniltä, jenni.kallionsivu@paluu.fi ja +358 45 1058 815.

Lue lisää Facebookista!

 

Porvoon taidekoulun kesäkurssit ja Kesäkonstikas 2017

Kesäkurssit 2017 / Sommarkurser 2017

Ilmoittautumiset / anmälningar: taidekoulu@porvoo.fi

Kesäkonstikas 2017

Sommarkonstikas 2017

Ilmoittautumiset /anmälningar: konstikas@porvoo.fi

 

9.6.2017 klo 10-17 ArtsEqual-hankkeen Taidepedagogiset minifestivaalit perjantaina Helsingissä

Paikka:  Teatterikorkeakoulu (Haapaniemienkatu 6, Helsinki).

Taidepedagogisilla minifestivaaleilla ArtsEqual-tutkijat esittelevät tutkimustyötään, taidepedagogisia työtapojaan, löydöksiään ja uusia ajatuksiaan käytännönläheisesti ja osallistavasti. Lisäksi mukana on vierailijoita Aucklandin yliopistosta. Tapahtumassa taidepedagogiset menetelmät sekä kehollisuus, aistisuus, yhteisöllisyys, materiaalisuus ja digitaalisuus kietoutuvat yhteen.

Tilaisuutta isännöivä ArtsEqual-hankkeen Arts@School-ryhmä kohdistaa huomionsa siihen, miten taide voi tukea tasa-arvoisia mahdollisuuksia oppimiseen ja osallistumiseen suomalaisissa kouluissa. Tutkimuksessa selvitetään, millaisia kokemuksia ja oppimista monialaiset, taidepedagogiset menetelmät tuottavat ja tutkitaan niiden vaikuttavuutta esimerkiksi oppimisvalmiuksiin ja kouluviihtyvyyteen.

Tilaisuus on tarkoitettu ArtsEqual-hankkeen vuorovaikutuskumppaneille ja muille taidepedagogiikasta ja sen tutkimuksesta kiinnostuneille henkilöille. Tilaisuus on maksuton. Osallistujille tarjotaan kevyt lounas ja iltapäiväkahvit. Tapahtuma järjestetään englanniksi.

Lataa tästä tapahtuman ohjelma!

Ilmoittaumiset 2.6.2017 mennessä!

 

20.5.2017 InSEAn kansainvälinen Taidekasvatuspäivä Amos Andersonin taidemuseossa

Tervetuloa starttaamaan UNESCO:n taidekasvatusviikkoa (22.-28.5.) Suomen InSEAn järjestämään kansainväliseen taidekasvatuspäivään lauantaina 20.5, klo 12.00-16.00, Amos Andersonin taidemuseossa, Yrjönkatu 27, Helsinki!

Tilaisuudessa esitellään suomalaisten taidekasvattajien puheenvuoroja viime kesän Wienin InSEAn Euroopan kongressista ja kerrotaan tulevan Aalto-yliopistossa järjestettävän InSEAn Euroopa kongressin 2018 ajankohtaiset kuulumiset. Tilaisuuden yhteydessä on mahdollista tutustua opastetusti Generation 2017 näyttelyyn.

Lataa tästä InSEA päivän ohjelma!

 

27.-28.4.2017 Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton 35-vuotisjuhlaseminaari / Kevätpäivät Helsingissä

Seminaari avaa näkökulmia moninaisuuteen, osallisuuteen ja yhteistyön mahdollisuuksiin kuvataidekoulujen toiminnan kehittämisessä. Kuulemme asiantuntija- ja taiteilijapuheenvuoroja sekä esimerkkejä yhteisöllisistä projekteista. Seminaarissa nimetään myös liiton uudet kunniajäsenet. Torstaina vietetään myös valtakunnallisen Löytöretkellä-näyttelyn avajaisia Kaapelitehtaan Puristamossa. Seminaarin illanvietto on Lapinlahden Lähteellä klo 20 alkaen.

Perjantain teemoina ovat kuvataidekasvatuksen ydintehtävä opetussuunnitelmauudistuksen näkökulmasta, lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen saavutettavuuden kärkihanke, arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikasvatus sekä inkluusion mahdollisuudet. Perjantaina pidetään myös liiton vuosikokous ja opettajien työtehoseura.

Torstai 27.4. HTC Helsinki / PINTA-talo, Kolumbus-auditorio, Tammasaarenkatu 1-5, 00180 Helsinki.

Löytöretkellä-näyttelyn avajaiset Kaapelitehtaan Puristamo, Tallberginkatu 1 C, 00180 Helsinki.

Illanvietto Lapinlahden Lähde, Aleksis Kiven juhlatila, Lapinlahdentie 1, 00180 Helsinki.

Perjantai 28.4. Elokuvateatteri Andorra, Eerikinkatu 11, 00100 Helsinki.

Tarkemmat tiedot, ohjelma sekä ilmoittautuminen 19.4. mennessä seminaarin verkkosivulta!

 

Suomen InSEAn kansainvälisiä taidekasvatustapahtumia Helsingissä keväällä 2017: Jäsenilta Sinebrychoffin museossa 20.4. Taidekasvatuspäivä Amos Anderssonin taidemuseossa 20.5.

Tilaisuudet ovat tarkitettu kaikille niistä/kansainvälisestä taidekasvatuksesta kiinnostuneille. Tarkempaa tietoa on tulossa pian, laita tapahtumat jo nyt kalenteriin:

Jäsenilta Sinebrychoffin museossa 20.4. klo 18.00, Everdingenin näyttelyyn tutustuen, yhdistettynä ajankohtaisiin kuulumisiin liittyen tulevan 2018 kongressiin.

Taidekasvatuspäivä Amos Anderssonin taidemuseossa 20.5. Tarkempi taidekasvatuspäivän ohjelma ja paikka ilmoitetaan mahdollisimman pian. Päivän tarkoituksena on mm. esitellä suomalaisten puheenvuoroja viime kesän InSEAn Euroopan kongressista, Wienistä.

Muistathan UNESCON kansainvälisen taidekasvatusviikon 22-28.5.2017!

 

OPH:n koulutus Nykytaiteen museo Kiasmassa 21.4.2017: Nykytaide oppimisympäristönä – Taide tulevaisuuden osaamista ja osallisuutta rakentamassa

Miten nykytaide edistää oppimisen iloa, olemassa olevien rajojen ylittämistä ja uutta luovaa ajattelua? Koulutuksessa tarkastellaan nykytaidetta oppimisympäristönä ja pedagogisena lähestymistapana. Pohditaan yhdessä, miten nykytaide voi rakentaa osaamista ja osallisuutta eri oppiaineiden ja osaamisalueiden opetuksessa. Tutustutaan taiteen mahdollisuuksiin omassa elämässä ja aktiiviseksi kansalaiseksi kasvamisessa. Seminaarin yhteydessä tutustutaan ARS17-näyttelyyn.

Koulutuksen hinta 245€ + alv 24%.

Tarkemmat tiedot, ohjelma sekä ilmoittautuminen 3.4. mennessä OPH:n verkkosivuilta!

 

23.1.-19.5.2017 Minustako rehtori -johtamiskoulutus (6 op)

Kehittyvä rehtori- johtamiskoulutus saa jatkoa uudella koulutuksella 2017. Uusi koulutus, Minustako rehtori –johtamiskoulutus on suunnattu johtamistehtäviin pyrkiville taidealan ammattilaisille. Koulutukseen voi osallistua myös juuri rehtorin tehtävissä aloittaneita rehtoreita, jotka haluavat vahvistaa osaamistaan. Koulutus antaa kokonaisvaltaisen kuvan johtamistehtävien osa-alueista ja valmentaa erityisesti pedagogiseen johtamiseen, henkilöstöjohtamiseen sekä talouden ja muutoksen hallintaan muuttuvassa toimintaympäristössä.

Koulutus on opetushallituksen kustantamaa opettajien täydennyskoulutusta ja opetuksen sekä materiaalien osalta maksutonta.

Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittaudu mukaan 5.1.2017 mennessä!

 

28.1-15.6.2017 Digitarina laaja-alaisen osaamisen ja monilukutaidon välineenä

Uusi digitarina-koulutus antaa opettajille konkreettisia välineitä taidelähtöiseen työskentelyyn niin kouluissa, taiteen perusopetuksen oppilaitoksissa kuin varhaiskasvatuksessa. Digitarina-menetelmä yhdistää tarinankerronnassa ja ilmaisussa valokuvaa, tekstiä ja ääntä. Työpajassa jokainen osallistuja kirjoittaa, äänittää, kuvaa ja editoi oman, muutaman minuutin mittaisen videon. Lopuksi valmiit digitarinat esitetään ja jaetaan yhdessä ryhmän kanssa.

Digitarinatyökalut soveltuvat erityisesti opetukseen, jossa etsitään luovia ja innovatiivisia tapoja hahmottaa ja havainnoida maailmaa sekä löytää ilmaisullisesti keinoja kertoa omaa merkityksellistä tarinaa.

Koulutus on opetushallituksen kustantamaa opettajien täydennyskoulutusta ja opetuksen sekä materiaalien osalta maksutonta.

Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittaudu mukaan 5.1.2017 mennessä!

 

6.-7.4. ja 20.-21.5.2017 Lasten ja nuorten säätiön Myrskyn ja Marimekon yhteistyössä järjestämä työpaja nuorille

Myrsky ja Marimekko toteuttavat yhteistyönä työpajan keväällä 2017. Työpajaan haetaan visuaalisista taiteista tai dokumentoinnista kiinnostuneita 16-28-vuotiaita nuoria, jotka ovat osallistuneet Myrsky-projektiin tai muuhun Lasten ja nuorten säätiön toimintaan. Työpajassa nuoret tekevät kuvataidetta yhdessä taiteen ammattilaisten kanssa. Mukaan valitaan kymmenen kuvataidetta tekevää ja kaksi dokumentoinnista (video/blogi/valokuvaus) vastaavaa nuorta.

Työpajaan haetaan mukaan vapaamuotoisella hakukirjeellä, jossa tulee olla lyhyt esittely ja lyhyet perustelut siitä, miksi haluaa osallistua työpajaan ja tieto siitä, onko kiinnostunut kuvataiteellisesta työstä vai dokumentoinnista. Toivottavaa on, että nuorella on myös nimetä joku aikuinen, esimerkiksi Myrskyn taiteilijaohjaaja, joka voi toimia taustatukena nuoren osallistumisessa.

Työpajassa osallistujat tutustuvat Marimekkoon ja Kiasman ARS17-näyttelyyn ja ammentavat niistä inspiraatiota omaan työskentelyynsä. Työpaja toteutetaan kahdessa osassa, joiden välillä osallistujilla on itsenäisiä tehtäviä. Valitut osallistujat sitoutuvat työskentelemään Helsingissä to-pe 6.-7.4. sekä la-su 20.-21.5.2017.

Matkakulut ja majoitukset sekä ruokailut kustannetaan Myrskyn puolesta. Nuoria avustetaan myös matkajärjestelyissä ym. käytännön asioissa. Valituille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Hakemukset tulee lähettää 15.1.2017 mennessä osoitteeseen: tuomas.tirkkonen@nuori.fi

 

31.3.-1.4.2017 Visual Thinking Strategies (VTS) –menetelmäkoulutus Tampereella museokeskus Vapriikissa

Menetelmä on rakenteeltaan hyvin yksinkertainen, mutta harjoittelemalla siitä saa käyttöönsä arvokkaan työkalun monenlaisten ryhmien kanssa työskentelemiseen ja vaihtelevien tavoitteiden saavuttamiseen. Menetelmän keskiössä on taideteos ja sen tulkinta. Tulkinta rakentuu vuorovaikutuksessa strukturoidun keskustelun avulla. Koulutuksessa perehdytään menetelmän teoreettiseen taustaan ja harjoitellaan sen käyttöä pienissä ryhmissä. Koulutuksen järjestää Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE.

Hinta: 250 €. Lisätiedot ja ilmoittautuminen tästä!

Facebook -tapahtuma

 

24.-25.3.2017 AI MÄÄ VAI – Kuvataideopettajien kevätpäivät Turussa

Lue lisää ja ilmoittaudu 17.3. mennessä tästä!

 

16.2.2017 klo 10.00-15.30 TAITEEN JA KULTTUURIN SAAVUTETTAVUUDEN PARANTAMINEN LAPSILLE JA NUORILLE –Kärkihankeseminaari

Paikka: Kiasma-teatteri, Nykytaiteen museo Kiasma, Mannerheiminaukio 2, Helsinki.

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Kulttuurikeskus PiiPoo, Tampereen kaupunki ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto järjestävät ensimmäisen seminaarin hallitusohjelman kärkihankkeesta, jolla parannetaan taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta lapsille ja nuorille. Seminaarissa esitellään vuoden 2016 hakukierroksen hankkeiden parhaimmistoa: lapsia ja nuoria innostavia sisältöjä, hyviä toteutusmalleja kunnista sekä kokemuksia harrastetuntien yhdistämisestä koulupäivään ala- ja yläkouluissa. Seminaarissa myös vastataan toteutuksessa esille tulleisiin haasteisiin ja kysymyksiin.

Seminaari on tarkoitettu taide- ja kulttuuritoimijoille, taiteen perusopetuksen järjestäjille, kunnille, rehtoreille ja opettajille. Seminaarissa esitellään kärkihankkeen vuoden 2017 hakuehdot.

Seminaarin avaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja puheenjohtajana toimii ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Ilmoittautuminen 31.1.2017 mennessä.

Seminaariin ei ole osallistumismaksua. Koska osallistujamäärä on rajallinen, seminaariin kutsutaan yksi henkilö/organisaatio. Seminaarivieraille tarjotaan mahdollisuus osallistua omakustanteiselle lounaalle (15e) Kiasma-teatterin lämpiössä. Lounas varataan ilmoittautumisen yhteydessä.

Hyvä malli, sisältö tai haaste omassa hankkeessa?

Seminaarin järjestäjät kutsuvat sinut esittelemään kärkihankeavustusta vuonna 2016 saanutta hankettasi, jos haluat jakaa hyvän toteutusmallin, innostavan taide-ja kulttuurisisällön (esim. monialainen sisältö, useita taitoja kehittävä sisältö, uudet kumppanuudet sekä uudet tavat innostaa lapsia) tai hankkeessasi on löydetty ratkaisu haasteeseen (esim. yläkoululaisten innostaminen, pitkät välimatkat). Ehdota perusteluineen hankettasi esiteltäväksi seminaarissa verkkolomakkeella 22.1.2017 mennessä. Hanke-esittelyvalinnoista ilmoitetaan 27.1. mennessä.

Lue lisää Lastenkulttuuri.fi -sivustolta!

 

19.–20.1.2017 Taiteen perusopetuksen yhteistyöseminaari  MAAILMA JA ME Lappeenrannassa

Miten yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat taiteen perusopetukseen? Millä tavoin taiteen perusopetusta antavat oppilaitokset tuottavat hyvinvointia kuntalaisille? Miten sitoudumme kestävään kehitykseen, yhdenvertaisuuteen ja laadukkaan taidekasvatuksen kehittämiseen? Miten tämä kaikki vaikuttaa rehtorin ja opettajan ammattirooliin? Tervetuloa kuulemaan huippupuhujia, keskustelemaan ja aloittamaan itsenäisen Suomen juhlavuotta taidekasvatusseurassa!

Taideohjelmasta, nuorten osaamisesta sekä inspiroivista työpajoista nautimme Lappeenrannan tpo-oppilaitosten johdolla!

Taiteen perusopetuksen yhteistyöseminaarin avaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Katso seminaarin ohjelma tästä!

Lämpimästi tervetuloa! Ilmoittaudu 10.1.2017 mennessä TPO-liiton verkkosivuilta! Huom! Työpajapaikat varataan ilmoittautumisjärjestyksessä!

 

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton syyspäivät Hämeenlinnassa 17.-18.11.2016

Paikka: Hämeenlinnan Taidemuseo (Viipurintie 2, 13200 Hämeenlinna) ja Hämeenlinnan Raatihuone (Raatihuoneenkatu 15, 13100 Hämeenlinna).

Torstaiaamupäivän ohjelmassa Hämeenlinnan Taidemuseolla perehdytään nuorten tunnekokemuksiin ja itsehavainnointiin käsityötaiteessa, oppimisympäristön filosofiseen tarkasteluun sekä Visuaalisten taiteiden koulu Aimon 30-vuotisjuhlanäyttelyyn IHME. Lounaalle siirrytään Raatihuoneelle, jossa päivän ohjelma jatkuu opetussuunnitelmauudistuksen sekä liiton 35-vuotisjuhlavuoden ja Löytöretkellä-näyttelyn tietopakettien merkeissä. Päivä huipentuu kaupungin vastaanottoon Raatihuoneella.

Perjantain ohjelmassa perehdytään ympäristötaiteeseen, arkkitehtuuriin ja arkkitehtuurikasvatukseen, Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen ja Visuaalisten taiteiden koulu Aimon Satakieli-hankkeeseen sekä kommunikaation tukeen kuvataiteen perusopetuksessa.

Syyspäivillä pidetään myös liiton syyskokous, opettajien työtehoseura ja julkistetaan vuoden 2016 kuvataidekasvattaja.

Katso tarkemmat tiedot.

 

Käsityökoulu Robotin työpajat aikuisille syksyllä 2016

Tarjolla:

 • Materiaalina sähkö – 11.11. Klo 10.00-16.00
 • Materiaalina sähkö 2: Jatkotyöpaja – 25.11. Klo 10.00-16.00
 • Ohjelmoinnin perusteet – 28.11. Klo 10.00-16.00
 • Ohjelmoinnin jatkotyöpaja – 9.12. Klo 10.00-16.00

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

 

24.11.2016 Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi Vantaan Tiedekeskus Heurekassa

Vuosittain järjestettävä Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi tuo esille lastenkulttuurin merkityksiä ja mahdollisuuksia sekä luo suuntaviivoja sen tulevaisuudelle. Vuoden 2016 Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi järjestetään Vantaalla Tiedekeskus Heurekassa 24.11.2016 teemalla Lastenkulttuuripoliittisen ohjelmaehdotuksen hankkeet ja niiden tulokset. Lisäksi puheenvuoroissa ja paneelissa keskiössä ovat laadukas lastenkulttuuri. Foorumia edeltävänä päivänä 23.11. järjestetään myös TAIKAVA – Taidekasvattajat varhaiskasvatuksessa -hankkeen päätösseminaari.
Lue lisää!

 

2.-4.11.2016 Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumi Saavutettavuus 3.0 Helsingissä

Tule mukaan keskustelemaan siitä, kuinka uudet luovat teknologiat voivat edistää taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta sekä yhdenvertaisuutta! Foorumi on tarkoitettu taide- ja kulttuurialan toimijoille, teknologian ja saavutettavuuden asiantuntijoille sekä kulttuurin käyttäjille ja muille kiinnostuneille.

Foorumin pääpuhujaksi saapuu Åsa Lindgren, projektipäällikkö Tekniska museetista (Tieteen ja teknologian museosta), Tukholmasta. Ohjelmassa myös mm. kirjastoihin, näyttelyihin, teattereihin, elokuviin, tanssiin, elävään kulttuuriperintöön, lisättyyn todellisuuteen, sähköherkkyyteen, ohjelmointiin, kuvailutulkkaukseen, 3D-tekniikkaan, eri aisteihin, etäosallistumiseen ja ikääntymiseen liittyviä case-esittelyjä, ennakkotyöpajoja ja keskusteluja. Katso ohjelma tästä!

Ilmoittaudu työpajoihin ja seminaaripäivään viimeistään 14.10.2016 tästä!

Foorumin pääkielinä ovat suomi ja englanti, mutta myös ruotsin kielellä pääsee keskustelemaan.

Foorumin järjestää Kulttuuria kaikille -palvelu yhteistyössä Evantian, Aalto-yliopiston (Media Factory), Helsingin Seniorisäätiön, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n, SAMS:in (Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf), Suomen elokuvasäätiön, Tanssin talo ry:n, Tiedekeskus Heurekan ja lukuisten muiden organisaatioiden kanssa. Foorumia rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto sekä William Thurings stiftelse.

Lue lisää!

 

Kulttuuri- ja kirjastotoimen neuvottelupäivä 2.11.2016 Helsingin Kuntatalolla

Kuntapalvelut uudistuvat nyt ja lähivuosina voimakkaasti. Lähde mukaan visioimaan kollegoidesi kanssa kulttuuri- ja kirjastopalvelujen tulevaisuutta tulevaisuuden kunnassa.

Avaamme yhdessä näkymiä tulevaisuuden kuntaan sekä sen uudistuvien kulttuuri- ja kirjastopalvelujen muotoihin ja malleihin, joilla on jatkossa yhä kasvava merkitys kuntien elinvoimaisuuden ja asukkaiden hyvinvoinnin edistämisessä. Hahmotamme myös yhteisöllisyyden ja identiteetin rakentamista ja rakentumista. Lisäksi pohdimme uuden maakunnan roolia ja alueellista yhteistyötä toimialalla sekä palvelujen rahoitusta.

Kulttuuri- ja kirjastotoimen neuvottelupäivä järjestetään tänä vuonna Helsingissä Kuntatalolla. Yksipäiväinen seminaari on suosittu kulttuuri- ja kirjastopalveluiden johdon ja asiantuntijoiden kohtaamispaikka.

Lue lisää ja ilmoittaudu!

 

Vauvojen värikylpy -ohjaajakoulutus 2016 / Kurs för babyfärgbadsledare 2016

I 06.10.–08.10. ja II 27.10.–29.10, Pori/Björneborg

Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto järjestää Vauvojen värikylpy -ohjaajakoulutusta, joka on suunnattu ensisijaisesti visuaalisten alojen ammattilaisille, mutta myös kasvatusalan ja perhetyön tekijöille. Kahden kolmipäiväisen jakson muodostama koulutus antaa valmiudet Vauvojen värikylpy -työpajojen ohjaamiseen sekä toiminnan soveltamisen omaan työskentelyyn. Koulutukseen haetaan verkossa täytettävällä hakulomakkeella 07.04.–02.05.2016.

Lue lisää!

 

7.-8.10.2016 Ison Pajan Seminaari 2016: Minä mediassa – minäkuvaa vai minän kuvaa rakentamassa

Ison Pajan 18. mediakasvatusseminaari järjestetään 7.-8.10.2016 Helsingissä Yleisradion Isossa Pajassa. Tämän vuoden seminaari on nimeltään Minä mediassa – minäkuvaa vai minän kuvaa rakentamassa. Valtakunnallinen ajankohtaisia mediakasvatuksen näkökulmia avaava tapahtuma on suunnattu opettajille, kirjasto- ja nuorisotyöntekijöille ja muille kasvatustyötä tekeville ammattilaisille. Seminaari tarjoaa työvälineitä arkeen ja on kohtaamispaikka kaikille mediakasvatuksesta kiinnostuneille.

Lue lisää ja ilmoittaudu 26.9. 2016 mennessä!

 

7.10.2016 Kansainvälinen seminaari KAIKU – KANSAINVÄLISYYS TAIDEKASVATUKSESSA  Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Artussa Hyvinkäällä

Seminaarissa kuullaan kokemuksia ja ajatuksia yhteistyöprojekteista kansainvälisten kumppaneiden kanssa sekä työskentelystä maahanmuuttajien parissa. Esittelyssä on mm. taiteen perusopetuksen kehittämishanke Näätsä II, ja mukana vierailevia luennoitsijoita Etelä-Koreasta ja Virosta.

Seminaari on tarkoitettu taiteen, kulttuurin ja kasvatuksen ammattilaisille sekä muille aiheesta kiinnostuneille.
Seminaarin pääpuhuja on korealainen taidekasvattaja, opettaja ja tutkija Andy Yeonsung Lee, joka tunnetaan monipuolisena pedagogina ja verkottujana taiteen ja designin kentällä ympäri maailmaa.

Seminaarin järjestävät Hämeenlinnan Aimokoulu, Hyvinkään lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Taito Uusimaan käsityökoulu Helmi, Vantaan sanataidekoulu sekä Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen tästä!

Ajankohta: pe 7.10. klo 9.00-16.00
Paikka: Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu, Villatehdas , Kankurinkatu 4-6, O-rappu, Hyvinkää
www.artcentre.fi

 

1.10.2016 Kuvataideopettajat ry:n 110-vuotisjuhlaseminaari Helsingissä

Seminaarin juhlapuheen tulee pitämään Presidentti Tarja Halonen. Mukana puhujina myös estetiikan professori Arto Haapala Helsingin yliopistosta, sekä valokuvaaja/toimittaja Meeri Koutaniemi ja tuottaja Arman Alizad. Seminaarin päättää keskustelu/paneeli, jossa mukana juhlien tärkeimmät: kuvataideopettajat ja oppilaat – sekä tietenkin yleisö!

Varaa jo nyt kalenteriisi lauantai 1.10.2016: paikkana Kansallismuseo (Mannerheimintie 34, Helsinki), juhlaseminaari klo 13-18 auditoriossa ja juhlamaljat klo 18-19.30 ja Keskihallissa. Ohjelman viimeistely on vielä käynnissä, mutta jo nyt voit ilmoittautua mukaan tästä!

 

30.9.–1.10.2016 XVII Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi Tampereella

Tämän vuoden pääteemaksi on valittu ”Lapset ja nuoret kulttuurin voimavarana”. Lue lisää!

 

27.-28.9.2016 Taideoppilaitosten rehtoripäivät Helsingissä

Taideyliopiston täydennyskoulutus järjestää Taideoppilaitosten rehtoripäivät 27.-28.9.2016 Helsingin Musiikkitalon Sonore-salissa.

Sisältönä on pedagogisen johtamisen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen ajankohtaisia aiheita. Lue lisää ja ilmoittaudu 16.9. mennessä!

 

22.–24.9.2016 InSEAn Euroopan alueellinen kongressi  Wienissä

Kongressin teemana on Art and Design Education in Times of Change. Abstraktien deadline 23.5.2016.

Lue lisää!

 

23.9.2016 klo 9-17 Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen Lapset kaupungissa -seminaari  WeeGee-talon EMMAssa, Espoon Tapiolassa

Opettajat, taidekasvattajat ja lastenkulttuurin toimijat – kiinnostaako arkkitehtuurikasvatus? Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen Lapset kaupungissa -hankkeen päätösseminaari nostaa parrasvaloihin lapset ja nuoret ympäristön käyttäjinä ja suunnittelun osapuolina, avaa näkökulmia kaupunkiin arkkitehtonisena kokonaisuutena ja oppimisympäristönä sekä luo katsauksen hyviin ja hedelmällisiin arkkitehtuurikasvatuksen ja osallistamisen käytäntöihin.

Pääluennoitsijana nähdään Basurama-ryhmän Miguel Rodríguez Cruz. Basurama haluaa herättää keskustelua kulutusyhteiskuntien tuottamista jätevuorista. Ryhmä osallistaa niin lapsia, nuoria kuin aikuisia paikkasidonnaisiin työpajoihin, joissa luovan suunnitteluprosessin ja yhdessä tekemisen kautta muokataan urbaania ympäristöä elävämmäksi ja viihtyisämmäksi kierrätysmateriaaleja hyödyntäen.

Luvassa on sekä mielenkiintoisia puheenvuoroja että inspiroivia työpajoja Basuraman hengessä. Seminaari on maksuton.

Tarkempi ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen avataan elokuussa Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen verkkosivuilla.

Lapset kaupungissa –hanke

 

15.9. klo 10-10.45 Taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden parantaminen –miniseminaari  osana Kuntamarkkinoiden ohjelmaa (Kuntamarkkinat 14.-15.9.2016)

Osoite: Kuntatalo, toinen linja 14, Helsinki.

OKM:n edustajat esittelevät tilaisuudessa taiteen perusopetuksen ja lastenkulttuurin kärkihanketta.

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.  Seminaari ei vaadi ennakkoilmoittautumista mutta Kuntamarkkinoille kannattaa ilmoittautua ennakkoon!

 

Kutsu alle 28-vuotiaille elokuvantekijöille: MINUN ELOKUVANI – Elokuva- ja koulutustapahtuma 2016

Ilmoittautumisaikaa on jatkettu! Lähetä elokuvasi 21.8.2016 mennessä Minun elokuvani -tapahtumaan, joka on suunnattu sekä aloitteleville harrastajille että jo lähes ammattilaistasoisille elokuvantekijöille. Tässä vuosittain järjestettävässä valtakunnallisessa tapahtumassa on keskeisintä elokuva-alan ammattilaisten antama suullinen ja kirjallinen palaute. Tapahtumapaikalle saapuvat saavat sekä kirjallisen että suullisen palautteen elokuvastaan. Muille osallistujille lähetetään kirjallinen palaute.

Elokuvien pituutta, aihetta tai genreä ei ole rajattu. Myös oppilastyöt ovat tervetulleita. Osallistujien yläikäraja on 28 vuotta.

Tapahtuma sisältää:

 • suullisen palautteenantotilaisuuden ja katselmuksen 17.9. lasten ja nuorten kulttuuritalo Vernissassa Vantaalla
 • kirjallisen palautteen

Tapahtuman järjestää Mediakasvatuskeskus Metka.

Lue lisää!
Linkki ilmoittautumislomakkeeseen.

 

25.-26.8.2016 Kuvataidekoulujen ja visuaalisten taiteiden perusopetuksen rehtoripäivät Järvenpään Kallio-Kuninkalassa

Paikka: Kallio-Kuninkala, Ristinummentie 6, 04400 Järvenpää. Aiemmasta tiedosta poiketen, seminaarin molemmat päivät pidetään Kallio-Kuninkalassa.

Rehtoripäivien kohderyhmänä ovat rehtorit, johtavat opettajat ja kansalaisopistojen järjestämästä taiteen perusopetuksesta vastaavat rehtorit ja opettajat.

Rehtoripäivään mahtuu enintään 30 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Rehtoripäivien teemoja ovat:

 • TPO 2018 – ops-perusteuudistus koulutuspoliittisesta näkökulmasta ja kuntien rooli tulevaisuudessa
 • Tekijänoikeus-, kuvaus- ja julkaisulupa-asiat
 • Rehtorien kokemusten vaihto ja asiantuntijuuden jakaminen
 • Kestävän aikakauden sivistys
 • Tasa-arvolainsäädännön uudistuminen ja lakisääteisten yhdenvertaisuussuunnitelmien laatiminen

Lue lisää ja ilmoittaudu!

 

23.8.2016 Mediakasvatusseminaari Espoo Ciné 2016 -festivaalien ohjelmassa

Kino Tapiola, ti 23.8. klo 14.00-16.45.

Espoo Cinén seminaari pureutuu tänä vuonna laajemmin mediakasvatuksen kenttään. Keskiössä on tuttuun tapaan elokuva mutta aihetta lähestytään niin mediataiteen kuin pelikasvatuksen näkökulmasta. Esittelyssä myös Cinén oma eurooppalaisten lasten- ja nuortenelokuvien levityshanke Wrap! Tule mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan! Tarkempi aikataulu päivittyy myöhemmin. Lue lisää!

 

16.-19.6.2016 Xll Kansainvälinen innovatiivisen ja vaihtoehtoisen koulutuksen konferenssi ”Taiteen pedagogiikka ja pedagogiikka taiteena”

Paikka: Kuurojen kansanopisto, Ilkantie 4, 00400 Helsinki.

Vaihtoehtoisen opetuksen, pelien ja eri taidealojen pedagogiikan kehittäjät ja asiantuntijat Suomesta, Venäjältä, Saksasta, Ukrainasta ja Latviasta kokoontuvat keskustellakseen ja jakaakseen kokemuksia sekä löytääkseen kumppaneita tulevia hankkeitaan varten.

Kohderyhmä: eri ikäisten ja aineiden opettajat ja kasvattajat sekä alan opiskelijat, taidepedagogiikan ammattilaiset, eri alojen taiteilijat ja taidejärjestöjen asiantuntijat sekä museoiden henkilökunta sekä näyttelyiden ja taidetapahtumien järjestäjät.

Lataa konferenssin tiedote ja ilmoittautumislomake tästä!

 

Tapahtumia ja kesäkursseja Someron kivimeijerillä 2016

Maalauksesta, kokeilevasta keramiikasta sekä tintype-märkävalokuvatekniikasta kiinnostuneille tarjoamme kesällä seuraavanlaista toimintaa:

MÄRKÄKIILTOKÄSITE –taidenäyttely 17.6.-7.8.2016
avoinna joka päivä klo 12-18

MAALAUSKURSSI 27.6.-2.7.2016

TINTYPE –henkilövalokuvaus ti14.6. pe17.6. ja ke 6.7.

BIOSAVI JA RAKUKERAMIIKKAKURSSI 4.-17.7.2016

RAKUPOLTON JUHLAA sekä YLEISÖTAPAHTUMIA 15.-17.7.2016

Kursseista ja tapahtumista sekä ilmoittautumisista lisätietoja liitteissä sekä yhteystiedoista:
Tel +358452016099
Kivimeijeri@gmail.com
www.someronkivimeijeri.fi

 

Porvoon taidekoulun kesäkurssit ja Kesäkonstikas 2016

Kesäkurssit_2016

Kesäkonstikas 2016

Sommarkurser_2016

Sommarkonstikas 2016

Ilmoittautumiset / anmälningar taidekoulu@porvoo.fi

 

Suomen InSEA-päivä 27.5. klo 12–16 Sinebrychoffin museon Valkoisessa kellarissa

Tervetuloa nauttimaan UNESCO:n taidekasvatusviikon InSEA-tapahtumasta perjantaina 27.5.2016 klo 12-16, Sinebrychoffin museon Valkoisessa kellarissa.
Seminaarin teemana on tarjota makupaloja tulevasta 2018 Suomessa järjestettävästä InSEA kongressista. Puhujina mm. biotaiteen läänintaiteilija Antti Tenetz, professori Helena Sederholm sekä yliopistonlehtori Tarja Häikiö Göteborgin yliopistosta (Ruotsin InSEAn puheenjohtaja).

Ilmoittautumiset 20.5.2016 mennessä Leena Hannulalle, leena.hannula@siff.fi  Tapahtuma on osallistujalle maksuton.

Katso InSEA-päivän ohjelma tästä!

Suomen InSEA

 

Käsityökoulu Robotin opettajille suunnatut työpajat Lastenkulttuurikeskus Pikku-Aurorassa, Espoossa

Yhden työpajan hinta on 100€ ja jos osallistuu molempiin saa toisen puoleen hintaan! Opettajiksi opiskeleville molemmat kurssit -50% (opiskelijuus todistettava). Kurssit järjestetään mikäli osallistujia on riittävä määrä. Järjestämisestä ilmoitetaan sähköpostitse 4.5. mennessä.

Materiaalina sähkö 13.5. Klo 10.00-16.00

Työpajassa tutustutaan elektroniikkaan yhtenä taiteen tekemisen materiaalina. Kurssilla tutustutaan elektroniikan työtapoihin, eri komponentteihin ja tehdään yksinkertaisia kytkentöjä, joilla tuotetaan valoa, liikettä tai ääntä.

Työpajassa käytetään peruskomponentteja (ledejä, transistoreita, vastuksia, kondensaattoreita, jne.) ja helposti saatavilla olevia työkaluja. Komponenttien lisäksi kokeillaan vaihtoehtoisia piirilevyratkaisuja (mm. erilaiset protolevyt, pahvi, free form circuits) sekä tutustutaan laitteiden/romujen uusiokäyttöön.  Paja sopii niin vasta-alkajille kuin kokeneemmillekin!

Opettaja: Harri Vähänissi

 

Ohjelmoinnin perusteet 19.5. Klo 10.00-16.00

Tule tutustumaan ohjelmoinnin ja elektroniikan perusteisiin sekä niiden soveltamiseen opetuksessa! Kurssilla käytämme avoimeen koodiin perustuvaa Arduino-alustaa, joka koostuu edullisesta Arduino-kehityslaudasta, vapaasta ohjelmistokirjastosta ja kehitysympäristöstä. Arduino yhdistää luontevalla tavalla käsin tekemisen ja rakentamisen ohjelmointiin ja on kätevä tapa opettaa ohjelmoinnin perusteita. Arduino ohjelmointitaito on hyvä perusta kaikelle ohjelmoinnille, jota voidaan voidaan ohjelmoida myös Scratchiin perustuvan graafisen ohjelmointikielen avulla. Kurssi on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille eikä aiempaa kokemusta tarvita!

Opettaja: Tomi Dufva

Lue lisää ja ilmoittaudu!

 

12.5.2016 klo 13-16 Artsequal-hankkeen ja Hollo-instituutin Maailma ovellamme – Taiteen merkitys kulttuurien välisessä vuoropuhelussa -seminaari Helsingin musiikkitalolla

Seminaariin on vapaa pääsy. Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisohje täältä!

 

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton kevätpäivät Tampereella 17.-18.3.2016!

Paikka: Tampereen seudun työväenopisto, Sampolan juhlasali ja auditorio, Sammonkatu 2, 33540 Tampere.

Torstaina perehdytään taideharrastusten lisäämiseen koulupäivän yhteydessä kulttuurin kärkihankkeessa, ajankohtaisten nykytaiteilijoiden työhön, dokumenttielokuvaan taidemuotona sekä dokumenttielokuvakasvatukseen. Ohjelmassa on myös Sara Hildén –akatemian oppilaiden Eetu Pennasen ja Elmeri Seljaksen päättötyöesittely, kauhuelokuva AfflictUs.

Perjantaina on ohjelmassa visuaalisen kulttuurin monilukutaito ja teemaoppiminen, taidekasvattaja päiväkodissa, pedagoginen dialogi, opettajan puhe, äänenkäyttö ja puheviestintä.

Kevätpäivillä pidetään myös Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton vuosikokous, opettajien työtehoseura, käynnistetään Löytöretkellä – liiton 35-vuotisjuhlavuoden näyttelyn suunnittelu sekä pidetään Myrsky hatusta – Matka taiteilijan maailmaan -kirjan julkistamistilaisuus.

Lue lisää ja ilmoittaudu 9.3.2016 mennessä!

 

24.2.2016 ANTI-seminaari: Weather and Imagination

Kuopiossa ja Tahkon matkailukeskuksessa 22.-28.2.2016 järjestettävän vuoden 2016 ANTI – Contemporary Art Festivalin teemana ovat pimeys, kylmyys, lumi ja jää – pohjoisen talven ainutlaatuisuus. Vastauksena festivaalin teemaan ANTI-seminaari: Weather and Imagination esittelee kansainvälisen kokoelman eri alojen tutkijoita ja kirjoittajia, joita yhdistää yhteinen kiinnostus säähän ja siihen, miten se vaikuttaa itsemme ymmärtämiseen. Missä määrin ilmasto – jossa asumme, vierailemme tai jota seuraamme kaukaa – muokkaa jaettua ja yksilöllistä kulttuurista identiteettiämme? Kyseessä on sään asiantuntijoiden, teatterin ja kulttuurin tutkijoiden, taiteilijoiden ja kirjoittajien ainutlaatuinen kohtaaminen! Seminaari järjestetään keskiviikkona 24.2.2016 Kuopion Muotoiluakatemialla (Piispankatu 8).
Lue lisää ja ilmoittaudu!

 

Porvoon taidekoulun Iris-keramiikkakoulu – Kevät 2016, våren 2016

Keramiikkakoulu Iris jatkuu – tule mukaan. Katso ohjelma tästä!
Osallistumismaksu 20€ / kerta. Ilmoittautumiset taidekoulu@porvoo.fi

Keramikskolan Iris fortsätter – kom med. Program.
Deltagaravgift 20 euro per undervisningsgång. Anmälningar taidekoulu@porvoo.fi

Porvoon taidekoulu
Kaivokatu 40

 

21.-22.1.2016 Taiteen perusopetuksen yhteistyöseminaari Lahdessa

Seminaarin teemoja ovat Kulttuurin kärkihanke, tulevaisuuden menestystekijät, taide- ja kulttuurikasvatus osana monikulttuurisuuden edistämistä, teatteri oppimisympäristönä ja kriittinen pedagogiikka, päättötyö, motivaatio pitkäjänteiseen opiskeluun sekä pojat taiteen perusopetuksessa. Voit osallistua myös äänenkäytön, luovuuden tai työsuojelun työpajaan sekä nauttia lahtelaisten nuorten taide-esityksistä.

Seminaari on tarkoitettu taiteen perusopetuksen, lastenkultturin ja taidekasvatuksen parissa työskenteleville rehtoreille, opettajille, ohjaajille ja muille asiantuntijoille. Seminaarin järjestää Taiteen perusopetusliitto TPO ry yhteistyössä Lahden tanssiopiston, Wellamo-opiston / Taide- ja muotoilukoulu Taikan, Lahden musiikkiopiston, Lahden konservatorion ja Taito-käsityökoulu Velman kanssa.

Tutustu seminaariohjelmaan ja ilmoittaudu 8.1.2016 mennessä TPO-liiton verkkosivuilla!

Seminaari järjestetään  Lahden aikuiskoulutuskeskuksessa, os. Kirkkokatu 16.
Osallistumismaksut ovat 150 € (2 pv) ja 110 € (1 pv).
Lämpimästi tervetuloa!

 

27.11.2015 klo 12–17 Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta 25-vuotta / Kuvataidekasvatus muutoksessa -juhlaseminaari

Seminaarissa käsitellään kuvataidekasvatuksen ajankohtaisia teemoja. Oppiaineen merkitys on tärkeä tilanteessa, jossa kuvataideopetusta pyritään supistamaan koulujen tuntikehyksissä. Samaan aikaan taiteen ja taidekasvatuksen rooli tunnistetaan myös koulujen ulkopuolella esimerkiksi taiteen ja hyvinvoinnin välisissä kytköksissä. Seminaari on kohdennettu kuvataideopettajille, opiskelijoille ja kaikille nykytaiteen ja taidekasvatuksen ajankohtaisista keskusteluista kiinnostuneille. Seminaarin jälkeen huimat juhlat – puheita, performansseja ja tanssia!

Lue lisää!

 

Lauantaisin 3.10.-12-12-2015 Espoon kuvataidekoulun järjestämä Länsimaisen taidehistorian perusteet -taidekurssi aikuisille

Opintojakso toimii johdatuksena länsimaisen taiteen historiaan ja kehitykseen antiikista nykypäivään. Luentomuotoisella opintojaksolla perehdytään kuvaesimerkein Eurooppalaisen ja suomalaisen taiteen keskeisiin teoksiin ja tyylihistoriallisiin jaksoihin.

Paikka: WeeGee-talo, Ahertajantie 5, Tapiola

Kurssin hinta: 200 €
Opettaja: FM, konservaattori AMK Paula Niskanen

Ilmoittaudu mahdollisimman pian kohdasta “Kuvataiteen perusopetus aikuisille” tästä!

Lue lisää kurssitiedotteesta tai Espoon kuvataidekoulun Facebook-sivuilta!

 

24.-26.9. / 25.-25.10. / 21.-22.11. / 5.12.2015 Porvoon taidekoulun Iris-keramiikkakoulu

Katso tarkemmat tiedot keramiikkakoulun tiedotteesta!

Osallistumismaksu 20€ / kerta. Ilmoittautumiset sähköpostitse taidekoulu@porvoo.fi. Tiedustelut: Teija Laine 040 489 9572.

Porvoon taidekoulu
Kaivokatu 40

 

25.11.2015 Lastenkulttuurikeskusten verkoston järjestämä Lastenkulttuurifoorumi Tampere-talossa, Tampereella

Teemana on tänä vuonna taide ja kulttuuri lasten ja perheiden hyvinvoinnin tukena. Tilaisuus on tarkoitettu kulttuuri-, sosiaali- ja terveysalan päättäjille ja asiantuntijoille sekä muille lasten ja perheiden kanssa työskenteleville.

Maksuton foorumi esittelee esimerkkejä muun muassa neuvoloissa ja lastensuojelussa tehtävästä kulttuuritoiminnasta ja pohtii miten kulttuurin sekä sosiaali- ja terveysalan yhteistyötä pitäisi kehittää valtakunnallisesti. Lastenkulttuurifoorumin puhujiksi ovat lupautuneet mm. sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä sekä erityisasiantuntija Päivi Känkänen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Päivän avaa Tampereen lasten ja nuorten palveluiden apulaispormestari Leena Kostiainen. Yleisön on mahdollista osallistua myös edellisenä päivänä 24.11. järjestettävään Tampereen kaupungin vastaanottoon Raatihuoneella.

Foorumin järjestävät Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, Tampereen kaupunki, Kulttuurikeskus PiiPoo sekä Taiteen edistämiskeskus.

Katso ohjelma ja ilmoittautumislomake! Ilmoittautumisia pyydetään 10.11. mennessä.

Katso Lastenkulttuurifoorumin ennakkotiedote tästä!

 

12.-13.11.2015 Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton syyspäivät Forssassa

Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK:n maisemasali ja iso auditoriosekä Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Wahreninkatu 11, Forssan vanha kehräämöalue.

Torstaina perehdytään turvalliseen oppimisympäristöön, kokemuksiin taidekasvatuksesta kehitysvammaisten kanssa sekä museoon luovana oppimisympäristönä. Taiteilijaesittelyssä valokuvaaja Sirpa Ryyppö, kuvataiteilijat Kalle Hamm ja Dzamil Kamager. Päivän päätteeksi tutustumme Forssan museoon.
Perjantaina on ohjelmassa poikaoppilaat, elokuvakasvatus pienten lasten kanssa sekä Osaava-hanke Saga. Päivän ohjelmassa on myös rinnakkaistyöpajat aiheista Mindfulness: tiedostava ja hyväksyvä läsnäolo, Valokuva pienten lasten kanssa sekä Ideoita kierrätysmateriaalien käyttöön pienten lasten kanssa. Taiteilijaesittelyssä kuvataiteilija Jenni Kalsola.

Syyspäivillä pidetään myös liiton syyskokous, opettajien työtehoseura ja julkistetaan vuoden kuvataidekasvattaja.

Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittaudu tästä!

 

21.10.2015 Kulttuuri- ja kirjastotoimen neuvottelupäivä Tampereella, Museokeskus Vapriikissa

Koulutus uudistuu – perinne jatkuu
Neuvottelupäivän ajankohtaisena teemana käsitellään laajasti kulttuuri- ja kirjastopalvelujen vaikuttavuutta ja sen arviointia. Tilaisuudessa kuullaan myös hallituksen kulttuuripolitiikan linjauksista.

Perinteikkäät ja pidetyt kulttuuri- ja kirjastotoimen koulutukset on yhdistetty yhdeksi tilaisuudeksi, jossa aamupäivän yhteisen osuuden jälkeen syvennytään kahdessa rinnakkaisohjelmassa toiminnan vaikuttavuuteen liittyviin kysymyksiin erikseen sekä kulttuuri- että kirjastopalveluissa.

Tilaisuus tuotetaan  FCG Koulutuksen ja Suomen Kuntaliiton yhteistyönä. Päivän puheenjohtajina ovat Kuntaliiton erityisasiantuntijat Ditte Winqvist ja Johanna Selkee, jotka pitävät tilaisuudessa myös omat puheenvuoronsa. Lisäksi toteutukseen osallistuu suuri joukko kulttuuri- ja kirjastoasioiden päätöksentekijöitä, asiantuntijoita ja toteuttajia.

Keskeiset sisällöt:

 • Hallituksen kulttuuripoliittiset linjaukset
 • Vaikuttavuuden arviointi poliittisen päätöksenteon tukena ja perusteena
 • Vaikuttavuuden arviointia kulttuuri- ja kirjastopalveluissa
 • Tuumasta toimeen – välineitä kuntien kulttuuripolitiikan seurantaan ja arviointiin
 • Käytännön kokemuksia
 • Vaikuttavuuden eri ulottuvuudet
 • Lisää vaikuttavuutta yhteistyöstä
 • Kirjastopalveluissa hyviä tuloksia pienemmillä kustannuksilla
 • Uusi kirjastokonsepti – kirjasto yhteiskunnallisena tilana

Lue lisää ja ilmoittaudu 7.10.2015 mennessä!

 

9.-10.10.2015  Ison Pajan mediakasvatusseminaari Helsingin Pasilassa

Vuosittain järjestettävä valtakunnallinen, ajankohtaisia mediakasvatukseen liittyviä aiheita käsittelevä seminaari on suunnattu opettajille, kirjasto- ja nuorisotyöntekijöille. Seitsemännentoista kerran järjestettävä seminaari on nimeltään: Vaikuttavaa osallistamista -seminaari vaikuttamisen mahdollisuuksista.

Tule kuuntelemaan ja saamaan vinkkejä työhösi esim. näyttelijä, vuorovaikutuskouluttaja Outi Mäenpään, toimittaja, kirjailija Suvi Aholan ja filosofian tohtori ja mediatutkija Veijo Hietalan luennoista.  Puheenvuoron saavat myös yhteisöllisestä koulusta kertova opetustoimenjohtaja Liisa Pohjolainen, nuoret tekijät ja erilaisia hankkeita toteuttaneet tahot. Tarjoamme osallistujille syksyn elokuvatapauksen, Q-teatterin menestysnäytelmään perustuvan Aleksi Salmenperän ohjaaman Häiriötekijä -elokuvan. Tervetuloa ottamaan vaikutteita vaikuttamisen mahdollisuuksista!

Seminaarin järjestäjätahot: Mediakasvatuskeskus Metka ry, YLE Asia/Oppiminen ja ympäristö, Kirjastot.fi ja Helsingin kaupungin kirjasto.

Paikka: Yleisradio, Ison Pajan auditorio, Radiokatu 5 (Länsi-Pasila), Helsinki.

Varmista paikkasi ajoissa. Lisätietoja, ohjelma ja ilmoittautuminen 25.9. mennessä tästä!

 

24.-25.9.2015 Taideoppilaitosten rehtoripäivät Sibelius-Akatemiassa Helsingissä

Paikka: Sibelius-Akatemia, Nervanderinkatu 13, sali 55, Helsinki.

Rehtoritapaamiset järjestetään puolivuosittain ja niiden teemoina ovat taideoppilaitosten ajankohtaisimmat aiheet ja kehittämiskohdat. Rehtoripäivillä luodaan katsaus siihen monipuoliseen kehittämistyöhön ja hyviin käytäntöihin, mitä taideopetuksessa on tehty ja mitä parhaillaan on menossa ja kehitteillä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen 18.9.2015 mennessä!

 

5.-6.9.2015 Kätketty minä -kurssi Porvoon taidekoululla

Porvoo_Katketty mina-kurssi_syksy2015.NETTIKurssi ammentaa sisältönsä monipuolisesti lukuisten eri taiteenlajien harjoitteita hyödyntäen. Se käsittelee yksilön henkistä hyvinvointia taiteellisten menetelmien kautta, pyrkien vahvempaan itsetuntemukseen ja henkiseen tasapainoon ja ymmärrykseen. Lue lisää!

Porvoon taidekoulu
Kaivokatu 40
06100 Porvoo

Kurssi la 5.9. – su 6.9. klo 10-16. Hinta 60 €.

Ilmoittautumiset osoitteeseen taidekoulu@porvoo.fi

 

3.-4.9.2015 Kulttuurin Kaukametsä: Päivitetään Suomi -seminaari Kajaanissa

Kaukametsän kongressi- ja kulttuurikeskus, Koskikatu 2-4, 87101 Kajaani

Miten Suomi-kuvaa päivitetään vastaamaan kulttuurisesti moninaista nykypäivää? Pohdimme, miten taide- ja kulttuurielämämme monipuolistuu, pääsevätkö kaikki osalliseksi kulttuurista, miten jokaisen Suomessa asuvan ihmisen oma kulttuuri saa äänen.
Seminaarin ohjelmaa on ollut valmistelemassa mm. Suomen monikulttuurikeskusten verkosto ry. Järjestäjä: Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Katso seminaarin ohjelma ja ilmoittaudu 23.8.2015 mennessä!

 

24.-28.9.2015 XVI suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi Petroskoissa

Kiinnostaako suomalaisen ammattiosaamisen vieminen Venäjälle? Entä luova taidehallinto, poikkitieteellisyys ja monikulttuurisuus? Haluatko keskustella taiteen ja kulttuurin rahoituksesta? Lähde mukaan yhteistyöhön, jota venäläiset koulutusalan toimijat haluavat tehdä kanssasi!

Lähde mukaan antoisaan yhteistyöhön ja XVI suomalais-venäläiseen kulttuurifoorumiin, joka järjestetään Petroskoissa 24.–28.9.2015. Foorumitapahtumassa yhteistyökumppanit voivat tulkin välityksellä kehittää yhteistyötään eteenpäin ja saada asiantuntija-apua hankkeen kehittämiseen. Petroskoin kulttuurifoorumiin ilmoittaudutaan erikseen touko-kesäkuussa 2015.
Katso tiedote!

Lisätietoa antaa projektikoordinaattori Olga Kauppinen, olga.kauppinen@venajaseura.com, puh. 045-7732 4445 sekä osoitteessa www.kultforum.org.

 

12.9.2015 Mediakasvatuskeskus Metkan MINUN ELOKUVANI -Elokuva- ja Koulutustapahtuma

Lähetä elokuvasi 8.6.2015 mennessä Minun elokuvani -tapahtumaan, joka on suunnattu sekä aloitteleville harrastajille että jo lähes ammattilaistasoisille elokuvantekijöille. Tässä vuosittain järjestettävässä valtakunnallisessa tapahtumassa on keskeisintä elokuva-alan ammattilaisten antama suullinen ja kirjallinen palaute. Tapahtumapaikalle saapuvat saavat sekä kirjallisen että suullisen palautteen elokuvastaan. Muille osallistujille lähetetään kirjallinen palaute.

Elokuvien pituutta, aihetta tai genreä ei ole rajattu. Myös oppilastyöt ovat tervetulleita. Osallistujien yläikäraja on 28 vuotta. Tapahtuma on hyvä jatke esimerkiksi koulujen ja oppilaitosten elokuvakasvatustyölle.

Varmista elokuvallesi palaute ilmoittautumalla pian, sillä palautteita pystytään antamaan vain rajallisen määrän.

Ilmoittautumislomake

Lue lisää tiedotteesta!

 

3.9.2015 Tieteellis-taiteellinen Art of endurance -seminaari Kuopiossa

Kuopio Maratonin innoittamana ANTI-festivaali järjestää tieteellis-taiteellisen Art of Endurance -seminaarin Kuopiossa torstaina 3.9.2015 klo 13-18.

Urheilun ja taiteen esteettisessä, poliittisessa ja sosiaalisessa dynamiikassa on nähtävissä monenlaisia yhtäläisyyksiä. Art of Endurance -seminaarissa festivaalin pääesiintyjät, kirjoittajat ja alan tutkijat kohtaavat ja pohtivat eteenpäin, miten nämä kaksi sosiaalista ilmiötä voisivat keskustella keskenään.

Lue lisää ja ilmoittaudu!

 

21.8.2015 Elokuvakasvatuspäivä Raumalla osana Blue Sea Film Festivalia 21.-23.8.2015 / Elokuvakasvatuspäivä Espoo Cinéssä 25.8.2015

Nyt on mahdollisuus perehtyä elokuvapedagogiikan saloihin asiaan vihkiytyneiden ammattilaisten kanssa! Voisiko monilukutaito olla elokuvakasvatusta? Voisinko näyttää oppilailleni enemmän elokuvia? Haluaisin käsitellä elokuvia ja opettaa koululaisille enemmän elokuvasta, kuinka toimia? En haluaisi vain näyttää elokuvia kuvituksena, miten muuten elokuvan voisi tuoda tunneille?

Näitä ja monia muita kysymyksiä käsitellään Rauman 22. kertaa järjestettävillä Sinisenmeren elokuvajuhlilla perjantaina 21.8.2015. Päivän aikana on mahdollisuus tutustua elokuvakasvattamiseen käytännössä. Päivän ohjelmassa katsotaan Charles Chaplinin elokuvasta Kultakuume valkokankaalla harvinainen, vuoden 1942 versio väliteksteineen! Elokuvasta keskustellaan ja pohditaan mahdollisia käsittelytapoja kaikki yhdessä. Ohjelmassa keskustellaan myös uudesta opetussuunnitelmasta nimenomaan elokuvakasvatuksen näkökulmasta.

Katso tiedote ja päivän ohjelma tästä! Aikataulumuutokset mahdollisia.

Ennakkoilmoittautumiset tästä linkistä! Hinta 70 €.

 

Elokuvakasvatuspäivä Espoo Cinéssä 25.8.2015

Jos et pääse Raumalle, tulossa on elokuvapedapäivä myös Espoo Cinéssä, Kino Tapiolassa 25.8.!

Alain Bergalan metodeihin ja uuteen opetussuunnitelmaan sukeltava seminaari on kaikille elokuvakasvatuksesta kiinnostuneille avoin tilaisuus. Yhteistyössä: Elokuvakasvatusverkosto. Lue lisää ja katso Espoo cinén ohjelmisto!

Lisätiedot ja ennakkoilmoittautuminen (seminaari, elokuvanäytös & purkupaja): maria.lehtonen@espoocine.fi

Jos haluat liittyä elokuvakasvatusverkoston sähköpostilistalle, lähetä viesti osoitteeseen: elopeda@gmail.com.

 

5.-6.8.2015 Kuvataidekoulujen ja visuaalisten taiteiden perusopetuksen rehtoripäivät Kallio-Kuninkalassa, Järvenpäässä

Paikka: Kallio-Kuninkala, Ristinummentie 6, 04400 Järvenpää.

Teemoina taiteen perusopetuksen näkymät uudella hallituskaudella, muutosjohtajuus, rehtorina kehittyminen ja opetussuunnitelmien perusteiden kehittämiskohteet.

Rehtoripäivien kohderyhmänä ovat kuvataide- ja käsityökoulujen sekä kansalaisopistojen rehtorit sekä oppilaitoksen kehittämisestä ja hallinnosta vastaavat opettajat.

Kallio-Kuninkalan naapurissa kulkee Tuusulan Rantatie, jossa Sibeliuksen, Halosen ja Gallén-Kallelan 150-juhlavuoden näyttelyt. Tutustu idylliseen Kallio-Kuninkalaan!

Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittaudu tästä!

Katso rehtoripäivien 8.6.2015 päivitetty ohjelma tästä!

 

 

12-14.6.2015 Sarjakuvapäiväkirja -kesäkurssi Asikkalassa Hoimelan tilalla

Sarjakuvapäiväkirja -kesäkurssilla opit näkemään arkea ja ympäristöä uudella tavalla ja työstämään näistä havainnoista sarjakuvia. Kurssi on tarkoitettu kaikille sarjakuvan tekemisestä kiinnostuneille, olipa aiempaa kokemusta sitten vähän, paljon tai ei lainkaan. Kurssilla  opit dokumentoimaan arkea ja ympäristöä luonnoskirjan avulla ja työstämään näistä havainnoista sarjakuvapäiväkirjaa.

Kurssia vetää Solja Järvenpää, Asikkalasta Hoimelan tilalta kotoisin oleva sarjakuvataiteilija ja kokenut, innostava sarjakuvan opettaja. Hänellä on ilo toivottaa kurssilaiset tervetulleiksi lapsuudenkotiinsa kurssille, jonka sisällön hän on itse suunnitellut mahdollisimman monipuoliseksi ja omiin oivalluksiin innostavaksi. Kurssin tuottajana toimii Jenni Kallionsivu, jolla on pitkä kokemus erilaisten kurssiryhmien emännöinnistä sekä paljon tietoa sarjakuvan ja matkailun yhdistämisestä Sarjakuvaseuran matkailuhankkeiden puuhanaisena. Vierailevana opettajan toimii omaelämäkerrallisen sarjakuvan pioneeri, vuonna 2010 Puupäähatulla palkittu Tiina Pystynen.

Kurssin 350 € hintaan kuuluu opetuksen lisäksi majoitus sekä täysihoito. Yhteismajoitus on viihtyisään maalaistyyliin sisuistetuissa 2-4 hengen mökeissä.

Kurssia tukee Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahasto.

Lisätietoja antaa ja ilmoittautumisia ottaa vastaan Solja solja@hoimela.com +358 44 7671181 ja lisätietoa voi kysyä myös Jenniltä, jenni.kallionsivu@hotmail.com ja +358 45 1058 815.

Lue lisää kurssitiedotteesta!

 

1.-12.6.2015 Pitkäjärven taide ja kulttuuri ry:n ja Forssan ammatti-instituutin yhteistyössä toteuttama Bio- ja rakusavikurssi Someron kivimeijerissä

Paikka: Someron kivimeijeri, Turuntie 1034, 31530 Pyöli.

Tule nauttimaan riemastuttavan yllätyksellisestä bio- ja rakukeramiikasta! Saat keramiikkaasi joka poltolla erilaisia, siis aina vain hienompia, värityksiä ja pintakuvioita. Raku perustuu halkeileviin ja osittain metallisoituviin pintakäsittelylasitteisiin ja savustamiseen. Savu mustaa lasittamattomat kohdat ja halkeamat. Suunnitelmissa on kokeilla myös Suomessa aivan uusia tekniikoita: biosavi, krokodile skin ja obvara.

Kurssi on tarkoitettu sekä uusille että jo edistyneille keramiikan tekijöille. Kurssilaisia otetaan noin 12. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Majoituspaikkoja on vieraspaikkakuntalaisille tarjolla muutaman kilometrin päässä meijeristä.

Osallistumismaksuun 160 € sisältyy opetus ja poltot, savet ja lasitteet voi ostaa omakustannushinnalla.  Sitovasti ilmoittautuneille lähetetään maksutiedot huhtikuun alussa.

Katso lisätietoja sekä päiväkohtainen ohjelma tästä!

Ilmoittautuminen ja lisätiedot:
kivimeijeri@gmail.com.
p. 045 201 6099.

 

21.-22.5.2015 Kuvataideopettajien koulutuksen satavuotisjuhlien päätilaisuudet

Tervetuloa osallistumaan Kuvataidekasvatuksen satavuotisjuhlien päätilaisuuksiin Tärkeää on: Kuvataidekasvatus nyt -seminaariin torstaina 21.5. klo 10.15-16.00 ja Kuvataidekasvatuksen satavuotisjuhlagaalaan perjantaina 22.5. klo 13.00-19.30. Molemmat tilaisuudet järjestetään Ateneumin taidemuseon Ateneum-salissa ja niihin tulee ilmoittautua ennakkoon.

Tärkeää on: Kuvataidekasvatus nyt -seminaarissa 21.5. pohditaan kuvataidekasvatusta ja sen tutkimusta tämän päivän näkökulmista. Alustuksia kuullaan kuvataidekasvattajilta  – taiteilijoilta, tutkijoilta, museopedagogeilta, alumneilta ja opiskelijoilta. Seminaarissa julkaistaan Conversations on Finnish Art Education –kirja. Tilaisuuden avaa Ateneumin johtaja Susanna Pettersson.

Kuvataidekasvatuksen satavuotisjuhlagaalassa 22.5. juhlitaan puheenvuoroin ja kuvaesityksin kuvataideopettajakoulutuksen satavuotista taivalta Ateneumista Aaltoon. Tilaisuudessa jaetaan tunnustuksia alan vaikuttajille ja julkaistaan KUVIS sata. Kuvataideopettajien koulutus 1915-2015 –kirja. Juhlagaala huipentuu cocktailtilaisuuteen.

Lisätietoa
Ohjelma ja ilmoittautuminen